2022-10-12 381 浏览
又係時候打下邊爐,今次特登黎叁不館感受下以前打邊爐既氣氛依度既裝修好有懷舊風味,有好多打卡位我就坐係大排檔前面打邊爐,影出黎幅相好特別仲有懷舊售票處添!而且佢既坐位係用木櫈,仲有竹籃俾客人裝袋,真係好似回到過去既時代咁!玫瑰花花藥膳湯 $108好重藥膳味,感覺好滋補,飲左几啖,几仲意個味道!仲有d玫瑰花乾係湯底度添!頂級安格斯牛頸脊 $328(大)好大盤靚牛啊,上枱就已經好吸引,片片牛肉又薄又靚,都係鮮紅色好新鮮,夾起放落湯度淥5秒拎起沾醬汁食,好香口感又正!醉雞件 $118(半隻)雞件浸左滿滿酒味,分外香,雞好嫩滑,而且半隻雞份量原來係好多呢!手打五寶丸 $98五寶丸有豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、墨魚丸、蝦丸,全部都係手打丸,特別彈牙,最仲意墨魚丸,真係食到有d墨魚粒係入面啊!真材實料!汽水 $16/枝做緊買3送1,不過淨係我朋友飲汽水,我唔好汽水,用唔到依個優惠lu開胃小食 $20/碟有兩碟,係辣辣地又酸酸地既手拍青瓜同埋咸咸地脆香既椒鹽花生!醬料 $18/位會有一個大盤奉上,有唔同醬料可以任mix,我就好仲意放好多蒜落醬料中,好正!
又係時候打下邊爐,今次特登黎叁不館感受下以前打邊爐既氣氛

依度既裝修好有懷舊風味,有好多打卡位

我就坐係大排檔前面打邊爐,影出黎幅相好特別

玫瑰花花藥膳湯 $108

頂級安格斯牛頸脊 $328(大)

醉雞件 $118(半隻)

手打五寶丸 $98

汽水 $16/枝

開胃小食 $20/碟

醬料 $18/位

2022-10-05
2022-10-11 295 浏览
最近見到好多網紅去咗一間位於天后嘅火鍋店打卡,其名字叫「叁不館」。一到達火鍋店,就已經被那五光十色的霓虹燈館吸引着,店舖擺設像舊式的大排檔般似的,而且還播放將80年代嘅歌曲,充滿香港風味。今晚卜卜蜆鍋呢個湯底好足料,入面有非常多蜆,店員細心地為我哋介紹,建議我哋先飲晒啲湯才開始打邊爐。湯底味道十分清甜,帶有鮮味。極級本地手切肥牛肥牛肉味夠香濃且肉質軟腍,非常新鮮,沾上少許餐廳自家製的蔥油及沙嗲醬,味道更為出色!鮑魚鮑魚新鮮,口感爽口彈牙,而且價錢一啲都唔貴,性價比高。手打五寶丸原來拼盤都係懶人系列,一個拼盤就食到五款手打丸,包括豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、墨魚丸、蝦丸;當中以蝦丸最為出色,因為真係見到原隻鮮蝦係粒年裏面👍🏻。新鮮炸響鈴我最鍾意食嘅炸響鈴從來沒有令我失望,它是新鮮的製造,未放在湯底切已經是脆卜卜的狀態,我自己就鍾意快灼廿秒吸取湯底嘅精華😋!脆鯇片大大片的脆鯇片味道鮮美,而且肉質軟滑,口感爽脆,絕對值得一試。雜菜拼盤蔬菜也是打邊爐不可或缺的食材,一籃子便有很多唔同種類嘅蔬菜。整體而言,無論食材、服務、抑或是環境,整間火鍋店都是令我感到非常讚嘆的,有機會的話一定會與朋友再來。

