2023-01-15 189 浏览
今日約咗屋企人出街,喺旺角行完街之後就去搵食,發現咗呢間台酒鍋。餐廳所在嘅銀座廣場喺正彌敦道,非常方便我哋六點半左右入座,都算早所以唔駛等就可以直入,用餐位置要落多層先到,但沿途條樓梯牆身塗裝都充滿台灣風格亦都有啲台灣特色嘅裝飾品可以打卡一坐低首先點咗湯底先,呢度啲湯底都好有台灣風味,選擇都唔算少,最特別係竟然有肉骨茶湯底可以揀。試新餐廳就一於揀鴛鴦湯底,醉雞同肉骨茶肉骨茶湯底真係好正非常濃味同足料,就咁飲碗湯都好滿足呢度啲牛肉係美國Prime grade,自然唔會差得去邊,牛肩胛牛味都好濃。最特別係呢度有牛胸爽食真係無乜邊間任食嘅火鍋店有得食,而本人都係十分之鍾意,真係唔係咁多地方食到,更加驅使我下次再嚟幫襯另外呢度仲有王子麵食㗎係以前去台灣成日食滷味都必配嘅王子麵啊,麵質好Q彈自選火鍋配料同飲品選擇都算多,最緊要係雪糕選擇都好多,仲有至愛嘅MOVENPICK食

亦都有啲台灣特色嘅裝飾品可以打卡

肉骨茶湯底真係好正
非常濃味同足料,就咁飲碗湯都好滿足

另外呢度仲有王子麵食㗎
係以前去台灣成日食滷味都必配嘅王子麵啊,麵質好Q彈

2023-01-05
2023-01-15 173 浏览
我哋今次就揀咗要Level 3($358)同埋揀咗鴛鴦湯(+$40)咁首先講咗嗰個湯底先啦我哋就揀咗要番茄湯同埋佢哋推介嘅沙茶豬筒骨湯值得一讚嘅係佢哋嘅湯底超足料😱😱唔係真係純粹得嗰陣味而係已經有好多配料喺入面👍👍(嗰個豬筒骨真係勁大嚿😲😲)兩個湯底食落去都幾濃郁咁之後就揀下我哋呢個套餐嘅肉類啦美國Prime Grade牛小排食落去真係幾滑嫩☺️☺️有一種入口即化嘅感覺西班牙伊比利亞黑毛豬食落去好爽口😙😙唔會覺得好乾身而Level 2嘅美國Prime Grade牛板腱嘅牛肉味都幾濃郁🤩🤩食落去會比較有口感羊肉食落去都唔會太過羶另外一個最特別嘅係佢哋都有提供牛胸爽同埋牛骨髓😲😲(好少打邊爐舖頭會提供呢兩個)牛胸爽食落去真係好爽口煙靭除此之外呢個套餐亦都可以任食海鮮我哋就揀咗要帆立貝、生蠔等全部食落去都好新鮮😜😜之後重點係佢哋嘅帆立貝真係超大粒😱😱大粒到根本食一粒已經好飽作為一間台式火鍋嘅舖頭所以亦都會提供好多台灣嘅小食例如係鹽酥雞、甜不辣、黃金芋泥球等等全部亦都係新鮮滾熱辣炸起嘅🔥🔥最值得推薦嘅就係佢哋嘅香脆雞腿捲同埋府城蝦捲因為真係超脆口同埋好有台灣風味❣️❣️前者嘅雞肉亦都好嫩滑跟住就講吓佢
我哋今次就揀咗要Level 3($358)
同埋揀咗鴛鴦湯(+$40)

咁首先講咗嗰個湯底先啦
我哋就揀咗要番茄湯同埋佢哋推介嘅沙茶豬筒骨湯
值得一讚嘅係佢哋嘅湯底超足料😱😱
唔係真係純粹得嗰陣味
而係已經有好多配料喺入面👍👍
(嗰個豬筒骨真係勁大嚿😲😲)
兩個湯底食落去都幾濃郁

