2019-07-31 155 浏览
餐廳大部分的位都靠近落地玻璃 空間感幾大相比任食邊爐 呢度可以慢慢食 傾下計能夠好好品嘗食物的味道 欣賞旺角街景.招牌螺片濃雞湯鍋🐓$98用Gas爐 慢慢翻熱湯底之後倒左碗趁熱飲 煲湯真材實料有螺片 秀珍菇等👍🏻好滋補 飲左幾碗.自創爆芝響鈴🧀$45新鮮炸起 就咁食脆卜卜滾下佢 芝士味更加濃郁.頂級安格斯牛小排🥩$258係高質嘅牛 雪花靚 入口即溶呢個質素對得住個價錢 幾抵食.牛柳粒🐄$90幾重牛味 有口感😍絕對不是普通貨色第一次食吞pot 有驚喜比到我.娃娃菜🥬$38可樂🥤$18 打邊爐必備
餐廳大部分的位都靠近落地玻璃 空間感幾大
  • 芝士響鈴
  • 滋補螺片花膠雞煲
  • 頂級安格斯牛小排
2019-07-28 208 浏览
年紀開始大,唔可以成日博老命去食放題。幾個FD 係旺角油麻地HEA行左一輪,想打番個高質既邊爐,於是黎到呢間雞煲火鍋店食番餐好既~估唔到上到22樓既餐廳都有落地玻璃!可以望到油麻地嘅夜景!今次唔食雞煲,直接嗌個鴛鴦湯底打邊爐~叫咗蕃茄薯仔湯底同埋芫茜皮蛋湯底~因為友人係蕃茄控,而我係皮蛋 控XDDD 個人覺得個芫茜皮蛋湯都幾正,皮蛋夠多,蕃茄湯唔錯~真心有幾濃嘅蕃茄味~我哋叫咗個牛三郎~半隻雞、四寶丸、豬頸肉、蜂巢豆腐~~其實個MENU有超級多選擇,有好多嘢都心思思想叫,不過唔想眼闊肚窄、浪費食物~所以都係留番下次先食~半隻雞~雞肉真心新鮮,有雞味,好夠滑。牛三郎即係咩?有雪花肥牛、牛腩片同埋牛柳粒~ 同打邊爐放題畀嗰啲肥牛質素真係高下立見! 牛三郎高質好多!好鍾意佢D牛柳粒,又唔會過硬,又唔會過肥,野食質素真心唔錯~豬頸肉份量都幾多~啖啖肉,正~四寶丸 O岩哂貪心想樣樣都試D既我地~蜂巢豆腐 又吸哂D湯底既精華~醬料都幾多選擇~唔夠既仲可以再問佢攞~ 值得一提既係,呢間餐廳既侍應真心好醒目~反應又快~見到我哋喺度用湯匙整走緊D肥牛既油既時候,佢就好主動咁畀一個碗同用具我地去飛油~真心
估唔到上到22樓既餐廳都有落地玻璃!可以望到油麻地嘅夜景!

我哋叫咗個牛三郎~半隻雞、四寶丸、豬頸肉、蜂巢豆腐~~
半隻雞~

雞肉真心新鮮,有雞味,好夠滑。

牛三郎即係咩?

豬頸肉份量都幾多~啖啖肉,正~

四寶丸 O岩哂貪心想樣樣都試D既我地~

蜂巢豆腐 又吸哂D湯底既精華~

醬料都幾多選擇~唔夠既仲可以再問佢攞~

值得一提既係,呢間餐廳既侍應真心好醒目~反應又快~見到我哋喺度用湯匙整走緊D肥牛既油既時候,佢就好主動咁畀一個碗同用具我地去飛油~真心服務態度好好~!
2019-07-26 135 浏览
今次同朋友去食雞煲,除咗好多款雞煲仲有火鍋可以揀,都幾多款式。我地揀咗辣酒花螺雞煲,$208,小辣,啲螺好新鮮,酒都好入味。啲雞好滑,唔會太老同un,都可以再辣啲,我地算食得辣,但都幾有味值得一讚既係佢唔會太咸,但又食到佢啲辣味。之後我地就咁加湯,再叫咗雪花牛肋片$198,好滑好嫩。再加響鈴$60,好大舊好抵食 必試既係佢啲手打丸,黑松露墨魚丸$102,物有所值,佢地仲有好多其他款既手打丸,其實都想試埋佢個黃金海膽黑墨魚丸同埋十全大寶丸,好似好好食咁。因爲食雞煲,一定要叫野飲,我地叫咗可樂$18、王老吉$20、同埋西柚特飲$36,杯西柚特飲好大杯,有塊檸檬,同埋飲落好清新,正依間真係好值得食,雞煲同出面果啲好唔同,份量再多啲就更好!
依間真係好值得食,雞煲同出面果啲好唔同,份量再多啲就更好!

