2022-09-12 3 浏览
前排帶爸媽去一間位於天后、以舊式大排檔為主題嘅火鍋店「叁不館」打邊爐🍜 餐廳位置十分方便,由天后地鐵站行過去都只係3分鐘左右😄一步出lift門,就覺得店內外設計同裝潢別具特色,打卡絕對冇難度🙈 店外有個勁搶眼嘅麗花皇宮夜總會招牌,又有盞好shape嘅港式招牌霓虹燈,黑底綠邊紅字令人份外注目,牆邊亦貼滿舊式日曆🗓 步入店內一邊有大大幅舊式戲院🎬🎥嘅壁畫同售票處,另一邊就係經典嘅大排檔格局,擺放着一張張嘅圓檯、木籃同木摺凳,就連張點餐紙都成張懷舊報紙咁,盡顯心思😎 同時店內播放着經典懷舊金曲,爸媽聽到某幾首歌都忍唔住跟住唱埋一份,感覺獨特又親切😚 小店四周嘅環境,令食客彷彿置身於70年代昔日香港中,充滿着懷舊氣息😍餐廳主打港式火鍋湯底同配料,亦提供傳統大排檔小食,很有「舊香港」風味😌 店員服務都唔錯,亦會同我地go through成張點餐紙,好詳盡咁介紹湯底同火鍋配料😊醬油 $18/位有10款醬料選擇,特別推介自家制嘅葱頭油同沙嗲醬,配火鍋料食更香更惹味😋開胃前菜 $20/碟兩款前菜分別係花生🥜同麻辣青瓜🥒。眾人皆醒醉雞湯 $148有半隻雞份量,花雕酒嘅香醇配上嫩滑雞肉,一試難忘😏 記得一

餐廳位置十分方便,由天后地鐵站行過去都只係3分鐘左右😄

醬油 $18/位

開胃前菜 $20/碟
兩款前菜分別係花生🥜同麻辣青瓜🥒。

眾人皆醒醉雞湯 $148
有半隻雞份量,花雕酒嘅香醇配上嫩滑雞肉,一試難忘😏 記得一滾起即刻飲返碗雞湯,先試到湯底嘅原味道😊 飲落有陣陣酒香,同時帶點鮮甜雞味,正👏

芝士墨魚丸 $98
係自家新鮮手打的🤭 雖然細細粒但每粒入口爽彈,一咬落入面啲芝士即刻爆出黎,芝士味都好濃郁㗎😆

海中蝦滑 $88
新鮮手打的,啖啖蝦肉,口感細緻好彈牙👍

新鮮鴨血 $68
打邊爐又點可以冇鴨血呢?雖然湯底唔係麻辣湯,但鴨血配醉雞湯食別有一番風味🙈 鴨血質感滑溜有咬口,吸哂雞湯精華後食就更鮮濃味美🤤

白菜仔 $42
新鮮脆綠🥦 而且口感爽脆,再吸盡湯底精華,味道特別鮮甜

萵筍片$48
色澤翠綠,口感爽脆兼冇苦味,點少少沙嗲醬食好惹味😋

雞髀菇 $38
口感厚實彈勁,簡單美味又健康🤤

刀削麵 $48
好少見到火鍋店有刀削麵,梗係叫返碟試下啦~ 不過比起其他麵底就要滾耐啲😏 刀削麵口感煙韌爽滑,等耐啲都係值得嘅😆

打邊爐當然要飲可樂啦😆 依家餐廳做緊買三送一優惠 (原價$16/支)

2022-09-11 6 浏览
記得之前朋友介紹位於天后金輪天地7樓「叁不館」話嗰度打邊爐好食又可打卡,於是今日同妹妹一齊去。入到餐廳真係給我一個驚喜,裝飾懷舊回到七、八十年代,包括枱櫈碗筷都充滿懷舊嘅味道每個角落都係打卡位!餐廳内重播放耳熟能詳嘅舊歌好有feel !店員遞上用報紙整成餐牌同細心講解餐牌內容!一大盤有10款醬汁可配制自己喜愛嘅味道!湯底:莫生氣椰椰雞$178首先加入椰皇水,滾後再加雞件,湯飲落非常清甜一啲都唔油膩,而雞都好嫩滑👍👍👍👍👍(例)頂級安格斯牛頸脊$268 色澤鮮嫩,好有牛味,入口亂滑👍👍👍👍👍雙籽鮮蝦雲吞$80皮薄餡料有鮮蝦豬肉,好爽口鮮甜彈牙,正!👍👍👍👍👍白鱔片$98白鱔好新鮮,入口爽脆鮮甜,👍👍👍👍👍醬油每位$18開胃小食每位$20
店員遞上用報紙整成餐牌同細心講解餐牌內容!
一大盤有10款醬汁可配制自己喜愛嘅味道!
湯底:莫生氣椰椰雞$178
(例)頂級安格斯牛頸脊$268
色澤鮮嫩,好有牛味,入口亂滑👍👍👍👍👍
雙籽鮮蝦雲吞$80
皮薄餡料有鮮蝦豬肉,好爽口鮮甜彈牙,正!👍👍👍👍👍
白鱔片$98
白鱔好新鮮,入口爽脆鮮甜,👍👍👍👍👍