今晚卜卜蜆鍋

極級本地手切肥牛

鮑魚
鮑魚新鮮,口感爽口彈牙,而且價錢一啲都唔貴,性價比高。

手打五寶丸

新鮮炸響鈴

脆鯇片

• 今晚卜卜蜆鍋
  • 大連鮑魚
  • 極級本地手切肥牛
2022-10-10 44 浏览
一開lift已經好驚喜,好搞笑大大隻字寫住麗花皇宮夜總會,立即諗起華燈初上嘅蘿絲媽媽,早知我着旗袍復古Look去打邊爐啦。入到去裏面都係好搞笑,全部嘢都回到過去,連啲醬汁都係用舊式盤裝住,真係超正呀。手切牛真係好好食,但係如果有和牛就更加好啦,全部嘢都好好新鮮食唔停口。值得一讚係女侍應又靚女又親切,每樣嘢都解釋得好清楚好流暢,唔明嘅地方都即時解答到。見我哋成枱都係嘢嘅時候都會主動執碟更換,下次可以再叫轉啲朋友一齊嚟♥️

2022-10-10 35 浏览
環境同食物質素都唔錯,食完真係返層味,好懷舊既歌曲同環境,會諗起八九十年代,就唯獨是菜太少了,嗌左牛柏葉,十塊都冇😅😅萵筍都係,10塊唔知有冇,嗌左牛,例牌同加大係爭好遠,明明係嗌同一樣野,唔明。

2022-10-09 52 浏览
今天來到「叁不管」食火鍋,佢地裝修好用心、係老香港既味道,音樂都是傳唱度好高嘅老歌,真係好有心機呀!有種在九龍城寨與街坊熱鬧吃火鍋的感覺!⭐️眾人皆醒醉雞湯想喝要酒味又怕醉必點這道,湯頭呈現乳白色,嚐起來濃郁鮮香,口味獨樹一幟。⭐️竹蔗茅根海底椰加上海底椰的竹蔗茅根喝起來清爽可口,非常清熱除燥。⭐️頂級安格斯牛頸脊選用肥瘦均勻的牛頸脊,口感軟嫩,吃完之後口齒留香。⭐️西班牙黑毛豬色澤呈現淡粉色,口感軟嫩可口,不膩口,果然是黑毛豬才有的口感。⭐️新鮮豬潤豬潤每片好厚,帶啲韌性的口感,真係好爽口。⭐️豬粉腸粉腸沒有豬腥味,都處理的好乾淨,每塊都一樣鮮嫩柔軟,還有獨特粉腸的粉粉口感。⭐️豬腰豬腰給得超大方,每塊都超大塊不但沒有騷味,吃起來每一口都柔韌爽滑。⭐️新鮮雞子雞子一口咬下去非常柔軟,直接在口中爆發開來,口感綿密又細膩,每一口都是享受。
⭐️眾人皆醒醉雞湯
⭐️竹蔗茅根海底椰
加上海底椰的竹蔗茅根喝起來清爽可口,非常清熱除燥。
⭐️頂級安格斯牛頸脊
選用肥瘦均勻的牛頸脊,口感軟嫩,吃完之後口齒留香。
⭐️西班牙黑毛豬
⭐️新鮮豬潤
豬潤每片好厚,帶啲韌性的口感,真係好爽口。
⭐️豬粉腸
雞子
豬腰
豬潤
  • 豬粉腸
🥂天后 - 叁不館🥂-再次encore既餐廳.香港人鍾意打邊爐,想打得有特色啲,想懷緬下舊年代嘅香港大排檔,但又唔想好熱好嘈,呢間餐廳就可以滿足到你,裝修風格玩味甚濃,仿香港懷舊大排檔特色,牆身壁畫都係人手畫上去,好有心思,一張張圓枱設計,加埋舊年代呀婆曬鹹魚既筲箕,好盞鬼,室內空間充足,枱同枱之間唔太迫。.VIP房仲係圍村設計,好搞笑😆,00後出世真係未必識🤣。:未打邊爐之前,仲有超過10種調味料俾你自己配搭。仲有兩小碟小菜,花生&雲耳俾你醫肚湯底———🥢沙嗲火鍋味道濃郁,淥完啲嘢食完全唔使再點醬汁:🥢玫瑰花藥膳湯,湯底有啲肉骨茶嘅藥膳味道,但就完全冇苦澀味,白雪雪嘅湯底仲放咗超過20粒玫瑰花,好有養身嘅感覺。:材料———嚟到呢啲唔係連鎖嘅火鍋店,一定要試吓佢哋自家製嘅火鍋食材,食到最新鮮嘅感覺。.🥢人氣必試:自家炸響鈴魚皮,好鬆脆,完全唔會硬,香而不油,同普通包裝完全兩種層次。.🥢手切牛肉,鋪到成朵花咁,偏偏牛肉厚薄均勻,花紋精美,肥瘦適中,顏色鮮艷,牛味香濃、薄而軟:🥢蔬菜同菇拼盤,顏色翠綠,生菜爽脆,非常新鮮,雜菇款式多,洗得好乾淨。
🥂天后 - 叁不館🥂
再次encore既餐廳

