2021-10-09 1807 浏览
𝒥𝒶𝓅𝒶𝓃𝑒𝓈𝑒 𝐹𝑜𝑜𝒹 𝒾𝓃 𝒯𝓈𝓊𝑒𝓃 𝒲𝒶𝓃🌟火山 𝗩𝗼𝗹𝗰𝗮𝗻𝗼 𝗥𝗼𝗹𝗹 🌋 ($𝟴𝟴)火山既造型超特別🤣火山表面係一層蟹柳絲,加左明太子同燒汁,所以口感微辣😍火山上面用左橙紅色既魚子做點綴,火山下面其實包住左6舊牛油果蟹柳小卷,十分精緻。🌟金龍卷 𝗚𝗼𝗹𝗱𝗲𝗻 𝗗𝗿𝗮𝗴𝗼𝗻 𝗥𝗼𝗹𝗹 ($𝟴𝟴)看似係三文魚🍣壽司,但原來壽司內包住一條長長既「金龍」 (𝘢𝘬𝘢炸蝦🍤),再切成8小粒小壽司。三文魚係薄切,唔會搶左主角炸蝦既𝘧𝘰𝘤𝘶𝘴🍣成舊一齊食有唔同口感,正😍🌟埼玉網燒牛舌 𝗦𝗮𝗶𝘁𝗮𝗺𝗮 𝗕𝗕𝗤 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗧𝗼𝗻𝗴𝘂𝗲($𝟱𝟴)我平時好少食牛舌,但媽媽話想試下,牛舌煎得幾香口,加埋醬汁好味而唔會過於油膩😋🌟雜錦天婦羅𝗔𝘀𝘀𝗼𝗿𝘁𝗲𝗱 𝗧𝗲𝗺𝗽𝘂𝗿𝗮 ($𝟴𝟴)天婦羅有炸蝦🍤、青椒🫑住炸蝦同埋甜薯。最驚喜係炸蕃薯🍠、淡淡既甜加天婦羅汁好夾😋🌟柚想蝦你沙律 𝗔𝗺𝗮𝗲𝗯𝗶 𝗮𝗻𝗱 𝗣𝗼𝗺𝗲𝗹𝗼 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱($𝟳𝟴)平時食沙律🥗就堅係得菜同炸面包粒,呢個沙律好豐富,加左滑蝦同柚子粒,柚子粒又意想不到咁夾同提升口感🤣蝦就好鮮美◻️總結黎講,呢間餐廳好多菜式都係𝘧𝘶𝘴𝘪𝘰𝘯同自己創作,幾
𝒥𝒶𝓅𝒶𝓃𝑒𝓈𝑒 𝐹𝑜𝑜𝒹 𝒾𝓃 𝒯𝓈𝓊𝑒𝓃 𝒲𝒶𝓃

🌟火山 𝗩𝗼𝗹𝗰𝗮𝗻𝗼 𝗥𝗼𝗹𝗹 🌋 ($𝟴𝟴)

🌟金龍卷 𝗚𝗼𝗹𝗱𝗲𝗻 𝗗𝗿𝗮𝗴𝗼𝗻 𝗥𝗼𝗹𝗹 ($𝟴𝟴)

🌟雜錦天婦羅𝗔𝘀𝘀𝗼𝗿𝘁𝗲𝗱 𝗧𝗲𝗺𝗽𝘂𝗿𝗮 ($𝟴𝟴)