醬油每位$18
開胃小食每位$20
  • 白鱔片
  • 莫生氣椰椰雞湯
  • 雙籽鮮蝦雲吞
2022-09-11 7 浏览
今晚同朋友嚟到天后叁不館打邊爐。店舖裝修 充滿舊香港風味,非常有特色。呢度嘅醬料選擇相當豐富(醬油費$18/位),每檯仲配有開胃少食:雲耳青瓜、花生($20/碟) 。今次點咗香茜皮蛋湯底($98), 湯頭清甜, 芫茜量十足,我覺得用嚟淥牛就最啱。我同朋友都係牛魔王,當然要點呢度嘅牛魔王拼盤($468),呢個拼盤賣相滿分,肥牛色澤鮮艷,雪花分佈平均,牛舌爽口味美,一口牛肉味香濃,牛柏葉($48) 口感非常爽彈,沾點醬料特別惹味。

📌 叁不館 - 天后電氣道68號金輪天地7樓🗓(8/9) 星期四 ⏰ 晚上8點左右 💈特式:位於天后嘅黃店火鍋舖,餐廳裝修好有懷舊香港嘅特色,感覺好地道,香港人一定有共鳴,同埋見到Openrice竟然攞到一致好評,似係好有料到,所以就嚟同大家試下佢。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:睇返佢份menu,又似報紙,又似通勝,又似馬經,真係好鬼特別,餐廳所有野都係以散叫模式種類好多,真係睇到人花多眼亂,事不宜遲等我同大家講下味道先......醬料 - 我好少特登講下醬料,但佢真係值得我講下,首先醬料選擇唔算好多,但職員推介嘅沙嗲醬同蔥頭油我都有試,真係好正,個沙嗲醬係帶甜,但沙嗲味做得好香,個蔥頭油就更加正,職員有提我點都落少少增香,係真係好增香,炸過嘅蔥頭個陣香味出晒嚟,好濃郁。湯底🥘 - 湯底就叫左個🍅🐮笑茄茄牛腩湯,上湯個時職員都有講淥野食之前可以先飲啖湯先,一飲真係好似細個媽媽煲嘅蕃茄牛腩湯咁,好正,入面仲有幾舊牛腩,雖然唔係炆到好林淋,但呢幾舊牛腩牛味真係非一般咁濃,超好食。火鍋料 - 叫左頂級安格斯牛頸脊(例牌)/手打五寶丸/牛柏葉/花枝片/皇帝菜,叫呢幾樣已經好夠食。牛
📌 叁不館 - 天后電氣道68號金輪天地7樓
🗓(8/9) 星期四 ⏰ 晚上8點左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

火鍋料 - 叫左頂級安格斯牛頸脊(例牌)/手打五寶丸/牛柏葉/花枝片/皇帝菜,叫呢幾樣已經好夠食。牛頸脊都好大碟,好重肉味,肉質又唔韌;手打五寶丸真係值得推介,好好食,排位係(牛丸/蝦丸/豬肉丸/墨魚丸/鯪魚丸) ;牛柏葉同花枝片就好新鮮淥兩淥就食得,好鮮又爽口。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 - 飲品都好多選擇,有涼茶/汽水/啤酒/燒酒同樽裝茶等等,我就當然叫打邊爐唔一定少得嘅啤酒。

🍽環境:餐廳環境真係一大賣點,佢裝修用左老香港6~70年代嘅風格,玩味十足,有勁多打卡位,無論坐邊個位置都有唔同嘅特色,就連用嘅餐具都好特別,嚟到呢度除咗食野仲好似去咗參觀博物館咁。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:餐廳職員好nice,會同客人傾下計/交流下/互動下,每位客人職員都會好詳細咁解釋餐牌,同埋會自動介紹下今日有d咩靚海鮮推介,上醬料時亦會每樣介紹,等你知道唔同醬料嘅配搭,適當時亦會主動詢問客人需唔需要加湯之類。

