2011-03-10 191 浏览
一向都知Grand Hyatt嘅buffet出名好食, 既然男朋友生日, 即管試下佢係咪名副其實啦~ 頭盤 – 蘋果沙律, 橙蝦沙律, 螺絲粉, 芒果蝦沙律杯 , 凍茄子 沙律嘅汁調得各有特式, 加上用料新鮮配以唔同既生果做主題, 一食已經令我好開胃~ 凍凍地嘅螺絲粉煮得恰到好處, 好有彈性, 加上美味嘅汁同多種菇類, 又一開胃菜~ 凍茄子鮮甜入味, 切得細細粒, 一啖一口~ 切同煮都相當細心~鵝肝醬 – 寫明自製嘅鵝肝醬, 擺明招牌菜, 當然要切一大舊試試啦~ 有3款麵包任君選擇…我搽上一層厚厚嘅鵝肝醬, 入口係相當濃烈嘅鵝肝味, 但一D都唔會腥, 而且口感幼滑細緻~ 冷盤 – (長腳蟹, 青口, 蝦, 螺) 青口一般, 加上我一向唔太好青口~ 螺第1粒可接受, 但唔夠鮮味, 加上食第2粒已經有沙, 無哂想食第3粒嘅衝動 蝦新鮮彈牙, 而且隻隻都已經去哂殼,
即管試下佢係咪名副其實啦~

但一D都唔會腥, 而且口感幼滑細緻~

冷盤 – (長腳蟹, 青口, 蝦, 螺)
青口一般, 加上我一向唔太好青口~
蝦新鮮彈牙, 而且隻隻都已經去哂殼, 啖啖肉, o岩哂D唔like剝殼嘅懶人...
長腳蟹切好一半半, 一拮就係白白嘅蟹肉, 而且蟹肉鮮甜, 呢個要狂食~

刺身 – (甜蝦, 八爪魚, 墨魚, 三文魚, 吞拿魚)
其實仲有一款魚, 但我唔知係乜魚, 所以列唔到出黎呢

刺身已經有6款選擇, 而且食得出係新鮮嘅, 確係已經交足貨~

上湯龍蝦 – 呢個真係要主力推介, 龍蝦煮得剛剛好, 所以肉同殼已經分離,
剝殼時相當容易~ 加上簡單嘅中式煮法配以新鮮龍蝦, 成件事已經美味到極~ 又一樣狂食菜式

Prama ham – 有3款唔同嘅風乾火腿, 3款都偏咸, 一定要加哈密瓜一齊食先有中和嘅感覺, 不過其實3款我都唔太like呢~

人參杞子雞湯 – 似燉唔似煲, 自己一向好鍾意飲燉嘅湯, 因為唔油而且精華係哂湯度, 呢個雞湯就正正岩哂我喇~

甜品 & 雪糕 – 甜品一般無驚喜, 簡直係無一款特別好食~ 不過雪糕食得出係自製, 而且有一款梨味嘅雪芭既清新又特別~

雖然種類唔多, 不過食野我一向貴精不貴多, 最緊要每樣食物係新鮮而且細心烹調, 就已經足夠~
而且服務態度良好, 每次食完一碟, 服務員都會立刻收拾, 加上態度十分友善, 確係一個唔錯嘅buffet !!

