2017-06-20 150 浏览
記得早陣子日本那邊掀起了一陣吉列牛食潮, 鬧市區突然開了一間又一間的吉列牛專門店. 宅女也有去吃過幾家, 把和牛以吉列炸的方式來呈現出來, 無論味道或新鮮感都滿分. 回來香港發現最近也有幾家店開始有做吉列牛, 不過要不就是價錢貴, 或是水準參差. 早前看到報章得知旺角有家店都有做吉列牛, 但吃的是韓式. 未知是否跟日式的同出一徹, 所以好奇之下便找天去試試看. 這家名為Kobekyu的吉列牛忌廉烏冬專門店其實早在今年4月巳開業, 在韓國那邊原來頗有名氣, 老闆是年輕兩兄弟, 由第一家店至今巳在當地有二十多間分店, 而這次的香港分店屬他們海外第一家分店. 地點位於旺角彌敦道, 如果坐地鐵來於B1出口走過一個街口就到, 或是在旺角中心走兩條街都到達. 可能位置未算是在鬧市中心, 宅女來過兩次每次食客都不算多, 都可以直接入座無需等候. 來的時候一次是白天假日中午時份, 一次是晚上平日8時過後. 兩次都不用等位. 店子就在726食廈的17樓, 上來佔地一整層. 走進店內, 感覺地方算闊落, 座位大多是四人或二人位, 靠窗一列就是梳化位坐得更舒適. 店子本身沒太多講究的裝潢, 只以黃配黑再加
[自費] 記得早陣子日本那邊掀起了一陣吉列牛食潮, 鬧市區突然開了一間又一間的吉列牛專門店. 宅女也有去吃過幾家, 把和牛以吉列炸的方式來呈現出來, 無論味道或新鮮感都滿分. 回來香港發現最近也有幾家店開始有做吉列牛, 不過要不就是價錢貴, 或是水準參差. 早前看到報章得知旺角有家店都有做吉列牛, 但吃的是韓式. 未知是否跟日式的同出一徹, 所以好奇之下便找天去試試看.
來的時候一次是白天假日中午時份, 一次是晚上平日8時過後. 兩次都不用等位. 店子就在726食廈的17樓, 上來佔地一整層. 走進店內, 感覺地方算闊落, 座位大多是四人或二人位, 靠窗一列就是梳化位坐得更舒適. 店子本身沒太多講究的裝潢, 只以黃配黑再加上木色作主調, 但給人感覺都很有活力及年輕化. 日間窗外陽光映照進來時, 令整家店更明亮. 坐下來侍應先送上熱茶, 發現桌上放了一個迷你瓷爐, 那個是給吉列牛用的. 而食具則全放在桌子下方的抽屜內. 第一次來的時候是剛開業, 可能是新店關係, 桌子食具都頗為乾淨企理.

先來看看這裡的餐牌, 主打的當然是他們的吉列牛定食, 另外亦有幾款烏冬及韓式冷麵, 飯類亦有兩款, 不用擔心吃韓食就會全部是辣的, 這裡都有好幾款飯及麵是沒有辣度的. 價錢方面烏冬就平均七十多元一碗, 吉列牛定食就百多元一份, 以鬧市區來說收費也不算過份. 而另一次晚上來時看到餐牌更多了不少小吃款式, 計有沙律, 炸芝士年糕, 炸雞, 燒鯖魚等等, 都發現加了不少日式食品進去.

