2020-09-12 74 浏览
因為疫情關係已經好久沒有打邊爐了,趁著現在疫情緩和,我們特地選了一家想去很久,而且裝潢非常新潮的火鍋店止癮。這裡的裝潢玩味十足,而且很喜歡霓虹燈的設計,並且充滿廣東味。店鋪的消毒程序做得很足,而且桌子之間隔得很開,所以也吃的比較安心。🍽冬蔭功海鮮湯底我們選擇了泰式風味的冬蔭功海鮮湯底。沒有想到湯底裡面已經很足料,不會太酸或太辣,而且香茅味也很出,非常開胃。裡面還有很多隻大蝦和蜆肉,吃下去啖啖肉,另外還有很多菇,吸收了湯的精華後更加惹味。🍽聖子皇很少餐廳有的聖子皇這裡也有,而且已經非常貼心地起肉了。超級大塊而且很新鮮,記得煮10-15秒就要拿上來不然就會老了。🍽雜菇拼盤雜菇拼盤的份量也非常多,而且有各式各樣的菇,例如杏鮑菇,本菇,秀珍菇......而且每一塊都很大,完全不會是小小一塊的貨色。而且雜菇配上冬蔭功湯底簡直是絕配,煮了一會兒後可以吃到菇本身的鮮味加上冬蔭功的酸辣,更加開胃。🍽牛肉餃牛肉餃應該是店家自創的,比較少見所以叫來試一下。原來是雲吞裡面有鮮牛肉,其實很像牛肉球+雲吞的合體,裡面還有馬蹄肉,增加了整個口感。如果平時喜歡牛肉球的話一定要試一下這個。🍽手打墨魚丸另外當然少不了火

🍽冬蔭功海鮮湯底

🍽聖子皇

🍽雜菇拼盤

🍽牛肉餃
🍽手打墨魚丸
另外當然少不了火鍋必備的墨魚丸。這裡的墨魚丸很大塊,而且真的是新鮮墨魚肉打出來的。咬下去馬上吃到一塊塊的墨魚,而且口感比一般火鍋店的彈牙,超級好吃

🍽本地手切肥牛
主角當然要壓軸出場。本地手切肥牛一大盤叫人如何不愛。牛肉味道很濃,肥瘦適中,脂肪的比例剛好,不會只有肥膏的味道,而且重點是不會弄到湯底很油。肉味很鮮,而且份量也很足夠2個人吃,是目前為止最高質的牛肉質素。

🍽五穀雜糧糕
另外我們叫了一個甜品來畫上完滿的句號。這個原來是中式糕點,裡面有原粒熟花生、紅豆等。吃下去煙韌,也有豆本身的味道,但是完全不會很甜,暖暖的吃下去很舒服。
2020-09-08 72 浏览
有得打番邊爐喇!即刻同friend黎呢間聞名已久嘅「去滾」。今日揀左蕃茄豬骨薯仔湯($138),超濃郁,酸酸甜甜超開胃,感覺又自然,啲粟米超級甜!薯仔都夠粉,仲有好大舊豬骨。食物方面揀左以下:安格斯手切肥牛($198),擺得好靚,肥牛好夠脂肪,好有牛味。手打墨魚丸($58/4隻),好滑而且好足料,超多墨魚,啖啖驚喜!火雞姐搞唔餃,即係手剁牛肉餃($58/4隻),保住滿滿嘅牛肉。聖子皇($68/隻),好吸湯,又滑又有咬口,好正!長生不老雜菌拼盤($88),分別揀左雞髀菇、金針菇、冬菇。之後甜品揀左五穀雜糧糕($48),有啲糯米、紅豆等等,甜甜地又飽肚。注意醬料另外收費,兩位價錢$54。呢度價錢係中上,但地段氣氛裝修都一流。呢度嘅背景音樂主要係80/90後耳熟能詳廣東歌,超有共鳴😍🥰聽到唔想走~「你似偶像 不可愛上 只一眼便中槍」

聖子皇($68/隻),好吸湯,又滑又有咬口,好正!

