2025-08-11 0 浏览
真係一個隱世小店,環境簡單但乾淨。雖然燈光唔係太明亮,但帶點柔和的氣氛,剛好俾人放鬆一下。😌餐廳裏面人唔算太多,所以唔會太嘈,令我哋可以慢慢品嚐美食。😍芋泥豬軟骨+小碗滷肉飯 🤩🤩🤩🤩 芋泥軟綿綿嘅口感真係幾特別,加上豬軟骨煮得啱啱好,軟嫩中帶點嚼勁,滷肉飯添上嗰陣香香鹹鹹嘅滋味,絕對食得津津有味!🥢黃金木耳 🤩🤩🤩🤩 木耳夠爽脆,黃金色調令人感覺開胃。少量的調味讓木耳保持住佢嘅天然味道,清新又有口感,係一道不錯嘅佐餐小菜。🌿九層塔鹽酥雞 🤩🤩🤩🤩 九層塔嘅香氣實在惹味,鹽酥雞煎炸得香脆適中,香味撲鼻,真係令人停唔落口。🤤適合唔鐘意過分濃味嘅朋友,感覺輕盈又不失滋味。花雕麻油雞湯+小碗滷肉飯 🤩🤩🤩 湯底佢係用花雕酒同麻油煮成,味道濃郁而不膩,帶少少暖暖地嘅感覺,加埋滷肉飯一起食,實在係秋冬的暖胃恩物。🐔呢度嘅台式滷肉飯配搭其他小菜,結合成一個豐富嘅下午茶選擇。餐廳務求提供多元化嘅選擇,令每位食客都能找到自己嘅心水搭配。😊價錢也相宜,絕對係個價廉物美嘅好地方。👍

2025-08-04 857 浏览
上個禮拜六同中學死黨去鑽石山搵食,撞正呢間「台蔡滷肉飯」開喺街角,門面黃黃哋燈光夠晒暖笠笠🧡,入到去卡位闊落,牆身貼滿台灣夜市海報,播住台語歌但聲量啱啱好,傾偈唔使嗌交咁款。侍應阿姐好快手掟低menu,我哋兩個餓鬼即刻點咗兩份套餐加小食,坐低等食期間仲聞到隔離枱飄嚟嘅滷水香,搞到肚打鼓🥁!炸豬排+小碗滷肉飯❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥 (4/5)塊豬排炸到金黃色仲帶啲透光✨,咬落去「咔嚓」聲直頭傳到耳仔!外皮脆得嚟唔油,肉質鬆化但唔會粉嚡嚡,仲有少少肉汁鎖住。滷肉飯細細碗但肥瘦勻循,滷汁甜鹹平衡,撈飯食到最尾一啖都唔覺膩口🍚。藥膳排骨湯餐+小碗滷肉飯❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥 (3.5/5)個湯飲第一啖就知落足料,當歸味幾出但唔會苦澀,排骨煮到一撕就甩骨,不過肉質有少少柴。最正係湯底飲完成個喉嚨暖粒粒🌡️,秋冬食應該更正!滷肉飯同上面嗰碗同款,穩陣之選。蒜片香腸❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥 (4.5/5)呢碟係全場MVP!香腸切到薄片煎到邊位微焦🔥,蒜片炸到脆卜卜好似薯片咁,夾埋一啖食落去,蒜香同甜酒腸嘅油香撞到嘭嘭聲💥,勁過癮!唯一缺點係份量細咗啲,兩個人爭食要出手快啲先得🏃‍♂️。呢間小店抵食又夠鑊氣
炸豬排+小碗滷肉飯
❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥 (4/5)
藥膳排骨湯餐+小碗滷肉飯
❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥 (3.5/5)
蒜片香腸
❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥 (4.5/5)
呢間小店抵食又夠鑊氣,兩個人都係百零蚊埋單💰。食物有水準之餘,環境夠晒貼地,好適合同friend吹水打躉。如果經過鑽石山想食台式平民嘢,呢度唔會中伏㗎~
之前經過見到咁多人排隊 應該唔錯,所以見佢唔洗排隊就去試下...叫咗個鹽酥雞滷肉飯,同埋多蔥滷肉飯再加一杯大紅袍珍珠奶茶...滿心歡喜試...點知第一啖鹽酥雞冇味又甩皮...杯珍珠奶茶...淡到一個點,一啲茶味都冇滷肉飯一般般...啲飯好濕,佢濕得嚟唔係因為啲汁而係煮得好濕我好少寫食評,諗唔明點解咁多人食...之要嚟寫寫
滿心歡喜試...點知第一啖鹽酥雞冇味又甩皮...
杯珍珠奶茶...淡到一個點,一啲茶味都冇