Kobekyu秘製蛋卷 (HK$68)
不知怎的每次吃日本料理一看到蛋卷就會情不自禁的點來吃. 看到他們也有一款秘製的當然不能錯過. 上來的長長一條早巳切開了六份, 大約都夠2-3人來分的. 只見蛋卷色澤呈鮮黃亮麗, 表面不太乾, 上方還洒了不少紫菜碎跟芝麻類似飯素的調味. 夾起一件, 想不到原來內裡是藏著滿滿的芝士, 芝士半溶狀態下呈現出長長的拉絲, 如此情景女生必大愛吧~(笑) 入口蛋卷質地都頗軟棉, 看得出層次分明, 雖未至於有蛋汁, 但不算很乾, 蛋香一般, 內裡的芝士份量下得多, 不過感覺芝士味又不算很濃, 加上飯素調味帶點咸香, 吃起來是不俗的. 如果口感想豐厚一點, 可以再沾旁邊的芥末醬.
只是本身蛋卷熱度不算高, 芝士硬得較快, 所以必須要快點吃.
味噌蟹蓋配紫菜飯糰 (HK$58)
看到這個味噌蟹蓋價錢不貴, 心思思又點了一份來試試. 當然如此價位就不能有太高期望. 上來的賣相不錯, 是一整個蟹蓋捧上來, 內裡就放了一大堆的味噌蟹膏. 旁邊有三個小飯糰, 底下墊著片紫菜. 吃時可以先把蟹味噌放在飯糰上再把紫菜包起來吃. 唯這晚的飯糰十分鬆散, 用紫菜根本包不住, 最後唯有只能用湯匙把飯伴味噌直接吃. 入口蟹的鮮味就當然不高啦, 吃起來有少許甘甜味, 不過感覺好乾, 味噌香又欠缺. 飯糰本身很鬆散, 飯粒細長硬度適中, 包著紫菜吃還是OK的. 整體來說味道其實不太好, 但價錢不高, 作為小吃或開胃菜還可以. 份量其實覺得當小吃分來吃就差不多, 三個人每人一個飯糰淺嘗一下就夠了.
咖哩忌廉牛肉烏冬 (HK$78)
這款應該是他們其中一個比較有趣的菜色. 宅女第一次也是因為這個而來的. 烏冬吃得多, 在名古屋就出名濃稠至極的咖哩烏冬或味噌烏冬. 最初聽到這款名字叫忌廉咖哩烏冬, 心想還不外乎就是那種煮至金黃杰身的咖哩醬汁嘛. 等了一會侍應捧上來,一看, 怎麼整碗都是忌廉來的?! 咖哩烏冬在哪?! 眼看整個碗表面就是全奶油白色的, 感覺像吃生日蛋糕那種忌廉. 一圈又一圈的鋪滿整個湯碗.
把筷子輕輕的往內番 才發現原來底下的是金黃色的咖哩醬汁以及烏冬, 這個單是賣相真的有夠玩味!! 忌廉本身份量都幾多, 吃時需要跟底下的咖哩汁略略攪拌一下才吃. 最初以為忌廉真的是蛋糕那種甜甜的, 但入口才發現其實這個忌廉本身沒什麼味道, 也不甜的. 所以跟咖哩汁攪拌後味道還算不錯. 烏冬入口質地順滑, 但不算很彈牙有咬口, 偏淋身一點, 咖哩汁伴上忌廉後, 味道其實不太濃, 反而奶味偏高, 但辣度不高, 吃起來算幾溫和.
只是內裡的牛肉就真的好少, 整個碗只找到3粒牛肉, 而且每粒更只有手指尾指甲那麼大....難度牛肉有那麼貴嗎...? 肉質有點鞋, 不算很好吃.
整體來說這個其實真的外表比味道吸引, 主要是好玩成份較高. 但要說食味的話, 這種忌廉感過重的烏冬一個人吃完真的會超滯膩. 如果說味道的話, 我個人還是覺得正正經經吃回一碗普通烏冬比這個忌廉太多的更好.
吉列牛定食 (HK$148)
最後上來的是店家的招牌吉列牛定食. 上來一整份有齊吉列牛一碟, 白飯, 味噌湯, 前菜豆腐及醬蕃茄. 另外還有兩款不同的醬汁可以沾牛肉吃, 看起來定食都幾豐富. 有點想不到的是吉列牛的份量比想像中多, 雖然每塊只有一口大小, 但算一算都起碼有十多片. 據知這裡的牛都是用上美國的牛里脊肉, 而且每份都有150G之多. 基本上普通一個女生吃完這個定食都很夠飽.
上來的吉列牛外層全被炸漿緊緊包裹著. 看看炸漿本身都幾薄, 而且沒有鬆散, 單看賣相十分不錯.
在日本吃吉列牛通常都是師傅早巳弄好整份牛的熟度,一上桌客人就可以馬上吃. 不過來到這裡, 師傅就把牛做成三成熟 (不過宅女覺得其實只有一成...), 看看炸漿內的牛肉, 其實跟全生的肉質沒什麼分別. 這程生度當然不能吃, 所以這時客人就可以把吉列牛放在桌上早巳準備好的瓷爐上, 輕輕把肉烤一烤, 最好是可以自行烤到喜歡的熟度. 喜愛生一點的話, 其實只需把肉放在爐每面烤數秒就可以; 愛熟的朋友就可以把肉放在上面每邊烤個廿多秒便可. 瓷爐本身火力都幾猛, 所以不用烤太久否則會出現焦黑.
宅女本身喜愛吃生一點, 所以只把每邊烤個數秒, 大約是半生熟的程度便可進食. 看看肉還呈現著粉紅色澤, 相當漂亮. 入口吉列牛的外層還帶著點微脆, 而肉質本身肥脂不多, 不過肉味都幾香, 而且質地柔軟, 雖然不是入口即化那種, 但帶點嚼勁, 還算不錯. 吃時如果想口感清爽一點, 就可以沾豉油吃, 如果想口感豐厚的話, 就可以沾沙律醬吃. 旁邊還有一小堆的芥末可以伴著吃. 一份牛就有幾個不用的味道, 都算多變化.
白飯份量都幾多, 飯上還會洒上飯素. 飯粒本身做得硬度適中, 也不算很乾. 這種飯配著牛肉來吃也算是不錯的.
另外麻醬豆腐跟車厘茄吃起來味道普通吧, 反正都是些小配角, 如果吃到有點膩, 牛肉旁邊亦有一小堆的醋汁沙律菜, 可以中和一點滯膩感.
最後喝個味噌湯, 湯頭十分濃, 不過感覺有點過咸, 個人覺得吃完這種較重身的食物, 其實湯可以做回一些比較清一點的, 感覺會更好.
整體來說這個吉列牛比想像中不錯, 最好的是自己可以自行調節牛的熟度, 牛質素本身也不算太差, 吃完一份都算滿足的.

