海防道熟食中心常常聽過,但其實一次也沒有去過。終於在重開後找了天去吃吃看地道的熟食檔。當中有幾間可以選擇,所以要看清想吃哪間才找桌子坐下喔!於是這次先試一進去就看到的 - 合香園。✦ 沙爹牛肉麵 ($30) - 這間的沙爹牛肉麵有蔥,店員會問您要不要。沙爹十分濃郁,沒怎吃到花生味道,不過有點微辛。牛肉很鮮嫩,份量也算多吧!? 麵也沒有糊糊的。✦ 奶茶 (+$14) -加凍飲品要這價錢有點少貴,不過說到地道又怎可以少了奶茶呢而且這間是用瓦煲煲的茶,茶味更香濃的喲!✦ 鮮油奶多士 ($18) - 看起來不錯,但就沒有什麼特別驚喜。
海防道熟食中心常常聽過,但其實一次也沒有去過。
終於在重開後找了天去吃吃看地道的熟食檔。
當中有幾間可以選擇,所以要看清想吃哪間才找桌子坐下喔!
於是這次先試一進去就看到的 - 合香園

沙爹十分濃郁,沒怎吃到花生味道,不過有點微辛。
牛肉很鮮嫩,份量也算多吧!? 麵也沒有糊糊的。

奶茶 (+$14) -
加凍飲品要這價錢有點少貴,不過說到地道又怎可以少了奶茶呢
而且這間是用瓦煲煲的茶,茶味更香濃的喲!
沙爹牛肉麵

鮮油奶多士
题外话/补充资料: 大概是因為重新裝修過的關係,環境頗乾淨,而且用餐時也不會很熱那樣子。
2022-07-03
今日去食外賣,叫咗兩個沙嗲牛肉麵同一個凍瓦煲奶茶。食完評價係:比普通仲要差。個面質地好淋、食入口真係一個糊仔。我諗佢個質素都幾浮動,因為我之前睇片介紹係話佢個面有燶味,但係面質係正常。沙嗲湯好浠,唔濃。瓦煲奶茶就係一杯正常味道嘅凍奶茶。唔會再成日都唔會推薦人去食。兩個面加埋一杯嘢飲70幾蚊價錢正常,不過好客觀咁講去普通茶餐廳個質素都會好過佢。佢唯一嘅優點係用鮮牛肉去煮,不過其他方面都太差,鮮牛肉搭救唔到。
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
2022-05-19 583 浏览
本身麻麻地要去街市 同埋好怕迫餐懵但海防道熟食中心裝修後 變得乾淨同埋企理如果一心要去熟食中心的話 就唔建議係海防道入口行入去 因為你要穿過街市 賣花檔之煩所以係footlocker 即係近北京道個邊入就最好一入就望到哂所有茶記啦 檯都算多 但真係會坐得迫啲 我形容係背貼背今次係想試合香園 有幾間黐埋一齊㗎 唔好排錯我會建議搵位坐低左先 因為都幾多人之後啲姐姐又做到踢晒腳 唔得閒應你預左叫左野食都要等等咖吔西多 $26西多比起一般茶記相對較薄身 唔係厚實脹卜卜但炸得都算脆 咖吔醬都唔差沙嗲雞柳麵 $28沙嗲湯味濃 但麵底煮得有啲硬 似係滾水淥腳拿拿聲撈起上碗就算 但雞柳係大舊同埋算多算滑身既瓦煲奶茶 $15應該可以算係合香園招牌 奶同茶比例平均 而口感滑身又唔澀口 又唔甜 可以話完全係我杯茶💛 如果要我再坐低食就不了啦 外賣一杯奶茶都還好
本身麻麻地要去街市 同埋好怕迫餐懵

