2017-11-07 100 浏览
無諗過樓上鋪都可以多人成咁,雖然係lunch hour, 但係係星期六喎。係樓下見佢有茶漬飯,未食過所以想試下。價錢係好合理既lunch,而且佢份量都幾大,食得飽!上到黎發現佢仲有呢個特色吉列牛,所以就同fd一人叫一樣。先講呢個吉列牛,如豐富。佢個牛係出面用吉列方式處理,入面就全生。(到底係點做到架呢?) 放心,佢唔係叫你全生咁食,旁邊有個小石板可以燒熟D牛既!本身個石板上面已有少少少量油。下面有個蠟燭D fd keep warm。個牛放係上面就馬上聽到“炸炸聲”,又聞到好香!完全係照顧哂視聽嗅覺而我發現無影到佢個完成品。呢個煮法有個好處就係,生熟完全由食客control,入面好香,出面好脆既感覺真心正!雖然覺得好熱氣個Fd叫茶漬飯不過轉左烏冬其實我覺得咁應該就會變左湯烏冬Haha, anyway, 咁佢想食都無法。茶漬烏冬有3個味可以揀,我地揀左綠茶湯。綠茶味好淡好淡。咁樣都好,唔會令我覺得太奇怪。佢個燒雞燒得好香,醬料都落得岩岩好,少少甜,用黎配淡淡既烏冬就岩岩好!extra叫左個菜,幾爽口

價錢係好合理既lunch,而且佢份量都幾大,食得飽!

上到黎發現佢仲有呢個特色吉列牛,所以就同fd一人叫一樣。

個Fd叫茶漬飯不過轉左烏冬

extra叫左個菜,幾爽口

2017-11-06 171 浏览
我第一次寫食評 係因為我覺得呢間真係好好食😀😀我見到餐牌嘅時候都有啲罪惡感 因為個烏冬上面有好多忌廉,不過正正因為呢啲忌廉令個烏冬好creamy另外,吉列牛定食都好好食,牛味都幾出😄
我第一次寫食評 係因為我覺得呢間真係好好食😀😀
另外,吉列牛定食都好好食,牛味都幾出😄
2017-10-21
庆祝纪念
生日
2017-11-03 318 浏览
係旺角做完運動就黎左呢度食晚飯啦,知道呢間啲吉列牛同埋咖喱忌廉牛肉烏冬都出名既,一早就已經mark低左。吉列牛暫時唔係好捨得食住,下次先,今次先試左個埋咖喱忌廉牛肉烏冬先。去之前見親啲相都係一片白色忌廉,令人好好奇想知究竟入面會係點架呢?咖喱忌廉牛肉烏冬 $78黎到即刻,窺探下佢個盧山真面目先,其實都估到既,咖哩呀嘛,仲唔係黃色!我覺得呢個配搭都幾新奇,甜甜地既忌廉配辣辣地既咖喱。咦,又真係幾夾幾好食喎,啲忌廉奶香好吸引,而且又唔會太heavy,的確係幾好食。不過係啲牛肉少左啲...食幾塊都已經無哂嚕。啊,如果整到咖喱忌廉牛肉飯黎試下就好啦。

咖喱忌廉牛肉烏冬 $78
咖喱忌廉牛肉烏冬

啊,如果整到咖喱忌廉牛肉飯黎試下就好啦。
2017-11-01
咖喱忌廉牛肉烏冬
2017-10-29 161 浏览
之前看雜誌介紹,心郁郁想試食好耐。終於襯生日去滿足下自己。餐廳有電話訂座訂座,所以預早留了枱不用花時間等位子。2個人,點了兩個main dish, 一個side dish,埋單約300 左右。吉列牛定食牛肉看起來新鮮,雖然有人說牛肉是可生吃,感還是覺得燒一下比較好。 小小的爐每次可燒5-6塊左右。燒過的吉列牛很滋味!牛肉外層因為炸過,非常的香口,而燒完的牛肉還是很多肉汁。而且自己動手燒可以決定牛肉的成熟度,小小的烹調也能找到小樂趣!咖喱忌廉烏冬賣相有點像剛打好的鮮忌廉。這個主食我還真的蠻有驚喜!以為忌廉味會得重,結果咖喱的辣味把忌廉原有的味道蓋過了,不過忌廉反將咖喱醬變得更嫩滑,更有層次感。Kobekyu 秘制蛋卷芝士控一定不能錯過!每一小塊拉出來時都拉出一條長長的芝士絲。 而溫溫的芝士軟軟的,入口即溶。雞蛋配芝士,真的無懈可擊!Citrus Ocean賣相不錯,呃like還可。 柑橘味不是不夠,是因為凍飲融不了,也匀不平均,柑橘精華都沉底了,越飲越甜。整體評價: (10分最高)環境: 7衛生: 7賣相: 8味道: 8.5價格: 7.5
之前看雜誌介紹,心郁郁想試食好耐。終於襯生日去滿足下自己。

