2022-07-10 101 浏览
2022-06-18女朋友推介👩🏻‍🌾爛賭女朋友打完麻雀🀄️同成班麻雀去咗觀塘醫吓肚🤰去咗間日本料理古今二🇯🇵餐廳位於觀塘工廈,裝修工業風,坐位之間好寬闊,坐得舒服☺️星期六晚市時段,餐廳都爆場了😁介紹返女朋友力推食物:辣妹,72蚊碟,佢面頭係滿滿既辣吞拿魚碎 ,卷中間係炸蝦,再加左芝士,賣相都係好岩打卡,而味道方面都唔錯,有少少辣加添味道層次,辣妹依個名改得好👱🏾‍♀️龍卷風沙律,76蚊碟,沙律充滿蟹柳絲,沙律菜,蟹籽,脆片,中華沙津,而且都多汁,份量方面超多,外型非常巨大同浮誇既龍卷風🌪🌪埼玉網燒牛舌,78蚊碟,牛舌厚切但好多肉汁,唔會燒到太乾身,外面食既牛舌一厚就出事,咬唔難,反而古今二嘅師傅,醬油同牛舌燒既時間配合得好好,好食到我無話可說🐮🐮雞泡魚干,68蚊碟,雞泡魚干食落好似魷魚油干咁,咬落會有,少少甜味,而且口感幾煙韌,配埋美滋醬食又幾惹味🐡🐡牛肉壽喜燒,208蚊鍋,一大鍋壽喜燒,牛肉份量超多,口感嫰滑,仲有紅蘿蔔,金菇,芽菜,韭菜,大量蔬菜既襯托下,加上壽喜燒汁味道濃厚,成鍋味道非常好🥩🥩橫綱力士龍蝦卷,228蚊碟,有鰻魚,仲有波士頓龍蝦,龍蝦卷造型非常精緻,有一粒魚子點綴,牛
2022-06-18

女朋友推介👩🏻‍🌾
爛賭女朋友打完麻雀🀄️
同成班麻雀去咗觀塘醫吓肚🤰
去咗間日本料理古今二🇯🇵
餐廳位於觀塘工廈,裝修工業風,坐位之間好寬闊,坐得舒服☺️
星期六晚市時段,餐廳都爆場了😁

介紹返女朋友力推食物:

橫綱力士龍蝦卷,228蚊碟,有鰻魚,仲有波士頓龍蝦,龍蝦卷造型非常精緻,有一粒魚子點綴,牛油果同龍蝦既味道好夾,食落口個吓鮮味十足,對得上個價錢🦞🦞

雜錦天婦羅,88蚊碟,天婦羅有炸蝦,炸茄子,炸蕃薯,炸粉同食料比例合適,唔會好似齋食麵粉咁樣,天婦羅上菜嘅時候,仲有係熱辣辣,味道幾好🍤🍤

整體食物質素超水準了,女朋友話好推介依間餐廳,難得係賣相同味道,兩者可以一齊並存,價錢四人平均300蚊到,合理價錢,一定會再去🤘🏻🤘🏻🤘🏻

#古今二
#埼玉網燒牛舌
#龍卷風沙律
#辣妹
2022-07-10 49 浏览
This restaurant is very creative with the fusion of sushi. We had order a spicy tuna sushi pizza while we didn’t see before in others restaurant. The taste is quite good but it is didn’t really surprising us. The pizza is quite oily. But I think this creative idea should be respected. Haha
2022-07-09 84 浏览
今日午餐試下[古今二]日料,看食評聞說OK,即管來試下😃因為我暫時不能吃刺身,所以只好點些卷物吃。我點了個雙拼卷物(6選2)。選了龍捲風和費城卷。$88,再配餐飲凍O茶,加$3。追加吉列炸豪(2隻)$23
今日午餐試下[古今二]日料,看食評聞說OK,即管來試下😃

