2019-08-24 318 浏览
呢間野其實我食過好多次,亦推薦過俾好多朋友食,個個都讚好,每隔一段時間就會掛住佢啲卷物,就會想返嚟食。今晚就帶左個女友人泥食。- 煙花 $95 大推卷物入面係辣三文魚餡,上面鋪滿辣吞拿魚碎再加一啲薯片碎。 好好食!用料新鮮,呢個配搭出奇地超好食。大推- 金龍卷 $88 呢個係幾乎每次泥古今我都會叫嘅一個卷物,佢入邊係炸蝦加芝士,上面鋪左三文魚再加啲沙律醬。配搭好好食今次試咗煙花之後改變左我對金龍卷嘅排名,依家第一名係煙花,第二名係金龍卷。佢太多卷物根本就食唔晒,下次要再試吓其他先得- 牛肉壽喜燒 $138 大推初頭對呢個冇抱好大期望,賣相一般,但佢牛肉出奇非常之滑又有牛肉味,壽喜燒過湯汁做得啱啱好唔會太甜,湯底亦非常多配料,有豆腐、?菠菜、白菜、芋絲、蛋。淨係食呢個都食到我哋兩個好飽雖然佢價錢唔平,但佢比返靚嘅牛肉你,又咁多配料,我覺得值得食,大家可以一試下佢!- 吉列廣島蠔 $52呢個就正正常常冇特別,純粹係我個人好鍾意食蠔所以先叫。- 牛舌串燒佢其實一串有三塊 ,我唔記得咗影就食所以你哋睇得兩境。嘩!我未食過咁un嘅牛舌!史上最un嘅牛舌!仲要呢兩串野唔平,完全係揼心口,完全唔需要

- 煙花 $95 大推

金龍卷

- 金龍卷 $88

牛肉壽喜燒

- 牛肉壽喜燒 $138 大推

吉列廣島蠔
- 吉列廣島蠔 $52
呢個就正正常常冇特別,純粹係我個人好鍾意食蠔所以先叫。

牛舌串燒
- 牛舌串燒

佢其實一串有三塊 ,我唔記得咗影就食所以你哋睇得兩境。嘩!我未食過咁un嘅牛舌!史上最un嘅牛舌!仲要呢兩串野唔平,完全係揼心口,完全唔需要試大家!

柚子酒
- 柚子酒 $5x/杯

本身係想叫梅酒,但係冇貨我哋就轉左飲柚子酒,嘩!啲柚子味淡到呢,我幾乎飲唔出係柚子,酒味又淡,冰佔左佔杯7成,當然咩都飲唔出。嘥晒我啲錢

總結:呢間野啲創意卷物真係又有創意又特別又好食,真心推介大家嚟食佢嘅卷物!其實佢其他嘢食質素都唔錯,偶爾可能有一樣半樣會唔係太好食,咁就睇你好冇彩喇
但我都係仍然會繼續返嚟食同推薦大家嚟食!
金龍卷
牛肉壽喜燒
  • 壽喜燒
2019-08-23 3853 浏览
八月第三個星期三晚上,觀塘。跟好友有一段時間沒見面,今天晚上終於能見面,事前她已經訂好了這家觀塘工業區的日式小店,聽說餐廳主打自家創意特色卷物,在區內薄有名氣,專門吃卷物的餐廳不多,帶著期待的心情跟她來探店。餐廳位於觀塘工業中心四期裡面,小心在入口右手邊的樓梯有牌子指示,走上去就行,不必經過工業大廈裡面坐電梯。宏觀門面日系,裝飾卻滲透工業風,旁邊放了一台上世紀八九十年代的DREAM 7角子機,裡面裝潢分開兩部分,一進門的區域光線明亮,中間有一大幅色彩繽紛,以現代風格繪畫出各種日本標誌的璧畫,整體很有學生飯堂的感覺,充滿活力。只是一塊鐵絲網跟古典石牆之隔,故意調低的光度,半開放式的吧台位置,各種清酒瓶跟壺子排列整齊,簡直就是進了居酒屋一樣,而且發現了美國有名的復古餐桌點唱機JUKEBOX,這種融合古與今,日與美的巧思做得沒有遺和感。我們都有點餓了,先點一份龍卷風沙律,足料的生菜、海藻、蟹棒、三文魚子跟脆脆,色彩很吸睛,拌勻以後除了沙律汁跟燒汁帶出的清新鮮味,還加入了自家調配的微辣沙律汁,辣味意外地跟所有配料都很搭又起醒胃作用,從俯瞰角度還真像龍卷風的。菜單看到除了卷物還真有串燒,就要了一
八月第三個星期三晚上,觀塘。

