2018-06-04 125 浏览
上星期約了小學同學食午飯,由於我地都係港島返工,所以揀咗位於中環嘅名館。印象中應該係第三次黎食,但為咗試下唔同的菜式我地都想繼續黎食。不得不提,名館啲蕎麥菜都真係好好飲,食好野之餘亦都可以飲杯菜消下脂。而今次想介紹下果沸騰水煮肥牛。對我黎講,雖然係幾辣(利申:本人唔太食得辣),但都幾好味。依碟菜用料實在好足夠,整個鍋裏面都係餸,都好適合一大班人去食。整體來說,名館的菜式既特別亦都有一定水準。餐廳裝修尚算寛敞,好岩用黎見客同聚餐。

2018-06-01 119 浏览
每款點心都幾精緻,岩曬女仔影相。味道還可以,同附近中環其他新派點心店比佢,裝修比較特別有中國特色但無其他餐廳好食。個炒飯出奇地好食。鍾意打牌既朋友可以叫椰汁糕甜點。
2018-06-01 2975 浏览
為答謝P哥送贈迷你兵兵禮物,週日小肥就喺中環一間幾人氣o既「名館」度請食晏作回禮。餐店裝潢時尚,光線充裕,空間感足。二人被安排入座彩籠牆邊o既雲石散枱。埋位即有熱米茶飲。桌上自用餐具齊全,仲好衛生地早已備好套裝濕紙巾。碗底印有玄機妙句:「有時緣淺却回味深遠」。。。咁算唔算係「淺亦深時,深亦淺」?!叫餸只雖直接填寫點菜紙,簡單易明;另附上厚本彩圖餐牌供參考之用。兩口子就憑相揀選菜式。厚切叉燒皇($88):半肥瘦o既叉燒皮脆肉鬆爽,香甜討好。鮮蝦金魚餃($58):整頓午餐最精彩必選此味外形趣緻可愛o既金魚餃。三條小金魚白裡透橙、暗閃金光、飽滿結實,細佬當然係忍唔住要影多幾幅相同大家分享啦!真係估唔到金魚餃不單樣靚身材正,咬落更加係皮層軟潤,蝦心爽嫩脆口,比起早前喺兩間自稱為高級中餐廳食過嗰啲蝦餃認真好食且抵食得多!養肝參燉鷓鴣($88):以茶壺連茶杯上o既鷓鴣湯先由樓面姐姐斟滿兩小杯。打開壺蓋,即可見到人參下有成對雞腳、厚件豬肉及半隻鷓鴣,濟得滿滿,十分足料。以養肝參燉煮o既鷓鴣清湯參味甘香帶甜,潤而不膩,極易入口。和風櫻花蝦炒飯($118):真係估唔到炒飯會咁大碗同咁滿,飯面仲要舖滿金黃
餐店裝潢時尚,光線充裕,空間感足。
二人被安排入座彩籠牆邊o既雲石散枱。
埋位即有熱米茶飲。
桌上自用餐具齊全,仲好衛生地早已備好套裝濕紙巾
厚切叉燒皇($88):半肥瘦o既叉燒皮脆肉鬆爽,香甜討好。
厚切叉燒皇
養肝參燉鷓鴣
養肝參燉煮o既鷓鴣清湯參味甘香帶甜,潤而不膩,極易入口。
養肝參燉鷓鴣
和風櫻花蝦炒飯($118):真係估唔到炒飯會咁大碗同咁滿,飯面仲要舖滿金黃色o既櫻花蝦
,份量絕對屬重量級。
和風櫻花蝦炒飯
混入咗粟米粒芹菜粒、青豆、碎蔥等炒煮o既炒飯好夠乾身,飯粒煙韌帶脆,連同頂面脆卜卜o既櫻花蝦食,當真香口惹味,飽肚非常
和風櫻花蝦炒飯
金薯棋子酥($68/半份):P哥點食o既金薯棋子酥以棋盤上,外觀實在吸睛
金薯棋子酥
由於XO仔有飽飯食,甜品亦只可少試半粒。金薯棋子酥屬微甜,食落真係好有冬天食燴蕃薯嗰種感覺,食完仲好快有氣放添
,呵呵呵!
金薯棋子酥
中環樓上食店「名館」裝潢、設備及菜式都流露出時尚o既味道,當中好睇又美味o既「鮮蝦金魚餃」實屬驚喜之作
,加上服務生勤力又友善,餸菜價格合理,唔怪得知店子週末都可以咁受歡迎。
2018-05-27
厚切叉燒皇
2018-05-27 92 浏览
近期經濟拮据,減少了出席飯聚,老友開始投訴,唯有打腫臉充胖子,去中環食餐新派中菜。 中環的名館,色彩繽紛的迷你點心籠掛在牆上,非常新派的格局,客群不是鬼佬就是內地人,我倆說標準廣東話的,忽然變成異類。 其實,再過多唔使好耐,我哋將會成為異類,呢個你我都可以forsee到。 說遠了,還是翻閱餐牌,揀選心水食物。又叉燒又蒜泥白肉又小籠包,甚至有海葡萄,同埋泰式咖喱,如像帶我巡迴亞洲。 叫些點心,幾味小菜,缺乏湯水既我仲想飲個湯。 新派格局,不難想像點心也是懶可愛的出品,我們點的『老鼠愛大米』,外型似隻白老鼠,吃起來外皮軟糯,也有點像粉果的內餡,佳作。 又要了BB鴿,看個子似是妙齡多於BB。皮香脆肉嫩有汁,用手拿來吃倍添滋味,顧不了太多儀態。 再來的蜂蜜柚子蝦球,色澤偏淡,稱不上金黃吸引,但蝦肉總算脆口,如果柚子汁可以來得慷慨點,應該幾開胃的。 又飲個湯,呢度既湯,每壺是兩位份量,揀左款好架勢的,天山雪蓮海星湯,湯料足,飲完會否醫治到我內心的重傷?哈哈~ 黃金球泡飯,是這兒的招牌之一。巨型黃金球的米飯飄浮在湯內,吃時將 『波波』破開,米飯浸鮮甜的湯吃,濕濕地幾開胃。 甜品叫 『詐糊』,不難想

