We spent around HKD1,300 for the dinner. It's newly re-decorated to look at a typical Jap. Seafood marketplace. Excellent service with reasonably good food (a variety of beef and some speciality Sashimi and seafood).Beef tongue not as good as expected.The 2nd yr anniversary special is worth a try given the price of around HKD500.It now tends to close around 11 to Midnight only and no longer 'til 3am.It's still a bit pricey however the excellent service makes a difference I guess.

2009-01-16 35 浏览
公司裁員,雖然日日開OT,但好彩還有份工做,還有糧出,做得咁辛苦,間唔中食餐好些,慰勞自己,才有動力繼續努力,人生再燃起生機。已是個多月前,於銅鑼灣想試試日本燒肉,去盛八沒位子,見街上有傳單,就試吓佢,內在環境幾舒適,唔會好大燒烤味,看過餐牌,本身唔食得咁多牛肉,但單叫比此套餐貴,於是還選擇此兩週年套餐$498套餐:和風野菜沙律特選但馬和牛上等薄燒牛舌清酒牛油帆立貝赤豚蕃茄卷霜降和牛刺身野菜盛合花竹蝦北海道牛乳凍份量足,蝦幾大隻,OK,但馬和牛、和牛刺身,溶化有牛味,樣樣都新鮮,是洋蔥燒極都鞋。雖然個多月前,現在想起,都好ENJOY,慢慢燒,飲兩啖啤酒,食吓和牛海鮮,器皿用具又精緻,待應幾好招呼服侍,真是好滿意。

和風野菜沙律
北海道牛乳凍

花竹蝦
北海道牛乳凍
2009-01-11 9 浏览
09年1月5日晚,我們離開了tastings wine bar後,女友想吃日式燒肉,並說因為升職要請我食飯。但我不想女友太破費,於是提議去“和幸”。如果我沒有記錯,“和幸”是首批引入日式燒肉的餐廳,當時消費並不平易,但物有所值,今年年初再去也是如此。可是今次再來,已經不如以往了。不知是否受到金融海嘯的影響,縮短了營業時間外(由03:00提前至12MN)還加設了刺身類,由以往精美餐牌改為如報紙般的印刷品。最令我失望的是食物,由“和牛盛合”變做現在“特肉盛合”,即用雞翼(手羽)和五花腩豚肉代替部份和牛,價錢無疑是平了些,不過原先的和牛份量亦大幅減少,由以往如手機般的size減到得番“五蚊大餅”般大。雖然質素沒變,美味依然,但已經令我沒有心機去仔細形容了。另外我們亦點了一個忌廉芝士雜菇盒,忌廉芝士味道香濃,菇類亦鮮甜清新。最後我特別加了一客芝士蛋糕,因為可以給女友見識一下,放上鐵網燒一會再吃,美味倍增,女友亦覺得很好味。特別一提,這裡的服務週到,態度誠懇,有禮貌和笑容。是晚消費約四百多元,不算太貴。最後要說一聲:多謝女友!

最後要說一聲:多謝女友!
宵夜
2009-01-01 16 浏览
同男朋友都最鍾意食日式燒肉,一黎好味,二黎可以自己燒下玩下~本來諗住叫佐賀和牛, 但經理介紹下, 話咁啱個日有神戶和牛,所以男友決定豁出去..每面燒10秒...食得~ 食到尾聲有d飽, 但係又想試燒芝士蛋糕, 不過6件太多lu..個經理好好人, 送左4件俾我地食! P.S. 服務態度真係好好, 不時有人黎教我地每樣野點燒, 同埋每次燒第2樣野都會幫我地換網,如果下次再有神戶牛, 而男友又再豁出去ge話, 都會再去ga~
同男朋友都最鍾意食日式燒肉,
一黎好味,二黎可以自己燒下玩下~
所以男友決定豁出去..每面燒10秒...食得~

個經理好好人, 送左4件俾我地食!

