星期六晚,7點幾上到去好多人等緊位最後等左9個字終於入得啦😆邊等既時候望到其他人食緊真係流晒口水🤤當我坐埋位發現張枱周圍勁多燒牛肉彈出黎既油,唯有用紙巾抹下,明白店員都很忙,如果這細微位有注意到就更好了吉列牛🐄, 忌廉咖喱烏冬是每台必定食的 真係好吸引呀😍😍😍有得自己動手燒下,感覺更有趣個人覺得沙律醬味很濃完全搶了牛肉味忌廉咖喱牛肉烏冬感覺軟棉棉 好似雲咁先吃了一口忌廉 好滑再撈烏冬來吃 咖喱少少辣烏冬夠彈牙 愛烏冬者必試但係牛肉得2片少得過份總括來說 用這個價錢試下不訪😊如果有朋友想食我都會再黎
星期六晚,7點幾上到去好多人等緊位
最後等左9個字終於入得啦😆
邊等既時候望到其他人食緊真係流晒口水🤤

吉列牛🐄, 忌廉咖喱烏冬是每台必定食的

真係好吸引呀😍😍😍
有得自己動手燒下,感覺更有趣
個人覺得沙律醬味很濃完全搶了牛肉味

但係牛肉得2片少得過份

總括來說 用這個價錢試下不訪😊
如果有朋友想食我都會再黎

2017-06-30 81 浏览
最鍾意就係同女朋友周圍試新嘢,今次輪到旺角新開嘅吉列牛忌廉烏冬專門店 Kobekyu。我上到嚟已經排晒長龍,心諗有無咁多人食呀。等咗好耐終於等到喇!首先嗌個吉列牛定食 ($148) 先,哇起碼有16-18 片吉列牛喎!之前好似睇報導介紹每邊燒三秒,但我哋每邊燒足三分鐘都一樣咁好食!本身牛肉已經炸得鬆脆,燒後熱辣辣,外脆內軟,粉紅色嘅牛肉相當嫩滑。定食仲有米飯,味噌湯,沙津,凍豆腐同蕃茄。賣相吸引,又睇得又食得,咁多嘢食都只係 $148 ,真係好鬼掋食!之後囡囡嘈住話要嗌個忌廉咖喱牛肉烏冬 ($78),我本來都是拒絕的,又忌廉又咖喱我覺得好古怪。點知原來好夾喎。忌廉味其實食唔到,只係賣相過癮。咖喱烏冬好熱但唔辣,烏冬超彈牙,煙煙韌韌又夠滑。底下仲有好多牛肉同洋葱。估唔到原來咁好食喎。我哋兩個咁為食,就梗係嗌埋小食喇~Kobekyu 牛油蜜糖單骨雞翼 ($65) 有驚喜,炸雞翼好香,雞皮炸得香脆,蜜糖味好重,甜甜地咁好好食。雞肉都嫩滑,咬落去熱到岀煙!呢個真係必嗌呀!仲未夠喉所以嗌埋牛舌雞肉串 ($38),呢個就普通小小。食唔到牛舌味,似食緊免治雞肉串,而且肉質比較實。食完都幾飽。

2017-06-29
2017-06-30 352 浏览
係日本有食過吉列牛,估唔到原來韓國都興呢樣食品,呢間餐廳本身係韓國已經開左多間分店,呢間旺角店就係佢香港第一間分店餐廳好大充滿空間感,午間滲入大量自然光,呢間餐廳都幾舒適午市有午餐比較抵食,一場黎到當然要試試佢個招牌菜 - 吉列牛啦每張檯一早已經放置左個火爐,睇黎餐廳都好有信心每檯客人都會叫吉列牛餐具紙巾都可以係張檯側邊拉開搵到,自助式的安排吉列牛定食 ($148)餐廳的招牌菜,賣相吸引,有齊前菜跟湯,用上珍珠米較為黏口,吉列牛外層包著吉列炸醬,內裡呈粉紅色,仍然係幾乎全生的狀態接下來就要將吉列牛放到火爐上面燒,可以自己控制生熟度,我試左一舊就算煎到全熟,牛都唔會變得好韌,牛唔係好多油脂那一種,但牛質都算嫩,煎完之後可以沾上WASABI沙律或直接加上WASABI加醬油食,以呢個價位來說係物超所值照燒雞扒茶漬飯 ($55)同樣地有前菜跟上,湯底有幾款選擇,分別有抹茶湯、鰹魚湯、豚骨湯,我地揀左鰹魚湯,將所有湯倒入飯中拌勻,飯本身加了一些味素同蛋絲,鰹魚湯味道唔算好濃,清清地,照燒雞扒份量都幾多,肉質十分嫩滑,而且醬汁好入味而家是但入一間茶餐廳叫個炒飯/麵再加杯飲品都超過$50,我覺得呢間
餐廳好大充滿空間感,午間滲入大量自然光,呢間餐廳都幾舒適
餐具紙巾都可以係張檯側邊拉開搵到,自助式的安排
吉列牛定食 ($148)
照燒雞扒茶漬飯 ($55)

