2020-04-09 76 浏览
正所謂:「要做的事情總找得出時間和機會 ;不要做的事情總找得出藉口!」 後天朋友生日, 今天趁大家都要返公司工作,便相約在放工後來吃個「快晚餐!亅 在疫情中偷偷出來呼一口新鮮空氣!地點,就選了在這家位處銅鑼灣一幢可以遠眺馬場景的商廈22樓 。。。餐廳是我們一直想吃、但又不想排隊。。。的排隊店kobekyu 。今天雖然只是星期三, 但我們約八時來到, 依然是座無虛席, 十分旺場。。。 餐廳的景觀,一個字:美!今天吃什麼? 就看今天的心情、和 今天的天氣 !在看餐牌的時候,突然想起張愛玲的名句: 「陽光溫熱,歲月靜好,你還不來,我怎敢老去。亅 下次約朋友食飯,如他遲到, 也可以說:「你還不來,我怎敢點菜😂😜。。。亅生日。。。就是歲月年輪又增一個圈! 雖然我不想腰圍都增一個圈,但還是忍受不了 旁邊食客在食烤牛肉傳來的一陣香, 於是狠下決心。。。點了店家的招牌菜「美式頂級牛里脊套餐 」($178) 及 配餐的side order 「鹹蛋薯條亅一客($38)。 i生日飯,就是不要讓自己留有半點遺憾!把半生熟的牛肉放在爐火上烤, 幾多成熟!由我自己話事。。。我沒有點醬汁,我比較喜歡吃牛肉的原味,

今天吃什麼? 就看今天的心情、和 今天的天氣 !

i

生日飯,就是不要讓自己留有半點遺憾!

把半生熟的牛肉放在爐火上烤, 幾多成熟!由我自己話事。。。

我沒有點醬汁,我比較喜歡吃牛肉的原味, 朋友則愛上了店家的 松露忌廉醬和秘製醬油, 愛它能為這片美國牛肉。。。加添了一陣扶桑風味。。。
店家的兩款秘製醬料

芝士大啡菇被解剖了,成為四等份, 也是一樣放到爐火上烤, 敲起來的時候芝士的香味陣陣飄出, 令人垂涎欲滴, 食慾大振。。。

另外,還點了 來這裏吃飯的「終極目標亅。。。 就是一試店家最有名的 「忌廉咖哩烏冬(配雞肉)亅($78)

烏冬的上面放了一層 像霧又像latte的 cream, 為這個招牌美食加添了一份神秘感和更令人期待! 難怪有那麼多食客為了它意亂情迷。。。非要排隊一親芳澤不可。

順帶一提,如果要拍照打咭,就要快。。。 因為忌廉融化的速度, 也是媲美 「秒速5厘米般。。。櫻花落下的速度亅, 一不留神,就會稍縱即逝!

烏冬加了忌廉,添了一陣「滑口」的感覺, 配合了淡淡的咖哩湯味, 濃淡得宜,十分合我胃口。😉👍

其實打從一開始,「歲月靜好亅這四個字代表的, 從來都不是它表面上的意思。 就像我們今天從窗外望到的馬場美景, 雖然是馬照跑, 但是今夜的月色, 和全城彌漫著的高壓氛圍, 卻替香港的馬場夜景 ,加添了一陣淡淡的哀愁。

我想,最能代表香港的,從來都不是「歲月靜好亅 這種閑暇意識流、 而是像「鹹蛋薯條亅 這種 又踏實、又充滿活力的創意 fusion 大熔爐!! 就好像今晚我們來的這家餐廳一樣, 不屈不撓,努力求存。。。 靠的,就是美食創意、 和愛拼才會贏的一份自信 !

