2020-12-14 322 浏览
近幾日天氣凍咗,緊係要去打邊爐。今日去咗《去滾》打邊爐。去滾解風流快活、鬼混的意思。餐廳用了食字,入面的設計用了港式懷舊風為主題。一出電梯見到一個霓虹燈寫上:唔滾唔知身體好,就知自己冇黎錯。一入餐廳見到頭頂一個四方形的霓虹燈,寫上女人唔狠,男人去滾,十分貼合主題。後面亦有一片霓虹燈牆。Menu設計特別醬料 $27/位醬料枱有多種配料可以配搭,攞的時候記得戴返口罩。蕃茄豬骨薯仔湯 $138落咗大量蕃茄、薯仔和粟米,淥到最後可以食埋。安格斯肥牛 $198安格斯肥牛油花分布均勻,牛肉味濃。火雞姐搞唔餃 手剁牛肉餃手打墨魚丸牛肉餃和墨魚丸都是一口分量,十分適合女仔打卡。長生不老雜菌拼盤 $88拼盤可以從六種菇類中選擇三種:秀珍菇、金針菇、鮮冬菇、雞髀菇、靈芝菇和鮮茶樹菇,十分適合有選擇困難症的朋友。聖子皇 (每隻) $68聖子要淥大約5分鐘,可以保持海鮮的鮮味和彈牙。
近幾日天氣凍咗,緊係要去打邊爐。

今日去咗《去滾》打邊爐。
去滾解風流快活、鬼混的意思。
餐廳用了食字,入面的設計用了港式懷舊風為主題。

後面亦有一片霓虹燈牆。

Menu設計特別

醬料 $27/位
醬料枱有多種配料可以配搭,攞的時候記得戴返口罩。

蕃茄豬骨薯仔湯 $138
落咗大量蕃茄、薯仔和粟米,淥到最後可以食埋。

安格斯肥牛 $198
安格斯肥牛油花分布均勻,牛肉味濃。

火雞姐搞唔餃 手剁牛肉餃
手打墨魚丸
牛肉餃和墨魚丸都是一口分量,十分適合女仔打卡。

長生不老雜菌拼盤 $88

聖子皇 (每隻) $68
聖子要淥大約5分鐘,可以保持海鮮的鮮味和彈牙。
2020-12-14 305 浏览
無論餐廳名、店內裝修、餐牌設計、食物名,都好有喜感,處處令人聯想起性💃🏻 例如餐牌上的鮑魚稱為「有排舐冰鎮鮑魚」、「鬼佬中出」蝦膠釀油炸鬼、「鞭鞭有力湯」等等。不知是否這原因,食慾也隨之而來,先吃海鮮,有象拔蚌bb ,花甲這些貝類爽口多汁,廣島蠔厚肉飽滿,鮮味十足海蝦一般,不及貝類新鮮,size 也有點細飛魚子鱈蟹柳十分特別,蟹柳之中夾著一顆顆飛魚子,很過癮餃類也可以熟食酥炸龍蝦球彈牙有鮮味,不錯其實最好吃的是湯底冬蔭功海鮮湯,充滿海鮮的鮮甜味美,喝了兩大碗,酸辣得帶點鮮甜🥰
象拔蚌bb
花甲