埋單第一次初開業時去是沒有加一, 不過後來晚上去時就有加一, 收現金或信用卡. 如果單來吃碗烏冬落樓不用一百大元, 吃份吉列牛加一後就二百大元有找. 感覺在旺角度來說收費還算可以吧.
整體來說個人覺得當中吉列牛都算不錯的, 以這個價錢質素算是過得去, 但當然仍未到日本那種水準吧. 但其他食物如烏冬就真的只是攪卓頭, 味道好吃與否見人見智, 至少宅女就不會因為這碗烏冬去番吃. 而其他小食方便水準都算是普通, 也不算太差, 但仍有改善空間吧.
個人覺得如果人在旺角突然想吃吉列牛的話, 遇著這家不用排隊就可以去試試的. 但如果要排大隊的話, 旺角區就應該有更多更好的選擇吧.
**此乃自費食評, 單據巳有展示出來. 如需查証, 歡迎向餐廳/店鋪查証. 如仍不相信, 建議閣下不用參考本人食評.**
  • 吉列牛定食
2017-06-19 60 浏览
這天中午本來約了朋友一起吃,但她臨時甩底,沒辦法,我唯有自己吃。去了旺角的「吉列牛忌廉烏冬專門店」,位於17樓,店面很精美:廚房是開放式的:店內有不少人:餐單印刷精美,上面有各種食物的圖片:最後我點了蒲燒鰻魚茶漬飯,有三種湯底可選,我選了清香抹茶湯。很豐富的樣子:配菜有番茄和豆腐,都加了麻醬。鰻魚肉質鮮嫩,煎得外脆內軟,吃後齒頰留香。加湯後的飯:飲品點了Passion Punch,很能止渴,而且甜度適中。埋單$116,價錢算是可接受。餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,有機會還要再來!

