2020-06-05 113 浏览
好耐之前ig曾經被一碗白色一舊忌廉既烏冬洗板 今次終於輪到我同奶綠男嚟到試吓佢個忌廉烏冬有幾得意 見到menu有個幾正既套餐 有牛里脊跟秘製醬汁之外 仲有個芝士大啡菇同埋黑松露醬 咸蛋薯條 於是我哋就叫咗雞既咖喱忌廉既烏冬同埋呢個幾吸引既美式頂級牛里脊套餐 牛里脊套餐上咗個石燒爐仔 我哋逐小切開一件件放上去吱吱燒 牛里脊即係平時我哋食開既西冷 啱曬做燒烤肉 入口肉味都幾香濃 個芝士大啡菇食落就好juicy 咸蛋薯條沾上 咸蛋黃炸過極邪惡 食落鹹香 點唔點醬食落都唔錯 但點黑松露醬既話就多份香甜既味道另外就係個咖喱忌廉烏冬 上到嚟就咁睇就係一碗白色忌廉 整開啲忌廉會見到下面係咖喱 食落既咖喱因為撈埋忌廉 咖喱係甜個種 不過忌廉係鬆泡泡唔太厚身 所以唔會食落好膩 味道啱啱好 烏冬好滑嘟嘟之餘極掛汁咖喱啖啖都幾香甜 都唔錯 下次會想嚟再食埋佢另一款招牌吉烈牛

午餐
  • 鹹蛋薯條
2020-05-31 77 浏览
520 放工跟老公dinner,咁岩係cwb開完會就係附近搵食,唔想諗太多就揀左呢間烏冬專門店。第二次黎,除了想食個烏冬老公選了餐牌上幾吸引既牛里脊套餐和咸蛋黃薯條。咸蛋黃味薯條跟餐加38蚊,薯條夠脆口,熱騰騰夠野味。薯條加入了咸蛋黃及香草,咸蛋黃味都幾出,好食😋牛里脊肉加了芝士大蘑菇,賣相不錯喔。大大粒既芝士蘑菇,牛脊肉本身帶點黑椒及洋蔥味道,大概燒至6-7成左右,皮脆脆的,肉質比想像中嫩同腍身,好食而且洋蔥很配合。雞肉忌廉烏冬order了雞肉味道,雞肉幾嫩,忌廉加上夠濃既咖喱,有水準的。

咸蛋黃味薯條

雞肉忌廉烏冬

2020-05-20
  • 咖哩忌廉烏冬
2020-05-29 137 浏览
訂左枱去到直入唔洗等三個人叫左二號combo , 一個主食以及3 個小食(拿~~本人及本人朋友個人意見啦,覺得D小食及個部分主食size 好的適)也許大家食量巧合和我們一樣我地見有其他檯都另外叫不少小食。首先,個吉列牛⋯hmmm.... 牛有筋,吉列個面面好差(個人意見)好啦~到最期待的牛肉咖哩l忌廉烏冬也許我地放過高期望吧!冇乜特別,hmm 可以講係滑d gei.... 不過,口味口感因人而異啦⋯蛋卷,芝心牛舌,4片好薄⋯但夠香。
訂左枱去到直入唔洗等

也許大家食量巧合和我們一樣我地見有其他檯都另外叫不少小食。

好啦~到最期待的牛肉咖哩l忌廉烏冬

蛋卷,芝心

牛舌,4片好薄⋯但夠香。

2020-05-28 174 浏览
其實係忌廉烏冬好hit嘅時候無食過,里日終於係機緣巧合之下食到~😂顧名思義忌廉烏冬就一定會有忌廉同烏冬,而里日食嘅係係忌廉烏冬之上再加入咖喱同鷄肉🍜侍應呈上烏冬時係白朦朦的,面上就係厚厚既忌廉,猶如甜品🤣不過輕微攪拌過後,忌廉會同底下既咖喱融合,咖喱變的更順滑,亦更容易掛係烏冬表面😗之後就係牛里脊配燒烤菇,份量走精緻路綫,牛里脊上枱時約1至2成熟,切開可以自行根據喜好, 以小火爐煎烤小情侶黎食,你煎我食咁,都不失為一種情趣🥰另外,同朋友都叫左3款小食,鹹蛋薯條做得不錯,鹹香蓋滿脆薯條,重點係唔會好似坊間咁帶甜~~👍🏻雞翼以單骨呈上,方便食用🍗;蒜片牛舌芯好香,蒜片炸至脆片,牛舌如果厚啲就更好🧄餐廳走日韓路線,食物種類都幾多😛

