2021-11-08 22 浏览
《荃灣美食》餓底今晚到千色食回鄉嘢😚木系和風裝橫 半開放式設計 最鍾意食佢地嘅特色卷物🍣#埼玉網燒牛舌香噴噴 件件厚切😚爽口彈牙 好嘢味🤤#東京爆脆吞拿魚蟹柳卷物 食到中間脆香脆香配埋最佳伴侶沙律醬汁 yummy😋#辣妹辣味吞拿魚蓉鮮甜 炸蝦脆身爽口加上溶化了既🧀 令整個層次豐富😋#牛肉壽喜燒有驚喜~~6大塊唔算薄切既牛肉鋪喺面配菜也唔少 有粉絲墊底 牛肉中間有筋位 軟腍又有咬口 牛味都算唔錯 記得要嗌呀😚
《荃灣美食》

有驚喜~~
6大塊唔算薄切既牛肉鋪喺面

2021-11-08
2021-11-06 38 浏览
本身已訂位13:00 4人,早10分鐘已到達,即刻講畀接待知道,佢仲叫我check體溫同用「安心出行」。而門口有其他食客等緊,接待亦不斷叫號碼,有2人細枱入去。到12:58分我去問接待處,係咪下一張4人枱畀我?佢話唔係,因為之前有人輪候緊,我話我訂左位1點鐘,佢睇錶話未夠鐘,仲再次強調第二張先到我。如果訂左位都要排係拎號碼的人後面,咁訂位有咩意義?結果我取消預約唔食!大家想食就輪號碼,訂位就會一肚氣!

大家想食就輪號碼,訂位就會一肚氣!
2021-11-04 41 浏览
今日屋企人唔煮飯所以過咗嚟呢度食晚飯✨牛肉壽喜鍋天氣開始轉凍梗係要食鍋物!牛肉份量都算多!而且用料高質、又冇筋又冇太肥!壽喜鍋湯底唔算過甜,而且飲完都唔口渴!✨蜘蛛、午夜牛郎 (卷物)午夜牛郎(卷物)材料有牛油果芝士同三文魚,所以唔好比佢個名呃咗以為有牛肉!不過牛油果芝士同三文魚呢個配搭真係好creamy ! 蜘蛛(卷物)材料有青瓜、牛油果🥑、蟹柳同埋軟殼蟹!軟殼蟹差唔多原隻喺晒入邊!✨網燒牛舌牛舌除咗切得好厚,仲充滿油香!打落去爽爽地!一啲都唔韌、而且份量兩個人share當小食啱啱好!
今日屋企人唔煮飯所以過咗嚟呢度食晚飯

✨牛肉壽喜鍋

✨蜘蛛、午夜牛郎 (卷物)

✨網燒牛舌

• 網燒牛舌
  • 牛肉壽喜燒
  • 蜘蛛
2021-11-03 51 浏览
今日朋友生日,我朋友好鍾意食日本野,於是上網見到這間日本餐廳,就打去book位,順便問下可唔可以幫我整個壽司蛋糕同寫happy Birthday慶祝,原因我朋友唔鍾意食甜野買唔到蛋糕,店員都好有耐性解答,而且幫我安排入到餐廳,見到餐牌,有好多野食可選擇,見到食物名好有創意柚想蝦你沙律-酸酸地幾開胃蝦刺身-好新鮮富士山-有鰻魚同蟹柳,有少少辣橫剛力士龍蝦卷-好有心思,這個代替生日蛋糕, 旁邊有Happy birthday😂下次再幫襯