廚房是開放式的:

店內有不少人:

餐單印刷精美,上面有各種食物的圖片:

很豐富的樣子:

加湯後的飯:

埋單$116,價錢算是可接受。

餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,有機會還要再來!
2017-06-19
2017-06-19 99 浏览
開左幾個月一直都想試 今日終於黎到食。揀左閒日下晝一點食午餐 人唔多 得五成人 以為好快有得食 點知惡夢開始... 點左一個吉列牛定食同忌廉辣雞炒麵 等左20分鐘佢先上個炒麵.... 先唔講佢係韓國公仔麵再加忌廉 說好的雞肉 我搵到6粒...78蚊 值唔值 大家自己諗諗。食完呢個麵後25分鐘再上吉列牛......大家唔好期望過高 總共等左45分鐘 但係一啲都唔值 冇牛味服務:0分 part time哥哥係我等緊45分鐘 佢都一齊陪我等 真係企係到 茶都冇加過發現附近三枱都有同樣問題 附近OL姐姐都等左20分鐘 人地三個去食一個有餐 另外兩個得個望... 仲有一枱四個去食得三個有餐 最後同行三人就食完 先發現漏單 總結:唔 好 去 !

總結:唔 好 去 !
2017-06-19 53 浏览
吉列牛我地就食得多,全香港都去哂甘濟。今次旺角新開左就膽粗粗起試,睇下有沒咩驚喜。2個人總共叫左一份吉列牛2支野飲分享,一份吉列牛都夠2個人食。吉列牛都幾大份,肉質吾錯,睇到上網D評價話佢用韓牛都幾好。系日本食過和牛既人未必藝韓牛既口感都同樣喜歡,但香港食喜列牛又吾洗走到新界搵,可以食到旺角$148既都幾開心既。定食包括有飯,湯,👅菜等等 ,份量都幾大,牛排尚算可以。我地叫左2款啤酒,之前係另一間西餐廳有賣一送一時候飲過,所以一見到呢道有手工啤既menu立即心心眼,因為佢既口味好多,適合五同人事對酒既要求。如果想係旺角都食到吉列牛,,因為要排隊都幾多人,就早D上去。

定食包括有飯,湯,👅菜等等 ,份量都幾大,牛排尚算可以。

2017-06-18 41 浏览
某日經過旺角 諗唔到有咩食醒起有間新開張既野 就去左喇上到去晚上八時左右 幸好舖面坐左大半人到唔洗等位就入得由於選擇唔多 就嗌左最多人打卡既兩個食物吉列牛定食🐂個人黎講 麵豉湯有點過咸 主角 吉列牛頗好的👌雖然睇上去好似好生但叫做鬆脆既提供呢個俾我地自己燒咁理所當然係會慢慢燒 燒到去自己鐘意既程度架啦佢好既係 啲牛切得細塊 份糧多一淡飯一淡牛都不錯👍忌廉咖哩烏冬🍶雖然忌廉溶得比較快不過如果當佢係咖哩牛奶烏冬味道上易接受啲既😂始終所有野搞埋一齊時都只會係覺得咖哩溝牛奶 份外香滑💁🏻烏冬係幾好既 煙煙靭靭整體黎講 吉列牛可一試既 烏冬就見人見智喇如果你本身鐘意食烏冬 我覺得麵質你都會鐘意既未試過食lunch 價錢上還可以接受不過都係等下次再經過 有興趣先食
某日經過旺角 諗唔到有咩食

未試過食lunch 價錢上還可以接受
不過都係等下次再經過 有興趣先食
  • 吉列牛定食
2017-06-17 51 浏览
嚟到呢到有好多好嘢食嘅大廈,今次食嘢個比較特別嘅餐廳吉列牛忌廉烏冬專門店,上到去門面有好清新簡約既日式風格。 餐牌lunch set有好多款擇,今次試左日式牛里脊炒飯配流心蛋,同吉列豬扒茶漬飯,湯底有清香抹茶,蔬菜鰹魚不過我最後揀左豚骨湯試下,另外追加左菜絲沙律$10,而汽水$5。菜絲沙律有椰菜絲,車厘茄,粟米粒加芝麻醬。食落去都幾豐富,好fresh,可以為之後既炸野中和一下。日式牛里脊炒飯配流心蛋,炒飯粒粒飯都被醬汁包住,係燒汁味,唔會太咸。飯粒質感炒得好好,粒粒分明.好有口感。牛里脊肉好重牛味,好淋。流心蛋更加唔駛講,一開始就整爆佢,等佢流到飯道 見到都滿足。吉列豬扒茶漬飯, 有滑豆腐加芝麻醬,車厘茄, 仲有個大大嘅茶壺,而飯上面有炒蛋。湯倒落去飯到都好夠味,加埋吉列豬呢個配搭好好。

