來到「和幸」當然一定要吃燒牛肉~~~若想要有日本小店風味的,可到「盛八」。只是,這裡其實也很不錯,大家可以去試試看~===========================是有前菜的。好好吃~ 薯仔沙拉球等等。也有很多不同的醬汁、鹽、黑胡椒、糖等等調味料,配合不同的燒物同食~特選黑毛和牛肋骨肉 (秘製燒汁) $138 牛肉色澤好美,紋理分佈很美、很均勻~~~ 很juicy~~~ 野菜盛合 $48 ── 跟大家說喔,玉米配合醬汁再燒,外層脆卜卜的,很好吃~白燒鰻魚 $58 ── 我很愛鰻魚~~~ ^ ^ 自己燒來吃更享受、更美味~魚也很juicy 哩,不過要燒長一點的時間。茶壺蒸蛋 $38 ── ichiban!!! 蛋味很清香很好吃~ 滑滑的~ 還有菇在裡面呢! ===========================來來來~~~ 若想看更多的食評和照片,歡迎來我的blog:http://hk.myblog.yahoo.com/mei_ciel/article?mid=6536
來到「和幸」當然一定要吃燒牛肉~~~
若想要有日本小店風味的,可到「盛八」。
只是,這裡其實也很不錯,大家可以去試試看~

===========================
是有前菜的。好好吃~ 薯仔沙拉球等等。

特選黑毛和牛肋骨肉 (秘製燒汁) $138

魚也很juicy 哩,不過要燒長一點的時間。

===========================
2008-06-01 9 浏览
呢日我同男友終於忍唔住,黎左和幸試試佢既燒肉。入到去,地方闊落。我地張檯0係通道附近,餐廳就設了一道可移動的木框門,增加了點點的私人空間。點了一個特選和牛拼盤(忘記了全名,menu上只有兩個拼盤,一個係牛,另一個係海鮮)和厚切上等牛舌。牛肉拼盤內有西冷肉、牛肋骨肉、肩胛肉、胸腹肉和米沢和牛。拼盤的好處就係樣樣有d,可以試多幾款,而其中的米沢和牛仲係要成$350/100g(最少150g計)tim~絕對滿足曬大貪既我地﹗我地先開始燒牛舌,waiter哥哥好友善地教我地應該點燒,仲久不久問下我地燒成點tim。牛舌因為厚切的關係,可以燒耐dd,一路燒一路自己「睇火」,都係一件樂事。我地仲發現,愈燒愈好,好爽口。拼盤黎到之後,waiter哥哥話我地知邊隻打邊隻,仲話我地知我地可以加d鹽落去燒。我地發現,每一隻肉的味道同質感都唔一樣,好似西冷同牛肋骨的味就比較濃;和牛的味比較淡,但係佢既脂肪比例好平均,而且肉汁的味道清d。每款肉都係一熟即食,而且即時送到入口,所以肉汁好豐富;一路食既時候,可以欣賞每一種肉唔同的味道。我地試左伴檸檬汁、燒汁同鹽,發現鹽同肉的味道比較match,唔單止唔會搶左肉的味道
呢日我同男友終於忍唔住,黎左和幸試試佢既燒肉。

拼盤黎到之後,waiter哥哥話我地知邊隻打邊隻,仲話我地知我地可以加d鹽落去燒。我地發現,每一隻肉的味道同質感都唔一樣,好似西冷同牛肋骨的味就比較濃;和牛的味比較淡,但係佢既脂肪比例好平均,而且肉汁的味道清d。每款肉都係一熟即食,而且即時送到入口,所以肉汁好豐富;一路食既時候,可以欣賞每一種肉唔同的味道。我地試左伴檸檬汁、燒汁同鹽,發現鹽同肉的味道比較match,唔單止唔會搶左肉的味道,仲令到肉的味道更突出﹗不過,0係試既過程中,都發現牛肋骨肉同燒汁幾襯,而牛舌的確可以用檸檬汁配搭一下﹗

食到咁上下,我地連d燈籠椒同粟米都唔放過﹗自己燒燈籠椒同粟米都幾好玩,仲發現粟米都超甜,大家記得唔好浪費,食埋佢﹗

最後我地叫埋自家製芝士餅,各食家的確冇介紹錯,自家製自家燒,好特別﹗不過芝士餅上檯時甩皮甩骨比較醜樣,老闆娘有見及此都走左過黎講唔好意思,仲親自幫我地燒,當然,自家燒才最易燒出自己想要的芝士餅啦。把餅的外面燒得點點的金黃,看著芝士跟牛油呈略溶的樣子,視覺上已經知道係好味的,吃下去暖而軟,不失為一個令人滿足的甜品

另外,需要提提的是這裡的服務。除了剛才提到waiter和老闆娘的例子之外,我發現,由我入去食野開始,到我走的一刻,佢地是但一個,每一次同我講野都唔係只係叫「小姐」,仲能夠每次都叫埋我的姓氏﹗呢一樣都係好抵讚的。走的時候,老闆娘仲送我地出去搭lift﹗

