2020-03-10 816 浏览
兒子生日話要食和牛,阿仔話 Youtuber 介紹這餐廳,app有節扣,但餐廳前菜要收@20/人,本來不太滿意。不過:1. 板上五款和牛燒肉$698:A4 A5級數,肉質好軟腍腍油分高,便宜又好味,醬汁也出色;2. 麵豉醬炸雞軟骨$68:粒粒分明,炸得很好,加上柚子醬油食不停口;3. 牛肉炒烏冬$138:這和牛黑椒太多而且煮得太熟有點失望,但烏東煙韌而且有蒜蓉和洋蔥伴來炒很出色;4. 和牛蘑菇炒飯$145:牛油炒的蘑菇和飯很香口,粒粒分明炒得很好,這和牛又軟又腍又多味好好味;5. 和牛拖羅生雞蛋拌飯$138:好似食緊免治魚生飯,材料充足,每一啖都有好多和牛和拖羅非常滿足;6. 燒牛肉蓋飯$128:這是最好味的牛肉蓋飯,薄切半生和牛 + 芥末沙律醬和溫泉蛋 勁好味,一定要試試。
兒子生日話要食和牛,
阿仔話 Youtuber 介紹這餐廳,
app有節扣,

• 麵豉醬炸雞軟骨
  • 和牛拖羅生雞蛋拌飯
  • 燒和牛蓋飯
2020-03-02 586 浏览
間唔中就要食餐好嘅滿足下自己嘅味蕾。呢間食牛嘅料理真係不得了❤️賣相已經好吸引 我首推係佢嘅壽司 上面嘅牛都有得比你揀幾成熟 而且配上鵝肝同海膽 誰也搶不了誰的風頭 但罪惡至極。雖然少少貴 但值得。另外服務都好好
間唔中就要食餐好嘅滿足下自己嘅味蕾。
呢間食牛嘅料理真係不得了❤️
雖然少少貴 但值得。
另外服務都好好
2020-01-16 871 浏览
點了火焰牛蛋飯,廚師為了製造火焰效果加了大量酒精助燃。如果加小量酒可能會有一點酒香,但是過多酒精令牛飯太苦,完全將原本的牛肉香味與應有的蛋香完全遮蓋。每一啖飯只嘗到濃烈的酒精苦味。毫無酒香可言,像消毒火酒伴飯一様,實屬失敗之作。除只有一剎那火焰之外整個飯味一點應有的味道都沒有,另人失望。另外侍應在燃點牛肉飯時更不小心將少量酒精灑在飯桌上,令桌上有少量著火現象,感覺十分危險。雖然侍應態度尚算有禮,但危險火種另食客近坐感覺不安。
2020-01-07 820 浏览
一路都好想試來自沖繩老字號既和牛,終於有機會!🤤🤤 不得了!一入到去已經感受到日式風味,店員亦都好有禮貌咁介紹食物!CS贊哦😇前菜係關西風汁煮牛筋,真係好入味,咬落啲筋彈彈的! 越近筋位越有牛味🤭頭盤有炸雞軟骨,真係哇一聲!十分好食!炸得好乾身(有酥炸feel),炸粉份量適中,食落一啲都唔油唔膩!蟹膏甲羅燒放下網上燒,再將蛋黃攪伴,配上青瓜片剛剛好唔會太鹹😋 不過啲生蔥粒就略嫌喧賓奪主咗少少主菜係和牛88火焰牛扒半生熟上鐵板,overall和牛味未算好濃郁但肉嘅中心會散發多啲和牛味,肉質是嫩囗的,配大廚特製既洋蔥汁,好配合!火焰和牛雞蛋伴飯有好香既蛋味,可惜和牛份量真係好細味道:7.5/10和牛88炸雞軟骨 $68蟹膏甲羅燒 $88和牛88火焰牛扒 $228火焰和牛雞蛋伴飯 $118 📍銅鑼灣
一路都好想試來自沖繩老字號既和牛,終於有機會!🤤🤤
火焰和牛雞蛋伴飯有好香既蛋味,可惜和牛份量真係好細

