2021-12-24 108 浏览
去滾 𝗔 𝗦𝗺𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴 𝗔𝗳𝗳𝗮𝗶𝗿 🥘想試咗依間好耐🤣 設計同舖名都好特別🙂🙃 七點半去到都差唔多全場爆滿。𝗢𝗽𝗲𝗻𝗿𝗶𝗰𝗲見到佢地個雞煲好吸引,唔問唔知原來當日係𝗢𝗳𝗳 𝗠𝗲𝗻𝘂 𝗜𝘁𝗲𝗺🤭 好在都有供應就即刻𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿咗☺️☺️火焰醬燒雞煲 𝗛𝗸$𝟮𝟯𝟴 🐣🥘- 我哋揀咗小辣,好香口!幾鍾意佢個醬汁😋 雞未算嫩滑,但份量都幾多幾野味❗️幾推介大家試下。食完店員會幫你加湯繼續打邊爐☺️☺️金甲脆魚皮 𝗛𝗸$𝟵𝟴 🎣- 超級邪惡香口😈😈😈 超重咸蛋黃味❗️份量好多🤣🤣 兩個人半碟都食唔到⋯不過真心好食🤩🤩黑松露餃(𝟰隻) 𝗛𝗸$𝟳𝟬 🥟- 滿滿的松露同大蝦🤩🤩🤩如果個皮薄啲就更好。香菇貢丸 (𝟰粒) 𝗛𝗸$𝟰𝟴 🎱- 似豬肉丸多啲🥲 仲要成$𝟭𝟮一粒,可以𝘀𝗸𝗶𝗽🥲🥲陀地靚肥牛 𝗛𝗸$𝟮𝟴𝟴 🥩- 牛嘅份量比我想像中多,肥瘦均勻,啲雪花都好靚,香濃牛味。新鮮牛舌芯 𝗛𝗸$𝟴𝟴 👅- 全部薄切而且分量超多‼️網上見好多人都有讚好食😋我都真心覺得有驚喜🤣 牛舌味濃,甚至比肥牛出色🤩順德脆肉皖魚腩 𝗛𝗸$𝟵𝟴 🐟- 份量幾多同幾新鮮,扺食之選🌟美中不足好多骨🥲菜式整體質素平均,但上菜速度比較慢。支裝啤
去滾 𝗔 𝗦𝗺𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴 𝗔𝗳𝗳𝗮𝗶𝗿 🥘

火焰醬燒雞煲 𝗛𝗸$𝟮𝟯𝟴 🐣🥘

金甲脆魚皮 𝗛𝗸$𝟵𝟴 🎣

黑松露餃(𝟰隻) 𝗛𝗸$𝟳𝟬 🥟
- 滿滿的松露同大蝦🤩🤩🤩如果個皮薄啲就更好。

香菇貢丸 (𝟰粒) 𝗛𝗸$𝟰𝟴 🎱
- 似豬肉丸多啲🥲 仲要成$𝟭𝟮一粒,可以𝘀𝗸𝗶𝗽🥲🥲

陀地靚肥牛 𝗛𝗸$𝟮𝟴𝟴 🥩

新鮮牛舌芯 𝗛𝗸$𝟴𝟴 👅

順德脆肉皖魚腩 𝗛𝗸$𝟵𝟴 🐟
- 份量幾多同幾新鮮,扺食之選🌟美中不足好多骨🥲

菜式整體質素平均,但上菜速度比較慢。支裝啤酒🍺都等左15分鐘都未到🥲 但店員服務親切。

除咗店內裝修特別之外,有樣我幾欣賞嘅地方就係食完一啲邊爐味都無🤡🤡 可能因為佢樓底高所以抽風幾好。另外,聽講佢有個好靚嘅露台,有興趣可以去睇下❤️

📍銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心2期Midtown27樓
📍𝟸𝟽/𝙵, 𝙼𝚒𝚍𝚝𝚘𝚠𝚗 𝚂𝚘𝚞𝚗𝚍𝚠𝚒𝚕𝚕 𝙿𝚕𝚊𝚣𝚊 𝙸𝙸, 𝟷 𝚃𝚊𝚗𝚐 𝙻𝚞𝚗𝚐 𝚂𝚛𝚎𝚎𝚝, 𝙲𝚊𝚞𝚜𝚎𝚠𝚊𝚢 𝙱𝚊𝚢
  • 新鮮牛舌芯
2021-12-23 275 浏览
Do not ever go to this place if you are just a regular customer and not their VIP because you are nothing to them if you are not a VIP. But a note to the restaurant itself: You are not a Michelin star restaurant also - and even Michelin star restaurants will not do what you do to your customers. I went here in late November 2021, it was the most humiliated I've ever felt dining in Hong Kong. The two of us ordered a chicken hotpot and a bunch of other hot pot food that would total around HKD$1,20