香菇雞肉丸串燒

菜單看到除了卷物還真有串燒,就要了一份香菇雞肉丸串燒,雞肉丸比一般的大很多,新鮮雞肉混合香菇手打,每一口都是豐富肉汁又彈牙,經過燒烤後鮮香無比,簡單卻有驚喜。
辣味三文魚壽司薄餅

辣味三文魚壽司薄餅有幾款口味選擇,仿意大利薄餅,厚厚的餅底是酥炸壽司飯,上面鋪了滿滿的三文魚刺身粒,適量的脆脆、三文魚子和日式醬汁,
辣味三文魚壽司薄餅
雖然看上去不算很大一份,但由於壽司飯很厚,而且經過油炸,所以吃一塊已經有點飽膩感,這道菜建議多幾位朋友才點來吃比較好。
煙花

來到這裡怎能不點著名的卷物,名為煙花的卷物裡面,有弄碎的辣味三文魚和辣味吞拿魚,營造煙花爆開的一瞬間,還加了點芝士增加味道層次;
相撲力士
中間長條型的是相撲力士,卷著蟹棒跟芝士,
相撲力士
表面相間鋪著紅白身魚刺身,以兩種醬汁畫出扭紋圖案,令人聯想到相撲比賽土表的粗繩子。不單只為了吸引眼球賣弄創意,真的做到賣相跟名字相呼應,真的非常有心思。

服務方面的小建議,菜品上桌時可以作簡單介紹,比如沙律,菜單沒有說明,吃了才發現有辣,詢問下才知道加了特製辣汁,假如有客人不吃辣或是小孩吃了就容易發生誤會。經常覺得如果是特色餐廳的話,店員為客人介紹一下是必需的,那客人就會知道菜品甚麼特別了。
2019-08-21
香菇雞肉丸串燒
2019-08-21 45 浏览
由於租金昂貴,很多有質素的食肆都願意搬入工廈營業,工廈揾美食已是一股熱潮。今晚和友人來到位於觀塘工廈一間主打卷物的日式食肆,店名幾得意,叫’古今二’。店內裝修不算華禮,但勝在有創意。看過餐牌,點了沙律,薄餅,卷物和燒物。沙律:用日本溫室南瓜配車厘茄和魚子,南瓜香甜,沙律醬汁醒胃。薄餅: 餅底香脆,新鮮嫩滑的吞拿魚壽司和薄脆放在面上,頗有創意,味道甚為匹配。卷物:這是此店的強項,青龍卷 - 牛油果加蟹柳,用紫菜包紮而已𢦓,賣相美觀,入口滋味無窮。煙花卷 - 辣味三文魚加辣味吞拿魚和薄脆,和味之餘相當有特色。燒物:新鮮鰻魚串燒,皮脆肉香。 自家製香菇雞肉丸串燒,味香兼彈牙。
看過餐牌,點了沙律,薄餅,卷物和燒物。

2019-08-18
2019-08-20 44 浏览
觀塘食肆林立,各式各樣的美食不難找到,今晚和朋友來到觀塘工業中心一間日本料理名為「古今二」,店內佈置簡約優雅,給人舒適寧靜的感覺。先來日本溫室南瓜沙律,南瓜皮薄肉多,甜度高,南瓜皮的纖維幼細無渣,加配車厘茄和魚子,非常滋味。再來吞拿魚薄餅,吞拿魚新鮮嫩滑,薄餅脆口。卷物包括青龍卷和煙花卷,賣相美觀,青龍卷有牛油果,鰻魚和蟹柳,煙花卷有辣味三文魚,呑拿魚和脆片,味美有特色。燒物有鰻魚雞肉丸串燒,鰻魚燒得皮脆肉香,自製雞肉丸外脆內軟,相當精彩。
2019-08-18
2019-08-18 60 浏览
遠遠看見餐廳,感覺是西餐日本菜,看看餐牌,菜名好特別。南瓜沙律,菜名是日本温室南瓜,味道真係好甜,好有南瓜味。日式豬頸肉串燒,豬頸肉好有油份,入口溶化,表面亦燒得好香,肉質有汁。鹽燒牛舌,燒得夠,好香又有口感好。煙花,有辣味三文魚和辣味吞拿魚,肉質質地不一,加上放了脆片,口感層次豐富。彩虹卷,有三款不同顏色刺身魚,三文魚,吞拿魚和鯛魚,再加上牛油果,真係好有色彩。飯卷內放有紫菜,青瓜,蟹柳和牛油果,味道勁豐富又鮮甜, 真係唔知點形容…真係好好味。
遠遠看見餐廳,感覺是西餐日本菜,看看餐牌,菜名好特別。