入到餐廳,見到餐牌,有好多野食可選擇,見到食物名好有創意

柚想蝦你沙律-酸酸地幾開胃

刺身-好新鮮

富士山-有鰻魚同蟹柳,有少少辣

下次再幫襯

• 柚想蝦你
  • 龍捲風沙律
  • 青龍卷
2021-11-02 42 浏览
好多日本嘢都係貴得來唔抵食今日經過依家好多朋友都試過嘅日本餐廳終於可以試一試!晚餐時間餐廳都真係幾多人食物款式有好多!最吸引同埋最著名嘅應該都係卷物!呢度嘅卷物真係超多款,而且好多都好特別。就咁睇個名都未必知材料係啲咩,要睇埋下面嗰行🤣我哋一於選擇三款壽司,一個沙律同埋天婦羅,樣樣都試一試。柚想蝦你 $78顧名思義當然主角係柚子和生蝦🤣但係配菜都好豐富!有好多牛油果,蘋果,車厘茄,蔬菜都好新鮮。超級開胃,柚子同醬汁都酸酸甜甜,好清新嘅感覺。而且份量都唔少👍🏻推介!雜錦天婦羅 $78天婦羅拼盤包括三款天婦羅:海老天婦羅,秋葵蝦肉天婦羅,迷你甜薯天婦羅。全部天婦羅都好酥脆,而且熱辣辣,配上醬汁口感不錯。最特別嘅係秋葵蝦肉天婦羅!本來以為係青椒之類,冇諗過秋葵入邊竟然仲有蝦肉!好有心思而且好特別。到左最期待嘅壽司😍鰻魚牛油果卷 $65好食推介!呢個size啱啱好👍🏻鰻魚配上牛油果呢個配搭冇得輸!配上鰻魚醬汁,所有嘢都好夾。估唔到普通壽司都咁好食。特色卷物蜘蛛 $88 金龍卷 $88蜘蛛同金龍卷上嘅時候真係有啲嚇親😂壽司嘅擺盤都咁有心思,打卡一流。仲有啲花做裝飾,真係幾靚🤣除咗賣相好味道都當然
好多日本嘢都係貴得來唔抵食
今日經過依家好多朋友都試過嘅日本餐廳
終於可以試一試!
晚餐時間餐廳都真係幾多人

我哋一於選擇三款壽司,一個沙律同埋天婦羅,樣樣都試一試。

柚想蝦你 $78

顧名思義當然主角係柚子和生蝦🤣
超級開胃,柚子同醬汁都酸酸甜甜,好清新嘅感覺。
而且份量都唔少👍🏻推介!

雜錦天婦羅 $78

全部天婦羅都好酥脆,而且熱辣辣,配上醬汁口感不錯。

到左最期待嘅壽司😍
鰻魚牛油果卷 $65

好食推介!呢個size啱啱好👍🏻
鰻魚配上牛油果呢個配搭冇得輸!
配上鰻魚醬汁,所有嘢都好夾。
估唔到普通壽司都咁好食。

特色卷物
蜘蛛 $88 金龍卷 $88

蜘蛛同金龍卷上嘅時候真係有啲嚇親😂
壽司嘅擺盤都咁有心思,打卡一流。
仲有啲花做裝飾,真係幾靚🤣
除咗賣相好味道都當然唔錯啦!

金龍卷嘅材料有炸蝦芝士三文魚。
炸蝦香脆,三文魚都幾新鮮,個人覺得芝士好好味,芝士香滑軟熟,一啖咬落個壽司所有嘢都可以融合晒,而且口感豐富,醬汁都好夾。

蜘蛛嘅材料包括軟殼蟹青瓜牛油果蟹柳,超豐富呀!
一件嘅份量都會比較大,絕對夠飽。
同炸蝦一樣軟殼蟹都係好香脆,而且真材實料,軟殼蟹都幾大。
配上青瓜牛油果蟹柳感覺會比較清新,冇咁膩。

整體來講對於今餐都好滿意!食物質素唔錯而且價錢都幾親民。款式又多,下次仲可以繼續試其他菜式!
2021-11-02 31 浏览
喺荃灣千色行完街,搵到一間唔錯嘅日本餐廳——古今二叫咗一個網燒牛舌,好厚好大塊,燒到啱啱好,夠曬香,食落都幾彈牙。牛肉壽喜鍋:$138 畀得呢個價錢都知唔會食到日本牛,不過佢嘅牛都唔差,牛味好濃,大塊之餘份量都唔少。個煲仲有好多蔬菜同豆腐粉絲等🥬,尚算入味,夠曬健康。跟住叫咗兩款飯卷,改名方面都幾有新意:東京爆脆:一啖咬落好脆。裡面有一個用炸天婦羅方式整嘅吞拿魚,出面再包飯同紫菜。都幾特別,口感一流👍🏻另一款叫富士山:富士山出面有大量蟹柳同埋脆片,落左少少七味粉食落有少少微辣,但一齊食又出奇地好夾。卷物裡面雖然係牛油果同埋鰻魚,亦唔會太膩,食到停唔到口,依個飯卷真係味道同賣相並存呀👍🏻
喺荃灣千色行完街,搵到一間唔錯嘅日本餐廳——古今二

