2018-06-06 66 浏览
同朋友行開旺角去完旅行社睇行程,後決定喺附近搵間嘢食可以坐耐啲傾下行程。當時差唔多,五點挨近六點食下午茶又唔湯唔水,所以決定去食打邊爐朋友食嗰間打邊爐話好介紹。所以就嚟試試 上到嚟望見舖頭景觀好開揚,兩大排落地窗望到成個旺角至海邊景觀。因為喺22樓所以視野更健一樓當時挨近黃昏從未試過喺旺角見到旺角嘅黃昏景色原來可以係咁靚嘅,亦都係第一次打邊爐可以邊食邊打望住咁靚嘅景緻。一坐低店員就畀咗一兜醬料,我哋自行調配醬料,調嘅醬料就梗係唔少得炸蒜生蒜溝豉油 ,簡簡單單就已經係可以調出最好嘅味道。兩個人打邊爐,朋友話個雞煲真係唔可以唔食,我哋點咗半隻招牌辣雞要小辣嘅,好快過雞煲就上枱雞煲好香望落去啲汁好濃好傑,雞件亦都好多舊半隻份量,夠兩個人食有餘仲要嗰啲雞卷嘅部位,唔係啲手手腳腳,而係真係啖啖肉,個調味汁非常之香濃,好入味, 雞件斬得大小適中,入口雞肉好嫩滑入味個,雞煲好正我哋食完雞煲,就點咗五個餸,打邊爐食完雞煲示意店員,加湯正式開始我哋嘅邊爐之旅。點咗響鈴卷個響鈴係即炸好新鮮上枱時仲熱,即炸完所以為咗保持佢嘅新鮮最好同脆度,落湯兩至三秒已經夾返起就好好味,食到響鈴卷嘅脆度,同時又吸到雞煲湯底

點咗響鈴卷個響鈴係即炸好新鮮上枱時仲熱,即炸完所以為咗保持佢嘅新鮮最好同脆度,落湯兩至三秒已經夾返起就好好味,食到響鈴卷嘅脆度,同時又吸到雞煲湯底嘅濃味

牛柏葉份量亦好多,雞煲湯嘅濃未完全入曬牛柏葉,有嚼勁又索到湯汁好味

另外我哋亦點左手打墨魚丸,個手打墨魚丸滾起嚟好大粒,墨魚丸肉亦好爽口彈牙食到陣陣麻油香味 ,一碟有六粒

另外點咗個皇帝菜份量亦好多,新鮮

仲點左打邊爐必點既冬菇,新鮮

打邊邊又點少得飲汽水呢

食到差唔多咁上下埋單睇住個景由黃昏挨近夜晚,天色漸變邊食邊打邊爐,真係好正

原來七點半前埋單離座打邊爐嘅配料係有半價優惠,所以今餐我哋食咗雞煲配五個餸加兩罐嘢飲埋單都係360,抵!真心推介,好回味

2018-06-06 72 浏览
性價比超高火鍋店因工作關係,時常要往返旺角,油麻地,作為無飯中佬,總有數間指定飯堂,吞pot係其中的必然選擇。這裏雞煲湯底有十多款選擇,也有不同辣味程度,今次與好友選了穩打的麻辣雞煲,雞件非常新鮮,有雞味,食得出師傅少落味精,又不失麻辣感覺。配料方面,牛肉油花分配均衡,肉味濃郁,價錢都相當平民化,三個人食一碟也夠,出色的還有芝士嚮鈴,有香濃芝士味,蔬菜非常新鮮,尤其西洋菜,清潔得好,配上雞汁簡直一絕。唯一要改善地方是啤酒雖然平,但款式相對較少,建議可引入多款生啤。
性價比超高火鍋