I went here in late November 2021, it was the most humiliated I've ever felt dining in Hong Kong. The two of us ordered a chicken hotpot and a bunch of other hot pot food that would total around HKD$1,200. We sat there in the cold for more than an hour and still no food whatsoever.

All the customers arrived after us got their food and still nothing for us. We ended up leaving without eating anything because if we waited any longer, we'd be giving them permission to humiliate us further.

During the one hour waiting in the cold at our table, we asked once about our food. The waitress dismissed us by saying "the chicken hotpot you ordered would require 15 minutes." But at the time of asking, we'd already been waiting for over 30 minutes and she was the person who actually put in the order for us when we first sat down.

When we decided to leave the restaurant because we did not want to be humiliated by these people anymore, none of the staff seemed concerned at all - no apologies whatsoever.

I have been to a fair amount of Michelin star restaurants and worked as a lifestyle editor myself, and I can say that with the kind of food offerings this hot pot place has, they aren't even qualified being considered a top rated restaurant in the city. Just because they included some IG-friendly decor, it does not mean they can treat their customers like trash.

What Michelin star restaurants and even all the other average hot pot restaurants have and this place doesn't is the respect for all customers.
2021-11-30
小編最近就試了去滾的秋冬限定火焰醬爆雞煲,雞煲的辣味,加無芫茜等醜料,超級惹味,而且份量十足,大家圍爐share都可以😌海鮮就點了聖子和日本生蠔,兩樣都生鮮肥美,有點出乎預期其他鍋物都好有水準,冰豆腐就是小編的愛重量級推介鹹蛋黃魚皮,除了蛋黃,魚皮亦沾上辣椒碎,香口得很,重點是即炸上碟,完勝☺️👌🏻..Taste: 🥰🥰🥰🥰Igable: 📸📸📸Environment: 🥂🥂🥂🥂.

小編最近就試了去滾的秋冬限定火焰醬爆雞煲雞煲的辣味,加無芫茜等醜料,超級惹味,而且份量十足,大家圍爐share都可以😌

海鮮就點了聖子和日本生蠔,兩樣都生鮮肥美,有點出乎預期

其他鍋物都好有水準,冰豆腐就是小編的愛

Taste: 🥰🥰🥰🥰
Igable: 📸📸📸
Environment: 🥂🥂🥂🥂
2021-12-21 136 浏览
🔥一齊去滾🤣同家姐撐枱腳 室外打邊爐🍲 真係第一次室外打邊爐 可以睇到夜景真係唔錯呢啲天氣涼浸浸坐喺室外又唔會太熱果張單係墊喺餐具下面 驟眼睇落某啲字眼真係好似鹹濕報紙📰但係原來形容緊啲食材 好新穎有趣😂個雞煲超好食 $238我哋叫咗微辣😋少少辣好惹味 基本上全部都係大髀肉 啖啖肉 我哋叫咗黃金炸魚皮 $98 本身係覺得有啲貴嘅但係知道佢係招牌菜 所以抱住嘅心態試吓點知佢真係落好多濃郁嘅鹹蛋黃醬 每塊魚皮都非常脆 令我好不解 點解 淋咗醬汁都可以咁脆 我平時都好少食魚皮 但係今次食唔停口叫咗安格斯肥牛$238 擺盤都幾靚 質素都唔錯肥瘦啱啱好仲有桂花蚌 $138 好鮮甜 新鮮個份量都唔算少 叫咗冰鎮鮑魚$88 可以直接食嘅好似刺身咁樣 ,不過佢應該係碌熟咗 應該經過醃製佢本身已經有味道,我初頭仲以為要點Wasabi ,份量就係得壹隻,我同家姐book咗6:30嗰陣時全場嘅人都比較少,初頭以為冇乜人食,因為係平日,點知原來七點開始爆場,坐滿晒 非常熱鬧不過好彩佢哋地方都比較大每張枱之間都唔會好近,即刻覺得好彩我哋提早咗到 同埋有book枱😆😆📍去滾 @asmokingaffair.hk
🔥