餐牌lunch set有好多款擇,

菜絲沙律
有椰菜絲,車厘茄,粟米粒加芝麻醬。
食落去都幾豐富,好fresh,可以為之後既炸野中和一下。

日式牛里脊炒飯配流心蛋
,炒飯粒粒飯都被醬汁包住,係燒汁味,唔會太咸。
飯粒質感炒得好好,粒粒分明.好有口感。
牛里脊肉好重牛味,好淋。

吉列豬扒茶漬飯,
有滑豆腐加芝麻醬,車厘茄, 仲有個大大嘅茶壺,
而飯上面有炒蛋。
湯倒落去飯到都好夠味,
加埋吉列豬呢個配搭好好。
2017-06-15 60 浏览
自從年初在東京嘗過「吉列牛」,就一直念念不忘。最近發現旺角開了一間吉列牛樓上餐廳,急不及待要立即去試試!這次在週末下午2時多來到,差不多過午餐時間,所以餐廳內客人不多。餐廳寬敞舒適,透過落地玻璃可看到窗外的旺角街景,感覺很不錯。跟日本不同的是,這間『Kobekyu吉列牛忌廉烏冬專門店』除了主打來自日本的吉列牛,還有在韓國hit爆的忌廉烏冬,所以其實是日韓fusion菜。首先點了一客「吉列牛定食」,包括吉列牛、白飯、椰菜沙律、味噌湯、冷豆腐和車厘茄。吉列牛看從上去色澤十分新鮮,還可見有雪花紋!小女子不敢吃得太生,所以將牛放在石板上燒了數十秒,熟度就剛剛好了:吉列外層香脆,燒過的牛肉表面又香又嫩,而半生熟的內層還是軟綿綿的~雖然不用沾汁已很惹味,但分別沾上蛋黃醬和芥末會有另一番風味!本來想試試另一招牌菜「忌廉烏冬」,但見到茶漬飯又覺得很吸引,結果點了一客「鰻魚茶漬飯 配鰹魚蔬菜湯」。鰻魚又爽又很彈,不像一般吃到的軟淋淋口感;湯底的鰹魚味濃郁,清清甜甜的,令我忍不住直接當湯來飲,跟白飯也很夾~「菜絲沙律」是椰菜絲、粟米粒、車厘茄加芝麻醬,簡簡單單的一道配菜,跟餐加$10就有,抵食!總括來說,

鰻魚茶漬飯 配 鰹魚蔬菜湯

菜絲沙律

總括來說,『Kobekyu』的食物水準很不錯,尤其是吉列牛,讓我重拾於日本東京嘗到的幸福味道,而且價錢合理,環境也很舒適,絕對值得再來呢!

By alvahana
2017-06-10
鰻魚茶漬飯 配 鰹魚蔬菜湯
2017-06-15 71 浏览
香港真係一個好地方,無論係食、玩、買都一應俱全,完全唔駛離開就已經嘆盡環球美食,連機票錢都可以慳番。今日我就同朋友黎到登陸香港冇耐既超人氣韓國吉列牛「Kobekyu」度打下卡。呢間過江龍係韓國好出名,仲有成十幾間分店tim,宜家終於都黎到香港插旗啦。佢係係一幢新式既商業大廈17樓,係旺角中心同始創中心既中間,繁忙既彌敦道度,距離地鐵站都係幾分鐘路程,地點方便易搵。入面既裝修簡約整齊,卡位仲有落地玻璃,景觀開揚。Menu呢度lunch仲有d set提供,不過我地黎到就梗係要嗌佢既人氣吉列牛同咖喱忌廉烏冬啦。吉列牛定食$148呢個吉列牛外面查左層薄薄既麵糊,再放係高溫下油炸,做到外面脆皮而中間就保持生既狀態,之後我地只要係個鐵板上面每邊烤大概10秒鐘左右,加上芥末或者醬汁就可以食啦。食落外面香脆,入面肉質細嫩,而且牛味香濃,正呀定食仲有埋湯,蔬菜沙律同凍豆腐蕃茄做伴碟,抵食咖喱忌廉牛肉烏冬$78除左吉列牛,呢個烏冬都係另一個必嗌既招牌菜。佢先將烏冬同牛肉、洋蔥、西蘭花,咖喱炒好,再唧上忌廉,所以佢外面有層厚厚既白色忌廉鋪面,賣相相當吸引。食之前我就會將忌廉同咖喱烏冬撈勻,咁樣每條烏冬都有忌