頭盤, 鵝肝醬
上湯龍蝦
場內環境
  • 鵝肝醬
2010-09-04 72 浏览
是次係第二次黎食dinner buffet 啦, 由於兩次食物選擇都差唔多, 第一次食好興奮, 今次就興奮減半lu~~中西式美食都各有少少, 中菜由蝦餃至薑葱龍蝦, 西菜由caesar salad 至羊架都有得食, 仲有少量日式食品: 4,5 款sashimi同10款左右大眾化壽司. 甜品選擇頗多. 雖然整體選擇唔算多, 但係buffet內樣樣都岩我口味, 我差唔多每一款都食均. 三文魚生唔少得, 但係 sushi 就略嫌醋味太濃, d 飯酸溜溜的. 甜蝦好新鮮, 入口即溶!西菜推介會係牛扒, 好軟熟, 肉汁加上燒汁, juicy 到唔捨得吞. 海鮮冷盤中0既長腳蟹夠新鮮, 唔會係爛溶溶, 但係始終凍食0既海鮮都係無乜鮮味. 頭盤中0既龍蝦芒果沙律正! 酸酸甜甜好開胃呢! 細細杯又方便放係碟上不被其他有汁0既食物沾污中菜中其實連燒味都有, 不過無乜特別. 推介會係湯! 是晚係冬瓜西施骨湯, 唔會太多油, 兩者味道平均分佈, 味道洽當又唔會濟! 另外食左個noodle, 不過麻麻地, 麵夠爽口, 但係湯太清無味啊!甜品.... 我真係差唔多食哂! 好好食呀~~ 但多數甜品味道以朱古力為主

甜品.... 我真係差唔多食哂! 好好食呀~~ 但多數甜品味道以朱古力為主, 唔好朱古力0既你可能會失望. 有個earl grey chocolate cake, earl grey 味重, 少少苦0既濃茶味配合少少甘0既朱古力, 恰到好處.

減肥計劃又撤底失敗了.....

2010-09-03
CITI Bank 信用咭優惠 三送一, 於是一家四口選此為小妺慶生。來到已知去錯地方訂錯位,我心目中去的是 TIFFIN,雖然 TIFFIN有位但見環境不錯,決定留低。食物選擇不多,但品質卻很不錯。環境只有那特大落地玻璃較為感覺舒服, 其餘裝修環境設計都很舊了。很難想像這餐廳在五星級酒店內!地方好細,食物排得密,很不方便。雪糕竟然係冇雪住,只用不銹鋼盒盛著!!!期間竟發現當中一盒雪糕全部溶哂!!!!甜品部冇人站崗的,所以冇人知!!!!!!!!很嘔心!!!!!!連盛著雪糕勺的器皿內的水也沒人更換,由原本的清水變成豆漿般的奶水!!!!!!!!!!會否太太太太嘔心呢?沙律菜少很緊要! 真係好怪!!!!真係未見過咁少沙律菜嘅餐廳! 已混合的沙律菜只係有羅馬生菜及幾條火箭菜為主!自家製鵝肝醬配長多士多士片很簿簿的!長腳蟹沒有咸水味,沒有雪藏味,卻出奇地有蟹膏味!而且已預先被剪開部份殼,方便~上湯龍蝦……用好大隻龍蝦,好大件肉!不過味道冇驚喜,屬一般。Parma Ham & Coppa Ham 肉味平均不算太濃, 服務員很好, 單為小妺即刨肉片應不少於十次!!!!!小妺愛吃得很!甜品全部都好好,
食物選擇不多,但品質卻很不錯。

自家製鵝肝醬配長多士
多士片很簿簿的!

長腳蟹

甜品全部都好好,未試過食自助餐甜品會食哂!!!!

由於慢食, 是晚用餐時間合共四小時。其間所有食物不斷添加及有少量新款式推出。
總括: 連加一約600元的晚餐,在這裡? 不太值!
服務員的服務態度很一流。

2010-08-13
  • 自家製鵝肝醬配長多士
  • 甜品
2010-07-17 60 浏览
今天是我女朋友生日, 我一早book咗位所以唔需要等,入到去比咗我要求窗口位(望海),氣氛幾好,個waiter服務好好...所以環境同服務我一定會比滿分...食品方面,比這個價錢我想會去萬豪多多多多多好多..凍蟹、蝦、青口、翡翠螺、長腳蟹等等都有提供,無生蠔及(大)龍蝦...長腳蟹味道不錯我女朋友都好nice, 我不喜歡食翡翠螺,食咗都係失望...日式冷盤則有四五款壽司卷物,三四款刺身...太少lo!!!鵝肝好食..黠品...平野多....tst grand hyatt都會用貴點品..所以又比較失色..I will not go again...I will go again 萬豪Lo...