廣島蠔厚肉飽滿,鮮味十足
廣島蠔
海蝦一般,不及貝類新鮮,size 也有點細
海蝦

飛魚子鱈蟹柳十分特別,蟹柳之中夾著一顆顆飛魚子,很過癮
飛魚子鱈蟹柳
餃類也可以
熟食酥炸龍蝦球彈牙有鮮味,不錯

2020-11-29
象拔蚌bb
花甲
廣島蠔
飛魚子鱈蟹柳
  • 海鮮拼盤
餐廳成晚漏單,有一半的食物都無落單。跟進咗兩次後D食物先到齊。叫咗兩次都無人比水你飲。個廁所🚽簡直嘔心🤢🤮🤢🤮。廁所十分髒,完全不衛生。Service was poor. Half of the items we ordered were missed and we had follow up with the server twice before they got it right. Nobody served your drinks even when you’ve asked the servers twice. The restaurant wasn’t particular busy. The hygienic condition of the washroom was disgusting 🤢🤮🤢🤮.
2020-12-08
2020-12-08 233 浏览
去滾天氣凍又係打邊爐嘅時候, 今日去左銅鑼灣金朝陽二期嘅去滾,餐廳裝修得好有心思,用霓虹燈作裝飾,令人想起舊日香港街道,用嚟影相打卡就最啱啦!餐牌都好有心思, 叫做去滾夜報,排版以報紙廣告頁面為風格。嘢食方面,去得去滾梗係要打邊爐啦!我哋要咗個海鮮set,包哂海鮮,蔬菜,小食同飲品,湯底就揀咗比較少見嘅冬陰功湯湯底。 冬陰公湯不會太辣, 配料都好足, 沒有因為係湯底而偷工減料! 海鮮拼盤有生蠔,象拔蚌,花甲同海蝦。海蝦爽脆, 象拔蚌同花甲到鮮甜,不過留意唔好淥得太耐! 跟餐有個龍蝦球小食, 配番佢個醬, 勁夾! 蔬菜拼盤包括左粟米,唐生菜同炸芋頭。因為個芋頭炸過,所以滾完之後都唔會散哂, 同時亦都保留返粉粉綿綿嘅口感!飲品方面要左雪梨茶, 甜甜潤潤最啱冬天呢啲乾燥天氣黎飲,即刻滋潤返晒!
去滾
餐牌都好有心思, 叫做去滾夜報,排版以報紙廣告頁面為風格。
跟餐有個龍蝦球小食, 配番佢個醬, 勁夾!

去滾 | #銅鑼灣 【鮮甜番茄湯 配新鮮海鮮火鍋】係銅鑼灣打邊爐有好多選擇, 但想食新鮮海鮮嘅時候,我一定去「去滾」! 裝潢有特色有玩味!一班朋友嚟打卡影相最啱!座位寬躺舒適,調味區係餐廳 中間位置,屬於自助形式! 上次食完朋友最愛的芫茜湯,今次到我食最愛的番茄薯仔豬骨湯,強烈建議各位要飲返兩碗先開始打!湯底有埋粟米,夠晒鮮甜! 正呀!豬肉片 油花分佈平均,配搭番茄湯好夾, 豬肉嫩滑有肉味! 聖子皇 聖子皇好巨型,新鮮切起,輕輕一灼30-40秒 超甜好鮮 爽彈又帶點嫩!鮮雜菇拼盤 有齊金菇 秀珍菇 本菇,份量十足!西洋菜豬肉餃 西洋菜味濃郁,菜肉比例平均,手制餃子 皮薄餡靚!保留到肉汁 皮又唔會太厚!墨魚丸手打墨魚丸。真係有啖啖墨魚肉好鮮味,夠彈牙! 秋冬時分打邊爐,點少得滋潤的飲品!
去滾 | #銅鑼灣
【鮮甜番茄湯 配新鮮海鮮火鍋

豬肉片
油花分佈平均,配搭番茄湯好夾, 豬肉嫩滑有肉味!

聖子皇

鮮雜菇拼盤
有齊金菇 秀珍菇 本菇,份量十足!

西洋菜豬肉餃

墨魚丸
手打墨魚丸。真係有啖啖墨魚肉好鮮味,夠彈牙!

秋冬時分打邊爐,點少得滋潤的飲品!
2020-11-20
  • 長生不老雜菌拼盤
  • 原隻貴妃蚌
2020-12-07 127 浏览
依間火鍋餐廳叫去滾,玩味十足裝修貫徹去滾呢個主題,墊枱紙就扮到好似報紙,好有feel呀!我哋叫海鮮火鍋套餐,每樣都有一件,乜都可以食到,啱晒樣樣都想試嘅我地!佢個酥炸龍蝦球係啱啱炸起,熱辣辣。海鮮好新鮮,鮮蝦雲吞都好爽口。湯底係蕃茄豬骨濃湯,好夠蕃茄味。廣島蠔好飽滿,海蝦肉質彈牙。蔬菜拼盤入面有粟米,炸芋頭,唐生菜。不過記得放炸芋頭落湯嘅時候記得用個湯勺啊,因為時間耐咗,成件會溶咗喺湯入面㗎。好滿足啊😬

2020-12-06 92 浏览
天氣轉凍最好就打邊爐了,呢到裝潢幾特別,好多懷舊霓虹燈相出面有調味檯可自行混醬料,基本大路嘢都有環境坐位都寬闊,唔會太近其他人,安全穩陣天氣乾燥最好飲杯熱嘅雪梨茶滋潤一下鍋底係蕃茄薯仔豬骨煲,湯底都濃郁鮮甜,豬骨醃鹹咗好惹味,都多肉仲有筋位㗎海鮮併盤都幾多款,大蝦爽口彈牙扇貝好鮮甜喔,仲有象拔蚌仔都大隻厚肉又鮮味蟹柳條好足料,非常濃蟹鮮味,另外仲有魚皮餃龍蝦丸經酥炸過另一番味道仲有蔬菜併盤,入面粟米生菜芋頭,最鍾意芋頭炸過,特別好味