唔會覺得好乾身
食落去會比較有口感
羊肉食落去都唔會太過羶

另外一個最特別嘅係佢哋都有提供牛胸爽同埋牛骨髓😲😲
(好少打邊爐舖頭會提供呢兩個)
牛胸爽食落去真係好爽口煙靭
除此之外呢個套餐亦都可以任食海鮮
我哋就揀咗要帆立貝、生蠔等
全部食落去都好新鮮😜😜
之後重點係佢哋嘅帆立貝真係超大粒😱😱
大粒到根本食一粒已經好飽

作為一間台式火鍋嘅舖頭
所以亦都會提供好多台灣嘅小食
例如係鹽酥雞、甜不辣、黃金芋泥球等等
全部亦都係新鮮滾熱辣炸起嘅🔥🔥

後者食落去亦都幾重黑松露味

最後就講吓佢哋嘅雪糕啦
真心有啲驚訝佢哋嘅Movenpick雪糕係任食嘅🤣🤣
所以一定要食返幾杯
今日介紹嘅餐廳位於旺角同油麻地之間,店舖新開張設幸運輪大抽獎予食客參與,有機會贏得不同優惠。另外,食客生日月份黎食飯可以免費升級任飲台式啤酒,餐廳係用QR Code形式下單。🌟Level 4 套餐  ($438加1)任食放題湯底有十多款可以選擇,我地今次揀左人蔘雞鍋,原條人蔘在鍋底,但呢度就唔係原隻雞或半隻雞做湯料而係用雞件取代。肉類方面,套餐包括日本A5北海道和牛、西班牙伊比利亞黑毛豬、紐西蘭羊肩肉、牛板腱及Level 1-3 既食物等等。其中A5北海道和牛肉質很柔軟,佈滿油脂,輕輕一焯就可以食,肉味特濃。海鮮方面,海鮮類有大蝦、生魚片、蟹籽蝦滑、花膠片、帆立貝、魚柳和小花枝等等。火鍋配料自助區可以拿蔬菜及其他火鍋配料,種類都幾多。蔬菜類有蒿荀、生菜、羽衣甘藍和冬菇等,丸類有試了冬蔭公丸、爆汁牛丸、墨魚丸、三星蔥醬爆貢丸等。不過, 要留意既係餐廳補及速度唔算快,菜類有空盤既情況出現。台式火鍋配料其較為特別有有鬼馬老油條,即是油炸鬼裏面釀了蝦膠。府城蝦捲,脆的外皮包着的蝦肉可以一試。飲品除左常見茶同可樂之外仲有少見既台式飲品例如黑糖珍珠奶茶,蘋果紅茶,冬瓜茶。如果想飲酒可以加$40任飲

🌟Level 4 套餐  ($438加1)

任食放題

飲品除左常見茶同可樂之外仲有少見既台式飲品例如黑糖珍珠奶茶,蘋果紅茶,冬瓜茶。如果想飲酒可以加$40任飲唔同種類既台灣水果啤酒。甜品有MÖVENPICK雪糕任食仲有不同雪糕雪條任食。