2018-06-05 66 浏览
今日性起想打邊爐,就同女朋友搵左間特色雞煲一試。一去到,就有一盤醬料比我地自家制仔細d睇d料,都好新鮮,由其d生熟蒜餐牌好多選擇,選擇困難症又發作不過d店員好nice,經佢地介紹下,叫左重慶麻辣雞煲(bb辣)大檸樂真係<樂>如其名,好大杯另外旁邊果碟醬就係我既自家制,重蒜煲到了我地叫左半隻雞,2個人都好夠食。雞一黎到就已經熟,即刻食得勁濃味,不過我建議可以用細火煲佢多一陣先食,因為我最後食果幾舊雞最入味可能我重口味另外雖然我唔太食得辣,不過我覺得呢個bb麻完全可以接受,小小麻小小辣,勁野味值得推介呢到d配料完全唔馬虎自制爆芝響鈴,新鮮炸。外表無射特別,不過原來內有乾坤中間有一層芝士,有d咸,重口味既我岩晒仲有手打黑松露墨魚丸,食墨魚丸食到有黑松露,我呢世仔都係第1次好重黑松露味,近睇真係唔少黑松露食完雞煲既邊爐,又點可以冇牛肉呢個特級美國肥牛好有牛味,肥得黎又易咬,好好味呀呢間餐廳同其他雞煲邊爐餐廳比較,好唔同,好有自己特色,真心值得一試
今日性起想打邊爐,就同女朋友搵左間特色雞煲一試。

一去到,就有一盤醬料比我地自家制
仔細d睇d料,都好新鮮,由其d生熟蒜

餐牌好多選擇,選擇困難症又發作

大檸樂
真係<樂>如其名,好大杯
另外旁邊果碟醬就係我既自家制,重蒜

煲到了
我地叫左半隻雞,2個人都好夠食。

雞一黎到就已經熟,即刻食得
可能我重口味

值得推介

呢到d配料完全唔馬虎
自制爆芝響鈴,新鮮炸。外表無射特別,不過原來內有乾坤

中間有一層芝士,有d咸,重口味既我岩晒

好重黑松露味,近睇真係唔少黑松露

食完雞煲既邊爐,又點可以冇牛肉

呢個特級美國肥牛好有牛味,肥得黎又易咬,好好味呀

2018-06-04
2018-06-04 74 浏览
第一次嘗到很有牛味的肥牛!或者你會問這麼新鮮的牛肉在哪裡可以食到?答案就是油尖旺區的吞Pot雞煲火鍋!沒錯,就是先來一個雞煲,後加湯,用雞煲原有的辣汁,再燙一燙這款特級美國肥牛!價錢$148,有十多片。雖然價錢不便宜,不過感覺到餐廳是一分錢一分貨你看看餐牌就知,其實肉類款式有很多!仼君選擇,最貴是韓國頂級1++牛肉眼,人數多會較抵食,或者9:30後光顧,用Open rice 折扣有五折呢!另外,自創爆芝響鈴要一提,雖然差不多$10一件,但幾特別的,值得一試!如果芝士味淡一點就更好,因為火鍋湯底很濃郁,再加上重重的芝士味,吃到第三口就覺得over了。至於重中之重,我們點了重慶麻辣雞煲,BB辣,十分惹味!正!

至於重中之重,我們點了重慶麻辣雞煲,BB辣,十分惹味!正!
手打黑松露墨魚丸
紅薯粉
2018-06-03 92 浏览
三十幾度但無阻我打邊爐的意念,朋友推介就try try. 位置好方便,油麻地A2出口行4分鐘就到,座大廈都有幾多食市,呑pop就係22/F,坐中間枱,睇唔到外面的景觀。雞煲不多選擇,得幾款。辣的就有幾個level,朋友無個嘗辣 。返工咁辛苦,最後選了養生點的中藥雞煲…“花雕藥膳雞煲”大雞。中藥味都幾重,見到有唔同藥材係湯入面,没有酒味,味道小小甘。加湯後就淡左,打一陣已無左半煲湯無可能唔加。叫左要等10mins左右上枱,雞已熟可以即食。另外叫了响鈴,紅薯粉,菜,手打丸等。响鈴新鮮炸起,超級肥但好味道手打丸8粒有四款, 都好新鮮。無水提供,一定要叫野飲,我叫了支裝椰水$20,綠茶$16。坐位好密,幾迫。Happy hour 好多人飲啤酒,都幾嘈 。食左tea所以晚上食得唔算多野,每人大約$160,優點無限時。

