2014-05-09 10151 浏览
好多人都推介grand cafe的海南雞飯平日的下午茶時間來到已經好多人 好彩一早book左位侍應會先應上西式餐包籃 餐包的款式很多 味道很好!點餐的時候侍應會問要雞腿部份/雞胸部分 雞腿部份脂肪比較多,油香較重所以怕肥的女士便不適宜點雞腿部分。海南雞口感嫰滑,有一點點脂肪的部分並不油膩。吃海南雞飯,最重點的是雞,sauce和油飯的配合。薑蓉,甜豉油醬,辣醬 三種sauce味道都很好 而我最喜歡甜豉油醬 因這款甜豉油醬不像平日吃的稀稀的,而是每次點上也會鎖緊在海南雞上,味道一流!油飯的油分量均勻,每吃一口都能滿口溢香。這海南雞飯配上鮮鮮的冬瓜湯,令人回味無窮!
好多人都推介grand cafe的海南雞飯

平日的下午茶時間來到已經好多人 好彩一早book左位
侍應會先應上西式餐包籃 餐包的款式很多 味道很好!

海南雞口感嫰滑,有一點點脂肪的部分並不油膩。
吃海南雞飯,最重點的是雞,sauce和油飯的配合。
海南雞飯配冬瓜湯

2014-01-27
2014-04-02 10272 浏览
五星級酒店早餐一般價錢不菲,若非外遊與房租同算,本人一向少有光顧,因為同價錢的選擇多的是。應邀商務伙伴,今早難得到訪,享受一頓高檔早餐,而且並非自助形式,可以安座位中。查看餐牌,選擇廿多款,並非英式早餐或歐陸早餐我以為是必有的項目,反而大多是自創組合,中西合壁,我選了一個名字正合心意的low carbon 低碳早餐。售價$250的低碳早餐果然份量十足,班妮廸蛋多士為主角,伴菜有半個番茄及幾片青瓜,次角是叉燒包一籠,也許朱古力鬆餅及新鮮水果就是甜點。班尼廸蛋賣相吸引,雙蛋飽滿而荷蘭汁豐富,黃色醬汁蓋過兩只雞蛋卻又露出蛋白,蛋下之菠菜亦份量不少,鋪滿餘下厚身多士上的空間,雞蛋材料上乘,雖然辨不出來源,但蛋黃呈橙紅色,蛋白厚身分明,非一般貨色,亦喜見蛋黃流心半熟,口感軟滑有蛋香 ,菠菜煑至腍嫩,多士亦新鮮;伴碟之半棵番茄略為煎香,幾片青瓜煑至剛熟爽口,整體評分滿意。叉燒包原籠上,一小籠只放一個,小巧精緻有心思,也許是我放久了,品嚐之時已涼,包身略厚,叉燒份量適中,味道不過不失。吃罷鹹點,先來幾片新鮮水果清洗味蕾,西瓜蜜瓜及菠蘿皆新鮮香甜;最後品嚐鬆餅,朱古力味香濃,餅身軟棉而又未有太易散,

低炭早餐

叉燒包原籠上,一小籠只放一個,小巧精緻有心思,也許是我放久了,品嚐之時已涼,包身略厚,叉燒份量適中,味道不過不失。吃罷鹹點,先來幾片新鮮水果清洗味蕾,西瓜蜜瓜及菠蘿皆新鮮香甜;最後品嚐鬆餅,朱古力味香濃,餅身軟棉而又未有太易散,意想不到的出色,剛好配合一杯cappuccino作為完結。

服務方面也許因為人手不足而有些混亂,同行伙伴之凍咖啡變成熱咖啡,而我後加的cappuccino亦花了不少時間方才送到,見枱上有蜜糖奉候但欠鹽及胡椒,似乎不齊備。

我們倚窗而坐,光線充足,亦正好見到天氣的轉變,雷暴驚告下之優閒商務早餐,大家相談並無受被打擾,五星級環境對辦。

君悅咖啡廳的早餐,並無難忘及重温之慾望,但偶爾在此鬆弛一下,享受豪華優越之感,未嘗不可!
2014-04-01
$300 (早餐)
低炭早餐
2013-12-16 9965 浏览
同媽咪慶祝生日, 同朋友一行七人, 都係比較傳統唔鍾意食生冷野, 君悅咖啡廳就o岩晒。食物: 無生蠔無長腳蟹, 換來無限煎鵝肝同上湯焗龍蝦, 雖然高峰期換得慢少少, 但基本上都係長夾長有, 臨走都見佢仲煎緊。甜品好唔駛講, 其他燒腩仔燒雞炒蜆焗鱔等都不俗。不過選擇多換來質素有高有低, 部分食物水準就差少少, 但整體滿意服務: 態度良好但經驗欠奉, 可能星期六去, 感覺好多係臨時工, 有侍應連洗手間係邊都唔知。負責煮面既會漏單錯單同夾跌晒d野, 侍應連decaf coffee都唔識, 餐飲同埋單要等, 想行開埋單都唔得。不過換碟算快, 亦主動講有乜信用卡優惠, 而且語氣態度都ok環境: 傳統格局, 偏暗但勝在樓底高又望到室外, 又好在七個人可以有圓檯坐。入座率九成左右, 擺野食既地方亦算闊落, 唔覺迫夾價錢: 正價連服務費要七百幾都幾貴, 好在好多信用卡做推廣有三送一或七五折等, 有折都可以一試, 尤其唔想同人迫唔鍾意食生冷野但又想食自助餐既人, 或者係臨時起興其他地方訂唔到位時