📌台酒鍋 @taiwandrunkpot
旺角彌敦道565-567號銀座廣場LG樓
🚇港鐵油麻地站 A1 出口, 步行約2分鐘
📍#旺角
用餐优惠
試食活動
2023-01-13 156 浏览
❗️今天來打卡一家臺酒鍋火鍋,這家火鍋是臺式火鍋,是新開的,還在試業期間。💜在銀座廣場辦完事,發現樓下有一家新開的臺式放提火鍋招牌,菜單非常的吸引,於是決定進來打卡。❗️我們選的是LV4的放提套餐,這個套餐包了牛肉和海鮮的放提,人均大概500左右。火鍋店環境很好,質量也很高。❗️值得一提的是,任點的海鮮裏有超大只的虎蝦,你隨便吃幾只虎蝦價格已經回本。我們兩個人的戰鬥力也不弱,我們點的是人參雞湯的湯底,吃了八份牛肉,四份蝦,還有各種各種火鍋的放題的蔬菜,還有肉丸,還有蝦滑,它的蝦滑是我吃過那麼多放提火鍋裏面最鮮滑的,一共吃掉了四份蝦滑,你絕對會覺得這個價格超值。❗️最後竟然還有我最愛吃的冰淇淋,是香芋味的,絕了,真的太好吃了,連啤酒都是免費喝,性價比真的不要太高。❗️台酒鍋 (旺角)旺角彌敦道565-567號銀座廣場LG樓
我們兩個人的戰鬥力也不弱,我們點的是人參雞湯的湯底,吃了八份牛肉,四份蝦,還有各種各種火鍋放題的蔬菜,還有肉丸,還有蝦滑,它的蝦滑是我吃過那麼多放提火鍋裏面最鮮滑的,一共吃掉了四份蝦滑,你絕對會覺得這個價格超值。
❗️最後竟然還有我最愛吃的冰淇淋,是香芋味的,絕了,真的太好吃了[呲牙],連啤酒都是免費喝,性價比真的不要太高。
❗️台酒鍋 (旺角)
旺角彌敦道565-567號銀座廣場LG樓
2023-01-13 130 浏览
台式火鍋愈開愈多啦,這次就去了其中一家。店舖位於旺角銀座廣場地庫,環境裝修光猛☺️,分為自助區和用餐區。套餐有四款選擇,我們點了LV2的套餐,價格較經濟的感覺🙈。-▪︎LV 2 套餐HKD$258套餐包括三款指定肉肉,分別是美國 Prime Grade 牛皮鍵、西班牙 Batalle 白豚肉及紐西蘭羊肩肉。另有多款火鍋配料及飲品。-店家的湯底有八款選擇,點了賣相紅潤的蕃茄湯,這個鍋底用料豐富,所以味道濃郁。酸酸的蕃茄味很開胃,肉肉配蕃茄湯味道挺好的☺️。-每一款肉肉也點了一份,肉肉肥瘦均勻紋理分明,賣相新鮮色澤紅潤,肉質嫰滑很快就熟透🤤。我們也點了好幾盤來吃,吃到飽飽的很滿足。-火鍋配料有很多選擇,怕吃不下只選擇數款。這裡有大大件的鴨血,熟透後不會夾散😎。飲品有罐裝珍珠奶茶,感覺特別就試試看。原味略為甜了一點,黑糖較香口不太甜,珍珠口感煙韌。-

台式火鍋愈開愈多啦,這次就去了其中一家。

店舖位於旺角銀座廣場地庫,

▪︎LV 2 套餐HKD$258

酸酸的蕃茄味很開胃,肉肉配蕃茄湯味道挺好的☺️。

2023-01-11
2023-01-11 115 浏览
識我嘅朋友都知我係邊爐怪,一行二人到了位於銀座廣場地庫嘅台酒鍋,店舖裝修幾靚,幾有特色,座位闊落,揀左level2 。包/美國Primegrade 牛肩胛、牛板腱、西班牙Batalle白豚肉、紐西蘭羊肩肉、嫩滑鮮滑牛、豚腩片除了可以自行掃碼下單之外,外面自助區更有很多不同的火鍋配料,丸類、蔬菜牛肉脂肪同瘦比例岩岩好,油花幾靚,好有牛肉味除左肉類之外,竟然少見嘅牛骨髓、雞子、牛胸爽都有!牛胸爽好香牛油味,好似食緊潮汕火鍋咁羊肉一啲都唔羶芫茜牛肉滑、黑松露墨魚滑好足料好多墨魚除左火鍋配料,有得任點台灣小食:士林鹽酥雞黃金地瓜條香濃榴槤炸彈府城蝦捲黃金芋泥球府城蝦捲同黃金地瓜條 俾我預期中好食, 必點之選!我食完又點, 搞到好飽飲品種類多,而且竟然有Movenpick雪糕任食,非常少見
牛肉脂肪同瘦比例岩岩好,油花幾靚,好有牛肉味
羊肉一啲都唔羶
芫茜牛肉滑、黑松露墨魚滑
好足料好多墨魚
除左火鍋配料,有得任點台灣小食:
士林鹽酥雞
香濃榴槤炸彈
府城蝦捲
黃金芋泥球
府城蝦捲同黃金地瓜條 俾我預期中好食, 必點之選!
我食完又點, 搞到好飽