牛肉壽喜鍋:$138

跟住叫咗兩款飯卷,改名方面都幾有新意:

2021-11-02 39 浏览
已經幫襯過呢間日本菜好多次,一係荃灣諗唔到食咩都會幫襯,因為好抵食+好味~呢間餐廳位於荃灣千色匯三樓,一上電梯轉右就到,好易搵~餐廳款式相當多,有刺身、小食、特色卷物、鍋物等等,你諗到嘅日本菜式,呢到都可以滿足到你~柚想蝦你 $78黎到一定要試下佢地嘅沙津,大大碗好足料~呢款有好清甜嘅柚子肉配沙津菜、牛油果、蕃茄仔同芝麻醬,清食開胃~埼玉網燒牛舌(5件)$58好厚身的牛舌,燒完肉質仲好juicy有嚼勁,配埋秘製醬汁,lamlam脷啊~相撲力士 $88特色卷物係呢間餐廳嘅signature dish,今次我叫左兩款試下~呢款有刺身係卷身上面,卷物有蟹柳同芝士,刺身好新鮮,夾埋卷物一齊食,口感大提升~蜘蛛 $88呢款卷物有軟殼蟹、青瓜、牛油果同蟹柳,勁足料勁大舊,女士一啖都食唔哂haha 配埋秘製醬汁,無得頂總結,食左好多次都仍然覺得好有新鮮感同好抵食嘅日本餐廳,推薦

柚想蝦你 $78

埼玉網燒牛舌(5件)$58
相撲力士 $88

蜘蛛 $88

2021-10-31
2021-11-02 38 浏览
食日本嘢食唔停 今次試食創意派日本菜🤭🤭鹽燒油甘魚鮫配蛋黃醬依個魚鮫比想像中大同多魚肉食 配蛋黃醬嘅味道都好夾😋😋網燒千舌牛舌配麻油味嘅醬汁 同牛舌本身獨有嘅油香好夾 而肉質燒得好嫩滑 絕對要encore🤩🤩🤩🤩龍捲風沙律沙律賣相好靚😻😻依個沙律上面灑滿咗蟹柳 同埋中華沙律同生菜嘅爽口令到個沙律昇華咗👍🏻👍🏻忘不了你+富士山壽司忘不了你依個卷物其實係芒果忌廉芝士包炸牛肉卷 芒果酸酸甜甜嘅味道有一種清新消膩嘅作用🤤🤤加埋cream cheese嘅口感同炸牛肉咁大對比嘅口感 成個卷物好多層次 配搭得好好😻😻而富士山係一個好有睇頭嘅壽司 上面又係鋪滿咗蟹柳絲 卷物入面包住咗鰻魚 口感豐富👍🏻