因為我暫時不能吃刺身,所以只好點些卷物吃。
龍捲風,費城卷
吉列炸蠔
龍捲風,費城卷
我老公食過堂食 今次先叫外賣上次堂食還好今次 差到 不能食 食唔入口首先 加州卷 好削 夾舊 假蟹柳大細不一 卷得唔靚3文魚卷 卷到 唔圓 奇怪賣相沙律啖而無味睇表面無乜野?一睇真D?全部好薄 成$120個薄都算啦一夾….散晒 片片口感除左薄重要係 假假地咁 香港3文魚都唔係好貴…要唔要 咁差呢我都唔高要求呀 爭鮮我平時都食佢依個價錢 依個質素 最後 抖左依個 刺身飯 完全 唔會再有下次差到 離晒大譜 食到嬲
我老公食過堂食 今次先叫外賣
上次堂食還好
今次 差到 不能食 食唔入口
首先

加州卷 好削 夾舊 假蟹柳
大細不一 卷得唔靚

3文魚卷 卷到 唔圓 奇怪賣相

沙律啖而無味

睇表面無乜野?一睇真D?
全部好薄 成$120個
薄都算啦

一夾….

散晒 片片口感除左薄
重要係 假假地咁
香港3文魚都唔係好貴…
要唔要 咁差呢
我都唔高要求呀 爭鮮我平時都食
佢依個價錢 依個質素
最後 抖左依個 刺身
完全 唔會再有下次
差到 離晒大譜 食到嬲

2022-06-25
2022-07-02 4691 浏览
今日收工約咗朋友喺觀塘食飯佢帶咗我去一個我住喺觀塘咁耐都唔知嘅餐廳,原來係係一個工廈入面叫(古今二)幾隱蔽嘅日式🇯🇵料理餐廳。上到去一出𨋢門都唔知原來入面係有餐廳。如果冇朋友帶去都唔知原來別有洞天。坐低咗之後朋友二話不說已經點曬嘢食好快就到左個前菜開開胃。龍捲風沙律🥗:係一個蟹柳🦀中華律蟹籽🦀沙律,真係超級足料同大份,蟹柳🦀絲鋪滿曬成個沙律🥗面,蟹籽同埋中華沙律嘅份量都好多,食落都好清新。蜘蛛🕷️/金龍🐉卷:原來係一個有兩款唔同壽司造成嘅拼盤,其實係一個軟殼蟹壽司,軟殼蟹🦀炸得好脆一啲都唔油配埋入面嘅牛油果🥑青瓜🥒食,好夾。金龍捲原來係一個炸蝦🦐芝士🧀卷,炸蝦炸得好金黃同香脆亦好新鮮,個捲入面啲材料配搭非常之配合。我一個人已經好快咁食曬半條。櫻花蝦茄子🍆燒:燒茄子🍆就食多,但櫻花蝦🦐茄子🍆燒就真係好少見同好少食,茄子🍆燒得好滑甜甜鹹鹹真係好惹味。雜錦天婦羅🦐🦀🍆🥔(炸蝦/紫薯仔/茄子):呢個雜錦天婦羅真係好考師傅技術同心機,我個炸漿剛剛好厚薄適中,個炸蝦炸得剛剛好冇過龍,天婦羅紫薯仔,好甜好好食。茄子就入口即溶。朋友今次真係冇介紹錯,喺工廈入面有間咁高質嘅日式餐廳,仲要係價錢唔貴食物質素
今日收工約咗朋友喺觀塘食飯