我好少寫食評,諗唔明點解咁多人食...之要嚟寫寫
大紅袍珍奶
鹽酥雞滷肉飯
爆蔥滷肉飯
2025-08-01
2025-08-02 729 浏览
之前喺大角咀超人氣嘅台灣餐廳,依家喺鑽石山開咗分店.ᐟ‪.ᐟ平日7點到已經要等45分鐘,證明咗都唔少人鍾意呢間餐廳𖤐 ̖́-‬✩⡱爆蔥滷肉飯🍚 $58 本身想嗌普通滷肉飯,點知手快撳咗「爆蔥滷肉飯」🤣 好彩我唔抗拒食蔥>< 滷肉肥瘦比例啱啱好,唔會膩,仲幾香口.ᐟ‪.ᐟ✩⡱起司蛋餅🐣 $36 諗住會有芝士拉絲效果,但係冇🥲 味道唔差,不過冇話好驚艶~୨୧ 價錢合理,性價比高,唔怪得知咁多人排隊.ᐟ‪.ᐟ有機會一定會再嚟試其他菜式

✩⡱爆蔥滷肉飯🍚 $58

✩⡱起司蛋餅🐣 $36
諗住會有芝士拉絲效果,但係冇🥲 味道唔差,不過冇話好驚艶~

୨୧ 價錢合理,性價比高,唔怪得知咁多人排隊.ᐟ‪.ᐟ
有機會一定會再嚟試其他菜式
2025-08-01 572 浏览
今日中午同同事黎呢間台式餐廳,餐廳環境乾淨整潔,燈光柔和唔刺眼 😊。雖然地方唔算大,但坐得舒適,枱凳擺放整齊,感覺好親切 💕。空氣中傳來陣陣滷肉香,令人食指大動 🍚,仲有背景音樂輕輕播放,令人心情放鬆 🎵。Set 1: 炸豬排+小碗滷肉飯評分:🔆🔆🔆🔆✨  炸豬排外皮炸得好脆口,咬落去仲聽到「咔嚓」聲,內裡肉質鮮嫩多汁 💪。配搭嘅小碗滷肉飯,飯粒吸收咗滷汁嘅香味,入口軟糯又唔會太膩,滷肉肥瘦均勻,味道濃郁但唔搶喉 👌。整體嚟講,呢個配搭簡直完美,食完都覺得滿足感爆棚 😋。Set 2: 九層塔鹽酥雞+小碗滷肉飯  評分:🔆🔆🔆🔆✨  九層塔鹽酥雞真係一級棒!九層塔嘅香氣撲鼻而來,炸得金黃酥脆,雞肉嫩滑多汁 🐔。每啖都充滿香草同蒜香嘅層次感,越食越開胃 😍。再配上一小碗滷肉飯,滷汁同鹽酥雞嘅鹹香互相輝映,令人停唔到口 🥢。呢個組合絕對值得一試!3.黃金木耳評分:🔆🔆🔆✨  黃金木耳外表炸得微脆,食落去依然保持木耳嘅爽脆口感,酸甜醬汁調味適中,唔會太搶味 🍯。不過木耳本身嘅味道比較清淡,可能唔係人人鍾意,但作為開胃小菜嚟講已經幾特別啦 🌟。今次午餐體驗真係超讚 🥳!食物水準穩定,價錢合理不用
Set 1: 炸豬排+小碗滷肉飯
評分:🔆🔆🔆🔆✨
Set 2: 九層塔鹽酥雞+小碗滷肉飯
評分:🔆🔆🔆🔆✨
3.黃金木耳
評分:🔆🔆🔆✨
今次午餐體驗真係超讚 🥳!食物水準穩定,價錢合理不用+1,服務態度亦唔錯 👏。如果鍾意台灣風味嘅朋友,呢間餐廳一定係你嘅心頭好 ❤️。下次想食滷肉飯定鹽酥雞,都可以放心嚟試試睇 🍜。
2025-07-28 583 浏览