所以環境同服務我一定會比滿分...

食品方面,比這個價錢我想會去萬豪多多多多多好多..

日式冷盤則有四五款壽司卷物,三四款刺身...太少lo!!!

鵝肝好食..

2010-07-15
  • 鵝肝
  • 青口
(非会员)
2010-02-02 53 浏览
亞洲風味自助晚餐,一點都不值!一人五佰幾蚊既自助餐居然沒什麼款式,很失望呀沙律 -- 芒果沙律杯材料好靚,柚子沙律苦綠色食物 -- 只有炒清菜一款! 沙律菜都欠缺點心 -- 打開個蒸籠見到 D 小籠包已經唔想夾。個面乾又硬(都唔知係咪中菜部買唔出)蟹腳 -- 夠多肉,可惜冇味(要落鹽)水果 -- 唔錯,都夠甜中式甜品 -- 得兩款,笑口棗唔脆既..(亞洲左去邊呢,豆腐花都沒有)西式甜品 -- 綠茶紅豆卷唔太甜好味,雪芭清清地都可以既,可惜唔夠涷(水弟弟)餐飲 -- 熱咖啡,聞落係香,不過飲入口就一點餘香都冇呢個價錢的話,不如食九香好過!!
亞洲風味自助晚餐,一點都不值!
一人五佰幾蚊既自助餐居然沒什麼款式,很失望呀

沙律 -- 芒果沙律杯材料好靚
,柚子沙律苦
綠色食物 -- 只有炒清菜一款! 沙律菜都欠缺

蟹腳 -- 夠多肉,可惜冇味(要落鹽)
水果 -- 唔錯,都夠甜
餐飲 -- 熱咖啡,聞落係香,不過飲入口就一點餘香都冇

呢個價錢的話,不如食九香好過!!
2010-02-01
团年饭
2010-01-13 69 浏览
這是我一生人吃過 最最最難吃的海南雞飯雞無雞味 失敗肉無彈性 失敗味精雞湯 失敗雞肉“諧”過沙紙 失敗中既失敗還要$200一客 天大中既失敗 酒店裡的waiter/waitress 閒得在旁吹水 實在有夠free的~~ service 差得讓人慘不忍賭酸到不能形容的橙汁 但至少我知道這橙汁未有加糖還有豐富的vitamin C...(ABCXYZ£*&$“£^£$... ...)失望透頂﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗(九龍城 只需五十元有找的海南雞飯比這要出色多了﹗﹗﹗﹗﹗)

這是我一生人吃過 最最最難吃的海南雞飯

環境尚算舒適 可惜好污糟
酸到不能形容的橙汁
2010-01-09
2010-01-04 318 浏览
I searched around open rice looking for a good hotel buffet, but most of them didnt appeal to me. We didnt want to be boring and go to ones we have been cause we know they are good, like Cafe Too.First impression, this buffet was very small, but in closer look I was intrigued in all the dishes. The quality of the food gave me confidence and it was not difficult to pick what i want to eat.We were most impressed by the desserts, the quality and the variety. They included a lot of traditional puddi

We were most impressed by the desserts, the quality and the variety. They included a lot of traditional puddings, which were of high standards! In particular, we liked the Napoleon cake, expresso tiramisu shot, and green tea red bean cake most.