南瓜沙律,菜名是日本温室南瓜,味道真係好甜,好有南瓜味。

鹽燒牛舌,燒得夠,好香又有口感好。

2019-08-13
2019-08-18 43 浏览
餐廳放了幾架日式懷舊玩具機,而牆身手繪了富士山,和服卡通少女和櫻花的牆畫,色彩好繽紛。日本溫室南瓜沙律南瓜與沙律混合一起,南瓜不是太蓉,可以食到一件件南瓜,味道甘甜。鹽燒牛舌牛舌燒到表面小小燶,肉質煙煙靱靱,鹹鹹地好香口。彩虹卷紫菜飯反卷內有青瓜、蟹柳和牛油果。飯卷面放了三種不同色的刺身魚,加了牛油果和蟹籽,所以色彩繽紛。三文魚和鮮甜,青瓜爽口,食一件,口感已經好豐富。煙花芝麻飯上放了脆片,辣三文魚和辣吞拿魚,又淋又脆,辣辣地,好味又特別。

日本溫室南瓜沙律

鹽燒牛舌
牛舌燒到表面小小燶,肉質煙煙靱靱,鹹鹹地好香口。

• 煙花
  • 彩虹卷
2019-08-17 40 浏览
女友介紹了這間餐廳,位於觀塘站旁邊,地點方便。餐廳位於工廠大廈二樓,初頭以為中伏,點知有驚喜。餐廳外內裝修也別有心機,給人非常特別有品味的感覺。彩虹卷叫了個彩虹卷,何謂彩虹,就是它如彩虹般colourful,這點讓我有點驚喜的。再食落壽司,味道出奇地鮮甜好味,魚生很鮮很甜,難怪那麼多人排隊。南瓜沙律也叫了個南瓜沙律,南瓜蓉很香,而且沙律菜很甜,兩者非常之配,女士們一定會喜歡。壽司薄餅最後叫了個壽司薄餅,壽司加薄餅,真是創意非常,就如一啖天婦羅一啖壽司,如此新穎的想法,真是第一次見。薄餅面上的蟹柳絲配上魚肉味薄餅,無論是味覺和腦袋都給人一種沖擊,真是極為特別。

南瓜沙律

壽司薄餅

2019-08-15 149 浏览
以前覺得佢啲卷物好好食,好有誠意,但尋日食,真係覺得大不如前,唔會再去食。- - 蟹柳沙律 勁多生菜墊高,一至兩條青瓜絲,蟹柳調味少怪。雞泡魚乾以前好好味架,但尋日啲魚乾”超乾”,仲好燶添有一邊,一路食一路好痴牙。。。明太子雞翼入面夠juicy,但岀面燒燶左所以有部分肉變左乾。黑豚荔枝串調味太重手,所以好鹹,粒荔枝最好味。火山只有呢一樣係維持到水準,以創意卷物黎講,係好味的。- -好可惜以前覺得有誠意嘅食店變成咁樣,除咗實物質素下降,店員嘅服務亦10分令人失望。。。
- -
蟹柳沙律
勁多生菜墊高,一至兩條青瓜絲,蟹柳調味少怪。

雞泡魚乾

明太子雞翼
入面夠juicy,但岀面燒燶左所以有部分肉變左乾。

黑豚荔枝串
調味太重手,所以好鹹,粒荔枝最好味。

火山
只有呢一樣係維持到水準,以創意卷物黎講,係好味的。

- -
2019-08-15 47 浏览
今日朋友有約仲話有好餐廳介紹咁話, 今日去左觀塘,餐廳位於觀塘工業中心名叫古今二 我地由於成五點半就到左, 所以餐廳都仲未滿座餐廳內好多有趣佈置, 不停影相打卡都未捨得落order, 先唻叫左日本南瓜沙津, 食落好甜再唻有天婦羅, 炸外金黃脆卜卜, 但入面依舊juicy , 唔會太乾!餐廳每一碟菜份量都好多, 兩個女仔唻食叫兩三樣已經好夠, 除返開每人$100都唔使, 餐廳食材都食得出係高質野, cp值都好高, 果然朋友冇介紹錯呀!