💰💸價錢:今日叫到成枱嘢,埋單都係$800左右,佢比到你呢個環境/味道/質素都叫做好合理,我諗應該會再次帶朋友嚟幫襯。

🐲💬總結:可能我都算上左年紀,見到呢間餐廳嘅懷舊香港裝修,都會勾起我好多兒時回憶,同朋友食下/傾下,講下以前細個嘅往事咁又過左一晚,所以有時一間餐廳,除咗野食要好食之外,餐廳嘅環境同佈置都相當重要,所以今餐飯我同朋友都10分滿意

推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍
2022-09-08
  • 手打五寶丸
2022-09-08 211 浏览
一年都四季我都想打邊爐🤣今天來到呢間位於天后嘅火鍋店,以漫畫風嘅裝修,主題係懷舊香港,加入大排檔擺設,連墊枱紙都是有設計過,非常有心思,令人懷念當時的好時光。餐廳嘅歌都好好聽,係有揀過嘅,唔同年齡層都有。🔔餐前小食拍青瓜同花生每碟$20🔔醬料費每位$18莫生氣椰椰雞湯($178)💕呢個湯底幾抵食,包括一鍋雞湯,一個椰青,半隻鮮雞,店員提醒先飲湯品嚐再火鍋配料湯底有椰青嘅甜味,加入雞湯同雞件令個湯好鮮甜,雞肉都非常嫩滑頂級安格斯牛頸脊例牌($268)💕擺盤幾靚,每件牛肉都有啲厚度,份量都唔少,牛肉彈牙有油香手打五寶丸($98)💕有牛肉丸、墨魚丸、蝦丸、鯪魚丸、豬肉丸,各2粒,全部都手打丸,爽口彈牙味道唔錯👍紫菜炸響玲($68)💕即炸紫菜響玲上枱仲熱辣辣,超正就咁食都可以,但比較熱氣豬頸肉片($68)💕豬頸肉爽口油份都夠,都幾抵食冰豆腐($42)💕最愛嘅打邊爐配料,因為好似海棉咁索哂啲湯好正娃娃菜($42)💕揀呢個菜配呢個湯底好夾,娃娃菜白柏葉($48)爽口彈牙,唔錯,唔好淥太耐

🔔餐前小食拍青瓜同花生每碟$20
🔔醬料費每位$18

莫生氣椰椰雞湯($178)💕

頂級安格斯牛頸脊例牌($268)💕
擺盤幾靚,每件牛肉都有啲厚度,份量都唔少,牛肉彈牙有油香

手打五寶丸($98)💕

紫菜炸響玲($68)💕
即炸紫菜響玲上枱仲熱辣辣,超正
就咁食都可以,但比較熱氣

豬頸肉片($68)💕
豬頸肉爽口油份都夠,都幾抵食

冰豆腐($42)💕
最愛嘅打邊爐配料,因為好似海棉咁索哂啲湯好正

娃娃菜($42)💕
揀呢個菜配呢個湯底好夾,娃娃菜

白柏葉($48)
爽口彈牙,唔錯,唔好淥太耐

• 手打五寶丸
  • 紫菜炸響鈴
  • 莫生氣椰椰雞湯
依家度度都有得打邊爐,但有老香港情懷裝修嘅火鍋店好少見😆睇得出店內裝修好有心思,好多細微嘅位例如menu都做到懷舊風情🥰 ✨莫生氣椰椰雞🥥🐔 $178嚟到之後店員會攞一粒新鮮嘅椰青水倒落去,令到個湯底更加清甜。一開頭都有椰子味但係後尾滾滾下會更加濃郁😋本身以為淨係個湯底入邊有幾件雞,但原來係有一盤新鮮雞件俾你自己碌落去~啲雞全部都好滑超正👍🏻✨頂級安格斯牛肩脊 $268牛肉厚度切得岩岩好,油脂分佈平均,嚿嚿雪花都好靚😍而且份量都比想像中多,食落唔會韌,牛味重!✨紫菜炸響鈴 $68呢個真係好有驚喜,呢度嘅響鈴係即叫即炸!出到嚟熱辣辣而且勁香🔥一咬落去勁鬆脆,比平時食開嘅響鈴好味好多!!😝✨芝士墨魚丸拼爽彈鮮蝦丸 $108+$10兩款丸各四粒,好滑好彈牙,入面有啲墨魚粒粒同埋蝦粒,更加有口感😙✨芝士獅子狗 $58芝士獅子狗同平時食開嗰啲冇咩分別,入面啲芝士爆曬出嚟好正😚次次打邊爐都必嗌~✨白鱔片 $98白鱔片好新鮮鮮甜,每塊都有一定厚度👍🏻