2019-07-21
2019-07-26 94 浏览
今日同朋友farewell去英國讀書,梗係揀翻間香港必食既雞煲。上網一搵見到依間有好多吾同款式既雞煲,就覺得好吸引啦。上到去見到個景真係不得了,咁岩係日落時分,係有晚霞同埋見到太陽係城市慢慢落,真係好有feel呀。我地叫咗辣酒花螺雞煲。個汁都幾濃味,而且啲雞都好入味。半隻雞既份量都真係幾足料,肉質都幾滑。個汁仲有十幾隻螺,真係幾正。食完雞煲,我地覺得個汁仲係幾濃,就無再叫新湯底,直接加湯落去打邊爐,溝翻淡少少個湯打,都真係幾惹味架。牛肩肉,有牛味,但絕對不宜煮咁耐,十幾秒就拎翻上嚟就岩岩好,無論係肉質定個味道。黑松露墨魚丸,依間店真係好特別,有好多特色既丸,而黑松露味都幾扺食,佢係丸既四周圍都沾滿咗黑松露,所以每啖都有黑松露味。響玲,依個絕對同平時打開邊爐既吾一樣呀,因為佢地吾係買我地平時食個隻,而係佢地自己炸岀嚟,所以特別大件,口感更佳。

2019-07-21
2019-07-18 145 浏览
約咗大學同學聚會,七個人,有預約所以唔使等位。我哋可以要兩個煲,所以一個揀咗花膠湯,令一個揀咗買辣雞煲,花膠湯就咁飲已經非常好飲花膠都幾足料,每人都可以分到一兩舊。個雞煲好香,好夠味,食落啲雞都幾滑,同埋佢唔係剩係得個辣味,仲有少少甜味,可以話非常好食。食完之後就可以加湯打邊爐,所有嘢食都係單點,但係質素都唔錯,蝦滑墨魚滑嗰啲好好食,份量都唔少。值得一提嘅係環境都好闊落,坐得好舒服,唔會坐到好迫,或者同其他台痴得好近。店員服務態度都非常好,好有禮貌,上菜速度都非常快,唯獨價錢比較貴,我哋呢餐每人都食咗$350左右,但唔係食到好飽嗰隻。
約咗大學同學聚會,七個人,有預約所以唔使等位。
2019-07-17 127 浏览
行完旺角,好耐無食雞煲,就搵下有邊間好食。見到呢間七點半前離坐/九點半後離座都有半價,網上comment 又幾好就試下。上到去見到個環境都好靚好舒服,仲可以望到成個旺角叫左個 辣酒花螺雞煲試下,都幾大煲幾足料,我地2個人食雞煲加埋d配料就岩岩好雞煲就最緊要就係d雞。呢到個雞件size我覺得岩岩好,可以一口一件,又唔會太大件好難咬。雞肉都好滑,好多肉,唔會全部都係得d骨我地叫左個小辣,d辣味入曬落左雞肉到,幾好味花螺夠大隻,無沙而且好新鮮,個辣味好惹味,完全食唔停口食雞煲緊係要整返支凍啤,一邊食雞一邊飲,爽叫左三款配料,第一款係招牌芝士響鈴,鍾意食芝士的人一定要叫來試下,一食落去響鈴吸曬d湯,然後d芝士慢慢落出來,正第二款係蝦滑,都幾新鮮,入面有加少少墨魚粒幾有咬口同口感招牌五寶丸,有五款唔同的丸可以試到,每款丸都好大粒,個waiter 仲話係手打丸,唔同出面果d。我就最鍾意果料墨魚丸好鮮味又有口感
上到去見到個環境都好靚好舒服,仲可以望到成個旺角