。。。🦉

• 鹹蛋薯條
  • 美式頂級牛里脊配大啡菇
  • 咖喱忌廉雞肉烏冬
2020-04-07 153 浏览
平時很少到耀華街,但其實呢度都好方便,就喺時代廣場隔離!📌美式頂級牛里脊配大啡菇 $178 ~ 店員上菜後詳細解釋玩法!牛脊里上枱時是很生的,切開後就可按個人喜好再放上石爐上整熟。我就鍾情三、四成熟,自己控制,包啱心水!嘩~入口嫩滑,肉質軟綿,仲有2種秘製醬汁任你點。但其實唔使點醬,原味都好好食!仲有隻舖滿芝士、香草嘅大啡菇、洋蔥索滿肉汁⋯舜間KO冇難度!📌咖哩忌廉雞肉烏冬 $78 ~ 一大盆白雪雪好吸睛呀!咖哩汁被忌廉混和咗唔覺有辣味,小朋友都食到。烏冬爽滑Q彈,濃厚忌廉令烏冬香滑倍增。📌咸蛋薯條 $38 ~ 粗薯條外脆內軟,舖滿咸蛋黃,咸咸香香,好惹味!
平時很少到耀華街,但其實呢度都好方便,就喺時代廣場隔離!

咖哩忌廉雞肉烏冬

烏冬爽滑Q彈,濃厚忌廉令烏冬香滑倍增。

咸蛋薯條
2020-04-06
咸蛋薯條
今日去銅鑼灣食晚飯,平時食嚟食去都係果幾間,所以就上網搵吓有咩特別野食喇!見到Kobekyu吉列牛,之前一直都好想試吉列牛,今日就試下喇~(不過其實最終我係冇試到吉列牛,但就食左佢最推介嘅石燒牛)美式頂級牛里脊配大啡菇$178牛里脊比我想像中厚肉,我呢啲大鄉里仲諗會唔會太快燒到太熟,點知原來唔會,仲可以燒到保持肉汁(不得不稱讚下自己,可能係因為我燒得好食!)咖哩雞忌廉烏冬$78本身見到忌廉烏冬有少少卻步,因為忌廉係我心目中係甜嘅,應該同咖喱同烏冬唔係好襯,點知又唔係喎~食落去好Creamy!同啲烏冬好夾!咸蛋薯條$38簡直係極品!亦都係我最愛!講真鹹蛋薯條望落好易整,但如果真係整到有鹹蛋粒真實一啲都唔易,仲要勁足料!咸蛋薯條十分我比十二分!

美式頂級牛里脊配大啡菇$178

咖哩雞忌廉烏冬$78

咸蛋薯條$38
2020-03-16
吉列牛定食 $98午餐既吉列牛定食有味噌湯,沙律,麻醬豆腐同加左飯素係面既飯。吉列牛上檯時入面仲係血淋淋既,將吉列牛放係熱石板上燒熱,可以自己控制鐘意食既熟度。外層炸到脆卜卜好香口,牛味重肉汁多,肉質都淋但有筋。咖哩忌廉雞肉烏冬 $78咖喱忌廉烏冬可以簡雞或者牛,忌廉係上面厚厚一層好輕盈,好似泡泡咁, 撈埋下面既咖哩烏冬食好滑溜,食落有淡淡既忌廉味,好creamy唔會好漏,咖哩微辣,烏冬彈牙掛汁,配搭起來好食。
吉列牛定食 $98

咖哩忌廉雞肉烏冬 $78

2020-04-04 26 浏览
今日約左朋友食飯,想請佢食好野但又唔想太貴,㨂左呢間睇落幾特色嘅餐廳。叫左個午餐set, 包左吉列牛set 同埋忌廉udon, 夾埋2百幾蚊,我覺得吉列牛好好味啊!仲可以自己燒,想幾熟都得。而忌廉udon我就覺得一般,雖然食落唔heavy又幾特別,但就唔覺得好好味。 見佢lunch meun都唔貴,附近番工嘅人值得一試!

