2023-09-21 35 浏览
一早聽說呢間嘅吉列非常出色,lunch set又超抵,今日與朋友一試,出品果然出色。呢間主打吉列和串揚,不過午市以套餐為主,更加划算。吉列豬扒定食 $78 轉烏冬 +$12套餐包括沙律、味增湯和烏冬,烏冬需加12蚊。如選擇飯,總價為$78。金黃色的豬扒很厚身,外層酥脆,豬肉很juicy。客人可以自己磨碎芝麻,加入秘製吉列醬,參與製作過程,令到用餐過程更加享受。時令壽司烏冬定食 $128套餐包括10貫壽司、味增湯、沙律和一碗滑蛋烏冬。五顏六色的壽司令人食慾大開,用料很新鮮。我最喜歡吞拿魚壽司,充滿魚油香,非常滑嫩,加上少少辣椒醬,很惹味。而鰹魚壽司表面切上花刀,魚味更重,入口爽脆。吉列廣島蠔 $36吉列製作手法如此優秀,一定要試下廣島蠔。外皮依舊酥化,咬一啖,已經有汁水溢左出來,好肥美呀。下次有機會也夜晚過來試下串揚。

吉列豬扒定食 $78 轉烏冬 +$12

時令壽司烏冬定食 $128

吉列廣島蠔 $36

下次有機會也夜晚過來試下串揚。

2023-09-18
  • 吉列蠔
2023-09-13 299 浏览
時常去大角咀搵食, 每次約親朋友都專揀嗰區既餐廳, 因為多野食又方便大家搭車, 上星期去左依間食日本菜, 餐廳主力賣串揚, 但都有其他唔同既野食, 有刺身、壽司、小食同料理等等我地叫左個壽喜牛肉鍋配凍烏冬, 湯鍋入面已經有好多配菜, 有豆腐、菇菌、荷蘭豆、娃娃菜等, 等到湯滾後再放入牛肉, 灼一灼就食得, 本身個壽喜湯已經好濃郁, 湯汁掛係牛肉上, 入口軟熟夠哂味, 而凍烏冬可以點鰹魚冷麵汁凍食之外, 都可以放入湯鍋中加熱熱食, 烏冬煙刃彈牙, 超滋味!時令刺身拼盤七品刺身拼盤中有大拖羅、三文魚、油甘魚、帶子、赤蝦、劍魚腩同秋刀魚, 每件都係厚切肥美, 大拖羅入口即溶, 油甘魚油香味重, 帶子爽嫩, 仲有平時少食既秋刀魚刺身, 點柚子醋汁食清新爽口, 整體刺身質素都唔錯! 食完依個拼盤已經7成飽另外叫左火炙三文魚加州卷同油甘魚加州卷各3件, 加州卷比一般食到既大件, 仲有頂層肥美鮮甜既三文魚同油甘魚一口咁食, 好豐富啊朋友想食吉列豬扒, 所以散點左一份, 豬扒外層炸得好酥脆, 食落幾厚實, 點芝麻同豬扒醬食更加正!最後叫左兩杯飲品解膩, 朋友飲白桃乳酸梳打, 而我就叫左生榨西柚梳打,
時常去大角咀搵食, 每次約親朋友都專揀嗰區既餐廳, 因為多野食又方便大家搭車, 上星期去左依間食日本菜, 餐廳主力賣串揚, 但都有其他唔同既野食, 有刺身壽司、小食同料理等等