食日本嘢食唔停 今次試食創意派日本菜🤭🤭

忘不了你+富士山壽司

• 忘不了你
  • 網燒牛舌
2021-11-01 2279 浏览
相信不少人都試過以日式卷物聞名的古今二,我和太太當然是其中之一,經過附近又想食日本菜,便決定再次光顧位置(8/10):位於荃灣千色匯一期,由港鐵荃灣站B1出口步行約5分鐘,旁邊千色店及德華公園有不少巴士及小巴環境(8/10):屬商場舖,設計開揚,座位算是舒適但通道有點窄,坐在餐廳外圍因有不少經過餐廳的人走過,需要小心財物服務(8/10):侍應有禮貌,安排入座後會提供熱茶,並不時主動加茶,上菜亦快,服務可以食物(8/10):前文也說了餐廳主打卷物,混合不同的材料去製作,色香味俱全,另外亦有沙律、小食及主食提供既然來到,又怎能不點卷物,於是點了以下幾款:柚想蝦你 - $78此餐廳連菜名也很特別,其實不說不知是什麼,原來是混合沙律菜、中華沙律、蟹子、甜蝦、蘋果、牛油果、柚子及車厘茄的日式沙律,再加入柚子汁及美乃滋去調味,蔬果新鮮醬汁香濃,味道豐富而鮮甜埼玉 網燒牛舌(5件) - $58看到推獎字眼便點了一份,燒出來很有牛香,而且口感嫩滑不韌,配上帶點麻油香的檸檬燒汁,香味更加鮮明突出火山 - $88師傅把三款燒物放在一隻大碟上,感覺豐富而華麗。第一款是放在中間用8小件堆成一大件的火山,是由帶

既然來到,又怎能不點卷物,於是點了以下幾款:
柚想蝦你

柚想蝦你 - $78

埼玉 網燒牛舌(5件) - $58

火山、蜘蛛及午夜牛郎
火山

火山 - $88
師傅把三款燒物放在一隻大碟上,感覺豐富而華麗。第一款是放在中間用8小件堆成一大件的火山,是由帶子、青瓜、牛油果及蟹柳,再加入千島醬及蟹子,像火山熔岩的外觀,味道鮮甜,口感滿足

蜘蛛

蜘蛛 - $88
另一款以蜘蛛為名,原來是用上炸軟殼蟹、青瓜、牛油果及蟹柳的卷物,配合燒汁,味道香甜之餘多了香脆的軟殼蟹口感

午夜牛郎

午夜牛郎 - $88
最後一款是用三文魚、牛油果及芝士製成的卷物,並用麵包糠包住卷物邊去炸,把外皮炸至香脆,口感更佳更香,味道不錯

火山、蜘蛛及午夜牛郎

整體來說,這間古今二和以往一樣食物有特色及美味,而且地點方便及環境不錯,肯定會再來光顧

🌺古今二
🌺地址:荃灣眾安街68號荃灣千色匯1期3樓3013號舖
2021-10-28
柚想蝦你
火山
蜘蛛
2021-10-31 47 浏览
呢間日本餐廳有幾間分店架,今次就去荃灣呢間先,上次係觀塘食完好懷念哦~呢間餐廳雖然係日本菜,但原來係fusion菜來架~柚想蝦你 :好可愛既名字哦,除了大蝦外,當然有柚子啦,味道酸甜酸甜,好開胃口哦~蜘蛛跟煙花 :都壽司卷哦,煙花是吞拿魚加了薯片碎,食落去有卡滋卡滋聲音,又增加口應。蜘蛛就是炸蝦卷,加上甜甜的醬,挺不錯哦~炸天婦羅:唔係好油哦,南瓜甜甜的,喜歡~網燒牛舌:牛舌燒好香哦,就幾片牛舌都可配一碗飯囉!