而家是但入一間茶餐廳叫個炒飯/麵再加杯飲品都超過$50,我覺得呢間餐廳的午餐實在好抵食,餐廳環境不錯,食物賣相味道都不差,值得黎一試
2017-06-25
首爾弘大的人氣吉列牛忌廉烏冬專門店Kobekyu 終於來到香港了!我 Beepbaps 又怎能不試呢?最近在網上也看見很多吉列牛和忌廉烏冬的圖片,看得我也流口水。今晩決定和寶寶試一試!餐廳位於彌敦道,十分易找 。晚上八時半到達已看見人龍,餐廳竟然已全滿了,最後我倆等了15分鐘才能入座。熱情果梳打 Passion Punch ($38) 很清新,熱情果味很濃郁,還吃到熱情果籽,十分解渴。寶寶要了西柚梳打 Citrus Ocean ($38) ,雖然是藍色,但有很重的柚子味和淡淡的檸檬味。酸酸甜甜的梳打很開胃,但别忘記喝前要先攪勻底下的柚子沉澱物喔。吉死豬扒吃得多,但我也未吃過吉列牛呢!主打的吉列牛定食 ($148) 賣相吸引,有冷豆腐,蕃茄粒,沙津和味噌湯。牛肉的份量也有很多件,建議可二人 share,然後點其他食物。把吉列牛放上鐵板上便立刻聽到吱吱聲,牛肉很快便熟,所以别掉以輕心。把牛肉燒至粉紅色,表面炸得酥脆,外脆內嫩真的很好吃!牛肉入口鬆化,一點韌也沒有。這個價錢有此質素簡直超值!吉列牛比吉列豬扒更美味,但為什麼現在才傳來香港呢?還有鼓油,wasabi 和油津醬作醬料,但個人認為原
把吉列牛放上鐵板上便立刻聽到吱吱聲,牛肉很快便熟,所以别掉以輕心。把牛肉燒至粉紅色,表面炸得酥脆,外脆內嫩真的很好吃!牛肉入口鬆化,一點韌也沒有。這個價錢有此質素簡直超值!吉列牛比吉列豬扒更美味,但為什麼現在才傳來香港呢?還有鼓油,wasabi 和油津醬作醬料,但個人認為原汁原味更好,更能吃岀牛肉的 juicy。

咖喱忌廉牛肉烏冬 ($78) 竟然有驚喜!本來以為味道會有點奇怪,又甜又辣似的,但結果忌廉不甜而咖喱也不辣。忌廉很快便會溶化,所以也無需與烏冬攪勻。咖喱味道濃烈,加上忌廉更香滑。烏冬很滑溜,既彈牙又煙韌,很有咬口。整體非常夾,吃完不覺膩。

網上看到有很多人也説牛肉份量太小,有點還説只得三片。但我卻發現我的份量也頗大,牛肉也有約十片,除此之外還有菇,西蘭花和洋葱,絕對豐富!
吃了太多肉類和澱粉質,所以我們點了腸道清道夫 - 日式木魚秋葵 ($38)。秋葵十分爽口,配上木魚新穎滋味。