✨莫生氣椰椰雞🥥🐔 $178

✨頂級安格斯牛肩脊 $268

✨紫菜炸響鈴 $68

✨芝士墨魚丸拼爽彈鮮蝦丸 $108+$10

✨芝士獅子狗 $58

✨白鱔片 $98
白鱔片好新鮮鮮甜,每塊都有一定厚度👍🏻
2022-09-07 13 浏览
📍叁不館好似從來無介紹過天后嘅餐廳,今次呢間餐廳係好有懷舊特色嘅打邊爐🍲,有冷氣板嘅大排檔好有feel ☺️,好鍾意呢種感覺同朋友傾偈好開心好舒服最緊要冷氣夠晒大,店員都好貼心一嚟就會逐樣嘢介紹,佢哋嘅醬料方面都好多款式,同埋佢哋嘅點餐紙都好特別😂,想知我食咗咩就繼續留意睇落去啦👇 依家可能人老啦😅,寧願食少啲食精啲,都唔鍾意食放題,好多都好垃圾食得又辛苦—————————————-————👅 莫生氣椰椰雞湯 $178呢個湯底其實係幾抵,因為仲有半隻雞🐔,首先店員會將一個椰青🥥加入湯底,店員會建議打邊爐之前飲咗一碗湯先,啖湯係好清甜,唔會好似出邊啲打邊爐湯底好頸渴,建議大家可以試吓呢個👍👍 推介‼️ —————————————-————👅 頂級安格斯牛頸脊 $268可能我食牛肉🥩 要求比較高,我覺得就正常發揮😂😂,中上水平,油花分布係幾平均亦都好嬾滑,不過就無乜牛肉味,如果鍾意食牛肉味嘅人就叫封門柳啦—————————————-————👅 芝士蝦丸 拼 芝士牛丸 $98👅 手打豬肉丸 $70👅 手打墨魚滑 $88佢哋啲丸大部份全部都係自己手打,雖然比較細粒但真係粒粒都好好食🥰🥰,蝦丸好彈呀
📍叁不館

👅 莫生氣椰椰雞湯 $178

👅 頂級安格斯牛頸脊 $268

👅 芝士蝦丸 拼 芝士牛丸 $98
👅 手打豬肉丸 $70
👅 手打墨魚滑 $88

佢哋啲丸大部份全部都係自己手打,雖然比較細粒但真係粒粒都好好食🥰🥰,蝦丸好彈呀,但如果配芝士嘅話我覺得牛丸比較適合,牛味好濃郁,唔係出邊嗰啲垃圾牛丸

對唔住詞窮😂,豬肉丸好食 完🥹,我唔識講
👅 冰豆腐 $42

揀個靚湯底,索晒啲湯,好入味
—————————————-————
環境 - 環境好有香港風味🇭🇰,有冷氣版嘅大排檔風格,播住啲好休閒嘅廣東歌,冷氣夠晒凍同朋友傾偈一流
2022-09-06 39 浏览
不論係門面定係店內成間火鍋店都充滿懷舊風格就連背景音樂都係選用懷舊歌曲🎶*❣️醬油費 $18@1有成11款任君選擇想要咩就有咩😍😍😍總有一款岩你口味🙈有幾款仲要係佢地自家製口味不過好似啲staff講 唔洗落得太多因為啲湯底都真係好夠味😋*❣️湯底: 香茜茜皮膚蛋湯 $98 & 復古沙嗲湯 $108湯底有得選擇單拼定雙拼雙拼嘅就會以最高價錢個湯底 +$20咁樣就可以一次過品嘗到鴛鴦湯🍲*聽staff講「小吉」係唔可以雙拼 只能單拼最主要係因為小吉啲湯底料好多下但都唔可以睇少「大吉」同「中吉」存在都一樣俾重料落個湯底🤩*❣️頂級安格斯牛頸脊 $268/例牌 $328/大平時打邊爐食肥牛都食得多今次就試下其他牛嘅部位🐮話明頂級都真係食得出係頂級👍🏼😍牛勁脊一啲 “鞋” 口感覺都無就算烚完都唔會覺得靭*❣️手打五寶丸 $90心思思唔知叫咩丸食好 就不如整個手打五寶丸有豬肉丸🐖鯪魚丸🐟牛丸🐂墨魚丸🦑蝦丸🦐可以一次過食到五款丸的確係會食得出手打嘅口感同現成丸口感真係好唔同下亦都唔會太粉 真係真材實料嘅感覺🫣*❣️桂花蚌 $138好鮮甜 好爽口👀烚完都仲係有彈牙嘅口感*❣️唐生菜 $42係嫩口嘅生菜🥬完全食得出
不論係門面定係店內成間火鍋店都充滿懷舊風格