長生不老雜菌拼盤($88),分別揀左雞髀菇、金針菇、冬菇。

注意醬料另外收費,兩位價錢$54。
呢度價錢係中上,但地段氣氛裝修都一流。

2020-09-06 66 浏览
去滾 - 回味無窮的去滾先行利益申報,此去滾不同彼去滾,事關它是跟食好野有關,會令你一試難忘、回味無窮,賣了那麼多關子,其實去滾是一間火鍋店,新派、玩味重的體驗。鴛鴦湯底蕃茄豬骨薯仔配秘製沙嗲湯底,香濃的番茄湯,酸酸甜甜,有著豬骨、原個番茄和薯仔,非常足料。沙嗲湯底非常地道,加入豬皮和蘿蔔,超級惹味。安格斯手切肥牛手切肥牛,每片的厚度適中,安格斯牛味濃郁,而且有口感。聖子皇新鮮的超大隻聖子王,輕輕一焯,爽口鮮味。手剁牛肉餃外皮超薄,餡料飽滿的牛肉餃,牛肉非常紮實多汁。手打墨魚丸大大粒彈牙而且有着新鮮墨魚粒的手打墨魚丸。長生不老雜菌拼盤提供三種不同的菇類,有金針菇、靈芝菇和秀珍菇,不同密度和形狀的菇類把湯汁的精華索滿。五穀雜糧餅甜品有穀物類和豆類製成的五穀雜糧餅,吃起來時煙煙韌韌,像吃糯米糍一樣。
去滾 - 回味無窮的去滾

鴛鴦湯底
沙嗲湯底非常地道,加入豬皮和蘿蔔,超級惹味。

安格斯手切肥牛
手切肥牛,每片的厚度適中,安格斯牛味濃郁,而且有口感。

聖子皇
新鮮的超大隻聖子王,輕輕一焯,爽口鮮味。

手剁牛肉餃
外皮超薄,餡料飽滿的牛肉餃,牛肉非常紮實多汁。

手打墨魚丸
大大粒彈牙而且有着新鮮墨魚粒的手打墨魚丸。

長生不老雜菌拼盤

五穀雜糧餅
2020-09-05 58 浏览
話說六點前可以送半打啤酒.但佢話我地入坐係六點零一分.無得送.過一分鍾.只可以話佢真係唔識做生意了.其次必須透過open rice訂位先有八五折.最頂癮係埋單先寸你話.剛才都有台可響門口訂了先入席.咩你地唔知點嘎?真係吹漲!兩個人埋單1400!多謝曬!
2020-07-20 1380 浏览
好耐無打邊爐啦~今晚約好友再次到訪「去滾」,上次試左原個椰子雞湯,今次一於試下蕃茄豬骨薯仔湯!餐廳裝潢好有舊香港特色,四周都有霓虹招牌,岩哂打卡。另設有私人包箱,又有露台區,可以望到維港景色,勁靚景!餐牌係夜報格式,食物名稱玩味十足。仲附有肚兜圍裙,好貼心~蕃茄豬骨薯仔湯味道濃郁酸酸地好易入口,營養豐富又好味,啖啖香甜。酥炸龍蝦球色澤金黃賣相吸引,即叫即炸熱辣辣,外酥脆內彈牙軟嫩。飛魚子蟹柳蟹柳鮮味十足,飛魚子口感爽脆。鮮蝦雲吞飽滿紮實,味道鮮香可口。蔬菜拼盤有齊爽甜栗米、新鮮爽脆生菜同滑順綿密,質地鬆軟既芋頭。海鮮拼盤推薦貴妃蚌鮮甜爽脆、帶子嫩滑鮮味又甘甜!
好耐無打邊爐啦~
今晚約好友再次到訪「去滾」,
上次試左原個椰子雞湯,
今次一於試下蕃茄豬骨薯仔湯!

餐廳裝潢好有舊香港特色,
四周都有霓虹招牌,岩哂打卡。
另設有私人包箱,又有露台區,
可以望到維港景色,勁靚景!