辣酒花螺雞煲

雞肉都好滑,好多肉,唔會全部都係得d骨
我地叫左個小辣,d辣味入曬落左雞肉到,幾好味
花螺
花螺夠大隻,無沙而且好新鮮,個辣味好惹味,完全食唔停口
啤酒
雞煲緊係要整返支凍啤,一邊食雞一邊飲,爽
響鈴
蝦滑
第二款係蝦滑,都幾新鮮,入面有加少少墨魚粒幾有咬口同口感
五寶丸
辣酒花螺雞煲
花螺
啤酒
響鈴
蝦滑
五寶丸
2019-07-17 59 浏览
為慶祝同學升職加薪,我地幾個死黨屈左佢請我地去依間火鍋雞煲店打邊爐。依間店係22樓,個夜間幾把,寓意祝佢長升長有,前程似錦。有人請,我地當然就唔會客氣叫嘢食啦。 不過今次我哋唔打算食雞煲,所以直接嗌咗個鴛鴦湯底,跟住就叫其他嘢嚟打邊爐啦。我地叫左鴛鴦湯底(蕃茄薯仔濃湯底&芫茜皮蛋湯底)。蕃茄薯仔湯湯底幾濃蕃茄味。芫茜皮蛋湯就如常清清地,有幾片皮蛋。叫野食我就當然唔會就住啦,就左個貴既牛三郎先,半隻雞,手打四寶丸,豬頸肉片,鮮腐竹,蜂巢豆腐,雞脾菇。牛三郎個肉質比平時食既肥牛真係無得比。佢係牛肉多而中間有少量油脂,唔係好似平時D任食肥牛甘一大層油脂包住DD牛肉。而且佢仲有一口牛係當中,但要提醒大家,一口牛因為比較厚身,所以要滾多兩滾中間位先會夠熟。半隻雞食得出係新鮮既,無雪味,而且夠滑身。四寶丸都幾足味,一食已經知食緊咩丸。但如果多人食就唔好叫四寶,因為佢每款得2粒,多人單叫會好D。蜂巢豆腐係幾大碟,打邊爐唔可以唔叫既聖物,吸汁一流,一口咬落去,湯既精華由蜂巢洞彈出嚟,正。但建議去左湯油先落蜂巢豆腐。其他野食質素都Ok。望住個靚既夜景食野,氣氛真係一流。

半隻雞食得出係新鮮既,無雪味,而且夠滑身。

其他野食質素都Ok。望住個靚既夜景食野,氣氛真係一流。

• 牛三郎
一坐低旁邊就有TVB大電視睇。外面個景都幾靚,一覽九龍景色。醬料每位外加$12. 不便宜,但勝在款式齊全。雙拼湯底每一款$75 up. 我們選了蕃茄薯仔和芫茜皮蛋,都有啲味。服務人員都很勤勉地加水,不過不是加相應的湯。以這價錢來說有點失望。貴還貴,佢肉的質素係高嘅!肉放在湯煮耐少少都好食!豬頸肉也很彈牙爽口!彈牙的代表一定要提及手打四寶丸!真的超彈牙QQ, 其實不蘸醬汁也很夠味,點了更是鮮香。蜂巢豆腐都幾大件!見我們四圍望搵牙籤,店員立即上前問有什麼需要。服務很周到。這兒的食物貴,但質素好。我會再來,但會是半價時段(七點半前結帳或九點半入座)。😂

一坐低旁邊就有TVB大電視睇。

外面個景都幾靚,一覽九龍景色。

醬料每位外加$12. 不便宜,但勝在款式齊全。

雙拼湯底每一款$75 up.

貴還貴,佢肉的質素係高嘅!
肉放在湯煮耐少少都好食!

豬頸肉也很彈牙爽口!

彈牙的代表一定要提及手打四寶丸!真的超彈牙QQ,

其實不蘸醬汁也很夠味,點了更是鮮香。

蜂巢豆腐都幾大件!

見我們四圍望搵牙籤,店員立即上前問有什麼需要。服務很周到。

2019-07-17 72 浏览
香港人一年四季都打邊爐,筆者和朋友經常食不同的邊爐鋪頭,今次選了這一間,在油麻地地鐵站一出轉個彎就到。留意這一張是重點!重點!重點!(很重要所以說三次)因為可以平很多!(計埋加一可以當六折)未食野,先有靚景同靚魚睇。點菜紙,雖然價錢有點高,但乘返6折就很合理。啤酒6折後比便利店還便宜。醬料由店員送到桌上,用完還可以再拜託店員補充。火力十足的Gas爐。湯底很足料,芫茜皮蛋湯底可以撈到2隻皮蛋(有切開)。這是牛三郎,不同牛肉的拼盤。人不多點這個就可以把優質牛肉都試一試。牛肉用筷子夾住燙十幾秒就吃得。有新鮮肉味,口感嫩滑,索到湯底的味道。四款丸的拼盤,非常推薦墨魚丸。黑色的丸有濃郁的天然墨魚墨汁味,裡面有爽脆的墨魚粒。鮮雞件(半隻),沒有雞頭的不用怕(X)。用火鍋滾熟特別軟滑,湯底闢去雞的腥味,再配醬料吃。最近流行的食材萵筍,這間店也有了。打邊爐也是很出色,既能吸收湯底和醬料的味道,亦保持自身的爽脆鮮甜。值得推薦。最後當然要喝返支番鬼佬涼茶下下火。一邊居高臨下欣賞旺角夜市景色,一邊享受美食。