味道:7.5/10

和牛88

炸雞軟骨 $68
蟹膏甲羅燒 $88
和牛88火焰牛扒 $228
火焰和牛雞蛋伴飯 $118 📍銅鑼灣
2019-12-28 614 浏览
I saw their recent promotion and went their to try their Wagyu. The service of the staff was excellent. They kindly explained what was discounted and what wasn't. I chose their Wagyu Fire Steak and it was amazing. The staff explained it would be preferable to choose medium rare as the steak can be medium after being on the hot iron plate for some time. Besides the "flaming part", the wagyu tasted exceptional. It was soft and tender and seasoned just right. The onions on the bottom was a nice touch as it doesn't allow the steak from directly contacting the hot iron. Moreover, the onions were tasteless(this is a compliment) as if the onions had a strong taste, it would have overpowered the steak just by touching it. Definitely worth another visit
Wagyu Fire Steak
2019-12-10
Wagyu Fire Steak
2019-12-22 738 浏览
↠ 和牛88 ↞另一間save咗一排嘅餐廳💕 呢間日本餐廳主要食和牛嘅,個人認為幾適合特別日子食撐枱腳咁🥰 環境都有少少居酒屋佈置,係由日本人開(?)🤔必點嘅係和牛壽司同火焰拌飯🤤 吞拿魚嘅大拖羅食過啦,但係和牛嘅就第一次試😆 啲油花好靚,入口好腍,陣牛味同油香慢慢滲出嚟😋 哈哈其實去之前我係俾呢個火焰拌飯吸引住😍 味道唔錯,加咗生雞蛋、蔥花、紫菜真係好好食,仲有啲飯焦係底令到個口感更加豐富🥰 另外都叫咗燒牛肉蓋飯同埋甲羅燒味道ok,但係就冇壽司同拌飯咁驚艷啦🙈▫️和牛大拖羅 $48/件▪️蟹味噌甲羅燒 $88▫️火焰牛肉雞蛋拌飯 $118▪️燒牛肉蓋飯 $128
↠ 和牛88 ↞

▫️和牛大拖羅 $48/件
▪️蟹味噌甲羅燒 $88
▫️火焰牛肉雞蛋拌飯 $118
▪️燒牛肉蓋飯 $128
  • 火焰和牛雞蛋拌飯
2019-10-17 1015 浏览
全牛宴~爽~正想食和牛有好地方~價錢都可以接受~舖仔細細不過有好多卡位~環境唔錯~傾計食飯一流~不過抽氣麻麻~可以話係冇~食完係人都知我食完燒肉~佢有shabu-shabu同埋燒肉~我地叫左燒肉感覺開心D淡淡肉~佢主打石坦牛~我都係第一次食~肉質較軟油脂較多~肉味唔太燶~不過入口舒服~好味和牛刺身拌飯~肉味唔夠燶。所以 撈埋飯就冇乜味要加蒜味豉油。先好D和牛壽司拼盤~ 其實都可以。不過真係因為肉味唔夠燶。所以火燒過好味D。海膽同三文魚子都唔掂。好唔新鮮。應該真係正係食牛好啦。環境:係幾靚。幾好坐。不過真係冇抽氣好難攪食物:牛係好得~其他野冇試總括:想食和牛可以一試~價錢可接受
全牛宴~爽~正
想食和牛有好地方~價錢都可以接受~
佢有shabu-shabu同埋燒肉~我地叫左燒肉
環境:係幾靚。幾好坐。不過真係冇抽氣好難攪
食物:牛係好得~其他野冇試
總括:想食和牛可以一試~價錢可接受
2019-10-17 855 浏览
三人行食晚餐,用openrice訂座,安排了一個非常舒適的卡座。忘記了詢問那位詳盡介詔及解釋食品制造的員工名字(老闆看到要他啊)。order了4種食品: 鐵板皇者和牛三食(包括本部、鹿兒島、石垣), 雜錦肉食shabu shabu(包括雞、牛肉、豚肉), 芝士豆腐,和牛刺身等等。而前菜是坐下便會由店員自動送上(本來以為是送的,埋單先知要收費)。鐵板和牛:本部,味濃。鹿兒島,牛味淡多筋稍靭。石垣,油份夠,有牛香,軟淋,最好味。雜錦shabu-shabu: 因為在坐有朋友食物過敏,所以只能用清水作湯底。先食雞,再食豚,最後食牛肉,蔬菜也非常新鮮清甜。可以試下。芝士豆腐: 店家自家製作的芝士豆腐,非常軟滑,芝士跟豆腐的香味相當匹配,放了wasabi及醬油,更能帶出鮮甜味。必食之選。牛肉刺身: 忘了問店員牛肉的來源地,是日本哪個地區, 比想像中好味,香滑帶甜。總括而言,所有食物,比預期有驚喜,還會再來!
忘記了詢問那位詳盡介詔及解釋食品制造的員工名字(老闆看到要
他啊)。
,埋單先知要收費)。
總括而言,所有食物,比預期有驚喜,還會再來!
2019-09-25 808 浏览
• 廚師精選五款壽司拼盤 | 和牛海膽壽司 | 和牛海膽三文魚子壽司🍣•💵Price: $208 | $85 | $88🍴Food: 5/5❣️-因為驚一件和牛海膽壽司唔夠分,所以嗌左個拼盤都要另外再嗌多兩件😆拼盤入面分別有(由左起):燒和牛、和牛赤身、和牛鵝肝同和牛大拖羅🐮鐘意食生牛肉同海膽既我,見到呢個組合拼盤真係心心眼同流哂口水!所有野都好新鮮好正❤️-• 和牛88火焰牛扒🥩•💵Price: $228 (100g)🍴Food: 4/5❤️-一上枱個時店員會淋啲燒到紅紅火焰既烈酒係鐵板牛扒上面🔥牛扒比火燒完之後牛脂湧哂岀黎,食落肉味濃郁但唔膩,肉質亦都好鮮嫩!-呢間餐廳主打係沖繩既石垣牛,牛肉質素高但價錢又唔算好貴,值得再黎👏🏻
💵Price: $208 | $85 | $88
🍴Food: 5/5❣️