2017-06-29
2017-06-30 52 浏览
呢款石燒吉列牛最近好hit! 朋友話好想食,所以就去左喇。兩個女生叫左幾樣野share 食🙆🏻和風豚肉沙律 $88豚肉好靭🙄 沙律都比較頹,吾係好抵食。.咖哩忌廉牛肉烏冬 $78第一次食忌廉烏冬,感覺好新奇,非常多汁,又吾會太膩,好正呀!😍吉列牛定食 $148第一次用呢個新興石鍋仔燒吉列牛,都覺得好得意😂 不過個肉比想像中冇咁好,較細件同埋肉質吾夠嫩腍🙈Rose garden $38就係平時飲到既玫瑰梳打,冇咩特別🤔不過呢間餐廳價錢合理,菜式有新鮮感,會再幫襯。
呢款石燒吉列牛最近好hit! 朋友話好想食,所以就去左喇。
兩個女生叫左幾樣野share 食🙆🏻
和風豚肉沙律 $88
豚肉好靭🙄 沙律都比較頹,吾係好抵食。
咖哩忌廉牛肉烏冬 $78

吉列牛定食 $148

Rose garden $38
就係平時飲到既玫瑰梳打,冇咩特別🤔

不過呢間餐廳價錢合理,菜式有新鮮感,會再幫襯。
2017-06-29 59 浏览
星期六要返工最不情願,唯有於收工後好好慰勞自己,這天就試了加入吉列牛戰圈的韓流食店! 自己動手燒吉列牛這賣點大受歡迎,難怪吉列牛越開越多,好處是不用再大排長龍walk in也能吃到嚕!Kobekyu位於彌敦道726號,大片落地玻璃窗採光超好,伴著日光用餐心情更興奮。 作為吉列牛忌廉烏冬專門店,桌上置有燒吉列牛用的小爐是常識吧~? 餐牌上有Lunch set的選擇,不過環顧店內大部分食客都點了吉列牛定食,我也不例外囉XD 定食快準備好前,店員會先點火預熱石爐,當定食上桌時就可以即燒即食了,非常貼心。 吉列牛定食除了吉列牛、飯,還有前菜、麵鼓湯,連沾吉列牛吃的醬料也有兩種,放滿一整盤! 中心仍是嫩紅色的吉列牛,十幾片分量不少,以$148的價錢來說頗划算。  事不宜遲,將吉列牛放到爐上,先不用急,等血水被逼出時翻面,再略煎一會就可以吃囉!  吉列牛表面微焦,中心剛熟肉質偏軟,咬開時沒有筋還有肉汁淌出,質素有驚喜!沾上醬油或青醬吃特別下飯。  男友不愛忌廉選了韓式炒牛肉茶漬飯,定食也才$58相當親民。  本以為茶漬飯會偏清淡,沒想到茶湯是帶辣的,配上炒得入味的牛肉跟洋蔥吃極具韓國風味。

男友不愛忌廉選了韓式炒牛肉茶漬飯,定食也才$58相當親民。

吃得超飽結帳大約$200,這價錢去別家想吃吉列牛也太難了,食物有質素又坐得舒適,整體性價比高,下次會再來試忌廉烏冬!
2017-06-10
2017-06-28 113 浏览
最近吉列牛變成左大家食飯嘅熱話,我梗係唔輸蝕都要搵一間餐廳試吓啦,上網見到有好多人都推介呢一間隔年有餐廳,仲要陪埋忌廉咖喱烏冬添,感覺好似好抵食同埋好正咁,所以今日就同朋友一齊去試吓,好彩嗰日係平日上到去都見到坐滿人,好彩仲有一張枱啱啱好唔使等位。一坐低見到差唔多每一台都叫緊急年有套餐,我哋就試咗一個舊年有套餐同埋散叫左一個忌廉咖喱烏冬,其實係有套餐嘅不過就包住汽水,我同朋友都唔太鍾意汽水所以就想叫咗一杯海洋柚子飲品。飲品嘅外賣已經贏咗,望落去真係好似一個海洋咁樣,飲落去有甜甜嘅柚子味,又唔會太酸加埋冰凍嘅感覺好正啊。另外就係主角忌廉咖喱烏冬同埋吉列牛啦,一望落去個忌廉咖喱烏冬鋪滿晒忌廉完全望唔到咖喱嘅顏色,撈勻左之後忌廉配埋個咖喱完全係perfect match烏冬嘅口感都好彈牙,好食過預期之中啊。跟住就係主角吉列牛啦,成個套餐有湯有麻將豆腐沙律仲有最重要嘅就配吉列牛嘅汁同埋Wasabi,輕輕將今年有放喺鐵板上面銷量下然之後放上Wasabi同埋啲咪嗰張食就非常之正呀個飯仲用咗珍珠米,食落去個口感好正!價錢認真唔算貴我哋叫埋個忌廉咖喱烏冬平均都唔使$150一個人