食物、服務和環境都令人滿意,這個地方的確值得一去。
燒牛舌
牛肉拼盤
燒牛肉+燈籠椒
自家燒自家製芝士餅
2008-05-30 11 浏览
一共去过三次,新开张果排去过两次.好好食,D肉好新鲜.点样烧都好味,唔需要特别技巧.隔咗几个月再去就唔同晒,D肉质几差.烧两烧就干晒,毫无口感可言.非常失望.都要成三百几蚊一位.收得呢个价,唔该比好D o既货我啦.之后就无再去喇.
2008-05-08 7 浏览
跟兩位大同來晚餐,第一次吃日式燒肉。雖然不吃牛,店家還是有其他選擇。先來兩份前菜 - 木魚絲菠菜和汁煮....牛肉。木魚絲菠菜吃起來很淡味﹔汁煮牛肉只有一片牛肉,以薯仔和紅蘿蔔為主。薯仔煮得相當入味,兩份前菜的薯仔大部分都給我吃掉了。是晚吃了:刺身拼盤,有四款魚和海膽,每款魚也剛好有三件,一人一件剛剛好。山葵是新鮮磨製的,本身愛吃新鮮磨製的山葵,吃了不少。刺身很新鮮就是了,沒有太大的感覺。和幸沙律,卷狀物的外皮是白蘿蔔來的,裏面有蝦和蕃茄,沙律汁是芒果汁。第一口咬下去是有一陣奇怪的生味,不過再細嚼就吃到蝦的鮮味,感覺清新。雜錦野菜(?),有南瓜、蕃薯、洋蔥、紅蘿蔔、紅黃青椒及玉米。除了洋蔥外每款都嚐過了,南瓜和蕃薯很香甜﹔紅蘿蔔有那種我不喜歡的味,不過加點鹽吃也還可以把那種味減輕﹔烤得有點焦的玉米好。好。吃,只有一小截就實在太少了﹔黃椒清甜,椒味不太強烈。特選併盤,餐牌上寫著有鱈場蟹爪、香彩豚、厚切上等牛舌、特選黑毛和牛及特選黑毛和牛胸腹肉。由於不吃牛的關係,獨佔了那三大片香彩豚。豚肉的油脂很重,烤的時候很搶火,也很黏底,不過吃下去沒有太油膩的感覺。鱈場蟹爪分量也不少,大概有兩大隻蟹全

是晚吃了:

特選併盤,餐牌上寫著有鱈場蟹爪、香彩豚、厚切上等牛舌、特選黑毛和牛及特選黑毛和牛胸腹肉。由於不吃牛的關係,獨佔了那三大片香彩豚。豚肉的油脂很重,烤的時候很搶火,也很黏底,不過吃下去沒有太油膩的感覺。鱈場蟹爪分量也不少,大概有兩大隻蟹全爪(?)吧。蟹肉很鮮甜,就算燒得過火了也還有肉汁。聽大同們說牛舌的味道最好,照得久一點也不會過韌。

泡菜豚肉石窩飯,整個飯也是帶橙色的,可能是事前以辣醬拌過吧。泡菜分量不少,豚肉下得不多(我只獲分派了一片豚肉),飯帶點辣味,如果可以乾身一點點就好了。

味噌雞肉,好。好。吃。可能是太喜歡吃雞了,這個味噌雞肉很對胃。雞肉本身已經很入味,不需再加額下調味﹔雞肉嫩滑,燒得乾身一點也不會太韌。

芝士年糕。放在甜品欄裏的芝士年糕其實作為小食會更合適,一整個也是鹹味的又怎會是甜品呢。年糕煙韌芝士香濃,好吃。

牛「孔」奶凍,應該是牛乳奶凍吧,要不是見到餐牌寫著「牛孔奶凍」,我們也不會冒著爆肚的危機點這個甜品。其中一位大同跟侍應哥哥點菜時真的指著餐牌跟他說「牛孔奶凍」,難為侍應哥哥敬業樂業地跟著重複「牛孔奶凍」......我和另一位同學只好在旁邊爆笑......奶凍的味道其實不錯的,很香滑,亦很重奶味。