叫些點心,幾味小菜,缺乏湯水既我仲想飲個湯。

甜品叫 『詐糊』,不難想像會是麻雀造型,而且更放了美金和人民幣(偽鈔)。此乃是椰汁桂花糕,當然呢類咁抵死既東西,永遠是玩味大於食味。
2018-05-27 1609 浏览
今時今日的飲食業光靠味道真不能抓著食客的心!在人人也呃Like的年代加入充滿玩味的出品便是出奇制勝的招數,而這天到訪的名館 Ming Bistro便深諳此真理!! 位處中環擺花街中的名館裝現代潢簡約,坐位的空間感不俗感覺頗舒適! 大家看出這籠仔掛畫的玄機了麼!! 先由充滿玩味的濕紙巾帶領我進入有趣的晚餐! 甫坐下餐廳奉上的是高原野生蕎麥茶,聽聞有降血壓、降血糖功效,味道挺獨特喜歡的還可買回家慢慢品嚐! 跟友人在這有心思的菜牌中點選各自心水美食,很快便可享用到可愛晚餐! 先來一壺天山雪蓮燉海星湯$88/兩位用,以茶壺茶杯套裝上檯須不是新鮮事,但鑄鐵的茶壺確實有保溫作用。 湯內有不少材料當中有天山雪蓮、雞腳、精肉及海星,燉湯喝下帶有少許甘甜相信是海星帶來的味道,而且海星係好有藥用價值,對滋肺養顏、化痰止咳、生津潤燥也食有功效! 然後來的是紅燒嫩滑妙齡鴿$68,一隻鴿分成四件件頭也不細,吃下肉質確不鞋口可以一吃! 蜂蜜柚子蝦球$88以大大隻的蝦球來炮製很大體!再以蜂蜜柚子醬來點綴,吃下蝦球有咬口如果汁醬可以包覆得全面些應更吸引! 點心選了老鼠愛大米$48,一籠三隻白白淨的米老鼠胖嘟

大家看出這籠仔掛畫的玄機了麼!!

先由充滿玩味的濕紙巾帶領我進入有趣的晚餐!

點心選了老鼠愛大米$48,一籠三隻白白淨的米老鼠胖嘟嘟很可愛!