上週日同阿哥去咗鑽石山嘅台蔡滷肉飯,真係好正台灣feel~餐廳唔算大但坐得幾鬆動,可以聽到旁邊客人用台灣腔講嘢,即刻有種置身台灣夜市嘅錯覺🍜。爆蔥滷肉飯(溫泉蛋)👣👣👣👣呢碗滷肉飯香氣撲鼻,蔥花超多,滷汁濃郁甘香,入口唔會太膩。溫泉蛋流心度啱啱好,拌埋白飯食真係超滿足😎!滷肉本身帶少少甜味,肥瘦比例均勻,軟腍入味,一碗落肚已經好飽足啦~肉鬆起司蛋餅 🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♀️  蛋餅皮煎得香脆,起司拉絲效果一流🧀,加上台灣肉鬆增添香口層次感。不過個人覺得蛋餅稍為厚咗少少,如果薄啲可能會更惹味。整體嚟講係一份合格嘅台式小食,趁熱食味道更佳!九層塔鹽酥雞 🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♀️🚶🏻‍♂️鹽酥雞炸得外脆內嫩,九層塔香味突出🌿,完全唔會太鹹或太油膩。雞件size適中,咬落去juicy唔乾柴,配上特製椒鹽調味,食完一碟仲想再叫第二碟🥢。台蔡滷肉飯確實做到地道台灣味,份量夠又唔會太貴💰也不用加一,係間值得一試嘅小店。服務態度亦都ok,店員會主動加水添茶🍵。雖然環境簡單,但勝在食物夠真材實料,適合鍾意台式家常菜嘅朋友嚟幫襯😋。
爆蔥滷肉飯(溫泉蛋)👣👣👣👣
肉鬆起司蛋餅 🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♀️
九層塔鹽酥雞 🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♀️🚶🏻‍♂️
2025-07-27 552 浏览
上星期日同老公去鑽石山台蔡滷肉飯食晚餐。餐廳唔大但整潔,燈光柔和,擺設樸素,透露住輕鬆舒服氣氛,四周笑語盈盈,燈飾閃爍😋。室內散發食物香氣,令人迫不及待入座😄。角落陣陣流露懷舊味道,啱晒輕鬆聚餐感受喇。肉鬆滷肉飯(溏心蛋) 💚💚💚💚  呢碗滷肉飯香氣四溢,肉質鮮嫩滑軟,溏心蛋黃微溢加添滑順口感。醬汁調味均衡,飯粒均勻吸滿滷汁而不過濕,加上碎肉鬆更增層次。份量充足,食完飽實,令人覺得滿意。整體菜式樸實自然,啱晒各種胃口,共食一餐令人心情舒暢。九層塔鹽酥雞+小碗滷肉飯 💚💚💚💚  呢份組合以炸雞配搭滷肉飯,呈現出一種平實嘅家常味道。九層塔散發清新草本香氣,鹽酥雞外層炸得金黃酥脆,內裡雞肉依然保留嫩滑口感;而小碗滷肉飯則俾滷汁浸透每一粒飯,味道適中。雖然分量較少,但同炸雞互補,滿足咗饑腸轆轆嘅感覺,係個冇太多鋪張但夠食嘅選項。大腸包小腸 💚💚💚  呢道小食以大腸包住小腸,呈現出香港地道嘅煙火氣息。大腸烹調得較有彈性,小腸保持原汁原味,再加上外皮略帶焦香,融匯出傳統風味。份量屬於中規中矩,單點可能會覺得分量唔夠過癮,但係作為伴餐小味道,已經幾合適。整體調味低調,令食客可以享受到熟悉嘅家鄉滋味。
肉鬆滷肉飯(溏心蛋) 💚💚💚💚
九層塔鹽酥雞+小碗滷肉飯 💚💚💚💚
大腸包小腸 💚💚💚

