2020-04-28 45 浏览
同朋友去左百樂中心揾食,呢棟大廈有好多餐廳,其中一間係22樓,入座好快,餐廳環境都算舒服可以望到窗外景色,我地叫左一碗咖哩忌廉烏冬牛,好creamy,烏冬香滑,咖哩味香濃,忌廉咖哩烏冬仲有雞肉款可選,唔食牛肉可以選雞肉,仲有叫左個美式頂級牛里脊套餐,職員送上石燒爐同牛肉,石燒牛肉好厚好大塊,牛肉要切開燒一燒,牛肉厚切,個咸蛋薯條比較油,牛扒配有個大啡菇,是芝士的,味道不錯。上菜速度都好快,唔駛等甘耐。

2020-04-26 45 浏览
一直都好想試下呢間餐廳,又有吉列牛,又有忌廉廉烏冬!所以今晚就嚟食啦😝😝 .首先點左個招牌咖哩忌廉烏冬💁🏻‍♀️揀左雞肉嘅 上枱好吸睛!非常靚🐥 撈好之後就會見到咖哩,入面雞粒都幾多,又有d洋蔥同菇😌 烏冬亦幾彈牙,口感認真一流👍🏻👍🏻.另一個叫左鐵板牛肩肉配大啡菇($178)🥰 牛肩肉切好之後就放上爐度燒下,一陣就食得,牛肉好易咬,肉味十足,又多汁。可以點下佢個汁,又會fresh d~ 另外大菇上面有芝士,放上去燒一燒就可以熱住嘆拉絲芝士😃 .小食叫左咸蛋黃薯條🍟 係粗薯嚟嘅,特別有口感!咸蛋黃香而不膩,值得一食☝️☝️🥰

2020-04-26 37 浏览
其實一直都知道韓國人氣忌廉烏冬店進駐香港了一陣子, 一直都好想試,很好奇忌廉怎可以成為烏冬的湯底? !媽媽本身很喜歡吃忌廉,所以這天下班後我們就去了銅鑼灣分店是吃晚飯!這裏的咖喱忌廉烏冬有牛或者雞可以選擇,我們選擇了牛!我本身是鹹蛋控,所以點了一個鹹蛋黃薯條!另外還點了美式頂級牛里脊!可以讚一讚,這裏的上菜速度幾快,在這個情況之下,都不用太擔心在餐廳會逗留很長的時間!忌廉烏冬的樣子真的很治癒!純白的忌廉, 把忌廉和咖喱烏冬撈勻,忌廉就會沾上每條烏冬!咖喱味不會很長搶,感受到忌廉的奶香,本身烏冬的質地已經很滑,但加上忌廉更加滑嘟嘟!烏冬彈牙有咬口!美式頂級牛里脊,這個餐有芝士大啡菇和洋葱,還有兩個醬!因為牛里脊大約只有三成熟,切開一片片之後就可以放上鐵板上面燒,燒到自己喜歡的熟成度,牛味好香,一邊燒一邊聽到滋滋聲,香氣四溢!每邊大約燒幾秒就ok,牛肉好軟稔!不得不提這個鹹蛋黃薯條,薯條炸得非常之香脆,每一條都沾上了鹹蛋黃,非常甘香,邪惡又好食!

這裏的咖喱忌廉烏冬有牛或者雞可以選擇,我們選擇了牛!
我本身是鹹蛋控,所以點了一個鹹蛋黃薯條!
另外還點了美式頂級牛里脊!

2020-04-14
  • 咸蛋薯條
2020-04-25 63 浏览
上次食過已經好深印象,最深刻嘅就係忌廉咖喱烏冬,一直都搵機會再食。今日終於過左海,係你喇!!上次係我第一次食燒吉列牛,印象幾好,今次就試下其他好野。叫左美式頂級牛里脊配大啡菇,肉質好有口感又多汁,燒肉時仲有血水流出。配菜大啡菇一樣好食,忍唔住拎黎燒下,始終都係熱辣辣好食d嘛!令我最深刻嘅就係忌廉咖喱烏冬,今次同樣揀左雞肉,照舊啦成個烏冬都好香滑,連個底啲汁我地都無放過!其實雞肉如果稍為處理得唔好就會影響左成個香滑口感咖喇!單骨雞翼上次都食過,整得好入味,所以都再叫!今次就試左牛油蜜糖單骨雞翼,非常香脆,食得乾乾淨淨!