◻️總結黎講,呢間餐廳好多菜式都係𝘧𝘶𝘴𝘪𝘰𝘯同自己創作,幾有心思同好味😋不過可能叫得太多菜都有蝦🤣😂好似食得太多蝦😂同埋價錢黎講就少貴🤏

📍古今二 𝐊𝐎𝐊𝐎𝐍𝟐
午餐
2021-10-09 1234 浏览
今日響千色附近行街,到左晚飯時間,於是去搵野食,見到間日本餐廳,有好多款唔同既卷物,俾佢吸引左,於是入去食晚餐😋🌟 日式麻醬秋葵豆腐沙律 ($75)份量多,沙律菜新鮮,豆腐嫩滑,秋葵切成細粒,配上日式麻醬,車厘茄,好開胃😋🌟 埼玉網燒牛舌 ($58)牛舌厚切,大塊,外層燒得好香,鎖住肉汁,肉質軟熟,燒得唔會太熟,岩岩好,配上自家製醬汁,酸酸甜甜,味道好夾,必點😋🌟 蒜香牛油翠肉瓜 ($15)翠肉瓜加上蒜蓉牛油燒,再響上面加黑椒,燒得外層香脆,但保持到翠肉瓜多汁😋🌟 雜錦天婦羅 ($88)雜錦天婦羅有蝦,紫薯,蝦肉釀秋葵。蝦肉爽口彈牙,外層粉漿香脆,紫薯香甜,另一個蝦肉釀入秋葵好特別😋🌟 富士山 x 超級龍卷風 ($88 & $88)富士山卷入面用上鰻魚,牛油果,再用一大埋蟹柳絲加埋脆片放上面,做成富士山既形狀,味道同賣相都滿分😋超級龍卷風用上鰻魚,海老,芝士,青瓜,食材豐富,估唔到加上芝士同卷物既味道好夾,而且海老炸得香脆,必點😋

🌟 日式麻醬秋葵豆腐沙律 ($75)

日式麻醬秋葵豆腐沙律

🌟 埼玉網燒牛舌 ($58)

埼玉網燒牛舌

🌟 蒜香牛油翠肉瓜 ($15)

蒜香牛油翠肉瓜

🌟 雜錦天婦羅 ($88)

雜錦天婦羅

🌟 富士山 x 超級龍卷風 ($88 & $88)

富士山  x  超級龍卷風
2021-10-07
日式麻醬秋葵豆腐沙律
埼玉網燒牛舌
蒜香牛油翠肉瓜
富士山  x  超級龍卷風
古今二我又黎啦😆按完摩再食餐勁既😋老公最近健身,教練話要增肥,於是點左一檯野食😜『東京爆脆$88』有吞拿魚+蟹柳混埋做餡口感好幼滑唔駛點醬油已經好夠味道,帶一點微辛辣味夠曬刺激🤗好掛住日本緊係要點『富士山$88』砌埋成座山咁高既蟹柳+脆片都是帶一點點辛辣味,底部係鰻魚+牛油果圈,一啖一嚿,唔錯唔錯。『柚想蝦你』一送上檯就好吸晴,材料豐富又有益健康,有沙律菜、海草、車厘茄、蘋果、柚子、蟹子、牛油果,仲有甜蝦刺身😍配上柚子汁非常開胃,咁多材料都只不過$78真係好抵食😎『埼玉網燒牛舌$58』超級好味,肉質Q彈有咬口,配埋酸酸甜甜的柚子味醬汁,真係流曬口水,一定要試!『雜錦天婦羅$88』都唔簡單,有蝦、日本紫薯、秋葵,全部炸到卜卜脆又唔會油膩喎,秋葵裡面竟然仲釀左蝦膠❤️❤️好味道!

古今二我又黎啦😆按完摩再食餐勁既😋
老公最近健身,教練話要增肥,於是點左一檯野食😜

2021-10-06
2021-10-08 26 浏览
今日lunch time 行過千色匯先知道荃灣開咗古今二, 咁就緊係即刻試下啦我哋兩個人,分別叫咗個沙律,三款創意壽司同埋天婦羅😋依度啲菜式名好特別架,要仔細睇先知係咩柚想蝦你$78依個係沙律,入面有車厘茄蘋果牛油果,感覺好健康三款創意壽司有一款係辣味三文魚&吞拿魚混合,味道唔錯😋另外有個就係鰻魚卷物,都幾好食~雜錦天婦羅$88雜錦包括炸蝦,秋葵蝦膠同紫薯😋第一次食秋葵蝦膠,幾好味,出面好少見估唔到兩個人都食唔曬,真係好飽