黃金木耳 💚💚💚💚
呢道涼拌黃金木耳色澤光亮,口感清脆勁道,保留住原有嘅鮮甜。調味輕巧,醬汁只係起到襯托作用,令每一口都有微妙嘅香脆感。份量適中,無論係做餐前小菜定係配餐都幾啱,增加咗整餐嘅層次感。整體味道低調自然,俾人一種食得舒心,食材原味盡顯嘅感受。
大紅袍珍奶(凍) 💚💚💚
呢杯凍珍奶以大紅袍茶香為基底,融合奶香與茶韻,味道相當均衡。珍珠彈牙順口,凍飲冰涼刺激,瞬間解渴。糖度控制得宜,唔會過甜亦唔會搶去茶香。杯量屬中規中矩,無論係配餐或獨嚟享用都啱用。飲落去涼意四溢,令人心情隨之舒展,好似一陣清新微風拂面。

每樣菜色味道都正,分量都夠晒。與老公共聚呢刻,氣氛輕鬆,笑語滿堂😄。食嘢期間,食材新鮮可口,令我哋食得安心。今晚確實令人滿足😊。每一口都充滿溫馨回憶,夜晚更添暖意。食得開心喇。
上個禮拜同男友去咗鑽石山嘅「台蔡滷肉飯」試吓台菜,成個鋪頭細細間但好有台灣feel㗎!😆 門口掛住啲紅燈籠,入面啲枱凳都係木製,燈光偏黃幾溫馨,播住台灣舊歌,成個氣氛幾似台灣街邊小店。坐低之後店員好快手遞menu,仲推介咗幾款招牌菜,我哋即刻睇中咗幾樣嘢食~爆蔥滷肉飯+溫泉蛋 🔵🔵🔵🔵滷肉肥瘦適中,醬汁唔會太咸,撈飯一流!😋 爆蔥真係冇呃人,灑滿咗炸香嘅蔥花,咬落去脆卜卜。溫泉蛋一篤穿,蛋汁同滷肉撈埋一齊,令成碗飯更加滑溜,正!台味滷肉+溏心蛋  🔵🔵🔵⚪相比爆蔥版本,呢個就傳統啲,滷肉偏甜少少,啱晒鍾意台灣古早味嘅人。溏心蛋煮得啱啱好,蛋黃流心程度滿分!不過個人覺得如果滷汁再多啲就更加perfect喇~芋泥豬軟骨 🔵🔵🔵🔵呢個好特別!豬軟骨炆到好淋,入口即化,面頭鋪咗層芋泥,鹹甜夾埋一齊出奇地夾!芋泥綿密又香,同豬軟骨嘅膠質好襯,係今餐嘅黑馬!👍九層塔鹽酥雞 🔵🔵🔵⚪炸得幾香脆,九層塔味好出,咬落去juicy唔乾。不過略嫌粉漿厚咗少少,如果脆皮再薄啲就更好。配埋啲椒鹽粉,好快就清晒一碟!白桃烏龍茶+寒天 🔵🔵🔵🔵飲落好清爽,白桃味好自然,唔會假甜。寒天加咗少少咬口,飲完解膩又唔會太飽
爆蔥滷肉飯+溫泉蛋 🔵🔵🔵🔵
台味滷肉+溏心蛋  🔵🔵🔵⚪
芋泥豬軟骨 🔵🔵🔵🔵
九層塔鹽酥雞 🔵🔵🔵⚪