Overall, we enjoyed our experience at the cafe very much.
the view - booked the table a day before, not bad!
sushi - fresh! sweet prawn my favourite
seafood - i liked the prawns most
my dessert collection
2010-01-02
my dessert collection
君悅貴為五星級酒店,店內環境當然不俗,以吃自助餐的setting來說,則稍為昏暗了一點。服務方面,不知何解店員總有點不集中的感覺,效率亦略為慢了一點。幸好店方在較後時間安排了魔術師到不同枱作表現,令人欣喜,能在服務方面加添了分數。食物款式上,則比較少。冷盤有十餘款,以海鮮為主。凍蟹、蝦、青口、翡翠螺、長腳蟹等等都有提供,唯獨欠缺生蠔及(大)龍蝦等美食,以君悅這個級數來說,確是差一點點。就以上海鮮而言,翡翠螺及長腳蟹味道不錯,兩者都鮮甜美味。除生蠔外,冷盤亦欠缺沙律吧,只有杯裝龍蝦香忙沙律及大蝦沙律供應,有點奇怪。日式冷盤則有四五款壽司卷物,三四款刺身。賣相未算精緻肥美,質素中規中矩。熱盤方面,亦有十餘款。較為好味的是龍蝦及蒸星斑。店方有燒澳洲和牛供應,但肉質味道未見突出。另外,每位賓客可點上湯魚翅一客,質素亦只是普通,魚翅只是近翅骨的部份。相較之下,甜品賣相較精緻,芝士蛋糕、各式果撻、慕絲皆有。奇怪是無乜朱古力製成的甜品?!雪糕有四款口味,應是自家製作。特別味道有五娘液朱古力雪糕及木瓜雪耳味雪糕。五娘液朱古力雪糕酒味很濃;木瓜雪耳味雪糕則偏淡,內含雪耳碎粒。特別就夠特別,不過口味不太啱

熱盤方面,亦有十餘款。較為好味的是龍蝦及蒸星斑

相較之下,甜品賣相較精緻,芝士蛋糕、各式果撻、慕絲皆有。奇怪是無乜朱古力製成的甜品?!雪糕有四款口味,應是自家製作。特別味道有五娘液朱古力雪糕及木瓜雪耳味雪糕。五娘液朱古力雪糕酒味很濃;木瓜雪耳味雪糕則偏淡,內含雪耳碎粒。特別就夠特別,不過口味不太啱小弟心意

[23/12/2009; Wed]

2009-12-23
2009-10-11 17 浏览
睇詹瑞文前要食左野先,因為睇到成 10 點幾架,但食既時候都只係 6 點,又實在真係太早,都唔係食得落好多野,所以 2 個人都唔係叫左好多。海南雞飯當然是一定的,最好就係佢完全無骨,簡直免卻哂我不少麻煩,雞肉亦夠滑夠嫩,又夠大份,不過d雞皮真係厚得好恐怖,見到都驚,真係少少都唔敢食呀! 雞湯好好飲,超濃味,而且都幾大碗,不過慢慢再飲落去就覺得鹹左少少。另外要左個凱撒沙律配煙三文魚,佢既味道比起外表睇既好,哈哈! 不過好似做得粗左少少,d生菜勁大塊,唔係麵包碎係一塊塊細既蒜蓉包,不過我覺得d蒜蓉包幾好食,又脆又夠哂香。最重要的還是醬汁,濃度剛好,我覺得挺好吃的。要了 2 杯果汁,西瓜汁個色真係超紅,真係好西瓜,應該唔係假既,哈哈! 解熱最好! AE Card好似有D Discount,但我唔知係咩亦唔知係幾多,都係聽我個friend講架咋。埋單幾多都唔太清楚,應該$500樓下度啦。

2009-04-13 29 浏览
星期六黎左食dinner buffet,早左一個月訂位,因為想坐窗口位~六半就去到,環境真係唔錯我覺得好適合拍拖黎呢到,不過個日見到多數都係一家大細一齊黎~~因為有禮卷,所以每人加多一百蚊任飲橙汁、汽水、啤酒、紅白酒~加埋一都係$220咋grand cafe d鵝肝真係好好味~~但面包就麻麻,d螺好鮮甜,不過多沙都嘔........青口就冇沙,不過就冇咩味~~ 哈哈魚生就有好多,不過我個日都冇吞拿魚......錦魯云吞都好好味呀~~d cake好多都好好味,仲有唔同味既雪糕/雪巴,係咁轉款ga~個日有合桃、熱情果、紅莓同朱古力~~由六半食到九點......中途仲有得睇埋維港激光tim~d staff服務一流~~~