三個人吃了約$1,400。不過肉類價錢又不算太貴,如果沒點刺身或沙律可能會便宜一點吧。
因為升職,所以要請一位好朋友兼好上司食飯,唔想失禮,但又唔知食乜好,咁啱一上Openrice個網,就睇到介紹呢間日本料理,正好遇上我哋兩個牛牛癡同日本菜迷。裝修都Ok啦,不過不失,黑到都睇唔得清楚,D服務都幾好,無其它網友所講D待應好似Sales咁,我哋睇咗一陣,決定叫做併盤,有兩款牛(好細塊)各四片仔、四條厚切牛舌、五件仔長腳蟹、黃紅綠蕉各一、粟米一件同五片豚肉,要$430,係份量小咗D,但都幾好食,好彩兩個人,多一個都唔夠食,好有牛肉味,多多都食得晒,豚肉就預咗佢無乜驚喜,對豬肉一般,長腳蟹鮮囉,蟹就好難唔好食嘅,D三色蕉咁平,俾多兩件都唔怕啦。尤於我倆都覺得個牛舌一流,未識過食牛舌都會有肉汁係中間漏出來,再加上牛舌可能被調味過,不用點醬汁都已經好好好好好味,每人兩件唔夠喉,再另叫一碟牛舌,大約十件啦,$118,都合理嘅。我哋問個落單待應有乜好介紹,佢就介紹咗個清酒燒蠔,係自己燒,連殻放係爐中間再倒D清酒上去,待應教將D清酒倒滿在蠔上,直至清酒燒出就食得,好鮮甜,不過唔多覺有清酒味,覺得好食可能因為我本身係蠔迷啦,唔燒同燒咗都分別不太,每隻$68,一人叫一隻,唔係咁值囉,好彩佢都鮮
我哋問個落單待應有乜好介紹,佢就介紹咗個清酒燒蠔,係自己燒,連殻放係爐中間再倒D清酒上去,待應教將D清酒倒滿在蠔上,直至清酒燒出就食得,好鮮甜,不過唔多覺有清酒味,覺得好食可能因為我本身係蠔迷啦,唔燒同燒咗都分別不太,每隻$68,一人叫一隻,唔係咁值囉,好彩佢都鮮甜。
再叫咗個網友介紹嘅海膽沙甸魚石頭飯,D海膽得四舊倒,唔太新鮮,大家對個飯就覺得一般啦,有D失望囉!!!個飯好似$88。
再叫咗個人人都話好食嘅燒芝士餅,無想像中咁good囉,餅嘅表皮本身都濃濃地,再焼就更濃,總之食個雪糕好過...$32有6件仔。
除咗牛oK,其它就一般,識吓無坊嘅!!!總括來講食得都好開心!
2008-04-23 7 浏览
謝過OpenRice的邀請, 小弟能夠免費品嚐到這個豪嘆和牛試食團. 叫得豪嘆, 個筆直係相當之高, 一人一千大洋, 當然吃的也係比較名貴的菜色. 平日真的比較小機會吃到這些是晚的菜色, 真係見識下都好.環境係幾好的, 位於商業大廈內的. 是晚雖然有雨, 也不影響大家聚首一堂. 店方安排了我們坐係房內, 自成一角. 南瓜兄帶來了清酒, 在此再謝過, 係這個情況下飲飲酒, 吃吃肉, 確係嘗心樂事.是晚的十人前特選餐單係相當之豐富. 包括有以下食物:和幸沙律: 7分, 未開始吃肉先來兩客沙律, 和幸沙律一人一件, 外型像壽司一般, 切得薄薄的蘿蔔做皮, 入面有芒果, 蝦同埋明太子, 個沙律汁實在係相當之搶味, 酸酸的, 加上蘿蔔的味道, 其實係掩蓋了其他食材的味道. 配搭係幾特別的, 但係加埋一齊的效果又好像麻麻地.野菜沙律: 8分, 這個野菜沙律就係最大路的沙律, 有洋蔥, 生菜, 車厘茄, 同埋粟米. 材料新鮮, 清清的, 正好先讓舌頭感受一下蔬菜的味道再進入肉的世界.佐賀和牛刺身: 8分, 首先開始吃的肉係A5級佐賀和牛刺身, 散叫的價錢係$280一客. 店方介紹時提醒我們要把件牛放

是晚的十人前特選餐單係相當之豐富. 包括有以下食物:

佐賀和牛刺身: 8分, 首先開始吃的肉係A5級佐賀和牛刺身, 散叫的價錢係$280一客. 店方介紹時提醒我們要把件牛放入口慢慢溶化, 感受那份肉味. 賣相同色澤其實沒有想像中的靚, 吃落口就委實不太懂得去感受甚麼溶化感覺, 其中一片還有小小渣. 肉質都算靚的, 但或者小弟真的不懂得去吃生牛, 但總覺得熟的係比刺身更加有油脂香同肉味.

一口黑蜜糖佐賀和牛: 9分, 一客三件要$58的一口黑蜜糖佐賀和牛賣相係好吸引, 黑蜜糖的甜味同埋洋蔥為件和牛的味道添上層次, 面頭的金箔令到個構圖更加漂亮, 無論賣相同味道都係有水準.

燒物盛皿: 原件佐賀和牛肉眼: 9分, 第一樣要燒的就係肉眼, 平日吃要$330一客. 始終比較喜歡燒過的和牛, 吃落口油香係相當之豐富的, 脂肪更加係精彩的部份, 燒過後肥美可口.

厚切上等牛舌: 9分, 跟住來的係厚切牛舌, 只選了牛舌的中心位置, 燒過後肉汁豐富, 始終燒牛舌, 也係以厚切較為合適.

