🔸冬蔭功海鮮湯底 🔸飛魚子鱈蟹柳🔸酥炸龍蝦球🔸海鮮拼盤🔸鮮蝦雲吞 🔸蔬菜拼盤 -晚上同朋友喺銅鑼灣行完街,就去登龍街搵食,見到有間餐廳叫去滾好抵死,就上去試吓!入到餐廳超多打卡霓虹燈牌,仲係一啲抵死搞笑潮語,非常instagrammable囉!湯底叫咗打邊爐比較少見嘅冬蔭功湯,酸酸辣辣好開胃,而且湯底本身已經有好多料:蜆、菇、蝦同泰式香料,非常足料啊!然後兩個人就叫多幾款配菜就夠晒飽。即食小食叫咗炸龍蝦丸,蘸埋個蜜糖芥末醬超夾呢!今晚唔係太想食肉,於是叫咗份海鮮拼盤,有勁厚肉帶子、大蜆、海蝦等,仲加埋乾冰噴煙效果,超級豪華又新鮮!仲有飛魚子鱈蟹柳,比平時嘅蟹柳多一份鮮味。而鮮蝦雲吞就皮薄餡靚。最後叫多份蔬菜拼盤健康啲,就又美味又滿足啦!
🔸冬蔭功海鮮湯底
🔸飛魚子鱈蟹柳
🔸酥炸龍蝦球
🔸海鮮拼盤
🔸鮮蝦雲吞
🔸蔬菜拼盤

2020-11-07 68 浏览
天氣涼涼地,又係時候打邊爐啦於是就相約母親大人一起品嘗店內環境舒適,充滿復古懷舊氣息,有種回到從前的感覺還有一個好靚嘅露台區秋天甘乾燥梗係要點杯雪梨水潤一下啦,唔好睇佢平平無奇,飲落真係真材實料,好清甜!媽媽的羅漢果水味道都係非常濃郁湯底選左我最愛嘅番茄湯,有番茄,粟米,薯仔,豬骨。飲落似屋企煲d老火湯,好足料!超讚👍🏻龍蝦球好彈牙,牛肉餃大大只牛肉夠彈牙,好美味炸芋頭都好粉海鮮拼盤有蝦,貴妃蚌,象拔蚌bb,花甲,元貝,好新鮮,加入湯底後,令湯底更加清甜於是就加多個出前一丁,成為一碗非常美味又健康嘅麵,令呢餐晚飯十分完滿
天氣涼涼地,又係時候打邊爐啦
於是就相約母親大人一起品嘗

店內環境舒適,充滿復古懷舊氣息,有種回到從前的感覺

還有一個好靚嘅露台區

龍蝦球好彈牙,牛肉餃大大只牛肉夠彈牙,好美味
炸芋頭都好粉

2020-11-02 75 浏览
同中學同學仔兩個打邊爐,林起呢間,因為呢間位置夠方便,裝修又特別,食物又ok.所以再黎。一坐低不久我fd就話好鍾意呢到,我問點解,因為佢話好鍾意呢到d歌話首首都識都係返學時聽嘅歌我地揀左個二人餐湯底 蕃茄豬骨薯仔湯,呢個湯底唔錯,初初鮮甜,耐左個湯底越來越入味好濃郁。安格斯手切肥牛係打邊爐必食,薄薄略肥,滾几秒一啖食😋佢個手打墨魚丸/雲吞真係好正,勁勁勁彈牙今次試左新野,手剁牛肉餃 比普通餃快熟,牛肉香,几特别。秋風起,要飲下涼茶,最近餐廳推出雪梨茶 羅漢果茶,就試下,唔錯,潤喉又清熱排毒。仲有甜品紅豆涵煎堆,好好食呀,我食左三粒我地食飽飽,就坐左餐廳outdoor傾格, 個view 好正加麻d飲歌 ,真係好好feel 阿。同發現佢有好几間房,下次可以一大班朋友齐齐滾
話首首都識都係返學時聽嘅歌

我地揀左個二人餐

安格斯手切肥牛係打邊爐必食,薄薄略肥,滾几秒一啖食😋

佢個手打墨魚丸/雲吞真係好正,勁勁勁彈牙
今次試左新野,手剁牛肉餃 比普通餃快熟,牛肉香,几特别。

秋風起,要飲下涼茶,
最近餐廳推出雪梨茶 羅漢果茶,就試下,
唔錯,潤喉又清熱排毒。

仲有甜品紅豆涵煎堆,好好食呀,我食左三粒[调皮]