VIP房仲係圍村設計,好搞笑😆,00後出世真係未必識🤣。

湯底
———
🥢沙嗲火鍋味道濃郁,淥完啲嘢食完全唔使再點醬汁

材料
———

2022-10-06 348 浏览
趁夜晚開始轉涼,又同男朋友去打邊邊🤭我地去試左呢間懷舊風邊爐店,店內有唔少打卡位,連餐具都好講究,好有80-90年代九龍城寨feel,整體野食質素唔錯,仲有我最愛既椒鹽九肚魚🤤>眾人皆醒醉雞湯:湯底本身已經係奶白色,有紅棗&杞子響入面,另外附上一碟肥美醉雞。店員提我地可以飲左湯先再加雞,個湯底都幾清甜,鹹鹹地,等到雞件煮滾就可以食😆>頂級安格斯牛頸脊(大碟):牛頸脊大大塊,油脂好似雪花咁靚,肉味濃厚又鮮嫩,淥一陣就熟,入口食到微微牛油香。>海中蝦滑:成個拳頭咁大個,用新鮮蝦人手打成,見到好多蝦肉響入面,特別有粘性,食落口鮮甜爽脆。>韮菜餃:有8隻餃,皮薄餡靚,好多韮菜+新鮮豬肉餡,食完都唔覺好滯。>椒鹽九肚魚:椒鹽味幾重,九肚魚肉質細嫩,骨酥可口,估唔到火鍋店都做到大排檔水準。>唐生菜:大大棵,都幾新鮮。值得一讚係店員服務態度唔錯,周不時主動幫手加水👍🏻
趁夜晚開始轉涼,
又同男朋友去打邊邊🤭

我地去試左呢間懷舊風邊爐店,
店內有唔少打卡位,連餐具都好講究,
好有80-90年代九龍城寨feel,
整體野食質素唔錯,
仲有我最愛既椒鹽九肚魚🤤

>眾人皆醒醉雞湯:
湯底本身已經係奶白色,
有紅棗&杞子響入面,
另外附上一碟肥美醉雞。
店員提我地可以飲左湯先再加雞,
個湯底都幾清甜,鹹鹹地,
等到雞件煮滾就可以食😆