飲品種類多,而且竟然有Movenpick雪糕任食,非常少見
2023-01-10 113 浏览
最近在旺角彌敦道那裏開了一間台式火鍋任食專門店。今晚下班跟爸爸來進食晚餐。由於我們較早入座,所以不用等位可以直入。餐廳以卡座為主。雖然環境面積不算太大,但是座位也充足,而且坐得很舒服。餐廳環境也十分衛生乾淨,食物也放得井井有條。公眾地區有菜類、丸類、調味醬料類、飲品類、甜品類等等可以自行取。而且餐廳的收費也相當多元化,分為四款價格,可以因應自己想吃的不同肉類而揀最適合自己的餐單。是晚我們點了Level 2的肉類,這款的肉類餐單其實也十分充足,而且也有大量的前菜、小食、熟食可以點。入座前店員會問我們想吃什麼湯底。這裏的湯底也很多元化。有人蔘雞湯、酸菜白肉鍋、肉骨茶、臭臭鍋、薑母鴨鍋等等。是次我們點選了人蔘雞湯底。所以當我們一坐下便可以拿碟子出外邊取食物了。公眾地區的丸子類十分多,所以我們也忍不住拿了很多。而且款款也十分好味,又有特色,又彈牙爽口多元化。十分吸引。真是吃丸子也吃飽飽了,因為款色太多又美味。這間火鍋店除了丸子款式多元化外,我也十分欣賞這裏的小吃。小吃是在QR code下單,款式有鹽酥雞、手爪餅、炸油條、雞腿卷、地瓜條、甜不辣、春卷、榴槤炸彈⋯⋯⋯每款也很有特色,而且充滿台灣風

這間火鍋店除了丸子款式多元化外,我也十分欣賞這裏的小吃。小吃是在QR code下單,款式有鹽酥雞、手爪餅、炸油條、雞腿卷、地瓜條、甜不辣、春卷、榴槤炸彈⋯⋯⋯每款也很有特色,而且充滿台灣風味。我們最喜愛的是雞腿卷,啖啖肉,外皮香脆,中間啖啖雞肉口感同味道一流。