同發現佢有好几間房,下次可以一大班朋友齐齐滾

2020-11-01 83 浏览
火鍋店周街都有,但要突圍而出就真係好考餐廳嘅心思!呢間可以話係幾特別嘅火鍋店,無論係店名定係裝修細節都好有香港特式,令我覺得幾有親切感。首先就係一入餐廳就見倒嘅一大片霓虹燈牆,然後仲有呢埋墊枱紙,似足報紙廣告。我地今日就食個大海無量$298果個餐,另外加咗杯岩秋天飲嘅雪梨水同羅漢果茶。我地個湯底係蕃茄薯仔豬骨湯,有幾大舊豬骨起度,個湯就咁飲都好味,唔係味精味,另外啲料都好多,就咁食料都飽。海鮮盤一上枱嘅時候真係好有氣勢,店家用咗乾冰做裝修,所以一擺低嘅時候成隻碟都係白煙。每款海鮮都好新鮮,特別係隻蝦,十分甜。隻蝦淥完都仲係好靚花甲鮮甜冇沙蟹棒都係非一般的,入面擺咗啲飛魚子,所以食落會有一粒粒嘅咬感酥炸龍蝦球係可以即食的,佢真係炸到個外皮係酥脆香口,而咬落係感覺倒有唔少嘅蝦肉,唔係得啲粉餃子都好好味,入面有一大粒蝦,吸埋啲湯汁真係不得了芋頭本身炸過所以更帶得出佢芋頭本身嘅香味最後飲番兩杯飲品。雪梨水好清甜,真係解倒火鍋嘅油膩。羅漢果茶比我想像中出色,冇苦味,對於我呢個怕羅漢果嘅人,都覺得幾易入口。總括黎講,我感受倒呢間餐廳起細節上嘅用心,俾倒食客更完美嘅享受。