>頂級安格斯牛頸脊(大碟):
牛頸脊大大塊,油脂好似雪花咁靚,
肉味濃厚又鮮嫩,
淥一陣就熟,入口食到微微牛油香。

>海中蝦滑:成個拳頭咁大個,
用新鮮蝦人手打成,
見到好多蝦肉響入面,
特別有粘性,食落口鮮甜爽脆。

>韮菜餃:有8隻餃,
皮薄餡靚,好多韮菜+新鮮豬肉餡,
食完都唔覺好滯。

>椒鹽九肚魚:椒鹽味幾重,
九肚魚肉質細嫩,骨酥可口,
估唔到火鍋店都做到大排檔水準。

>唐生菜:大大棵,都幾新鮮。

值得一讚係店員服務態度唔錯,
周不時主動幫手加水👍🏻
  • 頂級安格斯牛頸脊
我哋一行3人去食,叫咗:鴛鴦湯底:🥵 媽!好辣啊 麻辣湯 $128🌹 玫瑰花花藥膳湯 +$20如果揀2個湯底,會以價錢高嘅湯底,然後再加$20麻辣湯比我想像中唔辣 😂(註:我平時唔食麻辣...)呀不過個湯好香就真😃玫瑰花花湯呢,店員建議先飲下湯,然後先開始打邊爐 😊🐂 頂級安格斯牛頸脊 $268 / 例牌如果3個人食,建議叫例牌size就夠了,佢都好大碟架,唔係得幾塊,斷估睇起碼都30塊咁滯!肉質好嫰滑,脂肪分佈平均,食落去又爽口 🤤❤️❤️🐓 醉雞件 $118 / 半隻酒味唔會over咗,仲帶得出雞肉鮮味!即使放咗落麻辣湯底果面,食落口都唔會俾湯底蓋過咗肉鮮味!👍🍡 手打五寶丸 $98 / 每款2粒,共10粒分別係:牛丸,豬肉丸,墨魚丸,蝦丸,鯪魚丸真正手打自家調味!好彈牙 😍 同埋粒粒都好鮮👏雖然睇落價錢係貴d,但起碼呢d係真材實料去做,唔會係果d咩... 龍蝦丸但冇龍蝦肉果d,明嗎❓😂🐚 蟶子 $248 / 4隻個擺盤幾霸氣🔥😆大大隻!正!😋 新鮮又爽口彈牙 😙👍🍤 炸響鈴 $68 🏆呢個必叫!🔥 餐館自家炸,又大件,又香口!😍我平時唔點食響鈴,多數食生根,點知呢晚我食咗3件 😋好彩
我哋一行3人去食,叫咗:

鴛鴦湯底:
🥵 媽!好辣啊 麻辣湯 $128
🌹 玫瑰花花藥膳湯 +$20

如果揀2個湯底,會以價錢高嘅湯底,然後再加$20

麻辣湯比我想像中唔辣 😂
(註:我平時唔食麻辣...)
呀不過個湯好香就真😃
玫瑰花花湯呢,店員建議先飲下湯,然後先開始打邊爐 😊

🐂 頂級安格斯牛頸脊 $268 / 例牌
肉質好嫰滑,脂肪分佈平均,食落去又爽口 🤤❤️❤️

🐓 醉雞件 $118 / 半隻

🍡 手打五寶丸 $98 / 每款2粒,共10粒
分別係:牛丸,豬肉丸,墨魚丸,蝦丸,鯪魚丸
真正手打自家調味!好彈牙 😍 同埋粒粒都好鮮👏

🐚 蟶子 $248 / 4隻
個擺盤幾霸氣🔥😆
大大隻!正!😋 新鮮又爽口彈牙 😙👍

🍤 炸響鈴 $68 🏆
呢個必叫!🔥 餐館自家炸,又大件,又香口!😍
我平時唔點食響鈴,多數食生根,點知呢晚我食咗3件 😋
好彩有叫呢個咋😆😙

銀菊露 / $48 一大支
可以倒到都有至少8杯 😆
味道ok,唔會飲到苦澀味 (我真係飲過出面有d好澀嘅.... 😖)

小食:係手拍雲耳青瓜同花生
都要講兩句,小食都優質嘅,唔係d求其出面買返嚟倒俾你果d,放心,我哋3個搶哂d花生食🤣🤣🤣 所以花生明顯唔係係淋身啦 😁
手拍雲耳青瓜有dd辣味,好開胃,食食下牛肉夾一舊青瓜過一過冷河咁食,幾正 😆

價錢方面,個人覺得:
肉類未係話好貴,因為睇返份量同肉質其實都值嘅!
海鮮價錢中等啦,反而手打丸滑同蔬菜類就少少貴。
呢餐人均大概400左右,但食到飽,堅飽!
同埋注意返呢度係會收醬油費同小食費嘅。

呢度裝修都幾有心思架💚
港式80年代懷舊主題,個人鍾意佢哋d檯啊,又大張又colorful 😙
點餐紙都好經典報紙/馬經feel架 😆
檯與檯之間都好寛闊👍
同埋有一大幅打卡牆,好似d懷舊戲院仔咁 😀
另一邊又好似街市檔口咁嘅 😬

場內播放勁多經典又好聽嘅歌,大多數係廣東歌,有dd英文歌,一聽到自己心水呢,就不自覺跟住唱 (當然大家要冷靜,唔好喺場內發癲嗌啦🤣🤣)