• 吉列牛定食
2020-04-02 36 浏览
今日约左朋友去銅鑼湾時代廣場附近揾食,上網推介左間專食忌廉烏冬餐廳,這間名為吉列牛忌廉烏冬專門店,位於铜鑼湾百樂中心,整坐商厦滿佈食店餐廳,非常方便。 同朋友坐低,環境闊落,餐牌上款式選擇多,名式各種都有。每張台上放至一個石燒爐,應該系食燒牛肉我哋先点左美式顶级牛里脊配大啡菇,上餐時,店員提醒牛里脊只燒得2至3成熟,我哋將牛放在燒爐上燒至啱自己熟度先食。牛肉高質素,肉質軟腍同好有牛香味,大大件又夠厚身,放在石燒爐上燒,散發陣陣油香味,未食都感觉好味,牛肉燒得外脆內軟,入口鬆化香口,juicy有肉汁,超正另外点左咖哩忌廉忌烏冬+雞肉,烏冬被忌兼包裹著一層厚厚嘅忌兼,好特别。將烏冬攪均,熱滕滕地散發好香咖喱香味,食落滑一滑,每條烏冬都掛起酱汁,非常好食至放鹹蛋薯修亦好正炸得香脆熱辣辣加上鹹蛋香,灑上小量香草碎,簡直冇得輸

至放鹹蛋薯修亦好正
炸得香脆熱辣辣加上鹹蛋香,灑上小量香草碎,簡直冇得輸

2020-03-20
  • 鹹蛋薯條
  • 咖喱忌廉烏冬
2020-04-01 23 浏览
成日都見到人地食呢間,終於去食下,7點幾上到去都幾多人食,個個都燒下燒下咁。香辣忌廉雞肉炒麵 $78朋友想食辣我地就叫左呢個,厚厚嘅忌廉下面收埋左雞肉炒麵,原本以為忌廉會好膩但食落好輕盈唔膩,雞肉炒得嫩滑唔老身,炒麵都幾辣,忌廉醒炒麵好夾。美式頂級牛里脊套餐一上台店員話牛肉表面熟,入面都幾生,可以自己燒到中意嘅熟度,牛里脊肉味濃郁,肉質唔會好韌,芝士大啡菇好香菇味。咸蛋薯條$38呢個一定要點,薯條新鮮炸起熱辣辣,滿滿嘅咸蛋黃痴薯條,好邪惡,配埋黑松露醬雙重享受。

香辣忌廉雞肉炒麵 $78

美式頂級牛里脊套餐

咸蛋薯條$38
2020-03-31 31 浏览
吉列牛忌廉烏冬專門店.今日同男朋友喺銅鑼灣行街夜晚就喺度食,而家已經想食好耐,因為佢個忌廉烏冬勁吸引😍😍😍.忌廉烏冬❤️一嚟到個賣相真係好吸引,忍唔住影多幾張相。佢可以揀牛肉或者雞肉,我就揀咗牛肉😋佢個烏冬比我想像中淋左少少,但都唔大影響,因為佢個忌廉配咖喱真係好夾😭超級好味😋😋.美式頂級牛里脊配大菇❤️牛里脊超大件😍佢幫你煮咗一成熟左右,要自己再喺石板上邊煮多陣🥰男朋友亦配多咗一個白飯,牛配白飯真係好正😝😝而我就唔食菇,男朋友話舊菇放上石版燒多陣會好食一百倍🤣🤣.鹹蛋薯條❤️薯條比我想像中好食,佢真係會有啲鹹蛋碎喺底😍熱辣辣好好味👍🏻👍🏻.嗰度地方都幾大,員工都好好態度,非常有禮貌👍🏻👍🏻
吉列牛忌廉烏冬專門店
忌廉烏冬❤️
一嚟到個賣相真係好吸引,忍唔住影多幾張相。
佢可以揀牛肉或者雞肉,我就揀咗牛肉😋
美式頂級牛里脊配大菇❤️
鹹蛋薯條❤️
嗰度地方都幾大,員工都好好態度,非常有禮貌👍🏻👍🏻
2020-03-23
2020-03-29 29 浏览
出到嚟銅鑼灣想食吓燒牛同烏冬嘅話 就可以試吓呢間啦💁🏻‍♂️佢入面嘅環境都幾舒服🤓即是係燒牛肉店又唔會好大油煙味喎--咖哩忌廉牛肉烏冬 $78🍝呢個烏冬都相當特別 一上到碟成個碗都係怖滿咗忌廉係面頭 食起上嚟又唔會特別搶走咖哩味 仲令到個烏冬更加滑😋不過啲牛肉粒就細塊咗啲--美式頂級牛里脊配大啡菇 $178🥩嚟到重頭戲啦 就係呢個自家燒牛肉啦 有個細細地嘅爐🍳要等一等個爐熱咗之後 就可以放啲牛肉上去 當聽到燒牛肉聲同塊牛漸漸變熟 會好有成功感🤓味道唔錯 好有牛味好juicy仲有冬菇同洋蔥--咸蛋薯條 $38 🥔呢個小食亦都係本人中意食嘅小食之一🤤今次仲要加埋咸蛋黃醬落去 令到個薯條昇華左😋每口都充斥住咸蛋黃嘅香味 絕對適合大人同細佬哥嘅食物--📍 吉列牛忌廉烏冬專門店 (銅鑼灣)銅鑼灣耀華街3號百樂中心22樓