另外這裏的榴槤炸彈也相當出色,所有炸物都是熱辣辣的送上枱面。榴槤炸彈外皮香脆,中間榴槤流心十分惹味滿足,所以忍不住,吃了很多粒。

這裏的肉類也十分鮮嫩、肉味重、啖啖肉,好正。白豚肉、紐西蘭羊肩肉、豬肉片、牛板鍵、嫩滑牛等等,每款肉都很新鮮很鮮甜,可以任食真是抵吃。
餐廳的甜品方面,還有Movenpick雪糕和其他各種款式的甜品,太吸引了。
餐廳食物佳及上菜速度也十分快,所以值得推介。
2023-01-09
2023-01-09 2313 浏览
今天相約朋友去旺角吃台式火鍋放題。火鍋店內裝修新,清潔衛生,座位寬敞,冷氣足夠,店員服務殷勤。 有四款放題,價格介乎於208元至438元之間,我們二人均選了Lv2套餐,每位288元,另外加了40元升級為鴛鴦湯底。如果加48元,可升級為台灣特色啤酒任飲,有十多款啤酒。蕃茄濃湯豆腐雜菌鍋,材料主要包括有蕃茄、冬菇、雞脾菇和芫茜,湯味有少少酸,開胃。肉骨茶鍋,中藥味輕微,材料主要包括有豬肋骨、豬手、紅棗、杞子和芫茜,湯味沒有過咸。食物及飲品的款式很多,部份用手機落單,部份需前往自助區領取。特別推介以下火鍋食物:封門柳,油花分佈均勻,牛味濃郁。美國Prime Grade牛板健,肉質爽口,牛肉味濃。美國Prime Grade牛肩胛,牛肉味濃,有嚼勁。西班牙Batalle白豚肉,肉嫩美味。鬼馬老油條,外層香脆,內層蝦滑彈牙。香茜魚皮角,特色美食,爽口美味。魚皮蝦餃,特色美食,彈牙美味。其他火鍋配料種類繁多。熟食食物也有很多款,其中香脆雞腿捲外層炸得香脆內層肉嫩、府城蝦捲外層炸得香脆內層蝦肉彈牙蔬菜爽口。熱飲有四款熱茶,包括荔枝、玫瑰、白桃和桂花茶包,其中桂花茶香氣撲鼻。凍飲有多款罐裝和紙包飲品。此
今天相約朋友去旺角吃台式火鍋放題火鍋店內裝修新,清潔衛生,座位寬敞,冷氣足夠,店員服務殷勤。

特別推介以下火鍋食物:

鬼馬老油條,外層香脆,內層蝦滑彈牙。

其他火鍋配料種類繁多。

凍飲有多款罐裝和紙包飲品。

此外還有多款雪糕和雪條。
2023-01-08
今日經過旺角突然想打邊爐,見到呢間擺左個喇叭係門口宣傳就入去試下😂打算求其食一餐就叫左lv.2 美國Prime grade牛板腱🐮餐廳都幾有台灣特色,入面有得買好多台灣零食🤤推薦之選✅牛板腱:肉味好濃,只要唔好煮太耐,肉質都唔會柴💁🏼‍♀️想食嫩既牛肉可以點鮮牛肉,都好味~手切麵:大推❗️非常煙韌,越食越好味牛胸爽:唔係好多地方有得食,食落爽口,油脂感超重🤩墨魚腸:入面有墨魚粒粒,食落仲有少少豬油香😍芫荽燒賣:雖然燒賣個texture我麻麻,但芫荽味真係好濃,芫荽控一定要試下💀台灣味道🇹🇼台灣啤酒:呢到台灣啤酒係任飲架🍺今日試左白葡萄啤酒,酒精濃度只有3.5%,果汁味比較出,係女仔會鍾意既味道🍇各款炸物:有鹽酥雞、甜不辣、雞腿卷、地瓜條…推薦雞腿卷🍗炸到外皮好香脆,入面仍然juicy☺️最欣賞係佢仲有兩款醬比大家揀,分別係黑松露沙律醬同BB辣明太子沙律醬🍤唔推薦🙅🏻‍♀️冬陰功蝦球:好有冬陰功既香料味,香茅同椰奶味都有,但就係奇怪😂牛骨髓:貪得意試下,中伏🫠軟lumlum,一d味都無…墨魚滑:口感好粉,無咩彈性