一路食住嘢,一路聽咁好聽嘅懷舊經典歌,就諗起爸媽同屋企人 🥰
下次真係要帶佢地嚟食,一定啱哂佢地 🥳

最後想講d店員嘅制服都好鬼死型!
我都想要返件 ❤️😁
大家去食嘅話可以留意下 😄

2022-09-19
  • 醉雞件
  • 手打五寶丸
  • 頂級安格斯牛頸脊(例牌)
2022-10-02 43 浏览
今日黎到下一站天后食野,雖然係天后但係間餐廳成個九龍寨城既感覺,一出𨋢嘅環境已經畀佢深深咁樣吸引住要不停打卡,不過今次我Book呢間餐廳我已經早有預備,著返mk look嚟打卡真係唔少得😎🤣一入到去除左裝飾係似九龍寨城連好多細微既位都做到好足,枱櫈餐具連佢個餐牌都係用返好舊嘅報章雜誌感覺,播埋啲70-80年代嘅歌加埋員工嘅衣著都係好復古,所以你一入到去個感受就已經比去帶你去到好懷舊嘅FEEL,醬料款式都好多,湯底就叫咗一個復古味沙嗲湯拼玫瑰花花藥膳湯,叫左一個有好多款牛肉既牛魔王拼盤,牛好新鮮色澤嫩紅亮麗,油脂分佈均勻,雪花完美,大大盆又可以打埋卡🤤仲有叫左椒鹽鱔球,依個幾好食又唔會係成口粉又食唔到骨,好惹味,新鮮炸響鈴,睇得出係新鮮整大大條好脆口,招牌午餐肉餃拼雙子鮮蝦雲吞,午餐肉餃出面真係比較小食到幾特別,芝士墨魚丸拼芝士牛丸,醉雞件,白鱔片,刀削麵,紅薯粉,唐生菜,仲有叫咗啲分達都係好懷舊玻璃樽🤭4個人食都飽住走,不過今次食完有客要返去做野...如果唔係可以行下東岸公園散步#好食推介 #食物遺照 #食物殺手 #food #foodie #foodiehk #zaki食評 #hon

#好食推介 #食物遺照 #食物殺手 #food #foodie #foodiehk #zaki食評 #hongkongfoodie #hongkongfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodlover #instafood #hkig #ighk #hkigers #yummy #eat #叁不館 @叁不館

叁不館
天后電氣道68號金輪天地7樓
天后一帶一向都好多特色小店/食肆今次就同閨密去咗呢間「私竇」探店 【叁不館】設計充滿特色 滿載昔日舊香港🇭🇰情懷 一出𨋢絕對令人有時光倒流嘅感覺 用餐時候 仿如置身於古式茶檔 🤩 餐牌以 報紙📰+馬經 風格設計😂玩味十足收銀處則設計成戲院🎬售票處 🎫 別有一番風味 叫人印象難忘 雖然佈置有如大排檔  但枱與枱之間仍然保持一定距離 充滿空間感 非常適合三五知己暢敘一番🍻一坐低 店員先為為我哋奉上餐前小食: 香脆花生🥜 + 涼拌雲耳青瓜🥒 微辣爽脆 醒胃又清新🌱再細心介紹餐牌同當日時令食材之後 隨即遞上氣勢磅礡 特色醬料拼盤🤩 特別推薦大家試自家製蔥頭油 加入醬料之中滿載蔥油香味♨️湯底揀咗: ❣️莫生氣椰椰雞🥥 $178 隨湯底附送半隻雞🐓 會分開另上 雞件就可以保持肉質嫩滑☺️ 店員會即席將整個椰青水倒入湯鍋🍲之中 滾起之後可以先飲頭啖湯😋 湯底份外清甜 之後就可以加入食材慢慢烚吓烚吓❣️頂級安格斯牛頸脊(大)$328 打邊爐嘅靈魂在於一碟靚牛肉🥩 呢個屬 #牛魔王 必點之選 ✅ 由於雪花❄️分佈得好平均 片片厚薄適中 令每啖口感豐富有嚼勁 同時肉質不失腍軟 牛肉味道夠濃郁 食落滿口油香
天后一帶一向都好多特色小店/食肆