我哋兩個人,分別叫咗個沙律,三款創意壽司同埋天婦羅😋

依度啲菜式名好特別架,要仔細睇先知係咩

柚想蝦你$78
依個係沙律,入面有車厘茄蘋果牛油果,感覺好健康

三款創意壽司

雜錦天婦羅$88
雜錦包括炸蝦,秋葵蝦膠同紫薯😋
第一次食秋葵蝦膠,幾好味,出面好少見

估唔到兩個人都食唔曬,真係好飽
  • 雜錦天婦羅
  • 卷物盛
2021-10-08 45 浏览
今日和家人慶祝生日,選擇了這間日本菜餐廳,食物水準,上菜快捷,尤其特別喜歡柚想蝦你、煙花(卷物)、燒牛舌、雜錦天婦羅和海膽炒飯。價錢方面亦很合理,會再去光顧這餐廳。
今日和家人慶祝生日,選擇了這間日本菜餐廳,食物水準
2021-10-07
庆祝纪念
生日
  • 雜錦天婦羅
  • 黑豚荔枝卷串燒
  • 煙花
2021-10-06 31 浏览
係荃灣見到呢間一到晚市就有人排隊 相信都幾受荃灣居民既歡迎👏🏻!好奇又喂食既我當然試下呢間啦😆奇異果香桃梳打(少冰)(少甜)$38一睇落去好似好伏 但飲落去又覺得唔錯喎! 都好清新同唔會好糖feel~柚子荔枝梳打(大)(少冰)(少甜)$38呢到比起上一杯酸啲 柚子味道都幾出 都唔錯喎!忘不了你 $88(芒果、炸牛肉、芝士)東京爆脆 $88(吞拿魚、蟹柳)琦玉網燒牛舌(5件)$58牛舌都好出色! 好嫩滑又有牛味 必食!😋 鹿兒島黑豚荔枝卷串燒(1串) $25呢個相對一般 無個牛舌咁驚喜! 不過都唔錯~櫻花蝦茄子燒 $48櫻花蝦超級多 加埋茄子都幾夾 茄汁燒得岩岩好 非常多汁juicy!牛肉壽喜鍋 $158牛肉味道唔錯 唔會老唔會韌! 超級多娃娃菜 如果可以加多啲唔同既菇類會更加豐富~

奇異果香桃梳打(少冰)(少甜)$38

柚子荔枝梳打(大)(少冰)(少甜)$38
呢到比起上一杯酸啲 柚子味道都幾出 都唔錯喎!

忘不了你 $88
(芒果、炸牛肉、芝士)

東京爆脆 $88
(吞拿魚、蟹柳)

琦玉網燒牛舌(5件)$58
牛舌都好出色! 好嫩滑又有牛味 必食!😋

鹿兒島黑豚荔枝卷串燒(1串) $25
呢個相對一般 無個牛舌咁驚喜! 不過都唔錯~

櫻花蝦茄子燒 $48

牛肉壽喜鍋 $158
2021-10-04 31 浏览
食物有特色,多款色,特色卷物有London bridge,金龍卷,也有海膽和生𧐢選擇,但魚生、卷物和燒物質素一般,如只叫set lunch,覺得抵食。雖然侍應友善,感覺服務有待改善,例如要呼叫才給menu,再呼叫才給茶。座位有些擠迫。
2021-10-01 44 浏览
古今二 (荃灣千色匯)荃灣眾安街68號荃灣千色匯1期3樓3013號舖<古今二>一向係網上面既人氣非常之高,之前已經食過觀塘分店,原來荃灣都有分店,所以即刻入黎回味下,最鐘意就係呢到既特式卷物,有創意得黎,仲整得好靚岩晒鐘意打咭既朋友仔柚想蝦你沙律首先呢個沙律既份量真係好夠,材料好足分別有柚子,蘋果,車厘茄,牛油果,中華沙律,蟹子同埋甜蝦再混埋柚子汁,食落非常開胃,做前菜就岩晒啦蜘蛛卷物入面包住大大件既炸軟殼蟹,配合埋青瓜,牛油果同埋蟹柳,食落好清新完全唔會有油膩既感覺金龍卷望見卷物入面既炸蝦已經覺得好吸引,係面層再加埋三文魚,望落夠晒靚之餘,放入口既口感都好正架煙花成個造型真係好似煙花一樣咁璀璨,材料包括有辣味三文魚,辣味吞拿魚仲有芝士雜錦天婦羅呢個除左有食開既炸蝦同埋紫心蕃薯仔天婦羅之外,仲有秋葵蝦肉天婦羅,感覺好特別
古今二 (荃灣千色匯)