• 和牛88火焰牛扒🥩•
💵Price: $228 (100g)
🍴Food: 4/5❤️
  • 五款壽司拼盤
  • 和牛88火焰牛扒
2019-09-24 676 浏览
又食生日飯,朋友安排左食和牛一坐低,有個識日文既亞姐好主動耐心地介紹牛牛既種類部位同唔同食法最後揀左一個小食同兩個主食。▫️▪️▫️前菜▪️▫️▪️牛腩黎,幾有牛味,有heart既前菜!▪️▫️▪️炸鷄軟骨▫️▪️▫️送酒一流既鷄軟骨係我去居酒屋既必叫小食。呢度既鷄軟骨唔會炸到入面太乾,每粒都有七味粉包住,好食呀!▫️▪️▫️石垣和牛壽喜燒▪️▫️▪️睇menu時就對佢一見鍾情,所以要食左佢肉眼部位,油脂分佈唔算平均,不過肉味都算濃同好滑!最正有跟埋日本蛋,淥熟左既和牛蘸蛋汁係我最愛既食法~同埋個鍋比想像中大,係家庭式Size! 配料種類多數量又多,好飽呀!▪️▫️▪️火焰和牛雞蛋拌飯▫️▪️▫️一上枱就俾人一個視覺享受(唔怕熱既話係)好岩打卡,食完個壽喜燒真心唔係好食得落。打完卡試左啖就等友人KO佢。呢個都係用石垣和牛肉眼,我覺得壽喜燒煮得好食D!
又食生日飯,朋友安排左食和牛

最後揀左一個小食同兩個主食。

▫️▪️▫️前菜▪️▫️▪️
牛腩黎,幾有牛味,有heart既前菜!

▪️▫️▪️炸鷄軟骨▫️▪️▫️

▫️▪️▫️石垣和牛壽喜燒▪️▫️▪️
睇menu時就對佢一見鍾情,所以要食左佢

▪️▫️▪️火焰和牛雞蛋拌飯▫️▪️▫️
  • 石垣和牛壽喜燒鍋
2019-09-15 393 浏览
铜锣湾登龙街的一家日式和牛店,关注已久。前菜是强制性的,不点也要消费,类似于关东煮,吃不出是不是白萝卜和牛肉丝,浸泡的挺入味。盖饭炒蛋系列,看了菜单很多都想点,纠结于和牛生鸡蛋拌饭 烧牛肉拌饭和火焰和牛鸡蛋拌饭,最终选了火焰和牛鸡蛋拌饭,生牛肉片铺在米饭上,端上来后用火枪喷至五成熟,连同中间生鸡蛋,紫菜丝和葱花一起和米饭搅拌均匀,饭里面好像还有白色块状菌类,傻傻分不清,一勺舀起来放在嘴里,幸福感简直爆膨,重点是饭盛在铁锅里,锅底类似于石锅拌饭的锅巴,烤得焦脆同时丝毫不油腻,满分推荐!最后没有抵制住店员阿姨的诱惑,加了一份和牛海胆寿司,海胆品质不错,生牛肉吃起来没有海胆惊艳,反而有点腥。
铜锣湾登龙街的一家日式和牛店,关注已久。