P.S. 服務態度真係好好,
不時有人黎教我地每樣野點燒,
同埋每次燒第2樣野都會幫我地換網,
  • 神戶和牛
2008-11-10 15 浏览
晚飯係尋晚食既,但係到今日仍然囉囉孿...一向無食評既習慣,但係今次真係忍唔住...一向唔係特別偏好食牛,但對燒肉都有一定既好感,所以個friend話呢間好食,就即管嚟會一會佢!不過..好對唔住,呢個食咗4個鐘頭既晚餐,我哋食咗兩個前菜,一盤刺身,羊,大概5至6款牛,一款豬,一款雞,仲有兩款甜品……由於大部份既嘢都好好味,好味到我食到後尾已經言無倫次(我無飲酒的),淨係識得講好味兩個字,所以唔可以逐樣評價,亦已經唔記得晒邊款牛係邊個名,唯有講啲大概深印象的:前菜 - 蕃茄沙律鮮甜清新,係一個好既開始,另外有一個卷狀物體,都ok蒸蛋 - 好滑,好輕,好香,唔似得有啲蒸蛋好實,或者好水,呢個啱啱好!刺身 - 好新鮮囉!牡丹蝦新鮮又大隻, 蝦頭仲可以炸嚟食, 個toro - 其實我好怕聽到呢個名,因為好多都係得個名而味如嚼蠟,但呢個toro...噤啱我個朋友都唔鍾意食,但我夾硬逼佢食,因為真係好好味,食完佢都話好味!個帶子都係好好味個隻!羊 - juicy, 有羊羶味(食羊梗係要羶架啦!), 唔"un"牛 - 我真係...淨係記得a5同牛肋骨,呢兩隻都ok, 不過唔係食到我嘩嘩聲個幾隻,個幾
晚飯係尋晚食既,但係到今日仍然囉囉孿...
一向無食評既習慣,但係今次真係忍唔住...
牛 - 我真係...淨係記得a5同牛肋骨,呢兩隻都ok, 不過唔係食到我嘩嘩聲個幾隻,個幾隻有秘製醬汁的,一睇就見到啲脂肪分佈均勻,輕輕燒一燒,香氣四溢,入口即溶,口感一流,個種味道係口腔入面久久不散,唔同種類又有啲分別,男朋友食完之後話以後唔想食其他扒!
雞 - 一般
豬 - ok
(現實係殘酷既,因為啲牛實在太好味,食完之後其他嘢都變得普通,好彩個羊係之前食既,要不然恐怕都落得同一下場!)
甜品 - 燒芝士蛋糕幾得意(不過唔覺其他食評所講個種溶溶哋既芝士?),個北海道牛乳奶凍就好好味,香滑濃郁,正!

每次食完啲好味既嘢我就好擔心,萬一食唔返噤點算?

差啲唔記得講,佢哋服務都好好,侍應勤換碟,換燒烤網,唔使叫都識幫你斟茶。
  • 刺身和各式燒牛肉
2008-10-19 60 浏览
A Hong Kong workmate tell me to find restuarant in this web site, yes, very good! I can see all japanese restuarant i like here, so.... i would like to drop few lines hereIt's a long time not eating Yakiniku since I'd moved to HK for a year. Miss home a lot!!! Since Tokyo is very popular for Yakiniku, I normally go to 居酒处 everyday afterwork alone or with collegues and then home, seldom spending time in Yakiniku restuarant, so this is my first experience in HK.This is a very good Japanese rest

This is a very good Japanese restuarant that comparing to my home. They serve very good beef, good service as all waiters are very nice... speak a little bit Japanese, drink a little bit with us, thank you

A HK friend order us the anniversery 50% off dinner set, which is very good! We drink a lot of beers and sake as the same as we normally in Japan. Then we continue to order more meats and seafoods, 6 BIG men....very drunk nei!!!
A very happy night to celebrate my 1 year old in HK company, GOOD GOOD, an excellent Japanese dinner in HK
THANK YOU THANK YOU!!!!
$ 320 (晚餐)
  • Wagyu beef
2008-10-18
耐唔耐都想嚟一次燒肉都算係我既愛好,一坐低發現兩週年大優惠!和牛剌身、竹蝦、帶子,牛舌,鹽燒和牛咁鬼多嘢食都係 $498抵到爛!即試(平時食返一樣D嘢二人起碼成千蚊)先嚟和牛刺身,入口即溶,點D酸汁,正海鮮都算新鮮,但燒完點D鹽始終唔夠中菜惹味牛舌同和牛都好正,肉香,夠淋啲火記話這半價餐只係做一個月!一定會去食多次,實在抵食!
耐唔耐都想嚟一次
抵到爛!即試(平時食返一樣D嘢二人起碼成千蚊)