白桃烏龍茶+寒天 🔵🔵🔵🔵
飲落好清爽,白桃味好自然,唔會假甜。寒天加咗少少咬口,飲完解膩又唔會太飽,同滷肉飯好夾!🍹

今次試咗「台蔡滷肉飯」真係幾有台灣風味,尤其係滷肉飯同芋泥豬軟骨,味道好地道!環境雖然唔算大,但坐得幾舒服,服務都幾快手。如果鍾意台菜嘅朋友,不妨嚟試吓~💯
🔶環境:4/5前幾日同老婆心血來潮去鑽石山覓食,發現間「台蔡滷肉飯」真係好親民!餐廳裝修簡約乾淨,燈光偏暖💛,唔會太刺眼。座位排得緊湊但唔覺侷促,整體氣氛輕鬆舒服😄。店員服務態度友善,感覺好似返屋企咁自在🫶。芋泥豬軟骨+小碗滷肉飯 🍠🍖🔆4/5呢道菜真係有特色!豬軟骨炆到入味又唔韌,咬落有少少煙韌感,配上香甜嘅芋泥,味道層次豐富✨。滷肉飯就比較普通,肥瘦比例OK,滷汁夠惹味,不過份量略嫌唔夠飽,最好叫大碗先啱心意🥢。九層塔鹽酥雞+小碗滷肉飯 🌿🍗🔆4.5/5鹽酥雞炸得外脆內嫩,加咗九層塔香味更加突出🌿。雞肉唔算太多,但每件都夠juicy,仲帶少少辣味,越食越開胃🌶️!再配埋一碗滷肉飯,整體口感平衡得好正,不過依家套餐定價稍貴,建議多加兩件雞會更滿足😋。起司蛋餅 🧀🍳🔆3.5/5蛋餅皮煎得薄而香脆,夾住拉絲起司,賣相吸引📸。不過起司味偏淡,蛋香亦唔算特別濃郁,整體口感OK但未至於令人印象深刻🤔。份量適中,當作小吃分享剛剛好,適合鍾意清淡口味嘅朋友👩‍🍳。黑芝麻奶茶仙草(熱) 🥤🌱  🔆4/5  熱飲超級治癒!黑芝麻香濃滑順,奶茶味唔會搶戲,尾段仲有一陣淡淡仙草香,飲完暖笠笠好舒服🔥。甜度適
🔶環境:4/5
芋泥豬軟骨+小碗滷肉飯 🍠🍖
九層塔鹽酥雞+小碗滷肉飯 🌿🍗
🔆4.5/5
起司蛋餅 🧀🍳
🔆3.5/5

黑芝麻奶茶仙草(熱) 🥤🌱
🔆4/5
熱飲超級治癒!黑芝麻香濃滑順,奶茶味唔會搶戲,尾段仲有一陣淡淡仙草香,飲完暖笠笠好舒服🔥。甜度適中唔膩,冬天嚟一杯真係一流推薦👍!

