1K
大老細JJ同細老細狼請客,本來諗住去洲際,因為Full晒先轉去呢度,話埋5星名人酒店同價錢夠豪,點知超級超級失望......熱盤方面既比例同沙律吧一樣得約10款,湯只得1款,雪糕得2款,刺身得6-7款,甜品又唔吸引,又無飲品供應,反而最大檔位係湯粉麵!!!<熱盤>自家製腸(唔得)、吉列芝士雞扒(炸到超硬,一D都唔香脆)、豬扒、羊扒(太熟好靱)、上湯龍蝦(熱盤既唯一一個好味)、蒸石斑、炒飯、西蘭花菜等,還有一兩款不吸引的<海鮮及刺身>蝦、蟹(蟹蓋幾多膏好味)、青口及蜆,連基本的生蠔同螺都無甜蝦、八爪魚、墨魚、北寄貝、油甘魚(有D腥)、三文魚及腐皮刺身,沒有壽司<甜品>豆腐花、麵包布甸、桂花糕(唔得)、椰汁糕(唔得)、燉蛋(食到朋友想嘔)、檸檬卷(唔得)、朱古力椰汁蛋糕(我覺得似豬攔味,食到我想嘔)、紅苺蛋糕、忌廉卷、雲石芝士蛋糕同朱古力蛋糕(唯一2樣得)、班戟(太大件、士多啤利好酸)、紅豆雪糕(紅豆太硬)<服務>3星酒店還比它好,侍應撞到我連一句SORRY都唔識講,又唔收碟,叫餐飲要成15分鐘先嚟,我哋成班柴娃娃响大堂影2幅

<熱盤>
<海鮮及刺身>
蝦、蟹(蟹蓋幾多膏好味)、青口及蜆,連基本的生蠔同螺都無
<甜品>
<服務>
3星酒店還比它好,侍應撞到我連一句SORRY都唔識講,又唔收碟,叫餐飲要成15分鐘先嚟,我哋成班柴娃娃响大堂影2幅相又俾RECEPTIONIST笑足2次,連基本禮貌都無點稱得上5星???
P.S.反而值得一讚係餐飲部嬸嬸,見到我哋跌咗隻蝦識出手接住,同埋開的士門哥哥,叫我哋小心撞頭
2007-09-24 18 浏览
本人及家人昨天(23/9/07) 到此地方慶祝中秋節. 晚上的buffet選擇雖不選太多, 但食物質素都okay (本人自命食家, 所以okay已是相當不錯的). 最好味的有: 焦糖燉蛋, 龜靈糕, 鮮菓Pancake (+ice-cream), 大大隻焗開邊蝦, 魚生等....... 客套說話唔多講, 要"話"的可以話是食店內的氣氛及燈光, 實在太暗. 由於我們是一家大細連一位BB仔來晚飯, 不知是否光線問题, BB好快就睡著....大人們都吃到一半好想回家睡覺...如果情侶來這裡就perfect.....其實仇人都可以, 只少可以唔洗"你眼望我眼"ma......係咪?!本人覺得"Inter-continental"的Buffet多d食物, 但$就太貴, 搵人請就最好. 哈!哈! 最後祝有大家日日有食神..... HO B 哥上(24-9-07)
2007年9月8日,Grand Cafe。好久沒有來了,另一半還是第一次。今天特別來慶祝一下拿了獎學金。*冷盤的青口不錯,不韌。其他的凍蝦凍蟹凍螺,水準一般啦,OK。*鵝肝醬:好有鵝肝味呀,正。*牛舌(配沙拉醬):我很欣賞的冷盤,不吃牛舌的我,吃了三轉!很香哦。*忌廉三文魚湯:(無龍蝦湯當然失望,以前飲過的肉骨茶都)好鹹,唔得。*中湯是什麼海底椰湯:比西湯清,好喝。*蒜蓉蒸大蝦:另一半的至愛,我覺得蝦的肉可以再彈牙D就更好。*燒牛肉:好!有肉味,夠嫩滑。*其他熱盤如:京都骨,四川炒牛肉都可以,但煎魚柳就鹹。*雲吞湯的雲吞也不錯呀。*新鮮炒起的雜菌牛柳,味道是淡了,但牛柳鮮味,雜菌的菌味濃郁,我喜歡。*Parma Ham類當然也不要放過啦。*甜品方面,我的最愛bread and butter pudding做得很有水準,現在有很多hotel把上曾的麵包做得很dry,但這裏不會,但就甜D,個sauce更甜。*紅豆沙OK,豆腐花也有豆香。*經典甜品紅豆綠茶蛋糕仍有供應,但就沒有Tiramisu.甜品不是我最愛,所以款式方面我不太期望。*但全場最難食的要算是白飯雪糕,嘩!D飯一粒粒,又硬,冷飯
2007年9月8日,Grand Cafe。

