2023-09-30 104 浏览
銅鑼灣登龍街的打邊爐🍲裝修夠晒時尚,啲員工服務態度都好好!好多個湯底都想試!推薦卜卜蜆清酒!!!店員仲會喺你面前表演火燒!湯底都係非常之清甜~蜆肉都係大隻,而且冇沙~有個安格斯肥牛,一碟啱啱好夠兩個女仔食😂安格斯肥牛有雪花,肥瘦均勻,配埋個湯底,真係好好食~~~手打蝦滑,好大粒!好足料~ 最後好想同大家推介佢個甜品!超大個!夠晒三個人嘅份量~而且個甜品真係好好味!有兩份,芒果,西瓜同火龍果等等。直頭比甜品舖嘅甜品仲好食!
銅鑼灣登龍街的打邊爐🍲

裝修夠晒時尚,啲員工服務態度都好好!

好多個湯底都想試!推薦卜卜蜆清酒!!!

有個安格斯肥牛,一碟啱啱好夠兩個女仔食😂
安格斯肥牛有雪花,肥瘦均勻,配埋個湯底,真係好好食~~~

手打蝦滑,好大粒!好足料~

直頭比甜品舖嘅甜品仲好食!
2023-09-13 102 浏览
最近搵到銅鑼灣一間超正嘅火鍋店😍我非常極力推介❤️餐廳環境好寬闊😌坐得好舒適, 而且佢既裝修都好特別以霓虹燈為主😚超有氣氛超有feel😌佢地仲有戶外位置㗎😍可以望到外邊嘅境😇冬天坐戶外打邊爐就超正啦🫶🏻另外佢地仲設有唱KK房🎙️絕對啱晒一大班朋友既聚會🎈不過就記得提前預約啦😌❂ 鴛鴦湯底麻辣鮮淮山鴨血鍋蕃茄豬骨薯仔湯麻辣鴨血鍋內裡已經有好多食材🥰鴨血嘅份量都幾多, 鴨血口感嫩滑大大片🤤 超香嘅麻辣味🤭麻辣越煲越麻🥰好正正😛蕃茄豬骨薯仔湯都令我覺得好驚喜❤️佢嘅蕃茄湯底超濃郁同好甜🫠未打邊爐先已經飲咗好多湯底😂😂😂內裏仲有粟米🌽🤤❂ 封門柳呢款肉係餐廳店員超推介🤤牛肉味極濃😛肉嫩又多汁片片都好厚肉架🤤加埋用麻辣湯底滾😌好爽呀😛❂ 金甲脆魚皮不得不說! 呢個金甲脆魚皮真係勁勁勁勁勁好食💯魚皮炸得超香脆每一寸嘅魚皮都鋪滿濃濃嘅鹹蛋黃🤤教我如何不喜歡🫠 仲帶有小小微辣, 香口又惹味, 食過返尋味🤤❂ 牛B仔手打牛丸 (4粒)當初因為見到個名幾得意所以叫佢🫠雖然食落無超級彈牙, 但勝在牛味超香濃❤️❂ 黑松露餃 (4隻)餃子黑松露味重🤤內餡滿滿既豬肉外皮簿簿❤️很不錯的唷❂ 珊瑚蚌海鮮都非常新鮮😍珊瑚蚌超
最近搵到銅鑼灣一間超正嘅火鍋店😍
我非常極力推介❤️餐廳環境好寬闊😌
坐得好舒適, 而且佢既裝修都好特別
以霓虹燈為主😚超有氣氛超有feel😌

