2017-09-24 111 浏览
今日又同朋友來旺角睇戲,係OpenRice search到呢間烏冬專門店,望落幾吸引,就決定試吓。Kobekyu 秘製蛋卷 $68蛋卷蛋香四溢,火候掌握得恰到好處,雞蛋一啲都唔老,個醬汁仲好好味添!味噌蟹蓋配紫菜飯糰 $58蟹膏份量不少,非常鹹鮮,簡直令人上天堂!不過飯團份量可以多啲,得三舊其實唔夠餸蟹膏呢!Rose Garden $38Citrus Ocean $38飲品賣相一流,但味道略淡。蒲燒鰻魚茶漬飯 $78以呢個價錢食到咁豐富嘅茶漬飯,真係好抵!吉列牛定食+咖哩忌廉牛肉烏冬(小辣)+牛裡脊肉蓋飯(半生)(辣)$354呢個set真係好抵食,包左三個main,非常豐富!最鍾意係忌廉牛肉烏冬,烏冬口感一流,微辣,非常滋味!

Kobekyu 秘製蛋卷 $68

味噌蟹蓋配紫菜飯糰 $58

Rose Garden $38
Citrus Ocean $38
飲品賣相一流,但味道略淡。

蒲燒鰻魚茶漬飯 $78
以呢個價錢食到咁豐富嘅茶漬飯,真係好抵!

午餐
2017-09-23 110 浏览
一直都好想試呢間既吉列燒牛!終於約列朋友去試列呢間野!見食評都唔錯!就試下係咪真係甘好食啦!得一間旺角店!上到去太約左7點幾!未算好多人!都仲有好多枱!一黎就告知!食飯限時1小時15分鐘!聽完都覺幾急下!但算啦!想食就為有將就下!一坐底!我同朋有都係叫左一個套餐set'1.吉列牛定食飯凍哂!一舊舊!牛肉就唔錯既!有得燒下!睇自己想要幾成熟!味道一般!試過就好!2.忌廉咖喱牛肉烏冬我地一落Oder 唔洗30秒即度個烏冬麵係我地面前!有點呆左!也太快了吧!味道方面ok既!我就覺得有點辣!牛肉都算嫩!
1.吉列牛定食
2.忌廉咖喱牛肉烏冬
  忌廉咖喱牛肉烏冬
2017-09-22 107 浏览
難得同朋友在旺角看完電影,身為韓食迷的我們,當然要試下最近大熱的吉列牛!果然沒有令我們失望!首先,我們叫了「吉列牛定食+咖哩忌廉牛肉烏冬(小辣)+ 牛裡脊肉蓋飯」($354)~吉列牛定食牛肉非常滑嫰,外脆內軟,真心好正!配上有嚼口的飯,不愧是主打推介,好好味!咖哩忌廉牛肉烏冬辣辣烏冬加上甜甜的忌廉,味道非常濃郁,烏冬十分爽口,讓人食完覺得不夠喉呢!牛裡脊肉蓋飯紅米飯加上味道鮮甜的牛肉,讓飯更加入味,好正!小食方面,我們選了有名的「味噌蟹蓋配紫菜飯糰」($58), 蟹味超濃,一口食下,真心入口即融,超級推介!飲品方面,有「Rose Garden 」($38),看下去像是琉璃珠一樣,顏色好靚,飲落一樣透心涼,又甜甜的,好好飲!整體而言,不論從服務、食物質素,還是環境都令人好滿意!下次有機會經過呢頭,一定會再去食!
難得同朋友在旺角看完電影,身為韓食迷的我們,
當然要試下最近大熱的吉列牛!
果然沒有令我們失望!

咖哩忌廉牛肉烏冬
辣辣烏冬加上甜甜的忌廉,味道非常濃郁,
烏冬十分爽口,讓人食完覺得不夠喉呢!

牛裡脊肉蓋飯
紅米飯加上味道鮮甜的牛肉,讓飯更加入味,好正!

飲品方面,有「Rose Garden 」($38),
看下去像是琉璃珠一樣,顏色好靚,
飲落一樣透心涼,又甜甜的,好好飲!