先嚟和牛刺身,入口即溶,點D酸汁,正

海鮮都算新鮮,但燒完點D鹽始終唔夠中菜惹味

牛舌同和牛都好正,肉香,夠淋

啲火記話這半價餐只係做一個月!一定會去食多次,實在抵食!

• 和牛刺身
2008-10-07 10 浏览
係人都知道呢間店出名賣正宗日本和牛,平日消費相當!昨天突然收到朋友傳來SMS, "和幸燒肉兩週年誌慶! 五折益食家! 矜貴二人套餐《和牛刺身﹢但馬和牛﹢海鮮燒》九道菜原價$966,現只須$498!" 嘩......真唔真呀??? 以前食過同樣嘅嘢都要過千! 而家兩個人重要有"和牛刺身" >.< ????今晚試完, 真係真喎全數照單收貨:生食 - 日本和牛刺身 燒 - 日本和牛, 牛利, 日本豬腩肉, 帶子, 蝦, 野菜....兩個人只係 $498!!! 嘩! 從來冇諗過$498!!! 可以食到咁上等嘅嘢!!! 底食!!! 底食!!! 好好食不過唔知係唔因為做大特價排晒長龍, D伙記忙到顛咗....招呼就....hee....he 唔似平時啦
係人都知道呢間店出名賣正宗日本和牛,平日消費相當!
今晚試完, 真係真喎

全數照單收貨:
生食 - 日本和牛刺身

嘩! 從來冇諗過$498!!! 可以食到咁上等嘅嘢!!!

底食!!! 底食!!! 好好食

2008-08-27 11 浏览
松坂牛、極上黑毛和牛西冷、特選黑毛和牛、特選牛肋骨肉、厚切上等牛舌 (全部都好好味呀!!美味しい!!) 香彩豚、伊達赤豚 (好甘香又juicy) 鱈塲蟹爪 (加香草牛油燒勁香勁鮮甜) 自家製芝士餅 (燒到外脆內軟好好味,比起一般的cheese cake 較唔'漏')我覺得service都幾好,點菜時經理好詳細咁解釋各種牛,而且不時教下你點燒,同埋會經常換碟&換爐&斟茶,牛肉質數比<盛8>好d,不過價錢亦都貴d!
(全部都好好味呀!!美味しい!!)
香彩豚、伊達赤豚 (好甘香又juicy)
鱈塲蟹爪 (加香草牛油燒勁香勁鮮甜)

翠天是小妹生日, 因另外一間燒肉料理枱滿了...於是約了一行6人試試和幸.食物一般.但價錢頗貴. 我們叫了一枱食物. 而班朋友亦買了生日蛋糕. 雖我們坐下時沒有問職員需否收切餅費, 只把雪起來, 而職員亦未提及該餐廳需收取昂貴的切餅費 (又不是什麼高級餐廳... 現在還收切餅費的嗎, 最衰是切餅費重貴過個蛋糕  =(……..我們吃了不少東西,當知道該店需切餅收費,我們希望可減少該收費。 說真的, 如職員客氣地給我們安排,我們是肯定會自動非常非常非常非常多給小費最氣憤的地方是他們最高級的經理很不客氣的說...該收昂貴的切餅費 和 在我們帶蛋糕來但店員沒提及需收費 “是觀點的問題”. “我們一夥人很大機會只是存放蛋糕”. 該經理在整個談話裏没半点笑容, 强!请看看劉華的呼籲吧! 態度差差差!!!! 絕對不是錢的問題,是度氣的問題。。 這間餐廳絕對不會再來!!

該經理在整個談話裏没半点笑容, 强!请看看劉華的呼籲吧!
態度差差差!!!!