特選黑毛和牛: 9分, 吃過日本的和牛, 也有機會去吃澳洲的M9級黑毛和牛, 肉質比起厚切的佐賀和牛肉眼較為之嫩滑, 係兩種不同的感覺. 或者這樣說, 厚切肉眼係比較硬野的感覺, 黑毛和牛係比較輕的感覺. 坦白講, 喜歡吃牛的, 應該也會喜歡這兩客和牛.

秘製燒汁牛肋骨: 8分, 平日吃開的都係韓烤的牛肋骨, 這個秘製燒汁牛肋骨用了美國牛, 個秘製燒汁偏甜, 肉質當然沒有和牛般嫩滑.

伊達赤豚: 8分, 吃完牛之後還有豚肉. 這客日本豚肉切得薄薄的, 當然豬肉的油羔係比較多的, 燒起來係香噴噴的, 肥瘦比例合適. 不過我們那邊的豬肉係燒焦了, 吃落口肉味還覺不錯的, 但係吃豚肉始終不能也不敢燒得太生, 但稍一過火又會燒焦了, 對玩燒肉沒有學問的, 還是吃烤牛肉比較實際.

伊勢海老: 6分, 是晚話明係豪食的, 當然係吃得比較豪華, 龍蝦自然要出場. 一大隻龍蝦給我們五個人去分吃, 見隻龍蝦也有不少羔的, 賣相係幾靚的. 既然係大海老, 都用了相當長的時間去烤, 不知是否我們不太懂得去烤, 出來的味道係麻麻地, 無乜鮮味, 肉也不夠嫩滑, 當然, 最直接的原因係烤得過了火位, 吃落口係乾乾的. 坦白講, 這樣去烤龍蝦, 似乎係浪費了隻龍蝦.

阿拉斯加蟹爪: 6分, 跟著就係烤蟹腳, 當然蟹腳本身已煮熟了, 也不用烤得太久,但只係微微地加熱, 溫溫吞吞的, 也係一個問題. 我們那邊選擇了比較長的燒烤時間, 結果都係烤得乾乾的, 加上無乜鮮味, 也係麻麻. 說到底, 這方法去吃蟹腳似乎不太合適.

牛油帆立貝: 6分, 用上清酒去煮, 不過清酒的效果不太明顯. 一人只分吃了一小片帆立貝, 也係無乜鮮味. 似乎這三項海鮮類的食物都係不太有鮮味, 比起肉的水準有一段不短的距離.

野菜盛合: 8分, 還記得上次一眾頌揚人吃燒烤時為了個野菜盛合搞了一大輪. 是晚的火力比較強, 不用等得太久就燒好了. 小弟比較喜歡粟米, 也覺得粟米係比較適合去烤的.

鵝肝海膽石燒飯: 7分, 又加拿大海膽, 又法國鵝肝, 都相當之大堆頭, 不過效果又只係一般. 小弟那碗實在太多飯焦, 應該話係啖啖飯焦,口感已經被飯焦搶去了. 至於鵝肝海膽這個配搭似乎係不太匹配, 海膽基本上係被鵝肝的味道掩蓋了, 這個做法, 又係一個浪費. 鵝肝, 還是喜歡煎的再跟上蘋果去吃, 現在鵝肝加上飯焦的吃法係比較重.

綠茶燒伴草莓: 9分, 等了相當長的時間先有得食甜品, 但見那時其實無乜其他食客, 係製作實在需時? 綠茶燒即係綠茶焦糖燉蛋, 夠滑, 綠茶味好出, 係相當之清新, 剛吃完濃濃的鵝肝飯, 這個燉蛋正好中和一下味蕾.

自家製燒芝士餅: 10分, 全晚最喜歡的係這個甜品, 還看到這裡的你, 是否覺得小弟有點混吉, 一眾名貴的食物也不夠這個芝士餅? 這個自家製燒芝士餅, 係真的要自家製, 同吃其他烤物一樣放係爐到燒, 當然, 這個芝士餅並不是甚麼矜貴的和牛或者海鮮, 但係烤過的芝士餅係相當之香口, 外面微脆, 入面仍然鬆軟, 跟焗蛋糕的質感係有分別的.

整體食物係水準之上的, 不過吃海鮮, 還是不要吃燒烤的好了, 又或者起碼不要自己去烤, 海鮮燒烤, 同埋鵝肝海膽都不是好的配合. 當然, 如果自己吃烤肉的話, 都係以肉類為主的, 是晚就當係一個經驗好了. 服務當然係好好, 沒有挑剔的地方. 單單計吃烤肉, 這裡的水準係不錯的.