天氣轉凍最好就打邊爐了,呢到裝潢幾特別,好多懷舊霓虹燈相

出面有調味檯可自行混醬料,基本大路嘢都有

環境坐位都寬闊,唔會太近其他人,安全穩陣

天氣乾燥最好飲杯熱嘅雪梨茶滋潤一下

海鮮併盤都幾多款,大蝦爽口彈牙
扇貝好鮮甜喔,仲有象拔蚌仔都大隻厚肉又鮮味

蟹柳條好足料,非常濃蟹鮮味,另外仲有魚皮餃

龍蝦丸經酥炸過另一番味道

仲有蔬菜併盤,入面粟米生菜芋頭,最鍾意芋頭炸過,特別好味
2020-11-30
2020-12-04 82 浏览
天氣越嚟越凍,夜晚諗食嘢成日都淨係諗到打邊爐🙈🔥今晚嚟到呢間去滾 ,裝修有好多霓虹燈,仲寫住啲抵死字眼例如「唔滾唔知身體好」、「男人去滾女人唔緊」,夠晒有香港特色之餘仲玩味十足🤣湯底叫左蕃茄薯仔豬骨湯,酸酸甜甜既湯底好鮮味,好似喺屋企飲緊住家湯咁☺️ 叫左一碟安格斯手切肥牛,雪花紋理幾靚,牛味算濃,唔錯👌🏻 知道呢度嘅海鮮出名好好食,所以叫左4隻聖子皇試下,黎到嘅時候聖子已經拆晒肉,聖子肉質爽甜,鮮味十足,唔使醮其他醬汁都好好食,絕對會令人想再encore 🤤 牛肉餃口感實淨,有啲似食緊牛丸咁,而手打墨魚丸就爽口彈牙,幾乎係我食過最好嘅墨魚丸🤤 最後食埋個長生不老雜菌拼盤,吸晒鮮味既湯汁,已經好飽。整體呢度餐廳環境真係好好,個別VIP房仲睇到海景,雖然食物價位較高但係質素絕對值回票價,預算較多嘅朋友可以一戰👍🏻

叫左一碟安格斯手切肥牛,雪花紋理幾靚,牛味算濃,唔錯👌🏻
最後食埋個長生不老雜菌拼盤,吸晒鮮味既湯汁,已經好飽。

2020-12-02 50 浏览
今晚帶朋友去滾, 其實呢間嘢我都幾鍾意 因為入面啲裝修有我哋香港人嘅style同幾有過人特色, 另外入面其實都坐得幾寬敞同幾舒服呢一樣嘢係我最like嘅。 咁我哋就叫咗以下:酥炸龍蝦球 :餐前小食咁佢又埋沙律醬, 龍蝦球炸得幾脆,幾彈牙,而且我覺得都夠味唔使點沙律醬都可以,作為餐前小食我覺得都ok。蕃茄豬骨薯仔湯底: 蕃茄湯我覺得都幾足料因為佢落咗豬骨去牛仔而且要落咗幾多薯仔喺個湯裏以最重要就係都落咗幾多番茄肉,所以個湯底都充滿著新鮮嘅蕃茄味, 對於唔食得辣嘢的朋友都係好選擇。蔬菜拼盤: 有唐生菜粟米和芋頭, 咁呢本蔬菜就正正常常, 都算係新鮮的。 不過我覺得最好味係粟米因為粟米夠甜。飛魚子鱈蟹柳及鮮蝦雲吞: 雲吞都幾鮮味, 大部分都落咗鮮蝦,都落左咗少少肥豬肉不過蝦勝在夠爽。 蟹柳都可以,不過我覺得雲吞好食啲。海鮮拼盤包括游水海蝦、廣島蠔、象拔蚌及花甲, 咁其實叫咗呢個海鮮拼盤我自己淥完啲海鮮都冇點任何醬料,因為我覺得佢啲海鮮已經夠曬有鮮味, 唔需要再加豉油或者辣醬, 建議大家可以試下廣島蠔或象拔蚌, 因為我覺得呢兩樣都叫大隻及爽口。