時令刺身拼盤七品

最後叫左兩杯飲品解膩, 朋友飲白桃乳酸梳打, 而我就叫左生榨西柚梳打, 驚喜地送到上枱, 個西柚係自己生榨, 榨完後再倒入杯溝梳打, 味道好FRESH!
放假去大角咀滙豐處理個MPF,之後順便去附近的大全街食晚餐,大同新邨附近開咗好多新潮又有質素嘅食肆,當中俾 吉勝吉列串揚專門店 吸引了眼球!吉勝食晚餐,性價高,值得一讚!餐廳離港鐵站很近,地點方便,座位寬敞,充滿日式情調,店員服務很親切!食物種類選擇豐富,店長推薦人氣招牌菜式,發辦以後馬上 order 了麒麟啤,爽一爽!麒麟啤洒淡淡的 白桃 和 菠蘿 味道,綿密氣泡,果味清甜,麒麟啤酒配以串揚果然一流。味道清新爽口,作為夏天消暑飲品,確實不錯。時令刺身拼盤七品七品刺身高級食材,賣相精緻,冰盤有氣勢,又可以保持刺身的冷凍度。當中最喜歡日本直送時令鮮魚,油甘魚腩薄切,新鮮沒有腥味,入口細膩綿密,質感柔軟豐腴。還有原隻牡丹蝦,軟糯鮮甜,味道鮮美。赤身沾一點醬油同吃,肉質鮮嫩清爽。帶子細嫩肉質,口感飽滿。三文魚厚切好甜美。各款不同刺身很有層次感,吃得出本身的鮮味,回味無窮。京蔥和牛舌和牛舌味濃,質地爽滑,蘸上京蔥醬汁,鮮美無比,佐酒一流。壽司食日本料理,當然唔少得壽司呀!點了幾款招牌壽司🍣火炙左口魚邊壽司、黑松露帆立貝壽司、火灸三文魚壽司、油甘魚壽司。最愛都係左口魚邊的油脂香味,新鮮嫩滑,魚脂

麒麟啤洒
時令刺身拼盤七品

各款不同刺身很有層次感,吃得出本身的鮮味,回味無窮。

京蔥和牛舌
和牛舌味濃,質地爽滑,蘸上京蔥醬汁,鮮美無比,佐酒一流。
壽司
食日本料理,當然唔少得壽司呀!點了幾款招牌壽司🍣
最愛都係左口魚邊的油脂香味,新鮮嫩滑,魚脂豐腴。黑松露帆立貝爽滑甜美,咀嚼慢慢滲透黑松露香味,鹹香十足。
串揚
串揚種類也不少,肉類、蔬菜🍠海鮮等等,各式各樣的串揚,水準也很高。想試多一點,可以一串串的 order。
多春魚、芥末牛柳、豚肉蘆筍卷、芝心竹輪卷、豚肉韭菜卷、日本南瓜🎃日本茄子🍆秋葵、紫蘇雞肉、日本青椒仔,豐富到不得了,一次過品嚐到各款食材的原汁原味。

讚一個串揚的皮炸得薄脆,色澤金黃。沾上日本風味的自家製醬汁,酥脆不膩,特別調製提升鮮味。
我的最愛芥末牛柳、豚肉蘆筍卷,炸得爽脆,肉質細嫩,濃厚鹹香,濃濃的鮮味與牛油脂香,配啤酒一流!
也喜歡多春魚,鮮甜飽滿。日本茄子🍆秋葵、日本青椒仔非常鮮爽。紫蘇雞肉口感油潤。
鐵板燒牛舌
鐵板燒牛舌整體感覺充滿儀式感,小小的日式石爐,隨自己心意把牛油和牛舌輕輕煎兩邊,鎖住肉汁,不需要特別調味,厚切牛舌肉質恰到好處,柔軟潤滑,層次豐富,大飽口福。
這間大角咀的 吉勝吉列串揚專門店,食物水準佳,選擇又多,加上環境和服務也不錯,下次一定再來!
  • 串揚
  • 時令刺身拼盤七品
  • 麒麟啤酒
  • 鐵板燒牛舌
2023-09-10 26 浏览
一直以來,葱吞拿魚腩丼會附一隻生雞蛋。今日的外賣,竟然由一隻蛋改為少量蛋汁。一隻蛋的成本也不是太多,咁都要縮皮,好失望。最初外賣是不用付外賣盒錢,仲有甜品、沙律附送。現在要另付$3外賣盒錢,無哂甜品、沙律,種種度縮安排,簡直趕客。
2023-09-10
外卖自取
午餐
2023-08-26 21 浏览
去開大角嘴一要幫襯小店,揀左間日式吉列串揚的居酒屋,CP值超高。時令壽司烏冬定食(10貫)-壽司非常高質,$128真心抵食!-拖羅厚肉肥美,魚油十足-蝦肉彈牙新鮮-火炙左口魚真的入口即溶-烏冬好滑溜,湯面有滑蛋串揚拼盤(6件)-紫蘇雞肉,炸後加左梅汁,酸酸甜甜,雞肉好嫩滑-多春魚,大條多春,炸得好juicy-芥末牛柳,沾上自家秘製汁好惹味,牛味濃-蝦,十分爽口京葱和牛舌便當-炸物十分出色,完全唔油膩-蕃薯餅mix 左紫薯同蕃薯,香甜酥脆-吉列魚塊啖啖肉,juicy -雞翼炸得恰到好處,仲食到雞汁滴出黎-京葱和牛舌好香好惹味,大量洋蔥,牛舌牛味濃完全唔韌蟹籽沙律-份量好多,大量蟹籽