咖喱忌廉烏冬

Kobekyu 秘制蛋卷

Citrus Ocean

整體評價: (10分最高)
環境: 7

庆祝纪念
生日
  • Kobekyu秘制蛋卷
2017-10-29 122 浏览
今日嚟到旺角食吉列牛 忌廉咖哩烏冬一黎到 成個雪山咁🌁 好鬼吸引 唔係好捨得食🙈 咖哩味好強 烏冬好熱 不過靭度十足 唔會一啤野 忌廉味唔強 基本上唔太覺 不過夠哂一般人打卡影相啦🙈吉列牛套餐查實套餐有好多種 不過我地心大心細 牛肉分量都唔錯 外面脆脆 但係入面仲係半熟嘅 放上爐上面燒一燒 熱返食 啱啱好 入口雖然有少少油膩 但係配埋沙律菜咁食 啱啱好蜜糖雞翼以為只係普通雞翼 點知食落都幾香口 蜜糖味幾香 甜甜既 但幾好食
今日嚟到旺角食吉列牛

吉列牛套餐

蜜糖雞翼
2017-10-29
2017-10-24 127 浏览
日韓食店在香港一直人氣高企,成功主線2大類:一是直送食材,令食客尤如置身當地享受佳餚;二是玩味特色,吸引一眾打卡人士。這店就是後者,主打的吉列牛及忌廉烏冬均是IG粉絲必選之物。今晚我亦不例外為此而來。店舖位於商廈的17樓,樓面不大,沒什麼等候位置,等吃的候電梯的往往擠在一起,店員亦難以分辨,往往要大喊數次才成。另外收銀處亦相當狹少,刷卡後連簽名也需在枱邊一小角完成,感覺不太好。我們訂了枱,所以等了15分鐘便入座。點了份二人套餐,除2大主角外還包括2罐汽水。下單不到5分鐘一碗雪白的忌廉烏冬便來了。顏色好看,加上如玫瑰花般的螺旋圖案,真的叫女生未食先興奮。下筷一攪,雪白的忌廉下是熱氣騰騰的牛肉洋蔥咖哩烏冬,牛肉洋蔥炒得很香,咖哩是微辣,鳥冬有咬口,伴以幼滑的淡忌廉是出奇的合拍,叫人難以抗拒,三扒兩撥便把它吃過清光。跟著是另一位主角出場-吉列牛,牛肉上桌時是凍的,需利用桌上的小火爐炙熱,熟成度是案個人選擇。吉列外皮在加熱時發出吱吱聲,還有少計油彈,加上鮮牛肉慢慢烤熟,玩味十足。味道嘛,是可以的,肉味不濃但亦不酥。套餐配的麵鼓湯內有大量昆布,味道不過鹹,不錯。但那碗米飯可嚇壞了人,一來不是熱的,二來是硬得拮口,難道要人用湯掏飯嗎?煮一鍋米飯難道不算高吧,若這個不改善,對餐廳長遠發展一定會有負面影響的。

