2011-06-21 23 浏览
早前買了團購coupon嚟呢度食lunch,$98per head,環境ok,服務不錯。Lunch有六片超薄牛舌和無限追加超薄牛肉,雞肉,雞翼和豬頸肉。牛舌味道ok,可惜太薄,口感一般。牛肉賣相也不錯,但又係切得太薄,味道還可以的。其他的質素都係麻麻哋,我比較喜歡雞翼,燒到啲雞皮香香脆脆,很惹味。雖然整體質素一般,但以這個價錢就算扺食。

牛舌

雖然整體質素一般,但以這個價錢就算扺食。
2011-06-18
2011-06-07 17 浏览
第一次去呢間和幸,未上去之前,樓下同LIFT好似殘舊左少少,好似好唔得咁.......好在上到去,又幾有日本FEEL,有D魚網吊起幾得意,令我有返好感。兩個人搵左張比較入嘅卡位坐,之前SEARCH過上黎要食厚切牛舌同特選肉盛,我地再加叫左個一口芝士同冷灰烏冬,兩個人夠食喇。一口芝士比想象大,基本上要食"兩口"先得。芝士味算濃,合格!盤肉盛好大堆頭,裏面有薄切牛舌,衡量之下,都覺得厚切喺好食D,係比較爽多汁! 我朋友就鍾意食雞翼,個SIZE算細隻,快熟,入口"損"兩野食得晒,佢輕易成條骨吐出返黎,勁!!!!!反而因為雞翼想講一樣野。我覺得唔少香港人食韓燒食得太多,食開多汁味濃,係唔太知同日本燒肉有咩分別。日本燒肉係臨食之前先落調味,好多時只係落鹽。所以成日見人話入面無味,覺得好出奇。係指無調味? 定無肉味? 唔係食緊韓燒呀......成個感覺健康D,又無咁油。題外話講完,講返今餐。烏冬彈牙,不過唔睇個樣真係唔知有"炭", 因為其實係唔會有炭味!!!!唔知如果真係有炭味嘅烏冬好唔好味呢?你又夠唔夠膽食。
D網掛晒上去幾型~
卡位亦都算好FEEL。
真係算大件,兩口先食得晒。
大堆頭大製作啊!!!!!!
厚切牛舌真係要推

2011-06-06
卡位亦都算好FEEL。
  • 厚切牛舌、特選肉盛
2011-06-06 12 浏览
自小便很喜歡吃烤肉,從小時候雀躍地上那些飯後會提供綠箭口香糖的韓國燒烤餐廳,到今天光顧日式烤肉店,依然樂此不疲。分別到過伊呂波、和三味、和宴和盛八等店數次,和幸的午市晚市也有嚐過,沒想到是幾次下來竟是盛八的烤肉給我感覺最好,下次有機會還想去試試桐燒。每次聽到那些在鐵板上發出的滋滋聲音,瀰漫著肉香的空氣,就會讓我昏了頭,好像點很多盤也不夠 (烤肉店每客的份量總是「精緻」的嘛),之後就會忙著燒烤,深怕烤太久會浪費掉了肉片,一頓飯下來每每就忘了拍照。這次記得開動前為午餐立此存照,但就忘了點的是甚麼肉,好像是牛胸腹。以自己的失魂情況,很多時候需要把餐牌也攝入,事後才能記得吃了些甚麼東東。這頓特別日子的慶祝飯吃於數個月前,也沒抱有很大的期望,因為最近和幸的表現比一年多前遜色了。午市套餐的肉片質素沒有驚喜,不過肉質算是柔嫩,脂肪分佈也可以,嗜肉的我當然會嫌份量少,故多加了一客厚切牛舌。牛舌沒有讓我們失望,味道好而且爽口有咬勁,很快掃清光。蒸蛋頗滑溜。米飯則很一般,欠米飯香和粒粒飽滿晶瑩的珍珠感。跟餐的沙律實在很馬虎 ,這個要扣分。吃罷烤肉,想有一點熱湯暖暖肚子,再來一客牛肋骨湯烏冬。這次的牛肉沒有