整體而言,不論從服務、食物質素,
還是環境都令人好滿意!
下次有機會經過呢頭,一定會再去食!
  • 吉列牛定食
之前一直都好想試吓吉列牛,又想試吓忌廉烏冬,估唔到呢間鋪頭可以一次過滿足我兩個願望。一直都以為忌廉烏冬就係忌廉加烏冬,因為佢個面頭白雪雪,呃得下人,點都諗唔到原來佢個底係咖喱黎嘅。一插隻筷子落底,就見到咖喱。佢嘅咖喱味唔算太辣或者太過濃,因為有忌廉嘅味道中和返。吉列牛都唔錯,因為係自己搵個石爐仔去燒,自己控制過火同埋個生熟程度,鍾意食生啲嘅就唔好煎咁耐啦。佢嘅牛肉味都幾香濃,玩太過油淋淋,用嚟送飯就啱啱好啦

• 吉列牛定食
如題,是我終於,終於可以吃到忌廉咖哩烏冬了!我等了又等,等了又等,終於等到男友肯帶我去旺角,看到很多別人的照片,先知道旺角開了韓國那家吉列牛忌廉烏冬專門店!我們還未到韓國試過,但香港開了,一定要去一次!店鋪開中午12時,我們11時40分便上去,但店員很有禮貌跟我們說12時才招待喔。那我們便到樓下等一下!到了中午12時,我們便再次上去,看到已有一對情侶就坐。門面比較簡單,只有一個小的reception。店鋪比較大,可以容納40-50人。我們的位置也是卡位,非常舒適由於是午餐,我們只order 了兩個sets。吉列牛定食 Kobekyu Katsu Set $148這個韓國來港的吉列牛定食,牛肉只煮到兩三成,外面就炸到脆皮,肉咬牙好煙靭咬不到,還是要靠隔邊的烤爐烤一下才可放進食沾上wasabi沙律醬或柚子豉油,口感更住而且還配有麵鼓湯,非常足料咖哩忌廉牛肉烏冬 Creamy Curry Beef Udon $78之前看到朋友照片,一直不明白為什麼這個是辣的🌶今天嘗過後,終於了解了一試難忘,好想再吃多一碗!無論忌廉、咖哩味道都做得十全十美,牛肉也夠嫩滑推介度滿分跟套餐我們選了跟汽水,但可惜沒
如題,是我終於,終於可以吃到忌廉咖哩烏冬了!

我們還未到韓國試過,但香港開了,一定要去一次!
那我們便到樓下等一下!
到了中午12時,我們便再次上去,看到已有一對情侶就坐。
門面比較簡單,只有一個小的reception。

店鋪比較大,可以容納40-50人。

我們的位置也是卡位,非常舒適

由於是午餐,我們只order 了兩個sets。

吉列牛定食 Kobekyu Katsu Set $148

沾上wasabi沙律醬或柚子豉油,口感更住

而且還配有麵鼓湯,非常足料

之前看到朋友照片,一直不明白為什麼這個是辣的🌶

今天嘗過後,終於了解了
一試難忘,好想再吃多一碗!
無論忌廉、咖哩味道都做得十全十美,牛肉也夠嫩滑
推介度滿分

跟套餐我們選了跟汽水,但可惜沒有健怡可樂可選
2017-09-17
2017-09-20 111 浏览
最近香港都開咗幾間專食吉列牛嘅餐廳今次嚟到呢一間位於旺角嘅kobekyu因為我係韓國旅行嘅時候都食過kobekyu,所以今次係香港開咗都想再試下點左一個吉列牛定食,忌廉牛肉烏冬餐定食包括左沙律,前菜,面豉湯,白飯吉列牛大概有15至16片,將由要放上石爐輕輕煎熟,入口外脆內軟,牛肉嘅肉質嫩滑,點上配備嘅醬汁更加可口忌廉牛肉烏冬,滿滿嘅忌廉包圍着整碗烏冬,而內裏有香濃嘅牛肉,烏冬口感彈牙咖喱味香濃配合忌廉這個配搭口味非常新穎可口。
最近香港都開咗幾間專食吉列牛嘅餐廳
今次嚟到呢一間位於旺角嘅kobekyu