坐低咗之後朋友二話不說已經點曬嘢食
好快就到左個前菜開開胃。

朋友今次真係冇介紹錯,喺工廈入面有間咁高質嘅日式餐廳,仲要係價錢唔貴食物質素非常高。

2022-06-28
2022-07-02 2820 浏览
講開日式卷物🇯🇵,當然不得不提近年分店越開越多嘅「古今二」🏮將食材演變到出神入化,推出各式各樣創意卷物,不論視覺味覺都帶來一番衝擊✊🏻.🍣金龍卷💰$98混合黑白芝麻嘅壽司米包裹著炸蝦🍤&忌廉芝士🧀,再鋪上三文魚🐟刺身,加點點沙律醬🥢入口首先係三文魚刺身嘅魚油香👅再來就係炸蝦嘅香脆,加上芝士奶香creamy😚口感層次豐富,味道亦相當夾,絕對令你一口接一口停唔到😆.🍣午夜牛郎💰$95原諒🐻嘅膚淺,真係純粹因為個名而叫😂甚至連食材係咩都冇仔細睇,所以開頭以為牛係指牛肉😅但原來係將牛油果🥑、忌廉芝士、已煎熟三文魚🐟卷上,再將整條飯卷油炸🔥香脆可口嘅外層,內裡柔軟食材,口感豐富😍煎熟後嘅三文魚魚味更突出,加埋芝士鹹香好好味😋.🍴龍捲風沙律🥗💰$76堆到成座山咁高嘅沙律,色彩繽紛見到已經好開胃😍喺沙律菜上放滿大量蟹柳絲、蟹籽、中華沙律,再淋上特製醬汁😙沙律菜新鮮爽脆,蟹籽喺口腔中爆開嘅感覺超過癮🤣整道菜式令人非常清爽開胃😉.🍴煎豆腐💰$58將豆腐香煎後再淋上燒汁,做到到付愛情脆卜卜,內裏超軟滑😆豆腐本身比較淡味,加埋甜甜地嘅燒汁調味就啱啱好😌.🍴櫻花蝦茄子燒🍆💰$68茄子燒好後再放上超多櫻花蝦&燒

🍣金龍卷

💰$58
煎豆腐

🍴櫻花蝦茄子燒🍆
💰$68
茄子燒好後再放上超多櫻花蝦&燒汁🔥茄子口感軟腍,帶極濃櫻花蝦🦐鹹香味,醬汁亦非常入味😚
櫻花蝦茄子燒

食完絕對會令你想回頭嘅餐廳😆今次人少少所以叫唔到好多菜式,仲有勁多卷物想試🤪好適合同朋友一大班人聚會,然後每樣都可以試啲😎
午夜牛郎
煎豆腐
  • 龍卷風沙律
2022-06-30 82 浏览
好食既餐廳係要推薦一下❤️‍🔥觀塘工業大廈好味日本菜佢唔止好味 連個賣相都火辣辣❤️‍🔥火山黎到果陣真係好驚喜岩晒我呢d鐘意打卡既老娘😎火焰火焰咁 賣相好驚喜到味道方面佢上層係帶子肉 下層係幾舊蟹柳青瓜牛油果卷上層係一絲一絲既帶子肉 男朋友食得勁開心🤣 佢對呢個火山讚不絕口呢款唔需要豉油都已經好夠味☺️埼玉網燒牛舌呢個都係極力推介!!佢都幾多汁 唔會燒到太乾身同埋廚師加既調味料都岩岩好如果我去多次 都會再點呢個網燒牛舌☺️辣妹佢面頭係滿滿既辣吞拿魚碎 卷中間係炸蝦再加左芝士佢一黎到既賣相都係好岩打卡而味道方面都唔錯龍捲風沙律平時食既沙律多數都係得少少菜絲 蟹籽咁樣而呢個又係有驚喜佢充滿蟹柳絲 沙律菜 蟹籽 脆片 中華沙津而果汁 微辣 而且都多汁 唔會食食下覺得得菜味無左汁份量方面 都幾大兜 雜錦天婦羅炸蝦 炸茄子 炸蕃薯仔 好多時都會驚佢好大陣油溢味 所以平時都唔敢點但覺得有個炸物做總結 感覺好似有種去左日本既超市買做緊特價既炸物番酒店食咁🤣總結黎講係會想再食多次🥰
好食既餐廳係要推薦一下❤️‍🔥

上層係一絲一絲既帶子肉
男朋友食得勁開心🤣 佢對呢個火山讚不絕口
呢款唔需要豉油都已經好夠味☺️

埼玉網燒牛舌
呢個都係極力推介!!
佢都幾多汁 唔會燒到太乾身

炸蝦 炸茄子 炸蕃薯仔
好多時都會驚佢好大陣油溢味 所以平時都唔敢點

總結黎講
係會想再食多次🥰
今日約咗同事去「古今二」食野,由官塘港鐵站D出口去,一分鍾路程,非常就腳。柚想蝦你沙律食材非常新鮮、有柚子、健康軟滑牛油果、蝦、生菜等,入口清甜爽脆,開胃前菜。古今日式餃子餃子外層炸至金黃香脆,中間肉餡多汁。超級龍卷風—以鰻魚、炸蝦、芝士、青瓜做餡,加上脆片入口先有鰻魚油香,炸蝦脆口,加上芝士鹹香,青瓜清甜脆爽,再加上軟糯米飯,口感層次非常豐富。富士山—以鰻魚、牛油果做卷物餡料,面層鋪滿蟹柳、脆片軟滑有益的牛油果,加上鰻魚油香,清爽簡單配搭,清新好食。櫻花蝦茄子燒櫻花炸至香脆、甜甜鹹鹹既醬汁,鋪滿茄子,味道濃郁,送酒一流。