仲有桂花蚌 $138 好鮮甜 新鮮
個份量都唔算少

份量就係得壹隻,

我同家姐book咗6:30嗰陣時全場嘅人都比較少,
初頭以為冇乜人食,因為係平日,
點知原來七點開始爆場,坐滿晒 非常熱鬧
不過好彩佢哋地方都比較大每張枱之間都唔會好近,
即刻覺得好彩我哋提早咗到 同埋有book枱😆😆

📍去滾 @asmokingaffair.hk
銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心2期Midtown27樓
2021-12-16 174 浏览
“火焰醬爆雞煲”($238)“安格斯肥牛”($238)“五花腩肉片”($98)“金甲脆魚皮”($98)“鬼佬中出 蝦膠釀油炸鬼”($98)“青檸梳打”($38)成日見到人po呢間好盞鬼嘅火鍋店去滾🍲見到餐廳最近新出咗幾個秋冬期間限定鍋所以一於走咗上去食吓😛一入餐廳已經畀啲霓虹燈管吸引住,好搞鬼😝首先叫咗個火焰醬爆雞煲🐔🔥上枱後店員會淋啲酒上去點火,岩哂打卡🤣雞肉食落算嫩滑😋味道唔會太辣,岩岩好幾惹味😚食完雞煲當然要加湯打邊爐😍配料叫咗安格斯肥牛🐮,五花腩肉片🐷2款肉都夠哂靚,淥完食得出肉嘅甜味😚另外仲要咗份金甲脆魚皮鍾意鹹蛋黃嘅朋友一定要叫,係超香濃😍魚片又夠哂脆而且份量仲好多☺唔怪得咁多人推介🥰平時打邊爐都幾鍾意加油炸鬼而呢道嘅油炸鬼特別在釀咗啲蝦膠喺中間🦐蝦膠已經熟咗,所以就咁食又得放落湯又得😆最後叫多2杯青檸梳打味道酸酸地又有氣打邊爐飲好夠爽😝
“火焰醬爆雞煲”($238)“安格斯肥牛”($238)
“五花腩肉片”($98)
“金甲脆魚皮”($98)
“鬼佬中出 蝦膠釀油炸鬼”($98)
“青檸梳打”($38)

成日見到人po呢間好盞鬼嘅火鍋店去滾🍲
見到餐廳最近新出咗幾個秋冬期間限定鍋
所以一於走咗上去食吓😛
一入餐廳已經畀啲霓虹燈管吸引住,好搞鬼😝

首先叫咗個火焰醬爆雞煲🐔🔥
上枱後店員會淋啲酒上去點火,岩哂打卡🤣
雞肉食落算嫩滑😋味道唔會太辣,岩岩好幾惹味😚

食完雞煲當然要加湯打邊爐😍
配料叫咗安格斯肥牛🐮,五花腩肉片🐷
2款肉都夠哂靚,淥完食得出肉嘅甜味😚

另外仲要咗份金甲脆魚皮
鍾意鹹蛋黃嘅朋友一定要叫,係超香濃😍
魚片又夠哂脆而且份量仲好多☺
唔怪得咁多人推介🥰

平時打邊爐都幾鍾意加油炸鬼
而呢道嘅油炸鬼特別在釀咗啲蝦膠喺中間🦐
蝦膠已經熟咗,所以就咁食又得放落湯又得😆

最後叫多2杯青檸梳打
味道酸酸地又有氣打邊爐飲好夠爽😝
2021-12-14 186 浏览
🥰懷舊港式火鍋·🥘雙冬黑草羊腩煲($388)暖笠笠養生之選🥰食完再用濃湯火鍋🐟金甲脆魚皮($98)香脆可口!🐮陀地靚肥牛($288)色澤粉嫩,一睇就知質素唔錯🥰肥瘦適中,推薦!🥢珠江白膳片($148)魚肉新鮮~🥟鮮肉西洋菜餃($58)一直好喜歡西洋菜餃子🥰唔算爆餡但勝在菜肉比例平均❣️🥙百花齊放蔬菜拼盤($98)含3種自選蔬菜包括豆苗、西洋菜、冰菜~·📍去滾銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心2期Midtown27樓
🥰懷舊港式火鍋

🐟金甲脆魚皮($98)香脆可口!