题外话/补充资料: 訂檯時問佢可唔可以整生日驚喜, 佢話可以上自助餐區甜品係碟度寫生日快樂, 但最後無做到。好彩屋企人唔係好在意呢類野, 但有少少失望
2013-12-14
2013-09-25 9073 浏览
Honey 請食生日飯, 原本想訂Tiffin, 點知有function 俾人包場, 無得食......職員介紹Honey訂Grand Cafe, 心諗唔會差去邊, 仲問有無長腳蟹同龍蝦, 都話有點知到左, 發現係凍海鮮係無長腳蟹同龍蝦, 得青口、蝦仔、琵琶蝦同蟹, 超失望同勁嬲, 感覺俾人呃左。凍海鮮青口、蝦仔、琵琶蝦 &蟹 - 全部都唔鮮甜, 肉仲"梅梅地"沙律少選擇本身超鍾意食沙律, 不過真係無咩得揀, disappointedHam有4款, 都係一般, 食落唔夠香熱食- 得好少選擇香茅龍蝦 - 一般, 可能因為d海鮮本身都唔新鮮, 所以點煮都唔好味 蒸東星- 一般,  煮太耐牛肉咖喱 -無食, 賣相都麻麻鵝肝- 味道都係麻麻, 油到無朋友, 唔係寧人回味既鵝肝宮保雞丁- 味道OK蒸seashell- the best dishes蛋白蒸燕窩- 味道麻麻, 有燕窩都係甘話, 唔好味湯面- 試左喇沙, 無味又無咩料揀湯木瓜魚 -無試黑松露筍- 麻麻芝士有五種選擇甜品-尚可雪糕- 最好味水果都幾新鮮Cheese CakeFruit Tart第一次覺得buffet 可以甘難食, 一個鐘

凍海鮮

青口、蝦仔、琵琶蝦 &蟹
 - 全部都唔鮮甜, 肉仲"梅梅地"

沙律

少選擇

Ham有4款, 都係一般, 食落唔夠香

熱食- 得好少選擇

蒸東星- 一般,  煮太耐
牛肉咖喱 -無食, 賣相都麻麻
鵝肝- 味道都係麻麻, 油到無朋友, 唔係寧人回味既鵝肝
宮保雞丁- 味道OK
蒸seashell- the best dishes
蛋白蒸燕窩- 味道麻麻, 有燕窩都係甘話, 唔好味
湯面- 試左喇沙, 無味又無咩料揀

木瓜魚 -無試
黑松露筍- 麻麻

芝士有五種選擇

甜品-尚可

雪糕- 最好味
水果都幾新鮮
Cheese Cake
Fruit Tart

第一次覺得buffet 可以甘難食, 一個鐘已經想走人; 超貴又唔抵食, 服務好, 但食物唔得, 係超級唔得....
覺得只值$200既buffet 同honey一致Black list 呢間
2013-09-24
生日
見到有不少食家推介這裡的雞飯,當然想起我都試過,但忘了寫食評,補番先先UPLOAD MENU主角海南雞飯255蚊,連埋野飲加1=330左右5星級酒店出品就要255蚊,味道上是值回票價麵包一般,味道差別不大主角雞飯無問我要脾位定胸位,扣分油飯粒粒極具香味,雞油十足,富彈性,缺點是份量唔夠多,建議多一點,因為太美味雞肉也算滿意,雖然雞肉不夠滑,但係彈性十足,雞味也足夠3色醬固然合格最喜出望外是那個湯,飲下去就是極重雞味的老火湯FEEL,完全是真正雞湯既演繹但係,服務員太COOL了,我唔期望有皇帝級享受,但係起馬有少少笑面近人呀,點解全部都無?你知道HYATT邊個最好笑容和服務?就是的士站的服務員,他好似叫SIMON,我未見過這麼有笑容的人,完全同他們是2個世界,我係度坐過4次的士,今次要表揚佢

先UPLOAD MENU
主角海南雞飯255蚊,連埋野飲加1=330左右

5星級酒店出品就要255蚊,味道上是值回票價

麵包一般,味道差別不大
主角雞飯
海南雞飯
無問我要脾位定胸位,扣分

雞肉也算滿意,雖然雞肉不夠滑,但係彈性十足,雞味也足夠

3色醬固然合格

2013-08-14
海南雞飯
2013-09-12 6788 浏览
很多人慕名而嚐的君悅海南雞飯套餐, 在酒店大堂Grand Cafe供應.坐下後, 服務員便會奉上餐包, 是不收費的 有多款供你享用, 不過為海南雞飯套餐而來的你, 千萬別這樣便吃飽 *V*海南雞飯套餐出場 供有雞胸及雞腿部位選擇, 剛好我們2人去, 就各叫了一份.由湯說起, 湯味道濃郁, 不像味精湯, 因為渴後不會感到很口乾.選擇雞肉部位是有分別的.上圖的是雞腿部位下圖的是雞胸部位這海南雞是用本地嘉美雞烹調.無論選擇雞胸/雞腿部位, 都沒有骨, 兩款都有雞香味, 皮下脂肪的確很少.選雞腿部位, 肉質較嫩滑而富彈性, 皮下脂肪油香較重.選雞胸部位, 肉質相對結實, 雞胸肉本來就不是爽滑的部份, 但口感出來亦不失彈性及雞油香.追求雞皮的人: 雞胸部位雞皮比雞腿部位的更簿, 所以皮下脂肪更少, 不太喜歡雞皮或皮下脂肪的人會較適合, 喜歡雞皮的人選雞腿部位會較適合.薑蓉味很香, 薑蔥味適中, 我平時太不喜歡薑蓉, 但這款真是調配得不錯. 甜豉油(醬), 為何(醬)? 因為它不像普通豉油那麼稀, 豉油+薑蓉配搭一流. 辣醬對食小辣至中辣的朋友應該會較討好, 辣度適中, 帶有酸甜味.這碗飯剛捧

坐下後, 服務員便會奉上餐包, 是不收費的

西式餐包

出場

供有雞胸及雞腿部位選擇, 剛好我們2人去, 就各叫了一份.