前菜

火焰和牛鸡蛋拌饭

和牛海胆寿司
前菜
火焰和牛鸡蛋拌饭
2019-07-15 712 浏览
第一次寫食評,因為實在好難食。1. 環境環境狹窄,兩個人加一個壽喜燒鍋,一兩個碟,張枱無晒位。枱與枱中間好窄,冷氣唔夠,尤其是開左火之後,食到流晒汗。2. 食物言歸正傳,食品種類都ok,你知係去食牛就得 唔好expect太多。由前菜開始,全部勁重口勁咸!炸嘢乾同好咸,連沙律都咸。個招牌壽喜燒係關東口味,即係打邊爐咁。問題係個湯底勁甜,回覆番之前啲評語,係死甜,唔係清甜。越滾越甜,食唔晒。個鍋係好多菜,牛肉都係和牛,但無乜牛味,可能因為太薄。作為一間餐廳,水係無嘅,要買茶。印象大打折扣,唔係話唔想俾錢,我飲水都會叫飲品,但感覺好小家。食完勁爆口渴,我同友人之後都飲左1L水。3. 服務部長勁sell各種菜式有少少煩,不過都有禮貌嘅。4. 價錢完全唔抵。食物質素如此,只講個壽喜鍋盛惠600蚊,無嘢好講。唔會再食,bye
第一次寫食評,因為實在好難食。

1. 環境

2. 食物

3. 服務

部長勁sell各種菜式有少少煩,不過都有禮貌嘅。

4. 價錢

唔會再食,bye
2019-07-14
2019-07-07 925 浏览
今日朋友帶我嚟呢間食和牛,和牛既色菜式有好多選擇,花多眼亂,我地點左個薄燒和牛壽司,一個和牛火鍋,一個豚肉泡菜卷,一個和牛他他,再加一個飯。菜式擺碟都幾好嘅,泡菜卷味道可以,但唔係一定要試,薄燒和牛好大塊,入面蓋住一舊飯仔,和牛火鍋和牛嘅花紋的都好平均,放喺鍋入邊六一六就食,得食得出和牛既原味,和牛他他都好味,點埋個汁仲嘢味 ,但係他他人哋出邊多數係剁碎咗個牛肉,呢度就唔係咁樣。我食嗰陣時OpenRice做緊七折都叫做幾抵食,但係而家寫食評嘅時候就冇咗七折喎,如果冇七折嘅話我會淨係比OK佢,有七折嘅話就肯定好評。
這裡的和牛的確不錯 當天就點了推介餐扒的和牛牛扒拼盤 包括鹿兒島黑牛 本部牛及石垣牛 一次過試幾款和牛價錢500零蚊還好 職員同我地講話要留石垣牛在最後是對的 入口即溶同非常嫰口♥️ 之後嗌左d和牛刺身同他他牛 都唔錯 不過之後再嗌d炒烏冬 雞翼就麻麻 可能食完和牛覺得其他野都麻麻
和牛壽司

和牛他他
2019-06-01
  • 五款壽司拼盤
2019-06-25 2424 浏览
翻查一下舊食物照,赫然見到這裡的和牛相,回想起來,這一頓可是我們在除夕那夜吃的一餐....都差不多忘記為什麼要來此吃我們難得一年一度的除夕大餐了....我想,總之想吃便吃吧....餐廳叫得做"和牛88",和牛自然是必點的。另外再由太太發版點她想試的,小友又加把嘴說他想吃什麼,加起來就夠食有突了....不知何解小朋友那麼喜歡吃枝豆,這裡的有將表皮略燒灸過的,食起來比平常煮或烚的香得多....日本產煙豬肉肉質軟淰煙燻味適量不over;沙律清爽夠開胃....這一道點得好....同樣很"清"的還有這一味鴨胸軟骨丸子燉湯。湯清而味濃,大量菇的存在令湯顯得更甜;鴨丸子內藏很多軟骨,咬落肉香中加添了嗦嗦聲的咬口,比純吃肉團當然有趣得多....相反這照燒吞拿魚牛油果拌飯對我來講就普通非常了,原因可能在於本人實在不太愛食牛油果,以及半生maguro的那種淡淡及嚡口的texture吧....主角是以三款和牛作主打的鐵板燒。個人最喜歡仍是油花比較多的石垣牛;鹿兒島牛的肉味雖較濃但texture就偏韌點;本部牛則切成骰子模樣,油香絕不輸石垣牛,也okay....最後來一杯坊間較少有機會嚐到的甜薯雪糕,吃完後,

最後來一杯坊間較少有機會嚐到的甜薯雪糕,吃完後,對小友說聲: "Happy New Year!",這一夜,就此打住了.....