🥢珠江白膳片($148)魚肉新鮮~

📍去滾
銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心2期Midtown27樓
2021-12-10 320 浏览
依個天氣梗係要打邊爐❄️位於銅鑼灣既去滾港風路線幾特別,勁有歸屬感霓虹燈打卡友好👬張張枱都勁闊落,坐得舒適重有outdoor area 同包廂🥰適合唔同場合.依加秋冬期間限定雙冬黑草羊腩煲$388暖笠笠啖啖羊肉🐑Side有枝竹馬蹄同筍枝竹索哂d汁勁好味加埋馬蹄同筍爽口好正羊肉好淋又入味最有誠意係佢唔係加水係加汁.有排舐冰鎮鮑魚$88爽口無渣,調味唔會過重,真心好食開胃😋金甲脆魚皮 $98依個不得了,我食哂咁濟,新鮮炸起蛋黃仲要係熱嘅,唔太咸,勁香口.A5野崎牛腰脊 $398勁新鮮,又滑又嫩灼一灼就食得Jengssssss.黑毛豬豚肉 $198滾好耐都唔會鞋😘無雪味重厚薄啱啱好.順德脆肉皖肉腩 $98爽脆啊依個新鮮離骨快,好味.總括嚟講,環境舒適,服務到位食物選擇都多同高汁可以一戰des.
依個天氣梗係要打邊爐❄️
位於銅鑼灣既去滾
港風路線幾特別,勁有歸屬感
霓虹燈打卡友好👬
張張枱都勁闊落,坐得舒適
重有outdoor area 同包廂🥰
加埋馬蹄同筍爽口好正
羊肉好淋又入味
最有誠意係佢唔係加水係加汁
有排舐冰鎮鮑魚$88
爽口無渣,調味唔會過重,真心好食開胃😋

金甲脆魚皮 $98
依個不得了,我食哂咁濟,新鮮炸起
蛋黃仲要係熱嘅,唔太咸,勁香口
A5野崎牛腰脊 $398
厚薄啱啱好
順德脆肉皖肉腩 $98
爽脆啊依個
新鮮離骨快,好味
總括嚟講,環境舒適,服務到位
食物選擇都多同高汁
可以一戰des
2021-12-08
2021-12-07 351 浏览
今晚想打邊爐,就諗住揾間新式啲既火鍋店食個飯,訂左位,6點半去到唔駛等 (因為成間餐廳都無客), 坐底有個男職員講解點餐,一路都ok既,直到我叫左一罐黑啤,有個金頭髮扎馬尾既女仔攞住罐黑啤同一隻杯過黎,我叫佢擺底得喇,我自己倒得喇,佢好不耐煩咁望左我一眼無禮貌咁話 (唔得咖,要幫你倒埋咖), 極度奇怪,點解唔可以擺底 ????之後我同一個男仔落order要一個臘腸滑雞煲仔飯,呢個男仔又同反呢個馬尾女講,呢個馬尾女就走過黎話 (煲仔飯要等90分鐘,等唔等?), 我心諗:你openrice寫住限時食90分鐘,而家你問我煲仔飯90分鐘等唔等 ?????? 想食,所以都等啦。。。。。最後個煲仔飯大約45分鐘就到左,但係黎左個臘味煲仔飯 (即係臘腸變左臘味,無滑雞)........... 咁我就同佢講錯左啦,佢又好唔耐煩咁話 (臘味定滑雞呀), 跟手攞起個煲走左去同一個著住米飯班主字樣既黑衣男子講,我為免佢加料,我決定要反個飯,就同佢講攞反個飯黎啦,點知佢又拎住個飯去同另一個waiter講,最後個waiter就攞反煲飯過黎,呢個女仔全程好似機械人咁 (即係佢會無視你,自己想點就點,同客人