古今日式餃子
餃子外層炸至金黃香脆,中間肉餡多汁。

超級龍卷風—以鰻魚、炸蝦、芝士、青瓜做餡,加上脆片

富士山—以鰻魚、牛油果做卷物餡料,面層鋪滿蟹柳、脆片
軟滑有益的牛油果,加上鰻魚油香,清爽簡單配搭,清新好食。

2022-06-28 208 浏览
今日早收工就過左去接男朋友收工,然後就去左附近一間人氣創意卷物店撐枱腳!觀塘嘅古今二係本店,真係細細個就聽過呢間觀塘嘅人氣餐廳,而家仲開多咗好多分店!柚想蝦你沙律($98)新鮮又豐富嘅前菜,有沙律菜、海草、車厘茄、蘋果、柚子、蟹子、牛油果、甜蝦,加上酸酸甜甜嘅柚子汁,非常開胃!蜘蛛($98)紫菜飯卷入面包住炸軟殼蟹、青瓜、牛油果,軟殼蟹非常香脆,而青瓜同牛油果就平衡返個油膩感,另外仲淋左類似鰻魚汁嘅甜醬汁係面,唔洗蘸豉油都好多夠味忘不了您($96)個人好鐘意呢款卷物,主要成份係芒果、炸牛肉同芝士,味道層次好豐富,先係卷物面頭既惹味刺激wasabi沙津醬同鰻魚汁,咬落就會慢慢食到芒果嘅香甜同芝士加炸牛肉嘅香,真係食過先知!豚肉泡菜鍋($138)想食多啲菜,所以叫多個火鍋,豚肉正常發揮,香辣泡菜加上娃娃菜、金針菇、洋蔥,湯底幾惹味!原本仲想叫名物火山🌋但食左兩個卷物同火鍋真係太飽,惟有留返下次再嚟食過!

蜘蛛

蜘蛛
2022-06-28 72 浏览
見疫情無咁嚴重,我又開始四出揾食。今日因為就朋友放工,揾黎到觀塘工業區。而家多左好多餐廳開左係工廈,真係多左好多選擇。我地今次擇左食日本料理,一解思鄉愁。忘不了您由於表面太多醬,差啲見唔到芒果😂 不過第一啖咬落去就食到芒果嘅甜味,一啲都唔酸,正👍🏻表面有落wasabi醬,所以我覺得唔點鼓油仲好味。唔知係咪我因為放得太耐先食,炸牛肉有少少硬,不過肉味好重,芝士都搶,味道好香濃金龍卷賣相好靚,好似一隻龍船咁。三文魚香軟,配上炸蝦彈牙嘅口感,不錯的配搭櫻花蝦茄子燒個人極力推介﹗因為真係好好食﹗櫻花蝦好足料、超多,配上甜甜地嘅醬汁,好惹味,茄子好軟身,好內味😋😋豚肉泡菜鍋豆腐嫩滑、豚肉爽口彈牙,配上泡菜變得惹味十足。份量剛剛好,啱晒2個人撐枱腳。黑豚豬頸肉串燒豬頸肉爽口勁彈牙,配上簡單嘅鹽燒就最能夠食得出肉嘅香味👍🏻