入面既裝修簡約整齊,卡位仲有落地玻璃,景觀開揚。

Menu

吉列牛定食$148
定食仲有埋湯,蔬菜沙律同凍豆腐蕃茄做伴碟,抵食

咖喱忌廉牛肉烏冬$78
除左吉列牛,呢個烏冬都係另一個必嗌既招牌菜。佢先將烏冬同牛肉、洋蔥、西蘭花,咖喱炒好,再唧上忌廉,所以佢外面有層厚厚既白色忌廉鋪面,賣相相當吸引。食之前我就會將忌廉同咖喱烏冬撈勻,咁樣每條烏冬都有忌廉,食落仲會多層口感,甜甜地既咖喱同香滑creamy既忌廉好match,味道好特別

2017-06-14
本應都幾鐘意食吉列牛,比起元朗食既平價吉列牛,新開荃灣既吉列牛,同埋我最鐘意最好比個間但價錢最貴既比,肥既部位比起肉更多,而且由於爐上既油五夠,所以痴住了好多表層脆皮係上面,加上牛肉既質素實屬麻麻,所以以$148呢個價錢食呢個套餐下次就唔會再去食吧。同之後食過香港個幾間吉列牛比較,質素及性價比都較低,望小店多多改善。不過既配菜都幾多,有飯,湯,醬料等等。一個人食嘅話都幾飽肚,敗不係上面五夠油,令到好多牛肉嘅邊都痴住,店員見到亦都沒換爐既服務,我估可能真係冇呢種服務吧。同朋友一人一份套餐 ,最終大部份都因為太肥而冇食環境黎講,抽風系統五夠令到成間餐廳都比較侷促。整餐飯既感覺都麻麻。

唔知大家有無係聽過日本紅極一時嘅吉列牛扒,外層炸得香脆,但入面嘅牛肉仍然係全生嘅。食客可以直接加washabi享用,又或者將牛肉放係烤爐上面微微烤熟,再配上唔同醬汁食。為左呢個吉利牛,我都係東京嘅寒風之中,同當地人都一齊排左成個鐘隊。香港確實係美食天堂,估唔到短短兩年嘅時間,吉列牛已經殺到黎香港。男朋友知道又嚷住要試下,咁好味嘅野食當然要一食再食。跟住openrice地址搵到黎旺角726號大廈,原來係一棟翻新完,接近全棟都係食肆嘅大廈,附近打工仔真有口福。電梯17/F嘅餐廳標示只有韓文,即時心生疑惑,我地唔係去食日本野咩?上到去,終於見到吉列牛忌廉烏冬等字眼,知道無黎錯。睇餐牌,先發現我地一直誤會左呢間係純日式餐廳。Kobekyu呢個名,你未必記得,但提起首爾美食,相信愛吃之人對早前風靡一時,用厚厚一層白色忌廉鋪面嘅忌廉烏冬必有印象。老實講,我當時只係被果層忌廉所迷惑,無留意到呢間店舖另一主打吉列牛。哈哈,我地誤打誤撞,就上到黎試晒兩款美食,正啊!餐廳深深明白,大家上黎都係想食主打嘅兩款食物,提供左幾款嘅吉列牛set俾大家選擇。我地叫左Set 2: 吉列牛+ 咖哩忌廉牛肉烏冬+2汽水

餐廳深深明白,大家上黎都係想食主打嘅兩款食物,提供左幾款嘅吉列牛set俾大家選擇。我地叫左Set 2: 吉列牛+ 咖哩忌廉牛肉烏冬+2汽水 ($246),再外加一客kobekyu秘製蛋捲($68)。