之後我同一個男仔落order要一個臘腸滑雞煲仔飯,呢個男仔又同反呢個馬尾女講,呢個馬尾女就走過黎話 (煲仔飯要等90分鐘,等唔等?), 我心諗:你openrice寫住限時食90分鐘,而家你問我煲仔飯90分鐘等唔等 ?????? 想食,所以都等啦。。。。。最後個煲仔飯大約45分鐘就到左,但係黎左個臘味煲仔飯 (即係臘腸變左臘味,無滑雞)........... 咁我就同佢講錯左啦,佢又好唔耐煩咁話 (臘味定滑雞呀), 跟手攞起個煲走左去同一個著住米飯班主字樣既黑衣男子講,我為免佢加料,我決定要反個飯,就同佢講攞反個飯黎啦,點知佢又拎住個飯去同另一個waiter講,最後個waiter就攞反煲飯過黎,呢個女仔全程好似機械人咁 (即係佢會無視你,自己想點就點,同客人0溝通)

總結:服務態度差,嘢食選擇小,味道非常一般,個地下黐立立感覺好dirty,以後唔會再去

2021-12-07
1K
❀ 去滾 #銅鑼灣 ❀❗高質玩味火鍋店 特色湯底配料仲有大閘蟹❗——————————————————天氣開始轉冷,打邊爐就啱晒😻近期去咗銅鑼灣嘅呢間特色邊爐店,餐廳裝修用上大量霓虹燈,有種復古玩味嘅感覺,打卡都冇問題!另外仲有大量特色湯底同埋配料,比起一般嘅火鍋店更有新意又好味😋!另外仲有大閘蟹食,一次過滿足晒所有願望,推薦!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 清酒卜卜蜆湯 $298♥ 安格斯肥牛$238♥ 新鮮牛芯 $88♥ 美國桶蠔 $198/6♥ 魷魚片 $68♥ 手打蝦滑 $128極足料嘅卜卜蜆湯底,會有店員用牛油香料炒卜卜蜆,食晒啲蜆肉之後再加湯底打邊爐。湯底帶有淡淡的蜆肉鮮甜☺️。邊爐配料特別在於有大量海鮮選擇,另外亦唔少得高質牛肉,自家製丸類等等。雖然唔係任食,不過質素就會更加高。特別推薦佢哋自家製作嘅蝦滑,鮮味十足得來又彈牙❤️!牛芯就超級薄切,淥一淥就熟透,入口即溶。另外桶蠔都超大質素又高,絕對唔係普通劣質有腥味嗰啲。.☞ 金甲脆魚皮 $98鹹香味十足脆卜卜嘅炸魚皮,超邪惡但好好食嘅小食😚!.☞ 大閘蟹 $396/2最近大閘蟹當做,連火鍋店都推出大閘蟹🦀!大閘蟹大隻得來夠晒多膏,真係超級滿
❀ 去滾 #銅鑼灣 ❀

♥ 新鮮牛芯 $88

♥ 美國桶蠔 $198/6

♥ 魷魚片 $68

♥ 手打蝦滑 $128
雖然唔係任食,不過質素就會更加高。
☞ 金甲脆魚皮 $98
鹹香味十足脆卜卜嘅炸魚皮,超邪惡但好好食嘅小食😚!

☞ 大閘蟹 $396/2
最近大閘蟹當做,連火鍋店都推出大閘蟹🦀!
大閘蟹大隻得來夠晒多膏,真係超級滿足!

——————————————————
✨整體味道: 4.2/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 3.8/5
✨性價比: 3.7/5
✨再訪興趣: 4/5
💞整體來講
呢間火鍋店無論係湯底定配料都夠晒高質,係近期食過印象難忘嘅火鍋店🤩雖然價錢相對貴少少,但係帶埋三五知己一齊分享就perfect!
2021-11-18 637 浏览
天氣凍,應該做咩?梗係打邊爐啦😈 上次試完旺角,今次就試銅鑼灣登龍街一間裝修得幾靚既火鍋店😆 有好多霓虹燈裝飾,仲有啲好抵死既金句🤪 一出lift就見到佢地句slogan「唔滾唔知身體好」🤣🤣Menu:呢間同其他火鍋店最唔同既地方,係第一次有侍應係我面前煮個湯底👨🏻‍🍳 我地當晚揀左以下食物:1️⃣ 湯底:清酒煮卜卜蜆湯卜卜蜆既份量比想像中多☺️ 一開始侍應哥哥用牛油開左個鍋先,炒一炒啲菇類、洋蔥等配菜,最後放主菜卜卜蜆🤤 食唒啲卜卜蜆就會有人幫我地加一壺清湯打邊爐🐽2️⃣ 肉類:安格斯肥牛、五花腩肉片、手打牛丸肉類擺盤都幾靚、份量亦都唔少~相對地,個人黎講比較鐘意腩肉片🐮🐷3️⃣ 蔬菜:百花齊放蔬菜拼盤[豆苗、唐生菜、冰菜]、8秒脆卜卜響鈴因為啲食物單價都比較貴,所以蔬菜我哋決定嗌個拼盤,唔分開散叫😌 估唔到啲份量都幾多😆 我都係第一次用豆苗打邊爐,不過自己淥太耐,搞到啲豆苗無晒咬口🤣 冰菜可以一戰🥰 4️⃣ 熟食:避風塘魷魚鬚、黃金炸魚皮、大閘蟹食落都有啲辣,之後仲見到有幾隻辣椒仔🌶 美中不足係有小部分魷魚鬚比較靭😌 呢間鋪既MVP非呢碟黃金炸魚皮莫屬,即使係對蛋黃麻麻既我都食個不停🤤🤤🤤有無人估到