呢間餐廳雖然係日本菜,但原來係fusion菜來架~

炸天婦羅:唔係好油哦,南瓜甜甜的,喜歡~

網燒牛舌:牛舌燒好香哦,就幾片牛舌都可配一碗飯囉!
2021-10-31 42 浏览
📍🇭🇰 古今二 (荃灣千色匯)KOKON2 (Kolour Tsuen Wan).一個急急忙忙的午餐,幸好都有位入去點完就等左一陣即刻有得食!這裡裝修好有日本feel,好似速忙去左轉日本咁!.我們兩人分別點左兩個餐:🍛 日式咖喱蛋包飯配吉烈牛餅 {HK$72}🍹 配凍檸茶 {HK$3}- 咖哩汁配飯好好味呀!吉列牛餅即點即炸,熱辣辣👍🏻👍🏻.🍱 古今雜錦海鮮丼 {HK$98}☕️ 配熱檸檬茶- 刺身新鮮又十分厚切!醋米飯不過不失!
📍🇭🇰 古今二 (荃灣千色匯)
KOKON2 (Kolour Tsuen Wan)
我們兩人分別點左兩個餐:
🍛 日式咖喱蛋包飯配吉烈牛餅 {HK$72}
🍹 配凍檸茶 {HK$3}
- 咖哩汁配飯好好味呀!吉列牛餅即點即炸,熱辣辣👍🏻👍🏻
🍱 古今雜錦海鮮丼 {HK$98}
☕️ 配熱檸檬茶
- 刺身新鮮又十分厚切!醋米飯不過不失!
2021-10-29
2021-10-30 82 浏览
喺荃灣行街,行到天橋接駁最後一站的荃灣千色匯,終於可以食晚飯了。在商場水牌見到這裡有「古今二」,之前在觀塘食過一次,一直很想再回味多次,但就沒有專登走到觀塘工廈那邊,今次終於可以回味一下!餐廳環境是半開放式的,即是可以望到商場內,坐落空間感較大。當然,一場來到就一定要食「古今二」的首本名菜—自創卷物。餐牌上林林總總嘅卷物,實在太吸引,好多款式都想試吓,但只有兩個人實在都無能為力,唯有一人揀一款吧。◎ 1. 富士山(蟹柳、鰻魚、牛油果、脆片)一打開餐牌,第一眼就見到「富士山」。富士山這麼壯觀,我絕對要親身體驗一下。古今二的卷物之所以咁出名,除了整得好味之外,其擺盤創意度亦是一流,令到食客除了食之外,亦有視覺上的滿足,這是最令我佩服的。一顆顆的卷物堆齊成山的形狀,再以濃濃的蟹柳絲灑在頂部,形成「富士山」白雪雪的山頂,令我們不捨得搞散它。富士山的濃濃蟹柳絲,再加上內裡的鰻魚和脆片,食得出外鬆內脆的感覺,口感一流。◎ 2. 東京爆趣(吞拿魚、蟹柳)「去」完富士山之後,就「返去」東京,食佢依個「東京爆趣」。東京爆趣入面有吞拿魚同蟹柳,上面再加了醬汁,食落非常有鮮味,認真「爆趣」。◎ 3. 雜錦天
餐廳環境是半開放式的,即是可以望到商場內,坐落空間感較大。
◎ 1. 富士山(蟹柳、鰻魚、牛油果、脆片)
富士山
◎ 2. 東京爆趣(吞拿魚、蟹柳)
◎ 3. 雜錦天婦羅
想食天婦羅又唔知食邊隻好?朋友就話咁不如食個雜錦吧。古今二的雜錦天婦羅有海蝦、秋葵魚肉同埋紫薯。秋葵魚肉較為特別,本以為平平無奇的秋葵天婦羅,一食落去原來入面有釀魚肉,為天婦羅增添鮮味。仲有,天婦羅炸得非常脆口,入口扑扑聲,要食得小心一點喔。
◎ 4. 埼玉網燒牛舌
牛舌最緊要襯熱食,所以網燒牛舌一來到時,必須要襯熱先食一塊。熱食的牛舌絕對是入口即溶,牛舌味完全融到口中,再沾一口麻油醬,令到牛舌再香口一點。原來牛舌配麻油是相當吸引的。
◎ 5. 櫻花蝦茄子燒
其實燒茄子在燒物之中,都可以算是排頭三位。燒茄子一來已經燒得香口,食落帶濃濃茄子味之餘,還食得出茄子的汁液,並不會燒得乾柴柴。古今二認真是具有創意,在茄子燒灑上大量櫻花蝦,令到食落會更加脆口,亦都加強其海鮮味。
櫻花蝦茄子燒
喜歡食卷物的,絕對要去古今二。給佢一個稱號 — 卷物之神,亦都不為過吧。
卷物
2021-10-24
櫻花蝦茄子燒
卷物
2021-10-30 30 浏览
之前一次外賣食過,今次係疫情下,約朋友一齊去食。平日放工時間大約7點去到,差唔多8成滿座,好快就有位。兩個肚餓的人,叫左4樣食物!柚想蝦你:係沙律前菜,我好鍾意食沙律,覺得佢份量好夠,味道唔錯,佢有生蝦係面,如果係熟蝦,我覺得會無咁連膩忘不了你:長卷物,有芒果🥭,炸牛肉,芝士配合得好好,唔會覺得好炸!壽司薄餅:朋友見到,話想試吓d特別野🤣果然配搭好特別,我哋揀左飯炸成一個pizza 底,上面係辣味三文魚,如果喜歡fusion 菜,一定愛上牛肉壽喜鍋味道好,份量好足夠,我同朋友超級喜歡總結:好味,想下次再去,份量好夠,我覺得佢哋既卷物特別好味
之前一次外賣食過,今次係疫情下,約朋友一齊去食。