-咖哩忌廉牛肉烏冬 $78🍝

-美式頂級牛里脊配大啡菇 $178🥩

-咸蛋薯條 $38 🥔
-📍 吉列牛忌廉烏冬專門店 (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街3號百樂中心22樓
2020-03-27 38 浏览
今日黎到銅鑼灣食一間一路以黎我都好想食既kobekyu。🤩佢既咖哩忌廉烏冬好都幾出名。我地兩個人叫咗個美式頂級牛里脊配大啡菇,咸蛋薯條🍟同埋咖哩忌廉烏冬配牛肉🍲。美式頂級牛里脊配大啡菇 🐮🍄 $178 佢嘅牛里脊大約1-2成熟🥣,可以等顧客自己再喺塊鐵板到燒到自己鍾意既熟成度👍🏻,我自己就鍾意~5成熟🙂。配埋燒肉汁都幾夾,咸甜適中。不過大啡菇反而遜色少少,上面既芝士唔夠香同唔夠多,可以再落多少少芝士🧀。 配菜仲有洋蔥添。😎咸蛋薯條 🥚🍟 $38 好重咸蛋味🤤,好多咸蛋碎,廚師好重手我鍾意🤤值得欣賞。咖哩忌廉烏冬 🍲 $78 一黎到已經聞到好香嘅咖哩味,濃厚嘅忌廉味再配烏冬,都幾特別。埋單$323,都尚可接受😎可以再試👍🏻