美式頂級牛里脊套餐
小情侶黎食,你煎我食咁,都不失為一種情趣🥰
咸蛋薯條
雞翼以單骨呈上,方便食用🍗;
Kobekatsu滋味單骨雞翼
蒜片牛舌芯好香,蒜片炸至脆片,牛舌如果厚啲就更好🧄
蒜片牛舌心

餐廳走日韓路線,食物種類都幾多😛
2020-05-12
咸蛋薯條
Kobekatsu滋味單骨雞翼
蒜片牛舌心
  • 美式頂級牛里脊配大啡菇
2020-05-28 55 浏览
不時在IG、Openrice看到這家Kobekyu,今天早上剛好有事到銅鑼灣,我這個牛魔王又可順道來嚐嚐吉列牛 🐮食物: 4/5▪️吉列牛牛扒頗大塊!燒了很久也還沒吃完在不同餐廳嚐過幾次吉列牛後,發現都是燒到全熟肉質是最好熟愈嫩,太生反而會咬不動燒到全熟後肉仍有肉汁,外皮香脆,沒有油溢味,有沙律醬、日式芥辣及醬油可調味。套餐配有飯素配白飯及沙律。▪️蒜片牛舌大片又薄,但可惜比較韌

食物: 4/5

▪️吉列牛
牛扒頗大塊!燒了很久也還沒吃完
在不同餐廳嚐過幾次吉列牛後,發現都是燒到全熟肉質是最好
熟愈嫩,太生反而會咬不動

▪️蒜片牛舌
大片又薄,但可惜比較韌
2020-05-27 41 浏览
之前係IG見到好多Foodie都話Kobekyu除左吉列牛之外,另一個套餐頂級牛里脊係更加出色,搞到我都心陏陏想去試一試~-✨美式頂級牛里脊套餐($178) (⭐⭐⭐⭐✨/5🌟)套餐入面有主角牛里脊、芝士大啡菇。、秘製醬汁。呢份牛里脊既食法有d特別,餐廳建議切完件牛再放上Kobekyu專用鐵板爐上燒,可以為牛里脊加熱。牛里脊又嫩又夠厚,配埋甜甜地既秘製醬汁,勁多肉汁勁惹味!! -✨咸蛋薯條 ($38) (⭐⭐⭐⭐/5🌟)咸蛋薯條配有黑松露醬,薯條岩岩炸起,炸到金黃色,係我最愛粗身果一款,咸蛋黃鋪係薯條上面,夠哂肥夠邪惡哈哈!! -✨忌廉咖哩烏冬 ($78) (⭐⭐⭐⭐/5🌟)可以選擇雞肉/牛肉,既然已經有牛里脊,我就選擇左雞肉。忌廉烏冬賣相好正,忌廉就好似吞雲吐霧咁,令到成份烏冬入口更加creamy同順滑,令我不禁諗起Joji個首Head in the Cloud,係雲上飄流既感覺,正。-總結﹕個人覺得牛里脊係Kobekyu最好食既菜式,又大又厚又嫩,但價錢略貴~~

✨美式頂級牛里脊套餐($178) (⭐⭐⭐⭐✨/5🌟)

✨咸蛋薯條 ($38) (⭐⭐⭐⭐/5🌟)

✨忌廉咖哩烏冬 ($78) (⭐⭐⭐⭐/5🌟)
2020-05-24
  • 鹹蛋薯條
  • 咖哩忌廉烏冬
2020-05-27 31 浏览
同男朋友行完山諗住去銅鑼灣食好野,之後佢話想食忌廉烏東,所以就即刻諗起依間。雖然忌廉烏東都hit咗一排,但一直都無乜店岀推,而且依間既忌廉烏東真係好吸引,所以間吾中就想食。平時食開吉列牛加忌廉烏東依個組合,但係今次嚟到就發現有新野食,仲要都係牛,所以我地就叫咗美國頂級牛里脊套餐。個牛係放係鐵板上面配一隻芝士大啡茹,餐廳應該淨係煎咗一煎舊牛每一面,所以一嚟到就幫地點着咗個爐,話如果想要熟啲可以放上去煎,但我地切完之後,放係鐵板上面煎咗一煎就試咗。我地覺得依個熟度應該係三成,而我地都食開三成,所以就淨係將一舊比較生既放上去個爐上面,不過就要自己控制住,吾好煎耐咗。個芝士大啡茹都吾錯,個茹吾會太乾,而且上面啲芝士配搭番個茹都好夾。我地仲加咗個咸蛋薯條,本身個薯條已經好重咸蛋味,會叫到啲咸蛋碎痴住啲薯條。餐廳仲配埋黑松露醬,令到個薯條更加多層次。最後梗係有叫最鐘意既咖哩忌廉烏東,最欣賞既位係啲咖哩吾會太淡,再加上啲忌廉令到個烏東好creamy,但又吾會覺得heavy🤩