時令壽司烏冬定食(10貫)
-壽司非常高質,$128真心抵食!
-拖羅厚肉肥美,魚油十足
-蝦肉彈牙新鮮
-火炙左口魚真的入口即溶
-烏冬好滑溜,湯面有滑蛋

時令壽司烏冬定食(10貫)
串揚拼盤(6件)
-紫蘇雞肉,炸後加左梅汁,酸酸甜甜,雞肉好嫩滑
-多春魚,大條多春,炸得好juicy
-芥末牛柳,沾上自家秘製汁好惹味,牛味濃
-蝦,十分爽口

京葱和牛舌便當
-炸物十分出色,完全唔油膩
-蕃薯餅mix 左紫薯同蕃薯,香甜酥脆
-吉列魚塊啖啖肉,juicy
-雞翼炸得恰到好處,仲食到雞汁滴出黎
-京葱和牛舌好香好惹味,大量洋蔥,牛舌牛味濃完全唔韌

蟹籽沙律
-份量好多,大量蟹籽
蟹籽沙律

餐廳食物款式好豐富,有燒物啦、鍋物啦、沙律前菜啦、小食啦、一品料理啦、串揚啦等等,仲有好多不能盡錄~我同朋友就叫左啲壽司、串揚、小食、同一個鍋物。餐廳上菜速度都算快,上菜時都會介紹返個種菜式👍🏻咁樣幾好,因為可以比我地知道自己食左啲咩🤣🤣啲串揚炸得好好,上菜時熱辣辣,食落去好酥脆!肉又多汁唔會好油👍🏻覺得串揚鰻魚最好食!!食完一舊忍唔住又叫多左一舊食!😍呢間餐廳價錢又唔算貴,食物又高質,座位又闊落坐得好舒服👍🏻會再光顧!
我同朋友就叫左啲壽司、串揚、小食、同一個鍋物。
餐廳上菜速度都算快,上菜時都會介紹返個種菜式👍🏻
咁樣幾好,因為可以比我地知道自己食左啲咩🤣🤣
覺得串揚鰻魚最好食!!食完一舊忍唔住又叫多左一舊食!😍
呢間餐廳價錢又唔算貴,食物又高質,座位又闊落坐得好舒服👍🏻
會再光顧!
2023-08-23
大角咀有好多好餐廳🍴🍽️🥢可以選擇,不過朋友🧒🏻話要食日本菜🇯🇵,我咁順得人🤣,就即刻諗一諗🤔,記起呢度,就帶朋友🧒🏻過嚟呢間日本餐廳醫肚🤣$78「吉列豬扒定食」:外層吉列做得鬆化,裏邊嘅豬扒🐷肉質軟熟🤩$188「時令刺身定食(7品)」:7品刺身包括 劍魚腩、油甘魚腩、牡丹蝦、三文魚、魷魚、吞拿魚赤身、帆立貝,全部都新鮮,肉質鮮美🤩;定食包白飯、麵豉湯、前菜,$188 有咁多刺身咁多嘢食,真係抵🤩$48「唐揚小池魚」:細細條,炸得好香口🤩$16「鵪鶉蛋」、$22「煙燻豚肉」、$18「紫蘇雞肉」、$12「秋葵」、$12「多春魚」:「串揚」Kushiage (串揚げ)又叫 Kushikatsu(串カツ),喺1921年發源於日本🇯🇵大阪一個叫「新世界」地區裏邊嘅一間小店,係用竹籤穿過肉類或海鮮或蔬菜,再喺外層裹上麵衣,跟住油炸,屬於平民食物;呢5串「串揚」都炸得香口、輕身、好食😋$7「零度可樂」、$18「乳酸梳打系列 - 巨峰乳酸」:兩個都係清新好飲🤩