醬油費
桂花蚌
檸檬惹米水
2022-09-05 14 浏览
一早已經喺朋友口中聽過呢間火鍋店啦😆 唔知大家會唔會同我一樣都咁鍾意打邊爐呢?因為太鍾意打邊爐了,所以就算天氣咁鬼熱都無阻我打邊爐嘅心情🥰然後呢度啲裝修都行懷舊風,好多都好似80 90年代風咁,有模仿嗰陣嘅大排檔、戲院售票處咁,仲係咁播以前啲舊歌,又古惑仔又陳百強啲歌咁,連Barbie Girl同其他日文舊歌都有!🤣((我嘅真實年齡睇黎要暴露了…🥘今晚卜卜蜆鍋 $198真係超耐冇食過卜卜蜆煲!見到呢度有就即刻叫咗!啲蜆都算大粒,然後蜆肉都好新鮮,幾鮮甜~ 唔係嗰啲雪藏蜆同埋都唔會好少🤤然後唔止蜆,個鍋入面仲會有啲配菜,有芽菜同埋一啲蔥同芫荽,係不但令到成個湯底更有味,而且佢地同個湯一齊煲都令到啲菜好入味,所以啲菜索哂啲湯汁真係好好食!值得一讚嘅係個湯底,真係夠味不特止仲要係好清甜😍係真係完全飲唔到咩嘢味精嘅味道~所以我覺得同一般嘅火鍋比,係冇咁容易頸渴🐮頂級安格斯牛頸脊 (例牌) $268啲牛肉真係好靚,油花都好靚同埋鋪滿得好均勻,而且肉質都幾嫩口,又夠重牛味,真係必點!🐠自製炸魚皮 $68🌟真係必點!一食就知一定係自製嘅~調味啱啱好唔會太鹹!🤩然後重點係好脆!真係好脆!如果鍾意浸湯食

🥘今晚卜卜蜆鍋 $198

🐮頂級安格斯牛頸脊 (例牌) $268

🐠自製炸魚皮 $68

🌟真係必點!一食就知一定係自製嘅~調味啱啱好唔會太鹹!🤩然後重點係好脆!真係好脆!如果鍾意浸湯食嘅話,建議要跟響鈴個食法!因為浸多過3秒就會變淋嫁啦🤣

🤍手打五寶丸 $98
有豬肉丸、牛丸、蝦丸、鯪魚丸同埋墨魚丸~ 全部丸都食得出係手打,又夠爽口彈牙🤤 最有驚喜都係豬肉丸,感覺係好食過一般嘅豬肉丸,啲肉質明顯係好啲同嫩滑啲~所以encore了豬肉丸~

💛枝竹 $38

枝竹都同一般嘅唔同,佢係厚身少少,所以非常索湯,完全入哂味,呢個都encore了~

🦐雙籽鮮蝦雲吞 $80

雲吞肉質結實,皮薄餡靚,而且有原隻鮮蝦,又夠哂彈牙,咬落去又juicy又有口感~又唔會有雪藏味~

🥬白菜仔$42
有啲sad嗰日無西洋菜😢不過啲白菜仔都夠新鮮~

每枱都有啲開胃小菜,都幾好食~最推薦麻辣雲耳青瓜~麻辣汁又唔會太辣,又夠麻香味! 同埋店員嘅服務質素都幾好,佢地會首先同我地講解下個menu,然後會講有咩係比較推介/比較多人食~ 同埋佢地會定時定後幫我地加湯!😳 同埋同埋真係好懷舊嘅係:可樂用樽裝!真心好耐冇飲過樽裝可樂了~感覺去嗰度打完邊爐就好似過左個懷舊之夜咁😆
2022-08-21
  • 自製炸魚皮
好耐都無去打邊爐喇 今次食呢間真係令我難忘🤤難忘個種程度係想即刻encore個種念念不忘🥲論環境 係一個抱有香港懷舊風格設計既火鍋店🍲淨係影相打卡📸分分鐘都有排你玩每一個埸景都做得好細緻 恍如置身八九十年代既大排檔💃🏼燈光 佈置 音樂 全部都令你融入當中🕺🏼環境攞晒分😍由出lift既一刻開始就已經要好好準備相機🫢連佢個張落order既menu都係入形入格 成份馬報咁🐎完全將個種舊香港既風味表露無遺🤩戲院售票處🎞電影海報 街招 每一樣野都好吸睛😍➷食物選擇方面唔洗擔心喇 好齊全 搞到我樣樣都想食🤣唔好放過佢啲小食 新鮮整 會令你停唔到口🫢每日既海鮮都會唔同 睇返當日既來貨喇 未必會齊🦐特別要一讚店員細心既介紹 雖然佢一腳踢但依然會詳盡講解食物同湯底🙇🏼‍♀️🙇🏼‍♂️➷❗️當晚食咗好多野 重點去講吓啲must item喇❗️🔹 莫生氣椰椰雞湯係選擇困難下揀咗呢個人氣椰子雞湯底🥥有好幾個湯底都想試 花膠雞同卜卜蜆都好想試🐓最後揀咗個好耐無食既椰子雞🤤店員會係你面前將精粹椰青水倒入個鍋入面😲滾起後 記得飲咗個頭啖湯先 鮮甜到不得了未開始食就飲到人地要加湯🫣甜入心呀真係之後落埋大大舊雞🐓 滾熟後飲第二
好耐都無去打邊爐喇 今次食呢間真係令我難忘🤤