隻蝦淥完都仲係好靚

花甲鮮甜冇沙

餃子都好好味,入面有一大粒蝦,吸埋啲湯汁真係不得了

芋頭本身炸過所以更帶得出佢芋頭本身嘅香味

2020-11-01 60 浏览
等咁耐天氣終於轉涼少少,再加上可以6人一齊食飯,拿拿臨同fd 一齊book 打邊爐滾下。不得不讚賞,服務一流,幫我地影相,個侍應好pro 咁係唔同角度幫我地影左好多張,唔講以為攝影師。另外,環境都好舒服,樓底好高,同埋食完都無咩邊爐味,通風幾好。食物方面,我地選擇左鴛鴦煲,番茄薯仔豬骨湯同埋麻辣鮮淮山鴨血鍋,幾欣賞個麻辣鍋,好多辣椒,好入味,不過我地無咩人食辣,最後頂唔順撈走左辣椒,搞到最後encore 鴨血時唔夠味😂魚皮響鈴都好好食!我地無咩人想食海鮮,所以評論唔到了。肉方面,點左黑毛豬豚肉,手切肥牛,但我覺得肉唔算話好有肉味,不過可能我都嘴叼....餃子類墨魚滑好好食! 不過如果分類多返少少仲好嘢飲 個冬瓜薏米水唔推薦,得個甜字。另外茅根水就好飲既,真係成條茅根係裡面!總結就係食環境、服務一流!
餃子類墨魚滑好好食! 不過如果分類多返少少仲好
2020-10-31
2020-10-30 64 浏览
環境好闊落,乾淨。服務態度都好好~現場播放嘅歌整到好有唱K嘅衝動。由於係早幾個月去食,食物咩名咩味都唔係太記得清楚,不過呢個一定食,超正。湯底都好正,堅有料~~
  • 癡膠花癲雞燉湯
  • 椰香脆麻花
  • 金甲脆魚皮
2020-10-29 76 浏览
大大聲同人講,兩個男人去滾,心態上已經好過癮,其實去滾係銅鑼灣呢間火鍋店名,淨係個名已經好抵死😂店內環境好得意,有啲似歡場嘅感覺,而且坐得寬敞舒服😌餐牌Menu都好鬼馬,例如:鬼妹搞唔餃⋯⋯之類,真係令人發出會心微笑🙂️真係好有噱頭👍🏻湯底揀左蕃茄薯仔豬骨湯底,足料夠香好味,而且健康又有營養😋熟食酥炸龍蝦🦞球,脆卜卜,彈牙爽口,正!原來六點前入座送半打啤酒🍻,好抵呀😌要左個海鮮拼盤(有海蝦、扇貝、象拔蚌、花甲等等)新鮮豐富!飛魚子鱈蟹柳、鮮蝦水餃🥟,精緻上品!蔬菜🥬併盤,炸芋頭、粟米、唐生菜👍🏻雪梨茶、羅漢果茶,啱哂打邊爐,呢度環境食物質素都好高👍🏻
店內環境好得意,有啲似歡場嘅感覺,而且坐得寬敞舒服😌
湯底揀左蕃茄薯仔豬骨湯底,足料夠香好味,而且健康又有營養😋
熟食酥炸龍蝦🦞球,脆卜卜,彈牙爽口,正!
原來六點前入座送半打啤酒🍻,好抵呀😌
要左個海鮮拼盤(有海蝦、扇貝、象拔蚌、花甲等等)新鮮豐富!
飛魚子鱈蟹柳、鮮蝦水餃🥟,精緻上品!
蔬菜🥬併盤,炸芋頭、粟米、唐生菜👍🏻
雪梨茶、羅漢果茶,啱哂打邊爐,呢度環境食物質素都好高👍🏻
2020-10-22 1349 浏览
好耐冇打邊爐今日放工去開銅鑼灣就係呢邊搵嘢食依條街都好多大大小小嘅餐廳但我哋想坐得舒服啲所以就上咗金朝陽中心二期嘅呢間餐廳menu 👇🏻呢度嘅裝修設計好有特色尤其是係啲slogan我地兩個人就叫咗個二人套餐我咁鍾意食海鮮一定嗌個海鮮套餐海鮮餐個餐都好豐富二人套餐B我地就揀咗清甜嘅蕃茄豬骨薯仔湯 海鮮拼盤 打邊爐食海鮮最緊要新鮮海🦐彈牙 唔需要特別點醬油都鮮味十足帶子青口都係大大隻 ♥️酥炸龍蝦一定要趁熱食 球飛魚子蟹柳鮮蝦雲吞蔬菜拼盤我咁鍾意食牛就另外叫咗啲嘢食安格斯牛柳粒 打邊爐點可以唔食牛 我哋特別點左呢款安格斯牛肉粒安格斯🐂係最高級的美國肥牛 脂肪分布平均而且肉味濃手剁牛肉餃真材實料滿滿一隻包住都係牛肉 金甲脆魚皮可以試吓呢兩種食法一係即到就趁熱食二係look幾秒再食兩種食法味道同口感都會有少少唔同 打邊爐點可以唔飲番杯嘢 餐廳最近推出兩款飲品 分別係雪梨水 同 羅漢果茶 兩款飲品都甜甜地 雪梨水加咗南北杏 南北杏有止咳功效 而雪梨有豐富維生素B1 羅漢果茶有清熱排毒 潤肺化痰嘅功效 打邊爐叫埋嚟飲就啱晒😎

好耐冇打邊爐

• 安格斯牛粒
  • 羅漢果茶
  • 雪梨水
2020-10-22 64 浏览
成個肺炎期間都冇打過邊爐,終於忍唔住去咗銅鑼灣嘅去滾打返次先。朋友唔食辣嘅關係,湯底叫左比較濃嘅蕃茄薯仔湯底,湯底係好濃郁嘅蕃茄紅色,裏面仲有好多舊粟米。叫咗個二人套餐,前菜係一人一粒酥炸龍蝦球,外面炸得好脆,裏面夠彈牙。海鮮拼盤有沙白,大蚌同埋帆立貝,另外仲有四隻蝦,食落都幾新鮮,而且都洗得乾淨,咬落冇沙。另外仲有一人一條蟹柳同埋一人一舊鮮蝦雲吞,鮮蝦雲吞一啖一粒,裏面隻蝦都好彈牙。除咗上面嘅嘢食之外另外仲有個蔬菜拼盤,有唐生菜,粟米同埋芋頭,芋頭打邊爐有幾好食,質地好粉又夠味。呢個餐食咗$1200度,野食都新鮮,但份量可以多d。

呢個餐食咗$1200度,野食都新鮮,但份量可以多d。
My friend and I went to a hotpot restaurant called "A Smoking Affair"(去滾) located in 27/F, Midtown Soundwill Plaza II, 1 Tang Lung Sreet, Causeway Bay(銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心2期Midtown27樓).The restaurant is decorated in an "amour" theme with sarcastic slogan for men having flings or playful spicy sexual meme!!We order a "tomato pork bone potato soup base" (蕃茄豬骨薯仔湯) wich is incredibly rich and flavourful!!It has many layers of deep flavour!!Taste like took hours to develop the flavour!!"Hand slided Angus b

located in
(銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心2期Midtown27樓).