最後, 再一次謝過OpenRice的安排及邀請.
2008-04-15 11 浏览
多謝Openrice揀咗小弟出席哩次嘅試食會,講真,除咗迴轉壽司外,都比較少去食日本嘢,因為價錢都幾貴吓,仲要話有和牛、龍蝦、帶子食添,就更加少之有少!所以,今次可以同一班食家,豪嘆和牛之餘,仲可以聽吓佢哋對飲食、對各區食肆嘅睇法同意見,真係非常有趣!言歸正傳講番食,講明哩餐叫做豪嘆日式燒肉,凈係睇餐牌嘅陣容:「和幸沙律、野菜沙律、佐賀和牛刺身、一口黑蜜糖佐賀和牛、原件佐賀和牛肉眼、特選黑毛和牛、秘製燒汁牛肋骨、伊達赤豚、厚切上等牛舌、伊勢海老、牛油凡立貝、拉阿拉斯加蟹爪、野菜盛盒、鵝肝海蟾石燒飯、草莓燒伴綠茶、燒自家制芝士餅」就知有幾豪!成晚實在試咗好多嘢,雖則係豪食,亦有好多係幾貴價嘅食材,但又唔係樣樣都“氹”一聲咁正,好似個佐賀和牛刺身咁,睇個樣A5級嘅佐賀和牛薄切做成刺身,佈滿油花,做型幾好,但食落口又唔係想像中話入口即溶!反而,最得小弟欣賞嘅係和幸沙律、一口黑蜜糖佐賀和牛、厚切上等牛舌、野菜盛盒同鵝肝海蟾石燒飯。和幸沙律:因為用切得超薄嘅蘿蔔捲住蝦肉、芒果等,再加少少蟹籽,伴D酸酸甜甜嘅自制芒果沙律汁,幾特別,同埋薄切蘿蔔都睇得出師傅嘅刀功。雖然有其他嘅食家覺得用米紙代替蘿蔔

和幸沙律:因為用切得超薄嘅蘿蔔捲住蝦肉、芒果等,再加少少蟹籽,伴D酸酸甜甜嘅自制芒果沙律汁,幾特別,同埋薄切蘿蔔都睇得出師傅嘅刀功。雖然有其他嘅食家覺得用米紙代替蘿蔔效果仲好,但我又覺得用依家嘅做法幾好,因為蘿蔔帶點清甜味,兼有少少汁。
一口黑蜜糖佐賀和牛:賣相相當正,加少少金箔係面面,更矜貴!而味道整體幾和,黑蜜糖、和牛、烘多士,一口一啖,黑蜜嘅甘甜同和牛嘅肉味慢慢滲出!
厚切上等牛舌:老闆話係用牛脷嘅中心位,所言非虛,將牛舌稍為燒燒,再沾DD岩鹽吊吊味,真係好爽口!
野菜盛盒:即係燒蔬菜,好就好在料靚,無論南瓜片抑或紅椒黃椒,輕輕烤暖帶微微焦燶,好鮮甜!
鵝肝海蟾石燒飯:又鵝肝,又海膽,好貴氣嘅石燒飯,D飯上枱時熱辣辣,撈均D材料,鵝肝油潤晒成碗飯,海膽又隱約係飯中滲出,幾有意思!

最可惜,小弟因趕船要早走,無試到至喜愛嘅甜品:草莓燒伴綠茶、燒自家制芝士餅,唔知係咩味道,唯有睇其他食家嘅形容,再自己幻想吓啦!
2008-04-12 8 浏览
未去過和幸之前,我會因為電視的廣告和街上的人型粟米和肥牛而覺得這店食物未必好,但上個月找了一個平日的晚上和好友去試試,原來好多款食物都好好味,而且服務很好,經理會細心教我們如何燒牛脷才會好吃,又替我們燒那自家制芝士旦糕,牛脷、牛肉實在係必食的,經理推介紅茶和枝豆雪糕都好好食。雖然那餐飯對我來說都算貴,每人二百五左右,但真係食得好開心,地方又坐得舒服,久不久去都是不錯的選擇。
2008-04-07 2 浏览
31/3(一) 7:30pm走運地被Openrice選中,成為十位中其中一位座上客到"和幸"參加"豪嘆和牛試食團".史上首次跟食友會面,感覺恍若上世紀跟網友會面.餐廳為我們預留了廂房,長餐桌剛好可納下十人.一眾食友介紹自己時,大家都"哦!"了一聲,"原來就系你!";大家意同道合,氣氛融合,頃刻已有說有笑;席中還遇上學兄-南瓜兄!是晚試菜菜式如下:和幸沙律,野菜沙律,和牛刺身,燒一口黑蜜糖賀和牛,燒汁牛肋骨,伊達赤豚,厚切上等牛舌,伊勢海老,牛油帆立貝,阿拉斯加蟹爪,野菜盛合,鵝肝海膽石燒飯,草莓燒伴綠茶,燒芝士餅.笣首先來兩款沙律:和幸沙律及野菜沙律.白蘿蔔乾包裹著蝦粒,蟹籽及沙律菜的和幸沙律,拌以自家微酸醬汁.而野菜沙律的生菜,車厘茄,洋蔥及粟米粒亦滿新鮮.接著便是一連數道的牛菜:和牛刺身,一口黑蜜糖賀和牛,佐賀和牛肉眼,黑毛和牛,燒汁牛肋骨,厚切上等牛舌.得到上賓式款待;老闆親自為每道牛菜解話,日本A5,澳洲M9級數的和牛,吃得出是上品;油脂分佈極其細緻均勻;向來與牛絕緣的我,每道一小口已足夠了!緊連的是伊達赤豚,遺憾地赤豚的真味給牛的霸氣全掩蓋掉,慶幸仍嚐到赤豚的嫩滑口感.海鮮作
31/3(一) 7:30pm