*鵝肝醬:好有鵝肝味呀,正。
*中湯是什麼海底椰湯:比西湯清,好喝。
*燒牛肉:好!有肉味,夠嫩滑。
*其他熱盤如:京都骨,四川炒牛肉都可以,但煎魚柳就鹹。
*雲吞湯的雲吞也不錯呀。
*Parma Ham類當然也不要放過啦。
*紅豆沙OK,豆腐花也有豆香。
*經典甜品紅豆綠茶蛋糕仍有供應,但就沒有Tiramisu.
甜品不是我最愛,所以款式方面我不太期望。
*但全場最難食的要算是白飯雪糕,嘩!D飯一粒粒,又硬,冷飯雪糕才對。我們二人都通過,這個是我們吃過最難吃的雪糕!
*另外order的特飲,一個是青萍果雪葩果茶和紅莓雪葩果茶,幾清新。
最後還喝了一個熱蘋果茶。

這裏當然一點也不便宜(跟本也沒有想過Grand Hyatt要便宜喇~),但如果要我因為要便宜而付200多300元吃一個很爛的buffet,我寧願不吃了。這是一個有質素的buffet(除了白飯雪糕)。

意外地,朋友請了我們吃這餐,走時還不知道這裏收多少錢一位。
2007-08-29 15 浏览
從來都愛吃自助餐,但礙於銀根短缺,上次來GRAND CAFE已是好幾年前的事,今次重來,不無感慨。作為數一數二的五星級酒店,GRAND CAFE的食物質素還是有一定的保證,但其食物供應方法則有失體面。1) 刺身提供方面,無論是貴價如x 華、洲x 的酒店,還是較大眾化的todxx、美x 華等,也似乎未嘗如GRAND CAFE般寒酸,竟然可以只給一片,是一片...吃下去,質素也未算絕佳,款式也沒有如赤貝、帶子及海膽一類較驚人的選擇,不免覺得這五星級酒店有點可笑。更甚者,即使你要求某個數量的刺身,師傅也總好像有意無意地扣減一兩片,似乎不太願意滿足你需求,希望那只是我的錯覺吧。2) 傳聞中的龍蝦已不見影蹤,只有芝士焗大蝦。唯食物已拿了三轉,那盤子依然是空空如也的。終於,大蝦出現了,只小小的一盤,火速給搶光了,猶幸本人仍分得一隻。一吃之下,唔...那只是一般的大蝦/中蝦罷了,也不知有何矜貴,要等好幾十年才肯拿一小盤出來敷衍大家。建議大家還是把精力集中於以上典型回本食物以外的選擇,如火腿、鵝肝醬、紅豆綠茶餅、龍蝦湯等,感覺比較良好。(不過花膠湯裡有小飛蟲,希望只屬意外)