選擇雞肉部位是有分別的.
海南雞飯套餐 $255(未加10%)
上圖的是雞腿部位
下圖的是雞胸部位
海南雞飯套餐
這海南雞是用本地嘉美雞烹調.
雞腿部位, 肉質較嫩滑而富彈性, 皮下脂肪油香較重.

追求雞皮的人: 雞胸部位雞皮雞腿部位的更簿, 所以皮下脂肪更少, 不太喜歡雞皮或皮下脂肪的人會較適合, 喜歡雞皮的人選雞腿部位會較適合.
海南雞飯套餐
這碗飯剛捧出來時, 用手摸摸碗, 發現整隻碗都是熱的, 可能就是這樣保存雞油香味, 這飯並不油膩, 雞香均勻, 很快便吃完這碗了

另外一些食品和飲品.
想喝點酒, 選了白酒, 然後請經理選一款較甜的, 最後嚐了2012 Sauvignon Blanc Kuku River, 果香味濃不錯.
White Wine
Beverage
最後, 朋友預先安排的生日蛋糕, 服務員點著蠟燭出來, 十分驚喜

朋友沒有離開過我身旁, 只是在我不為意時, 用一個眼神, 經理就開始準備, 當然他也要觀察力夠強.
Chocolate Birthday Cake
(如果自己帶蛋糕去, 好像是每人收到$30)
题外话/补充资料: 本人一向很重視餐廳的服務態度, Grand Cafe的每一個服務員都很有禮貌貼心, 對一切安排處理細心, 會幫客人解決問題.
2013-09-11
生日
海南雞飯套餐 $255(未加10%)
2013-08-31 4844 浏览
已不知聽過多少人說過,香港最好的海南雞飯,就在灣仔君悅酒店的Grand Cafe。這多少人之中,包括我。十多年前,當時的她在君悅工作,有意無意都會光顧旗下的餐廳,包括鹿悅的周日放題,與Grand Cafe的海南雞飯。賣到百多元的海南雞飯,抱著人一世物一世的心態吃,結果,這是我吃過最好的海南雞飯。(以當時來說。)人去,但茶未涼,近年也曾到訪過君悅酒店的餐廳,包括已結業的泰國菜,Grissini,Grand Hyatt Steakhouse,與港灣一號,只是,還沒有機會,與海南雞飯再遇。日前心血來潮,乘去美食博覽之便,來吃個午餐,環境一切依舊。甫坐下,侍應問我需不需要吃些東西,我只說: (唔該一個海南雞飯。) 連餐牌也不看,若果侍應說海南雞飯售罄的話,我會即刻走人。不久,海南雞飯套餐便奉上我面前。看看海南雞,明顯有部份是欠了雞皮,是少少的缺陷,但我沒有要求更換,吃少一塊雞皮,少一點肥膩,唯有用這個理由去說服自己。Grand Cafe的海南雞,用本地嘉美雞,雞皮爽滑帶彈性,味道濃郁,皮下不是太多脂肪,雞胸肉未算很嫩滑,不過帶有海南雞少有的雞味。三色醬規格正統,甜豉油,辣醬,薑蓉不缺,若然是但
已不知聽過多少人說過,香港最好的海南雞飯,就在灣仔君悅酒店Grand Cafe。這多少人之中,包括我。

人去,但茶未涼,近年也曾到訪過君悅酒店的餐廳,包括已結業的泰國菜,GrissiniGrand Hyatt Steakhouse,與港灣一號,只是,還沒有機會,與海南雞飯再遇。

日前心血來潮,乘去美食博覽之便,來吃個午餐,環境一切依舊。

三色醬規格正統,甜豉油,辣醬,薑蓉不缺,若然是但少一樣也不收貨,辣醬明顯加了少少功夫,混合了蒜蓉與檸檬汁,其酸甜與濃烈味道,中和了辣醬本身的辣,令到此辣醬更有層次,甜豉油質感濃凋,味道濃甜,薑蓉也調教得不錯,沒有出現油多過薑蔥的喧賓奪主。
雞飯做得真出色,米是日本米,以香茅等香料,混上雞湯來煮成飯,乾身而不油淋淋,雞香與香料味道,盡被飯粒均勻地吸收,吃到差不多碗底朝天,我可以要求添飯嗎?
很多地方的海南雞飯,奉送的湯只是行貨,入口如味精水,此冬瓜雞湯當然非行貨,清澈的湯身,喝下的全是雞肉,還帶著螺頭的清鮮味道!
一分錢一分貨,連加一服務費,要$280一客的海南雞飯,頂級價錢,頂級味道,反而,想起新加坡的海南雞飯,越高級的地方,就越不像樣,那間以海南雞飯聞名的五星級酒店,三十多元坡元,換來的竟然是搖頭嘆息。