2020-04-25 125 浏览
終於完結咗忙碌嘅一星期,Boomark咗忌廉烏冬都有一陣子,加上好耐無出過港島區,順便食野買野放鬆下。題外話,之前有食過百樂中心另一間餐廳,發現呢間同之前個間格局同裝潢8-9成相似,唔知大廈其他餐廳係咪都係咁,幾有趣。-美式頂級牛里脊套餐 $178內有美國牛里脊、芝士大啡菇、大量炒洋蔥。牛里脊肉身頗豐厚,尺寸雖然唔太大,不過入口夠滿足。放上小鐵板上燒一燒,即使燒燶咗少少,肉汁依舊,牛味不俗。以呢個價錢而言,如份量再多啲,性價比會更高。*燒肉時要小心彈出嘅油脂,如店家可以供應小圍裙就更好,因為好易彈到衣物。芝士大啡菇幾有驚喜,芝士加入香草及洋蔥提味,大啡菇多汁有韌度,食得出幾新鮮。-咖喱忌廉雞肉烏冬 $78忌廉烏冬可謂令我又怕又想試,因烏冬上一大堆嘅忌廉總令我驚有伏,但原來食落係幾正常。將忌廉同咖喱烏冬拌勻,微辣之餘,烏冬口感多咗一份輕盈同滑溜感。-咸蛋薯條 $38因為驚食完主菜唔夠飽,叫多咗一份咸蛋薯條。食到鹹蛋起沙嘅質感,香草提升香氣。鹹香薯條配黑松露醬都唔錯,有助減輕鹹蛋嘅膩感。

-美式頂級牛里脊套餐 $178
美式頂級牛里脊套餐

-咖喱忌廉雞肉烏冬 $78
忌廉咖喱雞肉烏冬

-咸蛋薯條 $38
因為驚食完主菜唔夠飽,叫多咗一份咸蛋薯條。
食到鹹蛋起沙嘅質感,香草提升香氣。
鹹香薯條配黑松露醬都唔錯,有助減輕鹹蛋嘅膩感。
咸蛋薯條

2020-04-18
美式頂級牛里脊套餐
咸蛋薯條
2020-04-23 39 浏览
自從發現原來有吉列牛後,就不自控地愛上了。今日和J食lunch, 我地不約而同都想食吉列牛。熟悉的環境令我有家的感覺,最重要是餐廳乾淨整齊,令人食得安心又放心。我和J同樣揀了吉列牛定食$148~定食包前菜,沙律、湯、飯素飯和主角吉列牛,非常豐富。前菜~ 胡麻醬豆腐和車厘茄~豆腐滑嫩,車厘茄鮮甜,配上我最喜愛的胡麻醬,酸酸甜甜的很開胃。麵豉湯不算很濃味,加上少少海帶很健康。軟熟的珍珠米加上飯素增添口感和味道。吉列牛大約有十多塊,厚切,外面炸至金黃和鬆脆,裏面是全生的牛柳肉,呈嫩紅色,好吸引。急不及待把吉列牛放於鐵板爐上,香氣四溢,每邊弄5至10秒即可,吉列牛外脆內嫩,肉質軟嫩,肉汁豐富,牛味香濃,好美味呀!意猶未盡 ,再加多一客蒜片牛舌芯$58和J一起分享。牛舌薄切,配上大量的炸蒜和香葱,牛舌夾住香脆甜味的炸蒜和葱碎特別惹味,正呀!

