2020-10-24 2231 浏览
尖沙咀海防道熟食檔終於大功告成,適逢秋風起,立即去探索究竟。從花檔處進入,也是路過樓梯底、菜檔⋯⋯和從前分別不大⋯⋯但當進入熟食檔後,無論光猛度及抽風系統,明顯改善不少。熟食檔四大招牌食品大大隻字牌寫在上⋯⋯鴛鴦、魚蛋、西多士、牛丸,相信不少粉絲們都會像筆者一樣,久別重逢,必定會到來拜訪一下。筆者原先打算過來吃豬扒或牛丸的,殊不知一到來巧遇朋友正在合香園,隨遇而安,坐下來除意地點⋯⋯一看餐牌,和未裝修前調整了一些價格,但老實說,以今時今日$30一個麵餐,都是合理價錢。今次沒有點到”咖央多”, 筆者改了點齋啡配蛋牛治。飛沙走奶配蛋牛治$28~其實在這裡是應該點奶茶或是鴛鴦,但只是覺得今次到來想試試其他,但喝了覺得,下次都是應該回到最基本。麵包和從前比較是薄了一點點,但麵包的厚度,和質感仍然鬆軟,咸牛肉和蛋算是稱職。由於牛丸未開始啟業,所以決定下次再來,像從前一樣吃完牛丸再與咖央多士相遇。

從花檔處進入,也是路過樓梯底、菜檔⋯⋯
和從前分別不大⋯⋯

但當進入熟食檔後,無論光猛度及抽風系統,明顯改善不少。

熟食檔四大招牌食品大大隻字牌寫在上⋯⋯

今次沒有點到”咖央多”, 筆者改了點齋啡配蛋牛治。

齋啡

飛沙走奶配蛋牛治$28~

蛋牛治(咸牛肉)三文治

2020-10-23
$28 (早餐)
2018-11-17 1148 浏览
海防道暫時熟食市場終於都完了使命 要被重建了。呢度入而有好多美食合香園是其中之一生滾牛肉米即叫即滾,上台時熱氣騰騰,牛肉爽脆!加埋辣椒油真係very good!!!🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤另一個出名既食物係阿蘇—咖央多!連阿蘇都推介!厚厚既多直加埋厚厚既咖央醬!真係邪惡但卻欲罷不能!店員話要同大家暫別14個月,希望工程如期啦!😭😭😭😭😭😭😭😭😭未食既快快黎食喇!!!!!
海防道暫時熟食市場終於都完了使命
要被重建了。呢度入而有好多美食
合香園是其中之一
生滾牛肉米

另一個出名既食物係阿蘇—咖央多!
連阿蘇都推介!

厚厚既多直加埋厚厚既咖央醬!真係邪惡但卻欲罷不能!

未食既快快黎食喇!!!!!
生滾牛肉米
#double_尖沙咀-【再見•海防道街市1️⃣】-海防道臨時街市已經有40多年歷史 月尾便要重建 喺街市告別大家之前 #🍋👧🏻 決定同朋友去一次-🔻咖央多可以烘耐一點 脆點會更好 咖央醬偏甜⭐️評分:6/10⚠️因為街市歷史悠久 地下濕滑 環境up dup 港女們想去朝聖就要注意囉另外送上茶走跟凍奶茶📸合照一張---------🏝環境:1/10🛋服務:3/10💲價錢:5/10💥翻兜指數:想再食就要等14個月之後😢/10-🍴餐廳名稱:合香園 (尖沙咀)📍地址:尖沙咀海防道390號熟食檔-🔎餐廳類別👉🏼#double_大牌檔🔎食物種類👉🏼#double_多士🔎菜式類別👉🏼#double_港式🔎選擇口味👉🏼#double_甜🔎系列👉🏼#double_🍋👧🏻飲茶走-😆
#double_尖沙咀