就是因為頂級價錢,所以再沒有空間叫飲品,有沒有情也好,都要飲水飽。
相隔十多年後,你再問我:(香港最好的海南雞飯在那裡?)我還是給予十多年前的答案。
若然你們吃過比Grand Cafe更好的海南雞飯,不妨告知,我會去試。
2013-08-09 4020 浏览
其實已經好遠之前食架la~今日得閒就打下食評la~ 個日係星期六,同事們就簡左呢間野去食~一開始諗住會好多野食,可惜食物數量一般!幸運地食物質素非常好!因為數量少所有野都食曬!熱熟食4~5款,凍熟食有5~6款有幾款漢堡包仔,表面非常吸引,食落都好香!正煙3文魚都幾香~5會好咸!正!甜品有馬卡龍wow~不過5好味!!無咩味~面窩夫都5錯~其他甜品都幾令幾好食!~今日諗反,其實食個tea姐,想要幾多野食呀?!2××,甘既質素仲要任食wow
其實已經好遠之前食架la~今日得閒就打下食評la~

個日係星期六,同事們就簡左呢間野去食~
一開始諗住會好多野食,可惜食物數量一般!
幸運地食物質素非常好!
因為數量少所有野都食曬!
熱熟食4~5款,凍熟食有5~6款
有幾款漢堡包仔,表面非常吸引,食落都好香!正
煙3文魚都幾香~5會好咸!正!
甜品有馬卡龍wow~不過5好味!!無咩味~
面窩夫都5錯~

下午茶
用餐优惠
其他
2013-06-18 2998 浏览
在會展看完展覽已經過了兩點,肚子有點餓。附近只有會展或君悅。最後決定輕食,選了cafe。一般CAFE多數只提供西式,這兒卻是多國。二人點了咖哩羊肉配印度香飯、ENGLISH TEA。  咖哩好香,不辣。配料醬應該是果味,但我不太肯定是不是桃,總之食到不停口。不過,我今次推介的是餐包。一大盤有不同口味,有脆有軟有硬。大部份也合我口味,其中一款是葵爪子,口感好好,又對身體有益。軟身的又香口,薄薄的又脆口;除了硬身那款太硬外。我大力推介大家來這兒食餐包。告訴大家一個小秘密,一人光顧也是這盤份量,人越少就分享得越多餐包。今次剛巧點了咖哩,最合配上餐包。如果只有你自己光顧,點一客沙律或湯;便可好好享用這美味的餐包。

一般CAFE多數只提供西式,這兒卻是多國。

二人點了咖哩羊肉配印度香飯、ENGLISH TEA。
咖哩羊肉配印度香飯

不過,我今次推介的是餐包。一大盤有不同口味,有脆有軟有硬。
今次剛巧點了咖哩,最合配上餐包。

2013-06-08
2012-11-20 2775 浏览
尋晚連食2餐, 今日又再搵食, 好幸福呀, 哦呵呵呵~今次嘅目標係想去好耐嘅Tiffin度嘆下High Tea... High Tea前順路去書展兜個圈... 原本打算行1-2個鐘就出返o黎, 點知... 居然由朝早10:30行到下晝3:30, 喪攰!!! 行到中段開始腳步浮浮, 聽覺同視覺都漸漸變得模糊!!!正午12:15打電話去Tiffin探路, 佢居然話Full Booking, 叫我地Walk-in試下會唔會有客No Show!!! 唔係呀嘛, 咁大整蠱?!!下晝3:30離開會展, 行過去君悅酒店, 去到Tiffin, 話暫時冇客No Show!!! Oh No!!! 好肚餓呀!!! 仲好攰呀!!! 我地冇力行去第2度食o架啦!!!職員見我成隻趴地熊咁, 伏係佢個Reception Counter度, 賴死唔走, 問完一次又一次再一次, 開始Feel到唔對路, 可能驚我會產生幻覺, 當咗佢係漢堡包雞脾熱狗之類, 會撲埋去咬佢... 所以佢靈機一觸, 叫我去Tea Buffet問下仲有冇位...Tea Buffet?!! 乜同呢度唔同嘅咩?!! Tea Buffet係邊度呀?!!
尋晚連食2餐, 今日又再搵食, 好幸福呀, 哦呵呵呵~

Tea Buffet?!! 乜同呢度唔同嘅咩?!! Tea Buffet係邊度呀?!! 樓下?!! 哦... 衝呀!!!

去到地下嘅Grand Cafe, 好彩仲有位, 真係好好好彩!!! 感動-ing...

職員帶我地去比較入嘅枱坐, 因為幾迫下, 所以我地轉去入口位張枱, 張枱一樣大, 但係唔使夾係其他枱中間, 空間感好得多, 又最近Buffet枱, 出出入入慳番唔少腳骨力...

食到中段先發現, 原來我地頭先覺得好迫夾果張枱, 隔離枱係黃X鳴同谷X昭呀!!! 仲有一大班人, 可能傾緊新戲... 呀!!! 點解我地頭先會留意唔到o架?!! 早知就唔好轉枱啦!!!
Buffet區
Buffet區唔係好多選擇, 但大部分都好高質數...
Buffet區
朱古力放係Tiffin嘅5層High Tea架上, 好High呀, 當自己去咗Tiffin嘅啦, 呀哈哈哈...
Buffet區
好多Macaron(馬卡龍)呀!!! 仲有3隻味咁多呀!!! 好興奮呀!!!
原板蜂巢
嘩!!! 原板蜂巢呀!!! 好名貴呀!!! 我咁耐以o黎, 剩係係泰國間The Sukhothai Bangkok酒店入面間Colonnade嘅早餐Buffet度見過一次咋!!!

仲有其他Buffet枱o架, 不過太肚餓啦, 唔影咁多啦~ 我要開餐啦!!!

餓到第一碟唔記得用相機影, 剩係用iPhone影咗...
煙三文魚
迷你漢堡包外型可愛, 漢堡扒汁多味美, 唔錯唔錯!!!

煙三文魚好高質數, 大大片, 色澤均勻, 紋理清晰, 入口軟綿油潤, 唔太鹹又唔腥, 好掂!!!
火箭菜
再瘋狂Encore煙三文魚...