海鮮作壓軸實屬不智之舉!伊勢海老,牛油帆立貝,阿拉斯加蟹爪同一逅病,無法嚐到原有鮮味,暴殄天物也!吃喫牛後一口/肚牛氣,燒了野菜盛合內的三色椒,茄子,南瓜,粟米去膩,三色椒爽甜尤甚!再盡綿力應付鵝肝海膽石燒飯;飯粒甘香,唯談不上煙韌;至於海膽之鮮香全給鵝肝搶了風頭.飯局的末段以草莓燒伴綠茶及燒芝士餅作結尾;甜品的水準是教人拍案叫絕的一絲不苟!草莓燒伴綠茶乃綠茶Creme brulee;質地幼滑而豐富,滲透著淡然的茶香.燒芝士餅入口輕柔香軟,芝士香恰到好處;絕妙的甜點!

獲上等款待,有幸赴會,實屬萬幸!唯一不濟是上菜的亂序令味蕾敏銳度大打折扣.畢竟,是晚飯局吃得頗愉悅開懷呢!不用左顧右盼肆意地拍相是何等酷爽!

P.S.經打聽下得悉此席盛宴每位原價不上一千大洋!
2008-04-02 59 浏览
很高興得到OR的邀請,可以參加豪嘆和牛試食團。其實抱恙還未全癒,聲音是沙沙的,但一來自己要出銅鑼灣,飯局很順路;二來抱著吃了再算的心態,豪出去吧! 與幾位重量級的食家終於碰頭,心裡其實都還有點緊張;好在大家都很友善,整餐有講有笑,還有南瓜帶來的清酒增加氣氛。 言歸正傳,逐項食物介紹一下,先講前菜:和幸沙律-沙律卷來的,味道既非清新又非滋味,一般啦野菜沙律-根本就是雜菜,我沒試不評價佐賀和牛刺身-看來很高貴的樣子。負責人介紹說,吃刺身要感受那入口慢慢融化的質感,可我感受不到一口黑蜜糖佐賀和牛-是件和牛多士來的,微甜的滋味頗特別,但還是稱不上好吃 可能抱恙影響了味覺,前菜我真的覺得很普通,主菜燒物就比較好:原件佐賀和牛肉眼-肉眼扒頗肥美,成數低點燒出來柔軟可口,不錯的特選黑毛和牛-記得負責人講過是M9級和牛,如圖,油脂分佈細緻平均,肉質柔嫩細膩,燒香來吃是珍品,也是全晚我最喜歡的一味。厚切上等牛舌-我以前不吃牛舌的,但這種食材配以日式燒烤的確美味。牛舌也有細緻油光,看得出是上等貨色,負責人說是因只選取牛舌中最柔嫩部份之故;但吃起來,滋味又與一般的燒牛舌差不多,個人覺得薄切的咬感還為稍優勝呢

言歸正傳,逐項食物介紹一下,先講前菜:
和幸沙律-沙律卷來的,味道既非清新又非滋味,一般啦
野菜沙律-根本就是雜菜,我沒試不評價

厚切上等牛舌-我以前不吃牛舌的,但這種食材配以日式燒烤的確美味。牛舌也有細緻油光,看得出是上等貨色,負責人說是因只選取牛舌中最柔嫩部份之故;但吃起來,滋味又與一般的燒牛舌差不多,個人覺得薄切的咬感還為稍優勝呢!
秘製燒汁牛肋骨-甜甜的燒汁不適合我,一小件就夠了
伊達赤豚-負責人介紹選材自優質日本豬,可以燒到九成熟食用;一試之下,肥美的豚肉豐腴味美,的確十分好吃,我不計較脂肪吞了兩件!

燒完肉類,到海鮮了:
伊勢海老-大大隻的新鮮龍蝦上檯,大家都很興奮。龍蝦肉厚且多,燒了頗久時間才熟透,試食之後卻有點失望;雖然店方提供了香口的蒜茸牛油調味,但燒的龍蝦鮮味久奉,難以與汁煮的風味相比。
阿拉斯加蟹爪-蟹腳一點也不鮮,頗失望的一味
牛油帆立貝-特別之處是加上清酒去煮,但清酒很快揮發掉,剩下濃烈的牛油味;帆立貝不特別新鮮彈牙,一般啦
野菜盛合-只試了件日本南瓜,沒甚麼特別

燒物之後有鵝肝海膽石燒飯,我覺得挺不錯的,飯焦分佈得非常均勻,鵝肝送飯也很香口。

甜品環節則幾驚喜,首先是自家製芝士餅,特別之處是燒來吃的,燒到外脆內軟頗有趣;但最得我心的,是草莓燒拌綠茶。那其實是杯綠茶味的creme brulee,口感非常幼滑細膩,香甜中帶有陣陣綠茶清香,再加一粒日本草莓,十分美味,稍嫌不夠喉呢!

