2025-06-16 1229 浏览
我同事約中午食嘢,走入鑽石山邊條街入面搵到呢間台蔡滷肉飯。入到鋪企,個位環境唔算誇張,但燈光暖黃又柔和,牆上掛住啲古風海報,加上輕輕嘅背景音樂,整個地方顯得好舒服同唔浮誇😊。座椅擺設簡單整潔,客人都輕鬆傾偈,氣氛輕鬆自然,令人覺得呢度正係同同事一齊歇息休息嘅好去處。【花雕麻油雞湯麵】 🌕🌕🌕🌕呢碗花雕麻油雞湯麵真係有佢嘅獨到之處。湯底飄散住陣陣花雕酒香,加上厚實嘅麻油調味,使得湯味濃郁卻又唔會太膩。雞肉煮得軟滑入味,每一口都充滿豐富層次,而麵條則保持住彈牙嘅口感,食落去滑潤順口。整體嚟講,呢碗湯麵無論係香氣定口感都做得唔錯,係個唔錯嘅開場選擇。【爆蔥滷肉飯&溫泉蛋】 🌕🌕🌕🌕🌕呢道爆蔥滷肉飯可謂係餐式嘅重點。滷肉炆得軟嫩肥而不膩,再加上爆香嘅蔥段,俾人一種香氣四溢嘅感覺。飯粒吸足咗滷汁,令人每口都有濃厚嘅家常味道。最特別係個溫泉蛋,蛋黃流動柔滑,與滷肉飯互相襯托,令整體口感達到平衡。味道層次分明,食客可以感受到食材間互相碰撞出嚟嘅精彩火花,營造出一個滿足唔同味蕾需求嘅佳餚。【九層塔鹽酥雞】 🌕🌕🌕九層塔鹽酥雞係另一款平衡咗口感與香氣嘅選擇。炸至金黃色嘅外皮帶有啲脆感,入咬時亦足夠酥脆,
【花雕麻油雞湯麵】 🌕🌕🌕🌕
【爆蔥滷肉飯&溫泉蛋】 🌕🌕🌕🌕🌕
【九層塔鹽酥雞】 🌕🌕🌕
九層塔鹽酥雞係另一款平衡咗口感與香氣嘅選擇。炸至金黃色嘅外皮帶有啲脆感,入咬時亦足夠酥脆,而雞肉內部保持住濕潤香嫩。九層塔獨特嘅清新香氣俾人一種獨家風味,加上鹽分調味得當,使得整體味道更加層次豐富。雖然分量唔算大,但食落後留低嘅回味係令人印象深刻。食家認真品味之後,會覺得呢款鹽酥雞係平凡中多咗一絲出眾嘅趣味。

【蒜片香腸】 🌕🌕🌕
台灣腸煎得香口,蒜片脆脆哋好夾,但略嫌油咗少少。
食完呢幾款菜後,我哋喺輕鬆嘅氣氛中傾住偈,感受到每道菜都各有特色。整體嚟睇,台蔡滷肉飯提供嘅食品味道濃郁、口感均衡,令人食完個個都覺得滿足,而餐廳環境又幫手烘托出輕鬆嘅用餐氣氛😊。各式菜品無論係湯麵定滷肉飯,都體現出傳統台菜嘅味道,係一個適合同同事輕鬆聚餐嘅好地方。