白桃烏龍茶+寒天 🍑🍵
🔆4/5
烏龍茶茶香清新,白桃果味自然唔造作🍑。寒天QQ彈彈,增加口感層次,整杯飲品感覺清爽解膩💦。份量足夠二人share,食完餐後來一杯真係啱晒❄️!
今次晚餐體驗幾滿意,食物水準穩定,味道唔錯而且選擇多元化😊。雖然有啲菜品份量略少,但整體質素對得住價錢,性格比高也沒有加一💰。如果想試下台式fusion菜,呢間餐廳值得一試💡!下次可以再嚟試吓其他新菜品👀。
2025-07-17 801 浏览
上個禮拜六同老婆懶懶地,諗住求其喺鑽石山搵間鋪頭醫肚,點知撞正「台蔡滷肉飯」🍚。鋪頭細細哋,裝修簡單,牆身貼住啲台灣老街景海報,幾有地道feel。燈光偏黃,坐得幾舒服,唔會太光猛刺眼💡。午市時間人唔算多,兩公婆可以慢慢傾偈,唔使同人逼,正!涼拌蒜泥豬頸肉 + 小碗滷肉飯 ❤️❤️❤️❤️🤍豬頸肉切得薄身,蒜泥醬撈得勻勻哋,入口爽脆又惹味,唔會太鹹,啱晒送飯🍖。滷肉飯嘅肥瘦比例適中,醬汁甜甜哋,撈飯一流,不過碗真係幾細,男仔可能要加多碗先夠飽😆。蒜片香腸 ❤️❤️❤️❤️❤️呢個真心好食!香腸煎得香口,咬落去仲有少少脆皮,蒜片炸到金黃,夾埋一齊食,鹹香得嚟又帶啲蒜辣味🌭。老婆仲搶住食多幾塊,搞到我要再encore多一碟,哈哈!花雕麻油雞湯 + 小碗滷肉飯 ❤️❤️❤️🤍🤍湯底麻油味幾濃,飲落去暖笠笠,好啱呢排涼涼哋嘅天氣🍲。雞肉就正常發揮,唔算特別嫩,但勝在唔會鞋烚烚。不過花雕酒味唔算好出,如果再多啲酒香就perfect喇!
涼拌蒜泥豬頸肉 + 小碗滷肉飯 ❤️❤️❤️❤️🤍
蒜片香腸 ❤️❤️❤️❤️❤️
花雕麻油雞湯 + 小碗滷肉飯 ❤️❤️❤️🤍🤍
2025-07-16 625 浏览
🍚涼拌蒜泥豬頸肉+小碗滷肉飯 💕💕💕💕  豬頸肉切得透薄如紙,蒜泥醬豪邁到像在吃液態大蒜🧄!肉片彈脆帶點筋勁,酸辣醬汁淋得慷慨,搭配肥瘦參半的滷肉飯剛好解膩。不過小碗飯真的只夠挖五口,男生可能要加點才夠喉~🍗九層塔鹽酥雞+小碗滷肉飯 💕💕💕💕  現炸鹽酥雞用鐵網籃裝著超有台味,九層塔葉炸得酥脆像海苔片🍃。雞肉咬開會燙舌但肉汁豐盈,可惜分量像在吃精緻版鹹酥雞攤,配著滷肉飯勉強有七分飽,食量大的人建議直接點雙主菜。🌭大腸包小腸 💕💕💕糯米腸外皮煎得焦脆如鍋巴,內餡花生粒給得大方🥜。香腸偏甜台式路線,不過組合起來像在吃巨型熱狗堡,兩個人分食剛好。腸衣咬下會爆油這點很正宗,但紙袋裝著容易吃得滿手油光。🍑白桃烏龍茶+寒天 💕💕💕💕飲料杯比想像中大!白桃香氣清新得像在咬果肉,寒天脆珠咬起來會跳舞💃🏻。甜度調得剛好,配油炸食物簡直是救星,喝到最後冰塊融化也沒變淡挺加分。兩個人吃下來剛好飽到打嗝,看著帳單價格恍惚以為在看台灣菜單(香港來說真的佛心)。雖然不是每道菜都完美復刻家鄉味,但能吃到現炸九層塔和蒜泥醬淋不用錢的誠意,已經足夠治癒思鄉的胃啦~ 🇹🇼✨
🍚涼拌蒜泥豬頸肉+小碗滷肉飯 💕💕💕💕
🍗九層塔鹽酥雞+小碗滷肉飯 💕💕💕💕
🌭大腸包小腸 💕💕💕
🍑白桃烏龍茶+寒天 💕💕💕💕
2025-07-15 583 浏览
上個禮拜日,約咗中學時代嘅死黨去鑽石山「台蔡滷肉飯」食晏,當係解吓台灣旅行癮🍜。餐廳裝修幾簡約,木色枱凳配淡黃燈光,有啲似台灣街邊小店嘅feel,牆上掛住幾幅夜市相片,播住國語流行曲,幾有親切感。平日中午人流唔算多,我哋揀咗靠窗位,傾偈都幾舒服。🍗花雕麻油雞湯+小碗滷肉飯 (7/10)麻油雞湯聞落好香,飲落酒味濃但唔嗆喉,雞肉算嫩,用料十足。滷肉飯就正常發揮,肥瘦均勻,醬汁夠撈飯,但小碗真係細咗啲,男仔食可能要加底先夠飽。🍢九層塔鹽酥雞+小碗滷肉飯 (8/10)鹽酥雞炸得脆身,九層塔香味突出,咬落肉汁keep到,係略嫌粉漿厚咗少少。滷肉飯同上面一樣,呢個組合份量啱啱好,食完唔會太滯。🧀起司蛋餅 (6.5/10)蛋餅皮偏軟糯,芝士拉絲效果合格,但味道較淡,要點醬油膏先提味。如果煎得香脆啲會更好,而家似早餐店水準,唔算太突出。🍮黑芝麻奶茶仙草(熱)(7.5/10)冬天飲熱仙草幾暖胃,芝麻味濃但唔會過甜,仙草滑溜溜,奶茶底就普通咗啲,似沖劑味道。整體係舒服嘅飯後糖水。  🍑白桃烏龍茶+寒天 (8/10)呢杯有驚喜!白桃清香同烏龍茶好夾,寒天粒咬落爽口,甜度適中,解膩一流,係全餐最refres
🍗花雕麻油雞湯+小碗滷肉飯 (7/10)