❂ 鴛鴦湯底
麻辣鮮淮山鴨血鍋
蕃茄豬骨薯仔湯
麻辣鴨血鍋內裡已經有好多食材🥰
鴨血嘅份量都幾多, 鴨血口感嫩滑大大片🤤
超香嘅麻辣味🤭麻辣越煲越麻🥰好正正😛

牛肉味極濃😛肉嫩又多汁
片片都好厚肉架🤤
加埋用麻辣湯底滾😌好爽呀😛

❂ 金甲脆魚皮

❂ 牛B仔手打牛丸 (4粒)
當初因為見到個名幾得意所以叫佢🫠
雖然食落無超級彈牙, 但勝在牛味超香濃❤️

❂ 黑松露餃 (4隻)
餃子黑松露味重🤤內餡滿滿既豬肉
外皮簿簿❤️很不錯的唷

❂ 珊瑚蚌
海鮮都非常新鮮😍珊瑚蚌超鮮脆爽口

❂ 手打蝦滑
口感好彈牙🥰

佢地既蔬菜類超新鮮😍娃娃菜同冬瓜片係食麻辣火鍋嘅必要之選, 索哂d汁係大滿足😌特別一提佢地嘅鮮冬菇係非常好好食🥰忍唔住都叫咗兩碟😂
❂ 娃娃菜
❂ 冬瓜片
❂ 鮮冬菇

❂ 竹蔗馬蹄水
竹蔗馬蹄水好清甜🥰
食麻辣火鍋絕對係最佳之選😌
「調教。朋友」出銅鑼灣 去滾 🍲🥥 原個椰子雞湯-半隻 ($268)椰子雞湯係小編至愛湯底之一,今次呢款真係要大讚阿👍🏻,用上椰青做湯底,店員會將原椰青水倒入鍋,再人手將椰青肉挖出放入鍋中,最後加入半隻雞並作為火鍋湯底,而原本湯底已經係用上新鮮椰肉、馬蹄、竹笙,再加埋其他材料熬製而成既湯底,湯一滾起,先飲一啖椰子雞湯,先品嘗到濃郁雞湯再配上椰子清甜,真係無得頂。 小編都忍唔住飲左兩碗先開始落料打邊爐。🥣🎏 金甲脆魚皮 ($98)極邪惡必點之選!! 魚皮炸得甘香脆卜卜且包住金黃既鹹蛋黃醬汁,啖啖咸香勁惹味,叫黎開心share就岩哂啦。🤣🍤 蝦膠釀油炸鬼($98)比較少見既打邊爐小食之一,用左蝦膠釀入油炸鬼,可以沾上甜辣醬汁直接食,口感外脆內軟,食到油炸鬼既香脆口感同時食到彈牙香口既蝦膠,另外仲可以將油炸鬼浸上椰子雞湯,別有一番風味。🍲🦪 桂花蚌 ($138)呢排打邊爐好似又突然興起食「桂花蚌」,當然唔汁輸叫返份試下先,食落爽口彈牙夠哂鮮味,唯獨要提提大家要注意淥既時間,「30秒」就就足夠啦。⏲️🐙 手打墨魚滑 ($88)手打墨魚滑都唔錯,新鮮爽口彈牙仲食到粒粒墨魚粒,果然打邊爐小編必點之
「調教。朋友」出銅鑼灣 去滾 🍲

🥥 原個椰子雞湯-半隻 ($268)

🎏 金甲脆魚皮 ($98)

🍤 蝦膠釀油炸鬼($98)

🦪 桂花蚌 ($138)

🐙 手打墨魚滑 ($88)
手打墨魚滑都唔錯,新鮮爽口彈牙仲食到粒粒墨魚粒,果然打邊爐小編必點之一。

🥟 鮮蝦雲吞 ($58)
一份四份既鮮蝦雲吞,每隻雲吞都包住足足一隻蝦,果然夠足料。

🥤黑白牛牛($42)
事實上其實係經典既黑牛-(雲尼拿雪糕加可樂),甜甜既雲尼拿香加埋夠哂氣既可樂,飲真係勁爽。

🫗 醬料($27/人)
每次打邊爐調配自己口味既醬汁都係必經之路,呢到既配料值得講講既會有炸蒜片及泰式酸辣汁,當然唔少得既會有蔥粒、芫荽、芝麻醬、沙茶醬、生蒜炸蒜及指天椒,一定有一款岩鐘意打邊爐既朋友仔。