"Hand slided Angus beef"
手切安格斯肥牛

Very tender, soft and succulent.High quality!!

"Jumbo Razor clams"
蟶子王

Superrrrrrrr fresh, sweet and large in size!!

Most satisfied dish of the night.

"Handmade beef dumpling"
手剁牛肉餃

"Handmade cuttlefish balls"
手打墨魚丸

Deep fried red bean paste sticky rice ball"
炸紅豆煎堆

hot freshly made to order!!

• Jumborazorclams蟶子王
2020-10-13 72 浏览
又到左涼涼地既日子,又想食下d滾下滾下既野🥰🥰依間餐廳出左名裝修靚,我地就決定去再食下啦!勁有feel呢🥰🥰🥰🥰🥰好鐘意佢個環境,無論餐牌、裝修都好用心,都配合去滾既主題,哈哈😆😆😆😆😆我地叫左個蕃茄湯底,超好飲!!!安格斯牛肉,好有肉味,嫩滑,油脂分佈均勻!!另外我地都有食手打墨魚丸,好彈牙!!!😆😆😆😆我最鐘意就係佢個手剁牛肉餃,超正,入面係牛肉滑,勁鮮!🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰除左依d,我地都有食到聖子皇同雜菌拼盤🥰🥰🥰🥰🥰🥰最近餐廳推出左幾杯飲品,所以我地都叫左黎試下!!羅漢果茶同雪莉水!!超潤,又唔會太甜😘😘😘😘打邊爐入依兩杯野就岩啦🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰最後叫番個甜品🥰🥰🥰大滿足呢😛😛😛😛

最後叫番個甜品🥰🥰🥰大滿足呢😛😛😛😛
2020-10-12 80 浏览
10個男人九個滾呢句野我係認同嘅,但係九個滾嘅意思係九個都鍾意打邊爐😛而我都唔例外😂今次嚟到呢一間好有懷舊特色嘅火鍋店一定要介紹一下安格斯手切肥牛 手切肥牛切到大大塊,非常厚身見到已經覺得非常吸引。入口牛肉味超級重,啲油脂好似流入我嘅口入邊超級好食蟶子皇海鮮拼盤呢一個二人份量嘅海鮮拼盤真係非常吸引入邊有蟶子皇新鮮帶子兩樣嘢都係超級新鮮同埋爽口,特別要讚嘅就係聖子王因為真係超級好食,桌熟之後放入個口度,完全充滿着口腔手打墨魚丸手打墨魚丸非常彈牙 有大大粒嘅墨魚肉係入邊好新鮮 足料同埋夠味道😛手打牛肉餃平時好少食牛肉餃 呢一份牛肉餃簡直顛倒左我對佢嘅印象估唔到係可以咁好食!我會用嘅鮮味同埋湯底非常配合世界級雜菌拼盤雜菌拼盤有唔同嘅菇,例如鮑魚菇冬菇同埋金菇。