柚想蝦你沙律

蜘蛛

金龍卷

煙花

2021-10-01 43 浏览
同朋友行完千色拎住一袋二袋都係想係附近食經過見到古今二餐牌款式夠哂多就決定試一試🍽柚想蝦你 $78玩哂食字🤭有柚子、甜蝦仲有生菜、中華沙律係底配埋胡麻醬🥗甜甜酸酸 夠哂清新開胃🍽原條茄子燒🍆$48好濃味,上面仲有好多櫻花蝦加埋啲櫻花蝦一齊食 好正😋🍽富士山$88鰻魚、蟹柳、牛油果🥑、脆片多層口感 夠哂特別仲要有海量蟹柳絲 一d都唔吝嗇😋🍽金龍卷$88炸蝦🍤三文魚 芝士炸蝦仲係好脆 應該係即叫即做先可以持續係咁脆身🍽雜錦天婦羅$88紫薯🍠、🦐蝦、青椒🫑炸漿唔會好厚不得不提個紫薯🍠入口好甘甜 好好食💬 無論係裝修定食物都好唔錯卷物款式夠哂多 價錢又夠平民值得一試再試
同朋友行完千色
拎住一袋二袋都係想係附近食
經過見到古今二餐牌款式夠哂多
就決定試一試

🍽柚想蝦你 $78
玩哂食字🤭有柚子、甜蝦
仲有生菜、中華沙律係底配埋胡麻醬🥗
甜甜酸酸 夠哂清新開胃

🍽原條茄子燒🍆$48
好濃味,上面仲有好多櫻花蝦
加埋啲櫻花蝦一齊食 好正😋

🍽富士山$88
鰻魚、蟹柳、牛油果🥑、脆片
多層口感 夠哂特別
仲要有海量蟹柳絲 一d都唔吝嗇😋

🍽金龍卷$88
炸蝦🍤三文魚 芝士
炸蝦仲係好脆 應該係即叫即做先可以持續係咁脆身

🍽雜錦天婦羅$88
紫薯🍠、🦐蝦、青椒🫑
炸漿唔會好厚

2021-08-23
  • 金龍卷
  • 富士山
2021-10-01 26 浏览
🇭🇰荃灣特色日式卷物【#古今二 】柚想蝦你 $78大大碗嘅蝦沙律,醬料十足又夠晒蔬菜新鮮,撈起上黎每一啖都夠配料去入口,連平時小食蔬果都食得律律入味!金龍卷 $88 (三文魚 炸蝦 芝士)金龍卷都係常見嘅一種卷物,不過今次做到一口壽司嘅份量剛剛好,炸蝦同壽司飯嘅比例一流,入口唔會太飽滿,再加上鮮味三文魚同芝士嘅點綴真係心推介!煙花 $95 (辣味三文魚 辣味吞拿魚 脆片呢個正正相反嘅卷物,口感完完全全係衝擊你嘅味蕾,睇見壽司上面大大舊嘅吞拿魚蓉,入口溶化嘅感覺配搭上小小嘅辣味三文魚配味,仲要脆片增加唔會一舊嘢嘅口感。蜘蛛 $88 (炸軟殼蟹 青瓜 牛油果 蟹柳)呢個配搭豐富嘅就相對比較一般小小,不過勝在用料十足,食材十分新鮮,每樣料都十分均勻唔會太重一款口味!雜錦天婦羅 $88新鮮炸出嘅雜錦天婦羅,外脆口感爆棚,加上鮮甜嘅內涵,加埋醬汁可以食多多次!📍古今二 (荃灣千色匯) (荃灣)荃灣眾安街68號荃灣千色匯1期3樓3013號舖
🇭🇰荃灣特色日式卷物【#古今二 】