九層塔鹽酥雞+小碗滷肉飯 (8/10)
🧀起司蛋餅 (6.5/10)
🍮黑芝麻奶茶仙草(熱)(7.5/10)

🍑白桃烏龍茶+寒天 (8/10)
呢杯有驚喜!白桃清香同烏龍茶好夾,寒天粒咬落爽口,甜度適中,解膩一流,係全餐最refresh嘅item。
呢餐食得幾開心,味道中規中矩,份量對女仔嚟講夠飽,男仔就可能要加餸。價錢合理,兩個人埋單$200零蚊,當係平平地懷念台灣味都ok👌。最正係同兄弟吹水嘅時間,食物反而變成配角喇~
2025-07-15 585 浏览
荃灣總店已經食過幾次,估唔到分店會開喺荷里活入面!佢簡直係美食沙漠中嘅綠洲🥹雖然平日晚市要等位,但都唔算排好耐🤣肉鬆滷肉飯 ($58)推薦!肉鬆竟然可以中和滷肉嘅肥膩感再加添香口嘅感覺😋啖啖肉堅好食,勁快就清晒成大碗飯😂椒鹽炸豬排+小碗滷肉飯 ($72)炸野真係要趁熱食!豬排一上枱又脆又有肉汁🤤炸粉好薄唔會炸到油淋淋🥹如果碗飯大碗啲就好,食完仲想食野🙈總括而言,呢個價錢有呢個質素真係全場無對手🔥已變飯堂,希望唔好越嚟越多人排隊🥶

肉鬆滷肉飯 ($58)

椒鹽炸豬排+小碗滷肉飯 ($72)