火箭菜新鮮到不得了!!! 狂夾, 成座山咁高, 未見過火箭菜嘅餓鬼咁呀, 好肉酸呀, 嘩咔咔咔!!! 香草白醋汁好好味!!!

第2碟都未食完, 我同朋友已經勁讚好抵食, 回晒本, 大家都話好耐冇試過去食Buffet係覺得回本o架囉, 仲要只係食到第2碟就已經覺得回本...

剛幹掉碟沙律, 又即刻衝出去拎熱葷...
熱葷
蛋沙律包唔錯, 蛋沙律好香...

鵝肝餐包外皮香軟, 餡料鵝肝味唔出, 有d失望...

雞批內有好大舊雞肉, 外皮鬆化, 唔錯唔錯...

酸甜蝦球蝦肉爽脆, 醬汁酸酸甜甜, 幾開胃~

車厘子鴨胸顏色有點嚇人, 味道OK~

熱葷無咩特別... 個心已經飛咗去甜品區...
甜品
Tiramisu 以小杯盛載, 谷古粉香氣馥郁, 芝士同鮮忌廉好幼滑, 帶咖啡嘅甘苦味, 滲出淡淡醇酒香, 好好味哦~

手造朱古力外型可愛, 內裡絕不簡單!!! 香滑嘅黑朱古力居然包裹咗4粒原粒榛子, 咬開堅硬嘅榛子, 滲出淡淡榛子香味, 呀!!!!!! 好好味呀!!! 點解會咁好味o架?!! 之後朋友幫我拎咗1粒, 到我再出去時, 已經冇晒!!! 嗚嗚嗚嗚~ 好o野真係特別多人爭!!!

嘩!!!!!! Macaron呀!!! 仲有3款咁多, 好興奮呀!!! 紅色係Raspberry味, 重木莓味, 酸酸甜甜, 幾醒胃... 綠色係抺茶味, 好香抺茶味呀, 好好好味呀... 啡色係朱古力味, 都好好味... 每一粒個皮都又薄又脆, 內裡煙煙韌韌, 好掂呀!!!

朱古力慕斯以四方型透明玻璃杯盛載, 層次分明, 底層係朱古力慕斯, 幼滑無比, 面層係特濃朱古力醬, 以朱古力豆作點綴, 撈埋朱古力慕斯一齊食, 好好味呀!!!

芒果撻相對失色, 因為我係朱古力怪嘛, 最鐘意嘅一定係朱古力甜品, 哈哈... 熟透嘅芒果都好香甜o架...
Macaron
綠茶紅豆蛋糕唔係太突出, 綠茶蛋糕比較乾身, 紅豆味唔太出...

瘋狂Encore Macaron!!! 好Crazy呀!!! 嘩咔咔咔!!!

另1款手造朱古力, 外表無甚特別, 內裡係軟心朱古力醬, 朱古力味特濃, 軟滑無比, 讚!!!
芒果雪糕, 窩夫
拉姑廚房隆重登場!!! 限量版雪糕窩夫!!!

嘻... 其實又唔算咩限量版嘅... 只係部窩夫機壞咗, 廚師要入廚房整比我地, 所以要等耐少少... 就係因為咁, 我出咗去搞咗好耐, 搞到朋友差d拎唔到Last Round, Sorry呀!!!

新鮮焗制嘅窩夫熱辣辣, 外脆內軟, 唔會太乾又唔會太濕, 焗得啱啱好呀!!! 我加咗個芒果味Hand Made Ice Cream上去, 再加粒原粒杏仁同曲奇做裝飾, 連我自己都覺得整得好靚, 呀哈哈哈~ d煮過嘅Raspberry醬係廚師幫我加嘅, 酸酸甜甜, 充滿莓香, 都幾醒神~

芒果雪糕超超超好味呀!!! 好滑, 好香芒果味, 口感界乎雪糕同雪葩之間, 食滿都唔覺滯, 好想再Encore, 可惜... 已經夠鐘啦!!! 5:30PM啦, 食唔切啦!!!

朋友食咗雲呢拿雪糕, 有好多雲呢拿籽o架, 佢話好好味呀!!! 未食過雲呢拿雪糕有籽o架!!!
熱檸檬茶
自助餐包一杯餐飲, 我例牌飲熱檸檬茶, 可以消下滯嘛...

原本環境都唔錯, 特高樓底, 雲石大堂, 落地玻璃全海景... 可惜... 個海景... 盡是地盤!!! 唔知地盤完工時, 會唔會變咗全樓景?!!

服務都唔錯, 可惜有時收碟速度比較慢, 食完2轉拎埋o野返o黎都未收碟...

好抵呀今日, 剩係三文魚同火箭菜同埋Macaron都已經回晒本!!! 雪糕係Bonus!!! 唯有美中不足嘅係, HSBC嘅唔知邊張卡同埋AE嘅唔知邊張卡有85折, 我地冇, 嗚嗚嗚嗚~

原板蜂巢
熱檸檬茶
芒果雪糕, 窩夫
  • 芒果雪糕
2012-10-28 2997 浏览
Went to have dinner buffet at the Grand Cafe at Grand Hyatt Hotel in Wanchai last evening, under the high recommendation of my friend. It's really disappointing!SEAFOODLobster on ice - not fresh enough, no taste and over boiledCrab - same problem as the lobstersLobster cocktail - the only item at the seafood bar that is surprisingly good!! Pan Fried Lobster cooked in Chinese style - that is quite acceptable, but still, no freshly tasteCOLD CUTSParma Ham - very good, but they don't serve it with

SEAFOOD

COLD CUTS

Parma Ham - very good, but they don't serve it with Harmi Melon, good parma ham doesn't go well with those green
USA melon!!