2017-10-19
  • 忌廉咖哩烏冬
吉列牛之前掀起左熱潮一開始有日本🇯🇵吉列牛而家連韓國🇰🇷吉列牛都進攻香港今次去左旺角一間韓國吉列牛試下睇下🇯🇵同🇰🇷邊個出色啲!店內裝修簡單我地叫左個味噌蟹蓋配紫菜飯團本身好鍾意食蟹蓋所以想試吓味噌蟹膏份量夠多,不過略嫌過鹹一定要加上紫菜飯團一齊食可惜飯團質地有啲淋,有啲一pat pat 咁或者係韓國人鐘意較濕身既飯而紫菜亦已經淋左,一點都不脆所以變相令到無口感同層次令原本不錯既蟹蓋頓然失色吉列牛定食$148黎得呢度梗係要食吉列牛啦!有2人份量既吉列牛set ,不過想試下其他,所以叫左個一人份量定食都包好多野味噌湯,豆腐,番茄正常水準主角: 吉列牛吉列牛有兩塊以呢個價錢黎講,份量好足吉列牛本身已經輕輕炸過大家可以起小鐵板上面再燒鐘意燒幾熟都可以自己決定食先燒,燒完即刻食完全唔怕會凍左肉質方面,其中一舊有筋,明顯較難咬需要多少少牙力呢度即牛始終不及日本既重牛味同嫩滑不過,呢個價錢值得一試既雪冰冷麵$62 加 韓燒牛肉$38(注意: 唔係一set ,要分開點的)雪冰冷麵冷麵好夠凍有好多菜做配料湯亦夠凍,味道唔錯唔會好咸食落涼浸浸,好舒服韓燒牛肉$38又唔係好覺韓燒味反而似燒汁牛肉多啲不過不
吉列牛之前掀起左熱潮
一開始有日本🇯🇵吉列牛
而家連韓國🇰🇷吉列牛都進攻香港

今次去左旺角一間韓國吉列牛試下
睇下🇯🇵同🇰🇷邊個出色啲!

店內裝修簡單

味噌蟹蓋配紫菜飯團

我地叫左個味噌蟹蓋配紫菜飯團
本身好鍾意食蟹蓋
所以想試吓
味噌蟹膏份量夠多,不過略嫌過鹹
一定要加上紫菜飯團一齊食
可惜飯團質地有啲淋,有啲一pat pat 咁
或者係韓國人鐘意較濕身既飯
而紫菜亦已經淋左,一點都不脆
所以變相令到無口感同層次
令原本不錯既蟹蓋頓然失色

吉列牛定食$148
黎得呢度梗係要食吉列牛啦!
有2人份量既吉列牛set ,
不過想試下其他,
所以叫左個一人份量

定食都包好多野
味噌湯,豆腐,番茄正常水準

主角: 吉列牛

吉列牛有兩塊
以呢個價錢黎講,份量好足
吉列牛本身已經輕輕炸過
大家可以起小鐵板上面再燒
鐘意燒幾熟都可以自己決定
食先燒,燒完即刻食
完全唔怕會凍左

肉質方面,
其中一舊有筋,明顯較難咬
需要多少少牙力
呢度即牛始終不及日本既重牛味同嫩滑

不過,呢個價錢值得一試既

雪冰冷麵$62 加 韓燒牛肉$38
(注意: 唔係一set ,要分開點的)

雪冰冷麵

韓燒牛肉$38
又唔係好覺韓燒味
反而似燒汁牛肉多啲
不過不失

如果只叫冷麵,會有啲寡,
都係叫埋牛肉,
有肉有菜先夠滿足🤗

牛舌雞肉串

其實一啲都食唔出有牛舌...
好普通,其實唔係好知食緊啲咩
不叫都無損失🤔

⭐️整體來講,吉列牛既質素始終不及日本吉列牛
不過份量足夠,咁既價錢亦都可以食下既
2017-10-19 132 浏览
中午時段,環境一流,我們叫左吉列牛扒石燒配咖哩烏冬二人餐免加一!吉列牛扒好特別,而忌廉咖哩烏冬超級好味!兩個人食剛剛夠飽,還附送每人一杯汽水👍🏻👍🏻下次會再光臨😆
吉列牛扒好特別,而忌廉咖哩烏冬超級好味!
兩個人食剛剛夠飽,還附送每人一杯汽水👍🏻👍🏻
下次會再光臨😆
2017-10-19 110 浏览
約左朋友去花園街shopping..Shopping前一定要填飽個肚先啦⋯⋯我就上openrice 搵左附近既餐廳,比個吉列牛同忌廉烏冬吸引左,就上左去食一開𨋢,見到間環境好簡好整齊好乾淨既餐廳,但塞左一塞,因為無人,我仲以為可能未營業(當時係大概15:00),我仲問一問侍應係咪營業緊(諗起都失禮)或者可能係平日又唔係lunch時間所以無咩人啦我地諗都唔諗就叫左吉列牛果個套餐同忌廉烏冬個吉列牛切得比較細件,食落口感唔夠豐富,牛肉唔夠嫩,同埋個飯勁難食,超硬超乾!好失望忌廉烏冬,有驚喜,入面係咖哩,烏冬好滑,可惜咖哩太辣同入面既肉好靭真係貪得意因爲未食過忌廉烏冬黎左!但連我鐘意食既吉列牛都失望!
約左朋友去花園街shopping..
Shopping前一定要填飽個肚先啦⋯⋯
或者可能係平日又唔係lunch時間所以無咩人啦