原來老鼠以西米包裹著雞肉餡料,再配以五香粉的惹味炮製出來,入口外皮軟糯可口,內餡鹹香誘人很吸引喔!有機會要再來試試其它點心!

主食點了私房黃金球泡飯$88,一個金光閃閃的黃金球浮游於濃湯之中賣相無疑是吸引,還貼心的用小火爐奉客更加有心!

最後甜品以麻雀詐糊$68來呃Like,其實麻雀是椰汁桂花糕來的,姑勿論味道如何光是賣相已教人興奮了!希望我千萬别吃詐糊便好了!

2018-05-23
靚裝修、靚食物setting +props 同best fd 慶祝生日 🎂 2個女仔最緊要影相post 上facebook + instagram 😆 名館成間野都提供咗非常好的場景❤️ 裝修好靚,有一面牆係full of mini 蒸籠! D 野食setting 好靚,飲品用大light bulb 裝住,so cute! 因為birthday dinner 所以叫咗超多野,其實每個dish 一d都唔貴,抵食! 甜品係十三么椰汁糕 😆😆😆 仲有美金加人民幣,好搞笑 ! 食得好開心! 只是好full, 有少少 under staff , 但每個待應都好helpful, 當中有個年輕女仔侍應仲好落力幫手揸機 😆小提示:last booking 8pm

小提示:last booking 8pm
2018-05-19
生日
  • 麻雀十三么
2018-05-06 218 浏览
同朋友去左中環名館食lunch, 每次必定會叫呢個水煮肥牛送飯!真係好好味,而且配料豐富,有水晶粉,午餐肉,肥牛,蔬菜等,辣味剛好!因為鍋身設計底部有爉燭heat住,所以無論食幾耐都保持到個溫度!

2018-05-05 236 浏览
十年都唔出一次post, 估唔到一出就要呻!事原係今晚我地一家人食母親節飯,6:30pm入座,職員同我地講左幾次8pm交枱。ok, 通常D餐廳都咁講,如果有客好full,就要還枱,好正常。但係呢間野勁多吉枱,冇人等位既情況下都夠膽7:45pm推架車仔黎執枱?!仲係咁話8pm要還枱?我餵緊人奶,佢收走我張bb櫈...勁唔歡迎你,勁趕客。Ok,講野食,整體ok,但係偏喊。最有印象係叫左碗白飯,吹左5次,等左20分鐘先到,所以唔夠時間食野,最後要打包D野食返屋企食。第一次食普通酒樓飯食到好似放題咁要限時食。唔會再幫襯,完。真心關懷點解會有200幾個like,如果你想受氣,要快D去試,之後都唔知仲係唔係度。
十年都唔出一次post, 估唔到一出就要呻!

第一次食普通酒樓飯食到好似放題咁要限時食。唔會再幫襯,完。

2018-05-05
母亲节
2018-04-26 2040 浏览
名館都已經吃過不下三次,非但沒有覺膩,反而是每次品嚐後總還會覺得有新意,然後又再期待下一次的味覺體驗。而這裏也幾乎變成我和男友慶祝特別日子的指定地方。和之前幾次一樣,都是選擇平日晚上放工之後來到中環的分店。這裏的糖心黑蒜燉嚮螺湯一直都是我的最愛,小小一壺子,也夠兩人喝上大概4-5小杯。這湯啊,很濃縮而且鮮甜得入心坎,以致每次喝完總覺得,除了我老媽的老火湯,在外面再也找不到任何餐廳可以熬得上這麼一壺好湯了,大概我是說得有點誇張了,但若親自品嚐了就自然會體會到的了。 叉燒是說不難卻也不算容易的一道經典滷味。平時超市市場買回來的,吃慣了,也不覺得這道平名滷味可以有多好吃。直至早前吃過灣仔一間樓上舊式茶樓的叉燒,我這個井底之蛙方始驚覺好吃的叉燒可以有多美味(聽說該餐廳時常有明星光顧,而確實我也曾巧遇某作曲人坐在隔離桌)。這道叉燒王油脂分佈與色澤均勻,口感軟腍入味,絕對可以堪稱個’小王‘。金銀蒜蒸勝瓜金菇的勝瓜鹹了一點,但也是不錯的。我自己很喜歡吃粉絲,蝦球蟹籽銀絲煲很合我胃口。不過說到最全晚最滿意的一道菜,應該是私房金黃球泡飯。湯煮得非常鮮甜,所以說,這裏最值得品嚐一定是它的湯。黃金球外脆內軟