🏝環境:1/10
🛋服務:3/10
💲價錢:5/10
💥翻兜指數:想再食就要等14個月之後😢/10
🍴餐廳名稱:合香園 (尖沙咀)
📍地址:尖沙咀海防道390號熟食檔
🔎餐廳類別👉🏼#double_大牌檔
🔎食物種類👉🏼#double_多士
🔎菜式類別👉🏼#double_港式
🔎選擇口味👉🏼#double_甜
🔎系列👉🏼#double_🍋👧🏻飲茶走
-😆
2018-11-13 387 浏览
話說做完物理治療想平地地食lunch 就黎呢到食牛肚河 但一碗河粉又點會夠飽 所以就叫左個咖央多同茶走 奶茶都幾香滑 不過就無乜甜味 落得唔夠煉奶 咖央多味道普通 不過不失 同灣仔某檔比就差得遠了
2018-07-23 991 浏览
係尖沙咀工作差唔多兩年都未黎過海防道街市食野,因為同事係FB睇到呢個熟食中心11月會拆卸重建,所以就黎試下!本來打算食合香園嘅咖央多士同埋隔離個間德發牛丸,但原來每逢星期三牛丸休息,所以就試左合香園先!原本諗住夏天係呢到食會好熱,但因為當日落雨所以唔算好焗我叫左沙嗲牛肉米粉同埋熱奶茶,沙嗲牛肉都算濃味,而且牛肉同出面茶餐廳唔同,比較有咬口。但熱奶茶一般,而且飲個陣見到杯內有隻小昆蟲,但係街市食飯呢啲情況好難避免!同事叫咗餐蛋通心粉同埋奶茶紅豆冰,佢就覺得兩樣野食都係一般,尤其奶茶紅豆冰,飲落覺得兩樣野溝埋一齊唔係好夾另外叫多份咖央多士share,對呢份多士算係最大期望,可惜包烘得唔熱,而咖央醬味道唔夠香味,所以對佢有啲失望呢!總括認為唔係太特別,係佢重建前試食一次就夠啦,下次再黎試食牛丸!

原本諗住夏天係呢到食會好熱,但因為當日落雨所以唔算好焗

沙嗲牛肉米粉

餐蛋通心粉
奶茶紅豆冰

咖央多士

2018-06-29 905 浏览
老實講如果唔係朋友帶我黎呢到,我真係完全唔知香港仲有啲咁既地方👀合香園係正街市入面,仲要係臨時街市,都差不多成41年🧐入面既合香園同德發牛丸都好出名!雖然開係街市入面,食用環境係差緊啲,但我又覺得作為香港人點都要黎食過一次😂入面既環境係好老香港,濃濃既港風情🔥好似拍電影咁,好有味道。當中合香園同德發牛丸係好似合拼左咁,通常都會嗌晒兩邊😂👉🏿✨咖央多 📌蘇施黃都力推架!食落口真係寧舍有風味,咖央味道非常正宗,而且超厚多士又唔會好熱氣,正!👉🏿✨奶茶紅豆冰📌應該係必飲呢!佢既紅豆仲粒粒分明,唔會爛晒。而且奶茶調得岩岩好,唔會死甜,加埋紅豆食超正😈

👉🏿✨咖央多

👉🏿✨奶茶紅豆冰

2018-02-21 768 浏览
原來,天橋底有這麽一個熟食市場。同一個熟食市場,坐同一座位,可光顧左右兩間食肆,各家自侍門前客,分開收錢。天寒地凍,外邊又好像沒有什麼好玩,於是來了這個熟食市場,吃牛丸的時候,順道點了一杯茶走。首先,茶走的溫度夠熱,亦都是用傳統餐廳那種透明膠杯,看到兩截的顏色,上面茶,下面煉奶。奶茶的味道非常香濃,茶味濃掩蓋酸澀味,芳香、濃郁的茶味,令人回味;再混入煉奶,少許甜味,中和茶味,芳香四溢。之後第二次再來,真是奇怪,怎麼這個奶茶,跟上次的味道完全不同,才想到,一來天氣不同;二來這次只是一時許到此店,上次卻是五時許、六時到,茶已經滾了很久,因此味道比較濃,而且火喉更加強,也是合理🤔的。苦候多時,這次終於有機會再來這個熟食市場,這次完全沒有考慮過旁邊的牛丸店,因為上次試過覺得非常失望。今次叫了一個咖央多士,但之後又發覺叫錯,我想試的,其實是咖央西多🤦🏾‍♀️。這多士太簡單,只是將薄薄一層咖央醬塗在多士面頭,亦都即是,底下90多個巴仙也只是白麵包🤦🏾‍♀️,不算太過特別。但就麵包而言,它的麵包也算鬆軟👌🏿,不會覺得在咬紙皮一般,但是的確白麵包太多,吃西多士就可以免卻這個麻煩。反而,沙嗲雞柳公仔麵,雞柳