我地諗都唔諗就叫左吉列牛果個套餐同忌廉烏冬

2017-10-18 2603 浏览
之前係日本食過吉列牛,令人難忘。今次發現旺角竟然都開左吉列牛專門店。即刻約男朋友放工後黎試下。環境寬闊,同男朋友二人坐左張大梳化,可以一路食一路放滿bigday 資料枱上硏究,非常舒適。噌蟹蓋配紫菜飯團最愛蟹膏...食極都唔會厭🙈琴日屋企先食完韓國蟹膏😝呢道既蟹膏係蟹肉蟹膏混合後放入蟹蓋,一絲絲既鮮甜香濃既蟹膏再配上紫菜、珍珠米包埋一齊食,口感豐富,幸福非常😋😋必食!咖哩忌廉牛肉烏冬一層白色軟綿忌廉舖面,仲有幾粒葱花襯托,賣相唔錯, 先將忌廉與咖哩烏冬混合一起 ,而個cream都幾易溶響碗咖哩牛肉烏冬到, 令到咖喱更細滑更香濃,咖哩香甜小小辣,烏冬很爽滑, 牛肉藏在烏冬下,較吉到牛有咬口,食完都完全唔覺得膩。價錢抵食👍🏻👍🏻吉列牛定食擺盤精美,吉列牛佔上麵包糠炸過,內層仲係呈現鮮嫩粉紅色,非常吸精。整set 有兩款醬汁同Wasabi,食牛時沾唔同調味食落唔同感覺👍🏻,各有風味。店員會黎幫你係石板下點火,石板的熱度很夠,唔洗幾十秒就食得。吉列牛肉嫩滑,有吉列嘅脆口,又有燒肉既香味。可生食或烤一烤,雙重滋味,好正。套餐仲包含胡麻醬豆腐、小蕃茄、珍珠米飯、麵豉湯。整餐非常豐富,大滿足🙌🏻

噌蟹蓋配紫菜飯團
最愛蟹膏...食極都唔會厭🙈
琴日屋企先食完韓國蟹膏😝

咖哩忌廉牛肉烏冬

• 蟹膏飯團
2017-10-16 556 浏览
近來fb成日,洗版講吉烈牛有幾好食。所以我就叫左,我男朋友陪我去食啦!我地個日大概7點去到,好幸運地唔洗等,就可以直接入去!不過因為無訂位,所以限時1小10分鐘!我同男朋友各自叫左,吉烈牛訂食同埋忌廉咖哩烏冬!個牛係入面係生,你自己可以掌握火候,鍾意幾成熟,都可以!個咖喱烏冬撈埋d忌廉,係完全絕配
近來fb成日,洗版講吉烈牛有幾好食。
所以我就叫左,我男朋友陪我去食啦!
我同男朋友各自叫左,吉烈牛訂食同埋忌廉咖哩烏冬!
個牛係入面係生,你自己可以掌握火候,鍾意幾成熟,都可以!
個咖喱烏冬撈埋d忌廉,係完全絕配