餐牌以 報紙📰+馬經 風格設計😂玩味十足
一坐低 店員先為為我哋奉上餐前小食:
香脆花生🥜 + 涼拌雲耳青瓜🥒 微辣爽脆 醒胃又清新🌱
特別推薦大家試自家製蔥頭油 加入醬料之中滿載蔥油香味
♨️湯底揀咗:
❣️莫生氣椰椰雞🥥 $178
❣️頂級安格斯牛頸脊(大)$328
令每啖口感豐富有嚼勁 同時肉質不失腍軟 牛肉味道夠濃郁 食落滿口油香😋 令人回味無窮
❣️新鮮鴨血 $68
屬鴨血 big fan嘅我 呢個當然係必點 鴨血質感鮮嫩幼滑 口味正宗 配上湯底加倍鮮味
 ❣️新鮮炸響鈴 $68
 即叫即炸響鈴外層金黃香脆 大大件脹卜卜
 ❣️冰豆腐(蜂巢豆腐)$42
有無數細孔平均分佈喺蜂巢豆腐入面 吸盡湯底甜味🧽
食落特別鮮甜 口感嫩滑細軟 完全唔會起渣 誠意推介俾大家💕
❣️白鱔片 $98
鱔片夠新鮮 厚薄剛好 唔算多骨 肉質鮮甜爽脆唔會腥 口感彈牙夠滑溜
 令我食唔停口😋 絕對係私心推介💕
❣️珊瑚蚌 $128
珊瑚蚌同樣新鮮 口感爽彈 吸收咗湯底之後 額外鮮甜美味😋
 ❣️皇帝菜🥬 $45
❣️3送1汽水🥤$48
期間店員亦經常主動添加湯底,服務貼心💕 對於今次嘅用餐環境、價錢、服務及食物水準都好滿意
味道令人再三回味
2022-09-27
  • 莫生氣椰椰雞,
  • 新鮮鴨血
  • 冰豆腐
  • 白鱔片
  • 珊瑚蚌
2022-10-01 28 浏览
早前去食打邊爐,就搵左依間叫《叄不館》嘅火鍋店。淨係睇點餐紙已經相當有心思,整到香港八、九十年代嘅報紙一樣。除此之外,餐廳裝修用左香港大排檔嘅風格同埋舊影院嘅設計,背景播住懷舊金曲,務求將食客帶番舊時侯香港嘅風味。講到打邊爐,調味料通常係最重要。餐廳有兩款特製嘅醬料,自家製蔥頭油同埋自己炒嘅沙爹醬,記得唔好錯過。蔥頭油特別香一定要加!湯底就揀咗莫生氣椰椰雞$178,店員會係你面前倒入椰清水,絕對真材實料。當水滾嘅時候,就可以倒入新鮮雞件,雞嘅顏色鮮黃色,睇落就好新鮮,慢慢倒入沸騰嘅火鍋度。因為有椰子汁嘅關係,雞件煮落特別嫩滑同埋鮮甜。打邊爐牛肉一定唔可以缺少,我就叫左頂級安格斯牛頸脊,估唔到份量都好多,鮮紅色嘅牛肉已經睇得出好新鮮,油花都幾均勻,煮大約10秒就可以食,肉味重又易入口。手打五寶丸(豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、墨魚丸、蝦丸)$98,全部自家手打製作,唔係出面急凍嘅可以相比,口感爽牙又重肉味,一次過試晒五中好滿足。另外紫菜炸響鈴$68亦都好推介,都係自家新鮮炸,比出面有更多層豆皮,所以好香脆,煮過5秒就可以食。💰人均300蚊一位`*-.,.-*`♪`*-.,.-*`♫`*-.,.-