2023-08-31
  • 金甲脆魚皮
  • 原個椰子雞湯(半隻)
1K
銅鑼灣收工後,約同事一齊去滾(去打邊爐),估唔到銅鑼灣有間甘搞鬼嘅火鍋店!❣️餐廳内裝修好特別,全部都係“去滾”message,仲有菜式都係滾友睇到會名,好有心思❣️除左一般位置外,仲有露台影相位、幾間private room ❣️店員服務幾好,會第一時間處理大家需求 🍲 芫茜皮蛋滑豆腐湯 $138- 湯底都好足料,好多芫茜、淮山、豆腐。淮山口感好粉,豆腐有山水香,夠滑身🦪日本廣島蠔(每隻)$38 (❤️推介)-估唔到好肥美,淥過後都大大粒,而且味道好鮮甜!🥟黑松露餃(4隻)$68 (❤️推介)- 好高質,餃子皮薄彈口,有原隻蝦,滿滿黑松露香🐔 去滾咪走雞(1/4隻)$78- 雞肉味濃,肉質鮮香有咬口🐷 黑毛豬豚肉$198 (❤️推介)- 好夠份量,黑豚肉肉質juicy ,豬肉味夠香夠濃💖 繽紛鮮果凉粉鍋 $108- 打完個熱辣辣邊爐,仲可以打個冰涼的!份量超多,好多涼粉、火龍果、芒果、西瓜等配微甜糖水底,仲可以撈紅豆,下火之餘夠好味道仲有泰國椰青飲,好清甜真係好特別嘅一間火鍋店,下次再去!

❣️餐廳内裝修好特別,全部都係“去滾”
message,仲有菜式都係滾友睇到會名,好有心思
❣️店員服務幾好,會第一時間處理大家需求

🍲 芫茜皮蛋滑豆腐湯 $138

🦪日本廣島蠔(每隻)$38 (❤️推介)
日本廣島蠔

-估唔到好肥美,淥過後都大大粒,而且味道好鮮甜!

🥟黑松露餃(4隻)$68 (❤️推介)

- 好高質,餃子皮薄彈口,有原隻蝦,滿滿黑松露香

🐔 去滾咪走雞(1/4隻)$78

- 雞肉味濃,肉質鮮香有咬口

🐷 黑毛豬豚肉$198 (❤️推介)
黑毛豬豚肉

- 好夠份量,黑豚肉肉質juicy ,豬肉味夠香夠濃

💖 繽紛鮮果凉粉鍋 $108
繽紛鮮果凉粉鍋

仲有泰國椰青飲,好清甜

真係好特別嘅一間火鍋店,下次再去!
日本廣島蠔
黑毛豬豚肉
繽紛鮮果凉粉鍋
2023-09-11 69 浏览
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯湯底原隻花膠雞燉翅湯打邊爐最重要嘅唔係過爐,係個湯底。平時雞湯好驚會太油膩,但係依間就非常足料,真係成隻雞放入去裏邊煮。湯入面真係有好大塊魚翅,味道鮮甜又入味,淨係個湯我都忍唔住飲咗幾碗。飲完之後就可以正式打邊爐啦。小食打邊爐好多時都要等啲肉類煮熟,所以依個時候最適合叫啲小食。我自己就最推介依款蝦膠釀油炸鬼,蝦膠足料又彈牙,連埋油炸鬼一齊食真係好香脆。而另外一款金甲炸魚肉亦都相當出色,濃厚嘅咸蛋黃味,無論係打邊爐或者就咁食都可以。肉類食得打邊爐就一定要有肉類,我就推介特級即日新鮮牛頸脊,見到油花就知道有幾吸引,充滿牛肉香又軟腍。如果唔想食牛肉嘅朋友,不妨可以試吓日本豬豚肉,同樣入口即溶。海鮮如果嫌肉類太單調,海鮮都好多選擇。可以試吓佢哋嘅九節蝦,冰鎮方式可以保持住蝦嘅鮮味。另外仲有桂花蚌、手打墨魚滑和潮州魚蛋都可以試吓㗎。甜品唔好以為火鍋鋪就冇甜品,佢哋嘅甜品繽紛鮮果涼粉鍋真係打卡度十足,有一種騰雲駕霧嘅感覺,涼粉亦都好冰涼又爽口,非常消暑。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️⋯♡⋯

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

湯底

小食

肉類

海鮮

甜品

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

去滾 (銅鑼灣)