2017-10-07
2017-10-16 181 浏览
係韓國好hit既吉列牛,黎左香港。😍😍可以去試下喇!去到環境幾好,唔會話好逼。所以都幾岩幾個人傾計坐下。叫左個吉列牛set食!黎到份set都幾大份喎!!個牛都幾靚。牛既出面已炸好,內裡未熟。等我地自己熟😍第一次食呢啲,覺得好好玩。一件一件放上去燒下。食落去,個肉好滑,好味!佢仲有啲開胃前菜,都幾好!建議 可以一次過燒幾舊,因為有排燒 😂😂另外配有沙律菜,自己再落醬上去,都幾好味。再叫左呢個奶油咖喱烏冬,一黎到,見到。哇,咁多cream!撈埋d烏冬。食落去,就無話咩特別。感覺都係食緊咖喱烏冬咁。我覺得只叫吉列牛就得了 !因為份量已經好大份再叫,就會好飽。食唔哂 。😂
係韓國好hit既吉列牛,黎左香港。😍😍
可以去試下喇!
去到環境幾好,唔會話好逼。所以都幾岩幾個人傾計坐下。

叫左個吉列牛set食!
黎到份set都幾大份喎!!個牛都幾靚。
牛既出面已炸好,內裡未熟。
等我地自己熟😍
第一次食呢啲,覺得好好玩。一件一件放上去燒下。
食落去,個肉好滑,好味!
佢仲有啲開胃前菜,都幾好!
建議 可以一次過燒幾舊,因為有排燒 😂😂

另外配有沙律菜,自己再落醬上去,都幾好味。

再叫左呢個奶油咖喱烏冬,一黎到,見到。哇,咁多cream!
撈埋d烏冬。

食落去,就無話咩特別。感覺都係食緊咖喱烏冬咁。

我覺得只叫吉列牛就得了 !因為份量已經好大份
再叫,就會好飽。食唔哂 。😂

2017-10-10 205 浏览
之前在韓國食過,估唔到咁快香港都有,之前要排很長隊,今日經過見唔洗排隊就上去食半熟吉列牛很正宗,放左鐵皮上燒熟再食,很正還有忌廉咖哩烏冬,也是招牌菜,味道不過不失侍應送餐速度也很快,推薦再吃;)

半熟吉列牛很正宗,放左鐵皮上燒熟再食,很正

還有忌廉咖哩烏冬,也是招牌菜,味道不過不失
侍應送餐速度也很快,推薦再吃;)
2017-10-09 224 浏览
見其他朋友到食吉列牛, 我都心思思想去, 咁岩上網搵到吉列牛專門店, 就同朋友一齊去啦!先叫個玫瑰特飲, 以花入饌,就未必每種花都適合, 但用上玫瑰就成為PERFECT MATCH!以乾玫瑰花作主調,芬芳撲鼻, 甜度岩岩好, 又可減輕吉列牛既熱氣感覺吉列牛定食148蚊, 前菜有芝麻醬配車厘茄同埋豆腐, 夠開胃, 外層蘸上麵包糠炸得香脆,中心牛肉半生,我大約煎至全熟, 牛味好濃, 內里10分JUICY! 牛既質素勁好! 仲可以點燒汁、WASABI,味道更豐富!飯用上日式珍珠米,上面放上芝麻,蒜粒,紫葉粒,有左佢地令白飯生色不少,香口得黎又有口感,一啖飯一口吉列牛, 個感覺好滿足!

2017-10-09 213 浏览
之前同閨蜜已經黎過一次食lunch 不過當時唔識叫 無試到招牌之一既咖哩忌廉烏冬事隔幾個月 今次就捉左小胖男友上去同我再食估唔到weekday既晚市都咁多人等位 收工去到都等左20分鐘先有位小妹既目標好清晰 一定要食忌廉烏冬而小胖男友就睇到餐牌突發話想食肥牛雜菜sabusabu 如是者就兩樣叫晒再加個小食炸芝士薯仔年糕細細件 用脆卜卜既紫菜包住 咬落既質地好實在 煙韌彈牙主角咖喱忌廉牛肉烏冬出場喇個樣好過癮 好似忌廉蛋糕咁用一挑 濃濃既咖哩烏冬就係忌廉海中突圍而出 撈埋忌廉一齊食 口感更幼滑無令我失望小胖男友揀既sabusabu用既牛肉質素都不錯 牛肉味濃 配白飯岩晒
事隔幾個月 今次就捉左小胖男友上去同我再食

小妹既目標好清晰 一定要食忌廉烏冬