叫左要等10mins左右上枱,雞已熟可以即食。

花雕藥膳雞煲

另外叫了响鈴,紅薯粉,菜,手打丸等。
响鈴新鮮炸起,超級肥但好味道

手打丸8粒有四款, 都好新鮮。

手打丸

無水提供,一定要叫野飲,我叫了支裝椰水$20,綠茶$16。

自家炸响鈴

手打丸
自家炸响鈴
2018-06-02 110 浏览
未到6月中已經熱到出晒汗,但無阻我鍾意食雞煲既心。呢一日就去左食間雞煲私房菜,佢有好多自家創作既雞煲,歡迎大家慢慢簡簡到岩為止。我地當日1730就上到去,可能係由於平日同天氣熱既關係,發覺人數唔係好多,但對於我呢啲中意同朋友傾計既人就最適合不過。我地嗌左個半隻bb辣既辣酒花螺雞煲,一上台見到十分足料,本身只係以為得幾隻花螺,但最後成台都係佢既殼。其實食完個煲之後都飽飽地,但係我地見隔離台既餸咁吸引都忍唔住嗌到成台都係野食!有呢個手打黑墨丸、特級雪花牛肋片、自家製韭菜餃、脆肉鯇腩、雞脾菇同最令我忘記唔到既自家炸魚皮。正常魚皮都係最先上台但反而佢就最後先上台,我都諗有特別原因!佢既魚皮係新鮮炸起,一入口仲有少少暖暖地既感覺。佢無平時係街食到既咁大塊,不過佢既魚皮又鬆脆又易入口,試過之後一定會上癮。另外佢既牛肋片都有好香好濃既肉味,所以中意食牛既朋友,除左雪花❄️肥牛之外都可以試埋佢既午肋片,份量好多值回票價。下次一大班人既時候最岩黎呢到,嗌多啲唔同既野食。可惜今次得2個人,食得唔係好多亦都剩左少少,雖然埋單700幾蚊但勝在食物新鮮又高質,仲有啲令人喜出望外既感覺添
辣酒花螺雞煲

2018-06-02 59 浏览
今晚同朋友去開油麻地附近行街,剛好又差不多晚飯時段,最後大家決定試下依間樓上雞煲打邊爐,晚飯時段,這食店已坐滿9成客人,生意幾好。剛好又可以安排到近窗口邊的枱子。店內環境好舒服,冷氣好凉,樓底也很高,無乜壓迫感。枱子又夠大,最深刻印象係可以從高處望出去,景色很優美,個view好正。好難忘。坐下不久,見到指定時間埋單,自選食材會有半價優惠。首先叫咗個香辣雞煲半隻配BB辣,雞煲算辣,好入味,好好食。好滑好正。另外點咗手打墨魚丸、自家炸響鈴、牛柏葉、皇帝菜及鲜冬菇。手打墨魚丸,味道好特別,好新鮮,好好味。自家炸響鈴,我個人認為係此家食店的招牌食材。響鈴配芝士,簡直是絕配,好濃芝士味,口感一流,我建議放2至3秒就可以,這樣才是最佳的食法。牛柏葉同樣好新鮮,好爽口。皇帝菜份量很多,都好新鮮,冬菇已很好味。價錢约$360元兩個人,我個人覺得物有所值,下次會再光顧這店。
,好爽口。皇帝菜份量很多,都好新鮮,冬菇已很好味
。價錢约$360元兩個人
,我個人覺得物有所值,下次會再光顧這店。
2018-05-30 120 浏览
香港人特別喜愛吃火煱,夏天熱辣辣都打邊爐,重要揾有特色嘅,價錢不太計較,好多火煱店轉往樓上舖,所以如果無乜特別就好難經營。我同家人去左一間在油麻地區商業大厦楼上,個名好多打工仔都好想,叫吞pot地方十分企理乾淨,如果坐在窗邊重可以睇到日落睌霞,坐位好舒服闊落年輕服務員態度好好,安排坐在近電視機旁,好有耐性遞上menu慢慢介紹菜牌有乜特色呢間店主打雞煲火鍋做埋湯底,當然必選重慶麻辣雞煲(半隻)濃味十足嘅麻辣雞,肉質嫩滑,再配合芫茜辣椒真和醬汁配合真的绝配吃完津津入味嫩滑雞後再可加入其他種類配料餐牌上有好多,叫左手打十全大寶丸和餃餃陣,粒粒大粒又滑又圓,裡面不同特色配料,有墨魚,鹅肝,蝦同芝心肥牛當然必選,大大碟特級美國肥牛嫩滑有牛味啤酒打邊已是必然,香港牌鬼佬手工啤濃味正飲夠食夠埋單,下次必再黎
重慶麻辣雞煲

