2011-01-15
天氣嚴寒,要暖暖身體,除左食火鍋蛇羹煲仔飯外,日式燒肉亦係一個相當唔錯嘅選擇。人氣店牛角依家訂位都要去到三月先有得食,LCX分店又未開,真係等得黎都餓死啦!所以倒不如俾多少少錢,食個更好的。位於銅鑼灣金利文嘅和幸,雖然跟日本名牌星級食店無關係,但食物質素及服務,絕對唔會輸蝕俾伊呂波!食店佈置跟傳統日式居酒屋一樣,環境雖然無驚喜,但總算座位寬敞,無論吧檯位定係卡位,都一樣坐得舒服。餐牌內款式非常多,有禮嘅侍應一輪介紹後,終於點左唔少菜式。先黎一個赤豚荔枝燒,豚肉跟荔枝呢個組合,自年前在八王子食過之後,回味無窮,可惜今日八王子已再無呢樣供應。赤豚肉口感豐富,配上荔枝後感覺少一份油膩,多一份清香,未試過嘅朋友真係要試下喇!中意食牛嘅朋友,牛舌肯定會係你至愛之一,厚切就更加令人著迷,搞到我價錢都唔記得mark低。牛舌燒香後,外層微脆,內裡質感豐腴,非常好味。食日式燒肉,肉味較濃嘅牛胸腹肉係我必然之選。呢度用煤氣爐燒烤,比炭爐更易控制火侯,對食客來講少一點花巧,多一點實際。牛胸腹就用猛火去烤,肉汁可以緊緊鎖住,食落油香豐盈,非常精彩。加上黑毛和牛胸腹肉只係賣$108,實在無不試嘅理由。除左牛胸腹
整體黎講,在香港日本燒肉店中,我對和幸印象分都幾高。和幸定位屬盛八之上,伊呂波之下,所以質素絕對有一定保証。四人晚餐,埋單八百幾,真係算抵食。如要追求更好味道的話,可能和三昧較適合你,如果要睇價錢出發,俾心機到牛角門口排隊吧!