2025-06-29
今日同老公收工,餓到肚打鼓🤤,就去咗鑽石山嘅「台蔡滷肉飯」醫肚。鋪頭唔大,木色枱凳配暖黃燈💡,有種台灣夜市嘅貼地感,坐得幾舒服。隔離枱仲有班後生仔傾偈,氣氛幾熱鬧,啱晒我哋呢啲想快靚正食完返屋企瞓嘅打工仔👫。炸豬排+小碗滷肉飯 🖤🖤🖤🖤 豬排炸得金黃脆口,咬落唔會乾爭爭,仲有少少肉汁咇出嚟👍!滷肉飯嘅肥瘦比例啱啱好,醬汁鹹香帶甜,撈飯一流,不過小碗真係好「小」,男仔可能唔夠喉😅。涼拌蒜泥豬頸肉+小碗滷肉飯 🖤🖤🖤豬頸肉爽脆,蒜泥味勁搶,食到「索索聲」好過癮🧄!不過滷肉飯同頭先嗰碗一樣,細咗啲,如果多兩啖飯就perfect喇~起司蛋餅 🖤🖤🖤🖤🖤全晚MVP🏆!蛋餅皮煎得微脆,入面芝士拉絲拉到成米長🧀,熱辣辣咬落去,鹹香濃郁,仲有啲蛋香吊味,真係想encore多份啊!黑芝麻奶茶仙草(熱) 🖤🖤🖤芝麻味濃到似飲緊糊仔,奶茶底甜度適中,仙草滑溜溜,冬天飲幾暖胃☕。不過如果凍飲可能更夾~ 冬瓜茶 🖤🖤普普通通,甜得嚟有啲藥材味,老公話似飲緊涼茶🤷♀️,我諗下次會試其他嘢飲。 呢餐平平哋但食得滿足,尤其個起司蛋餅真係抵讚💯!環境唔算高級,但勝在快靚正,啱晒收工求其食嘅夫妻檔👫。如果滷肉飯大碗啲
冬瓜茶 🖤🖤
呢餐平平哋但食得滿足,尤其個起司蛋餅真係抵讚💯!環境唔算高級,但勝在快靚正,啱晒收工求其食嘅夫妻檔👫。如果滷肉飯大碗啲就更好啦~