$48「唐揚小池魚」:細細條,炸得好香口🤩

2023-08-01 298 浏览
颱風過後,翌日仍有一天假期,就約好友來個晚餐聚一聚;好友提議食日本菜,並且在大角咀區有間餐廳其性價比之高值得前往,既然有好介紹我當然答應;這天傍晚時份,由於餐廳離地鐵站也不遠,與好友在地鐵站見面後由其帶路也很快來到;餐廳從門面到内裡融合港日情調的風格--四周充滿著日式擺設的餐飲飾品,但空氣中似乎流露著那一種特別熟悉的港式味道,整體予人很親切的既視感!餐廳採用傳統的彩印餐牌,圖片與字體印刷質量相當不俗,可看到食物種類選擇十分豐當;好友說交由店長哥哥給我們推薦就可,然後就叫來店長,交談一番後依其推介加上我們的點選就馬上落單;至於有美食,當然也少不了配上美酒,餐廳提供有綿密果味氣泡的麒麟啤,好友與我各自點上一杯;值得讚揚的是此餐廳上菜的效率頗高,很快已遞上--蟹子沙律,綿滑的沙律醬汁將橙紅的蟹籽與爽脆的青瓜絲,蘿蔔絲及蟹柳絲揉合在一起,酸與甜的互動,鮮味與清新的結合,非常好的開胃菜;螢光魷魚,伴以軟滑芝士啖味,其鹹香綿糯與螢光魷魚的爽滑而味濃十分相襯,如此配搭是美味新體驗;時令刺身拼盤七品,以刺身船形式呈上,有點氣勢又美觀;當中最具看頭的是海魚黑曹以,將魚身精華部份做成刺身,魚頭及魚架擺放成

值得讚揚的是此餐廳上菜的效率頗高,很快已遞上--
蟹子沙律
螢光魷魚
時令刺身拼盤七品
時令刺身拼盤七品,以刺身船形式呈上,有點氣勢又美觀;
黑曹以
當中最具看頭的是海魚黑曹以,將魚身精華部份做成刺身,魚頭及魚架擺放成飾品(店長哥哥說其最後會用此部份來熬湯兼配上烏冬!);黑曹以刺身的魚肉紋路細緻,雪白中帶著微微胭脂色調;品嚐其細嫩肉質,魚味雖但較淡,但佐以日式醬油,蘿蔔絲及鮮磨芥末蓉後,在增加層次感的同時更帶起魚肉的本鮮之味!
油甘魚刺身
油甘魚刺身味濃重一些,質地較爽滑,蘸上醬油彰顯其鮮美,此時配上一口青蘋果味麒麟啤,那種爽快的滋味由舌尖灌落到喉嚨,實在過癮!
大甜蝦刺身
大甜蝦刺身質糯味鮮甜,伴以醬油及芥末蓉更深厚的甜美氣息!
劍魚腩刺身
劍魚腩刺身新鮮嫩滑,肉脂豐腴,咀嚼時口感飽滿,透著一種幽幽的甜美感!
帶子刺身
帶子刺身爽滑甜美,無疑是配啤酒的上品!
三文魚腩刺身
三文魚腩刺身也很肥美,濃濃的鮮味與油脂很快包圍了味蕾,唯以酒解之,又有香甜綿滑的氣泡加持,整體美味又爽快!
吞拿魚刺身
用吞拿魚刺身做這拼盤收結,海洋氣息的餘韻讓味蕾享受著,吸一口氣更是加強這股鮮味!
鐵板燒牛舌
而鐵板燒牛舌,整個配套好玩又美味;小型石爐放上生鐵板,上放小塊牛油;
鐵板燒牛舌
牛油滾起放上彤紅的牛舌,本身經過輕輕調味,一煎好就放進口中,曼妙熱燙的薄切牛舌讓人在自己舌尖上享受著這美妙的觸碰,加上啤酒與氣泡的帶來的爽快感,就讓這股滋味淋漓盡致地揮發!
牛油果軟殼蟹卷
牛油果軟殼蟹卷的擺碟精美又高貴些,而且味道也甚好;
牛油果軟殼蟹卷
分別是以牛油果配菜及炸款殼蟹做成的壽司卷,外沾彈牙的蟹籽,吃著就如放大型煙花般,一層一層的滋味遞進!
燒美國極上牛小排
好友指定點選的燒美國極上牛小排,其味之美,真沒想到在大角咀的日式小店竟然有如此高質牛扒!
燒美國極上牛小排
無論其本身肉質,抑或烹煮的火候與時間掌握都恰到好處;蘸上芥末醬,啖味在舌尖上,牛小排柔軟的質地與滲出的潤滑脂肪豐富了味蕾,又顯層次,麒麟啤酒佐之,實讓人大飽口福!
麒麟啤酒
各式串揚也有很高水準;
吉列廣島蠔
吉列廣島蠔在脆漿的包圍中有著鮮甜爽滑的蠔肉,極佳的完成度!

