2023-01-03
冬天天氣凍,出街食飯多選揀食火鍋,今晚就和同事去旺角食台式火鍋放題,餐廳在銀座廣場LG樓,叫做台酒鍋。台酒鍋設有4款任食套餐,Level 3-4套餐包任食海鮮,最貴的Level 4更可任食日本A5和牛。餐廳設自助區,混醬、蔬菜類、丸類、各式飲品、甜品都係自助。另外火鍋配料肉類包括美國Prime Grade牛肩胛、日本A5北海道和牛、西班牙伊比利亞黑毛豬、紐西蘭羊肩肉、牛板腱等;海鮮方面有大蝦、嫩滑生魚片、沙白蜆、日本特大帆立貝、日本廣島生蠔、花膠片等就可以用手機落單。餐廳供應多款特色湯底,我哋揀咗招牌香濃沙茶豬筒骨鍋和level 3 套餐。招牌香濃沙茶豬筒骨鍋好足料,湯底亦好濃郁,豬筒骨有三大舊。美國Prime Grade牛肩胛、牛板腱、牛小排。PRIME是美國IBP品牌. 質素絕對保正,肉質鮮美滑嫩、油花分布均勻,可謂頂級的肉品。西班牙伊比利亞黑毛豬,豬肉帶獨特榛子芳香,脂肪滲透肉內,肉質有彈性,帶濃濃黑毛豬獨有肉味。西班牙Batalle 白豚肉,肉質鮮嫰,油花細緻。油香豚腩片,脂肪香、肉汁甜、肉質富彈性。深海大虎蝦,大虎蝦超大又新鮮,肉質爽脆、蝦味鮮甜。巨大帆立貝,肉厚肥美,肉質彈
招牌香濃沙茶豬筒骨鍋好足料,湯底亦好濃郁,豬筒骨有三大舊。
美國Prime Grade牛肩胛、牛板腱、牛小排。
西班牙Batalle 白豚肉,肉質鮮嫰,油花細緻。
油香豚腩片,脂肪香、肉汁甜、肉質富彈性。
深海大虎蝦,大虎蝦超大又新鮮,肉質爽脆、蝦味鮮甜。
巨大帆立貝,肉厚肥美,肉質彈牙。
廣島生蠔,肥美、飽滿,其肉質鮮甜、嫩滑,甘香可口。
炸物即叫即炸,試咗府城蝦捲、黃金芋泥球,熱辣辣,香脆可口。
最後食甜品,可以任食MÖVENPICK雪糕!