忌廉咖哩鳥冬
吉列牛套餐
2017-06-22
2017-06-27 50 浏览
香港興起吉列牛定食,最近旺角新開吉列牛忌廉烏冬專門店,當然要去朝聖一下!吉列牛定食 ($148)定食包括芝麻醬豆腐、沙律、白飯和醬汁。每張枱都有一部迷你燒烤機,用鐵板的熱力將牛肉燒熟。吉列牛的好處是可以自行調校牛肉的生熟程度,不過吉列牛放上鐵板後非常快熟,所以要小心控制時間。肉質算是彈牙,但略嫌吉列牛外層未夠香脆,而且容易散開。咖喱忌廉牛肉烏冬 ($78)忌廉的比例較咖喱多,質感柔滑,咖喱屬於日式咖喱,並帶有少少辣。

吉列牛定食 ($148)

定食包括芝麻醬豆腐、沙律、白飯和醬汁。

每張枱都有一部迷你燒烤機,用鐵板的熱力將牛肉燒熟。

咖喱忌廉牛肉烏冬 ($78)

2017-06-13
2017-06-26 213 浏览
新開無耐嘅吉列牛定食,朋友之前去過話伏,但我都想去試下。😜餐廳都幾大,不過就感覺有少少逼同埋啲位唔係太舒服。每一枱都有呢個鐵板火爐仔,準備比你食餐廳嘅主打——吉列牛。唔算好多選擇,不過對於我而言係好事。最後我地點左個set,吉列牛定食+香辣雞肉炒麵+2汽水。主打菜首先嚟到,其實我覺得份量都幾多,初初以為得好少。吉列牛每邊燒幾秒係最好味,如果有心機燒埋邊邊就會更香脆好味。燒得太耐就會好韌,燒幾秒或者見到佢有變左色再加少少透透地嘅紅色,我覺得最岩岩好,唔會太生。不過唔係好香嘅牛,但呢個價錢呢個份量我覺得都可以接受,佢有蒜香味搭夠。一見到呢個麵有啲驚,因為好似好多忌廉,但係食落係唔多忌廉的。麵嘅質感好好,好煙韌,但係真係太辣,辣得太過份,自問都算食得辣,但係我都食得好辛苦。如果將辣度調低返少少就好了。整體而言,我覺得性價比都高,唔係朋友口中嘅伏。雖然店員少客人多有啲逼同出餐較慢,但店員服務態度好好。食物質素都不錯,可以一試。不過建議大家預約定,因為都真係多人。
新開無耐嘅吉列牛定食,朋友之前去過話伏,但我都想去試下。😜