黑豚豬頸肉串燒
豬頸肉爽口勁彈牙,配上簡單嘅鹽燒就最能夠食得出肉嘅香味👍🏻

2022-06-27 61 浏览
呢一間日式餐廳🍴最出名就係佢哋嘅特色卷物🤩超推介佢哋個富士山🗻下面底係有八舊鰻魚壽司🍣上面再鋪滿鮮甜嘅蟹柳絲 仲有啲牛油果🥑同脆片 夾埋食口感同味道都非常之豐富❤️
火山🌋 ($128)視覺系嘅衝擊🔥🔥 睇menu唔知餐廳會玩到噴火咁有型,上枱嘅時候見到店員ready火槍,秒速準備好打卡🤳 大約燒一分鐘左右就會慢慢熄滅,熄咗之後塊板仲會熱熱辣辣,大家小心唔會辣親手仔🙌🏻講翻食物本體,外型好似一大舊壽司🍣,上面鋪滿蟹柳同蟹籽加埋有少少辣嘅沙律醬,但其實入面都包住一個個小卷物,內料主要都係青瓜同蟹柳🥒超級龍卷風🌀 ($88)餐廳啲卷物名全部都好有新意,好似叫綠野仙蹤🧚🏻‍♂️、青龍卷🐉、倫敦橋🌉而超級龍卷風就有鰻魚、青瓜、芝士、吉列蝦🍤,最特別係佢上面放咗啲好似咸咸地嘅脆片🍟整體口感幾豐富👍🏻日式麻醬秋葵豆腐沙律🥗($78)豆腐好滑嫩,配埋麻醬真係冇得輸💯但估唔到秋葵配埋麻醬比平時就咁炒黎食好味好多,亦都好易入口,有驚喜👍🏻 另外小蕃茄🍅同沙律菜都幾新鮮💦用黎做前菜就啱哂😋雞泡魚干 🐡 ($68)好少叫雞泡魚干黎食,食落好似魷魚油干咁,咬落會有少少甜味,而且口感幾煙韌,配埋美滋醬食又幾惹味👍🏻椒鹽雞腎🍗 ($48)椒鹽雞腎食落就係正常嘅雞腎🤣 椒鹽都幾足👍🏻Extra Comment🖍•餐廳入座會提供menu同點餐紙,點餐紙上面先有價錢,menu單純用黎
火山🌋 ($128)

火山

超級龍卷風🌀 ($88)

超級龍卷風

日式麻醬秋葵豆腐沙律🥗($78)

日式麻醬秋葵豆腐沙律

雞泡魚干 🐡 ($68)

雞泡魚干

椒鹽雞腎🍗 ($48)

椒鹽雞腎食落就係正常嘅雞腎🤣 椒鹽都幾足👍🏻
椒鹽雞腎

Extra Comment🖍
•餐廳入座會提供menu同點餐紙,點餐紙上面先有價錢,menu單純用黎介紹食物✨

•另外餐廳係工廈入面,如果搭客𨋢,出𨋢之後直接左轉就到✅
超級龍卷風
日式麻醬秋葵豆腐沙律
雞泡魚干
椒鹽雞腎
平時食壽司食得多,呢間舖嘅壽司擺盤同卷物名都好特別,賣相又得,名又改得貼切,算係新穎嘅日本菜。📍 龍捲風沙律 📍沙律菜、青瓜、蟹柳同蟹籽、中華沙律堆砌而成嘅沙律塔,配埋沙律醬特別開胃,不過鐘意多醬嘅可能會差少少,記得係食之前撈一撈好啲📍火山📍下面係一舊舊飯卷堆砌而成,上面係蟹柳同蟹籽鋪面,近睇係一舊大飯團,遠望好似座火山。用紫菜包嘅飯卷裏面有青瓜、蟹柳同埋牛油果,食落少少辣,但味道配搭係唔錯架。📍煙花📍飯卷上面舖左辣味三文魚同辣味吞拿魚,有蟹籽同脆板作為調色,少辣之中增加左口感,賣相同味道都值得讚。📍牛肉壽喜燒📍蛋黃、牛肉、豆腐、粉絲、娃娃菜娃娃菜同粉絲越食越濃味,每一啖都食到濃濃嘅壽喜燒汁味,超足料。🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹古今二 (官塘工業中心) (觀塘)觀塘觀塘道436-446號官塘工業中心4期1樓B室🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸#觀塘好食 #觀塘食好西