柚想蝦你 $78

金龍卷 $88 (三文魚 炸蝦 芝士)

煙花 $95 (辣味三文魚 辣味吞拿魚 脆片

蜘蛛 $88 (炸軟殼蟹 青瓜 牛油果 蟹柳)

雜錦天婦羅 $88

📍古今二 (荃灣千色匯) (荃灣)

2021-09-30 32 浏览
諗唔到食咩,記得附近有間日本野bookmarked 於是試吓。6:00 到達都未有太多人,填點餐紙落單,不過餐牌先有圖片但冇價錢,因為有好多創意菜式,單睇菜式名好鞋意會到有咩食材同特式,睇餐牌有d 辛苦,要對返點餐紙。要改善兩個人食,order 咗海膽炒飯,等咗5 分鐘左右就嚟,海膽份量都算多,而且幾甜,不過炒飯都係偏甜。燒鯖魚,價錢合理忘不了你,唔睇餐牌邊估到係咩嚟!有驚喜好食壽司卷入面係吉列牛、外層用芒果包住,解膩,重點係面頭d wasabi salad 醬,唔攻鼻,好食!醬汁似手撕雞加wasabi salad 咁燒牛舌,價錢合理$50 左右,雖然厚肉,但係味道麻麻整體都幾滿意,會再次光顧!

燒鯖魚,價錢合理

忘不了你,唔睇餐牌邊估到係咩嚟!有驚喜
好食
醬汁似手撕雞加wasabi salad 咁

燒牛舌,價錢合理$50 左右,雖然厚肉,但係味道麻麻

整體都幾滿意,會再次光顧!

2021-09-30 29 浏览
卷物之皇當之無愧!新穎又好食👍🏽上次試過之後一直都未有機會encore😅難得咁啱嚟到附近梗係再嚟幫襯吓啦...19:00嚟到已經要排隊先可以入座,你話係咪堅好食先😜今次食未食過嘅…日式麻醬秋葵豆腐沙律🥗份量極多,豆腐大大舊又滑,沙律菜勁新鮮,個汁又醒胃👍🏽網燒牛舌:厚身有嚼勁,完全冇油膩感,好香口!雜錦天婦羅:秋葵天婦羅原來釀咗啲蝦肉落去,好特別!同普通蔬菜天婦羅好食得多😋炸蝦🍤大隻又彈牙好正!富士山🗻超級龍捲風🌪️卷物:主角出場🤩果堆蟹柳都好似富士山咁高😆真係好欣賞佢地嘅創意同埋比我知道做卷物係可以千變萬化💯
今次食未食過嘅…
網燒牛舌:厚身有嚼勁,完全冇油膩感,好香口!
  • 富士山
  • 日式麻醬豆腐沙律
  • 超級龍捲風
2021-09-30 39 浏览
話說,小妹喺荃灣又想搵好食嘅日本嘢同朋友慶生,因為,唔想次次都去同一間喺愉景新城嘅日本菜,於是,今次決定試新嘢刺身,新鮮又厚切,可知道刺身厚薄都影響住觀感同大家嘅味蕾另外,小妹真係好鍾意食牛油果呢種super fruit,見到個餐牌上面有牛油果天婦羅,小妹抱住唔試唔知身體好嘅精神,叫咗一份,不過建議大家落單前問問朋友仔一唔一齊食先,因為,大部分自己啪晒確實有啲吃力至於個鍋呢,都睇得吓㗎,我個朋友仔淨係專注啲牛囉,不錯的而卷物方面。。。賣相唔錯,味道,都唔錯,水準正常,燒物感覺就一般般唯一不足係,座位安排同其他食客一齊,有啲擠逼嘅。。。有驚喜嘅係,話說外帶蛋糕收切餅費,但係店好有心機咁幫我整靚靚個碟再送上,朋友開心啊,開心的晚上