推薦之選✅
手切麵:大推❗️非常煙韌,越食越好味
牛胸爽:唔係好多地方有得食,食落爽口,油脂感超重🤩
墨魚腸:入面有墨魚粒粒,食落仲有少少豬油香😍

台灣味道🇹🇼

唔推薦🙅🏻‍♀️
牛骨髓:貪得意試下,中伏🫠軟lumlum,一d味都無…
墨魚滑:口感好粉,無咩彈性

2023-01-07 120 浏览
冬天就是吃火鍋的季節~我鐘意放題火鍋,想食幾多都可以🥰湯底選擇了鴛鴦湯底 (+$40)😍麻辣湯及人蔘雞湯,麻辣火鍋不算太油膩,都幾香小辣唔算太辣,🤭可叫店員追加麻味,🫠而人參雞火鍋好清新🤪岩哂用來滾海鮮🫣肉類方面,我們選了🌟Level 4 🌟A5北海道和牛!和牛薄切易熟,口感嫩滑,🫢牛味清新✨🙂也可以點美國牛肩脊、小牛排🥩✨🌟牛味濃郁😊😍愛吃豬肉的要試試黑毛豬,口感嫩滑,豬味濃郁✨海鮮十分推介✨虎蝦、蠔和帶子,每粒都好大粒,啖啖肉咁,好滿足✨✨推薦花枝和蝦滑亦同樣不錯,叫完又叫!好味😋✨炸物方面有不同台式小吃,好小放題店有台式食物,推薦✨💕鹽酥雞、榴槤炸彈、炸啲芋圓 自助吧區有多款蔬菜及丸類,灣啤酒 $10罐🥰有不同的水果味,味道香甜,女生必愛甜品除了一般雪糕和雪條,更有人氣✨💕Movenpick雪糕🍦~ 吃到極飽,極滿足!💰Level 4 ($468/PP) 🌟Level 4 🌟A5北海道和牛
冬天就是吃火鍋的季節~我鐘意放題火鍋,想食幾多都可以🥰