DESSERT

Disappointing!!

HOT FOOD

Choices are few, taste is bad

ENVIRONMENT

The whole restaurant is quite dark
2012-10-27
2012-07-18 1188 浏览
冷盤 -- I) 大龍蝦 ~ 已開邊, 肉身大約有一隻手掌長, 不過無味道, 我食了一隻有膏一隻無膏, 膏味也不濃.II) 凍蟹+螺+大蜆+扇貝+蝦 ~ 並不鮮甜.III) 雞尾酒芒果龍蝦沙律杯 ~ 我很欣賞這個, 吃了兩杯, 生果新鮮, 龍蝦拑已脫殼, 啖啖肉.IV) 蟹肉豆腐沙律杯 ~ 炸過的豆腐麻麻地.魚生類 –V) 炭燒堅魚+吞拿魚+油甘魚+甜蝦 ~ 油甘切得厚厚的.VI) 三文魚+八爪魚+魷魚 ~ 沒有食過.熱盤 –VII) 焗龍蝦香嫩多肉. 燒排骨+紅棗雲耳蒸乳鴿+宮保雞+煎鵝肝+白酒煮蜆 ~ 好味, 而且廚師不停加食物.VIII) 脆皮燒腩仔+竹笙腐皮卷+燒牛膝+泰式咖喱牛肉+蝦春卷 ~ 唔好味, 燒肉皮唔脆, 春卷唔脆, 泰式牛肉好硬.甜品 --IX) 麵包布甸 ~ 平時唔會食, 抱住一試的心, 出奇的好味.X) 紅豆沙+楊枝金露+葡撻+芒果慕絲+brownie+朱古力蛋糕+cup cake+朱古力磚 ~ 蛋糕類全部好差, 可能由18:00開始擺放的原固, 朱古力蛋糕放上碟後好像溶了般, 而我最憎的MACARON都有好多款給fans選.其他沒有食過的 --XI) 芝士有
冷盤 --
II) 凍蟹+螺+大蜆+扇貝+蝦 ~ 並不鮮甜.
IV) 蟹肉豆腐沙律杯 ~ 炸過的豆腐麻麻地.
魚生類 –
V) 炭燒堅魚+吞拿魚+油甘魚+甜蝦 ~ 油甘切得厚厚的.
VI) 三文魚+八爪魚+魷魚 ~ 沒有食過.
熱盤
甜品 --
其他沒有食過的 --
XI) 芝士有五種選擇, 火腿則三款, 鵝肉三文魚醬入在玻璃樽內很好看.
蟹肉豆腐沙律杯
甜品區
蛋糕
葡撻 / 椰撻
2012-07-10
2012-06-13 886 浏览
父親節不能放假,唯有提早與老爸慶祝,老爸喜歡高檔食府,又喜歡吃雞,特地帶他往君悅吃口碑不錯的海南雞飯。回想二十多年前,君悅剛開業不久,曾到咖啡座光顧,給我的印象不錯,服務員年青貌美,男的俊朗,女的標緻,裝修以黑色和金色為主,富麗堂煌,典雅高貴,食物水準高,但如今............,自己也多了個士啤呔,廉頗老矣!期間也來過數次,食物仍可保持水準,咖啡室廿多年來都是老樣子,沒裝修過,所有窗口檯的海景還因填海而消失,這天天色陰霾密佈,室內暗暗沉沉,酒店竟然燈也不亮一盞,也許是嚮應低碳活動。一心陪老爸吃城中有名的海南雞飯,收費$235,也不理會是否城中最貴的海南雞飯,只希望趁老爸身體還可以,帶他到處吃他喜歡的,只要他吃得開心,我又負擔得來便是,畢竟到了若干年紀,健康只會走下坡,活得一天賺得一天。海南雞飯送來了,黃澄澄的雞皮發著亮光,確是令人垂涎,老爸選了雞髀,雞肉是去骨的,他試了一件後說雞很滑,三種醬汁都喜歡,「冬瓜湯熱騰騰,味道很好,油飯很香。」是他的評語,相信他是滿意的。我點了焗蘑菇,炒菠菜,胡蘿蔔粉卷,收費$220,一點也不便宜,但若是有水準也不打緊,誰知說難聽一點,這道菜連「意粉
馳名的海南雞飯 $235
天花特高的大堂
收費並不便宜
老爸讚雞肉很滑
三種汁醬
冬瓜湯
油飯不錯
我點了焗蘑菇,炒菠菜,胡蘿蔔粉卷,收費$220,一點也不便宜,但若是有水準也不打緊,誰知說難聽一點,這道菜連「意粉屋」也會做得比他好。兩件粉卷包著雜菌,餡料本是不錯,有蘑菇和羊肚菌,羊肚菌氣味芳香,是西餐的矜貴食材,用白酒和輕忌廉炒過,以一塊薄班戟 (crepe) 包著,墊以炒菠菜和三條小胡蘿蔔,味道不錯,問題出自兩塊薄班戟,一塊焗至半黑了像鍾無艷,而另一塊則全黑像包丞,焦黑一片,賣相奇差,也許不是來自大廚的手筆,而是廚房小廝的傑作,但最難明是這副德相也可通過各級人員,送到客人面前,不是水準回落,是甚麼?
這件尚可
但這件怎可拿出來見人!! 還要賣$220!
餡料不錯
人手不足也許又是一個問題,甫坐下想要兩杯暖水約十五分鐘才送來,服務又不是很體貼,食物放下便走,甚麼說話也沒說,到後來另一位又無厘頭送了兩次牙簽來。
麵包款式很多
朱古力賣$20一粒
側聞沙田,尖沙嘴凱悅相繼開幕,是否精英被抽調了往他店而有所影響則不得而知,我只知我吃得很不滿意,雖然老爸的海南雞飯不錯,但點點滴滴的總和,不得不給個喊臉。
父亲节
朱古力賣$20一粒
冬瓜湯
餡料不錯
天花特高的大堂
收費並不便宜
2012-05-25 704 浏览
已經說過很多次,tea buffet係自助餐之中最唔抵食嘅,食物選擇一定比lunch buffet少,價錢又唔係平好多.唯女朋友星期六又喺屋企使出拉布戰術,又賴床又玩狗又望住個電視發呆.結果成一點鐘還在家中,食唔切lunch buffet的情況下,唯有改為到君悅酒店吃tea buffet.君悅酒店的大堂,樓底超高,裝修以雲石為主,有一種經典的氣派.在這裡彷彿連客人都比較悠閒,沒有同集團尖沙咀凱悅咖啡廳的喧鬧.比較可惜的是窗外無敵維港景,刻下正被大型建築地盤阻擋,有點兒殺風景.服務方面也算得上符合五星級級數.添加食物甚頻密而且毫不吝嗇.下午茶自助餐時段是在17:30完結,直至17:15,筆者仍然見到服務員不斷添加每一款食物,所以即使遲了進場,也不愁沒東西吃.也有一點小瑕疵,就是服務員沒有待客人離座後才set dinner buffet的食物枱,客人在用餐尾聲及埋單時,或會稍覺人手不足.食物選擇比尖沙咀凱悅少得多,沒有凍海鮮,也沒有香噴噴的即烤漢堡扒.主打是中式點心和西式芝士三文治.味道都很不錯,算是走貴精不貴多的路線.中式點心之中,以蝦餃最為吸引,澄粉皮又薄又煙韌,鮮蝦又夠哂彈牙,由於食