瓦煲奶茶 $15

💛 如果要我再坐低食就不了啦 外賣一杯奶茶都還好
2022-05-16
等候时间
15 分钟 (堂食)
2022-03-04 585 浏览
去尖沙咀想食地道野,一定係去海防道熟食市場,而我每次都一定會去合香園食個沙嗲麵打底先。佢地嘅沙嗲湯底好濃,一啲都唔留手,令到公仔麵每條都掛住湯。奶茶都係佢地招牌之一,係好傳統嘅煲仔奶茶,加埋個環境真係好有風味。
佢地嘅沙嗲湯底好濃,一啲都唔留手,令到公仔麵每條都掛住湯。
2022-01-13 561 浏览
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🍴美食資訊🍴沙嗲牛肉出前一丁($31)可能之前食過荔枝角嘅好好運快餐店😂如果論沙嗲牛肉嘅湯底,呢間合香園唔叫話好濃。但絕對唔代表佢難食🤭只係相比較下略遜。牛肉分量算多,出前一丁都煮得彈牙唔叫淋,整體嚟講不過不失。蔥花咸牛肉蛋治($30)成個蛋治好厚!蔥花蛋炒得好香,混合左咸牛肉又唔會話超咸,啱啱好👍我地都覺得如果個包烘一烘底會好食啲,因為如果唔烘嘅話,個包就好易變淋,影響左個口感😇咖吔西多($26)大大份,而且好厚🍞唔算死甜,其實啱啱好,枱面嘅糖漿其實唔落已經好夠味。唔錯👍凍瓦煲奶茶($14)呢間食肆嘅招牌,味道唔錯,奶茶香滑。熱瓦煲奶茶($12)對比凍奶茶嘅話,熱飲口感會更醇滑👍⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️👑評分味道:4/5環境:3/5價錢:3/5份量:4/5服務:3/5會否推薦:會,但唔洗專登去呢間食肆係位於一個熟食市場之內。市場嘅食肆好多,場地同座位有限,其實每間食肆都平均劃分左啲區域。環境較迫同埋嘈就一定,基本上一入去,就預左會被各食肆店員爭相邀請😹😂呢間食肆整體嘢食都唔差,份量都夠,店員亦都算係好好態度。但係你會明顯地感受到,其實佢地會好想你食
🍴美食資訊🍴

沙嗲牛肉出前一丁($31)
牛肉分量算多,出前一丁都煮得彈牙唔叫淋,整體嚟講不過不失。

蔥花咸牛肉蛋治($30)

咖吔西多($26)

凍瓦煲奶茶($14)
呢間食肆嘅招牌,味道唔錯,奶茶香滑。

熱瓦煲奶茶($12)
對比凍奶茶嘅話,熱飲口感會更醇滑👍
👑評分
味道:4/5
環境:3/5
價錢:3/5
份量:4/5
服務:3/5
會否推薦:會,但唔洗專登去

但係你會明顯地感受到,其實佢地會好想你食快啲,然後再入另一枱客人😂呢點完全理解,因為新入嚟嘅客人,係個個環境之下,見你間鋪冇位坐,自然就唔會等,會行去另一間,Miss左呢轉客,就唔知又要幾時先有客入嚟🤣所以我地都識做,食完就走。
2022-01-04 460 浏览
和朋友傾開最好吃嘅沙嗲牛肉麵,朋友二話不說推介海房道街市,每天賣完就冇… 上網一找便找到合香園,昨天星期日5點9才到達,街市外很有禮貌的管理人員一眼就知道我們來吃麵,還提點快點進場點餐,茶餐廳6點半便會關門。第一次進入黑孖孖的海房道街市,絕對想不到熟食中心變了工業貨櫃風,經過活化後除了光猛還多了分文青味 找到合香園後快快找姐姐落單,但當天沙嗲牛肉已售完,聽到後很失望但姐姐立即話可以改鮮牛肉配沙嗲汁,香噴噴公仔麵上枱時發覺姐姐還額外追加了雞肉和五香肉丁,充滿愛 不得不提瓦煲奶茶咖啡,很有香港風味

不得不提瓦煲奶茶咖啡,很有香港風味
2022-01-02
  • 沙嗲雞肉麵
  • 咖央多士
2021-12-15 506 浏览
一直以嚟都無食早餐既習慣,就算以前返學或返工都無食。但近幾年開始改呢個壞習慣,因為聽到話有醫學證實早起身而唔食早餐會好容易有膽石😰,驚驚⋯ 開始時好難頂,因為真係食唔落,個人都未瞓醒,點食喎😩 !但迫吓迫吓就慣咗呶!新工喺尖沙咀海港城,所以就喺附近食早餐。食過附近幾間茶餐廳同熟食市場入面既茶檔,最鍾意都係合香園😍!記得第一次一入到去見咁多人食呢間,心諗應該會幾好食,就試吓啦!早餐無咩選擇,一係公仔麵一係三文治。咁早真係食唔到一大碗麵,所以揀咗餐蛋治烘底,仲要姐姐大火同多牛油😌!加多杯凍檸茶走甜,烘底竟然唔使加錢😳 抵晒!見好多人買外賣,等咗陣杯嘢飲到先。茶味啱啱好,有4片檸檬,飲得出好新鮮,重檸檬味,唔會拮到手軟都無味😑!勁憎嗰啲不知所謂既檸檬。飲多幾啖,份三文治到喇🤩 烘得夠火喉,見到即刻好肚餓🤣!攞上手熱辣辣,揸住未食都感覺到脆卜卜!好開心!一啖咬落去熱親個咀添🥲 蛋又厚滑又香,午餐肉無煎過火變柴!最正竟然係我最唔鍾意食既白麵包,外脆內軟喎⋯⋯真心無諗過咁普通既茶記三文治原來可以整到咁好食😋!佩服😏 會朝朝去食直到唔想再食先算😙