2020-12-02 58 浏览
天氣越來越凍,朋友話帶我去銅鑼灣浪漫地滾🤨⋯⋯其實那間是在佢公司附近,只係想我接佢收工🙄「去滾」位於金朝陽中心2期27樓,懷舊的裝修,加上燈飾效果,又真係幾浪漫嘅,而且又有金句嘅燈牌,幾特別,除了浪漫,滾也可以打咭✌️冬蔭公海鮮湯底,湯底濃郁,材料足,有蜆,有蝦,菇等!調味剛剛好,酸辣適中,我一開波就飲咗2碗湯了🤣二人海鮮套餐,有生蠔,象拔蚌BB,花蛤,海蝦。全部都好新鮮又鮮甜..尤其象拔蚌BB🤤🤤🤤炸龍蝦🦞球,夠惹味!鮮蝦雲吞,飛魚子鱈蟹柳,還有炸芋頭,夠特別🤗

• 象拔蚌BB
2020-12-01 45 浏览
今次嚟到主題相當有綽頭嘅火鍋店到一嚐究竟,去滾固之然照字面解,去滾,店舖會有一啲小句子,例如:女人唔狼,男人唔諗之類,都幾得意,裝修可算別出心裁同幾新潮時下。蕃茄豬骨薯仔湯,湯底有加入茄醬煲成,相對有點失色,湯底配有兩大舊豬骨,大量蕃茄薯仔同粟米,當中最欣賞就係佢啲粟米,又甜又爽口😆🌽🌽海鮮份量小巧,但勝在材料新鮮,蠔都幾新鮮🦪夠肥厚。酥炸龍蝦球,龍蝦球其實係龍蝦丸,以炸嘅方式呈上,加上配搭芥末醬食用,味道令人想起日本

海鮮份量小巧,但勝在材料新鮮,蠔都幾新鮮🦪夠肥厚。

2020-12-01 60 浏览
秋涼特別涼意,所以想食啲熱辣辣食物係選擇打邊爐啦,今次去到比較特別嘅中式火鍋店,裡面環境完全係霓虹燈嘅裝飾而木製嘅餐桌比較中國風味道事不宜遲Order餐嚟試吓先兩人套餐食啲比較精緻既食物✨蕃茄豬骨薯仔湯底✨炮製咗好耐嘅豬骨蕃茄湯底佢嘅蕃茄唔會太酸已入咗豬骨味所以帶一少少甜嘅味道而番薯好友一個林道夠晒入味,仲要冇味精,所以飲多兩啖都唔會覺得口渴✨安格斯手切肥牛✨一想到枱wow一聲,鋪滿肥牛好壯觀,而雪花文每一片都好均勻,食落去個口感好重牛肉味道比較爽口✨蟶子皇✨大大隻聖子非常新鮮爽口彈牙索湯底嘅汁唔需要點豉油都好好味✨手剁牛肉餃✨用人手做牛肉水餃果然係皮薄好軟滑,煮得來都唔會令到塊皮鬆散,真心推介✨手打墨魚丸✨墨魚丸成日都食,但係呢度嘅手打墨魚丸我就覺得佢做得好好,因為佢手打得來呢好彈牙爽口,食到墨魚碎喺裏面增加個口感✨長生不老雜錦拼盤✨聽個名就覺得佢長生不老好搞笑,原來就係蔬菜拼盤,粟米夠甜生菜夠新鮮最後有甜品🍮迷你版細細粒煎堆,即叫即炸號微微熱內裏好腍,外面勁多芝麻又脆又香忍唔住再食多一件