天寒地凍,外邊又好像沒有什麼好玩,於是來了這個熟食市場,吃
牛丸的時候,順道點了一杯
茶走。首先,
,上面茶,下面煉奶。

;再混入煉奶,少許甜味,中和茶味,芳香四溢。

之後第二次再來,真是奇怪,怎麼這個

今次叫了一個
反而,
沙嗲雞柳公仔麵,雞柳挺多,沙嗲汁入味,而雞柳不太鞋,還算是驚喜,畢竟坊間也不多用沙嗲弄雞

真仁慈,給它幾次機會,下一次還可以試試咖央西多,然後再試一次奶茶,那下次應該要遲一點才來,讓奶茶滾。

用餐时段
下午茶
2018-01-12 556 浏览
今日經過尖沙咀, 順介順便食返個下午茶先呢個沙嗲雞扒面先 $38..大大碗都算平..個蛋唔會過熟..仲有蛋黃流出來..有成碗葱係我附近...我就緊係唔會放過啦...自己要加多少少..成個面沙嗲味極濃..
今日經過尖沙咀, 順介順便食返個下午茶先

呢個沙嗲雞扒面先 $38..大大碗都算平..
個蛋唔會過熟..仲有蛋黃流出來..

成個面沙嗲味極濃..

2018-01-09
2018-01-06 468 浏览
上年(其實係上個月)屋企人帶過我去海防道熟食檔,之前只知是花檔,估不到穿過花檔,內裡有濕貨街市,再入尐尐居然有熟食檔,無人帶真係永遠不知道尖沙咀有如此地道又有人情味嘅檔仔!而家去親尖沙咀,一個人就最啱去熟食檔開餐!在德發叫碗粉,另外順便叫杯紅豆冰,點解叫順便?因為紅豆冰唔係德發出品,係隔離茶水檔合香園供應㗎!飲品送到會即時收錢,而粉麵就食完就會有人嚟收碗兼收錢。紅豆冰$22睇下我杯紅豆冰(我係少奶少冰嘅)其實唔叫少奶少冰嘅正常版紅豆冰,紅豆都係多過奶好多㗎!依樹嘅紅豆煲到起晒沙,如果無冰無奶嘅情況下,比糖水舖嘅紅豆沙還要起沙同埋杰,紅豆比起好多好多好多糖水舖嘅紅豆沙杰好多,真係超級真材實料,每一口也深深感受到誠意和美味!飲一杯好滿足!暫時係全香港飲過最滿意嘅紅豆冰去到尖沙咀,時間又啱嘅點都要去支持下

而家去親尖沙咀,一個人就最啱去熟食檔開餐!

飲品送到會即時收錢,而粉麵就食完就會有人嚟收碗兼收錢。

紅豆沙

紅豆冰$22

睇下我杯紅豆冰(我係少奶少冰嘅)
其實唔叫少奶少冰嘅正常版紅豆冰,紅豆都係多過奶好多㗎!

飲一杯好滿足!

暫時係全香港飲過最滿意嘅紅豆冰

去到尖沙咀,時間又啱嘅點都要去支持下

2018-01-05
紅豆沙
  • 紅豆冰
2017-01-22 1068 浏览
咖咉西多($24)👅我平時就好少食西多嘅🤔但由於我都幾鍾意食咖咉,所以呢個夾左咖咉餡既西多就即管試吓啦😙😙😙哇!煉奶、牛油超邪惡🙈🙈🙈個西多比平時個啲厚,見到白雪雪既包入面夾左兩層咖咉😀好期待點知一食就覺得好普通😐😐無咩feel咁😕😕似係好普通既厚面包沾左煉奶咁,個皮又唔脆👎🏼太林🙁🙁🙁至於咖咉味又唔出,好失望~好姊妹話大快活都好過佢😅😅以後都係食普通咖咉多會穩陣啲🤔🤔但明明呢個西多勁多好評嫁😗唔通係咁岩呢個手勢唔好?
咖咉西多($24)
好姊妹話大快活都好過佢😅😅
2016-11-29 847 浏览
成日幫襯,因為近公司,鍾意份人情味!好多人唔鍾意坐大牌檔,第一當然係衛生環境差,第二就係無冷氣!因為方便快捷,我會選擇呢度:係德發牛丸隔離,我遲d會寫埋德發食評!鮮牛肉腸仔一丁+奶茶鍾意佢煮嘅爽麵,奶茶好滑,老闆嘅記性,一坐低就上杯奶茶俾我
成日幫襯,因為近公司,鍾意份人情味!