串揚類的--
紫蘇雞肉中的飽滿肉餡,不妨淋上甜醬油來品嚐,味道顯得更複雜,尤其是紫蘇的強烈本味,以致清鮮濃厚鹹甜皆有,而且毫不油膩,確是美味!
沙錐魚炸得很爽脆,配啤酒一流!
大蝦帶點油潤,淋上甜醬油來啖味是一絕!
日本青椒仔的清鮮多汁,炸過後依然保持美味!
黑曹以魚骨湯伴烏冬
末了,來個黑曹以魚骨湯伴烏冬,純粹的魚湯鮮味,其精華都與爽滑的烏冬互相交雜,滋味又飽肚,令這個晚餐更加精彩!
位於大角咀的此店,食物質素相當好,而且價錢收費也極之合理,難怪好友如此欣賞了!
2023-07-18
吞拿魚刺身
麒麟啤酒
吉列廣島蠔
2023-07-20 30 浏览
大角咀呢一間串揚店—吉勝係我成日幫襯嘅店舖之一,不過平時我就買外賣居多。呢晚去堂食,就可以食到小店更多居酒屋菜式!原隻紫海膽($168)估唔到呢度竟然有原隻海膽食!海膽色澤金黃,海水味濃,中間仲擺咗三文魚子,雙重鮮味!岩手縣牡蠣($78@)生蠔好大隻肥美,每隻都有手掌咁大,蠔身飽滿,口感爽口,海水味重,After taste鮮甜回甘,好正!胡麻菠菜沙律($32 )菠菜口感幼嫩加上胡麻醬汁,簡單惹味嘅一道沙律。吉列豬扒套餐($100)吉列豬扒炸得酥脆,肉質肥瘦適中,彈牙爽口,秘製醬汁加上即磨芝麻,味道更香。如果保留一啲肉汁就更juicy啦!壽喜牛肉鍋($140)呢個套餐都幾豐富,配烏冬夠曬飽肚。壽喜燒湯底就調味較甜!整體食物高質,價錢相宜,絕對會繼續支持!

原隻紫海膽($168)

岩手縣牡蠣($78@)

胡麻菠菜沙律($32 )
菠菜口感幼嫩加上胡麻醬汁,簡單惹味嘅一道沙律。

吉列豬扒套餐($100)

壽喜牛肉鍋($140)
呢個套餐都幾豐富,配烏冬夠曬飽肚。壽喜燒湯底就調味較甜!