識日文嘅朋友應該留意到店名kobekyu,即係神戶牛咁解。不過店舖採用嘅牛肉並唔係和牛,而係一樣牛味香濃,更有咬口嘅美國牛肩脊。吉列牛分量都幾多,外層係薄薄一層麵包糠,炸得香脆,入面嘅牛肉肉質鮮甜味美。

吉列牛定食

喜歡生食嘅朋友可以直接蘸上washabi,喜歡熟食嘅朋友,可以將牛肉放上小火爐,隨自己喜好烤到幾多成熟。點上醬油或者蒜蓉沙律醬,更帶出牛肉嘅風味,用黎送日本米飯,一流!

吉列牛定食精緻,有芝麻醬豆腐、小蕃茄同沙律菜,減輕油膩感。不過個人認為,吉列牛炸得剛剛好,跟本就唔油膩,食到停唔到口。

吉列牛定食
一開始掛住影相燒得太熟,短短十秒就夠架喇!

咖哩忌廉牛肉烏冬,賣相獨特,用一層厚厚嘅忌廉鋪面。將兩者撈勻,可見忌廉十分掛麵,食落更加香滑有口感。忌廉睇落厚身,但撈勻之後發現,佢creamy得黎食落又唔會好滯,兩個人分享剛剛好。

咖喱忌廉牛肉烏冬

Kobekyu秘製蛋卷,蛋卷內層係流心芝士,絕對做到備受芝士控吹捧嘅拉芝效果。蛋卷嫩滑,同樣地可以配上蒜蓉沙律醬,但呢個沙律醬更加入左washabi,味道更突出。

Kobekyu秘製蛋卷

一間餐廳,可以試勻兩款美食,再加上小食都十分出眾,價錢方面亦唔算特別貴。我地午飯時間去到,十二點剛剛開舖無咩人,但短短半個鐘內已經坐滿八成。唔知晚市係咩情況,建議大家最好都係一早book定枱。

2017-06-14 43 浏览
事關朋友網上見到喺日本好hit嘅吉列牛終於可以係香港登場,所以就約埋時間一齊去試吓啦,結唔到真係堅好味,番食指數都好高!店內環境開揚,而且仲有落地玻璃窗非常舒適。中午更有午膳套餐、二人餐等提供。吉列牛定食定食相當有睇頭,而且吉列牛份量都算幾多,相當抵食。只要輕輕把吉列牛放在鐵板燒就可以食得,肉嫩牛味重加埋其他醬汁一齊食非常惹味。忌廉咖哩牛肉烏冬賣相精緻,面頭有一大堆忌廉,內裡則有咖哩汁煮成嘅烏冬。混合一齊食烏冬相當滑溜,而咖哩味香微辣,唔食辣嘅朋友都啱食。秘製蛋卷推介小食,用料豐富,嫩滑嘅蛋卷包住超多芝士,芝士控嘅朋友一定唔好錯過,而且加埋佢個芥末沙律醬一齊食真係無得輸。
店內環境開揚,而且仲有落地玻璃窗非常舒適。
中午更有午膳套餐、二人餐等提供。
忌廉咖哩牛肉烏冬
秘製蛋卷
2017-06-13 114 浏览
晏晝去食唔洗等位,叫咗兩個餐三個人分,一個係吉列牛套餐,但唔記得影相,吉列牛佢整得一啲都唔好食,好un同埋個吉列皮好淋,唔會再食。個黑糯米牛肉飯啲牛肉一啲牛味都冇,係個飯辣辣地幾香口,但d牛肉真係好難食。個忌廉雞面又係好難食,好漏又得個辣字。叫完套餐之後先發現原來套餐冇話比單點平幾多,只係比單點平左$20,可以理解為罐汽水由$20變咗$10咁解,但一定要逼你飲汽水無得揀其他。一啲都唔值得去,如果要好似人哋話夜晚要等位更加唔值得,浪費時間浪費金錢。
個忌廉雞面又係好難食,好漏又得個辣字。
2017-06-12 145 浏览
香港越來越多唔係吉列牛嘅餐廳而今次去咗旺角嘅呢一間吉列牛忌廉烏冬專門店!聽個名都知佢唔止係食吉列牛佢仲有喺韓國的忌廉烏冬😁個吉列牛定食分量十足 有成兩條牛柳咁多 雖然唔係好厚 但係絕對飽肚厚薄適中 最啱食肉獸類嘅朋友👍🏻食嘅時候將吉列牛放上鐵板,每邊燒幾秒就得架啦!而且塊版唔容易黐底,呢樣野做得幾好!不會只食到粉漿 而且有微微的油脂香。我個人建議第一啖食嘅時候可以就咁食唔好點將之後呢就可以試吓點Wasabi沙律醬、秘製豉油睇吓自己口味係點我個人呢就幾鍾意Wasabi沙律醬👍🏻另外仲點左咖喱忌廉牛肉烏冬 係佢哋另一招牌 烏冬上一圈圈白色就係忌廉啦,佢唔係普通忌廉仲加左薯蓉架不過我建議要快啲食呢一個烏冬 如果唔係嘅話佢啲忌廉好容易會塔同溶咗 而且我幾鍾意佢嘅咖喱烏冬好香咖哩味 同埋啲烏冬唔會煮到太淋都幾好另外喺單張上邊仲見到佢有好多午市定食好似都幾吸引下次再嚟試吓