因為方便快捷,我會選擇呢度:
係德發牛丸隔離,我遲d會寫埋德發食評!
鮮牛肉腸仔一丁+奶茶

鍾意佢煮嘅爽麵,奶茶好滑,老闆嘅記性,一坐低就上杯奶茶俾我
我是需要一股勇氣才穿過花檔和街市,找到海防道熟食中心。朋友說是需要魔法。我不禁反他白眼。看完反100次白眼的電影後,5點THE ONE 散場,即刻衝去食傳說中的炸豬扒麵。但已經收爐了。經過合香園看見還有食客2,3個,便坐下。最喜歡港式西多,我便叫了咖央西多,聽說很出名但沒有食過。肥叔叔端來的西多上面有抹咖央醬,西多是新鮮面包染蛋汁煎炸的。沒有糖漿,吃起來不太甜。有別於一般的茶記西多,心感興奮。然後呢,然後跟朋友J談起,他說合香園的咖央西多,西多裡面有層薄薄咖央取代花生醬,外面有煉奶和牛油。我聽後,愕然。他說可能是臨收工HEA做。不是吧...無奶油,我的那份無奶油呀。我還以為自己吃了傳說中有名的咖央西多。不禁反自己10個白眼。

不是吧...

無奶油,我的那份無奶油呀。
2016-04-17
2016-03-03 1203 浏览
農曆新年已過了一陣子,大部份的食肆早已開張大吉,不過還是有少數店子仍在享受悠長假期....已是年初九,一個人走到海防街市內想吃碗牛丸麵,怎知碰了一個大釘,店仍在放假。一向都知道這牛丸名牌是永遠"唔憂做"的,大時大節時份總會放一個冗長的假,但也萬料不到直到今天還要向隅....冇計,唯有在前面的"合香園"找個位坐下啦....每次到這裡,點的都是所謂的"新嘢" 。果占加上鮮牛油以及花生醬的組合當然是無敵,不過食得多難免是會有點膩人的,而且在新年大魚大肉過後要"heavy"亦"heavy"不起來,故此還是回歸王道,點一些較大路正常的東西好了....多士烘得色水極對版,咬下去外面香脆裡頭軟綿令人極舒服受用....饀料選了鮮牛肉加上蛋的組合。前者醃得相當入味而質感軟滑,吃得出雖有下鬆肉粉但卻未至於喇到肉味全失,肉的纖維仍是可感受得到的;後者是真正的又香又watery,蛋漿邊食邊從手指縫漏了出來,縱然甚為狼狽但也顧不了儀態張開口猛嚼....熱鴛鴦也很不俗 ---- 茶香夠熱辣辣。口既能感受到奶茶的奶香同時亦可領略到咖啡的甘味....簡簡單單的一杯鴛鴦,添上一份可口的烘底三文治,這樣已很令人滿足了..

冇計,唯有在前面的"合香園"找個位坐下啦....

簡簡單單的一杯鴛鴦,添上一份可口的烘底三文治,這樣已很令人滿足了....
2015-10-19 905 浏览
行入去既時候感覺好似打機入左sleeping dogs既畫面入面咁穿過街市先行到入熟食中心 唔知既真係唔會估到個度係有野食第一次黎都唔知邊間好食就是但坐低左星期日早上人唔多 而且鐵絲網外面有兩把大牛角扇吹正完全唔覺得熱或者焗腸太陽蛋通 凍奶茶 $36最值得一提係腸仔 唔係就咁白烚係煎腸仔 仲要開邊 一開4個隻即刻加分太陽蛋有少少脆邊 正奶茶夠香夠滑 夠晒風味唯一係通粉唔係好夠熟有少少硬個人比較鐘意食軟身通粉 下次一定要午餐去試碟頭飯
穿過街市先行到入熟食中心 唔知既真係唔會估到個度係有野食

奶茶夠香夠滑 夠晒風味

唯一係通粉唔係好夠熟有少少硬
個人比較鐘意食軟身通粉

下次一定要午餐去試碟頭飯
$36 (早餐)
2015-10-05 499 浏览
為何會吃這間茶記,全因在出名的牛丸店旁邊,吃完牛丸粉不夠口癮,再加碟阿蘇咖央多。貼在旁邊的廣告正是阿蘇推介。咖央多醬薄薄的一層,面包很軟綿綿,密度很高,與街外不同,但真的烘得不夠脆,醬太少亦令面包好像欠缺了一點點似的。地方熱。。。吃著,冒著汗。。夏天恕我不會來了,秋冬試一下還可以。。

咖央多
2015-10-05