整體食物高質,價錢相宜,絕對會繼續支持!
話說差唔多一年前食過呢間居酒屋,食材新鮮食物味道又幾唔錯,就一直記得大角咀有呢間高質日料店。最近好好好朋友搬咗嚟大角咀,嚟探佢之餘又食餐好嘅,近水樓台,決定再嚟吉勝!一般喺居酒屋食到嘅日本料理,呢度都有提供,大部份食材由日本新鮮運到,食物鮮味反映到質素,店舖入邊小黑板寫上限定menu時令菜式,今次都點咗2款試試!✔️日本漬物盛$784款漬物:紅酒橋頭、芥末茄子、木魚蒜頭、牛蒡,全部都醃得好入味,幾開胃!芥末茄子有微微Wasabi味唔嗆鼻,味道幾得意!✔️時令刺身拼盤七品$3287款刺身有:帶子、牡丹蝦、油甘魚、原隻海膽、拖羅、吞拿魚、三文魚身,望落色澤已經好靚,擺盤同刺身底下放滿冰好有誠意,食落冰鮮甜美!尤其鍾意原隻即開海膽,香甜得嚟仲要入口即溶!✔️麻辣炒牛腸$68牛腸有嚼勁,作為佐酒小菜最適合不過,加入椰菜、香蔥、日本醬汁一齊炒,有好香嘅鑊氣!✔️加州卷3件$28份量OK、唔錯,壽司飯嘅質感都幾好!✔️火炙三文魚加州卷3件$42係壽司上面加咗一塊可以覆蓋飯面嘅炙燒三文魚,另外再加咗魚籽!✔️串揚點左6款串揚:多春魚$12、煙熏豚肉$22、芝心竹輪卷$18、免治鷄肉(日本南部鷄) $18、蓮藕$

✔️日本漬物盛$78

✔️時令刺身拼盤七品$328

✔️麻辣炒牛腸$68

✔️加州卷3件$28
份量OK、唔錯,壽司飯嘅質感都幾好!

✔️火炙三文魚加州卷3件$42
壽司上面加咗一塊可以覆蓋飯面嘅炙燒三文魚,另外再加咗魚籽!

✔️串揚
點左6款串揚:多春魚$12、煙熏豚肉$22、芝心竹輪卷$18、免治鷄肉(日本南部鷄) $18、蓮藕$12、日本迷你甜薯$12,呢度嘅串揚真心唔錯,炸衣好薄,唔會油膩熱氣,包裹嘅食物又做到原汁原味!

✔️壽喜佐賀和牛火鍋$328
壽喜湯底甜甜地已經好正,入面放咗冬菇、靈芝菇、金菇、大蔥、豆腐、豆角等,令湯底好清好甜,最正係主角佐賀和牛大大塊,油脂分佈勁靚,牛味濃有口感,果然係頂級黑毛和牛!

✔️麒麟啤酒(青蘋果味) $42
麒麟啤本身好順滑易入口,青蘋果口味嘅麒麟啤味道更清新,好啱我飲!

✔️乳酸梳打系列(白桃味) $18
梳打好解渴,天氣熱、食日本野都好啱飲!
2023-07-12 29 浏览
尼間日式餐廳大份又抵食,同屋企人嚟食啱晒!我地叫咗唔同小食+主菜share食,飽到上心口!日本紫芋甘栗薯餅🍠入面嘅紫薯軟糯甘甜,仲有粒粒栗子增加口感,比一般薯餅有驚喜脆炸雞軟骨粒 🐔即叫即炸,送酒一流,香脆可口 讚👍壽司拼盤10件 🍣每件壽司都夠新鮮同厚身,飯唔算太大而且醋味岩岩好吉列豬扒配凍烏冬🍜勁厚切豬扒!鍾意炸粉夠薄,炸得剛好,加上豬扒厚實,每啖都好滿足麻辣炒牛腸🥓味道有d偏向福岡重口味,真心麻辣食得辣先好叫,好惹味!!另外重點係炸串!🍢豚肉蘆筍卷、黑豚肉豬柳、免治鷄肉、秋葵、茄子、煙熏豚肉,每款都炸得唔錯,無論菜定肉都keep到濕潤多汁,反而個醬汁淡左少少🤏當晚都飲咗唔少,麒麟啤洒有好多特別味!個人覺得桂花味最好飲,淡淡地同麥味好夾!🍻

日本紫芋甘栗薯餅🍠
入面嘅紫薯軟糯甘甜,仲有粒粒栗子增加口感,比一般薯餅有驚喜

炸雞軟骨粒 🐔
即叫即炸,送酒一流,香脆可口 讚👍

壽司拼盤10件 🍣
每件壽司都夠新鮮同厚身,飯唔算太大而且醋味岩岩好

吉列豬扒配凍烏冬🍜

麻辣炒牛腸🥓
味道有d偏向福岡重口味,真心麻辣食得辣先好叫,好惹味!!