點左一個吉列牛定食,忌廉牛肉烏冬餐
定食包括左沙律,前菜,面豉湯,白飯

2017-09-20 75 浏览
朋友相約我到具人氣的店食晚飯, 就來到吉列牛忌廉烏冬專門店。店有從落地窗口可挑望旺角景色 。(吉列牛定食 $148)吉列牛定食相信是這店大熱食品之一。這定食有飯, 豆腐, 小蕃茄,麵豉湯, 當然少不了主角吉列牛。 本身牛已炸好了, 是肉內比較生生地,只需在石火爐上煎一煎.按個人喜好煎幾成熟,十分有趣。這吉列牛外脆內鬆軟, 略不夠濃烈牛肉味, 另可沽點醬汁或沙律醬呢!(味嘈蟹蓋配紫菜飯糰 $58)蟹膏口味較濃,要用伴飯加紫菜包住食中和下口味,食落真係韓國原味嘅蟹膏,超滿足!
店有從落地窗口可挑望旺角景色 。

(吉列牛定食 $148)

(味嘈蟹蓋配紫菜飯糰 $58)

2017-09-19 321 浏览
今日亞仔放假話帶我吃好東西,咁我就跟他見識吓,原來是吃韓國新派菜,吉列牛定食&咖喱忌廉牛肉烏冬。我們坐位在大窗位置,光猛又開揚。吉列牛外層已經被炸得鬆脆,粉嫩的牛肉內層,可自行隨個人喜好燒牛肉控制生熟度。我在烤壚上輕輕烤到牛肉兩邊剛熟,我第一次品嘗吉列牛肉,外酥脆肉鮮嫩滑,且香氣四溢!咖喱忌廉牛肉烏冬又是我第一次見識的新派菜,忌廉的底下有咖喱牛肉、冬菇薄片、烏冬,我只淺嘗,畢竟未習慣如此新口味。加一個小吃,Kobekatsu秘製蛋卷,即是是蛋捲芝士,我只吃蛋卷,頗不錯。

我們坐位在大窗位置,光猛又開揚。

咖喱忌廉牛肉烏冬

秘製蛋卷
2017-09-18
吉列牛定食
吉列牛、忌廉烏冬,韓國必食系列之一。知道旺角彌敦道726號有得食。六點左右完左event,同另一半襯未入夜現長龍,就即刻過去食番轉。一出lift門便是鋪面。正中間多張二人座,整齊舒適,左方仲有梳化位,對住外景,睇住黃昏雲霞,食住韓餐,別有一番味道。每張台均有一個黑色的小立方爐,以供燒吉列牛之用。店員服務親切有禮,很有效率。咖哩忌廉牛肉烏冬($78):白雪雪嘅忌廉蓋住面層,滑得來有微微的花紋,中間亦撒有蔥花。輕輕伴開忌廉,就見到熱騰騰嘅煙湧上來,隨之夾起咖哩鳥冬,亦傳來香噴噴的咖哩辣味。撈起忌廉,烏冬食落特別滑身,咖哩辣度剛好。還有牛肉小片5、6塊,剛熟、嫩口。吉列牛定食($148):終於到吉列牛啦!有20塊之多。每塊都有薄薄吉列的炸脆。除左吉列牛主食之外,仲有一客豆腐、車厘茄;一碗味噌湯(內有好厚的海帶)、一碗配有topping碎。每塊牛肉色紅得一致,厚度都係一樣架。放上小立方,前後燒2-3分鐘就入得口。就咁燒完入口,都好夠味道。如果想換換口味,亦有芝麻醬,類壽喜燒的鼓油。三款味道,任君選擇。接近六時半,全場已滿座。幸好做一步到鋪,即刻有位。見每座都有吉列牛同忌廉烏冬,果然是特色必食之