2007-08-29 22 浏览
朋友好想去食Dinner Buffet,點知book 咗成2個星期先book 到, 本來十分都仲好開心終於可以去到,但係十分失望.首先身為大酒店,service 不是十分有禮貌及好,雖然不是特別差,但對於一間大酒店級嚟講,真係比起其他大酒店相差好遠.另外食物選擇唔多,海鮮唔新鮮,d蟹仲"mui"肉,即係唔新鮮la.........試咗兩粒牛柳粒,竟然到好似o趙香口膠咁!食咗碗花膠湯底既河粉,完全唔覺得個湯底特別,好似豬骨湯然後放幾舊假花膠仔(見唔到)當係花膠湯!!差不多$500一位,雖然同其他大酒店相差不是甚遠,但以這個價錢食這些食物,名氣與實際不相符,我覺得唔值得同唔需要咁耐前book位law........
試咗兩粒牛柳粒,竟然到好似o趙香口膠咁!
2007-08-19 32 浏览
之前食過Tiffin唔太滿意, 今次有人請食Grand Cafe, 以為唔只係dessert buffet會好d la, 誰不知都係咁...食物種類好少, 雖然係貴精不貴多啫, 但係人食buffet's心態都係想多d o野選擇ga la.佢都有幾個items係好食ge, 但唔會令我好想一定要返去食lor.有即炒的mushrooms, 真係好香好有菌味, 多mix埋蝦同帶子, 不錯.回本的Pama ham (係之前睇節目ar蘇講ga), 單一塊食就淡淡地gum, 但夾住蜜瓜/哈蜜瓜食ok正wor.上湯龍蝦, 新鮮彈牙, 一出立即比人搶哂, 好彩識人成碟上, 好味.三文魚扒都算係肉嫩多汁ge.甜品選擇好少, 都冇人人讚的Tiramisu, cheese cake都係得一款, 最好味係d餅底, 綠茶紅豆卷ok, 豆腐花幾滑但係唔甜, 有即製的chocolate夾餅都好食.但好食的就只係依d, 其他真係好普通, 竟然係薯角, 粟米, 不過都叫可以接受la, 叫有d好o野gum.因為識人加生日, 有fresh orange juice, grand hytta的皇牌chocolate(超滑超好味

因為識人加生日, 有fresh orange juice, grand hytta的皇牌chocolate(超滑超好味), 同埋士多啤梨拿破侖(好正, 一點不膩, 拿破侖做得唔錯), service都好好.
但如果咁's價值不如唔好食buffet叫a-la-kerte重多驚喜.
2007-08-18 17 浏览
8月15號請frd食dinner buffet, 我expect會有好多choice~但係無~連oyster都無~雖然我唔係好oyster但係食返一兩件可以抵返呀麻諗住又無帶子果D野~seafood得凍蟹,凍蝦~~蝦好大隻都幾新鮮,蟹都有蟹味OK啦~&有青口呀~螺果D~~但係果D無哩味道~最正係個龍蝦啦~~我係第一個去莢所以要咩有咩~body我都隊左4舊~hahaha~~龍蝦應該食返$100掛肉方面-有燒牛肉,要叫拒地cut比你~但係一片超薄的比你~會問你要咩sauce甘羅~-羊架都好好味~食左兩舊~無蘇味wor~~唔好點果D mint jelly ar~好難食架~就甘原汁原味好過啦~-魚柳就好普通-有菜膽鷄但我無吃到-有parma ham, 咩咩ham呀甘~~都OK~應該係貴野~Soup&Salad-有好多款Salad~~有個卷心菜Salad都唔錯~-Soup得兩type, TomatoSoup&Coconut煲鷄兩個都幾正~魚生-因為要問先有~~only要左墨魚~~得兩小片但麻麻地~Dessert-講最好味先啦~我覺得係個豆腐花~好正,+一小spoon yellow sugar岩岩
8月15號請frd食dinner buffet,
我expect會有好多choice~
又無帶子果D野~

&有青口呀~螺果D~~但係果D無哩味道~

肉方面
-魚柳就好普通
-有菜膽鷄但我無吃到

Soup&Salad
-有好多款Salad~~有個卷心菜Salad都唔錯~

魚生
-因為要問先有~~only要左墨魚~~得兩小片但麻麻地~

Dessert
-講最好味先啦~我覺得係個豆腐花~好正,+一小spoon yellow sugar岩岩好呀~~又熱又滑~可惜食果時以經9成5飽~
-蛋糕無驚喜,得個Greentea卷比交好味
-CreamBuree個D焦糖~太thick啦~~又好hard~~又唔熱
-CoffeeBananaCake,怪味蛋糕
-Choclate Pudding,應該係心太軟,第一淡好好味~裡面係hazenut sauce,好似金沙甘既味~~但係食到第3淡覺得超漏~無再食啦~~以經無點個vanilla sauce ga la~
-Mango Pudding就幾好味~~
-home made ice cream方面都有好多款不段出~但only coffee味係好味ga ja~D 雪巴taste too sour la~
石版街&Vanilla都好重奶味~唔惦