難得約左朋友, 我地就簡左係觀塘工業中心入面一間叫古今二既餐廳, openrice一下原來都好多好評, 位置唔算難搵, 基本上地鐵一出就搵到, 我地今日約太早, 去到餐廳都冇咩人, 侍應服務好有禮而且餐廳好有特式, 周圍都好用心去佈置, 應該不少人既打卡位!我地total叫左五樣菜, 估唔到每碟好大碟, 我建議如果女仔唻食可能兩碟share已經好足夠!第一樣係溫室南瓜沙津, 清清地開左胃先,再唻有青龍卷, 題外話菜名好有趣!講返味菜, 係人見人愛既牛油果做主打, 夾埋鰻魚, 又估唔到幾夾啵!再唻一個午夜牛郎, 都係用牛油果但今次夾三文魚, 從未諗過生果可以配搭魚, 食左一餐好飽又好滿足既飯!
2019-08-12 73 浏览
位於觀塘工廈嘅古今二以食卷物為主,早就已經想食,同朋友即興六點幾嚟到食晚餐啱啱有最後一張枱,臨走更有大量人在排隊,所以建議要book左枱先嚟青龍卷 有牛油果鰻魚同蟹柳,牛油果愛好者嘅我一見到即刻要點!裏面塞滿大大嚿蟹柳同鰻魚好有誠意,出面亦都淋上鰻魚汁味道唔會太寡,不錯!另外點左好多人都有嗌嘅煙花卷,有三文魚吞拿魚同脆片,上面嘅刺身撈左沙律醬,加上上面嘅脆片令到口感有更多層次,唯獨覺得份量少左啲細舊左啲。之後到串燒燒物系列,燒茄子係燒物界數一數二,又點可以唔嗌呢,呢度同出面平時食有啲唔同上面冇加蒜蓉上去燒,雖然都夠味,但唔算出眾。另外叫咗黑豚荔枝卷,荔枝好甜可以解左豚肉上嘅油膩感係幾新鮮嘅配搭!牛舌味道還好略嫌唔夠熱同唔夠厚身。刺身方面店員介紹左今日時令既拖羅同赤貝,赤貝鮮甜爽口幾抵食!拖羅令人有點失望$120/5件,預期會比大拖同好肥美,嚟到見到只係中拖又完全無油花,仲要有根,話雖好重吞拿魚味,但完全冇嗰種入口即溶嘅感覺好失望。最後亦叫咗四款刺身盛,海膽同帶子都好鮮甜唔錯唔錯,三文魚同吞拿魚中規中矩冇乜特別。總括而言嚟到古今二,都係食翻卷物最穩陣!

青龍卷

牛舌味道還好略嫌唔夠熱同唔夠厚身。

總括而言嚟到古今二,都係食翻卷物最穩陣!
富士山呈現方法非常壯觀,就算唔點豉油都夠味道。金龍卷係裡面最推介嘅食物,天婦羅蝦配三文魚同沙律醬係非常適合,超級好食,大推!另外刺身方面,海膽價格略貴,但夠新鮮!推介海膽同埋赤貝!
金龍卷  富士山
2019-06-18
金龍卷  富士山
2019-08-08 69 浏览
古今二佬齊齊嘆 觀塘食肆開就越多,嚟到觀4期走上,見到食肆古今二日本料理,入面環境都唔錯坐低寬敞舒服,人流亦多 ,十零廿張枱,我哋坐低 點個彩虹卷,鹽燒活鰻,自家製香菇雞肉丸串燒,東京爆趣,日本溫室南瓜沙律,海膽炒飯 ,一個晚餐算唔錯㗎啦!日本溫室南瓜沙律,呢個沙律正在淨係食南瓜,已經好正,連皮都食埋, 加埋啲沙律汁真係冇得彈。自家製香菇雞肉丸串燒,燒雞肉香菇串,味道都唔錯嘅,祗係過咗少少火,有啲啲乾口,味道整體都唔錯嘅!東京爆趣,拖羅加蟹柳做內心,中間加層爆趣,再加一層飯糰,咬樂軟硬脆爽,乜都齊曬,唔單止有爆有趣同埋有驚喜添!彩虹卷睇落只係飯前一個,不過佢有拖羅,三文魚,鱈魚,牛油果一層夾一層,包住個飯團,跟住再切開加啲蟹籽,食落真係好正,淨係睇 心花怒放!鹽燒活鰻,鰻魚食得多,多用家鰻魚汁,不過呢個鹽燒活鰻就真係好正,佢鹹鹹地又係有用鹽燒,再加埋佢係真係新鮮嘅食材,都係第一次用咁嘅處理方法去食鰻魚。海膽炒飯其實海膽,我就真係情願刺身處理生食,炒咗飯之後,海膽只係有啲味,就睇唔到就有啲失色啦,不過呢個飯都炒得真係好靚,食埋就剛
古今二佬齊齊嘆