Menu:

1️⃣ 湯底:清酒煮卜卜蜆湯

2️⃣ 肉類:安格斯肥牛、五花腩肉片、手打牛丸

4️⃣ 熟食:避風塘魷魚鬚、黃金炸魚皮、大閘蟹

食落都有啲辣,之後仲見到有幾隻辣椒仔🌶 美中不足係有小部分魷魚鬚比較靭😌 呢間鋪既MVP非呢碟黃金炸魚皮莫屬,即使係對蛋黃麻麻既我都食個不停🤤🤤🤤有無人估到打邊爐都可以有大閘蟹食😍 雖然膏唔算多,但勝在大隻🦀🦀🦀
2021-11-11
2021-11-15 491 浏览
之前經過時代廣場見到勁大個廣告牌,再睇下網上既comment好似都唔錯,就趁呢幾日天氣涼啲就同男朋友去食!餐廳裝修偏向港式懷舊風,最吸晴嘅梗係佢嘅霓虹燈裝修,超級啱晒鍾意影相嘅你!另外佢嘅獨創標語『全城去滾,唔好再等』真係好正!🍶清酒煮卜卜蜆湯 HK$298一開始餐廳會先問你鍾唔鍾意食油鹽蔥辣,再根據你想要既調味份量幫你喺個鑊度炒,食晒蜆之後先會加湯!蜆都算幾大粒,而且都好嫩口,完全冇沙!清酒味都好香下!🐟鹹蛋黃魚皮 HK$98鹹蛋味超重超香,而且又夠脆,真係好惹味!🦀大閘蟹 HK$396一坐低就見到個期間限定,就係我好鍾意食嘅大閘蟹!叫咗兩隻4.8兩~五兩嘅蟹公,估唔到細細隻既大閘蟹都好鬼多膏🤤🤤🥩陀地靚肥牛 HK$288擺盤十分精緻,佢既牛唔算太香,但肉質厚實好咬口!🐷黑毛豬豚肉 HK$198豬肉每塊都厚身,而且豬肉味好香🤤🦐手打蝦丸 HK$68我一直以為蝦丸比較有彈性會好食啲,但呢度嘅蝦丸就比較軟淋,更加比我感覺到鮮味!🥠鮮肉西洋菜餃 HK$58餃子皮好薄好滑,而西洋菜嘅味道滲晒出嚟,豬肉亦都好有彈性,呢款真係必點!

🍶清酒煮卜卜蜆湯 HK$298

🐟鹹蛋黃魚皮 HK$98

鹹蛋味超重超香,而且又夠脆,真係好惹味!

🦀大閘蟹 HK$396

🥩陀地靚肥牛 HK$288

擺盤十分精緻,佢既牛唔算太香,但肉質厚實好咬口!