不過service好好~~比左$53tips
連埋拒加1我都比左over 15% tips~~hahaha
2007-08-17 20 浏览
今天早上到美食博覽,行了兩個鐘,因大多人了,急腳離開,到這裏來午餐, 到Grand cafe,十次有十次都是食海南雞飯,一行5人, order咗四份海南雞飯, 一份鵝肝沙津,一碟炒青菜, 雞飯依然香口,熱辣辣,又唔油, 雞肉可選雞胸或雞肶,其實雞胸都好滑, 本人不吃雞皮,但友人就話雞雞皮好正,唔太肥,夠嫩滑... 友人的鵝肝沙津,佢話好正,但鵝肝份量太多了,足一罐細午歺肉份量, 其他人又對鵝肝興趣又大,所以有点浪費, 我相信我下次來依然都係海有雞飯....
2007-08-15 15 浏览
如自己比錢唔係人地請, 我會大大聲叫"物非所值"! 食物種類唔太多, 基本到連"梳乎里"都冇!! 食物擺位又差, 想切件朱古力蛋糕, 放得又高又入!! 想食魚生咩? 每款比一小片你(真係好細小O既小!! 排十次都唔會飽!!!) 決定成班人去呢度食, 因為睇左蘇絲黃個CABLE節目, 因為自己唔係佢果D"上等人", 真係唔太欣賞佢讚到天上有地下無O既食物, 家下成班朋友都對佢O既食評有所懷疑...不過, 收得咁O既PRICE, 食物都係新鮮O既, 不過唔會再推薦成班朋友去囉!
如自己比錢唔係人地請, 我會大大聲叫"物非所值"!

2007-07-29 19 浏览
朋友請,點都要去試下。一早已知無蠔食,但我唔食蠔,所以無所謂。一於主力飲花膠湯同食海鮮,已足夠回本。海鮮有涷大蝦、蟹、翡翠螺等,樣樣都好新鮮。熱盤都有龍蝦仔同魚,又有我愛的菜膽雞。parma ham又任食,dessert都幾多選擇,chocolate pudding最好味,好濃呀!仲有homemade ice-cream....嘩,真係飽到嘔,四百幾蚊位再加一,都算幾ok
2007-05-17 7 浏览
星期六晚, 我們來了這裡吃buffet. 預早訂檯的好處, 就是能夠坐到全場最好的二人檯子, 就在入口的左面盡頭角落位, 可以遠眺中環一帶的夜景. 環境還算真的不錯, 能給人感覺到一點grand的感覺. 出去看看食物檯, 它又怎能與洲際的比較呢?! 食物款式不算很多, 但放出來的大都是水準之作. 凍蝦幾好, 藍青口, 大蜆, 翡翠螺一般, 凍蟹冇試. 但竟然沒有蠔和長蟹腳供應. 龍蝦變了熱盤, 味道麻麻, 老婆說有點洗潔精的味道. 燒羊架好味, 食了兩片. 魚生亦新鮮, 就沒有吞那魚. 如果沒有特別要求, 那司傅只會很吝嗇的給你切兩三小片, 魚生愛好者要排多幾次隊囉. 這又令我想起Conrad的魚生, 新鮮得黎放係度任你拿. 雖然說預早切好的魚生可能不夠即切的新鮮, 但亦難免令人覺得Hyatt顯得有點小家. 當龍蝦一出之際, 成堆人圍住搶. 這正是我四出找吃的好時機. 因為像龍蝦這些東西, 吃到中後段時間一定成盤冇人食, 咁心急做乜?! 就在各人正在撕殺之際, 我上了甜品部上面映相. 在樓梯的左面是給人煮麵的. 而沒有名牌的一排湯煲上, 我找到了人參花膠湯, 大大條人參和厚厚的花膠, 很保喔! 甜品當然不可不吃當年在Tiffin移師過來的紅豆綠茶蛋糕. 從我們的檯子上到去甜品部要上落兩條樓梯級, 這實在會對某些人客做成不便. 還好,餐廳安排了數個女待應主動幫客人拿碟子回座位去, 大肚中的老婆也有人幫助過, 服務算是滿意了. 座位分了兩邊, 一面是入門口左邊, 有夜景和樓底很高, 坐得很舒服. 另一面是甜品部後面, 大多是招乎一家大細的家庭, 所以亦較嘈, 亦多小孩出入, 窗外景色亦只有興建中的地盤. 總結, 除了餐廳的服務和內裝, grand hyatt 也能給你一個較寧靜和高級的環境. 但食物款式和外面景色都是以harbourside為好. 但另方面, harbourside人也實在太多和環境太嘈吵. 要吃一個怎樣的自助餐就要自己選擇好了.
2007-05-10 16 浏览
頂頭上司嘅 micro management, 唔係, 應該話係nano management, 實在令我透不過氣來. 公司GM 係我窒息前夕, 基於人道理由, 提供緊急救援服務. 但由於公司範圍內仍然滿佈納米粒子, GM 建議出外tea 吓 hea 吓. Good suggestion! 地點揀左公司附近Grand Hyatt 嘅 Coffee Shop.我揀左Apple Caramel Tart with Chocolate Ice-Cream + Earl Grey Tea. 唔, 個Apple Tart 比一般薄薄嘅 法式蘋果批厚身d, 批面有一層焦糖, 雖然味道不俗, 但我總覺得焦糖係應該屬於法式焦糖燉旦嘅, 加左上去蘋果批面嘅口感較為奇怪. 另外, 可能因為批身厚, 好快就”林”哂. No a good try. 至於球Chocolate Ice-Cream, 感覺很隨和, 很平民, 很牛奶公司.杯Earl Grey 係用茶葉沖instead of 茶包, 但就只有少少香味; 大力d 聞多下, 都係聞到少少嘅香味. 呢度嘅環境同服務sure very good, Gra

