2022-10-11
秋天開始是打邊爐季節既開始,呢幾日開始秋涼,朋友就約埋一齊去打邊爐,話呢間打邊爐好搞鬼,帶我地去試吓。一去到門口,睇到個店名就feel 到係香港人的邊爐,果啲字句caption, 真係香港人先會明白佢既雙重意義—去滾!😂😂餐廳地方寬敞,裝修好用心,整得幾靚幾有特色,而且仲有戶外位置,居高臨下,夜景好靚❤️🥢我地湯底點咗- 原個椰子雞湯(半隻) ,湯底清甜,成個椰青啲水倒入去,侍應哥仔話我打邊爐前先飲啲湯,我地每人飲咗2碗,真係好清甜😂😂打邊爐配料就叫咗:🥢頂級靚肥牛 同安格斯肥牛 2種肥牛都唔錯,色澤靚,油脂均勻,淥一淥就淋,肉味唔錯😋🥢手打蝦滑、鮮蝦雲吞 、魚皮餃 、手打牛丸 小食類:🥢8秒卜卜脆響鈴 個響鈴話係即炸出黎,好酥脆,沈湯食一流,吸咗啲湯汁好味😋🥢黃金頭腐 、蝦膠釀油炸鬼 🥢鴨血 蔬菜類:🥢雜菌拼盤: 金針菇, 雞髀菇, 鮮茶樹菇 🥢萵筍片 、白蘿蔔片 萵筍同白蘿蔔而家都當做,煮到熟透吸咗啲湯汁精華好甜味。主食類:🥢海鮮泡飯、出前一丁我地好肚餓,所以除咗必點既一丁麵外,仲叫咗個泡飯,勁大食😂😂 個海鮮泡飯都好足料,有飽魚同埋蝦仁,個湯都好鮮甜。🥢甜品叫咗:椰香脆麻花 好脆口
打邊爐配料就叫咗:
🥢頂級靚肥牛 同安格斯肥牛
2種肥牛都唔錯,色澤靚,油脂均勻,淥一淥就淋,肉味唔錯😋
🥢手打蝦滑、鮮蝦雲吞 、魚皮餃 、手打牛丸
小食類:
🥢8秒卜卜脆響鈴
個響鈴話係即炸出黎,好酥脆,沈湯食一流,吸咗啲湯汁好味😋
🥢黃金頭腐 、蝦膠釀油炸鬼
🥢鴨血
蔬菜類:
🥢雜菌拼盤: 金針菇, 雞髀菇, 鮮茶樹菇
🥢萵筍片 、白蘿蔔片
萵筍同白蘿蔔而家都當做,煮到熟透吸咗啲湯汁精華好甜味。
主食類:
🥢海鮮泡飯、出前一丁
🥢甜品叫咗:椰香脆麻花
好脆口,加咗椰絲係面更加香。
🥢竹蔗馬蹄水
整體食物質素幾好,款式種類多,服務周到,環境靚。