呢間店主打雞煲火鍋做埋湯底,當然必選重慶麻辣雞煲(半隻)

吃完津津入味嫩滑雞後再可加入其他種類配料

肥牛當然必選,大大碟特級美國肥牛嫩滑有牛味

啤酒打邊已是必然,香港牌鬼佬手工啤濃味正

飲夠食夠埋單,下次必再黎
2018-05-30 174 浏览
之前都有聽過啲人話吞pot景靚嘢食又好味,一直都好想試,今晚終於有機會喇成間餐廳都比大大塊落地玻璃圍住,食飯可以配住個無敵夜景真係好正,早少少日落嘅時候泥應該仲正食物款式種類多,而且有啲菜式都幾有創意等緊雞煲嚟嘅時候,餐廳會先送上調味料等大家可以混下醬 調味料款式都尚算充足。雞煲終於都黎喇,因為爸爸唔食得辣,所以嗌左BB辣。雞煲麻辣味出,本人覺得味道較坊間辣,不過爸爸竟然都食到!雞肉嫩滑入味,正!十全大寶丸:佢哋嘅手打生拆蟹粉墨魚丸、手打黃金海膽黑墨丸同手打香煎鵝肝蝦丸裡邊啲料都大大舊,好好味!尤其鍾意佢哋嘅蟹粉墨魚丸而手打黑松露墨魚丸黑松露味濃,夠爽!手打芝心牛丸既芝士亦好多好流心!餃餃陣:自家製鮮蝦雲吞蝦肉大大粒,正!自製蟹粉蟹肉雲吞亦唔錯!牛肉味濃,脂肪分布平均,抵食新鮮即炸,就咁食都OK,口感亦都好芝士!青瓜特飲好refreshing,佢哋全部野飲都好大杯,好味夾抵飲總括嚟講,吞pot景又靚食物又唔錯,以上食物我地3個人食已經超級飽!

食物款式種類多,而且有啲菜式都幾有創意

調味料

等緊雞煲嚟嘅時候,餐廳會先送上調味料等大家可以混下醬
調味料款式都尚算充足。

餃餃陣

特級美國肥牛

牛肉味濃,脂肪分布平均,抵食

自創爆芝響鈴

新鮮即炸,就咁食都OK,口感亦都好芝士!
鮮腐竹
菜菜籃
青瓜特飲  &  鬼佬手工啤  &  大鹹檸七

餃餃陣
特級美國肥牛
自創爆芝響鈴
青瓜特飲  &  鬼佬手工啤  &  大鹹檸七
2018-05-30 38 浏览
地点好 view好 - 这家位于油麻地的分店 出地铁走3分鐘就到 在22楼 黄昏望出窗外很舒服 坐位相当宽敞 没有像别的火锅店 人又多又密 吃完全身都是火锅味。汤底好 - 我们选了一个螺片花胶鸡煲和一个重庆麻辣雞煲(少辣)两个鸡煲也好 前者汤底很美白 后者麻辣味適中 花胶煲汤底还可以喝。炸大肠好 响羚好 冰豆腐更好 - 這三樣在別的火鍋店少有 他們的響羚是自己炸的 还有一款芝士响铃也好好吃 冰豆付 豆味香。饮料不够冻 - 这个真的要立马改善 不够冷的啤酒是很难喝 好大陆 而且如果是很冰的啤酒可以一口气喝很多又很开心的 加冰就显得太马虎了。丸子..不爽。