,這個要扣分。吃罷烤肉,想有一點熱湯暖暖肚子,再來一客牛肋骨湯烏冬。這次的牛肉沒有過往的捻身香軟,整個烏冬的份量也變少了一點,但仍然不錯。甜點有一個像panna cotta的日式奶凍,很普通。食伴的那一小個雪糕mochi不提也罷。
忘了這是甚麼肉啊
這裏座位空間頗寬闊,即使四人餐桌或吧檯也不會侷促。至於服務,沒有很好,也沒有愛理不理,算是可以。雖然和幸的質素不差,但現時日式烤肉店的選擇多的是,暫時沒有很足夠的理由讓我再訪。

午餐
  • 厚切牛舌
已經唔係第一次去呢度食飯, 今晚九點半多啲上到去, 侍應同我講話無位, 雖然知道今日係星期五, 但係都無諗到咁旺, 結果, 等到差唔多10點先至有位。坐底後係度喺今次叫咩食, 睇見有三個SET都係OK嘅, 結果, 我最後決定叫咗個海鮮黑毛和牛嘅SRT, 貪佢有蟹腳食, 另外, 叫咗個厚切牛舌同雞腎, 因為兩樣燒嚟食送啤酒都一流。啲嘢嚟到, 我見點解同我叫嘅SET有啲分別嘅?咁我就問個侍應, 佢話因為蟹腳咁啱賣晒, 所以就換咗兩隻生蠔同加多一隻帶俾我代替;我心諗: 咁都得?你點解唔同我一早講呀??? 你一早同我講嘅話我就叫另一個SET, 而且又唔會叫咗個牛舌(因為嗰個SET有), 但係既然個牛舌同個雞腎都上晒枱, 雖然我俾個侍應吹都”啤”一聲, 不過, 我唔想自己嘅心情火上加油(因為今日已經唔係咁開心架啦!), 所以我就算數!平心而論, 呢間嘢啲嘢食比起最初嚟食貴咗唔少, 價錢同伊呂波越拉越近, 但係食物嘅質素就仲有一啲距離, 假使價錢再繼續貴落去嘅話, 我好有可能唔會再去呢度而去伊呂波, 尤其係再有上述嘅事情發生嘅話, 我就更加唔會再嚟, 而家係我嚟食我想食嘅嘢, 而唔係你幫我決定食咩
平心而論, 呢間嘢啲嘢食比起最初嚟食貴咗唔少, 價錢同伊呂波越拉越近, 但係食物嘅質素就仲有一啲距離, 假使價錢再繼續貴落去嘅話, 我好有可能唔會再去呢度而去伊呂波, 尤其係再有上述嘅事情發生嘅話, 我就更加唔會再嚟, 而家係我嚟食我想食嘅嘢, 而唔係你幫我決定食咩嘢, 係唔係?????
厚切牛舌, 有水準!夠彈牙又惹味!!!
用兩隻蠔同加多一隻帶子取代我嘅蟹腳又唔話我知先!帶子好新鮮, 而蠔都夠鮮味!
個set入邊嘅黑毛和牛, 幾好牛味!
豚肉, 一落個鍋就好惹火, 因為多油, 味道我就覺得一般。
伴菜嘅嘢, 無咩味.
雞腎, 燒咗後非常咬口同有腎味, 送啤酒真係一流!!!
唔夠飽最後叫多咗個黑毛和牛胸腹肉, 無牛肉味, 因為被啲汁嘅甜味蓋過晒!
2011-06-03
厚切牛舌, 有水準!夠彈牙又惹味!!!
個set入邊嘅黑毛和牛, 幾好牛味!
雞腎, 燒咗後非常咬口同有腎味, 送啤酒真係一流!!!
  • 牛舌
  • 雞腎
2011-05-31 6 浏览
成班朋友中我係最係第一次食和幸,因為本身唔係食肉獸,今次都係俾佢地夾上黎。諗返最近自己連壽司舖都無去過,點知上到去都係咁多人, 因為星期五掛。 有讚有彈,第一個感覺係餐廳氣氛不俗(偏嘈),可能D人星期五飲多兩杯講野大聲。不過鍾意日本feel既,係個唔錯選擇。我地食咩呢~~ 有好多,最記得呢幾個。特選肉盛 ~ 雜錦拼盤乜肉都有,不過唔明雞翼點解叫手羽先,Rrrrrrrr爆頭?!?!?。最想講牛胸腹肉,因為燒得好玩,見佢就溶就溶好似會流血咁,咬落真係有溶既感覺,唔使燒太熟架!!!! - 特選肉盛,雞牛豬樣樣有D。 柚子豚肉 ~ 淋左好多柚子汁上面,食落發現唔只酸酸甜甜,仲有胡椒味。 - 柚子豚白雪雪以為無味,原來好夠味。厚切牛舌 ~ 雖然厚身不過唔使燒好耐,食落好juicy。可惜始終唔太喜歡牛舌個感覺,小試一件夠了。班食肉獸反兜了兩次。 - 牛舌不是我杯茶,不過真係幾juicy。清酒牛油帆立貝 ~ 帆立貝壽司本身我至愛,今次燒佢黎食,D汁彈彈下好有燒野食feel,食落都正,係牛油味好香反而酒味少。 - 雖然明知個貝殼係加上去,不過我受呀~~