未食野,先有靚景同靚魚睇。

醬料由店員送到桌上,用完還可以再拜託店員補充。

火力十足的Gas爐。
湯底很足料,芫茜皮蛋湯底可以撈到2隻皮蛋(有切開)。

2019-07-14
$180 (宵夜)
  • 萵筍
  • 鮮雞件
  • 墨魚丸
  • Asahi啤酒
2019-07-14 48 浏览
踏入夏天都要歎住冷氣打邊爐爽啊!女人唔補真係好易老,我爭贏左老公選擇既雞煲翅✌🏻得償所願食到螺片花膠雞煲😍叫左半份雞煲,份量好足料,雞煲送上泥都已經有8-9成熟,所以都要好快手夾起雞件,最最最緊要第一時間飲頭啖湯,湯頭非常濃郁,充滿骨膠原,好補呀雞件啖啖肉,花膠唔算特別厚身,但都有口感頂級雪花肥牛十全大補丸,全部手打墨魚丸,餡料有蟹粉、黑松露、海膽、鵝肝、芝心咁五款當中,我鍾意食呢款海膽丸,味道非常濃郁邪惡版爆芝響鈴😈2個人食叫細份就夠,響鈴同芝士估唔到咁夾,我食一舊已經夠,但真係好好味大檸樂大大杯
踏入夏天都要歎住冷氣打邊爐
爽啊!
雞件啖啖肉,花膠唔算特別厚身,但都有口感
頂級雪花肥牛
咁五款當中,我鍾意食呢款海膽丸,味道非常濃郁
大檸樂大大杯
2019-07-11 93 浏览
今日同女朋友好早就做完野,有得早d食晚餐,去左試雞煲。去到果時5:45,發現730前走原來所有配料半價,都幾抵食。一去到,感覺異常地開揚同舒服,又幾乾淨。食開麻辣野既我,見女朋友黎,就試下花膠雞煲陪佢養下顏。 配料嗌左萵筍片,油麥菜同鱔片。仲有最出名既芝士響鈴。原來果到既 響鈴仲要係自己炸起,一條大約有一隻手掌咁長。材料份量岩岩好,好新鮮,服務員仲好好service,比個篩我地隔油,教我地點浸響鈴先食到半溶狀態既芝士。總體而言,雞肉份量都好多同鮮嫩,加完配料之後,個湯好飲左。本身仲驚兩個人會唔夠飽,但最尾都好滿足。 野飲唔會太甜,全部配合埋好清新。最欣賞餐廳貼心既setting,一開始比個醬汁盤我地,仲有定多個碗比客人隔油用。下次會再黎試埋其他湯底!