丸子..不爽。
2018-05-29 75 浏览
好像很久沒和大頭仔吃雞煲和邊爐了!決定今夜敵工後打個邊爐,在旺角走著走著來到了旺角這家新開的。先點了香辣雞煲半隻 $138味道不過不失,整體味道偏鹹了點,不過這樣才叫雞煲!香辣的BB辣已夠惹味,明顯我已經不再年輕而且去吃瘋狂的辣。的確,小辣能怡情了。特級美國肥牛 $148一大盤牛肉排得美美的,紅噹噹叫人怎樣捨得吃呢。肥瘦適中,薄薄的一片。牛味廷香,但如你要有享受質感的話,這碟不是你杯茶了。自家製韭菜餃 $53這個味道不錯呢!韭菜感覺新鮮而且味道廷香,不錯不錯。紅薯粉 $25 菜菜籃 $60薯粉和菜都是每次邊爐都會點的,味道不過不失吧!自創爆芝響鈴(3件)$34十分有驚喜和特別推介的一碟!響鈴吃得多,但真的很小有芝士在中間!!雞煲的醬汁和芝士響鈴原來是perfect match!!
好像很久沒和大頭仔吃雞煲和邊爐了!

先點了香辣雞煲半隻 $138
味道不過不失,整體味道偏鹹了點,不過這樣才叫雞煲

特級美國肥牛 $148
一大盤牛肉排得美美的,紅噹噹叫人怎樣捨得吃呢。

自家製韭菜餃 $53
這個味道不錯呢!韭菜感覺新鮮而且味道廷香,不錯不錯。

紅薯粉 $25 菜菜籃 $60
薯粉和菜都是每次邊爐都會點的,味道不過不失吧!

自創爆芝響鈴(3件)$34
十分有驚喜和特別推介的一碟!
響鈴吃得多,但真的很小有芝士在中間!!
雞煲的醬汁和芝士響鈴原來是perfect match!!
2018-05-26 59 浏览
肉丸不夠爽及新鮮。員工如何店名一様。服務尚可但食材一般。未見驚喜但勝在星期六下午亦可以訂到枱。地方靠近油麻地停,食完走人,散水比較方便。第一次到訪,這店仍有改善空間。

2018-05-17 1246 浏览
打邊爐係TVB好興既對白, 我地朋友之前又講下都唔出奇, 點知有日有個朋友一誚 , 成班竟然附和左真係去左打邊爐, 哈哈我地今次約左彌敦道附近, 因為近旺角, 又油麻地, 選既就係吞POT入到去坐正窗口位, 望景真係好鬼正配料全部自己搞, 一大盤野上, 我就落豉油, 蒜蓉同蔥, 加少少沙茶醬就正啦我地叫左個辣酒花螺雞煲(半隻)D料好鬼足, D花螺計計埋埋都超過十粒, 雞肉好嫩滑, 加埋D雞煲本身D醬真係一流我地都未開始食佢火鍋料已經大食左一輪, 真係幾抵食之後係飲品上枱先大檸樂 呢個份量, 28蚊好抵, 真係平時出面既一杯頂兩杯飲可樂打邊爐係最鬼正, 真係估唔到甘夾之後我地一齊夾手夾腳食哂D雞煲料店員就開始幫我地加上湯開始打邊爐炸魚皮好鬆脆, 冇油益味, 似岩岩新鮮炸起提議大家先食先食!!!!十全大寶丸十全姐係有10粒, 不過唔係十款, 但都有五款黑松露墨魚丸, 生拆蟹粉墨魚丸, 香煎鵝肝蝦丸, 黃金海膽黑墨丸, 芝心牛丸款款都獨當一面, 足料, 不過食果時小心飛哂D汁出黎蒜炒牛肉粒好食,唔難咬, 有牛肉味, 多汁豚肉片冇咩脂肪, 食落有豚肉味, 大約一塊5分鐘差不多鵝腸我第一次食鵝腸

入到去坐正窗口位, 望景真係好鬼正

我地叫左個
辣酒花螺雞煲(半隻)

我地都未開始食佢火鍋料已經大食左一輪, 真係幾抵食

之後係飲品上枱先

呢個份量, 28蚊好抵, 真係平時出面既一杯頂兩杯
飲可樂打邊爐係最鬼正, 真係估唔到甘夾

之後我地一齊夾手夾腳食哂D雞煲
店員就開始幫我地加上湯開始打邊爐

炸魚皮
好鬆脆, 冇油益味, 似岩岩新鮮炸起
提議大家先食先食!!!!