我地食咩呢~~ 有好多,最記得呢幾個。

- 特選肉盛,雞牛豬樣樣有D。

- 柚子豚白雪雪以為無味,原來好夠味。

- 牛舌不是我杯茶,不過真係幾juicy。

- 雖然明知個貝殼係加上去,不過我受呀~~

2011-05-27
2011-05-30 7 浏览
相約友人午飯,這次選了來吃日式烤肉.烤肉是每次到日本也必定會去吃的主修項目(副修鰻魚)晚市吃過和宴、伊呂波、盛八但在午市吃烤肉倒是首次.這裡的裝修也是仿照一般人心目中的"日式"格局,倒是非常有興趣想知當地何處有這種食店.香港的當然不會是用炭爐!午市的二人前烤肉套餐的幾款肉類質素也只是一般.本不想吃這個但向侍應查詢時發現神情有異....還是乖乖點回套餐好了.其中的柚子豬頸肉調味極淡,欠缺油脂燒後吃起來肉質纖維甚粗.雞件完全是唔食都知唔好食!燒熟後外觀與腳上的Red Wing鞋底相差無幾.牛肉厚度亦是薄得接近透光,幸尚帶有點油份,用來配上白飯也可吃飽肚子.另外點叫的單骨雞翼有很重的雪藏味.較好的算是這個另外單點的厚切牛舌.茶碗蒸----吃起來頗滑算是不錯.明白到午市當然不可用來和晚市相比,但也不要相差太遠吧!原來這裡也來那些團購百多元午市放題這一套,是否因為這而影響了出品質素不得而知,埋單每人二百多但加多數十元已可在花盃吃一頓不錯的鐵板燒了.
香港的當然不會是用炭爐!
其中的柚子豬頸肉調味極淡,欠缺油脂燒後吃起來肉質纖維甚粗.
另外點叫的單骨雞翼有很重的雪藏味.
較好的算是這個另外單點的厚切牛舌.
茶碗蒸----吃起來頗滑算是不錯.
明白到午市當然不可用來和晚市相比,但也不要相差太遠吧!
埋單每人二百多但加多數十元已可在花盃吃一頓不錯的鐵板燒了.
極上一人前 野菜沙律 自家製芝蔴醬冷豆腐 麵豉湯 極上鹽燒薄切美國牛舌(1碟6片)珍珠米飯 自家製澳洲牛乳奶凍無限量追加項目: 加拿大極上乳飼牛小排 柚子豚 TORO 味噌雞肉 辣味雞肉 燒汁手羽先 鹽燒手羽先 栗米 青椒環境就幾舒服 唔會焗促 侍應態度都唔差 牛舌 牛肉 豚肉味道一流 肉質算新鮮 雞肉及手羽很一般 味道只係普通茶記水準