未開始食就飲到人地要加湯🫣甜入心呀真係
之後落埋大大舊雞🐓 滾熟後飲第二轉又另一番風味🥥
雞件唔油 所以唔會令到個湯底好油 肉質仲好嫩滑唔粗嚡👍🏼
當你發現個湯底咁完美既時候 就會好放心之後咩都會好食😆

🔹 頂級安格斯牛頸脊(大)

好在嗌咗個大 唔係真係要搶住食🫢
牛頸脊油脂分佈得好靚好平均 每一塊厚度都切得好均勻👍🏼
肉味好濃郁 散發出好香既牛肉味🤤唔洗淥太耐 三十秒都夠
放入口既牛香同軟腍既肉質真係令人回味 好高質素😋

🔹 新鮮炸腐皮(炸響鈴)

上枱個陣仲係熱辣辣嫁 大大碌又脆卜卜 咁正點搞呀😱

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼🔟🌟
2022-08-31
椒鹽鱔球
黃金鮮魷
來自遠方嘅朋友從外國抵港兼隔離完, 老外到香港當然最想體驗一下Hong Kong style嘅餐廳啦。網上search到呢間以老香港做主題嘅打卡火鍋店, 正好近公司, 放工就帶埋老外朋友去打個邊爐。一出lift, 門面牆上貼滿手撕式日曆, 再踏入餐廳, 就連我都眼前一亮, 60、70年代嘅店舖搭景呈現眼前, 幾乎每個角落都係打卡位。侍應送上兩款前菜小食同埋一大盤混醬醬料, 推介了其中一款自家制蔥頭油同埋沙嗲醬, 混醬時我多加沙嗲醬, 沙嗲香惹味十足!無論場景以至menu都經悉心設計, 火鍋配料款式選擇多。好幾款湯底中, 揀咗【莫生氣椰椰雞】HK$178先上一鍋椰肉粟米雞湯底, 店員再即席將整個椰青水倒入湯底中, 滾起再加入雞件。湯底極為清甜潤喉, 雞件滾約5分鐘𢲡起, 剛剛熟, 雞件嫩滑有鮮雞味。好飲得飲咗半個湯底先開始打邊爐。(例) 【頂級安格斯牛頸脊】HK$268牛頸脊有dd厚度, 色澤鮮嫩新鮮, 牛脂網絡式分佈, 放入湯底幾秒, 肉質粉嫩入口, 鮮嫩有肉香, 正!!【雙籽鮮蝦雲吞】HK$80雲吞皮薄, 餡料豐滿, 爽甜蝦肉比例多過豬肉餡, 整個入口, 爽口得黎又帶鮮。【白鱔片】H
無論場景以至menu都經悉心設計, 火鍋配料款式選擇多。
好幾款湯底中, 揀咗【莫生氣椰椰雞】HK$178
莫生氣椰椰雞

(例) 【頂級安格斯牛頸脊】HK$268

【雙籽鮮蝦雲吞】HK$80
雙籽鮮蝦雲吞

【白鱔片】HK$98
將鱔片切片, 中段嘅鱔皮爽, 食到鱔本身嘅鮮味, 鱔肉偏林, 有少少幼骨連帶。
白鱔片
另外order咗支【大紅袍烏龍茶】HK$18
题外话/补充资料: 醬油費 $18/位 小食$20/碟
2022-08-29
莫生氣椰椰雞
雙籽鮮蝦雲吞
白鱔片
2022-09-01 11 浏览
香港嘅火鍋店好多~今日我去既呢間裝修十足十大排檔但係室內坐得好舒服❤️地方整潔又有特色😍嚟到第一件事就係調味盤,有自家炒嘅沙嗲醬同埋其他配料,沙嗲醬好濃味👍🏻👍🏻👍🏻本來好想試椰子雞湯,但係貪心嘅我最後叫咗鴛鴦鍋:蕃茄牛腩同沙嗲湯底☺️✌🏻蕃茄湯好重蕃茄味好香好甜,牛腩好入味,又唔會杰撻撻,正啊🍅✨✨另外,沙嗲湯超級香濃👍🏻❤️❤️超重沙嗲味,勁好食,好濃又唔會太辣嘅沙嗲😱兩個湯底食響鈴都係不得了!!火鍋配料方面,一如既往,兩個人叫咗好多嘢食😆😆呢到嘅脆肉鯇勁好食啊,新鮮,爽口多有油香!!牛肉我叫咗安格斯,好濃牛肉味又稔而且每塊都大大片,大推👍🏻👍🏻👍🏻其他配料例如墨魚滑,牛柏葉,豬膶,鵝腸等等都十分新鮮!韭菜餃同即炸響鈴都好好食👍🏻❤️總括而言,呢到所有食物,湯底到食材都有水準👍🏻👍🏻裝修好有香港舊式風情,同朋友屋企人舒舒服服坐喺度打邊爐十分推介❤️❤️