十全姐係有10粒, 不過唔係十款, 但都有五款
款款都獨當一面, 足料, 不過食果時小心飛哂D汁出黎

蒜炒牛肉粒
好食,唔難咬, 有牛肉味, 多汁

豚肉片
冇咩脂肪, 食落有豚肉味, 大約一塊5分鐘差不多

鵝腸
我第一次食鵝腸, 我以為會好似豬腸甘樣好難咬
估唔到又爽口, 又好食, 以後去打邊爐一定要叫黎食

帶子
鮮甜好味, 唔似係冰鮮帶子

筒蠔
隻隻都差唔多大小, 唔可以話好肥美,
但食落好多汁, 好鮮味

響鈴
店員提醒要盡快食, 因為岩岩新鮮炸起
放落火鍋幾秒就得, 脆口又鬆化
加埋湯汁真係一流!!!

蟹子墨魚滑
爽口彈牙唔駛講~~
蟹子蝦膠滑
蝦味好濃, 加埋湯汁食一流
2018-03-21
2018-05-17 84 浏览
近排因為工作同家人的事情忙內忙外!真是好累。難得今日有半日假,好友要同我預早慶祝生日!好友負責訂座、法辨,就食大家都喜愛的雞煲打邊爐!😍來到油麻地譽發廣場22樓 ,好特別的店名~吞POT雞煲火鍋.住家菜。重慶麻辣雞煲半隻$138雞煲揀左小辣,份量十足,肉質嫩滑牛三郎$218食完雞件後,店員加入上湯再打邊爐。牛三郎有肥牛片、牛肋片、牛柳粒,牛肉唔太肥,肉質鮮嫩,肉味濃郁。😍自家製爆芝響鈴$58好特別!有心思!放入鍋裏灼一下,響鈴香脆,裡面芝士半流質,芝味香濃!值得推薦!新鮮竹笙$72賣相普通但食落新鮮爽脆。蔬菜菇菌新鮮健康!
近排因為工作同家人的事情忙內忙外!真是好累。
難得今日有半日假,好友要同我預早慶祝生日!
好友負責訂座、法辨,就食大家都喜愛的雞煲打邊爐!😍
重慶麻辣雞煲半隻$138
雞煲揀左小辣,份量十足,肉質嫩滑
牛三郎$218
食完雞件後,店員加入上湯再打邊爐。
自家製爆芝響鈴$58

新鮮竹笙$72
賣相普通但食落新鮮爽脆。
蔬菜菇菌新鮮健康!
2018-05-15 58 浏览
雞煲就成日係元朗食。今次有朋友話唔想入落 叫我去旺角一齊試一間。 朋友話都幾多人食,所以都book Jor位。發現都幾多人食下,唔夠7點都坐滿哂。但睇左睇餐牌就發現呢個係高檔派雞煲,啲野食都幾貴下,同我食開既大排擋雞煲唔一樣。首先啦,雞煲最緊要就係夠唔夠入味。一旦唔入味 可以講唔洗再食。呢度既雞煲都算幾入味,雖然唔係我食過最入味既,但非常惹味。無話一味spicy咁。最正既係啲雞好嫰滑!!呢個真係難做到。下次想再似佢既其他煲。呢間好既地方就係都有幾多料揀,有海鮮,有肉,有一啲特色野。海鮮我就無試到,其他既我覺不過不失。大家可以純粹鍾意就試下啦。牛肉粒就唔洗試,麻麻地但個芝士響鈴可以試下,都好新鮮既做法 又幾好食。
雞煲就成日係元朗食。
今次有朋友話唔想入落 叫我去旺角一齊試一間。
朋友話都幾多人食,所以都book Jor位。
發現都幾多人食下,唔夠7點都坐滿哂。
但睇左睇餐牌就發現呢個係高檔派雞煲
啲野食都幾貴下,同我食開既大排擋雞煲唔一樣。

首先啦,雞煲最緊要就係夠唔夠入味。
一旦唔入味 可以講唔洗再食。
最正既係啲雞好嫰滑!!
呢個真係難做到。

下次想再似佢既其他煲。
呢間好既地方就係都有幾多料揀,有海鮮,有肉,有一啲特色野。
牛肉粒就唔洗試,麻麻地
但個芝士響鈴可以試下,都好新鮮既做法 又幾好食。