2021-12-15
等候时间
1 分钟 (堂食)
$35 (早餐)
2021-09-27 870 浏览
🥢香港地道必食🥢推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍天氣乍暖還寒,不會熱到流汗的天氣,決定去一下海防道熟食中心品嚐聞名的瓦煲奶茶。小店由1978年在熟食中心開業至今,全場獨家碩果僅存瓦煲奶茶、咖央多士、咖央西多士、沙爹牛肉麵等等。午飯時間有唔少位,姐姐親切推介飯餐,細看之下有好耐無食過嘅茶式。🤩🥢豬膶鮮牛肉湯麵配熱飲 HKD48✨新鮮滾熱上枱,以梯碟碗盛載已有一番風味。面層鋪滿熟成度剛好的豬膶和鮮牛肉,食材新鮮厚薄適中。配有菜芯爽脆,湯底是羗湯有助驅寒。家常茶的味道~🫖瓦煲奶茶(跟午餐)✨第一次喝用瓦煲煮的奶茶,飲落質地滑溜,沒有坊間喝後口腔鞋鞋的感覺,且茶底香濃不苦澀,滿足🥰總結:-食物 ❤️❤️❤️❤️🤍環境 ❤️❤️❤️❣️🤍服務 ❤️❤️❤️❤️🤍.··🔖 合香園 (尖沙咀)🪑尖沙咀海防道390號熟食檔
🥢香港地道必食🥢
推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍

豬膶鮮牛肉湯麵 & 瓦煲奶茶
豬膶鮮牛肉湯麵
豬膶鮮牛肉湯麵

🥢豬膶鮮牛肉湯麵配熱飲 HKD48
瓦煲奶茶

🫖瓦煲奶茶(跟午餐)

總結:-
食物 ❤️❤️❤️❤️🤍
環境 ❤️❤️❤️❣️🤍
服務 ❤️❤️❤️❤️🤍
🔖 合香園 (尖沙咀)
🪑尖沙咀海防道390號熟食檔
  • 豬膶鮮牛肉湯麵
2021-09-27 364 浏览
咖吔西多士 $26餐蛋麵 $28凍瓦煲奶茶 $14舊年重開返嘅海防道熟食中心入面其中一間出名嘅舊式茶餐廳 講真我覺得俾人吹大左 特別杯瓦煲奶茶 勁淡 以為自己中左武肺無味覺 個咖吔西多純粹正常發揮 好嘅地方係唔算太油 但真係未去到想再食多次 餐蛋麵就唔洗多講 咪餐蛋麵嘅味囉間野唔伏嘅 除左奶茶 (可能叫熱會好d) 鐘意食懷舊茶餐廳去海防道熟食中心都係一個唔錯嘅選擇
咖吔西多士 $26
餐蛋麵 $28
凍瓦煲奶茶 $14

2021-08-27 441 浏览
海防道熟食中心自上年尾重修後,及後又遇上疫情,一直都沒機會「探訪」,今次趁放假入去睇睇咩環境上網睇過資料都有好幾檔介紹,最後就揀咗合香園望望餐牌都算多選擇,但最終只點了兩樣▶️沙嗲牛肉蛋麵 - 麵煮淋咗,牛肉份量少,湯底沙嗲味唔濃 ($30)▶️西多士 - 厚切嘅,呢樣真心唔錯嘅,有機會先再試佢嘅咖吔西多 ($24)總結:講翻點解只叫了兩樣,連出名嘅瓦煲奶茶都無叫,一來天氣熱實在飲唔到熱飲,第二就係熱飲$12 連碗麵加埋$42,有點不值,整體來說性價比只是一般。