餐牌係夜報格式,食物名稱玩味十足。
仲附有肚兜圍裙,好貼心~

蕃茄豬骨薯仔湯
味道濃郁酸酸地好易入口,
營養豐富又好味,啖啖香甜。

酥炸龍蝦球
色澤金黃賣相吸引,
即叫即炸熱辣辣,
外酥脆內彈牙軟嫩。

飛魚子蟹柳
蟹柳鮮味十足,飛魚子口感爽脆。

鮮蝦雲吞
飽滿紮實,味道鮮香可口。

蔬菜拼盤
有齊爽甜栗米、新鮮爽脆生菜
同滑順綿密,質地鬆軟既芋頭。

海鮮拼盤
推薦貴妃蚌鮮甜爽脆、
帶子嫩滑鮮味又甘甜!

2020-07-08
2020-07-16 91 浏览
打邊爐嘅食肆一直比我嘅感覺都係好侷促好嘈吵嘅地方,今日嚟咗呢間餐廳度打邊爐之後令我有少少改觀。因為呢度嘅裝修唔單止好特別,而且場內環境仲唔會有個種嘈雜嘅感覺,令到我哋都有一個好愉快嘅用餐體驗見到餐廳裏面有好多唔同嘅燈牌上面寫咗啲幾得意嘅字句,用嚟打下卡都唔錯餐具嘅擺設都比起平時打邊爐嘅餐廳高級,而且仲好貼心咁有圍裙提供,咁就唔怕會整污糟件衫我哋叫咗個四人套餐,一嚟到嘅呢個拼盤真係擺得好精美,有少少似平時去日本餐廳食刺身嘅時候擺出嚟個賣相,估唔到連打邊爐食慾都可以見到咁靚嘅擺法~除此之外,佢哋嘅肉類都係好鮮嫩細滑,而且食落口嘅肉味十足,就算有濃郁嘅湯底都唔會俾佢搶過。我地呢個餐四個人食叫做啱啱好夠飽,不過如果本身好肚餓或者比較大食嘅朋友就可能要叫多少少呢度嘅丸、餃子同埋蟹柳都係四人分,每人只係得一粒,令到我哋份外珍惜🤣🤣蟹樓入邊竟然仲有驚喜!呢個魚片可以直接當小食咁點醬食,夠晒方便~另外都有少少蔬菜類,不過就建議大家可以食咗蔬菜先再食慾,咁會比較健康🤣
蟹樓入邊竟然仲有驚喜!
呢個魚片可以直接當小食咁點醬食,夠晒方便~
2020-07-15 78 浏览
前排喺IG到見到有間餐廳嘅裝修幾特別,好地道之餘打卡仲一流添,而且仲要係打邊爐,啱晒同朋友吹水。所以今日約埋幾個朋友一齊嚟試吓😏餐廳喺銅鑼灣登龍街Vpoint上面,地點舒適又高級!一上到去有幽暗嘅燈光迎接我哋,而店員都好好禮貌好快安排我哋入座👍🏻果然呢度嘅環境超啱打卡 有好多唔同嘅港式語句燈牌☺️我哋叫咗個龍蝦花甲海鮮鍋 入面有齊龍蝦 蟹 花甲 魚等等嘅新鮮海鮮!而且店員仲有表演添!😱放晒啲海鮮落去之後補少少烈酒然後再點火 將海鮮燒過先至再煲 有酒嘅微香之餘仲可以逼到海鮮嘅鮮味出曬嚟😍重點係個湯係飲得㗎!龍蝦嘅肉質彈牙不在話下 食落仲要好鮮甜!之後我哋仲叫咗個陀地肥牛,響鈴同埋新鮮水餃呢個肥牛係本地肥牛 但係肉質一啲都唔輸蝕 油脂分布都好均勻!另外呢個響鈴係餐廳新鮮自家炸出嚟,所以食落口好香脆之餘吸晒啲湯,好惹味阿!最後我哋仲叫咗個臘腸花菇雞煲仔飯 !呢個煲仔飯唔會比大排檔嗰啲輸蝕,一樣好有焦氣!飯煲底全部都係新鮮靚飯焦😋估唔到煲仔飯都整得唔錯,加埋臘腸同埋雞一齊煲,令到成個飯充滿油香味! 整體來講呢度嘢食同埋環境質素好好。全晚一路食仲有本地嘅音樂聽,一路傾偈一路吹水一路食,滿足你三個願