雖然不是每款菜式都令人滿意,但和幸對食物選材擺設的心思,我感受到的;而且整晚服務很好,加茶換碟非常之密,喜歡吃燒肉的話,這裡都是個好選擇。

最後,多謝全晚為右邊檯擔任燒烤大使的爐兄與DragonFire,辛苦了!
(非会员)
2008-02-16 37 浏览
It was the first time that I went to this restaurant and I swear I would not go there ever again.First of all, their food was just okay, very mediocre I would say. I think it was a bit pricey for such mediocre food. What's really bad is their efficiency and their service. We ordered like 5 dishes and quite a while after 3 were served, we began to ask the waitor if the Eel Rice and the Pork Roll are coming. His reply was, "Today's kitchen is a bit busy, you have to wait for a while." Okay, then w

First of all, their food was just okay, very mediocre I would say. I think it was a bit pricey for such mediocre food. What's really bad is their efficiency and their service. We ordered like 5 dishes and quite a while after 3 were served, we began to ask the waitor if the Eel Rice and the Pork Roll are coming. His reply was, "Today's kitchen is a bit busy, you have to wait for a while." Okay, then we just waited. Then after like 20 minutes, another waitress came over and said, "The Eel Rice that you ordered was out of stock." We were a bit dissatisfied as we had already asked them to check for us and after such a long time, they came to tell me that it was out of stock! By the way, she didn't even say sorry to us. It was ok, and we just ordered another dish. At the same time, we reminded them that the other dish had not come yet. And their reply was that those bbq dishes require more time to prepare. Then even after the newly ordered dish was served, the Pork Roll still hadn't arrived. I asked another waitor to check for us, and he returned saying that the dish wasn't ordered at all. I got really pissed off and I tried to seek the manager from the reception which is next to our table. I complained to the rexeptionist and she didn't even look at me and address me, all she cared was to say goodbye to a few "tv stars" leaving the restaurant at the moment. Then the manager came over and said sarcastically, "Don't be angry, I'll fire her tomorrow." She repeated that more than 3 times to us and then she said to that impatient waitress, "I'll fire tomorrow in a light-hearted tone." And till then I had not heard a single apology at all. I wonder how could a restaurant run with such inefficiency and bad service. They did not even know how to respect customers. We were not being unreasonable at all, we just need them to show some regret and curtesy. But they had none. I would definitely ask all my friends not to go there anymore.
(非会员)
2008-02-14 10 浏览
這餐廳食物尚算ok, 原本都食得幾開心, 部分侍應好好,又教我地點燒,但其中一位稍肥的侍應態度惡劣。數數肥侍應人的惡行: 落錯單,由飯團改為牛肉飯團。我o地挾開飯團才發覺。佢竟然講,"你都食少少,就食埋佢la".然後當冇時發生過。幾經掙取後,才有飯團。 這個肥侍應又不停黎收碟(本來係good service),但結果佢倒瀉茶,攪到我成褲濕曬. 不停收碟,未食完的野又想收, 用緊的碗筷又收,仲解釋換新的,結果走就算,筷子都冇得用!! 收碟時,又整跌我飯團張紫菜至桌面,佢將紫菜在桌面翻完又翻,放回碟上. 桌面應該會因此而較為清潔,但如何叫我再吃此紫菜呢?有d咁的service,就算d野幾好食都冇心情食!

數數肥侍應人的惡行:

有d咁的service,就算d野幾好食都冇心情食!
2008-02-12 9 浏览
星期日,年初四。。。原條粟米站在街頭派發傳單,每天也見到佢,都好想衝去踢底佢睇吓佢識唔識起返身~ ^.^睇到傳單上面個價錢好似唔太貴,就博一博啦...新年嘛,一次半次無所謂啦~環境幾好,好有私人空間感,可能因為客人唔算太多,所以都算幾靜。我地坐卡位,都幾闊落咁,不過如果4個人坐,仲要加上冬天嘅厚衫,我就會覺得有D迫。=3=" 其實食物真係幾貴架,一個牛牛拼盆要$398,有4款牛肉、一款牛舌加一款豬肉,而份量就唔算多,每款肉得5塊... / 3 \"之後再叫多客厚切牛舌($88)同黑毛和牛(108)再加個炒飯($88)先夠本宮食。我本人唔太鍾意佢嘅場秘制燒汁,因為味太濃,蓋過D牛牛鮮味。牛舌好好好好好味!食夠$500就送鮑魚剌身一客,而呢一客鮑魚剌身好好味,好甜好腍,而且唔似外間一般所謂嘅鮑魚剌身咁好咬勁。而服務質素我就覺得好好,有一位侍應路過,見我地兩個土包子燒嘅厚切牛舌未熟,就提點我地可以燒多一陣。而結帳時有一位女侍應叫Angela Lee,佢又同我地有講有笑咁問d野好唔好食呀?之前我地落單時佢都有提點我地會唔會叫得太多牛牛。好滿意,好滿意~一定有下次... / 3 \" 不過就要儲
星期日,年初四。。。
原條粟米站在街頭派發傳單,
每天也見到佢,
都好想衝去踢底佢睇吓佢識唔識起返身~ ^.^