穿越時空體會香港情懷正所謂懷舊不老土以香港地道情懷作為主題 · 呈現舊香港特式一面•位於天后既叄不館裝修帶濃厚既舊香港氛圍 · 玩味裝修好適合影下相比大家打邊爐之餘仲可以打埋卡·♡ 玫瑰花藥膳湯 ($108)湯底雪白帶濃烈藥材味玫瑰味反而唔太重不過藥材味好濃 · 建議打邊爐先飲番一大碗正所謂頭啖湯 · 趁早飲遲飲就變左味♡ 頂級安格斯牛頸脊 ($328/大份)牛肉紋理好靚仔 · 肉味濃而軟腍油脂感幾充足· 唔會太油膩♡ 雙籽鮮蝦雲吞 ($80)超推既鮮蝦雲吞大大粒好飽滿 · 口感爽彈仲食到原隻鮮蝦 · 絕對係必點系列♡ 手打五寶丸($98)豬肉丸 |鯪魚丸 |牛丸 |墨魚丸 |蝦丸各2粒的的骰骰既手打丸最鍾意係牛丸 · 牛肉味濃郁而墨丸蝦丸好彈牙 · 墨丸既墨魚香絕對有驚喜豬肉丸口感紮實而鯪魚丸是偏爽嫩 ·♡ 白鱔片 ($98)每次打邊爐都必叫既鱔片白膳片大大塊 ·油脂感幾充足超愛佢彈牙爽嫩既口感唯獨係中間有一兩塊比較多細骨♡ 冰豆腐($42)一定要一開始就碌黎食咁先可以吸盡精華因為去到後期 · 湯底味道會變得無咁突出♡ 皇帝菜 ($45)唔知點解最新好鍾意皇帝菜既香味😳新鮮無爛葉 ·

穿越時空體會香港情懷
正所謂懷舊不老土
以香港地道情懷作為主題 · 呈現舊香港特式一面

位於天后既叄不館
裝修帶濃厚既舊香港氛圍 · 玩味裝修
好適合影下相
比大家打邊爐之餘仲可以打埋卡

♡ 玫瑰花藥膳湯 ($108)
湯底雪白帶濃烈藥材味
玫瑰味反而唔太重
不過藥材味好濃 · 建議打邊爐先飲番一大碗
正所謂頭啖湯 · 趁早飲遲飲就變左味

♡ 頂級安格斯牛頸脊 ($328/大份)
牛肉紋理好靚仔 · 肉味濃而軟腍
油脂感幾充足· 唔會太油膩

♡ 雙籽鮮蝦雲吞 ($80)
超推既鮮蝦雲吞
大大粒好飽滿 · 口感爽彈
仲食到原隻鮮蝦 · 絕對係必點系列

♡ 手打五寶丸($98)
豬肉丸 |鯪魚丸 |牛丸 |墨魚丸 |蝦丸各2粒
的的骰骰既手打丸
最鍾意係牛丸 · 牛肉味濃郁
而墨丸蝦丸好彈牙 · 墨丸既墨魚香絕對有驚喜
豬肉丸口感紮實而鯪魚丸是偏爽嫩
♡ 白鱔片 ($98)
每次打邊爐都必叫既鱔片
白膳片大大塊 ·油脂感幾充足
超愛佢彈牙爽嫩既口感
唯獨係中間有一兩塊比較多細骨