餐廳都幾大,不過就感覺有少少逼同埋啲位唔係太舒服。

每一枱都有呢個鐵板火爐仔,準備比你食餐廳嘅主打——吉列牛。

吉列牛

香辣忌廉雞肉炒麵

如果將辣度調低返少少就好了。

2017-06-07
吉列牛
香辣忌廉雞肉炒麵
有一次發現526這幢大廈有很多餐廳,今次決定來試試這間日式及韓式fusion 菜餐廳。一出𨋢,已聞到油煙味,可能是抽氣設備不夠完善吧!由於沒有訂枱而且店舖座位比較少,我們等了5分鐘才入座。這裏的必點菜式是吉列牛!還有烏冬主食也有小食吉列牛定食很豐富的一個定食!吉列牛賣相很吸引!吉列牛是自己再燒的!很特別,職員說只要燒3秒就可以食,這個口感不錯!外皮是脆脆的,內裏的牛很新鮮,而且質感很幼嫩,可點上wasabi ,或特色醬汁,味道非常夾!咖喱忌廉牛肉烏冬賣相很特別,將是把甜品的忌廉唧上去!拌勻後,還是見到咖喱與忌廉沒有溶在一起,我覺得這個比較普通,忌廉沒有令咖喱的味道錦上添花,這個只是比平時吃開的日式咖喱偏辣一點。Kobekyu  韓式醬油炸雞這個值得一讚!是即叫即炸的,上菜時已經聞到很香的味道!韓式醬油味道剛好,不會太甜或太鹹,再加上雞件幼嫩,炸粉不會太多,恰到好處!洋蔥也沾上了醬油,特別惹味!總括來說,吉列牛這個菜色比較特別,略嫌餐廳的油煙味太大,而且店員人手不足,有點應接不暇的感覺。

這裏的必點菜式是吉列牛!

還有烏冬主食

也有小食

吉列牛定食

很豐富的一個定食!吉列牛賣相很吸引!

咖喱忌廉牛肉烏冬

賣相很特別,將是把甜品的忌廉唧上去!

2017-06-25
2017-06-25 37 浏览
港人對食物的質素愈來愈講究,特別是日本菜及韓國菜已經是頭三甲之選。近期除了丼飯直捲香港之外,更有一股吉列牛的風氣。吉列牛愈開愈多必有因,全因小小鐵板燒玩得又食得一樣。 小妹與好友在星期六的下午特意到來「吉列牛忌廉烏冬専門店」,以吉列牛作賣點又怎能不吃呢?不過忌廉我就不太喜歡,倒不如點下其他午餐吧!餐牌上有吉列牛定食、茶漬飯或小食等,種類不算多。我想有很多人都因為吉列牛而前來,而我便是其中一個。 吉列牛定食 $148出餐時間相當快,原盤的吉列牛定食呈現眼前。定食內包括:餐前小食、麵豉湯、沙律、吉列牛及飯。吉列牛份量都相當多,每片都切至細小件然後放在鐵板上輕輕燒過,肉質由血紅色漸變色了。肉質鮮嫩及多汁,可配合芥末或沙律醬已相當美味。旁邊的沙律菜可減膩度,喝下麵豉湯後立刻飽下去。 燒鯖魚茶漬飯 $65另一款是茶漬飯,湯底有三種選擇可選:清香抹茶湯、蔬菜鰹魚湯及豚肉湯。我想第一款比較適合我,吃過吉列牛後也想吃得輕量一點吧!抹茶的清香倒入蛋絲飯立即成湯飯,配合燒得恰到好處的鯖魚,是清淡之作。鯖魚的肉質鮮嫩,而且份量大$65完全抵食。

吉列牛定食 $148
燒鯖魚茶漬飯 $65
2017-06-17
  • 吉列牛定食
  • 燒鯖魚茶漬飯
2017-06-22 48 浏览
烏冬控可以一試 烏冬一直是自己的大愛,所以今日lunch去吉列牛一試。本來只想試試咖喱忌廉烏冬,但被鄰桌的吉列牛定食引誘到,所以一拼點了吉列牛定食和咖喱忌廉烏冬,還好午市不用加一, 不至太貴。 烏冬的賣相很特別,單看外表,都不知道裡面是甚麼。忌廉份量足,但不至於太多;輕輕攪動一下,咖哩香就「破cream而出」,有了忌廉的輔助,烏冬麵身更滑溜。畢竟咖哩味濃,攪拌後就不易找到忌廉的味道了。牛肉藏在烏冬下,但有可能因為忙著吃定食的牛,烏冬的牛有點藏得太久,有點韌。不過整體來說,還是挺享受這個烏冬。 至於吉列牛定食,就又好玩又好味。放左小爐上,每邊熱三秒左右即可(因人而異吧),牛肉嫩滑,配合炸得香脆的外皮,口感和味道都一流。吉列牛的份量連白飯和配菜,一個男生也夠飽。 如果要我在這兩個當中再吃一次,身為烏冬控的我,仍然會大力推介這忌廉咖哩烏冬。
烏冬控可以一試