肉類方面,我們選了🌟Level 4 🌟A5北海道和牛!
和牛薄切易熟,口感嫩滑,🫢牛味清新✨🙂

也可以點美國牛肩脊、小牛排🥩✨🌟牛味濃郁😊

😍愛吃豬肉的要試試黑毛豬,口感嫩滑,豬味濃郁

💰Level 4 ($468/PP)
🌟Level 4 🌟A5北海道和牛
身邊既朋友都知我真係好鍾意火鍋😆😆所以成日叫我去唔同地方一齊試!呢晚好友話發現一間新開的台式火鍋🤞🏻所以我地決定去!係位於旺角的台酒鍋📍-整個環境都闊落,可能暫時剛開業未算好熱鬧❗️而且佈置好有台灣風味,仲有唔少台灣零食可以買🛒大部份食物都係用QR CODE落單📱而蔬菜同飲品就可以自取✅湯底方面,我同朋友都食得辣😁所以揀左麻辣鴨血鍋🌶材料十足,真係好多鴨血😋味道好濃,相對偏咸的我個人覺得如果再辣少少會更過癮😜😜-牛肉方面分左唔同LEVEL, 因為2個女仔唔太餓我地點了LEVEL 2的牛肉!🥩最推薦🥩美國Prime Grade 牛肩胛🥩美國Prime Grade 牛板腱色澤好均勻 而且唔會太肥膩 厚薄適中💡好快就可以食! 而且每次點份量都唔少所以建議一開始唔駛點太多份!‼️-除左牛,當然仲試左好多唔同食物🧡台灣老油條🧡手打黑松露花枝滑🧡爽脆牛柏葉🧡香脆炸魚皮🧡烏絲🧡生根🧡秋葵🧡鮮萵筍🧡生菜🧡蟹柳好多唔同台式食材 最推薦台灣老油條🔎真係好有台灣特色 好似去左台灣禁!😍同埋記住試香茜魚皮角 少少芫荽同好彈牙!😋-仲可以叫台式小食架 我地點了❣️金黃酥脆手抓餅❣️黃金地瓜條❣️士林鹽酥雞真係好似去左夜市
身邊既朋友都知我真係好鍾意火鍋😆😆
所以成日叫我去唔同地方一齊試!
呢晚好友話發現一間新開的台式火鍋🤞🏻所以我地決定去!
係位於旺角的台酒鍋📍
整個環境都闊落,可能暫時剛開業未算好熱鬧❗️
而且佈置好有台灣風味,仲有唔少台灣零食可以買🛒
大部份食物都係用QR CODE落單📱
而蔬菜同飲品就可以自取✅
湯底方面,我同朋友都食得辣😁所以揀左麻辣鴨血鍋🌶
材料十足,真係好多鴨血😋味道好濃,相對偏咸的
我個人覺得如果再辣少少會更過癮😜😜
牛肉方面分左唔同LEVEL, 因為2個女仔唔太餓
我地點了LEVEL 2的牛肉!🥩最推薦
🥩美國Prime Grade 牛肩胛
🥩美國Prime Grade 牛板腱
色澤好均勻 而且唔會太肥膩 厚薄適中💡
好快就可以食! 而且每次點份量都唔少
所以建議一開始唔駛點太多份!‼️
除左牛,當然仲試左好多唔同食物
🧡台灣老油條
❣️金黃酥脆手抓餅
❣️黃金地瓜條
❣️士林鹽酥雞
真係好似去左夜市! 我鍾意手抓餅 熱辣辣夠晒香口🤩🤩
不過份量有D大份,如果再少D女仔就可以食更多款⚠️
好滿足的晚上,同朋友都食到好飽👯‍♀️
如果鍾意台灣食物既朋友值得一試!
如果火鍋食材可以再多D種類我覺得會更豐富呢📝
麻辣鴨血鍋
手打黑松露花枝滑
金黃酥脆手抓餅
2023-01-07 67 浏览
處於彌敦道地庫的餐廳,梯間已有許多台灣色彩的壁畫及佈置👍🏻非常多台式火鍋湯底選擇,加$40可選擇鴛鴦鍋底,滿足同枱不同人的願望🤣臭臭鍋入面本已有好多配料,有蜂巢豆腐、原隻鴨髀、豬大腸等等,比較重口味並帶點微辣,適合喜歡濃味但又吃不到麻辣的人。酸菜白肉鍋看似較清澈,但都帶有少少辣,裏面有豬肉片和好多酸菜,味道似是連鎖米線店的酸辣👍🏻基本上不用蘸醬料已好夠味~超級多台灣小食可以點選,最喜歡雞腿卷和府城蝦卷‼️我們選擇Level 2套餐,多了美國Prime Grade牛板腱,脂肪不太多但很有牛肉味,而且好大塊,煮熟後仍然好軟淋,是瘋狂encore的好選擇🤭外面自助區有很多不同蔬菜和丸類,丸類有特別款式例如三星蔥熔醬貢丸、金沙魚丸、酸酸辣辣的冬蔭公蝦球、超長蟹棒等等🦀還有Movenpick三隻口味和其他特色冰品任食🤯飲品選擇除了基本的汽水茶飲外,還有充滿台灣特式的罐裝飲品呢🤩實在太多選擇令人目不暇給😩ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ Level 3以上套餐連海鮮都可以任食,見鄰座的蝦好大隻🦐令我們都想再訪時試高一級的套餐呢😋
處於彌敦道地庫的餐廳,梯間已有許多台灣色彩的壁畫及佈置👍🏻

超級多台灣小食可以點選,最喜歡雞腿卷和府城蝦卷‼️

ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ
2023-01-07 67 浏览
適逢世界盃,旺角台酒鍋可以一邊食火鍋一邊睇世界盃,我哋揀咗北海道和牛放題,咁就可以嘆和牛又可以感受世界盃刺激嘅氣氛~一開始我哋當然叫多幾碟北海道和牛,脂肪分布平均,食落好軟腍,又香又滑咬兩口就滑落口吞咗落肚~其他牛部位例如牛板腱,質素都好好,牛味香濃~仲好特別有牛骨髓、巨型虎蝦、墨魚腸~熟食方面都好有驚喜~炸蝦卷好香脆,即炸即上好香口惹味~我地揀嘅湯底係喇沙,又麻又香好鬼開胃~真係愈食愈起勁~飲品選擇好多仲有涼茶、薑茶補補身~~