和之前幾次一樣,都是選擇平日晚上放工之後來到中環的分店。
古典精緻宮廷點心
厚切叉燒王

金銀蒜蒸勝瓜金菇的勝瓜鹹了一點,但也是不錯的。
我自己很喜歡吃粉絲,蝦球蟹籽銀絲煲很合我胃口。
私房金黃球泡飯

不過說到最全晚最滿意的一道菜,應該是私房金黃球泡飯。湯煮得非常鮮甜,所以說,這裏最值得品嚐一定是它的湯。黃金球外脆內軟,泡在靚湯裏,整個飯都鮮甜得不得了!

之前來得時候,都是隨心點菜,吃過幾次之後,才開始會在IG和openrice 找一些所謂的‘打卡’菜式和甜品。看到不少人介紹和分享這個賣相古典精緻宮廷點心盤,因此也點了個來嘗試。打卡一流,但味道倒是有點失望,
其中的西式甜品完全不能和它的中菜水準相比,

可能換成是廚師拿手的中式甜點會更好吧,天鵝形狀酥皮中式甜品倒是保持一貫水準。
麻雀13么

還有另外一個‘打卡’甜品-麻雀13么,麻雀其實是椰汁糕,以米紙印出‘中百發’等圖案模仿而成,實在是非常聰明,不過‘打卡’的朋友都要記得這種甜品都是外表大過味道的。

總括來說,湯頭一定是名館的拿手好戲,糖心黑蒜燉嚮螺湯時必試的,喜歡泡飯的也可以嘗試私房金黃球泡飯,另外叉燒王也是水準之作,至於打卡甜品,就看閣下重視的是味覺的享受,還是更喜歡可以在social media account 上得到多幾百個的’like’了。
厚切叉燒王
私房金黃球泡飯
2018-04-20 277 浏览
星期五的放工時間,中環總是人頭湧湧有的趕約會、有的趕回家團聚,今晚我趕著與我的知己共聚一番。今天到了名館與三五知己共聚,談談近況,吃一頓好的。餐廳環境舒服、寧靜,十分適合與朋友暢談。餐具亦十分另人眼前一亮,碗底有一句句句子,吃飯之餘亦令人多了一個思考的機會。燉湯清甜,以茶壺盛載,別有一番風味。蝦球又脆又甜,蝦肉彈牙,令人回味!玫瑰花包賣相十分好,非常吸引!大家一見到,立即「嘩」了出來。配著本身有的肉燥食,吃得賞心悅目。朋友發板點了一個甜品,一上枱大家都十分驚喜。沒想到棋子酥會以象棋盤形式出場,十分有趣! 棋子酥原來是用紫薯做的,內裡是白朱古力流心餡料,令到不喜歡甜點的朋友都吃得讚不絕口,如癡如醉。叫得一整桌食物,大家都吃得十分開心十分逗趣的濕紙巾。環境舒適,食物質素好,價錢便宜!好值得再約三五知己到來聚頭!

今天到了名館與三五知己共聚,談談近況,吃一頓好的。

餐廳環境舒服、寧靜,十分適合與朋友暢談。

燉湯清甜,以茶壺盛載,別有一番風味。

蝦球又脆又甜,蝦肉彈牙,令人回味!