而木製嘅餐桌比較中國風味道

事不宜遲Order餐嚟試吓先

兩人套餐食啲比較精緻既食物
✨蕃茄豬骨薯仔湯底✨

✨安格斯手切肥牛✨
一想到枱wow一聲,

✨蟶子皇✨
大大隻聖子非常新鮮爽口彈牙索湯底嘅汁唔需要點豉油都好好味

✨手剁牛肉餃✨

✨手打墨魚丸✨

✨長生不老雜錦拼盤✨

忍唔住再食多一件
2020-11-29 47 浏览
Disco night with hotpot請你滾 滾出去今次真係同班朋友去左去滾到打邊爐個裝修好靚好復古 成大個霓虹燈位可以你去打卡再播埋八十至九十年代中文歌 (出賣年紀系列 當晚有播 全日愛 煞科 活著VIVA) 令到成個氣氛好好我地點左個龍蝦花甲海鮮湯佢地個食法係先飲左湯同食左海鮮先個湯好好飲 係香濃既龍蝦湯海鮮方面有:全部都好新鮮 好鮮甜我地單點左 椒鹽豆腐 即日手切本地靚肥牛 濟州黑豚豬頸肉 8秒卜卜脆響鈴手剁牛肉餃 蔬菜拼盤 同埋 臘腸冬菇滑雞煲仔飯重點推介:臘腸冬菇滑雞煲仔飯: 有好香濃既冬菇 同埋臘腸油撈埋落飯到食好香甜美味Location: Causeway BayPrice (10 is expensive): 7/10Yummy (10 is delicious): 7/10
Disco night with hotpot

Location: Causeway Bay
Price (10 is expensive): 7/10
Yummy (10 is delicious): 7/10
2020-11-29 57 浏览
今次同朋友黎試冬陰功邊爐,話哂朋友都有泰國基因, 食普通邊爐都食正厭喇。試下新搞作。冬陰功湯底!一入到黎其實勁香椰子雞味,佢d 湯底好出色!我地嗌左二人套餐。$988海鮮拼盤. 每樣SIZE 都大大粒, 同埋都乾淨~象拔蚌都超大粒!!!!成個冬陰公湯底入面都有好多蝦..好正呀!!!!勁大只帶子!!!酥炸龍蝦球蟹柳, 雲吞.之後追加多個黑毛豬 $188.淨係個冬陰功我都飲左三碗!!!😅😅😅 飲湯都飲飽, 笑死我!唔駛擔心加湯會開稀左,都係加返冬陰功底既! 所以我先可飲到三碗!湯底好高質, 海鮮夠新鮮啦。同埋個黑豚肉都好香呀。係好食既!!
試下新搞作。冬陰功湯底!
一入到黎其實勁香椰子雞味,
佢d 湯底好出色!

我地嗌左二人套餐。$988
海鮮拼盤. 每樣SIZE 都大大粒, 同埋都乾淨~

象拔蚌都超大粒!!!!

成個冬陰公湯底入面都有好多蝦..好正呀!!!!

勁大只帶子!!!

蟹柳, 雲吞.

之後追加多個黑毛豬 $188.

唔駛擔心加湯會開稀左,
同埋個黑豚肉都好香呀。

係好食既!!
2020-11-28 81 浏览
天氣開始轉涼,成日心思思想打邊爐🤤最近疫情又反彈,出街食都要揀衛生又乾淨嘅餐廳,先會比較放心進食。去滾我之前都試過一次,上一次係高評價!一直都想再食,雖然價錢唔算好大眾,但質素絕對值!!餐廳環境靚,睇得出好有心機設計。😀周圍都有poster提醒食客戴返個罩!炸龍蝦丸🔸熱辣辣🔸係幾唔錯嘅頭盤小食🔸沙律醬開胃啊嘛冬陰功湯底🔸真係好濃嘅冬陰功!🔸裡面本身有好多蝦同菇類超足料🔸好夠辣架!唔辣得嘅朋友注意⚠️海鮮拼盤🔸難得黎到,豪一豪佢🥺🔸5種海鮮都好新鮮,特別係帶子同象拔蚌!嗰種鮮甜真係好正!🔸見到餐廳有自己魚缸,所以一定新鮮啲!🤩蟹柳+鮮蝦雲吞🔸蟹柳正常🔸反而雲吞好好食!值得試蔬菜拼盤🔸值得一提嘅係炸芋頭🔸鍾意食粉粉的感覺就一定要叫喇!☺️食過高質素邊爐已經唔可以再接受其他邊爐放題,出得去食寧願比多少少錢食得好啲!🤩🤎

餐廳環境靚,睇得出好有心機設計。😀

周圍都有poster提醒食客戴返個罩!

炸龍蝦丸
🔸熱辣辣
🔸係幾唔錯嘅頭盤小食
🔸沙律醬開胃啊嘛

冬陰功湯底
🔸真係好濃嘅冬陰功!
🔸裡面本身有好多蝦同菇類超足料
🔸好夠辣架!唔辣得嘅朋友注意⚠️

海鮮拼盤
🔸難得黎到,豪一豪佢🥺
🔸5種海鮮都好新鮮,特別係帶子同象拔蚌!嗰種鮮甜真係好正!
🔸見到餐廳有自己魚缸,所以一定新鮮啲!🤩

蟹柳+鮮蝦雲吞
🔸蟹柳正常