2023-01-04 56 浏览
近來越來越多台式火鍋放題,今晚便挑選了一間新開的台式放題店。這間位於地牢的台式放題,空間雖然不算太大,不過空氣清新。有四種不同等級的牛肉選擇,便選擇了第二級的牛肩胛$258。美國Prime Grade牛肩胛、美國Prime Grade牛板腱、西班牙Batalle白豚肉、紐西蘭羊肩肉、嫩滑鮮滑牛。牛肩胛和牛版見的牛肉味道十足,脂肪亦比較均勻是最佳選擇。牛肉切得很薄,只需放在鍋來數秒鐘,便可進食。鍋底可以雙拼另加 $40,酸菜白肉鍋,開胃可口。台式麻辣鍋用料十足,辣度適中。鬼馬老油條、府城蝦捲,這兩種小食都是熱騰騰的,其中以鬼馬老油條最為香脆可口,內裏的墨魚膠亦爽口彈牙。蔬菜和肉丸類都是自取的,當然開始火鍋之前,吃點蔬菜,可以減低吸收肉類的肥膩感覺。飲品除了汽水之外,還有果汁類和台式飲品。台灣啤酒任飲每位另加$48,其中以提子味的最為吸引。雪糕有很多不同類型,包括有雪條、甜筒、雪糕批、和杯裝雪糕,其中當然movenpick的雪糕最為好味。

這間位於地牢的台式放題,空間雖然不算太大,不過空氣清新。

有四種不同等級的牛肉選擇,便選擇了第二級的牛肩胛$258。

飲品除了汽水之外,還有果汁類和台式飲品。

台灣啤酒任飲每位另加$48,其中以提子味的最為吸引。

2023-01-03 58 浏览
冬天天氣凍,出街食飯多選揀食火鍋,今晚就和同事去旺角食台式火鍋放題,餐廳在銀座廣場LG樓,叫做台酒鍋。台酒鍋設有4款任食套餐,Level 3-4套餐包任食海鮮,最貴的Level 4更可任食日本A5和牛。餐廳設自助區,混醬、蔬菜類、丸類、各式飲品、甜品都係自助。另外火鍋配料肉類包括美國Prime Grade牛肩胛、日本A5北海道和牛、西班牙伊比利亞黑毛豬、紐西蘭羊肩肉、牛板腱等;海鮮方面有大蝦、嫩滑生魚片、沙白蜆、日本特大帆立貝、日本廣島生蠔、花膠片等就可以用手機落單。餐廳供應多款特色湯底,我哋揀咗招牌香濃沙茶豬筒骨鍋和level 3 套餐。招牌香濃沙茶豬筒骨鍋好足料,湯底亦好濃郁,豬筒骨有三大舊。美國Prime Grade牛肩胛、牛板腱、牛小排。PRIME是美國IBP品牌. 質素絕對保正,肉質鮮美滑嫩、油花分布均勻,可謂頂級的肉品。西班牙伊比利亞黑毛豬,豬肉帶獨特榛子芳香,脂肪滲透肉內,肉質有彈性,帶濃濃黑毛豬獨有肉味。西班牙Batalle 白豚肉,肉質鮮嫰,油花細緻。油香豚腩片,脂肪香、肉汁甜、肉質富彈性。深海大虎蝦,大虎蝦超大又新鮮,肉質爽脆、蝦味鮮甜。巨大帆立貝,肉厚肥美,肉質彈

招牌香濃沙茶豬筒骨鍋好足料,湯底亦好濃郁,豬筒骨有三大舊。

美國Prime Grade牛肩胛、牛板腱、牛小排。

西班牙Batalle 白豚肉,肉質鮮嫰,油花細緻。
油香豚腩片,脂肪香、肉汁甜、肉質富彈性。

深海大虎蝦,大虎蝦超大又新鮮,肉質爽脆、蝦味鮮甜。

巨大帆立貝,肉厚肥美,肉質彈牙。
廣島生蠔,肥美、飽滿,其肉質鮮甜、嫩滑,甘香可口。

炸物即叫即炸,試咗府城蝦捲、黃金芋泥球,熱辣辣,香脆可口。

最後食甜品,可以任食MÖVENPICK雪糕!
2022-12-14