2008-08-01 13 浏览
燒肉類: 牛肋骨, 厚切牛舌, 和牛在燒肉熱潮下, 嚟咗呢度趁下熱鬧. 價錢雖然偏高, 好彩樣樣都係用料新鮮, 品質高. 牛肋骨最好味, 肉味豐富, 又唔會靱, 牛肉味又濃又香. 牛舌厚切就當然係口感好好, 燒的時間耐d都唔怕會燒過龍, 啖啖肉, 好正. 和牛(用食滿$350coupon送的)一碟只有5小塊, 都可以話係入口即溶, 但油份比較高, 就無咁啱我的口味啦...熟食類: 冷炭烏冬, 魚湯鍋炭烏冬呈灰色, 嗰樣似麵, 幼身的, 估唔到味道又幾好wo! 魚湯鍋好重魚味, 魚湯好滑.甜品: 芝士年糕原來外層係炸的, 入面的年糕好煙靱, 中間有少少芝士, 可以燒一燒先食, 芝士就會溶溶地咁, 更加好食!裝修好好, 但服務只屬一般, 食物份量略細.
燒肉類: 牛肋骨, 厚切牛舌, 和牛

熟食類: 冷炭烏冬, 魚湯鍋
魚湯鍋好重魚味, 魚湯好滑.

甜品: 芝士年糕

裝修好好, 但服務只屬一般, 食物份量略細.
  • 牛肋骨
2008-07-29 15 浏览
雖然是一個遲大到既食評,亦要先行謝過OR的邀請,讓小弟跟一班舊雨新知共享和牛.店子位處旺區,要找也不難,而且有OR靚女打點,自不然有上佳招呼!十人佔了房中一張長檯,檯下安置了一個鐡板燒的爐炬,作為燒烤之用.和幸沙律先打頭陣,薄切蘿蔔片包裹蟹籽,蝦仁及芒果,雖然部份食友不大欣賞,但個人認為芒果與蝦是合宜的配搭,唯一是蘿蔔片能再薄一點更好,而醬汁亦無須太多,而野菜沙律用上半剖的車厘茄,切絲的洋蔥,粟米粒及生菜,席中有人笑說私下來了幾次,咁新鮮既生菜都係第一次食到..........T_T,如果係咁,店方要注意一下水準的控制!佐賀和牛刺身是令人充滿期望的一道菜,選上A5級作刺身,果然油脂分佈細膩平均,單是外表已經滿分,放入口內,讓油脂慢慢溶化,就是A5的威力,可惜肉味不足,是先天因素使然.一口黑蜜糖佐賀和牛是混入了黑蜜糖的和牛片,放在稍微烘過的多士上,中間夾有洋蔥粒,再灑上少許金泊,賣相精緻可人,入口清甜,但洋蔥份量似乎多了點,帶點霸氣,破壞了和諧的感覺.燒物盛皿用上原件佐賀和牛肉眼,碟旁的油脂,用作塗抹鐡板之用,細心又實用,肉味比刺身濃,入口嫩燸.特選黑毛和牛源自澳洲,級數是M9,澆上少許
特選黑毛和牛源自澳洲,級數是M9,澆上少許燒汁,油脂分佈更密,肉味更濃,而再上牛肋骨,大多數人會跟韓式作比較,味道濃烈,個人而言是不大喜歡.
牛舌可算是小弟整夜最喜好的菜式,店方選用舌頭中央位置,切成長條形,肉味充盈,入口充滿彈性,嫩而帶肉汁,真係可以用刀叉食.............^^.
伊達赤豚一如南瓜所言,燒得過火,油脂變焦,肉汁全無,失敗!
再上是海鮮類,其實肉類比海鮮類味道來得濃郁,正如曾有食友同小弟分享,當法國酒跟新世界酒同檯時,唔該飲法國酒先,因為法國紅酒比較balance,而新世界酒頭段來得濃烈點,是兩碼子的事,(如有誤解,請指正)所以海鮮類是清甜為主,口味上是否給比下去?
伊勢海老及阿拉斯加蟹腳一如所料,肉味全無,而牛油帆立貝加入清酒同燒,可惜太細粒,又係令人覺得浪費的一道菜.
相反野菜盛合中日式南瓜及三色椒,只須烘得微焦,已經將果甜帶出,好味的食品總是覺得份量不足..........哈哈!
鵝肝海膽石燒飯單聽稱呼已經不得了,好豪氣的名字,但併在一起,有如靚仔唔一定同靚女結婚,兩者毫不咬絃,鵝肝味太搶,全不比面海膽,加上飯焦火藥味呼之欲出,救唔返.......T_T
又到尾聲的時候,甜品一向是押軸主打,自家製芝士餅選用微烤的方法,別出心裁,外表微焦而內部香軟,不俗,草莓燒伴綠茶亦軟滑清香,女士們自是喜出望外.
有時轉變並非壞事,至少近月來有不少試食會都因OR而舉行,讓大家能在同一平台下,不分地位,只要有熱誠,就可以跟大家分享心得,是OR成功處........努力!