美式頂級牛里脊配大啡菇 🐮🍄 $178

咸蛋薯條 🥚🍟 $38
好重咸蛋味🤤,好多咸蛋碎,廚師好重手我鍾意🤤值得欣賞。

咖哩忌廉烏冬 🍲 $78

埋單$323,都尚可接受😎可以再試👍🏻
2020-03-27 52 浏览
韓國過江龍 Kobekyu 主打吉列牛同忌廉烏冬🇰🇷想試呢間餐廳好耐,嗰日去完時代廣場行街就順便去試下😍美式頂級牛里脊套餐🐮頂級牛里脊上枱嘅時候大慨只有 2-3 成熟🥩入面仲係血淋淋,然後可以放喺預熱左嘅鐵板上燒到適合自己嘅熟成度☺️牛里脊肉質食落有彈性帶有少少筋,感覺肉汁多😋芝士大啡菇🍄大啡菇上係一層烤過嘅芝士🧀大啡菇厚身得尼又軟腍,仲好 juicy👍🏻點埋佢地嘅秘製醬汁同黑松露醬🤤咖喱忌廉雞肉烏冬🍛厚厚嘅忌廉下面係咖哩烏冬,烏冬食落一啲都唔膩,主要係咖哩味,有少少辣🌶忌廉令烏冬更滑溜😝仲有一啲雞肉同西蘭花🐓🥦蒜片牛舌芯👅牛舌芯肉質爽口,連埋蒜片同葱粒一齊食🧄充滿蒜味
  • 咖哩忌廉烏冬
  • 忌廉咖哩烏冬
  • 蒜片牛舌芯
  • 咖哩忌廉雞肉烏冬
  • 牛里脊
美式頂級牛里脊配大啡菇 $178牛里脊即係牛既腰部,上枱嘅時候只有大約三成左右,要自己放上熱石道燒♨️,但其實靚牛唔需要太熟🤪,燒到五成已經好夠。牛里脊肉質軟嫩😻,牛味超濃,又多肉汁,超正💯!仲有芝士大啡菇做配菜,大啡菇夠厚身🍄,軟滑多汁,趁熱食好食啲!-咖哩牛肉忌廉烏冬 $78成日睇IG都見到呢個烏冬,好吸引😻!上層既忌廉好輕盈,一啲都唔膩😽,因為咖哩味好濃,所以忌廉岩岩好可以減輕到咖哩味既濃烈👍🏻。牛肉粒份量都唔少,而且牛味都幾出。-咸蛋薯條 $38 薯條上面仲有啲咸蛋碎🙀,咸蛋味超濃,而且新鮮熱辣脆卜卜,超惹味🤩。仲配有黑松露醬同秘製醬汁,黑松露醬超濃郁,好快就清空哂🤪!

美式頂級牛里脊配大啡菇 $178

咖哩牛肉忌廉烏冬 $78
成日睇IG都見到呢個烏冬,好吸引😻!

咸蛋薯條 $38
薯條上面仲有啲咸蛋碎🙀,咸蛋味超濃,
  • 咸蛋薯條
  • 美式頂級牛里脊套餐
  • 咖哩忌廉牛肉烏冬
2020-03-24 105 浏览
果日係1月17日(五)夜晚7:30左右, 我們共2人。餐店在時代廣場附近幾分鐘路程, 喺單棟式大廈百樂中心樓上。我地到已經有幾十人排隊等升降機, 分2條隊。大家睇清楚隊列, 因為升降機係去特定樓層。基本上全層都係屬於呢間餐店, 外面有男女洗手間。晚上7:30 已經座無虛席, 幸好只係等大約5分鐘就有位。我們點了吉列牛定食 ($148+10%) 和帶子蜆肉蟹籽釜飯 ($128+10%)。帶子飯很精緻, 睇得到廚師的心思。蜆肉先放旁邊, 蟹籽均勻放在頂呈圓形, 紫菜則鋪在外圍。 朋友的帶子飯我只係食左一口, 感覺很燙嘴, 好有鮮味。朋友最後食唒整個飯, 沒剩一粒米, 沒投訴。既然是招牌菜式, 我點左吉列牛定食。完整一塊吉列牛已被炸至外圍脆身, 並切件上桌, 但內層仍然係鮮嫩紅色, 就是生的。另外有個正方體黑色鐵板爐, 可以平放牛件燒熟。不用另外放油, 溫度很高。牛件已醃, 鹹味適中。建議唔好放手機在桌上, 因為油點都會彈出。另外有沙律菜、豆腐、蕃茄、飯和麵豉湯。小吃都無特別, 飯好細碗, 感覺男生應該可另叫小食。