日本溫室南瓜沙律,

自家製香菇雞肉丸串燒,

東京爆趣,

鹽燒活鰻,

海膽炒飯

2019-08-03 3383 浏览
觀塘工業中心越嚟越多美食了,聽說古今二 日本菜卷物好特別,而且工業區又鄰近地鐵地點真的好方便,地方不算大,佈置也有日本feel侍應生有禮貌地招呼我哋坐,我哋就坐咗 近廚得食😋 可以望到佢哋整壽司㗎🍢🍡🍣係時候食lu🍣🍡🍢🍲😂😂😂彩虹卷$98成個冬甩樣😁廚師好有心思啊!有青魚 牛油果 蟹柳 三文魚仲可以一啖有兩種唔同嘅刺身,入口好鮮味呀👍燃燒活鰻$78有汁嘅鰻魚食得多,今次係燒嘅!呢種食法都係第一次食,有種感覺好似食緊一條新鮮蒸嘅羨魚啊!爽口不覺油膩👍 廚師燒到啱啱好。自家製香菇雞肉丸串燒$30兩串雞肉丸好大粒,雞肉比較多搶了香菇陣先未,食落有啲膩!東京爆脆$88果然係爆趣,係一層一層捲住有吞拿魚蟹柳芝士醬,當咬落去竟然有一陣爆脆呢!甜甜嘅感覺好特別,廚師手工一流👍外暖內脆😊日本溫室南瓜沙律$55喺網上已經想食呢個南瓜沙律喇,係用日本溫室南瓜呀!好甜而且好淋,味道好識中,配埋 有陣好似蛋黃嘅醬料非常夾。👍😍海膽炒飯$128海膽我就最鍾意食,今次係炒嘅,外貌好似啲蟹膏,飯好乾身不油膩,食埋呢個飽曬lu😊 彩虹卷$98鹽燒活鰻$78自家製香菇雞肉丸串燒$30東京爆脆$88日本溫室南瓜沙律$5

係時候食lu🍣🍡🍢🍲😂😂😂

彩虹卷$98

燃燒活鰻$78

自家製香菇雞肉丸串燒$30

兩串雞肉丸好大粒,雞肉比較多搶了香菇陣先未,食落有啲膩!

東京爆脆$88

• 日本溫室南瓜沙律
  • 東京爆脆
  • 彩虹卷
2019-08-01 72 浏览
同朋友二人相約觀塘食晚飯,朋友想食日本餐,於是一早預訂好。我哋未夠八點去到,餐廳內已經人山人海,好在一早訂左位,所以好快都安排左位置了。餐廳最出名是卷物,於是我地分別每人選左一款卷物。蕉魔及富士山另外我們點了日本溫室南瓜沙律,日式天婦羅,自家製香菇豬肉丸串燒。 第一份相嘅就係日本溫室南瓜沙律, 本身個人唔係特別喜好南瓜,但係食落好有驚喜,南瓜好甜,入邊仲有少少洋蔥,做開胃菜超級好。蕉魔入嚟賣相已經好吸引,佢問到啲香蕉係燒到好香,入面包住吉列牛,口感豐富。富士山一嚟見到好多蟹柳,真係好似成座山咁高,佢口感好豐富面頭仲有少少脆脆片。日式天婦羅,佢個粉炸得好靚,外脆內軟,又唔會炸到話好乾。香菇雞肉串燒,食落去味道好豐富,又唔會話好似出邊嗰啲串燒丸好實。每人都唔使$200食到超級滿足。

日式天婦羅,佢個粉炸得好靚,外脆內軟,又唔會炸到話好乾。

每人都唔使$200食到超級滿足。