食開麻辣野既我,見女朋友黎,就試下花膠雞煲陪佢養下顏。

總體而言,雞肉份量都好多同鮮嫩,加完配料之後,個湯好飲左。
2019-07-10 73 浏览
今日放工又是下雨天,好彩老婆約食飯是上樓打邊盧的地方,剛好又坐在窗邊位置,一邊睇雨景一邊打邊盧,舒服晒😊。首先order胡椒豬肚雞煲(半隻雞),煲內好多豬肚,入晒味👍🏻,雞件滑口大件👍🏻,當然又要點下我最喜愛的混醬啦(大量熟蒜+蔥+小辣椒+豉油)。另外order自創爆芝響鈴,一碟只有三件,但比市面買到的響鈴足足大左一倍。先卓一卓(約3秒),食落口爆多芝士,還要小心熱親,因為店員跟我地講響鈴是剛剛新鮮炸起,必食之選。還有手打四寶丸,粒粒都好彈牙👍🏻。這間店有個裝飾比較特別,窗邊有些小雞🐤的擺設,都好得意,滿足。
,滿足。
  • 芝士響鈴
2019-07-09 81 浏览
係格離大廈做完美容,超方便,幾步之隔就黎左譽發大廈搵食之前去過吞POT覺得佢D火鍋料夠新鮮,所以今次再去!上次試過花膠雞,其實今次本來想試其他湯底。不過又聞到格離枱個花膠鍋,忍唔住又點左今次多左好多餐前小食喔黎囉黎囉好香濃既花膠雞湯底,依舊重料好多花膠,好多雞花膠爽口彈牙,雞肉好嫩滑,雞油令煲湯更香更滑,真係好正好滋陰新鮮鱔片厚度適中肉質彈牙鮮甜,一d腥味都無,好新鮮牛格斯牛粒牛味重,油脂分佈岩岩好,有油香味得黎又唔會覺得肥膩,好好食!當然唔少得蔬菜清清腸胃~係皇帝菜呀我記得上次食唔到,今次可以食返喇yeah質素依然高,料靚,環境舒服,絕對會再返黎食
係格離大廈做完美容,超方便,幾步之隔就黎左譽發大廈搵食
之前去過吞POT覺得佢D火鍋料夠新鮮,所以今次再去!

今次多左好多餐前小食喔

黎囉黎囉

好香濃既花膠雞湯底,依舊重料

好多花膠,好多雞

新鮮鱔片

厚度適中

肉質彈牙鮮甜,一d腥味都無,好新鮮

牛格斯牛粒

當然唔少得蔬菜清清腸胃~
係皇帝菜呀
我記得上次食唔到,今次可以食返喇yeah

質素依然高,料靚,環境舒服,絕對會再返黎食

2019-07-07 92 浏览
今次尼到食雞煲,因為上次都試過花膠果個,今次就試下花雕藥膳雞煲,一上就已經可以食,而且一上就已經好重嘅藥膳味,鍾意尼種香味嘅朋友一定要試呀!今次我地仲要埋佢地7:30前埋單配料有半價嘅優惠!真係好抵,食咁多,叫埋野飲,都係$514, 價錢好合理尼十粒丸都係好高質,全部手打全部都係好足料,唔話包到好核突,未淥已經漏出尼或者得啲啲餡,我就鍾意鵝肝蝦丸,兩樣野個味好Match當然鐘意食芝士嘅我梗係會食爆芝響鈴,真心鍾意食芝士嘅真係唔好介意加多啲錢去到最後就淥埋個紅薯粉,索左啲汁,有藥膳味,但係就好香食下啲杞子好完美呀!另外,一定要讚下尼到啲staff , 全部都好有禮貌好主動,舖位都係L形,但係佢地每位嘅客一舉手都會即刻過去,好醒目,臨到7:30,佢見到我地差唔多食哂又會主動過尼問係咪想7:30前埋單做返個優惠,好細心!

尼十粒丸都係好高質,全部手打

好完美呀!

2019-07-07
  • 自創爆芝響鈴
  • 十全大寶丸
2019-07-07 69 浏览
今日去到油麻地到食吞pot, 尼排真係好攰喇,我諗大部分人都係,真係需要食啲好野鼓勵下自己呀!地鐵站行轉個彎就到,好方便我地星期日好早就到左,去到就無咩人,但好快已經滿哂喇位於二十二樓,居高臨下,有夠哂空間,食都食得舒服啲,亦都唔會覺得好熱唔夠冷氣先叫兩枝飲品今次揀左花雕雞煲,一尼就已經可以食,唔使再慢慢等佢滾,入面嘅雞嘅數量好足夠,亦都好入味叫左尼個五種手打丸,每樣都各有特色,自己最鍾意就係安格斯芝心(橙色碟果個),佢入面嘅餡料絕對無吞pot, 芝心同牛肉嘅比例好適中,亦都唔會一咬就爆哂出尼咁樣當然唔少得我最愛嘅響鈴喇!今次叫左芝心!一咬落去真係會芝士,亦都好平均,唔會得一邊先有咁樣,即叫即炸,非常香脆新鮮最後食埋個紅薯粉就真係飽哂好滿足喇!
我地星期日好早就到左,去到就無咩人,但好快已經滿哂喇
先叫兩枝飲品

當然唔少得我最愛嘅響鈴喇!今次叫左芝心!
最後食埋個紅薯粉就真係飽哂好滿足喇!
2019-07-07
  • 十全大寶丸