♡ 冰豆腐($42)
一定要一開始就碌黎食
咁先可以吸盡精華
因為去到後期 · 湯底味道會變得無咁突出

♡ 皇帝菜 ($45)
唔知點解最新好鍾意皇帝菜既香味😳
新鮮無爛葉 · 配藥膳湯都算唔錯

♡ 檸檬薏米水($48)
解暑又解膩 · 重點可以去水腫
岩哂堅持自己係水腫而唔係肥既我😎

♡ 醬油費 ($36)
初初覺得醬油費稍貴 · 但見到個醬油盤就會覺得值
必試店家自製既炸蔥油 · 真係配咩都好好食

2022-08-31 12 浏览
間唔中就會想打邊爐,今次就去咗呢間好有香港懷舊氣氛嘅火鍋店。店內裝潢以夜總會、舊戲院、舊街市、大排檔等唔同場景做主題,好似去咗七八十年代嘅香港。.🍲 今晚卜卜蜆鍋 $198湯底有十幾款,揀咗呢款卜卜蜆鍋,蜆肉新鮮飽滿,鮮甜無沙,份量都幾足。湯底清甜有蜆嘅鮮味,仲加咗芹菜多份香氣,入面嘅芽菜吸收晒湯底精華都好好食。.🐮 頂級安格斯牛頸脊 $328牛肉色澤新鮮,油脂分佈均勻,淥一淥就食得,肉質嫩滑富牛味。.🍥 手打五寶丸 $98分別有蝦丸、墨魚丸、鯪魚丸、豬肉丸、牛丸各2粒,真材實料手打到起膠,全部都爽滑彈牙。.✨ 新鮮炸響鈴 $68自家製即點即炸,上枱時熱辣辣,豆味香濃,浸一浸熱湯,keep到香脆口感又吸收埋湯底精華。.🌽 椒鹽粟米 $68粟米粒粒飽滿,原條切片再炸,唔會過乾,做到外脆內嫩,再沾上椒鹽非常香口惹味!.🍋 檸檬薏米水(1 jar) $48酸酸甜甜味道清新,絕對係夏日消暑飲品,薏米又可以清熱,啱晒配火鍋。.🫖 醬油費 $18/位有十款醬油配料非常齊全,特別係自家製乾蔥油、沙嗲醬等,配丸類肉類一流。.🥜 開胃小食 $20/款香脆花生、涼拌青瓜。.總括而言:餐廳地方寬敞,不論裝潢
🍲 今晚卜卜蜆鍋 $198

🐮 頂級安格斯牛頸脊 $328
牛肉色澤新鮮,油脂分佈均勻,淥一淥就食得,肉質嫩滑富牛味。
🍥 手打五寶丸 $98

✨ 新鮮炸響鈴 $68
🌽 椒鹽粟米 $68

🍋 檸檬薏米水(1 jar) $48

🫖 醬油費 $18/位

🥜 開胃小食 $20/款
香脆花生、涼拌青瓜。

總括而言:餐廳地方寬敞,不論裝潢擺設、枱櫈餐具、menu都好有心思,充滿懷舊feel。價錢比火鍋放題高啲,但食物質素相對更好,加上環境氣氛,感受一下老香港情懷,別有一番風味!
2022-08-30 15 浏览
皆因屋企有個邊爐控,所以想搵間特別啲嘅火鍋店,我上網search到呢間火鍋店都幾有特式就決定去試吓,佢嘅裝修以懷舊港式大排檔做主題,好有懷舊風,成晚聽住啲8、90年代嘅流行歌,勁好feel🎼笑茄茄牛腩湯|復古味沙嗲湯 $168+$20店員提醒牛腩湯底滾起後可以先飲啖湯,咁就可以飲到湯底嘅原汁原味!跟住再食件牛腩先,牛腩索晒成個湯嘅精華,正呀!而沙嗲湯底味道香濃,甜甜地,唔會好鹹,幾惹味手切封門柳 $298封門柳為牛橫隔膜肌肉,每隻牛得一條😳好罕有,肉味濃郁手打五寶丸 $98有豬肉、鯪魚、牛、墨魚同蝦丸手打都有咁多款式,每款有兩粒,真材實料,入口好彈牙特級蟹棒 $58|稻庭烏冬$48唐生菜$42|金菇菜$35|芋絲$32菜類新鮮爽脆,金菇菜同芋絲索晒湯汁🤩超正!椒鹽豆腐 $72豆腐口感好酥脆,入面非常軟滑竹蔗茅根海底椰(榨) $48白土烏龍茶 $16開胃小食 $40醬油費$18@總結 食物同服務都唔錯,店員會介紹下啲嘢食,又會主動加湯、收碟,食物又新鮮,會再回訪💥

笑茄茄牛腩湯|復古味沙嗲湯 $168+$20

手切封門柳 $298
封門柳為牛橫隔膜肌肉,每隻牛得一條😳好罕有,肉味濃郁

手打五寶丸 $98
有豬肉、鯪魚、牛、墨魚同蝦丸
手打都有咁多款式,每款有兩粒,真材實料,入口好彈牙

特級蟹棒 $58|稻庭烏冬$48

唐生菜$42|金菇菜$35|芋絲$32
菜類新鮮爽脆,金菇菜同芋絲索晒湯汁🤩超正!

椒鹽豆腐 $72
豆腐口感好酥脆,入面非常軟滑

竹蔗茅根海底椰(榨) $48
白土烏龍茶 $16