星期六黎左食dinner buffet,
早左一個月訂位,因為想坐窗口位~
六半就去到,環境真係唔錯
我覺得好適合拍拖黎呢到,
不過個日見到多數都係一家大細一齊黎~~

因為有禮卷,
所以每人加多一百蚊任飲橙汁、汽水、啤酒、紅白酒~
加埋一都係$220咋

grand cafe d鵝肝真係好好味~~
但面包就麻麻,
d螺好鮮甜,不過多沙都嘔........
青口就冇沙,不過就冇咩味~~ 哈哈

魚生就有好多,不過我個日都冇吞拿魚......
錦魯云吞都好好味呀~~

d cake好多都好好味,
仲有唔同味既雪糕/雪巴,係咁轉款ga~
個日有合桃、熱情果、紅莓同朱古力~~

由六半食到九點......
中途仲有得睇埋維港激光tim~

d staff服務一流~~~
2009-04-11
  • 鵝肝
(非会员)
2009-03-03 405 浏览
六點半就到埗,可能時間尚早,不是太多客人。服務生領我們到位,問過我們要喝什麼後,晚餐正式開始。所有的職員, 不論是服務生還是廚師&剌身師傅, 都好好招呼, 值得一讚!燈光暗了一點, 可以較光一點的吧?都是冷盤、壽司、熱食、甜品等分類,但選擇確是很多,可以說是無一間酒店的自助餐能及。以我的食力,要每樣試一丁點都是不可能,只有選擇性地吃想吃的東西。我食咗一碟沙律, 一碟魚生、一碟海鮮, 一碟熱食, 好多龍蝦(必食)...甜品, 樣樣都要試吓!最衰有個地盤o係正隔離, 破壞晒!

燈光暗了一點, 可以較光一點的吧?

最衰有個地盤o係正隔離, 破壞晒!

2008-12-07 20 浏览
10月26日寫過這裡的食評。我不是特別欣賞這裡的海南雞飯,但今天還是帶了同樣很喜歡吃海南雞飯的媽媽來這裡試一試。星期天中午大約一點來到,客人不多,我們有幸剛被安排向海的窗口位,雖然窗外景致都是一些進行中的擴建工程,也總算聊勝於無吧。因為明知媽媽一定會夾一兩件雞給我,所以我當然不會點一樣的海南雞飯了。看到餐牌內有個"香煎美國黑豚肉伴當歸汁",覺得很有趣,便要了一客。海南雞飯的相片不重登了,反正和上次都是一樣的。很不喜歡吃雞胸肉的媽媽給了我兩件雞胸肉,不鞋,雞皮也不厚。媽媽說雞油飯和雞湯都很不錯,不會太咸,合她口味,而雞肉就普通吧。我叫的黑豚肉伴當歸汁呢,味道像是洋蔥豬扒加一點當歸味,是挺特別也幾好味的。但老實說,或許因為我不是什麼專業食家,我有點點感覺這其實和普通食肆用食粉醃得軟焾的洋蔥豬扒飯有什麼大分別......或許就只是那點當歸味和那頗清甜的木瓜海底椰湯吧。一直坐到三點多才走路回家。很輕鬆的星期天。

一直坐到三點多才走路回家。很輕鬆的星期天。

香煎美國黑豚肉伴當歸汁
配木瓜海底椰湯
2008-12-01 29 浏览
11月24日周一,適逢保險交易會在會展開,于是就在隔壁的君悅酒店同朋友吃Lunch。Grand Café 就在大堂的左手邊,入來的時候仲看到個鬼佬喇嘛係度checkin~前臺Miss問我有沒定位,不過里面好似好空哦,我唸~需要咩?個waitress好似新來咁,入來個陣我講5位,不過只有兩個人入去,睇到每張檯都沒有檯號,她都沒問我貴姓,咁另外的3位來佐他們點帶位呢? 失職~景觀一般,裝修一般,不過服務很好,餐包好好味~聽說這里海南雞好吃,于是點了個,還ok,不過油飯做得不如我阿媽好~海南雞飯 ¥195鮮榨橙汁 ¥70PS, 見到有個白tee短褲鴨嘴帽斜住戴的人坐我們隔壁,仲以係咩人添,原來是林海峰。