麵豉湯不算很濃味,加上少少海帶很健康。

軟熟的珍珠米加上飯素增添口感和味道。

意猶未盡 ,再加多一客蒜片牛舌芯$58和J一起分享。

2020-04-07
午餐
  • 吉列牛定食
2020-04-23 83 浏览
由於冠狀病毒肆虐,整個香港飲食業,大受影響,外出食飯一定要打電話訂坐,肯定食店未結業,以免白行,兼餓親自己。所以我早一日已經打電話去訂位,可是當時晚上10點左右,電話接通但無人聽,可能疫情影響,早咗關門啦,於是第二日就打去啦,但由正午12時,一路打到下午5:30,仍然無人接聽。但如果執咗笠,喺OpenRice 專頁一定會顯示,,而且電話也會接不通啦。所以我死心不息不斷的打電話去,並放工5pm直接走到店舖,看過究竟,確定他到底是否仍在正常營業或是已經結業。皇天不負有心人,當我走到大廈排隊等升降機上去時,電話終於接通了,我的心裏實在是太開心了,原來店舖是沒有結業的。另外,我順道問店員有沒有電話訂座,店員的態度十分惡劣,只說沒有訂座,只有walk-in 。去到這個情況,我也不敢再問店員,為什麼打了兩日電話也沒有人接聽了。本人黃昏時段,六點到達了店舖,店內空空如也,一枱客人也沒有,於是我選擇了一個近牆邊的位置,但由於我們一直想打電話來訂定七點的,但他說沒有電話訂座,只有walk-in ,所以我便由6:00坐到7:30,可是店內沒太多客人,所以我坐了個半鐘,他們也沒有歧視我。必食推介,一定要食。
必食推介,一定要食。忌廉咖啡鳥冬,雖然忌廉但不會太滯。蛋卷很有芝士味。
咖啡忌廉烏冬配牛肉
Kobekyu秘制蛋卷
2020-03-13
咖啡忌廉烏冬配牛肉
Kobekyu秘制蛋卷
  • 咖哩忌廉烏冬
  • Kobekyu秘製蛋卷
  • 吉列牛套餐
今日黎到cwb 百樂中心,本身想食1x樓有間日本野,點知上到去因爲餐廳比較細,係限坐令下,無咩座位,所以要等好耐位。最後決定擇左同一座building呢間係旺角分店食過既「吉烈牛」,呢間分店總體佈局很好,枱同枱之間有膠板隔著,一入黎餐廳職員又同我地講,餐廳做左光觸媒消毒,好似感覺好衛生😂😂叫左頂級牛里脊及大啡菇,牛柳味道都幾好,如果覺得想熟D可以喺枱面一個小火爐上加熱就可以👌🏻。大啡菇烘焗得入味又夠淋身。另外亦配有2款醬汁。。第二樣咸蛋黃薯條炸得金黃,又唔會太燶,又唔會太硬,super好味道👍🏻👍🏻(不過好邪惡XD) 朋友就叫左個忌廉雞肉咖喱烏冬,最面層係忌廉,忌廉慢慢會溶,之後最下面就係咖喱汁同烏冬🤣🤣 埋單大約300蚊左右 2個人 😋 有機會再可翻桌👌🏻☺️

2020-04-18 116 浏览
同朋友分別叫左兩個set,一個炸雞定食,同埋吉列牛定食,店內每張檯都有一個爐,應該係for吉列牛用,朋友既炸雞定食,炸雞好乾唔太好食,咖哩飯既牛肋肉炆得軟淋,算唔錯,吉列牛定食,set附有麻醬豆腐,沙律,湯等前菜,吉列牛表面炸過,但內裏仍是生的,店員隨後會將酒精膏放到石爐內,客人再自行煎至想要的生熟度,牛肉肉質比預期中軟淋,肉質唔錯,亦有油香,幾好食,另外附上沙律醬亦與吉列很夾,好食,不過吉列牛再煎後,有d膩既情況,如果完全一個人食哂會有d過多,下次可以再試埋個忌廉烏冬。
同朋友分別叫左兩個set,一個炸雞定食,同埋吉列牛定食,
店內每張檯都有一個爐,應該係for吉列牛用,

2020-03-25
  • 吉列牛定食
2020-04-16 52 浏览
銅鑼灣有一間日式石燒牛專門店,但招牌菜之一係忌廉咖哩烏冬。因疫情關係,座位與座位間有充足嘅空間,衛生情況唔錯,食客都食得較安心。咖喱烏冬食得多,忌廉咖哩烏冬就好少地方食到。忌廉望落好似好油膩但食落好light,而且口感好滑,令整碗咖哩烏冬錦上添花,烏冬食落好煙韌。咸蛋黃炸薯條充滿咸蛋香味,薯條炸得外脆內鬆軟,點埋香濃嘅黑松露醬食,好食到停唔到口。鐵板牛里脊牛排整塊上枱,燒到半熟後再自己切片放上熱石燒一燒,入口時熱辣辣同埋啖啖都充滿香濃牛肉汁。芝士烤大啡菇香口又多汁,配埋伴碟嘅洋蔥一齊食好好味。

2020-04-15
2020-04-15 38 浏览
Yeaaa finally tried this Creamy curry udonTo be honest it looks super heavy creamy and fatBut the palette is surprisingly soft light and fulfilling at the same timeThe curry taste is not strong Good enough for you to just have a feeling of the Japanese styleAnd it pairs up perfectly with the creamBeef is perfect as wellWith a decent portionAnd grilled stove for you to reheat at any style you wantIt’s already slightly cooked by the wayTexture is perfect and really tender

The curry taste is not strong

Beef is perfect as well
With a decent portion
呢間係樓上餐廳,食忌廉烏冬幾出名㗎!我同男友上到去唔洗點等位就入得,餐廳唔算大,但座位寬敞坐得舒服。🔻咖哩忌廉雞烏冬味道:8/10價錢:$78佢有牛同雞選擇,我對牛易敏感就揀雞。烏冬好滑,忌廉咖哩湯底好creamy😋重點喺食落一啲都唔膩!🔻美式頂級牛里脊套餐味道:8.5/10價錢:$178除左牛里脊,仲有一舊大芝士菇同蛋黃薯條。先講佢個牛里脊,厚身之餘仲好juicy,仲充滿住牛味,而且可以放上石板燒到燒黎食添!至於蛋黃薯條真心勁好食🤤配埋個黑松露醬好match!