2023-07-06 32 浏览
同朋友行完奧海城,去左大角咀食街發現這間日本居酒屋主打日本料理,串燒,刺身丼飯🍢⭐️冬菇,日本笳子,雞脾菇,秋葵,日本青椒仔,迷你甜薯,和牛肋肉,兔治鷄肉(日本南部鷄),煙燻豚肉,紫蘇雞肉,芝心竹輪卷,炸串香脆可口,非常有水準另外配上燒汁,價錢亦非常親民⭐️壽喜燒牛肉鍋配熱烏冬鍋內有各種蔬菜菇類,豆腐牛肉很滑很新鮮,配上日本蛋汁⭐️ 吉列豬扒豬扒炸到金黃色脆卜卜,配上芝麻燒汁⭐️ 燒日本豚肉日本豚肉好滑身,配上耶菜沙律⭐️ 牛油果軟殼蟹卷白桃麒麟啤酒🍻巨峰提子乳酸
同朋友行完奧海城,去左大角咀食街
發現這間日本居酒屋

主打日本料理,串燒,刺身丼飯🍢

炸串香脆可口,非常有水準
另外配上燒汁,價錢亦非常親民

⭐️壽喜燒牛肉鍋
配熱烏冬
鍋內有各種蔬菜菇類,豆腐
牛肉很滑很新鮮,配上日本蛋汁

⭐️ 吉列豬扒
豬扒炸到金黃色脆卜卜,配上芝麻燒汁

⭐️ 燒日本豚肉
日本豚肉好滑身,配上耶菜沙律

⭐️ 牛油果軟殼蟹卷

白桃麒麟啤酒🍻
巨峰提子乳酸
  • 串揚
2023-07-06 30 浏览
我一向最愛吃正宗日式吉列豬扒和新鮮的刺身,今天在美食雲集的大角咀找到這家可以滿足我所有願望的小店😍時令刺身拼盤七品 $328拼盤有鯛魚、三文魚、劍魚、油甘魚、帆立貝、八爪魚、牡丹蝦第一次吃一整條鯛魚😮 口感彈牙而有嚼勁,沾上酸汁吃,令其味道更加清新、更加開胃全部刺身都好厚切,令人大滿足!吉列豬扒飯 $100豬扒夠厚,而且有肉汁,表皮炸得香脆可口,口感很有層次感。另外附上芝麻,磨碎後加入酸酸的吉列醬,和豬扒味道好匹配,同時又可以減膩,配日本米飯一流😋火炙三文魚加州卷 $42火炙三文魚燒得剛剛好,入口即溶,魚油味香濃。上面沾了一點蛋黃醬,令味道提升了。日本紫芋甘栗薯餅 $20這道菜有驚喜,原本只為只是普通紫薯薯餅,入面竟然加了栗子粒,很有口感😆麒麟啤酒 $72想不到竟然有不同口味的麒麟啤😮 我們選了桂花和白桃味的,小麥味配上淡淡的桂花和白桃味,好特別啊👍🏼

時令刺身拼盤七品 $328
拼盤有鯛魚、三文魚、劍魚、油甘魚、帆立貝、八爪魚、牡丹蝦
全部刺身都好厚切,令人大滿足!