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯
♡⋯⋯⋯♡⋯
2023-09-10 73 浏览
今次既故事係高竇貓,自覺食得太多好西,作為香港人既當然要食番d地道野,支持本地飲食同香港經濟!擇日不如撞日,收工就急call班馬。聯同變壞左既羊、不良紫紅色頭毛既少婦貓,仲有佢既攝影大機貓佬,齊齊落銅鑼灣,踩場去滾!餓餓地先叫點即食既,蝦膠釀油炸鬼同金甲脆魚皮,同樣好食好脆脆,叫得過!原隻花膠雞燉翅湯燉翅一大梳,花膠大大片,黃雞煲完都好嫩滑,雞湯濃甜無油份! 絕對係真材實料,完全對得起個價。至少飲番兩碗先打邊爐啦!有多款牛為主打既肉類,特級即日新鮮牛頸脊,色澤是漂亮的血紅色,味道比其他部位更濃郁。重點推介有: 九節蝦大隻鮮甜,潮州魚蛋彈牙,手打墨魚滑有點點墨魚咀,桂花蚌新鮮爽脆。芝士燒魚卷中間既芝士夠正,我食左兩舊。QQ紅薯粉索左雞湯更滋味,鮮嫩正菜拼盤可以自選三款蔬菜,識食既我當然選左芥蘭苗同菠菜苗,仲有菜苗餃。最後的surprise有繽紛鮮果涼粉鍋,都係以火鍋形式呈上,加上乾冰騰雲駕霧,感覺同味道都好!份量偏大,4-5個人share就岩岩好。

擇日不如撞日,收工就急call班馬。

原隻花膠雞燉翅湯

芝士燒魚卷中間既芝士夠正,我食左兩舊。

2023-09-07 221 浏览
放工同朋友去到銅鑼灣嘅去滾,一去到門口就見到有唔少霓虹燈嘅裝飾,入到去仲聽到00年代嘅經典廣東歌,充滿懷舊風味。而店內座位除咗有卡位同VIP房,仲有室外位置,可以打邊爐之餘,仲可以欣賞夜景 🌃。✨原個椰子雞湯 🥥椰子雞湯湯底清澈, 真係超香椰子味🥥呀~ 店員先將原隻嘅椰子倒入湯鍋,再放入雞肉。佢仲提我哋等煲滾之後可以飲返啖湯先,之後仲主動幫我哋再加雞湯。✨金甲脆魚皮即炸嘅脆魚皮,充滿鹹蛋黃香味,兩個人食份量啱啱好🤭✨日本🇯🇵豬豚肉豬豚肉厚薄適中,入口嫩滑唔油膩。✨繽紛鮮果涼粉鍋滑嫩嘅涼粉配上新鮮水果,加埋紅豆🫘,顏色繽紛之餘,仲冰涼爽滑。✨下面滑 手打蝦滑蝦滑彈牙有嚼勁,打邊爐必備!✨鮮蝦雲吞✨鮮嫩蔬菜拼盤
✨原個椰子雞湯 🥥
金甲脆魚皮
✨金甲脆魚皮
即炸嘅脆魚皮,充滿鹹蛋黃香味,兩個人食份量啱啱好🤭
日本豬豚肉
✨日本🇯🇵豬豚肉
豬豚肉厚薄適中,入口嫩滑唔油膩。
✨繽紛鮮果涼粉鍋
下面滑 手打蝦滑
✨下面滑 手打蝦滑
蝦滑彈牙有嚼勁,打邊爐必備!
✨鮮蝦雲吞
鮮嫩蔬菜拼盤
✨鮮嫩蔬菜拼盤
金甲脆魚皮
日本豬豚肉
下面滑 手打蝦滑
鮮嫩蔬菜拼盤
最近識左呢班貓朋狗友 淨係識食同蒲🤭呢晚又相約佢哋 一齊去滾餐廳中央怖滿霓虹燈招牌 相當醒神!Menu彷照舊時報紙風月版設計 又粉嫩台妹 又鬼妹搞唔餃 內容都幾......er🙈呢度仲設有獨立包箱 方便大家包場咿唈不過對我哋嚟講 都係專心醫肚重要啲😜******************************🫕原隻花膠雞燉翅湯 ($498)原隻鮮雞放落鍋中滾熱 湯底鮮甜美味雞肉保持到唔鞋口 仲有嫩滑花膠打邊爐前當然要每人飲返2碗花膠雞湯補補 ✨金甲脆魚皮($98)新鮮炸起 金黃香脆 最啱做餐前小食✨蝦膠釀油炸鬼($98)同樣頗有驚喜 炸得好香 調味啱啱好🦐九節蝦(4隻) ($118)大大隻蝦非常新鮮 咬落彈牙又鮮甜🦪桂花蚌 ($138)🧀芝士燒魚卷 ($78)竹輪卷住滿滿嘅芝士 非常滋味😋🐟潮州魚蛋 ($48)去滾必點 最愛潮州魚蛋爽口彈牙嘅口感😝🐙手打墨魚滑 ($88)✨黑松露餃(4隻) ($68)🥬菜苗餃 ($58)🐷日本豬豚肉 ($168)份量好多 豬肉食落感覺新鮮 好索汁 肥瘦比例恰到好處 🐮特級即日新鮮牛頸脊(160g) ($428)朋友們盡情嘆 唔食牛嘅只能睇住人哋食得滋味
最近識左呢班貓朋狗友 淨係識食同蒲🤭
呢晚又相約佢哋 一齊去滾