📍 龍捲風沙律 📍

📍火山📍

📍煙花📍

📍牛肉壽喜燒📍
蛋黃、牛肉、豆腐、粉絲、娃娃菜

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
古今二 (官塘工業中心) (觀塘)
觀塘觀塘道436-446號官塘工業中心4期1樓B室
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
#觀塘好食 #觀塘食好西
觀塘工廈區中 藏有好多特色食店今次食到一間質素好 食材新鮮 又有創龍嘅日式食肆打開menu 真係好多款都好靚又好想食🥢金龍卷🌟🥢蜘蛛✨👉🏻古今二嘅壽司卷有好多唔同嘅款式配搭 第一之到訪食左金龍卷 亦都係古今最完始嘅主打👉🏻飯卷外面有三文魚鋪面 三文魚香之餘加左少少美乃滋嘅甜味 內裡包裹著好酥脆嘅炸蝦 會好想不停再食嘅一道卷👉🏻蜘蛛即係炸軟殼蟹牛油果蟹柳卷 因為有軟殼蟹嘅蟹腳伸哂出黎 所以就係蜘蛛了👉🏻軟殼蟹亦都香脆 配牛油果嘅壽司卷亦都有一種食緊魚生味嘅感覺🥢埼玉網燒牛舌🌟👉🏻必點燒牛舌 牛舌口感超爽脆牛味濃 點鹽醬食一流👉🏻雖然只有四片 但每片size都大片又厚切🥢豚肉泡菜鍋✨👉🏻滿鍋嘅泡菜和豚肉 惹味辣度頗高 鍾意食辣和泡菜嘅朋友好岩食👉🏻豚肉肥瘦參半 油脂香被酸辣味中和番👉🏻唔係好食得辣嘅都唔緊要 仲有壽喜燒鍋、三文魚頭鍋嘅選擇🥢龍卷風沙律👉🏻蟹籽、蟹柳、中華沙津、蛋絲、沙津菜配料份量蛋又新鮮👉🏻配沙律醋味就酸酸地開胃解膩🍹熱情果芒果沙冰🍹士多啤梨益力多👉🏻古今除左有特色卷之外仲有好蟹款特色飲品👉🏻比較清爽 和唔太甜嘅熱情果芒果沙冰 係夏天裡透心涼嘅選擇👉🏻士多啤梨糖味再加益力
觀塘工廈區中 藏有好多特色食店

👉🏻必點燒牛舌 牛舌口感超爽脆牛味濃 點鹽醬食一流
👉🏻雖然只有四片 但每片size都大片又厚切

🥢豚肉泡菜鍋✨
👉🏻豚肉肥瘦參半 油脂香被酸辣味中和番
👉🏻唔係好食得辣嘅都唔緊要 仲有壽喜燒鍋、三文魚頭鍋嘅選擇

🥢龍卷風沙律
👉🏻蟹籽、蟹柳、中華沙津、蛋絲、沙津菜配料份量蛋又新鮮
👉🏻配沙律醋味就酸酸地開胃解膩

🍹熱情果芒果沙冰
🍹士多啤梨益力多
👉🏻士多啤梨糖味再加益力多味 酸酸甜甜 滿足小朋友口味
  • 蜘蛛
  • 網燒牛舌
  • 金龍卷
2022-06-09 319 浏览
朋友舊年食過位於觀塘的#古今二,佢好喜歡呢間的特色卷物,除了卷物,當然還有熱辣辣鍋物、新鮮沙律,鮮味刺身、各種小食、炸物以及串燒等等…,於是趁今日不用加班,便約左我黎食啊! 首先點左龍卷風沙律🥗,滿滿的蟹柳、蟹籽形成一座小山丘,新鮮的沙律菜墊底,加上特製醬汁,新鮮開胃😋。 富士山,餡料是鰻魚、牛油果🥑,卷物上鋪滿了蟹柳絲,型態十足富士山的樣子,口感豐富,就算冇點豉油都覺好好味😋。金龍卷,由三文魚、炸蝦🍤、芝士併合而成,一啖有齊3款口味,豐富又美味。豚肉泡菜鍋,豚肉配上大量泡菜、菇菌同嫩滑豆腐,湯飲落帶點辣,墊底的疏菜吸收晒湯精華,好味😋。 豚肉露旬,豚肉咬落油脂香口,因與露旬同食,可中和番油膩感☺️。

朋友舊年食過位於觀塘的

墊底的疏菜吸收晒湯精華,好味😋。

2022-06-09