「令人不能自拔的超濃厚忌廉咖喱烏冬」~~~好耐冇睇電影 最近戲院終於開 所以一到星期六 我同大舊👦🏻就好興奮即刻去買飛睇90後嘅集體回憶「數碼暴龍」大電影 😄 睇戲之前我哋就去咗時代廣場附近吃午餐 上網揀咗一輪之後 最後我哋就鎖定左呢一間同時代廣場好近嘅吉列牛忌廉烏冬專門店🤩~~~開揚嘅餐廳環境 令人倍感精神氣爽😊我地叫左一個雞肉咖喱忌廉烏冬一個牛油蜜糖單骨雞翼同美式頂級牛里脊配大啡菇🥰~~~雞肉咖喱忌廉烏冬:望落好似融化左嘅雪山咁 白茫茫嘅一片 非常漂亮 暗藏喺雪山底下嘅 就係美味又熱騰騰嘅咖喱雞肉烏冬嫩嫩嘅雞肉 滑溜溜嘅烏冬 好食到令人覺得整個週末都美好起來~~~牛油蜜糖單骨雞翼:香香甜甜 蜜糖味重 望落亮麗吸引 無論係外表 都係定係內在 我都非常鍾意 🐥~~~美式頂級牛里脊配大啡菇:原塊上嘅美式頂級牛里脊非常容易切開 自己鍾意切幾厚就切幾厚 切完之後 再擺上熱石上面燒 鍾意燒幾成熟 就幾成熟非常正 食落牛味重 又無筋 好嫩🐮大啡菇上面滿佈芝士 輕輕加熱之後 上面嘅芝士更可以溶至拉絲嘅狀態😚正到肥兩磅都抵~~~推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥(10🔥最高)餐廳:吉列牛忌廉烏冬專門店 (銅鑼
「令人不能自拔的超濃厚忌廉咖喱烏冬」
一個牛油蜜糖單骨雞翼同美式頂級牛里脊配大啡菇🥰
~~~
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥(10🔥最高)
餐廳:吉列牛忌廉烏冬專門店 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣耀華街3號百樂中心22樓
百樂中心美食雲集,我俾呢個忌廉烏冬吸引左原來仲有牛扒、薯條食!以下是兩人所點的食物🔶咖哩忌廉烏冬(牛肉)$78佢有一層白色厚厚的忌廉,好夢幻!入面啲烏冬已入晒咖哩味,佢個咖哩唔辣架!加上有忌廉配搭,令烏冬好滑!但牛肉分量有點少,兩三舊仔!🔶美式頂級牛里脊套餐 $178(加咸蛋薯條$38)套餐入面除咗有牛、仲有大啡菇,配秘製醬汁&黑松露醬佢煮得好味,個菇好juice,入面充滿住芝士咸蛋薯條都好抵食,咸蛋味適中,薯條又粗又脆的!個牛上碟時大約2成熟,砌開咗個牛可以再係鐵板上燒一陣
百樂中心美食雲集,我俾呢個忌廉烏冬吸引左
原來仲有牛扒、薯條食!以下是兩人所點的食物

🔶咖哩忌廉烏冬(牛肉)$78
佢有一層白色厚厚的忌廉,好夢幻!
入面啲烏冬已入晒咖哩味,佢個咖哩唔辣架!
加上有忌廉配搭,令烏冬好滑!
但牛肉分量有點少,兩三舊仔!

🔶美式頂級牛里脊套餐 $178(加咸蛋薯條$38)
套餐入面除咗有牛、仲有大啡菇,配秘製醬汁&黑松露醬
佢煮得好味,個菇好juice,入面充滿住芝士
咸蛋薯條都好抵食,咸蛋味適中,薯條又粗又脆的!
個牛上碟時大約2成熟,砌開咗個牛可以再係鐵板上燒一陣

