2025-05-29
今日收工,同老婆一齊去咗荃灣嘅台蔡滷肉飯食晚餐。餐廳位置唔難搵,門口有啲台灣風味嘅裝飾,入到去感覺幾乾淨企理。#### 花雕麻油雞湯麵 🍜 湯底好香,湯真材實料,花雕酒同麻油嘅味道好突出,飲落去暖笠笠,好啱呢排涼涼哋嘅天氣。雞肉煮得幾嫩滑,唔會太柴,麵條就係普通嘅幼麵,吸咗湯汁之後幾入味。整體嚟講,味道幾好,但湯底略嫌有啲油,飲多幾啖會覺得膩。🍗🥢#### 肉鬆滷肉飯(溏心蛋) 🍚 滷肉飯係呢度嘅招牌,滷肉肥瘦適中,醬汁鹹香得嚟帶少少甜味,撈飯食好正。肉鬆加咗少少脆口嘅感覺,但份量唔算多,如果再多啲會更好。溏心蛋煮得啱啱好,蛋黃流心,撈埋飯食好滿足。不過飯嘅份量偏少,男仔可能會覺得唔夠飽。🍳🥄#### 起司蛋餅 🧀 蛋餅皮煎得幾香脆,入面嘅起司份量適中,拉絲效果幾好,食落去有啲奶香味。不過整體味道偏淡,如果加多啲調味或者配啲醬汁會更好。口感算係ok,但未算好突出,食完冇乜特別印象。🥚🧈#### 大紅袍珍奶(凍) 🧋 珍珠煮得幾彈牙,茶底有大紅袍嘅香氣,飲落去唔會太甜,幾清爽。不過冰嘅份量偏多,飲到後尾會覺得淡咗少少。整體嚟講,算係一杯合格嘅珍珠奶茶,但未算好驚艷。🧊🍵
#### 肉鬆滷肉飯(溏心蛋) 🍚