配著本身有的肉燥食,吃得賞心悅目。

叫得一整桌食物,大家都吃得十分開心

十分逗趣的濕紙巾。

2018-04-19 269 浏览
這天朋友說有好介紹,要特地走到中環吃頓飯。遠是有點遠,但朋友說好吃到不行,那我當然跟著大隊一起去啦。 這間店的裝修不錯,燈光也明亮,而且一些物品也設計得別出心裁,例如濕紙巾是以下這樣子的:而菜單則設計成一扇門的樣子:是不是很有趣?令人會心微笑呢!除了這些有趣的東西外,這餐店的食物質素也令人驚嘆!先有下面這一個天山雪蓮燉海星,看似一壺茶,怎知道原來是湯!真的很有心思呀!份量不算很多,但超鮮甜,令人忍不住一飲再飲,每次只倒一個茶杯實在不夠呀!然後有一個涼菜,和麻醬雞絲粉皮,這個味道和外邊吃的差不多,但青瓜很新鮮爽口,有清新的感覺。下一道又是非常有特色的菜,名叫蜂蜜柚子蝦球,用了一個像鳥籠的裝飾伴著,很別緻!這個蝦球味道非常清新,因為加了一點柚子醬,酸酸的,但又配合了蜜糖,令蝦球的味道層次更豐富。然後有這個私房金黃球泡飯,其實我一向也不喜歡吃泡飯,不過這個飯我吃了兩三碗,哈哈!那個湯實在是非常美味,很鮮甜呀!然後這個像玫瑰花的包實在是太精緻啦!我和朋友們都不捨得吃呢!包本身只是包,沒有餡料的,但旁邊有一碗醬可以一起吃,實在好味到我不想說話,包是清淡的,配上了濃味的醬料,實在是非

而菜單則設計成一扇門的樣子:

然後這個像玫瑰花的包實在是太精緻啦!我和朋友們都不捨得吃呢!包本身只是包,沒有餡料的,但旁邊有一碗醬可以一起吃,實在好味到我不想說話,包是清淡的,配上了濃味的醬料,實在是非常好的配搭!

芝麻醬鮮魷的表現也不錯!魷魚本身已很肥美,芝麻醬與它卻又相當配合,沒想到平時經常吃的材料,選用不同的醬料配搭會如此美妙呢!

燒鵝例牌看照片也知絕不行貨,肉多皮脆,一點也不欺場!

最後這個甜品也很有特色,棋子的外貌,但其實是紫薯和奶黃酥,擺設特別,味道也不錯呀。

食物質素非常不錯,價錢也不算很貴。值得一提的是職員服務佳,大家有空去試試吧!
2018-03-01
2018-04-19 315 浏览
中環這個商業區地價高昂,於這區的打工仔真的比較難搵到平野食,但今次我就搵到一間性格比高的中餐館。樓上舖,地方十分寬敞,裝潢比較新潮,不像一般老派中式酒樓般沉悶。裝潢都比較有心思,用一個個迷你蒸籠砌成一幅特色牆,色彩繽紛又吸睛。餐具十分有特色,每隻碗都有不同的字句,令人看後會心微笑。一坐下先來個燉湯,湯汁入口鮮甜,不會過鹹,好適合用作清一清喉嚨。餐具亦有心思,好像來了一個杯功夫茶似的。前菜來說,做得十分出色!上格夠凍,青瓜爽脆多汁,粉皮薄且透,麻醬拌起來剛剛好!值得推薦!蝦球賣相很吸引,蝦肉爽彈,柚子蜜甜甜的,十分好吃!這個泡飯令人十分回味,有個小暖爐暖著,黃金球是由米飯製成,把湯汁淋上黃金球至散開。湯飯做得很好,足料又不油膩,亦帶點飯焦!玫瑰花包令我十分驚喜賣相超美,女孩子見到一定心心眼😍來!捉一盤象棋!但可惜不是象棋,是棋子酥!色香味俱全!由紫薯或金薯造作成,內有流心白朱古力饀料,酥軟又不太甜!3個人食左咁多野都係六百幾,真係好抵,喜歡食中菜的朋友不可錯過!

餐具十分有特色,每隻碗都有不同的字句,令人看後會心微笑。
天山雪蓮燉海星

和麻醬雞絲粉皮

蜂蜜柚子蝦球

蝦球賣相很吸引,蝦肉爽彈,柚子蜜甜甜的,十分好吃!
私房黃金球泡飯

湯飯做得很好,足料又不油膩,亦帶點飯焦!

玫瑰花包令我十分驚喜
玫瑰花包

賣相超美,女孩子見到一定心心眼😍
金薯棋子酥(半份)

來!捉一盤象棋!
但可惜不是象棋,是棋子酥!色香味俱全!

由紫薯或金薯造作成,內有流心白朱古力饀料,酥軟又不太甜!