之後我哋仲叫咗個陀地肥牛,響鈴同埋新鮮水餃

整體來講呢度嘢食同埋環境質素好好。全晚一路食仲有本地嘅音樂聽,一路傾偈一路吹水一路食,滿足你三個願望!
2020-05-28
2020-07-15 69 浏览
☄️請follow @foodplanet.hk 美食星球為你速報美食 不專業 但很嘴饞🤪2個人食 叫左個大海無量套餐 份量按人頭計算芫茜皮蛋湯芫茜好足料又新鮮 湯頭好鮮甜 無落味精 建議打邊爐前先飲一碗新鮮大蝦勁新鮮 上枱隻蝦仲郁緊 食落鮮味十足彈牙 蝦頭多膏 新鮮帶子大大粒扇貝 食落十分鮮甜 質地幼滑要控制時間 如果過熟就會變硬了貝款選擇多 有花甲,蛤花甲鮮甜無沙,蛤 非常飽滿 有台灣感覺 勁creamy酥炸龍蝦丸 外脆內軟 配上芥末mustard 醬 開胃小菜🤩飛魚子雪蟹柳呢款配料第1次食 估唔到咁有驚喜 咬落有飛魚子粒 脆卜卜 蟹柳甜西洋菜餃自家制水餃 皮夠薄 西洋菜同豬肉比例1:1 菜味夠濃

2個人食 叫左個大海無量套餐 份量按人頭計算
芫茜皮蛋湯

新鮮大蝦
勁新鮮 上枱隻蝦仲郁緊
食落鮮味十足彈牙 蝦頭多膏
新鮮帶子
大大粒扇貝 食落十分鮮甜 質地幼滑
要控制時間 如果過熟就會變硬了

貝款選擇多 有花甲,蛤
花甲鮮甜無沙,蛤 非常飽滿 有台灣感覺 勁creamy

酥炸龍蝦丸
外脆內軟 配上芥末mustard 醬 開胃小菜🤩

飛魚子雪蟹柳

西洋菜餃
自家制水餃 皮夠薄 西洋菜同豬肉比例1:1 菜味夠濃
2020-06-28
2020-07-14 58 浏览
因為疫情關係,很久無同朋友飯聚,今晚老友建議「去滾」,話食物質素不錯。餐廳的裝潢好有懷舊色彩,調味料的選擇也很豐富。今晚我們要了一個二人海鮮餐,湯底要了蕃茄豬骨薯仔湯,湯底蕃茄味超濃,裡面除左蕃茄和薯仔,還有粟米和三件大大件的豬骨。海鮮拼盤有海蝦、象拔蚌、元貝同花甲。食海鮮最緊要是新鮮,這裡的海鮮沒有讓人失望,由其我最害怕花甲有沙,好在今晚沒有這個問題出現,蝦夠彈牙、元貝同象拔蚌夠鮮甜,整晚都沒有沾上醬料,因為喜歡食其原汁原味!這個餐還包括一個熟食,酥炸龍蝦球,非常香口的小食。另外還有蟹柳和餃子,我們兩人連豬骨也不放過呢!吃完後包你很有滿足感。政府的限聚令會因應疫情而改變,所以有機會「去滾」,就唔好放過喇!