🔻咖哩忌廉雞烏冬

味道:8/10
價錢:$78

🔻美式頂級牛里脊套餐

味道:8.5/10
價錢:$178
2020-04-12 103 浏览
因為最新規例,呢排周圍的食肆都好少人,今日幫襯下呢個「吉列牛忌廉烏冬專門店」,點了一個吉列牛定食( $148 )給一個「蒜片牛舌心」($58)。吉列牛相信係呢間鋪嘅招牌菜,一整塊牛扒表面作吉列處理,切開一片片,方便你放上石燒度燒,燒幾耐、幾成熟任君選擇,我自己鍾意燒耐少少,我諗起碼2至3分鐘,耐得來裏面仍然會有少少血水,唔會well done, 咁樣既係質地我覺得最好食,一咬即開,相反如果燒得太短時間,裏面太生,反而會覺得有點韌。配埋有飯素既飯,簡直係食得津津有味,燒牛仲有Wasabi、燒汁、和酸忌廉可點,好味呀!定食仲有豆腐、蕃茄、椰菜絲和一碗麵豉湯附送,都幾豐富嘅。另外嗰個牛舌一碟有五件,唔係太薄切,有牛味,好有咬口,仲有乾蒜和蔥配搭,相對濃口味。

牛舌芯
牛舌芯
百樂中心美食如雲,今次就同朋友揀咗間韓國過江龍食,比佢嘅燒肉同忌廉烏冬呢啲邪惡美食吸引咗哈哈美式頂級牛里脊配大啡菇$178-賣相吸引,牛里脊肉質嫩腍,本身已經煎熟咗少少,顧客可放係鐵板再燒以調節熟度,一放上去就聽到滋滋聲真係流曬口水。大啡菇配搭芝士再燒熱下食冇得輸咸蛋薯條$38-食落熱辣辣,好香脆,本身有咸蛋嘅咸香味,點埋個黑松露醬倍感滋味咖哩忌廉烏冬(牛)$78-遞上嚟白雪雪一定要打卡啦~咖哩係甜咖哩好香,同忌廉夾埋令烏冬食落滑嘟嘟,不知不覺就好快食完餐廳另外出名吉列牛,牛里脊都咁好食,下次再嚟試下先!

。大啡菇配搭芝士再燒熱下食冇得輸

餐廳另外出名吉列牛,牛里脊都咁好食,下次再嚟試下先!
2020-03-18
2020-04-09 289 浏览
約左個好耐無見既好姊妹出黎食飯見面~~我地行左一陣街就上左黎呢度落腳醫肚:)呢度既主打菜充分顯現係店名到:“吉列牛”同“忌廉鳥冬”xppp記得好耐之前都有食過,今次再黎,菜單上增添左唔少款式,但我又有d心思思想食返佢地既烏冬,爭扎左一輪,我最終就嗌左一客“咖哩忌廉烏冬(牛)”HKd$78+10%~~好姊妹就要左一客“美式頂級牛里脊配大啡菇”HKd$178+10%,然後我地再點左一份“咸蛋薯條”HKd$38+10%share黎食;)等左一陣,我嘅烏冬同埋好姊妹嘅牛里脊都前後腳緊嚟到!!我嘅烏冬大大碗, 單睇賣相只係見到一層厚厚嘅忌廉~~但係一將筷子插入去嘅時候,就知道忌廉其實只係好似泡泡感輕盈xpp泡泡狀既忌廉令烏冬食落更加滑身,而且配上嘅牛粒都幾嫩,整體嘅味道都唔錯!!好姊妹嘅牛里脊賣相好吸引~~厚身既牛里脊大概只有2-3成熟,所以切好之後就可以將肉放上石板,燒至自己合適既生熟度:)試左好姊妹一舊牛同啡菇,前者肉味都幾濃,後者仲好juice添!!!即炸既咸蛋薯條最遲先到,但就成為我地覺得可以無限encore既itemmmm:)邪惡之物永遠都係令人覺得慾罷不能xpp
約左個好耐無見既好姊妹出黎食飯見面~~

我地行左一陣街就上左黎呢度落腳醫肚:)

等左一陣,我嘅烏冬同埋好姊妹嘅牛里脊都前後腳緊嚟到!!

我嘅烏冬大大碗, 單睇賣相只係見到一層厚厚嘅忌廉~~

好姊妹嘅牛里脊賣相好吸引~~

邪惡之物永遠都係令人覺得慾罷不能xpp
午餐