一心試下香港嘅吉列牛同日本差幾遠,點知真係差到遠到無朋友,我地一入到門口,兩個店員已經無理我地,正常一入到餐廳應該會問你幾多位,有無book位之類嘅說話,個兩個店員係你眼望我眼,無出聲,係我主動講幾多位,好啦,我地無book位要等,咁就等啦,等左幾個字之後有得入座,點知一入到去,原來勁多位,當你等book左唔嚟嘅先放位比walk in嘅入,都有淨位囉,好啦,到等野食,等左半個鐘先嚟兩份吉列牛餐,等個唔熟嘅牛都要咁耐,好啦,到食啦,要擺落塊石板煎熟佢,但塊石板甩石嘅,想食死人咩,叫個人塊換,又等左好耐,要叫第二個換,到埋單,叫個女店員埋單,嘩,真係極品,唔彩你不特止,仲要‘’描‘’你,嘩,果下堅扯火,要鬧佢係唔係啞嘅,要問佢乜嘢服務態度,仲要收加一服務費,無資格收囉。到我地食完出門口睇到仲有人等位,真係超出奇,入面大把位都仲要等。邊個老細請到呢啲人,真係多得佢地唔少,一定等投訴同執笠!寫咁大篇文嚟投訴你地,真係好有心囉
邊個老細請到呢啲人,真係多得佢地唔少,一定等投訴同執笠!
寫咁大篇文嚟投訴你地,真係好有心囉
2020-05-22
2020-05-23 165 浏览
吉列牛應該都有好多人介紹過,咁我就簡單講下個食評啦!呢間餐廳幾先進,要叫大家用QR code落單,唔洗成日等侍應,之後又話人唔理你!其實呢度最出名一定係叫兩成熟既吉列牛,之後大家放係個石燒上面煎,燒果時聽到吱吱聲,非常juicy。我都係輕輕煎一陣就算,食落依然嫩滑😋,加上外層係炸過,食落有兩種唔同既口味!便當set係包左味噌湯、白飯同香物。坦白講除左個牛外,其他野就表現一般。咖哩烏冬係另一樣一定要試既菜式!撈勻後,咖哩香濃之外,因為加左忌廉,口感好滑,每條烏冬都掛到咖哩汁,味道唔錯。另外,我仲叫左一個雞軟骨餃子🥟,將雞軟骨加落豬肉度製成餡料,食落好驚喜咁,因為唔知邊一啖有雞軟骨,食落都幾脆口!我覺得未試既一定要試咖哩烏冬同埋吉列牛呢兩款名菜,打下卡📸!味道唔差,但覺得試一兩次係OK,食多幾次會膩!

吉列牛定食
雞軟骨餃子
吉列牛定食
雞軟骨餃子
2020-05-21 48 浏览
咸蛋黃薯條係我每次嚟呢到都必點,濃濃嘅咸黃味好yummy!同埋一定要趁熱食,因為凍哂就唔係個種感覺.份量都算大份,而且咸蛋黃真係唔係到到都食到.另外,要試下呢到都好出名既忌廉烏冬,超多忌廉勁正.其實menu可以揀雞肉或者牛肉,但今次想試下雞肉,雞肉非常嫩滑,非常欣賞佢呢個忌廉配搭.其次大家必點係牛里脊肉質好鮮嫩,牛味都幾重.我燒到7成熟左右已經好yummy. 而且餐廳都幾高層,望到開揚景觀.一路食一路都有chill既感覺.你
咸蛋黃薯條係我每次嚟呢到都必點,濃濃嘅咸黃味好yummy!
同埋一定要趁熱食,因為凍哂就唔係個種感覺.
份量都算大份,而且咸蛋黃真係唔係到到都食到.
2020-05-20 82 浏览