餐廳的裝潢好有懷舊色彩,調味料的選擇也很豐富。

這個餐還包括一個熟食,酥炸龍蝦球,非常香口的小食。

2020-07-09
2020-07-13 801 浏览
平時經過銅鑼灣都有聽過呢間火鍋餐廳個名覺得幾得意,然後上網search一下見到裏面嘅裝修都好有特色好得意,好靚,所以就搵次去銅鑼灣行街嘅時候順便喺呢度食晚飯打邊爐,上到去等咗一陣之後入去坐低,枱面已經有齊晒所有你想要嘅嘢,例如食具,點菜只, Menu,同埋最緊要嘅就係圍裙,發覺而家好多火鍋店都開始做埋呢樣野,好貼心咁比客人穿上圍裙,就唔會彈到成件衫都係,佢哋有啲set餐係傻二人或四人,有啲就散叫,我哋就叫咗個番茄薯仔湯底喎,海鮮二人套餐,當中包括左炸龍蝦球,蔬菜拼盤,魚皮餃,雪場蟹柳腳,同埋一個海鮮拼盤,而海鮮拼盤當中有海蝦,元貝,貴妃蚌,象拔蚌BB同埋花甲,蔬菜拼盤就有粟米,生菜,炸芋頭,湯底嚟到之後等咗一陣就開始食得啦,值得推介佢哋嘅蕃茄薯仔湯真係好濃郁,好夠味,唔同出邊一般火鍋店嘅蕃茄湯底比較水,佢哋嘅就真係可以當湯咁飲,我都已經飲咗好幾碗,先講吓海鮮拼盤啦,所有海鮮都非常新鮮,亦都非常大隻,真係值得推介嚟呢度食海鮮,我亦都見到佢哋有魚缸飼養海鮮,所以真係新鮮嘅,其他食材都正常可以,一大班朋友真係可以嚟呢度試吓,因為我見到佢哋亦都可以有房坐,啱晒鍾意有私穩度嘅一大班朋友啦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2020-07-07
2020-07-11 52 浏览
耐唔耐就會想打一次邊爐,襯有幾個朋友一齊食飯就揀左打邊爐,可以叫多啲野一齊share銅鑼灣有間比較新嘅打邊爐,我地都未食過,就決定去試下。呢度嘅裝修係懷舊風格,跟倒潮流🤣呢度座位好闊,坐得好舒服,啲餐具都擺放得好企李,亦都有圍裙比我地用,唔怕整污糟衫✌🏼我地叫左個4人餐,鴛鴦湯底係麻辣鮮准山鴨血鍋同埋番茄薯仔豬骨湯🍲麻辣嗰邊好香花椒八角味,番茄嗰邊就好清入面啲料例如粟米同鴨血都好新鮮同好大舊,湯底非常足料呢個係肉類拼盤,有牛同豬。啲肉都好靚同新鮮,見到啲雪花紋好靚呢個係椒鹽白飯魚,小食黎,幾香口,賣相都好突別🤣隻悟空個咀有乾冰出豆腐新鮮,可以吸哂啲湯黎食,爽🤣套餐唔少得蔬菜,呢個係蔬菜拼盤啲食材都好大好新鮮我地好大食,最後唔夠食嗌多左個肉

銅鑼灣有間比較新嘅打邊爐,我地都未食過,就決定去試下。

呢度嘅裝修係懷舊風格,跟倒潮流🤣

麻辣嗰邊好香花椒八角味,番茄嗰邊就好清

入面啲料例如粟米同鴨血都好新鮮同好大舊,湯底非常足料

呢個係肉類拼盤,有牛同豬。
啲肉都好靚同新鮮,見到啲雪花紋好靚

呢個係椒鹽白飯魚,小食黎,幾香口,賣相都好突別🤣
隻悟空個咀有乾冰出

豆腐新鮮,可以吸哂啲湯黎食,爽🤣

套餐唔少得蔬菜,呢個係蔬菜拼盤
啲食材都好大好新鮮

我地好大食,最後唔夠食嗌多左個肉

2020-07-08 76 浏览
星期四的黃昏相約友人去試”去滾”, 火煱店。去滾位於銅鑼灣金朝陽中心第二期27樓全層。出升降機後,就是接待空間,立即看見相當”香港色彩”的擺設,牆壁上掛上一些吊牌,並寫上當天預訂房間的客人名字,張先生等,這種吊牌設計參考中式酒樓海鮮檔的吊牌寫上不同海鮮種類及價錢,讓人會心微笑。 和店員確認後,隨即被帶到用餐位置,餐廳內有一面霓虹燈的牆壁,十分吸引,是最好的打卡位,霓虹燈的設計及字體亦令人聯想70-80年代香港的夜生活,很有香港特色,而餐廳的墊枱餐紙及點菜紙-去滾夜報,亦呼應整個餐廳的主題 : ”去滾”- “火鍋”及”夜生活”,十分有趣。 我們點了雙併鍋,分別是後欄剋星(麻辣鮮淮山鴨血鍋)及蕃茄豬骨薯仔湯鍋。在雙併鍋上菜之前,開胃前菜是椒鹽白飯魚,盛載椒鹽白飯魚的容器是一個中國小童(傳統中國小男童圖樣),他下身的地方有個小竹籃的位置正冒著白煙,渺渺白煙是放置乾冰的效果,視覺效果一流。椒鹽白飯魚炸得十分金黃,酥脆可口,辣味十足,我不太能夠食辣,所以有一點點辣,我也不理繼續吃,很香口,多飲水便是。 接下來上桌的就是雙併鍋,丸類併盤 (包括:蟹柳、包心蟹籽丸、包心芝士丸)及牛魔王肉類拼盤。 雙