上網睇過資料都有好幾檔介紹,最後就揀咗合香園

望望餐牌都算多選擇,但最終只點了兩樣

下午茶
2021-08-07 436 浏览
.📍合香園📍 #饅頭去尖沙咀 #饅頭的港味道 #饅頭食麵包------------------------------咖吔西多士 ($26)外層炸到金黃色咁,入口非常軟綿,麵包香味係比較濃郁🍞;咖吔醬係夾喺中間,唔會好甜好漏,有微微班蘭同蛋香,冇花生醬咁濟;上層仲有大大塊牛油,邪惡但美味😍;店主亦將切成6小塊,方便大家進食🙆🏻。整理嚟講係個不俗嘅下午茶,但不適合減肥人士。------------------------------熱奶茶 ($12)茶同奶嘅份量相互平衡,入口頗滑,特點在於用傳統瓦煲煮過🤓,熱氣沸騰,飲完成個人都好暖,適合冬天時飲用♨。------------------------------整體評審:7.6/10小編回頭率:6.5/10
📍合香園📍 #饅頭去尖沙咀 #饅頭的港味道 #饅頭食麵包
咖吔西多士 ($26)
熱奶茶 ($12)
整體評審:7.6/10
小編回頭率:6.5/10
咖吔西多士
熱奶茶
咖吔西多士
熱奶茶
2021-07-30 355 浏览
我自己成日黎海防道街市,因為呢到價廉物美,野食又好食,又抵食!經常輪流食唔同餐廳,今日揀左合香園食。合香園最出名係沙嗲牛~~~~今日肚餓,點左三個餸,沙嗲牛肉,腸仔,蛋,出前一丁爽麵~~~~~另外加左個凍奶茶。合共51 大元。尖沙咀黎講,50蚊食餐飯,邊到搵呀!!! 雖然無冷氣,但每間店都會放好蛋風扇,基本上都唔會太熱。尤其夏天落雨天,唔算流大汗食飯。其實合香園麵出名奶茶,熱既好值得試,不過而家夏天太熱只能飲凍。但係凍既都好好飲! 非常重味,茶香奶又滑~~~~
經常輪流食唔同餐廳,今日揀左合香園食。
合香園最出名係沙嗲牛~~~~

2021-07-30
  • 沙嗲牛麵
2021-07-29 240 浏览
經常到合香園食早餐或午餐。瓦煲奶茶;生菜好味;喜歡沙嗲雞柳米粉, 雞柳多而且新鮮; 多士醬塗滿且均衡於麵包上; 感受到店主的用心; 尖椒腩肉豬肝飯勁好味欣賞店主的用心及勤力
經常到合香園食早餐或午餐。瓦煲奶茶
;生菜好味;
喜歡沙嗲雞柳米粉, 雞柳多而且新鮮
; 多士醬塗滿且均衡於麵包上; 感受到店主的用心
; 尖椒腩肉豬肝飯勁好味
欣賞店主的用心及勤力
餐牌沒有餐類可叫,要凍飲要加12-14蚊。餐牌只寫有凍奶茶咖啡,問店員有否檸檬茶提供?店員沒回應,下完單將單飛埋給客人,態度惡劣。澳牛員工態度好過呢度多多聲。食物質素普通,不外如是。此店絕對不值一去。
2021-07-06 267 浏览
知道海防道街熟食中心裝修完,所以又再同女友試唔同既茶記~裝修完既熟食中心好光猛同乾淨左~空間感都大左~ 通風亦比以前好好多!入面有好多間餐廳,但今日女友想食沙嗲,所以我地就去左合香園試下啦~我地叫左沙嗲雞柳米粉加熱奶茶~沙嗲雞柳米粉沙嗲味香濃,花生味重,雞柳都嫩滑~而且每枱都有蔥比你無限添加,因為女友好鐘意食蔥,佢見到雙眼發晒光!加埋蔥原來仲好食,我地食到連湯都飲埋~平時食開沙嗲牛既,不妨今次試下沙嗲雞~鐘意再濃味d既可以嗌少湯

我地叫左沙嗲雞柳米粉加熱奶茶~

加埋蔥原來仲好食,我地食到連湯都飲埋~

下午茶