安格斯手切肥牛

蟶子皇海鮮拼盤

手打墨魚丸

手打牛肉餃

雜菌拼盤
雜菌拼盤有唔同嘅菇,例如鮑魚菇冬菇同埋金菇。
2020-10-11 94 浏览
很有趣嘅打邊爐餐廳名字:去滾!你都要一齊去滾嗎?🤣呢度環境都真係幾特別,好有六七十年代嘅感覺,看得出是心機和用心設計的。看看餐牌,湯料各樣都有好多選擇,這裏好像是主要吃牛的,有好幾款牛嘅唔同部位嘅選擇,有一些其他餐廳一般都是沒有的。所以牛魔王真係一定要嚟呢度試吓。 另外要特別推介一下呢一度嘅小吃,黃金炸魷魚,黃金炸魚蛋角, 即叫即炸,酥脆惹味, 火鍋未到就已經旋風式清左兩碟小吃。防疫措施亦都做得好好,座位闊落乾淨,可以一試。
很有趣嘅打邊爐餐廳名字:去滾!你都要一齊去滾嗎?🤣
防疫措施亦都做得好好,座位闊落乾淨,可以一試。
2020-10-10 72 浏览
呢一日黎到一間題材別樹一幟既火煱店,大家睇完張menu應該會明。另人想入非非啊下!店內裝修骨子充滿特色,完全唔似傳統火煱店,所以坐得舒適!肥媽教落打邊爐 湯底係最重要既,梗係揀個心水冬蔭功海鮮湯。火煱同泰式湯crossover,有得諗!又好好味喎。話說佢有個湯底叫後欄剋星,真係唔敢試。🤣野食方面,精選左幾樣。安格斯手切肥牛!非一般肥牛,入口即溶,不錯,配冬蔭功出奇相親。聖子皇!大隻新鮮,淥一淥就要夾上黎食!爽彈非常然後係“火雞姐搞唔餃”🤪食到心花怒放。而手打墨魚丸口感層次幾特別,彈中軟,大人細路都岩。食到飽飽,下一次想試下其他刺激湯底!最後待應哥哥好好人送左我地食煎堆仔做甜品

店內裝修骨子充滿特色,完全唔似傳統火煱店,所以坐得舒適!

野食方面,精選左幾樣。
安格斯手切肥牛!
非一般肥牛,入口即溶,不錯,配冬蔭功出奇相親。

聖子皇!
大隻新鮮,淥一淥就要夾上黎食!爽彈非常
然後係“火雞姐搞唔餃”🤪
食到心花怒放。
而手打墨魚丸
口感層次幾特別,彈中軟,大人細路都岩。

食到飽飽,下一次想試下其他刺激湯底!
最後待應哥哥好好人送左我地食煎堆仔做甜品

2K
2020-10-08 49 浏览
 最近同朋友去銅鑼灣去滾打邊爐,店內 充滿懷舊香港味🎆 四周放滿了霓虹燈🚥寫滿了「盞鬼」金句🎊設有私人包廂🛋及露台區🌃可以飽覽維港景色👀====—====—====—====—↬二人套餐𝑩 ↫ ($298/位)🍲鍋底🦐冬陰功海鮮湯🐚湯底內裡有很多海鮮,海蝦🦐、貝殼🐚以多款材料熬製而成的湯底非常美味❤️ 冬陰功味道香而不會很辣,每一口都是酸酸辣辣,特別開胃👻🍡酥炸龍蝦球🦐💛即叫即炸,金黃香脆,酥香彈牙伴上芥末沙律醬更為好味👍🏻🐟🦐乜七都有·海鮮拼盤🐙🐚帶子、海蝦、貴妃蚌、象拔蚌bb、貝殼海鮮隻隻肥美飽滿,肉質肥厚,鮮甜又嫩滑😝🦀飛魚子蟹柳飛魚子蟹柳口感爽脆,蟹柳鮮嫩可口👍🏻🥟鮮蝦雲吞雲吞皮薄餡鮮,餡料非常足料😋🥗蔬菜拼盤粟米🌽、生菜🥬、芋頭🍠蔬菜放在濃郁的湯底內更為美味🤩====—====—====—====—

有私人包廂🛋及露台區🌃可以飽覽維港景色👀

====—====—====—====—

↬二人套餐𝑩 ↫ ($298/位)

🍲鍋底

🦐冬陰功海鮮湯🐚

🍡酥炸龍蝦球🦐
💛即叫即炸,金黃香脆,酥香彈牙伴上芥末沙律醬更為好味👍🏻

🐟🦐乜七都有·海鮮拼盤🐙🐚
帶子、海蝦、貴妃蚌、象拔蚌bb、貝殼

海鮮隻隻肥美飽滿,肉質肥厚,鮮甜又嫩滑😝

🦀飛魚子蟹柳
飛魚子蟹柳口感爽脆,蟹柳鮮嫩可口👍🏻

🥟鮮蝦雲吞
雲吞皮薄餡鮮,餡料非常足料😋

🥗蔬菜拼盤
粟米🌽、生菜🥬、芋頭🍠

蔬菜放在濃郁的湯底內更為美味🤩

====—====—====—====—