中式點心之中,以蝦餃最為吸引,澄粉皮又薄又煙韌,鮮蝦又夠哂彈牙,由於食物選擇不多,整頓下午茶我一共吃了近十隻蝦餃,是有史以來吃最多蝦餃的一餐.燒鴨卷有點兒像京式插餅,用粉皮包著大量爽口的青瓜和甘筍,入口以蔬菜味為主,燒鴨僅為點綴.味道偏淡又沒有汁醬點,筆者只吃了一件就沒有再要.其實這個燒鴨卷可以配海鮮醬同吃,滋味該會跟北京填鴨相近.鵝肝餐包味道很好,是叉燒餐包的變奏,包身軟熟,餡料惹味之餘帶豐富肝香,值得一吃再吃.春卷本身炸得挺香脆,可惜酒店用蒸爐替它保温,吃時春卷皮已經一半淋一半脆!
西式三文治不是我杯茶,配料有少許cold cut,但主要是以芝士為主.本身挺喜歡水牛芝士口味,可惜廚師將它配上了勁硬法包.軟身的那款麵包則比較香甜,有點像薯仔包,但配料卻是偏鹹的硬身芝士.結果是兩款都只吃了一件.用小碟盛載的泰式凍蝦賣相不俗,蝦肉也爽口彈牙,不過筆者並不好酸甜食物,只淺嚐一小碟便重投蝦餃的懷抱.
沙律雖然只有一款dressing,但其火箭菜和羅馬生菜都很新鮮,蔬菜夠新鮮的話,即使沒有dressing,單純落點橄欖油和黑醋也已足夠.另外,這裡提供的煙三文魚質素超高.三文魚本身的油份充足,經煙製後魚味更加香濃,調味又恰到好處,單吃也不會覺得太膩太鹹,深受客人們歡迎.
餐廳也提供了一款麵食供客人填飽肚子,這天是豉油皇炒麵,麵炒得夠乾身,銀芽也很爽脆.麵條上色均勻,味道有點偏淡,不過加點豆瓣醬便可解決,整體上是不過不失.牛肉酥的酥皮太厚,入口只覺一團粉,牛肉味道則幾乎嚐不到,屬一件起兩件止的作品.
甜品從來都是tea buffet的主打,這天由於吃了太多蝦餃,沒法子逐一品嚐.只淺嚐了一些朱古力,果撻和綠茶蛋糕.朱古力是酒店級數,喜愛godiva, anges b朱古力的朋友,一定不會失望.藍莓撻是這天吃到最出色的甜品,面頭鋪金萡賣相別緻.每顆藍莓都十分飽滿,甜中帶濃郁莓香,可以肯定不是國貨.撻皮充滿牛油香,再佐以開心果蓉,結果當然是香上加香.若非太飽,筆者絕對會連啖三個.基於個人喜好,平常我是一定不會要綠茶口味的甜品.這天由於東西吃太多,直覺認為綠茶能消滯,竟然拿了一件綠茶忌廉蛋糕來吃...食完當然是滯上加滯了.不過蛋糕本身綠茶味香濃,忌廉又甜又滑,喜歡綠茶的朋友一定會鍾意.
熱的甜品有焦糖燉蛋和窩夫.燉蛋蛋味香之餘,又不會過甜,難得的是口感很滑.過往筆者不喜歡西式的燉蛋就是因為怕過甜和過老,君悅的出品則沒這個問題.窩夫有多種醬料供客人選擇,當中以整塊新鮮蜂蜜最為搶眼.不過由於太飽的關係,這天筆者只是以眼睛去欣賞這款甜品.
馬卡龍小甜餅向為筆者大敵,筆者是一定不會試的.各式蛋糕果批也因為太飽的關係沒有試吃.不過從其他甜品的質素看來,味道應該也不會差.
君悅咖啡廳的下午茶自助餐,食物選擇其實不算少,不過主要是集中在甜品那裡.若果是要吃多些款式的鹹食,則君悅並不是一個好選擇.若果為了享受一個悠閒的下午,又應該等待窗外的工程完成才光顧.所以短時間內應不會再去.是日兩人埋單HKD482,有用AE白金卡八五折優惠.
题外话/补充资料: 君悅酒店夾在港灣道和會議道中間,兩條路都有停車場,不過港灣道的停車場需要過馬路.筆者當日由於不想過馬路,想由港灣道駛去會議道停車場,結果遇上塞車加上改道,足足兜咗半個鐘先去到.奉勸各位駕車人士,若果不小心入錯港灣道,泊在那兒就好.當然也可以泊君悅,消費滿HKD800送三小時免費泊車,筆者當日兩個人食tea buffet,去不到這個消費,若泊君悅則要HKD60一小時.
2012-04-21
用餐优惠
信用卡優惠
  • 鵝肝餐包
  • 藍莓撻
2012-05-14 558 浏览
難得有人奉陪這個以甜品為著名的自助餐,即使早一小時也先致電保証不會期待落空!幸好閒日不會有太多客人,而且到場後發現安排了近窗邊的位置,感覺非常開揚及放鬆,非常適合嘆下午茶!自助餐在餐廳的另一邊,位置不大,左邊為鹹點,右邊為甜點。先介紹左邊:第一區域就是這些法包,餡料包括碎蛋沙律、燒牛肉及牛柳,餡料跟包的比例差不多是一比一。燒牛肉很稔,配上適量的蔬菜,增加食物的水份,令口中有足夠的水份,帶一點點鹹味的餡料給予少許飽足感,味道因為沒有什麼醬料而沒有什麼特別。沙律為我的至愛。羅馬菜、火箭菜等的蔬菜伴在沙律盤中,汁料可以選擇凱撒或酸醋,配料有紫洋蔥、橄欖,另外還有煙三文魚。沙律菜都是非常新鮮爽口;紫洋蔥不會很辣,入口帶少許甜味,非常易入口;煙三文魚不會太鹹,但明顯在它上面的油份很重,口感是很順滑,但多食有點膩。汁料為健康想我選擇了酸醋,而且裡面有些碎酸瓜,少少已經可以拌很多菜一齊食都夠味!第二碟拎左多D鹹點,英式鬆餅外層比較硬,但內裡很鬆軟,密度比較低,牛油味唔重,外脆內軟,配上自家製的牛油,可以改善太乾身的鬆餅,食完之後可以再即刻食第二啖!正!甜酸蝦仁,D蝦好大隻同埋爽口,加上酸酸甜甜既汁好