睇到傳單上面個價錢好似唔太貴,
就博一博啦...
新年嘛,一次半次無所謂啦~

環境幾好,好有私人空間感,
可能因為客人唔算太多,
所以都算幾靜。
我地坐卡位,
都幾闊落咁,
不過如果4個人坐,
仲要加上冬天嘅厚衫,
我就會覺得有D迫。

=3=" 其實食物真係幾貴架,
一個牛牛拼盆要$398,
有4款牛肉、一款牛舌加一款豬肉,
而份量就唔算多,
每款肉得5塊... / 3 \"
我本人唔太鍾意佢嘅場秘制燒汁,
因為味太濃,蓋過D牛牛鮮味。
牛舌好好好好好味!
食夠$500就送鮑魚剌身一客,
而呢一客鮑魚剌身好好味,
好甜好腍,
而且唔似外間一般所謂嘅鮑魚剌身咁好咬勁。

而服務質素我就覺得好好,
有一位侍應路過,
見我地兩個土包子燒嘅厚切牛舌未熟,
就提點我地可以燒多一陣。
而結帳時有一位女侍應叫Angela Lee,
佢又同我地有講有笑咁問d野好唔好食呀?
之前我地落單時佢都有提點我地會唔會叫得太多牛牛。

好滿意,好滿意~

一定有下次... / 3 \" 不過就要儲儲錢先...
2008-01-29 8 浏览
16/1/2008(星期三)和朋友到銅鑼灣晚膳,朋友想吃日式燒烤,原本想試盛八,但冇位,後來在崇光旁邊條街很多餐廳的易拉架廣告中選了和幸。兩個女子原本想order一個大約$400有幾款唔同牛肉的拼盤加小食同烏冬,但遇上比sales更勁的非一段waiter,話叫拼盤d牛肉唔靚架…係澳洲和牛唔係日本和牛呀…點點點點,最後被游說order了$330(100gm)但minimum要order $660 (200gm)的日本和牛,以及$135五片的汁燒澳洲黑毛和牛,然後又在推介下要了兩隻牡丹蝦刺身,其實sales哥哥還在不斷推介蟹腳呀鮑魚呀,總之我地話“唔需要喇”佢就會sell另一樣貴價菜式,最終我頂唔順同佢講:我真係好想食芝士年糕同稻亭烏冬,你可唔可以俾d空間我個肚?佢先肯放棄。講返食物,牡丹蝦刺身很新鮮,吃完後還可以幫客人將蝦頭部份炸熟;日本和牛200gm size大概同一隻手掌差不多,切成條狀,沒有醃的,朋友燒六成熟,我怕生,燒到七八成熟,但都軟腍腍的,加少少鹽同黑椒吊味好一點,味道幾好,但不見得有入口即溶的感覺,$660似乎貴了一些;汁燒黑毛和牛味道很好,或許我始終喜歡吃味道濃一點的食物

汁燒黑毛和牛味道很好,或許我始終喜歡吃味道濃一點的食物,所以我覺得這個比日本和牛還要好吃;

芝士年糕是自己放在爐上燒熱(翻熱)的,頗有趣,但其實味道和坊間的差不多;

稻亭烏冬不夠滑,但朋友喜歡它有嚼勁,但湯的味道頗淡。

原本sales哥哥問我們要不要order甜品,我們見不太吸引所以打算埋單出去食雪糕,到另一位服務員(似乎比較高級的)將單遞給我們時問:你地無食甜品呀?我請你地食丫!然後就送了一客類似台灣的峰蜜蛋糕六小片給我們,食法是在爐上燒熱來吃,味道ok,如果要用$38 order就不太價了!不過講到尾,我覺得佢送甜品係因為見我地埋張單要$1200囉…

Overall這間餐廳食物水準中上,環境尚算舒適(因為我地坐卡位),但價錢真是貴了一點!
2007-12-27 21 浏览
Christmas Set Dinner = Expesive and Terrible FoodService = Very Bad (ask for over 5 times to get the bill)Sushi = Chef doesn't know how to serve SushiDidn't inform customers that there was no normal a la carte menu. Just serve expensive menu.Never Go There Again!!!
Never Go There Again!!!