美式頂級牛里脊配大啡菇🐮🍄 ($178)牛里脊係其中一個我最鍾意食嘅牛肉部位,因爲佢唔肥得嚟又好嫩滑,最岩好似今日咁烤肉!😆😆牛肉上枱係得表面熟咗,入面仲係粉嫩嘅顏色🥩,咁就可以同吉列牛一樣自己選擇係石板上面煎幾成熟。佢啲肉質好靚,本身正係用咗少少鹽同黑椒調味🧂,完全可以食到牛肉本身嘅鮮味同牛味,重口味嘅又可以點吓佢嘅燒汁。而且好似我老媽子🧒🏻咁鐘意煮熟啲嚟食,牛肉都仲係好林。伴碟嘅有芝士大啡菇🧀🍄同洋蔥🧅,菇味香濃,加埋芝士食係絕配,洋蔥連燒汁炒到好香,可以同牛一齊食。😍😍鹹蛋薯條🍟 ($38)食扒就想食埋薯條🍟,咁岩依到有鹹蛋黃薯條就想試吓。厚切薯條熱辣辣,好有薯味,鹹蛋黃佈滿每一條薯條,點埋黑松露醬,係好好食嘅薯條。👍🏻👍🏻咖喱忌廉牛肉烏冬🐄🍜 ($78)忌廉烏冬係依到嘅名物😎,用嚟打卡一流📸。每次見到一大pak白雪雪嘅忌廉係上面都覺得好治癒🤤。食嘅時候張忌廉同咖喱🍛撈埋一齊,令到咖喱更加rich同香甜。烏冬本身麵質幾靚🍜,又滑又彈牙,大大粒嘅牛肉份量都好多,推薦推薦。❤️❤️
美式頂級牛里脊配大啡菇🐮🍄 ($178)

美式頂級牛里脊配大啡菇

鹹蛋薯條🍟 ($38)

咖喱忌廉牛肉烏冬🐄🍜 ($78)

2020-05-16
  • 咖喱忌廉烏冬
1️⃣「美國頂級牛里脊配大啡菇🥩($178)」係一個鐵板轉去另一個鐵板嘅概念🤤牛肉好淋 係小編最愛嘅medium😌!好香嘅洋蔥同埋大啡菇🤪-2️⃣「忌廉咖喱烏冬(🐔)($78)」忌廉同咖喱係一個幾新奇嘅配搭🤣忌廉令到烏冬滑luk luk 咖喱味唔算好重 攪勻忌廉個一刻都幾好玩-3️⃣「鹹蛋黃薯條🍟💛($38)」超級好食🤩係熱辣辣嘅粗薯條鹹蛋黃仲要落重本!但少少鹹🙈個日同婆婆食食下差d燒左人地間鋪🐷-💰:$80-$130 (+10%)📍:銅鑼灣Causeway Bay性價比cp value:🤤🤤🤤⚪️⚪️飽肚fullness:🤤🤤🤤🤤🤤味道taste:🤤🤤🤤🤤⚪️環境environment:🤤🤤🤤🤤⚪️服務service:🤤🤤🤤🤤⚪️Score:76/100🔖(bookmark)
1️⃣「美國頂級牛里脊配大啡菇🥩($178)」
2️⃣「忌廉咖喱烏冬(🐔)($78)」
3️⃣「鹹蛋黃薯條🍟💛($38)」
💰:$80-$130 (+10%)
📍:銅鑼灣Causeway Bay
性價比cp value:🤤🤤🤤⚪️⚪️
飽肚fullness:🤤🤤🤤🤤🤤
味道taste:🤤🤤🤤🤤⚪️
環境environment:🤤🤤🤤🤤⚪️
服務service:🤤🤤🤤🤤⚪️
Score:76/100🔖(bookmark)
2020-05-19 40 浏览
日本人氣吉列牛❤️————總評分(以5分為滿分)———價錢:💰💰 (人均$150)美味指數:😋😋😋😋性價比:👅👅👅.吉列牛都算幾高人氣,係銅鑼灣同旺角都有分店。小編都係聽朋友介紹呢間吉列出品唔錯,決定一試。.呢間吉列牛嘅肉質唔錯,石燒後都算幾多汁,肉質鮮嫩。小編覺得美中不足嘅係吉列牛個皮炸得唔夠香脆,食落有少少淋。如果未試過吉列牛嘅朋友,或者好掛住日本吉列牛嘅朋友們,都可以黎試下的。😄-
日本人氣吉列牛❤️
————總評分(以5分為滿分)———
價錢:💰💰 (人均$150)
美味指數:😋😋😋😋
性價比:👅👅👅