第二碟拎左多D鹹點,
甜酸蝦仁,D蝦好大隻同埋爽口,加上酸酸甜甜既汁好開胃。
蝦餃,皮薄唔算好薄,蝦好爽口,唔會有腥味,反而有少許甜味。
雞肉批,呢個唔係太好味,批雖然唔係好大,但切開佢只係得少許餡,有很多空位,而且沒有醬汁,所以只係乾掙掙,唔好食。
呢度出名既迷你漢堡包,內面除左一層牛肉,仲有醃過既蕃茄同埋少許生菜絲,包面比較硬,但牛肉很JUICY!加埋蕃茄少許甜味,正!
酒漬車厘子配鴨胸,車厘子好入味,只係帶少許酒既甜味,鴨胸味道很清淡,無乜香味,無乜特別。

鹹點真係唔多,甜品先係呢度既重點!
成板蜂蜜!
有一整板既蜂蜜!好奢侈既感覺呀!不過因為動手有點難,所以無試到。
三色MACARON同埋綠茶紅豆蛋糕。
三個顏色既馬卡龍,紅色﹣紅桑莓、綠色﹣綠茶、黃色﹣檸檬。馬卡龍很鬆化,杏仁餅面層很鬆,底層比硬厚同埋硬,整個餅都很甜,但幸好紅桑莓跟檸檬餡帶一點酸,所以不會死甜;綠茶本身的少許苦味也可以令它減少一點點糖份的存在感,但是。。。每個口味試一個就真的夠了。
綠茶紅豆蛋糕,綠茶味的海棉蛋糕非常乾身及鬆軟,綠茶味很香,配上紅豆忌廉可說是強烈的對比,但我會比較喜歡帶一點濕及煙UN像蛋捲的口感。
各式各樣精美既MOUSSEE,但實在太甜了。。。
蘋果批表面的蘋果很甜很脆很爽口,焗過之後仍可保持未焗之前的口感,一流!而且批底香脆,帶少許香甜的餡料,一流!
新鮮焗製的窩夫!非常軟熟,而且有一點點煙UN,加上非常凍既朱古力雪糕,焗過香甜既杏仁片,一流配搭!
另外還有很多朱古力供應,提子乾白朱古力,大量既提子乾令本身好甜既白朱古力去掉多D既糖份;圓形既白朱古力內裡為白朱古力TRUFFLE餡,呢個食落真係頂唔順,超甜!死甜。。。牛奶朱古力同埋黑朱古力就好香濃同埋佢地配既係又香又脆杏仁同果仁,完全唔覺得佢好甜!正!
生果選擇唔多,只有呢三種,不過佢地都好甜!食完咁多甜品,最後ENCORE左個沙律清清喉嚨!加埋杯咖啡!完美!:)

题外话/补充资料: 收費下午茶為$258加一,閒日就係下午三點半至六點。
成板蜂蜜!