吉列牛定食

接近六時半,全場已滿座。幸好做一步到鋪,即刻有位。見每座都有吉列牛同忌廉烏冬,果然是特色必食之選。
2017-09-18 89 浏览
記得不久前去韓國,已經好興忌廉烏冬成日覺得一咸一甜,好食極有限點知最近女友突然話想食,只好同佢一齊去餐廳位於旺角彌敦道,基本上成棟都係餐廳午市套餐 (不用加一)飲品除左熱茶免費提供,就只有罐裝汽水可揀(另加5蚊)唔想茶漬飯可加錢轉拉麵/烏冬最後叫左吉列牛忌廉烏冬同鰻魚炒飯配流心蛋先來鰻魚炒飯配流心蛋賣相唔錯,都有唔少鰻魚粒用上珍珠米做炒飯,飯粒濕潤𥚃面更有不少洋蔥絲增加口感,流心蛋富蛋香,成件事不錯!吉列牛忌廉烏冬忌廉食落去太濃,唔會好膩咖哩烏冬配上忌廉同吃,口感更加滑溜咖哩帶點微辣,牛肉只有4小塊,富牛味如果多少少會更好食後大改觀,原來忌廉烏冬係可以好夾架!下次有機會,一定會試下吉列牛
記得不久前去韓國,已經好興忌廉烏冬
成日覺得一咸一甜,好食極有限

點知最近女友突然話想食,只好同佢一齊去
餐廳位於旺角彌敦道,基本上成棟都係餐廳

午市套餐 (不用加一)
飲品除左熱茶免費提供,就只有罐裝汽水可揀(另加5蚊)

唔想茶漬飯可加錢轉拉麵/烏冬
最後叫左吉列牛忌廉烏冬同鰻魚炒飯配流心蛋

先來鰻魚炒飯配流心蛋
賣相唔錯,都有唔少鰻魚粒

用上珍珠米做炒飯,飯粒濕潤
𥚃面更有不少洋蔥絲增加口感,流心蛋富蛋香,成件事不錯!

吉列牛忌廉烏冬
忌廉食落去太濃,唔會好膩

咖哩烏冬配上忌廉同吃,口感更加滑溜
咖哩帶點微辣,牛肉只有4小塊,富牛味
如果多少少會更好

食後大改觀,原來忌廉烏冬係可以好夾架!

下次有機會,一定會試下吉列牛
2017-09-17 153 浏览
有次晚上7點經過看見很想吃,但晚市很多人排隊。所以下次再去。中午12點,一開就同朋友去左食。選擇了一個吉列牛加忌廉辣雞炒麵,仲有包2罐汽水,價錢246,十分便宜。大約等20分鐘,就上菜,先上吉列牛。吉列牛油脂分佈平衡,入口即溶,口感軟腍。有3個方法吃:第一,點芥末蛋黃醬。第二,點甜酸汁。第三,加入芥末。個人喜歡第二個方法,朋友喜歡第一個方法。忌廉辣雞炒麵比較辣,入面太多洋蔥,本人不喜歡蔥類,不予置評。
中午12點,一開就同朋友去左食。
大約等20分鐘,就上菜,先上吉列牛。
吉列牛油脂分佈平衡,入口即溶,口感軟腍。
有3個方法吃:第一,點芥末蛋黃醬。
第二,點甜酸汁

第三,加入芥末。
個人喜歡第二個方法,朋友喜歡第一個方法。
忌廉辣雞炒麵比較辣,入面太多洋蔥,本人不喜歡蔥類,不予置評

吉列牛
2017-09-14
吉列牛
2017-09-17 68 浏览
我又來食烏冬啦😂之前係韓國試過 來到香港之後就食過兩次本身對吉列牛冇咩興趣 而且係韓國試過覺得唔得冇咩特別因為朋友好想試吓所以叫左定食SET吉列牛定食+ 咖喱忌廉牛肉烏冬or 香辣忌廉雞肉炒麵+汽水x2 $246結果係大家都覺得吉烈牛無想像中好食不過想試吓燒下影吓相都可以試返次~烏冬一如以往嘅好好食好creamy咖喱有小小辣但係好味 烏冬好滑 裏面仲有牛肉添另外叫咗秘製蛋捲$68 覺得不過不失 正常水平 對得住價錢蛋味都香既 但芝士略嫌有d少都有叫到香辣忌廉雞肉炒麵 不過冇影相 因為小編唔係好食得辣嘅關係 覺得好辣 似係公仔麵 會建議叫返烏冬哈哈 我覺得呢度嘅人氣item一定系烏冬下次review返LUNCH先
我又來食烏冬啦😂
之前係韓國試過 來到香港之後就食過兩次
本身對吉列牛冇咩興趣 而且係韓國試過覺得唔得冇咩特別