2017-06-22 134 浏览
記得不久之前看新假期介紹過這家餐廳。但自己一直沒機會去食。今日下班經過旺角726,肚子也餓了,心中暗潮洶湧,good opportunity......終於可以試試看了。其實這家吉列牛忌廉烏冬專門店在韓國非常出名。聽說有十幾家分店是不誇張的。17樓的電梯一打開已經是店。傍晚時份店內已人頭湧湧。我們坐不到窗邊的卡位有點可惜。因為天色很漂亮呢。題外話還有很特別的門神啤酒。這小巧的爐可是這店最大最大的特色呢!待會慢慢講解。我們二人叫了一個SET,吉列牛定食+香辣忌廉雞肉拉麵+飲品2汽水,價錢為$246平分的話,一人只是130左右。合理。我愛辣,所以選擇了吃拉麵。拉麵是韓國口味的。而辣度我會給十分。對我來講是有點太辣了。金黃色忌廉覆蓋了整碗拉麵,我攪拌了幾下讓拉麵跟忌廉寶寶混合在一起。它們倆合作無間讓整碗麵的火花都燒起來了。邪惡至極。隨著洋蔥絲和辣雞肉的相伴,拉麵也帶了一點清新。如果你怕會腻那我告訴你一定不會。因為辣的中和,忌廉會變得不再肥腻,就算大口大口的吞噬,還是回味無窮。朋友吃的是這個吉列吉列的吉列牛定食。一SET有湯有冷豆腐白飯和小蕃茄。半熟的吉列牛單單是賣相已經令人垂涎三尺。白飯也相
記得不久之前看新假期介紹過這家餐廳。但自己一直沒機會去食。
終於可以試試看了。

17樓的電梯一打開已經是店。

傍晚時份店內已人頭湧湧。我們坐不到窗邊的卡位有點可惜。
因為天色很漂亮呢。

題外話還有很特別的門神啤酒。

這小巧的爐可是這店最大最大的特色呢!
待會慢慢講解。

平分的話,一人只是130左右。合理。

香辣忌廉雞肉拉麵

我愛辣,所以選擇了吃拉麵。
拉麵是韓國口味的。而辣度我會給十分。對我來講是有點太辣了。
它們倆合作無間讓整碗麵的火花都燒起來了。邪惡至極。
隨著洋蔥絲和辣雞肉的相伴,拉麵也帶了一點清新。
如果你怕會腻那我告訴你一定不會。
吉列牛定食

朋友吃的是這個吉列吉列的吉列牛定食。
一SET有湯有冷豆腐白飯和小蕃茄。

半熟的吉列牛單單是賣相已經令人垂涎三尺。

白飯也相當可口。

冷豆腐和蕃茄用上的是日本風味的麻醫。

而吉列牛的食法就是放上去那個黑色的小爐仔上燒燒。
你別以為那小伙子火不大,肉一上去,馬上燒得啪啦啪啦的。
肉香四溢,香飘十里。
吉列牛經火禮後肉汁都緊緊的鎖在裡頭........... 一邊燒一邊吃樂趣無窮呢。

如果想吃創新一點的特色食物,這裡會非常適合你喔。
2017-06-22 140 浏览
電視介紹過這一間新店,感覺良好,食品質素也很高,最欣賞咖喱忌廉牛肉烏冬,雖然有不同口味,但不會搶走其中一款味道牛扒定食也可以自己燒,熱騰騰的即是食口感非常好值得再來試試其他食品
2017-05-28
2017-06-21 61 浏览
最近好興食吉列牛,喺香港亦越來越多。首爾人氣食店Kobekyu亦進駐香港加入戰團!佢哋最出名就係食吉列牛🐂同埋忌廉烏冬。小妹都有去光顧依間餐廳,坦白講吉列牛味道一般,可能我唔係好識燒舊牛肉啦,不過$148一個set就好抵。另外要讚讚個忌廉咖喱烏冬🍜,其實食落幾surprise ,因為個賣相係以為一碗cream🍦,點知夾第一下原來全部都係咖喱烏冬,烏冬好彈,而且個cream令到咖喱味無咁強烈,調味剛剛好, 令到咖喱帶甜!值得推介👍🏻👍🏻