珍珠米飯 自家製澳洲牛乳奶凍

極上一人前
無限量追加項目
2011-04-19
極上一人前
無限量追加項目
  • 牛舌 牛肉
2011-04-09 388 浏览
We used the groupon coupon for this lunch.Paid for $98 for an all you can eat BBQ lunch.The premium beef tongue was OK, but I would much prefer the beef kalbi instead The beef kalbi is the best among all the food we had And honestly, other food just tasted so so.Anyway, the lunch was great with such an outstanding groupbuy price!! hahahaha
the only limited food -> beef tongue
groupon coupon menu page 1
groupon coupon menu page 2
2011-04-05
groupon coupon menu page 1
groupon coupon menu page 2
Dear Beef Lover, Japanese Lover!!!'This is a Group of restaurant for BEEF, for Japanese food!!! Once again the BEER is sooo good that make me feel so comfortable once I sit down.As you know, a good COLD beer is very important for Japanese restaurant, it is almost the image of the restaurant, they chill the mug Very good!It is totally different feel than the TST branch, this one is SOOOO Japanese fish market style, IZAKAYA style!!I feel like in some restaurant in Tokyo!The 2nd issus make me lik

Very good!

The 2nd issus make me like them is snacks, they call these "前菜", this is also very important in a real Japanese restaurant! Japanese Vegi, TouFu, OxTongue, Tomato, Oiishi !!!

Order one small Saki, cold, cheap, taste ok.

The BBQ stove here is different from the TST branch, they turn on the fire...wait for around 1-2 mins, then we start BBQ (TST one much quick, much powerful fire) Charcoal sound "tac...tac..tac..." comes out from the stove, like real charcoal....quite funny

However, we start BBQ meat.....

US Beef $79 --- ok, cheap and good
Wagyu $128 only ---- Yummy Yummy! Almost can compare to A4, at this price, execellent!!! Repeat one order

Ox Tongue $98 --- The thick one **** VERY JUICY VERY SPECIAL TEXTURE that you've never try in your life!!!! SOOO GOOD!!!

Big King Prawn around $100 forget the price --- Fresh and good texture, ok!
Lamb rack $48 --- from Australia or New sealand, not Japan... ok la, very juicy, not those bad "sheep" smell!
The others....all ok, not bad but nothing special.

Dessert!!! Oh yes! Quite special desserts, you should go try!

OK, I will back sometimes again. It's a good recommandation for IZAGAYA

**Toilet has to be improve!!!

Fresh seafood
In Tokyo!?
2011-03-15
Fresh seafood
In Tokyo!?
  • Wagyu beef
  • draft beer
  • Ox tongue
  • king prawn
  • lamb rack
2011-03-13 197 浏览
BBQ beef was ok, but when we go there for lunch, they purposely gave me dinner menu which is A LOT more expensive. Dessert is suppose to come after we finished main course but it didn't come after we paid, we have to ask for it, the dessert was suppose to be hokkaido pudding but they gave is a small cheap mochi I was so hungry ....... Got to watch out, otherwsie they will rip you off like there is no tomorrow.
2011-03-04
  • Matsusaka beef
2011-02-14 3 浏览
厚切牛舌* 好食! 夠厚身 咬落夠汁多 厚切五花肉* 肉質算新鮮^^黑炭烏冬* 彈牙! 味道似食緊冷面泡菜豬肉豆腐鍋* 一般! 配料唔多 $79 真係賺X死佢和牛炒飯* 極失望! 蒜片唔香, 和牛肉粒少得太可憐! 味道只係普通茶記水準環境就幾舒服 唔會焗促 侍應亦都好HELPFUL食材都新鮮 不過下次再黎的話 我唔會再叫D熟食寧願叫返D肉自己燒下算
厚切牛舌* 好食! 夠厚身 咬落夠汁多

2011-02-12
燒汁厚切牛舌
冷炭烏冬
2011-01-21 18 浏览
今年老公生日, 我選了這間和幸, 吃烤肉~第1次吃烤肉, 感覺不錯, 不過好像有點兒熱氣, 吃完第日喉嚨痛喇~~食物質素: 大概都唔差既, 只係份量少了點, 不過, 無啦啦比2小碟唔好食既前菜你, 仲要收你20蚊tim~環境: 地方都清潔的, 坐位都寬闊既, 仲好多人食tim架~服務: 無咩特別殷勤, 態度都唔差, 問佢地野都可以解答到既~ 我們2人, 點了以下食物:仲有一個辛辣海鮮鍋架, 不過唔知做咩up load唔到, 好好味架, 又抵食, 下次要叫返lee個鍋呀~~P.S: 見到好多人食set呀, 我地就散叫, 2人叫左8樣野食呀, 都要800幾蚊, 不過食得好鬼飽既~ 下次再去, 要試下食set喇, 不過, 果碟刺身就無下次lu~~
今年老公生日, 我選了這間和幸, 吃烤肉~