帶子蜆肉蟹籽釜飯

不用另外放油, 溫度很高。牛件已醃, 鹹味適中。
吉列牛定食
鐵板燒 (食物包, 不另收費)
吉列牛
幾多成熟自己話事
原本生的
2020-01-17
帶子蜆肉蟹籽釜飯
吉列牛定食
吉列牛
  • 吉列牛定食,帶子蜆肉蟹籽釜飯
2020-03-22 43 浏览
今日因為久違了想食日式刨冰,所以特登出左銅鑼灣。記得之前去過百樂中心,都幾多食肆,所以今次去左呢到搵食,最後揀左22樓既吉列牛。一入到去,見到每枱都準備左一個石燒牛既爐係到,估計應該都幾多人叫吉列牛?不過因為係餐廳出面睇相,見到牛里脊既set好似幾正咁,所以同朋友叫左一份美式頂級牛里脊配大啡菇,香辣忌廉雞肉炒麵同埋咸蛋薯條。首先牛里脊唔係煮熟哂上枱,店員話只係稍為煮左一兩成,然後我地自己可以慢慢燒到自己想要既熟度。牛肉肉味唔算好濃,不過肉質唔錯,算嫩,唔會韌。大啡菇加左芝士焗,好食!個底仲有啲洋蔥。忌廉炒麵方面,面層有厚厚既忌廉,好吸引!炒麵對我黎講唔算太辣,雞肉炒得嫩滑。而且佢份量都幾多下,加上面層既忌廉,就算大食既朋友都一定夠飽!咸蛋薯條好香口,粗薯條炸得唔燶,入口有咸蛋黃香味,就咁已經好好食。再加上應該係跟肉黎既黑松露醬,無得彈呀!另外就係佢既景觀十分開揚,果然高層既餐廳係舒服啲既!

另外就係佢既景觀十分開揚,果然高層既餐廳係舒服啲既!
2020-03-21
午餐
留意左依間來自🇰🇷韓國嘅「吉列牛忌廉烏冬專門店」一段時間, 次次見到佢個忌廉烏冬, 隔住個mon都已經留晒口水🤤-午後時間, 我地✌🏻個人叫左個1️⃣個小食, 1️⃣客同1️⃣個忌廉烏冬~~-🔸咸蛋薯條🔸😈邪惡嘅咸蛋薯條, 無得輸🙌🏻咸香味⚠️超級重⚠️, 🍟薯條又夠熱夠脆, 一定要試‼️-🔸美國頂級牛里脊套餐🔸頂級牛里脊上枱時內面比較生🥩 可以切細之後再石燒🥢 燒到自己心水嘅熟度🔥▫️配菜有芝士大啡菇🍄同炒洋蔥🧅▫️肉質又夠林又有牛味, 無論醮佢嘅⚫️秘制醬汁定🟤黑松露醬都一樣出色❗️-🔸咖喱忌廉烏冬🔸🍜咖喱忌廉烏冬可以揀🐔雞或者🐮牛, 如果想食重辣味啲嘅, 就可以揀香辣忌廉雞肉炒麵🌶🌶🌶我自己就揀左咖喱忌廉雞肉烏冬~~▫️上層係滿滿嘅空氣感忌廉▫️下層咖喱味道同濃度都調教得十分好👍🏻撈勻一齊食, 令烏冬整體食落更滑口🤩 同埋一啲都唔濟🥰-餐廳仲有吉列牛定食, 一樣咁吸引, 下次食!😋-
🔸咸蛋薯條🔸
😈邪惡嘅咸蛋薯條, 無得輸🙌🏻
咸香味⚠️超級重⚠️, 🍟薯條又夠熱夠脆, 一定要試‼️

🔸美國頂級牛里脊套餐🔸
▫️配菜有芝士大啡菇🍄同炒洋蔥🧅

🔸咖喱忌廉烏冬🔸
我自己就揀左咖喱忌廉雞肉烏冬~~
撈勻一齊食, 令烏冬整體食落更滑口🤩 同埋一啲都唔濟🥰

餐廳仲有吉列牛定食, 一樣咁吸引, 下次食!😋