天山雪蓮燉海星
和麻醬雞絲粉皮
蜂蜜柚子蝦球
私房黃金球泡飯
玫瑰花包
金薯棋子酥(半份)
2018-04-18 274 浏览
一入餐廳人有一種淡泊人世的詩意,牆壁掛上了一隻又一隻的瓦碗,每一隻碗裏都會有二行情詩。餐廳座無虛席,每一碟小腸都非常精緻,分量亦大大大大大碟咁招乎!先來呢一碗湯,應該是一杯湯。攤點一來已經搞新意,今次點叫的是天山雪蓮燉海星,味道相當濃,也是頭一次飲海星湯,原來十分甜,打開茶壺,湯渣十分足料,十分推介喜歡吃湯渣的朋友們來點叫一壺湯。其實主湯是有一個鐵鑄的茶壺盛著熱騰騰的湯水,又能保暖,又能讓我們一口一口地呷,呷一口,係有一種意猶未盡的感覺。我們點了三種小菜,分別是淮山,金魚蝦餃和叉燒,每碟各有千秋。淮山大大件又爽口~蝦餃的皮不會太口,蝦仁彈彈牙,分量亦不少~叉燒半肥瘦,表面蜜糖燒了燒,吃起來十分焦香,讓我們爽夾兼喪吃主菜先分別有沙律🥗和柚子炸大蝦🍤,上枱之時勁香脆!甜甜的柚子和大蝦的海水味配搭得天衣無縫!正!!葡萄有子沙律非常好吃😋又清新又有大量的羽衣甘藍,邪惡過後的小清新,真是減少罪惡感的絕配!最後亦是最精彩的炒飯,櫻花蝦炒飯可見師傅的廚工手藝精湛,每粒飯粒都非常乾爽,絕對沒有黏黏的感覺,櫻花蝦和配料多到不能形容,不咸也不油膩,對我來講我最鍾意最鍾意最值得叫嘅一定係呢一個炒飯!最後到甜

最後亦是最精彩的炒飯

最後到甜品甜品外觀打卡呃LIKE無得輸,
先是一個中式古茶壺,兩個大茶杯,裝了三粒湯圓,喜歡時才倒出茶,非常雅緻得體
!味道方面,無糖烏龍茶茶香醇香,配上甜溜溜的黑芝麻湯圓,真係淡中帶甜,好比人生!

食到最後我只可以用一個形容詞形容~食飽飲醉,人生幾何~真係大滿足
2018-03-24
2018-04-15 291 浏览
跟老爸來食生日飯,怎麼知道這麼難食。首先,櫻花蝦炒飯,全家都能在這飯食到沙。不是櫻花蝦殻,是像你咬到蜆有時會咬到沙的感覺。超噁心!再來叫個鮑魚雞煲,那個飽魚真的跟照片差好遠,你要用顯微鏡才能看得見,每隻鮑魚和雞都只有手指甲這麼小。又咸,差!差燒也只是切得比較厚,可是沒特別又老的肉(就是鞋)!還叫了個這裡所謂的名牌十三么,真的不怎麼樣,那個紙你就真的好像咬到紙一樣,沒味道又硬,完全不知道在食什麼。總的來講4個人食了950塊可是真的好難食,寧願去食快餐都不想會再去!
跟老爸來食生日飯,怎麼知道這麼難食。

差燒也只是切得比較厚,可是沒特別又老的肉(就是鞋)!

2018-04-15
生日
2018-04-09 312 浏览
星期日,約了一家人去中環飲茶,今次試名館,由於餐廳所在地在山腰,如大家帶老人家或者BB,建議乘中環扶手電梯去。 餐廳裝潢很簡單,令人有很relax的感覺,食物價錢中上,但食物賣相及質素都相當高。 除了一般的各式點心外,還提供燉湯、沙津、精緻甜點等。 燉花膠湯- 兩人一壺剛好,非常好味,材料很足,保身潤喉! 口水雞 - 少少辣,雞肉嫩滑 各式點心 - 造型得意,相機先食 石頭鍋燒煲 - 熱騰騰,味道一流 甜點 - 麻將、錢紙、棋子造型,好睇好食

除了一般的各式點心外,還提供燉湯、沙津、精緻甜點等。

燉花膠湯- 兩人一壺剛好,非常好味,材料很足,保身潤喉!

口水雞 - 少少辣,雞肉嫩滑

各式點心 - 造型得意,相機先食

石頭鍋燒煲 - 熱騰騰,味道一流

甜點 - 麻將、錢紙、棋子造型,好睇好食