2025-07-14 588 浏览
身為一個台灣人,有時候會特別想念台式餐,前幾天和老公鑽進這間亮着暖黃燈光的台式小店,就來這裡過過癮~🍖 芋泥豬軟骨+小碗滷肉飯 💕💕💕💕豬軟骨燉到筷子一夾就散開,黏糯的芋泥裹着肉汁,鹹甜交織很下飯!滷肉飯肥瘦比例剛好,醬色油亮但吃完整碗也不膩。男生可能覺得份量偏精緻,女生當晚餐剛剛好。🥢 涼拌蒜泥豬頸肉+小碗滷肉飯 💕💕💕豬頸肉切得薄脆,蒜泥醬嗆辣夠勁,配上酸菜絲超級開胃~不過滷肉飯和主菜分開裝,拌在一起吃更過癮。建議加點白飯才能清光蒜香湯汁!🧋 大紅袍珍奶(凍) 💕💕💕💕  茶味濃到舌頭微微發澀,珍珠咬起來像會跳舞的QQ糖 🕺~甜度固定但不會死甜,冰塊融化後反而更順口。  🍵 冬瓜茶 💕💕💕  古早味鋁罐裝,甜度像是把整塊冬瓜磚化在嘴裡 🏝️,解膩用剛好,但喝到後面有點像小時候的感冒糖漿(笑)。這頓花了$200多就餵飽了思鄉的胃 👛!CP值非常高!!豬軟骨和珍奶是隱藏亮點,唯獨座位擠了點,適合速戰速決或外帶。
🍖 芋泥豬軟骨+小碗滷肉飯 💕💕💕💕
🥢 涼拌蒜泥豬頸肉+小碗滷肉飯 💕💕💕
🧋 大紅袍珍奶(凍) 💕💕💕💕

🍵 冬瓜茶 💕💕💕
2025-07-12 633 浏览
藥膳排骨湯餐+小碗滷肉飯 ⭐⭐⭐⭐呢個藥膳排骨湯真係唔錯,湯底濃郁,入口有淡淡中藥香,飲完感覺暖笠笠 🍲。排骨炆得夠腍,肉質鮮嫩多汁,骨頭仲帶少少肉,食得好過癮 🥩。佢嘅小碗滷肉飯份量適中,滷肉肥瘦均勻,入口即化,醬汁味道唔會太鹹,配埋白飯一流 🍚。涼拌蒜泥豬頸肉+小碗滷肉飯 ⭐⭐⭐涼拌蒜泥豬頸肉味道唔錯,豬頸肉爽口彈牙,配上蒜泥同少少辣椒油,增添咗層次感 🥓🌶️。不過分量稍為少咗啲,如果豬頸肉再厚啲會更加好。佢嘅滷肉飯同上一份差唔多,味道穩定,但冇特別突出嘅地方 🍜。黑芝麻奶茶仙草(熱)⭐⭐⭐⭐呢杯黑芝麻奶茶仙草真係好特別!黑芝麻味濃郁,帶少少甜味,唔會膩 🌿☕。奶茶滑順,仙草口感QQ彈彈,整體平衡得好出色,冬天飲住真係好暖胃 ❤️。大紅袍珍奶(凍)⭐⭐⭐  大紅袍珍奶茶味偏濃,入口有一陣淡淡果香,珍珠煮得剛剛好,煙韌有嚼勁 🫖🍬。不過茶味稍為蓋過咗奶味,可能對鍾意淡口味嘅人嚟講會稍嫌重手。台蔡滷肉飯嘅食物整體水準不俗,適合一家人或者朋友仔一齊嚟食 ✨👫。雖然部分菜式份量略少,但味道唔錯,價錢合理 💰。服務態度亦都OK,店員有耐性解答我哋嘅問題 👌。如果想試下台灣風味嘅滷肉飯,呢間店係一
藥膳排骨湯餐+小碗滷肉飯 ⭐⭐⭐⭐
涼拌蒜泥豬頸肉+小碗滷肉飯 ⭐⭐⭐
黑芝麻奶茶仙草(熱)⭐⭐⭐⭐

大紅袍珍奶(凍)⭐⭐⭐
台蔡滷肉飯嘅食物整體水準不俗,適合一家人或者朋友仔一齊嚟食 ✨👫。雖然部分菜式份量略少,但味道唔錯,價錢合理 💰。服務態度亦都OK,店員有耐性解答我哋嘅問題 👌。如果想試下台灣風味嘅滷肉飯,呢間店係一個唔錯嘅選擇 🇹🇼🍚!