呢度嘅環境同服務sure very good, Grand Hyatt嘛, 唔駛多講, 但我ordered 嘅 Tea Set 就sure not very good 喇. 幸好緊急救援服務就順利完成. Happy ending.

2007-04-15 26 浏览
3月29日,男友生日,夜晚同他的媽媽一起去吃自助餐。一坐低問我地飲乜,我地以為唔駛$,嗌左d果汁,之後就同男友出去選食物。唔知係咪夜左去(7點半),d凍蟹得返晒d腳,咁我就夾左d蟹腳,同埋螺。嘩!仲有鵝肝醬任攞添!!有羊胺,牛扒,美味魚生,不過嗌魚生要同佢講要幾多塊,唔係佢就淨係俾一塊你。攞完野食返去,唔知點解d野飲仲未黎,我自言自語話「點解d果汁仲未到?」我男友媽咪話原來果汁要錢,幾廿蚊杯,所以cancel左。咁點解我地一坐低個waiter就問我地飲乜,但又唔講要收費?好明顯係生意手法。食食下發覺原來冇生蠔,好似美中不足。d蟹最尾都係冇添加,腳都冇晒。d螺就不停有,雖然好味,但齋食螺好悶。佢仲有花賿人蔘湯好鬼寶。本來個view幾靚,不過個海岩岩有工程,破獲晒...仲有點解攞野食會有條樓梯上上落落咁麻煩架..我又著高踭鞋喎,攞住個又有螺,又湯上上落落好似玩雜技咁..400蚊唔貴唔平,俾分會俾B
3月29日,男友生日,夜晚同他的媽媽一起去吃自助餐
佢仲有花賿人蔘湯好鬼寶。
本來個view幾靚,不過個海岩岩有工程,破獲晒...
400蚊唔貴唔平,俾分會俾B
2007-04-05 22 浏览
官方把之譯為「牛奶朱古力麾士餅」不貼切:三角朱古力便是三角朱古力嘛!味道的而且確是很「三角朱古力」,也很creamy - 細緻得倒不大像慕思餅。最精彩的,除了餅底有可可脆米、脆杏仁碎同chocolate flake(玉米片),還有面頭裝飾的chocolate flake:刮得比紙還薄,入口即溶。精彩的,還有混在其中,淡淡的花生幽香。不論是伴碟,還是在cake 內,Caramelized Vanilla Pear 有點尷尬:雖然半脆的焦糖香草蜜梨為成個味帶來新刺激同好pleasant 既口感,但用叉叉開,有點難度。喔,竟有點醉。

[Toblerone Mousse Cake with Caramelized Vanilla
Pear in Red Wine Sauce]

chocolate flake:刮得比紙還薄,入口即溶。

精彩的,還有混在其中,淡淡的花生幽香。

喔,竟有點醉。
2007-03-12 14 浏览
生魚片有Hamachi(yellow tail)﹐還有龍蝦和鵝肝醬(就算是豬肝我也不會分﹐哈哈﹗)﹐可是食物種類不多。東西算還不錯=^0^=