🐷黑毛豬豚肉 HK$198

豬肉每塊都厚身,而且豬肉味好香🤤

🦐手打蝦丸 HK$68

🥠鮮肉西洋菜餃 HK$58

2021-11-15 233 浏览
去滾火鍋 – 同事放工聚餐之選 本週天氣轉涼,又找到藉口去打邊爐了。下班後和同事一起來到朋友推介服務唔錯的去“滾火”鍋店。 來到火鍋店後,只見餐廳大堂很大,環境舒適。店內的menu上所提供各種火鍋食材,小食和甜品等真係應有盡有,讓人目不暇接。我們點左金甲脆魚皮作為前菜小食。炸好的魚皮上包裹著金黃色的鹹旦黃,食落酥脆鹹香可口,用來送啤酒簡直一流。店員推薦有剛剛運到新鮮的大閘蟹,於是想起又來到了一年食大閘蟹最好的季節,農曆十月公蟹性腺發育最好,這時的公蟹黃肥膏白,蟹膏的口感豐腴圓潤,蟹黃更是甘香味美。我們叫了兩隻公蟹,配搭著店內所提供的薑醋蘸汁,我們食得不亦樂乎,個中滋味之味真是妙不可言。 打邊爐最重要係湯底,我們點了清酒煮卜卜蜆作為湯底。唔到幾分鐘店員就將新鮮的蜆送到我們台上,並在我們面前現場炒蜆。只見鍋內放了大量的牛油和洋蔥,起好鍋後倒入新鮮的蜆,然後再加入清酒、薑蔥和辣椒。這是鍋內熱氣騰騰,蜆的鮮味混合著清酒同其它佐料的香氣四溢撲鼻而來。店員建議我們趁熱先享用蜆肉,然後再加入湯水打邊爐。這時的蜆肉鮮甜惹味,欲罷不能。這里店員個個都十分醒目和勤快,服務相當唔錯認真抵贊。我們兩人食完大閘
去滾火鍋 – 同事放工聚餐之選

我們兩人食完大閘蟹和蜆已覺半飽了。火鍋食材我們點了陀地靚肥牛、手打墨魚丸、炸支竹和娃娃菜。陀地肥牛油花比例平均,色澤紅潤,軟滑多汁、牛肉味夠濃鬱。手打墨魚丸口感豐富爽口彈牙,裡面的墨魚粒頗有嚼頭,來這裡打邊爐一定不容錯過。

又到咗食大閘蟹嘅旺季🦀 講唔停上個禮拜都同屋企人去咗呢間又可以食大閘蟹又可以打邊爐嘅餐廳~✔️大閘蟹 $198我地個隻重4-5兩 雖然唔係話超級大隻 但係好多膏 十分鮮甜 平時仲會有職員幫手拆蟹‼️‼️ 啱唒想食但係懶得拆蟹嘅講唔停🤣✔️金甲脆魚皮 $98呢個係講唔停同屋企人一致認為全餐最好食嘅🥰鹹蛋黃係多到不得了 包滿晒每塊魚皮 魚皮亦都超級鬆脆 超讚呢🤟🏻✔️黑松露餃 $68黑松露味好出 每隻裏面仲有大蝦 講唔停覺得好好食👅✔️鮮蝦雲吞 $58蝦好新鮮彈牙 雲吞皮亦都好滑 唔錯😚✔️芝士燒魚卷 $82黎到先知呢個係芝士獅子狗🤣 雖然無乜特別 不過好好多芝士 一咬bit哂出嚟🧀 夠唒邪惡~✔️8秒卜卜炸響玲 $85呢個就普通 可以留quota食其他🙆🏻‍♀️✔️牛魔王拼盤 $468有三款牛 個牛柳粒係超級出色 極重牛味🥩 仲要一啲都唔韌 不過其中一款牛就有啲斤 扣咗少少分✔️原個椰子雞湯 $268店員將原個椰子嘅椰青水倒入鍋🥥 再加半隻雞一齊煲 店員仲會係打邊爐之前每人不一碗俾我哋試吓個湯底 想講係超級有驚喜‼️ 好甜椰子味好重 裏面仲有唔少竹笙 吸晒啲湯好正呀😆整體來講 講唔停覺得呢到嘅湯底同黃金魚皮係