2008-06-13 7 浏览
接上文..吃罷佐賀牛,緊接著上場的是來自澳州的黑毛和牛,用汁醃過的和牛,肉身的雪花分明.肉質更嫩,肉味比佐賀的濃,兩者之間可話是風格大不同.各施各法.韓式牛肋骨吃得多,說到去日式牛肋骨就未試過.這一道的秘製燒牛肋骨,同韓式一樣的是,吃法都是放在爐上,剪開一件一件來燒.但味道比韓國系的更甜,烤過的牛肋骨肉,又沒有之前兩道牛味的滑.最後一道牛味是鹽燒牛舌,牛舌顏色如迷人Pink Lady,選上牛舌內的中心位.每一件也切得如鴨腳紮內的火腿般厚.什麼也不加,放在爐上面燒.烤罷放入口細意去品嘗,感受到爽脆的口感,兼充滿豐厚的肉汁.牛之後到豬,伊達赤豚切到薄片上碟.脂肪同瘦肉涇渭分明.其實,同煙肉差不多.小弟一向煎煙肉也弄到一鑊泡,面對著伊達赤豚,也不例外.燒得有點過火,最後真係如吃著脆口但過焦,且帶點苦的煙肉.說起有點浪費,愧對伊達赤豚.又牛又豬之後,才上海鮮.有點資源錯配,濃味的牛應該殿後,讓海鮮打頭陣才對.結果,面對著多膏的龍蝦,阿拉斯加蟹腳,同牛油帆立貝.已經乏而無味了.可惜可惜.如果放在牛肉之前,感覺一定好得多.齋燒肉怎可能吃得飽,當鵝肝海膽石燒飯一上,幾部相機一起圍"焦",這是我們開飯
接上文..

齋燒肉怎可能吃得飽,當鵝肝海膽石燒飯一上,幾部相機一起圍"焦",這是我們開飯人之其中一個特色.當內閣之一問我味道如何,我答:{好像十八歲,卜卜脆.}我再問:{呢句說話會唔會出街?}到最後,在頭版的文章之中,並沒有我這個評語.鵝肝加海膽兩味名貴食材,加埋其實沒有特別的化學作用.老實說,正正得負,鵝肝味將海膽味搶到殆盡.但個飯因為混合著鵝肝,所以幾甘香.飯粒香脆,所以我才會說出十八歲卜卜脆這個帶有爛Gag味的評語.

雖然不好甜品,但一餐極盡奢華的和牛局,沒有甜品埋尾,又好像沒有高潮.綠茶燒伴草莓其實是焦糖燉蛋的變奏版.在蛋內加上綠茶味,清新得來,又能夠洗滌一下,先前被飛禽走獸洗禮過的味覺.

在上世紀末開始在此寫食評之時,沒有想到今天會變成如此樣子.作為貴網內的資深食家來講,現今開飯網的轉變,絕對利多於弊,這一餐和牛宴,人人吃到滿肚腸肥,皆大歡喜.貪心一點,希望未來日子,能夠多一點這等試食局,便好了.