刺身,新鮮又厚切,可知道刺身厚薄都影響住觀感同大家嘅味蕾

至於個鍋呢,都睇得吓㗎,我個朋友仔淨係專注啲牛囉,不錯的

唯一不足係,座位安排同其他食客一齊,有啲擠逼嘅。。。

2021-09-02
庆祝纪念
生日
2021-09-30 930 浏览
平日放工嚟到荃灣千色匯,一家人嚟食古今二,之前聽聞觀塘嗰間幾好食😋,見荃灣都有就試吓。全消叫咗牛舌,蒜香🧄牛油🧈翠玉瓜,七味粉秋葵。鹽燒牛舌有5件,夠爽口,熱辣辣,配上醬汁,不過不失。蒜香牛油翠玉瓜非常掛味,牛油味滲入瓜中。秋葵滿佈七味粉,非常香口。柚想蝦你沙律🥗,個名好特別,有晒諧音,柚子蕃茄,蝦牛油果🥑沙律,材料新鮮,夠晒大兜,大件夾抵食。七色刺身拼盤,全部厚切,非常驚喜,大愛三文魚,極級海膽,高質吞拿魚,劍魚腩😍& 油甘魚超正👍🏼👍🏼都算性價比高,刺身全部大大件,而且非常新鮮,值得推介💗壽司飯卷方面,金龍卷,火山🌋,看圖識字,係三文魚炸蝦卷,好好味😋,而中間嗰個火山呢,幾有創意嘅,飯量,較為飽肚,打開其實係蟹柳卷,用咗千絲萬”柳”,加上芝士醬汁蟹子,組合成火山🌋,清清地得來幾好食😋再嚟一份炸天婦羅小食,炸蝦好爽口有三件,紫薯細細粒,好有日本特色,好味好味,最後仲有兩件看似炸秋葵,食落係青椒加蟹肉,感覺有點像街頭小食的煎釀三寶呢

壽司飯卷方面,
金龍卷,火山🌋,
看圖識字,係三文魚炸蝦卷,好好味😋,
而中間嗰個火山呢,幾有創意嘅,
飯量,較為飽肚,打開其實係蟹柳卷,
用咗千絲萬”柳”,加上芝士醬汁蟹子,
組合成火山🌋,清清地得來幾好食😋

2021-09-27
  • 火山
  • 金龍卷
2021-09-29 30 浏览
蜘蛛 ($88)見到個名好得意,其實係軟殼蟹牛油果卷😋入邊有青瓜蟹柳軟殼蟹加牛油果,餡料十足而且軟殼蟹脆卜卜,好味😋火山($88)係由蟹柳同埋帶子加蟹籽組成嘅一個小山丘😊材料十足仲有青瓜同牛油果,口感好有層次龍捲風沙律($72)見到個Menu已經覺得好吸引,嚟到完全冇令人失望,如果鍾意食蟹柳同中華沙律嘅你一定好開心加上好多新鮮生菜喺底,撈埋一齊食有多種口感😀好足料!雜錦天婦羅($88)影咗一陣相先食都仲係熱辣辣同埋脆口,而且每種食材都好新鮮 值得一讚🥳埼玉網燒牛舌($58)本身已經好鍾意食牛舌,燒同調味都得啱啱好,而且仲好煙韌兩個人食晒好開心滿足,下次再嚟過🥳
蜘蛛 ($88)
見到個名好得意,其實係軟殼蟹牛油果卷😋
入邊有青瓜蟹柳軟殼蟹加牛油果,餡料十足
而且軟殼蟹脆卜卜,好味😋
火山($88)
係由蟹柳同埋帶子加蟹籽組成嘅一個小山丘😊
材料十足仲有青瓜同牛油果,口感好有層次
龍捲風沙律($72)
加上好多新鮮生菜喺底,撈埋一齊食有多種口感😀好足料!
雜錦天婦羅($88)
埼玉網燒牛舌($58)
本身已經好鍾意食牛舌,燒同調味都得啱啱好,而且仲好煙韌
兩個人食晒好開心滿足,下次再嚟過🥳