餐廳中央怖滿霓虹燈招牌 相當醒神!

Menu彷照舊時報紙風月版設計
又粉嫩台妹 又鬼妹搞唔餃 內容都幾......er🙈
呢度仲設有獨立包箱 方便大家包場咿唈
不過對我哋嚟講 都係專心醫肚重要啲😜

🫕原隻花膠雞燉翅湯 ($498)
原隻鮮雞放落鍋中滾熱 湯底鮮甜美味
雞肉保持到唔鞋口 仲有嫩滑花膠
打邊爐前當然要每人飲返2碗花膠雞湯補補

✨金甲脆魚皮($98)
新鮮炸起 金黃香脆 最啱做餐前小食

✨蝦膠釀油炸鬼($98)
同樣頗有驚喜 炸得好香 調味啱啱好

🦐九節蝦(4隻) ($118)
大大隻蝦非常新鮮 咬落彈牙又鮮甜

🦪桂花蚌 ($138)

🧀芝士燒魚卷 ($78)
竹輪卷住滿滿嘅芝士 非常滋味😋

🐟潮州魚蛋 ($48)
去滾必點 最愛潮州魚蛋爽口彈牙嘅口感😝

🐙手打墨魚滑 ($88)

✨黑松露餃(4隻) ($68)
🥬菜苗餃 ($58)

🐷日本豬豚肉 ($168)
份量好多 豬肉食落感覺新鮮
好索汁 肥瘦比例恰到好處

🐮特級即日新鮮牛頸脊(160g) ($428)
朋友們盡情嘆 唔食牛嘅只能睇住人哋食得滋味😌

🥦鮮嫩正菜蔬菜拼盤(自選3款) ($108)
秒揀咗我最愛嘅超香口皇帝菜
友人揀咗菠菜苗同芥蘭苗
3款菜都新鮮 份量頗多

🥢紅薯粉 ($48)
🎋竹蔗馬蹄水(每樽) ($88)

🍧繽紛鮮果涼粉鍋 ($108)
好有驚喜嘅甜品 打卡必點❣️
有樣又有實際 份量超多足以俾4到5人分
超多鮮果同涼粉 仲有紅豆可以自己添加

✨醬芥 (每人$108)

小結:

主題幾有特色嘅火鍋
選擇多 環境亦幾舒服
整體而言 性價比幾高呀❣️

• 手打墨魚丸
📍銅鑼灣 去滾小女子見得世面少,好少聽到餐廳有得包房同有得唱K,仲要對住大大個海景🌊 聽員工講好多明星都會嚟包房食野,連mirror 都有嚟過🥹 餐廳仲設有露台,食食下野過嚟吹下風啤一啤都仲得🍻 員工非常貼心,打邊爐一開頭見我哋飲緊湯會較細個火,開始放食材嘅時候會較返大個火🔥 餐廳裝修亦具備特色,好多霓虹燈牌做打卡📷原個椰子雞湯 $268店員即場倒入椰子水同放雞件入去煮! 見椰子入面仲有啲椰肉仲會刮埋啲肉加入個湯😍 個湯超足料,除咗椰子水,椰肉同雞,仲有馬蹄同竹笙,飲落清甜順滑🤤 一個人都飲咗幾碗👍🏻 娃娃菜 $55加埋落椰子雞湯超夾! 落菜煮令到個湯再多啲甜味冰豆腐 $72香濃豆味,用嚟索湯一流黑松露餃 $68好香黑松露味😚 個餃用黑松露,豬肉同蝦包,每個餃都有原隻蝦喺入面🦐安格斯肥牛 (120g) $168油花分佈平均,牛味好足😍 必嗌繽紛鮮果涼粉鍋 $108中間放咗乾冰,所以一上菜有陣白煙飄過,打卡一流😂 除咗有涼粉同花奶,仲有幾款生果,分別有火龍果,芒果同西瓜,全部都食得出係新鮮同甜🍉 水果表面灑咗啲椰絲,如果唔夠佢都有比額外椰絲同紅豆自行加料😝
📍銅鑼灣 去滾

原個椰子雞湯 $268

娃娃菜 $55
加埋落椰子雞湯超夾! 落菜煮令到個湯再多啲甜味

冰豆腐 $72
香濃豆味,用嚟索湯一流
冰豆腐

黑松露餃 $68
黑松露餃

安格斯肥牛 (120g) $168
油花分佈平均,牛味好足😍 必嗌
安格斯肥牛

繽紛鮮果涼粉鍋 $108

黑松露餃
安格斯肥牛
繽紛鮮果涼粉鍋
有乜嘢自己一個做會好悶,一班人一齊就最開心呢!?答案就係去滾啦,入到去好似發現新大陸咁,天花寫住「男人去滾、女人唔緊」。而餐牌更加有好多廣告,例如「我哋今晚玩餐飽、學長唔使指意走」,單純嘅我完全唔知點解🥺小食由於湯底準備都需要時間,我地就叫住小食食住先。推介蝦膠釀油炸鬼和金甲炸魚皮,兩款都炸到好香脆,而蝦膠更加爽口彈牙。湯底原隻花膠雞燉翅湯非常足料嘅湯底,原隻新鮮雞放入去,湯底淡黃色非常清甜,不知不覺就飲咗兩碗咁多。而湯底入邊仲有魚翅,淨係飲個湯都回本啦。海鮮海鮮方面種類都好多,其中必食嘅有九節蝦桂花蚌、手打墨魚滑和潮州魚蛋,每一款都好新鮮㗎。肉類當然唔少得特級即日新鮮牛頸脊同埋日本豬豚肉,牛頸脊顏色鮮紅又極靚油花,充滿肉香。最後食埋個繽紛鮮果涼粉鍋,煙霧離漫嘅感覺打卡感十足,大家都快啲去滾下啦。去滾 (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心2期Midtown27樓

小食

湯底

海鮮
海鮮方面種類都好多,其中必食嘅有九節蝦
桂花蚌、手打墨魚滑和潮州魚蛋,每一款都好新鮮㗎。

肉類

去滾 (銅鑼灣)
2023-09-05 136 浏览
終於鼓起勇氣,兩個女仔一齊去滾… 真爽😚😚😚這間火鍋店,裝修很特別,非常之土炮, 果然是正宗陀地;有很多懷舊的霓虹燈裝飾 ,枱凳擺設,燈籠…… 也有兩間VIP房可以唱k ,很適合一班人去滾 , 還有露台,認真夠chill🥳 另外掛著很多盞鬼金句/ 掛畫,令你一路滾一路諗 🫣 還有全場播放地道廣東歌,真的很親切,打卡一流❣️ 清酒煮卜卜蜆湯 $298很回味這個湯底,材料有大量蜆 / 清酒 / 蔥 / 蒜 / 芫荽/辣椒/ 洋蔥 …由專人負責,首先爆香配料,然後再灑酒,已經香味撲鼻,再加蜆即有煙火效果,像看表演值回票價啦;此外,湯底清甜絕不油膩,而且酒味突出加上微辣,真的可以淨飲**很喜歡他們的自家製泰式酸辣汁,無論點海鮮/ 肉都很惹味🔸 特級即日新鮮牛頸背(100g)$268🔸手打墨魚丸四粒$68🔸手打蝦滑$98🔸桂花蚌$138🔸鮮蝦雲吞$58🔸萵筍片 $55🔸Hoeggarden $99🔸Stella Artois $89❣️繽紛鮮果涼粉鍋$108這個鍋仙氣十足 , 煙霧加上色彩繽紛的生果又是打卡之選,有紅色西瓜肉、橙色芒果肉、白色火龍果肉、加上黑色涼粉,味道豐富,酸甜涼加起來也是火鍋的良
終於鼓起勇氣,兩個女仔一齊去滾… 真爽😚😚😚
清酒煮卜卜蜆湯
❣️ 清酒煮卜卜蜆湯 $298
**很喜歡他們的自家製泰式酸辣汁,無論點海鮮/ 肉都很惹味
特級即日新鮮牛頸背(100g)
🔸 特級即日新鮮牛頸背(100g)$268
🔸萵筍片 $55
🔸Hoeggarden $99