我們2人, 點了以下食物:
冷炭烏冬,唔錯~
石紙雜菜包, 薄切牛舌, 粟米, 尤魚~
lee碟刺身正就正喇, 不過收200幾蚊, 份量少左d lor~
lee碟牛胸腹, 好好味, 不過都幾貴, 因為好細塊呀~
這2小碟前菜, 要收$20, 幾唔抵呀, 又唔好食wor~><"

2011-01-15
庆祝纪念
生日
石紙雜菜包, 薄切牛舌, 粟米, 尤魚~
冷炭烏冬,唔錯~
lee碟牛胸腹, 好好味, 不過都幾貴, 因為好細塊呀~
  • 辛辣海鮮鍋
  • 薄切牛舌
  • 牛胸腹
2011-01-15 23 浏览
天氣嚴寒,要暖暖身體,除左食火鍋蛇羹煲仔飯外,日式燒肉亦係一個相當唔錯嘅選擇。人氣店牛角依家訂位都要去到三月先有得食,LCX分店又未開,真係等得黎都餓死啦!所以倒不如俾多少少錢,食個更好的。位於銅鑼灣金利文嘅和幸,雖然跟日本名牌星級食店無關係,但食物質素及服務,絕對唔會輸蝕俾伊呂波!食店佈置跟傳統日式居酒屋一樣,環境雖然無驚喜,但總算座位寬敞,無論吧檯位定係卡位,都一樣坐得舒服。餐牌內款式非常多,有禮嘅侍應一輪介紹後,終於點左唔少菜式。先黎一個赤豚荔枝燒,豚肉跟荔枝呢個組合,自年前在八王子食過之後,回味無窮,可惜今日八王子已再無呢樣供應。赤豚肉口感豐富,配上荔枝後感覺少一份油膩,多一份清香,未試過嘅朋友真係要試下喇!中意食牛嘅朋友,牛舌肯定會係你至愛之一,厚切就更加令人著迷,搞到我價錢都唔記得mark低。牛舌燒香後,外層微脆,內裡質感豐腴,非常好味。食日式燒肉,肉味較濃嘅牛胸腹肉係我必然之選。呢度用煤氣爐燒烤,比炭爐更易控制火侯,對食客來講少一點花巧,多一點實際。牛胸腹就用猛火去烤,肉汁可以緊緊鎖住,食落油香豐盈,非常精彩。加上黑毛和牛胸腹肉只係賣$108,實在無不試嘅理由。除左牛胸腹
赤豚肉配荔枝,多一份清香
厚切牛舌質感豐腴
牛胸腹肉味較濃,好食!
肉味濃香夠Juicy,加埋半價實在頂瓜瓜!
除左牛胸腹肉之外,侍應推介當日有牛肋骨半價百幾蚊,非常吸引,二話不說就叫來一客。牛肋骨瘦肉中夾雜着少量油脂,食落肉味濃香夠Juicy,咬口亦鬆化,好食。
人生有個真正朋友的確好極!飲勝!
食日式燒肉的最佳朋友不得不提,我覺得唔係清酒,而係冰凍生啤,食塊肉再大喝一啖啤酒,感覺實在暢快無比。
赤豚五花肉食落唔肥膩
餐牌上有厚切赤豚五花肉,在牛肉充斥之下,特意叫一份用黎「溝貨」。五花肉賣相唔錯,厚切肥瘦相間,食落唔覺得肥膩之餘,軟滑中更帶一點爽口,味道唔錯。有心「溝貨」的話,呢份赤豚五花肉絕對值得試下。
多汁有嚼勁,佐酒一流
燒砂肝亦係我每次食日式燒肉必點選。講起「砂肝」一詞幾有趣,砂肝唔係雞肝,係雞腎。但雞腎亦唔係腎臟,而係胃部,日本人叫其做砂肝,因為佢係雞嘅砂囊(肌胃)。所以我地可以叫做食「燒雞胃」。呢件「燒雞胃」有嚼勁得黎又不會過硬,食落多汁好食,推介!
好唔好食,考你功力...
食得肉多,想有澱粉質到肚,本來用燒肉蓋飯係好精彩美味,但見到有燒年糕,念頭就順勢改左。將年糕放上火爐慢慢燒香,燒至微焦就可以搽一層醬油再燒,外面香脆而內裡半溶,未試過嘅朋友就真係要試下,至於好唔好食就睇個人功夫,我...今次失手,燒得過焦...哈哈!
必試推介!和幸燒芝士餅!
放上網面慢慢燒....
燒埋呢邊就食得,好味到爆!
食完精彩正餐,無甜品結尾始終會有遺憾。翻看餐牌甜品部份,見到有個和幸燒芝士餅,旁邊更有推介牛圖案,好奇心作祟下叫了一客,上檯時賣相平平無奇,跟莎莉蛋糕非常相似,原來好戲在後頭...侍應待我影完相之後,將芝士餅放上煤氣爐上慢火燒,之後翻去另一邊再燒,兩邊微焦就食得,經燒過後芝士味特別濃,芝士香味即時升,餅身鬆軟好味,包你一試難忘。
其實大家BBQ時,亦可以試下買芝士蛋糕放上網面燒,效果可能有異曲同功之妙。