再一次多謝貴網的邀請.
黑毛袋鼠國和牛
伊達煙肉
車前倒後食龍蝦
高潮迭起綠茶草莓
2008-06-12 23 浏览
有說貴網"轉制"之後大不如前,視乎觀點與角度.或者公開的飲食聚會,又真係大不如前.一舊水的buffet局,記憶猶新.由職業到業餘,再由業餘轉為職業,現今開飯個網頁的layout變得更為多元化外,{上世紀建立的版面,已不合時宜.}同時亦不時有著數送比我們眾網民,寫食評有朱古力送,有馬田史高西斯鏡頭的下米積加睇,更甚者,有免費餐吃,尤其是名貴的和牛.大拿拿成千銀一餐豪比你,以前邊有呢支歌仔唱?好像三月尾貴網的和牛宴,地點在老銅的和幸日本燒肉料理,小弟有幸成為其中之一員,感到非常榮幸.這次試食局的參加條件,是在某個時段中寫食評有心思為準,從而選出十位幸運兒出來參與.小弟的食評風格一貫嬉笑怒罵,文字上好多時帶點點粗鄙,兼有時耍下鹽花,但總算也比大多人有心機去寫.用幾十篇食評來大包圍,一定有機會中標.現今終能得嘗所願.能夠同其他八位食家,坐在和幸,一起吃著和牛,一邊輕談淺唱不夜天.{咦?唔係十個架咩?點解最後得九個?}話須是免費局,但無理由白吃白喝,總要有點點貢獻,事前問定連開瓶費也免卻,特意自攜支淡麗口味的清酒與眾同樂.除爐兄,Herbert,網主Ray

話須是免費局,但無理由白吃白喝,總要有點點貢獻,事前問定連開瓶費也免卻,特意自攜支淡麗口味的清酒與眾同樂.除爐兄,Herbert,網主Ray兄同貴網的"內閣"之外,其他的食友全部素未謀面.又是那句:{佢地係點個款的?}

人齊,自我介紹一番之後,{原來你係Bilow,Dragonfire你好.素素豬你好.}絕對met randomly,我喜歡這種神秘如蒙住眼去識新朋友的感覺.世界果然真細小,原來我都係Bilow的學兄.呵呵.

打頭陣的是和幸沙律,賣相有點點似越南的米卷,用蘿蔔代替米紙來卷著鮮蝦,面頭放些沙律菜同蟹子.蘿蔔咬落爽口,點些酸汁吃,作為開胃菜也稱職.另一味沙律為野菜沙律,用料夠新鮮.但略嫌普通.

是夜吃的和牛是來自佐賀,這個佐賀牛刺身,自稱為A5級,我把垃圾口,不常吃高級和牛,自然不懂得去分.簡單一點去評,日本牛的肉味一向味道不算很濃,將和牛刺身放左舌頭上,未算入口即溶,任其慢慢溶化.油花散佈在口腔上.才感受到其肉香,都幾慢熱.

一口黑蜜糖佐賀和牛,真是一口過,將一口份量的和牛,用蜜糖醃製過,再在面頭上放上金滔作點綴,極盡浮誇之極.用多士同洋荵疊底.好像我們去吃鐵板燒,用多士來索油的賣相.這個幾味齊下的和牛,浮誇甜蜜辛辣一口過,而且不失本身的肉味.蜜糖遇上洋荵,一甜一辛,有種微妙的平衡作用.

吃罷生食,來到熟食時段,原件佐賀和牛肉眼扒,同生吃的當然不同,燒過的牛肉比生吃的更香,肉味更濃,其肥膏用來做油渣的話就一流.

待續...
自攜之平價清酒
佐賀牛刺身
極盡浮誇一口牛
佐賀牛肉眼扒
2008-06-08 27 浏览
果日補完習同阿媽去食環境不錯,但人好少...是因為宵夜嗎??這個價錢有這個食物質素不過我覺得都是太貴了不過又真是太好味了...真是不知道該說甚麼了..
果日補完習同阿媽去食
環境不錯,但人好少...
是因為宵夜嗎??
這個價錢有這個食物質素
不過我覺得都是太貴了
不過又真是太好味了...
真是不知道該說甚麼了..
$200 (宵夜)