因為朋友好想試吓所以叫左定食SET

結果係大家都覺得吉烈牛無想像中好食
不過想試吓燒下影吓相都可以試返次~

另外叫咗秘製蛋捲$68

覺得不過不失 正常水平 對得住價錢
蛋味都香既 但芝士略嫌有d少

哈哈 我覺得呢度嘅人氣item一定系烏冬

下次review返LUNCH先

• 咖喱忌廉牛肉烏冬
2017-09-16 82 浏览
今日突然想食下shabu shabu 而且呢個鍋入面材料都非常之豐富當然一打開蓋就已經比佢哋嘅牛肉吸引左啦下面仲有娃娃菜金菇鮮冬菇而且個湯底仲係用上鰹魚汁昆布湯底估唔到呢間主打韓式同日式料理嘅餐廳製作起日式火鍋有幾咁有水準而且個牛肉中唔係求其嘅質素完全唔係嗰啲一般肥膏一半肉嘅平價肥牛肉食落口肉味非常濃郁而且肉仲比較厚切所以唔會喺火鍋入面滾幾滾就已經成片牛肉溶化晒之後叫咗一款味噌蟹蓋紫菜飯這裏的飯用上了日本珍珠米所以食落口粒粒飽滿比較黏口正正因為咁黏口所以好容易咁吸收晒蟹蓋的蟹膏精華而且仲用上脆卜卜嘅紫菜包住食一啖一口簡直十分滋味最後叫埋一款日式牛里脊炒飯配流心蛋呢一款嘅牛肉更加好食而且有少少部位重連住根位但係就唔會完全咬唔斷吞唔落咁而且不得不讚這個炒飯炒得非常之甘香同埋入味在吉穿埋個流心蛋伴埋個蛋汁去食而且牛肉分量中多到嚇死人食極都仲係有牛肉完全係牛肉迷不錯嘅選擇
今日突然想食下shabu shabu

而且牛肉分量中多到嚇死人
食極都仲係有牛肉
完全係牛肉迷不錯嘅選擇
2017-09-16 91 浏览
之前想試好耐架啦 聽講呢間野係韓國好出名 有朋友試過話唔錯呢度既招牌菜係吉列牛 即刻點黎試下 前菜有豆腐配芝麻醬 清清地 又好滑 麵豉湯比一般淡味 唔會太咸 開胃就岩岩好主菜吉列牛係自己燒 有幾熟可以自己決定 牛既品質唔錯 食落有牛肉味無雪味 外皮香香脆脆 好食可以點啡色果個汁 酸酸地解油感 又可以點wasabi 兩樣各有特色覺得個cream純粹for影相 食落無味 烏冬好彈牙 配埋咖哩湯底都幾夾 不過像香港魚蛋果d咖哩 如果係日本咖哩更佳補多張蛋卷內有芝士 好食!
之前想試好耐架啦 聽講呢間野係韓國好出名
有朋友試過話唔錯

補多張

蛋卷內有芝士 好食!
2017-09-13 108 浏览
呢餐又係一個好期待既聚會,期待跟一位老朋友聚會,期待這店的食品大家都好準時七點前到達, 如果再遲多十五分鐘,間餐廳已經full house要等位了吉列牛定食 $148呢個餐都等了段時候才上枱,相信是大熱之一,而等待也是值得。 有豆腐沙律,車厘茄沙律,麵豉湯,還有最正既吉列牛侍應在小火爐點了火,那我們就可以自己動手把吉列牛輕輕一燒, 因本身喜好較生的牛肉,所以我就集中煎香吉列牛的外層外層稍稍一煎已十分脆口,而牛肉十分鬆軟,口應對比甚大,而更可自行diy更加加分唯一就是冷氣有點不足,特別在滿座時更顯明,下次定會再來試試另一款的雪白咖哩烏冬
吉列牛定食 $148