雙併鍋到後,我們首先試了兩個湯鍋的湯頭,蕃茄豬骨薯仔湯自家製,有很濃郁的肉茄的香味,口感清爽,後欄剋星(麻辣鮮淮山鴨血鍋),湯底花椒及中藥材味道比較重,麻而不辣,後勁十足,十分惹味。

丸類併盤 (包括:蟹柳、包心蟹籽丸、包心芝士丸),蟹柳十分吸收湯汁,滿滿的蕃茄味。包心蟹籽丸及包心芝士丸十分出色,肉丸外皮不厚,一咬開是啖啖蟹籽及芝士,非常滿足。牛魔王肉類拼盤是滿滿一大盆不同的牛肉片及牛肉部位。有位很懂得牛肉朋友其後逐一介紹有牛肩肉,牛腩頭,牛脷芯及崩沙腩。這裡的牛肉十分新鮮,爽口無渣。崩沙腩就像外面所吃到的清湯牛腩一樣,鮮味十足,一試難忘。

題外話,我們在大廳用餐,席間傳來自包廂房間卡拉ok歌唱聲,我們已經很久沒唱卡拉ok了,很是懷念。另外,餐廳不斷播放70-00年代不同時間的廣東歌,亦挑起了唱卡拉ok的興趣,並相約有天再來試包廂房間卡拉ok加火鍋會是如何,十分期待中。

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
如果大家喜愛我寫既食評📝,麻煩幫幫手比個愛的鼓勵❤,我會寫更多豐富既食評比大家!🤤
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
2020-07-08 688 浏览
疫情較為緩和,終於可以約埋朋友仔一齊打邊爐🍲啦!呢間打邊爐餐廳裝潢較fancy風格,而想有私人空間更可包箱,而出面露台設有吸煙區更可望到維港景色!😍😍店員安排卡位我地坐,而menu更加做到好似到份報紙style,更提供肚兜圍裙比客人使用,十分窩心!我地點左鴛鴦湯底:後欄剋星(麻辣鮮淮山鴨血鍋)及蕃茄豬骨薯仔🥔湯 ,朋友喜歡食麻辣湯底岩晒佢,一打開蓋就聞到好麻香既味道,鴨血好滑嫩,鮮淮山都好爽滑;而番茄豬骨薯仔🥔湯很濃郁,薯仔要滾耐d唸身!椒鹽白飯魚:擺盤時配上乾冰,更有仙景寫意,魚肉質較嫩滑,將白飯魚加上脆漿,炸完撒上椒鹽食起來更爽脆可口,較為辣左些少!喜歡食辣既朋友就一定唔可以錯過!蔬菜拼盤:唐生菜🥬、粟米🌽、野生黑木耳、芋頭;唐生菜最適合打邊爐時食,更爽脆美味,而香甜新鮮粟米、小木耳🌽更為爽脆,芋頭就要滾耐d 先會唸身、食落口更粉綿!冰豆腐: 一層一層既冰豆腐,豆味十足,因為內部呈蜂巢狀而且又會吸收湯汁,所以要黎吸晒麻辣湯後更增添味道,不過要小心d食,較燙口!牛魔王肉類拼盤: 另外再加多份黑毛豬豚肉+至尊寶崩沙腩,就咁睇雪花❄️均勻,賣相擺盤打卡一流,有冰墊底,牛肉就咁chok 一c

牛魔王肉類拼盤: 另外再加多份黑毛豬豚肉+至尊寶崩沙腩,就咁睇雪花❄️均勻,賣相擺盤打卡一流,有冰墊底,牛肉就咁chok 一chok幾秒就熟,入口即溶嫩滑,特別推薦至尊寶崩沙腩,牛的橫膈膜,連着少許的肉,入口最煙韌彈牙!