整體黎講,在香港日本燒肉店中,我對和幸印象分都幾高。和幸定位屬盛八之上,伊呂波之下,所以質素絕對有一定保証。四人晚餐,埋單八百幾,真係算抵食。如要追求更好味道的話,可能和三昧較適合你,如果要睇價錢出發,俾心機到牛角門口排隊吧!

赤豚肉配荔枝,多一份清香
厚切牛舌質感豐腴
牛胸腹肉味較濃,好食!
肉味濃香夠Juicy,加埋半價實在頂瓜瓜!
人生有個真正朋友的確好極!飲勝!
赤豚五花肉食落唔肥膩
多汁有嚼勁,佐酒一流
好唔好食,考你功力...
必試推介!和幸燒芝士餅!
放上網面慢慢燒....
燒埋呢邊就食得,好味到爆!
  • 赤豚荔枝燒,黑毛和牛胸腹肉,和幸燒芝士餅
銅鑼灣地膽介紹到來和幸一聚上次食完牛角都覺得好味.今次又試吓和幸.呢個燒肉爐的設計幾好燒,肉的肥油流晒流下邊,火力又可自行調教.正!鹽燒鯖魚定食($58),YUMMY特選黑毛和牛燒雞翼係人都鍾意食紅....紅...聖....火,好有FEEL噃極上自選一人前定食($88)蚊,兩款肉食自選架,好多選擇呢.又好味.午餐都有好多個選擇.有燒烤的,有其他的定食或烏冬餐,啱晒怕熱氣的我.好滿足的一餐,重要有埋甜品雪糕糯米滋又平又正又好味,點解和幸咁少人嚟食LUNCH,呢度唔多人又唔駛等位,好開心,可以慢慢食慢慢傾計開飯好地方
銅鑼灣地膽介紹到來和幸一聚
上次食完牛角都覺得好味.今次又試吓和幸.
鹽燒鯖魚定食($58),YUMMY
特選黑毛和牛
燒雞翼係人都鍾意食
紅....紅...聖....火,好有FEEL噃

好滿足的一餐,重要有埋甜品雪糕糯米滋

又平又正又好味,點解和幸咁少人嚟食LUNCH,
呢度唔多人又唔駛等位,好開心,可以慢慢食慢慢傾計
開飯好地方
2011-01-14
  • SET LUNCH
2010-10-31 5 浏览
經雜誌介紹,才試試這間烤肉店。環境:富有日本風味,唯午飯時間比較多人,被安排坐吧枱,沒有足夠地方放置手袋等隨身物品,有D唔方便。食物:各款肉類都有幾塊,仲包魚生和甜品。價錢:以58元一分來說,都算抵食了!
經雜誌介紹,才試試這間烤肉店。

食物:各款肉類都有幾塊,仲包魚生和甜品

價錢:以58元一分來說,都算抵食了!
烤肉套餐
2010-04-17