💰人均300蚊一位

`*-.,.-*`♪`*-.,.-*`♫`*-.,.-*`♬`*-.,.-*`♩`*-.,

2022-09-29 21 浏览
今日放工後同事想搵個地方打邊爐、秋風起🍂🍁最後就決定去天后呢間懷舊火鍋店一出𨋢就有好濃厚嘅懷舊氣氛,一坐低店員就好詳盡介紹今日有咩招牌湯底同埋時令海鮮。好快店員就拎左個調味盤,調味盤都懷舊十足,有好多唔同嘅自家調味料。當中有一個自家製蔥油、沙嗲醬仲有火鍋豉油!呢個蔥油好香、聞落已經好香,我忍唔住落左兩大羹😉鴛鴦湯底蕃茄牛腩拼玫瑰花藥膳湯個湯底嚟到嘅時候店員話我哋先飲湯後打邊爐。個藥膳湯真係好好飲,忍唔住飲完一碗又一碗,至於個蕃茄湯底呢就甜甜酸酸,原來呢係有啲酸菜喺入面啲牛腩係好入味!我哋叫左幾樣火鍋配料,有紫菜響鈴、脆鯇片、皇帝菜、五寶丸紫菜響鈴好好味一上碟嘅時候係熱辣辣我就鍾意就咁食招牌五寶丸有五種唔同口味,每一粒都好好味😋完全食唔夠喉🙈🙈脆鯇片切得好薄,灼一灼就已經可以食好爽脆皇帝菜皇帝菜係好嫩,又係灼一灼就已經可以食竹蔗茅根海底椰呢個海底椰係勁清熱,甜度啱啱好一路食嘢餐廳係播住仲懷舊金曲同行嘅朋友都一路唱🎤🎶一路食 勁有feel店員服務態度好好👍🏻介紹專業,另外經常斟滿湯底同清理枱面!餐廳原來仲有一間房,如果人多嘅不妨可以預約

鴛鴦湯底
蕃茄牛腩拼玫瑰花藥膳湯

我哋叫左幾樣火鍋配料,有紫菜響鈴、脆鯇片、皇帝菜、五寶丸

紫菜響鈴
好好味一上碟嘅時候係熱辣辣我就鍾意就咁食

招牌五寶丸
有五種唔同口味,每一粒都好好味😋完全食唔夠喉🙈🙈

脆鯇片
切得好薄,灼一灼就已經可以食好爽脆

皇帝菜
皇帝菜係好嫩,又係灼一灼就已經可以食

竹蔗茅根海底椰
呢個海底椰係勁清熱,甜度啱啱好

店員服務態度好好👍🏻介紹專業,另外經常斟滿湯底同清理枱面!

餐廳原來仲有一間房,如果人多嘅不妨可以預約

• 紫菜炸響鈴
2022-09-27 343 浏览
細個去打邊爐多數都係又迫又冇咩裝修,近幾年隨住台灣、四川同日式火鍋既引入,本地既火鍋都提升到另一種格局,之前來過午市火鍋覺得地方企理,食物新鮮高質,今日farewell朋友移民再來為他餞行🥲舊香港的味道,一出電梯就感受到,餐廳內大排檔的排位,播著70-90年代的歌,連餐紙也是特意設計過。唔好以為得個樣,醬料中既乾蔥油,沙嗲醬香到爆,都是自家製。食物選擇好齊全,連小食叫了黃金鮮魷都好出色,每日都會有新鮮來貨海鮮,今次叫咗蟶子王大大隻好鮮甜。同埋上次叫左卜卜蜆,今次春夏交替之間,試吓椰子雞不太燥熱,半隻雞新鮮再加入整個椰皇,店員細心提我地試左個湯再開始打邊爐,清甜!頂級安格斯牛頸脊(大)算係切得比較厚,油脂分布均勻,四個人食都係岩岩好食得哂新鮮炸響鈴呢個必食,平時少食響鈴既我,對於呢間自己炸既真係抗拒唔到,同平時一盒盒攞貨既完全唔同!手打五寶丸 | 真材實料 彈牙之餘好實在牛胸尖 | 必叫啦。即係牛胸爽,唔係間間火鍋店有,仲要都幾鮮嫩下黑豚五花腩|朋友唔食牛所以都叫左豬,係我打邊爐食過數一數二既豚肉!真心不錯牛柏葉、水魷、鮮魷魚一次過叫哂,好爽由於6時入座(好早)當時冇咩人,到打到7點幾已

頂級安格斯牛頸脊(大)
算係切得比較厚,油脂分布均勻,四個人食都係岩岩好食得哂

新鮮炸響鈴

手打五寶丸 | 真材實料 彈牙之餘好實在

牛柏葉、水魷、鮮魷魚一次過叫哂,好爽

由於6時入座(好早)當時冇咩人,到打到7點幾已經全場滿座,留意返當日只係星期一😧 大家如果星期五六日去都係book定枱先啦。人均消費$500(有大食怪在)

—————————————————

叁不館 (天后)