✔️大閘蟹 $198

✔️8秒卜卜炸響玲 $85
呢個就普通 可以留quota食其他🙆🏻‍♀️

✔️牛魔王拼盤 $468

✔️原個椰子雞湯 $268

整體來講 講唔停覺得呢到嘅湯底同黃金魚皮係超級高質 好值得一試~
2021-11-13 3549 浏览
「去滾」呢家野唔係男人專利,女人都好好鐘意去「去滾」…..天氣凍凍地,去滾就岩曬!你地唔好心邪呀,講緊嘅係呢間位係銅鑼灣美食雲集嘅登龍街「去滾」,今晚就帶埋屋企人一齊去滾番夠本!環境充滿港式玩味,好有本地特色同情懷。食物款式多選擇,而且質素都相當不俗👍🏻👍🏻👍🏻🧡鹹蛋黃魚皮 :必選小食上枱熱辣辣,啖啖鹹蛋黃香,炸得香脆惹味,好食到停唔到口!🥥原個椰子雞湯湯底:即叫即開椰子,清甜味美,雞肉嫩滑,湯底足料!忍唔住飲左兩碗先打邊爐🍲🥩牛魔王拼盆:打邊爐點少得肥牛!呢個牛魔王拼盆有三款唔同牛部份, 油花平均,軟滑重牛味juicy有肉汁!🥟 手包餃子:有多款選擇,點左西洋菜、鮮肉菜苗同黑松露餃,鮮味又多汁。大閘蟹旺季又點少得來個完美「蟹」逅,我都提早預訂定打完邊爐慢慢嘆,膏唔算多但都算肥美!去滾 The Smoking Affairs地址:銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心2期Midtown27樓

「去滾」呢家野唔係男人專利,

女人都好好鐘意去「去滾」…..

天氣凍凍地,去滾就岩曬!

今晚就帶埋屋企人一齊去滾番夠本!

環境充滿港式玩味,好有本地特色同情懷。

食物款式多選擇,而且質素都相當不俗👍🏻👍🏻👍🏻

🧡鹹蛋黃魚皮 :

🥥原個椰子雞湯湯底:即叫即開椰子,清甜味美,雞肉嫩滑,

湯底足料!忍唔住飲左兩碗先打邊爐🍲

🥩牛魔王拼盆:打邊爐點少得肥牛!

膏唔算多但都算肥美!

去滾 The Smoking Affairs

地址:銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心2期Midtown27樓
2021-11-08
2021-11-13 238 浏览
早排係ig見到銅鑼灣有間裝修特別, 野食幾吸引嘅火鍋店, 於是今晚小妹就約埋朋友仔一齊“去滾”! 我地book左1730, 可以襯岩岩開門未有人就打卡影相先! 餐廳有大量霓虹燈擺設, 抵死精句, 連墊枱紙嘅設計都十分有創意, 用左報紙版嘅一格格廣告形式, 而每格其實係menu一部分嚟!🌟青檸梳打入口清爽順喉解渴, 打邊爐一流🌟中國茗茶(香片)🌟清酒卜卜蜆湯店員會先加入清酒, 卜卜蜆, 大量小妹最愛嘅芫荽, 辣椒, 洋蔥等重口味配料, 之後再用牛油炒香焗一陣, 打開蓋香氣四溢, 滿滿嘅牛油香, 已經令人流哂口水, 卜卜蜆好大隻, 肉質鮮甜無沙!🌟大閘蟹點左兩隻公蟹, 蟹膏幾多, 口感軟身滑口, 白膏細膩綿密🌟金甲脆魚皮咸蛋黃用少量辣椒炒過, 沾滿每一塊炸魚皮, 食落勁香脆, 微微辣辣地幾惹味🌟猴王對金錢展金錢展口感鮮嫩, 肉味香濃!🌟陀地靚肥牛牛肉半肥半瘦, 食落口感柔嫩, 油脂甘香🌟豆苗口感鮮嫩爽脆🌟椰香脆麻花一塊塊脆卜卜唔油膩, 上面有好多椰絲, 沾滿糖漿好好味

🌟青檸梳打
入口清爽順喉解渴, 打邊爐一流

🌟中國茗茶(香片)

🌟清酒卜卜蜆湯

🌟大閘蟹
點左兩隻公蟹, 蟹膏幾多, 口感軟身滑口, 白膏細膩綿密

🌟金甲脆魚皮

🌟猴王對金錢展
金錢展口感鮮嫩, 肉味香濃!

🌟陀地靚肥牛
牛肉半肥半瘦, 食落口感柔嫩, 油脂甘香

🌟豆苗
口感鮮嫩爽脆

🌟椰香脆麻花
一塊塊脆卜卜唔油膩, 上面有好多椰絲, 沾滿糖漿好好味
2021-11-07
  • 即日手切陀地靚肥牛