+++++++++++++++
一踏出電梯,已被這裡的裝修吸引了。有很多得意的文字,如「女人唔狠、男人去滾」等。霓虹燈的設計,扮作夜場。很欣賞這裡提供的圍裙,富有中國特式,是細心的服務。點菜紙去滾夜報,以扮作是報紙的型式,加上抵死名字,很搞鬼。湯底的名字也很搞鬼:鞭鞭有力湯、癡膠花癲雞燉湯等,但我們點了蕃茄薯仔豬骨湯。濃濃的湯底,有份量十足的豬骨及粟米。點了一客炸龍蝦丸,熱辣辣,爽口彈牙,食淨兩粒才記得影相。看到隔離枱的海鮮上枱時有乾冰的煙霧造型很是吸引,我們也跟著點了一份,新鮮,靚料!另外點了的蔬菜拼盤大大份也不錯。更要一提的是店員的名牌,有「靚妹仔」服務我們,超開心!
一踏出電梯,已被這裡的裝修吸引了。
有很多得意的文字,如「女人唔狠、男人去滾」等。

霓虹燈的設計,扮作夜場。

很欣賞這裡提供的圍裙,富有中國特式,是細心的服務。

點菜紙去滾夜報,以扮作是報紙的型式,加上抵死名字,很搞鬼。

點了一客炸龍蝦丸,熱辣辣,爽口彈牙,食淨兩粒才記得影相。

另外點了的蔬菜拼盤大大份也不錯。
更要一提的是店員的名牌,有「靚妹仔」服務我們,超開心!
2020-06-15
2020-07-05 557 浏览
去滾係一間好搞嘢嘅新潮火鍋店,由餐牌到店名到裝修都係充滿黃色情味,古板啲都接受唔到呀🤣甫入門口金句已經俾到來店客人好深刻印象😂好得意嘅霓虹燈牌,好靚墊枱紙都係色情廣告嘅設計😂 等湯底滾嘅時候我地食咗避風塘魷魚鬚先,連碟都得意過人🤪 孫悟空識噴出乾冰醬料區嘅選擇比較大路,大眾口味應該都可以滿足到我好鐘意落嘅醋都有😍打邊爐都難免會整污糟衣服,店內提供肚兜設計嘅圍裙保護客人衣服,幾有誠意👏🏻金光閃閃嘅火鍋反映牆上面嘅霓虹色彩好靚😍 我地嘅牛肉拼盤喺後面,仲有五花腩添我哋揀咗雙併湯底:蕃茄豬骨薯仔湯同後欄剋星(麻辣鮮淮山鴨血湯)兩個湯底都好足料,蕃茄豬骨薯仔湯好香甜同清後欄剋星一開頭係香辣,但煲煲下花椒味出嚟之後就會超麻辣😱😱😱😱鴨血同埋鮮淮山都好好食,仲有啲雜菇片吸收左辣味之後非常刺激😱有手切牛肉,牛腩同五花腩肉味香濃,脂肪嘅部份都好香煲完之後個湯都唔會好渾濁,肉質幾靚👏🏻點都要叫返少少蔬菜平衡下最鍾意食炸芋頭片,粉香十足再叫多個本地手切肥牛大食嘅人就有福啦,第二碟開始一碟只係需要$98,啱晒食肉獸😆

甫入門口金句已經俾到來店客人好深刻印象😂

好得意嘅霓虹燈牌,好靚

墊枱紙都係色情廣告嘅設計😂

避風塘魷魚鬚

醬料

醬料區嘅選擇比較大路,大眾口味應該都可以滿足到
我好鐘意落嘅醋都有😍

湯底

我哋揀咗雙併湯底:
蕃茄豬骨薯仔湯同後欄剋星(麻辣鮮淮山鴨血湯)
兩個湯底都好足料,蕃茄豬骨薯仔湯好香甜同清
鴨血同埋鮮淮山都好好食,仲有啲雜菇片
吸收左辣味之後非常刺激😱

冰豆腐

有手切牛肉,牛腩同五花腩
肉味香濃,脂肪嘅部份都好香
煲完之後個湯都唔會好渾濁,肉質幾靚👏🏻

百花齊放蔬菜拼盤

點都要叫返少少蔬菜平衡下
最鍾意食炸芋頭片,粉香十足

即日手切陀地靚肥牛

再叫多個本地手切肥牛