—————————————————
2022-09-22
  • 莫生氣椰椰雞湯
  • 黃金鮮魷
  • 今晚卜卜蜆鍋
2022-09-27 29 浏览
而家香港咩國家嘅菜式都食到,連打邊爐都有好多唔同嘅地區之分🤣🤣今次去呢間叁不館食港式打邊爐,舖頭裝修好懷舊🤓店員服務好好👍🏻👍🏻整體體驗唔錯🥰🥰一坐低就上咗花生同涼拌青瓜木耳 ($20@),跟住仲有大大盤醬料($18@)自己調,推介佢個蔥頭油好香😚😚眾人皆醒醉雞湯底 ($148)個湯底嘅底係藥膳材料嘅湯底,跟住配上半隻醉雞另上,寫到啱啱好熟夠滑夠好味蒙古羊肉片 ($90)🐏🐏羊肉片大大份有好多片,一d 都唔so白鱔片 ($98) 白鱔片估唔到佢份量都幾多,而且每片好大片厚切,好有咬口😋😋海中蝦滑 ($88)🦐🦐佢嘅蝦滑好出色,仲見到粒粒蝦肉😍食落好彈牙冰豆腐 ($42)😝😝冰豆腐比一般大塊吸左啲汁之後幾好味娃娃菜 ($42)娃娃菜又係吸汁之選😆😆打邊爐最緊要有菜新鮮炸響鈴 ($68)響鈴啱啱炸出嚟仲係辣手的,夠哂新鮮☺️☺️稻庭烏冬 ($48)朋友食咗咁多嘢都係要加個烏冬先至夠完美😎😎 可口可樂 ($16)做緊買四送一優惠 📍 叁不館 (天后)天后電氣道68號金輪天地7樓#香港美食 #香港必食 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #h

眾人皆醒醉雞湯底 ($148)

蒙古羊肉片 ($90)🐏🐏
羊肉片大大份有好多片,一d 都唔so

白鱔片 ($98)
白鱔片估唔到佢份量都幾多,而且每片好大片厚切,好有咬口😋😋

海中蝦滑 ($88)🦐🦐
佢嘅蝦滑好出色,仲見到粒粒蝦肉😍食落好彈牙

冰豆腐 ($42)😝😝
冰豆腐比一般大塊吸左啲汁之後幾好味

娃娃菜 ($42)
娃娃菜又係吸汁之選😆😆打邊爐最緊要有菜

新鮮炸響鈴 ($68)
響鈴啱啱炸出嚟仲係辣手的,夠哂新鮮☺️☺️

稻庭烏冬 ($48)
朋友食咗咁多嘢都係要加個烏冬先至夠完美😎😎

可口可樂 ($16)
做緊買四送一優惠

📍 叁不館 (天后)
天后電氣道68號金輪天地7樓

#香港美食 #香港必食 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodpic #hkig #hkfoodie #hkfoodies #food #foodie #foodstagram #foodblogger #berryfoodie #berry天后 #叁不館 #火鍋 #打邊爐
朋友仔上網見到尼間餐廳即刻訂左位..話要同我地尼試下..餐廳走懷舊風,有多個打卡位!一出電梯就已經睇到老闆別出心裁既設計..連個電梯大堂都有用心裝飾過入到去好似去左80年代大排檔咁鍾意影相打卡既朋友仔可以好似我哋咁早D去避開繁忙時間 就可以盡情影相😻除咗極度打卡之外估唔到嘅係食物質素都係極高!同行朋友仔都大讚佢哋嘢食新鮮好食!nana果幾日仲即刻約咗其他朋友再去添👍🏻一定要試佢哋嘅響鈴!一定要試佢哋嘅響鈴!一定要試佢哋嘅響鈴!非常之推介!一定要講三次!
朋友仔上網見到尼間餐廳
即刻訂左位..話要同我地尼試下..

餐廳走懷舊風,有多個打卡位!
一出電梯就已經睇到老闆別出心裁既設計..
連個電梯大堂都有用心裝飾過

入到去好似去左80年代大排檔咁
鍾意影相打卡既朋友仔
可以好似我哋咁早D去
避開繁忙時間 就可以盡情影相😻

除咗極度打卡之外
估唔到嘅係食物質素都係極高!
同行朋友仔都大讚佢哋嘢食新鮮好食!
nana果幾日仲即刻約咗其他朋友再去添👍🏻

非常之推介!一定要講三次!
  • 紫菜炸響鈴