平日放工時間大約7點去到,差唔多8成滿座,好快就有位。

兩個肚餓的人,叫左4樣食物!

忘不了你:長卷物,有芒果🥭,炸牛肉,芝士
配合得好好,唔會覺得好炸!

牛肉壽喜鍋
味道好,份量好足夠,我同朋友超級喜歡

總結:好味,想下次再去,份量好夠,我覺得佢哋既卷物特別好味
2021-10-29 21 浏览
🌟新派日式料理,款式新穎又有派頭😊 呢度除咗食有壽司🍣之外,仲有串燒、炸物/天婦羅🍤、鍋物🍲、定食🍱、麵類🍜等可以選擇,好似居酒屋咁樣🥰 🥗柚想蝦你柚子沙律有生菜、菠菜等,又有好多蟹柳蟹子係上面 🍤雜錦天婦羅新鮮炸物,香脆外皮包住炸蝦、秋葵、蕃薯等 🍙卷物好多唔同款式,非常吸引🥰而且壽司飯🍙好新鮮又軟綿綿珍珠米卷物加左牛油果🥑同青瓜🥒好健康👍 🍣 金龍卷~ 卷物中間有炸蝦,再加上三文魚同芝士係上面,真係超好好味😋😋😋 🍣 蜘蛛卷~ 有青瓜、牛油果、蟹柳同軟殼蟹,成個卷物好清新,又可以食到軟殼蟹既鮮味,配合得非常好🥰 🍡埼玉網燒牛舌來自埼玉嘅牛舌好香口,外脆肉質又軟

🥗柚想蝦你
柚子沙律有生菜、菠菜等,又有好多蟹柳蟹子係上面

🍤雜錦天婦羅
新鮮炸物,香脆外皮包住炸蝦、秋葵、蕃薯等

🍙卷物好多唔同款式,非常吸引🥰
而且壽司飯🍙好新鮮又軟綿綿珍珠米
卷物加左牛油果🥑同青瓜🥒好健康👍

🍡埼玉網燒牛舌
來自埼玉嘅牛舌好香口,外脆肉質又軟

聽朋友介紹呢間由觀塘起家嘅壽司店,主打fusion嘅日或壽司🍣今次食既呢一間係荃灣千色匯,地點比較就腳。呢度嘅食品名稱都好得意,例如呢一個沙律係叫做柚想蝦你😂😂好搞笑,沙律菜都好新鮮爽口,仲有多款唔同嘅蔬菜🥬沙律嘅柚子肉如果再多啲就更好🤩🤩叫咗個好吸引嘅芒果壽司,芒果嘅酸甜再配上天婦羅蝦嘅脆脆,口感豐富,唔錯!平時食日本嘢都一定會食軟殼蟹手卷,叫咗個軟殼蟹壽司🍣有牛油果既,都幾夾🥰火山應該都係呢到幾signature 既,因為我朋友有推薦呢個,上面係元貝混合蟹柳,好鮮甜😋😋牛舌男朋友想食所以叫左,我都試左兩口,燒得幾香,但牛舌不是我的最愛🤣🤣另外提下大家,食Fusion壽司可以問店員拎個匙羹,會比較易分同易食啲😆

• 蜘蛛
  • 忘不了你