睇吓自己口味係點我個人呢就幾鍾意Wasabi沙律醬👍🏻

兩個幾月前去韓國食過忌廉烏冬, 一直令我回味, 原來香港都有得食類似既忌廉麵食喇!!! 彌敦道726號新開左一間日韓餐廳, 跟一般既壽司、燒肉既完全唔同, 呢度主打其實係吉列牛。雖然呢度款式唔多, 但幾乎入黎既都定必order呢度既招牌菜---吉列牛。 當然唔少得試埋呢度既忌廉拉麵~【香辣忌廉雞肉拉麵】HK$78金黃色忌廉佈滿整個拉麵既面, 賣相已經非常邪惡, 攪拌後忌廉都唔會變水, 反而令拉麵更加杰, 更加creamy! 拉麵麵質唔會太林, 所以口感唔會糊口。整體味道辣辣地, 幾惹味! 入面仲有多件無骨雞件、洋蔥絲, 雞件很嫩滑, 份量剛剛好, 食完都唔覺得好膩。【吉列牛定食】HK$148吉列豬扒食得多, 吉列牛都係第一次食, 吉列牛上檯後, 待應會把隔離既爐仔點著, 每件牛既表面都係好似平時食到既吉列豬扒表面咁, 脆卜卜, 脆度有層次, 而牛肉中心為血紅色, 可以因應個人喜好將牛肉放上爐燒至幾成熟, 我就稍為將表面燒一燒,入口食到本身邊位脆口, 內裡嫩口既牛肉, 再食到本身牛既鮮甜肉汁, 有得食, 又有得玩, 味道仲要唔錯, 正!!配上前菜: 小蕃茄、芝麻醬豆腐、味噌湯, 仲有一個

【香辣忌廉雞肉拉麵】HK$78
香辣忌廉雞肉拉麵

【吉列牛定食】HK$148
吉列牛定食

配上前菜: 小蕃茄、芝麻醬豆腐、味噌湯, 仲有一個飯,整個餐都好飽肚。
香辣忌廉雞肉拉麵
2017-06-11 63 浏览
同幾個fd即興約係旺角食飯,於是就上Openrice 搵下有咩吸引,搵到呢間吉列牛,就去試試咁我地幾個都叫左個吉列牛定食,個set有湯,有d蕃茄仔,有舊豆腐,有好多塊吉列牛,菜同一碗飯。醬汁方面有2款揀,一係就點豉油加wasabi,一係就點芥末沙律醬。兩款用黎點吉列牛都好match,而且可以添多d 沙律醬,非常好。個人會推介點沙律醬,因為唔會太搶個牛嘅味道。至於個吉列牛,原來要自己再燒下,咁台面會放左個類似燈罩嘅東西,係for 我地燒燒塊牛,有得食仲有得玩。另外叫左個韓式醬油炸雞,唔太咸,幾好食

另外叫左個韓式醬油炸雞,唔太咸,幾好食
2017-05-29