景觀一般,裝修一般,不過服務很好,餐包好好味~

海南雞飯 ¥195
鮮榨橙汁 ¥70

個個都話好食的海南雞
bread
個個都話好食的海南雞
bread
1K
2008-11-17 25 浏览
星期日. 早上十一點. 天氣很好, 清涼, 但今天是個沒有豬伴我的日子.妹及她老公話約在這兒食午餐, 好呀, 都好久冇食海南雞飯了咁o岩會展要擴建, 面對海的那邊會議道封了路, 兜了個圈仔, 仲要偷雞右轉才入到; 駕車的要留意呢.當時都不多人, 只是開了外面的廳已夠坐了.內廳原來係對到正會展裝修地盤, 對住食又真係冇晒胃口既...都話海南雞日, 結果, 一檯人叫了4 碟海南雞飯!我另外加多個 goulash, 因已好耐好耐冇喝過, 再加上係廚師推介的.先食個包包, 係熱的, 烘過; 另有都幾滑的牛油, 係個少許甜的包. 好鬆軟.豬豬女友必愛, 只可惜她今日忙於工作不能來.goulash 之後上, 嘩成95蚊得一小碗, 好似茶樓飲茶d 碗size, 之後上的海南雞飯的雞湯都大碗過佢!味道不夠牛肉味; 牛肉及蔬菜都係切到5mm size 的一粒粒的, bb food咁, 不用點o趙呢...海南雞飯相對下抵食好多.又有黑豉油及辣汁. 我冇理d薑蓉, 因為如果點了,好像downgrade左海南雞做切雞飯咁.飯如kc 兄說都對版;湯也夠味.都話大碗過碗goulash 啦...雞已去骨, 好鮮味,
妹及她老公話約在這兒食午餐, 好呀, 都好久冇食海南雞飯了

當時都不多人, 只是開了外面的廳已夠坐了.

都話海南雞日, 結果, 一檯人叫了4 碟海南雞飯!
豬豬女友必愛, 只可惜她今日忙於工作不能來.

food咁, 不用點o趙呢...

雞已去骨, 好鮮味, 啖啖肉, 好好味.

食海南雞飯果然冇錯的. 但goulash 就別叫了...
廚師推介都未必係啱架... openrice穩陣d!!!
包都不錯.
好細碗呢
不少料呢, 5mm 大.
必叫, 真材實料
包都不錯.
必叫, 真材實料
2008-10-26 221 浏览
之前曾有朋友因為知我喜歡食文華酒店的海南雞飯,所以推介試下 Grand Hyatt 的,說是比 MO 更出名。上星期四特別約了在附近工作的朋友去試試。朋友比我早到一點。我一到達已經見到一藍餐包放左檯面,身為餐包怪的我,已經心花怒放。坐下來後馬上一人叫了一客海南雞飯。試下餐包先......嗯,有點失望呢,雖然多選擇,但都唔係太好食。海南雞飯上檯喇,賣相比 MO 的海南雞飯豐富D,碗大隻D,雞大件D。湯的味道不錯,很有雞味,但回想 MO 的湯面有一粒粒杞子,覺得 MO 的湯賣相吸引D。雞油飯都唔錯啦~ 但雞就比較大件,即係有D "粗魯",而且雞皮比較肥。對比 MO 會先問你要雞胸定雞髀,呢邊就兩樣都有,每樣一半。個人比較 Prefer MO 的做法。整體而言,OK啦.......不過我都係中意 MO 的海南雞飯多D~ hehe~

上星期四特別約了在附近工作的朋友去試試。

坐下來後馬上一人叫了一客海南雞飯。

海南雞飯
  • 海南雞飯