吉列豬扒飯 $100

火炙三文魚加州卷 $42

日本紫芋甘栗薯餅 $20

麒麟啤酒 $72

2023-07-05
2023-06-29 22 浏览
同朋友係奧海城行完街後諗起大角咀都幾多野食,於是決定去睇下食咩好。見呢間居酒屋既餐牌提供好多選擇,價錢又唔貴,所以試下。蟹子沙律($42)呢個價錢仲以為會好細份,點知份量唔少!味道清新而且蟹子唔腥,作為前菜好開胃。。吉列豬扒($88)吉列豬扒賣相金黃香脆,配有唔少既蔬菜。最特別係附上一碗芝麻,職員推介磨碎芝麻後再加吉列醬同豬扒一齊食。豬扒食落外層超級脆,肉質又滑完全唔乾柴,同微甜微酸既吉列醬真係好夾,整體完全唔油膩,令人忍唔住一啖接一啖之後我地跟店員既推介方法再試,蘸上芝麻粉同吉列醬後令整體香氣同層次更豐富,超級滋味!。壽喜燒牛肉鍋($128)鍋內有大量菇類、豆腐、蔬菜,真係好清澈,一滴油都唔覺!個汁甜甜地配牛肉真係絕配,加埋生雞蛋一齊食味道更香濃口感更滑溜。芝士金龍卷($98)賣相已經勁吸引,睇個大蝦頭到都知好香脆好足料,加上用火炙過既芝士包住飯、紫菜同埋炸蝦,卷物上面仲有蟹籽! 食落味道同口感都勁豐富,卷物入面既炸蝦仲保持到脆度而且肉質鮮甜又爽口彈牙。KIRIN啤酒(小)($42)呢到有6款唔同口味可以選擇,有桂花、青蘋果、白桃、荔枝、黑加侖子、菠蘿!全部都好吸引好想飲 可惜第二日

。蟹子沙律($42)

。吉列豬扒($88)

。壽喜燒牛肉鍋($128)

。芝士金龍卷($98)

。KIRIN啤酒(小)($42)
可惜第二日要返工,所以今次只係點左杯細既桂花味啤酒,味道好清香,苦味較少而且順口入喉!

總結:食物唔貴又有質素,飲下酒食下野傾下計真係好爽
可惜今次太飽冇食到串揚,下次會再黎光顧

2023-06-27 281 浏览
天氣咁熱真係好想食日本野, 但約左既朋友係唔食生野既, 咁點算好好彩佢話佢想一間吉列整得好好食既日本餐廳,咁我地就可以各取所需到, 就係星期六晏就約左係奧運站等D間叫吉勝吉列串揚專門店入面既裝修都幾日式同舒服, 我地都好快揀到自己想食咩 日本吉列豬扒+熱烏冬-$100SET係有包個湯, 而今日個前菜就係中華沙律, 都幾開胃D個吉列豬扒上枱就已經覺得好講究, 比左碟炒香左既芝麻, 再加個特調既吉列醬, 成個感覺已經好專業, 食落個豬扒同個醬係好夾的, 個皮算幾薄, 而且個豬味特濃, 偶爾食到少少肥肉更添香味, 好正, 而且仲另加沙律菜, 咁邊食吉列豬扒邊食沙律菜會令到我地好快就食晒;而個烏冬都幾煙靭, 整體唔錯。時令刺身定食(7品)-$188D刺身好新鮮而且厚切, 所以個口感好好, 而我最鐘意就係佐伊木同埋吞拿赤身, 佐尹木係要配特色既柚子汁, 再加上少少蔥花同姜蓉, 更加突顯到佐伊木既鮮甜;而吞拿赤身完全冇渣, 係香港真係唔係好多食到D個級數既刺身。SET加$5就可以飲到特色飲品, 都幾好飲總結吉勝吉列串揚專門店係吉列野同刺身都令人有驚喜, 唔怪得我個朋友唔食生野, 一講起日本野就講到
好彩佢話佢想一間吉列整得好好食既日本餐廳,
咁我地就可以各取所需到, 就係星期六晏就約左係奧運站等

日本吉列豬扒+熱烏冬-$100
SET係有包個湯, 而今日個前菜就係中華沙律, 都幾開胃

時令刺身定食(7品)-$188

SET加$5就可以飲到特色飲品, 都幾好飲

總結吉勝吉列串揚專門店係吉列野同刺身都令人有驚喜, 唔怪得我個朋友唔食生野, 一講起日本野就講到D間出黎, 期待下次再黎既時候試到其他既食物
2023-06-24