🔸Stella Artois $89
❣️繽紛鮮果涼粉鍋$108
這個鍋仙氣十足 , 煙霧加上色彩繽紛的生果又是打卡之選,有紅色西瓜肉、橙色芒果肉、白色火龍果肉、加上黑色涼粉,味道豐富,酸甜涼加起來也是火鍋的良伴
2023-08-23
清酒煮卜卜蜆湯
特級即日新鮮牛頸背(100g)
手打墨魚丸
手打蝦滑
桂花蚌
萵筍片
2023-09-05 122 浏览
[「滾」開有條路 齊齊烚吓烚吓]友人第一次帶我「去滾」,原來是指去這個充滿港式風味的火鍋場,一齊「烚吓烚吓」!餐廳位卡高層,一出門口感覺好爽因為有一堆掛牆的字眼所吸引、仲要牆上面的塗鴉畫作好有特色、連餐牌名都好特別:「唔滾唔知身體好」「全城去滾 唔好再等」「長生不老雜茵拼盤」…清酒煮卜卜蜆酒 $298鮮美卜卜蜆,大大鍋,煮之前,先用牛油炒香洋蔥同菇,然後將蒜容、辣椒與蜆逐樣加上炒,然後淋清酒,一團火即刻長配,超級鮮美!金甲脆魚皮$98被炸到香脆的魚皮,淋上咸蛋黄,邪惡又誘惑,食了再減肥都未遲頂級靚肥牛 $288 (120g)雪花牛的油脂平均,口感嫩滑繽紛鮮果涼粉鍋 $108一上枱仙氣滿分:涼粉、花奶、芒果、西瓜、火龍果,在乾冰下彌漫著甜品火鍋效果品,非常吸引!打完邊爐再食中式涼粉 甜品清清熱氣,解毒消暑~另外,餐廳有戶外座位,高層可以欣賞維港景色同朋友在戶外邊打邊爐邊去滾,把酒向明月、促膝詳談,都不錯
[「滾」開有條路 齊齊烚吓烚吓]

「唔滾唔知身體好」
「全城去滾 唔好再等」
「長生不老雜茵拼盤」

清酒煮卜卜蜆酒 $298

金甲脆魚皮$98
被炸到香脆的魚皮,
淋上咸蛋黄,邪惡又誘惑,食了再減肥都未遲

頂級靚肥牛 $288 (120g)
雪花牛的油脂平均,口感嫩滑

繽紛鮮果涼粉鍋 $108
打完邊爐再食中式涼粉 甜品清清熱氣,解毒消暑~

另外,餐廳有戶外座位,
高層可以欣賞維港景色
同朋友在戶外邊打邊爐邊去滾,把酒向明月、促膝詳談,都不錯

2023-08-17
  • 頂級靚肥牛
  • 手打墨魚丸
  • 火爆卜卜蜆
2023-08-31 39 浏览
突然很想吃火鍋,所以選擇了一家期待已久的火鍋店。這家店的名字和裝修都很有心思及超多打卡位,在霓虹燈管下的火鍋爐,更有feel!今夜,我選擇了「健康」-點的方式去滾😂👉🏻芫荽皮蛋豆腐湯底:芫荽香氣撲鼻,清湯怡人!👉🏻還有我最喜歡的鮮淮山和蓮藕片:新鮮爽口🥰👉🏻黑松露餃子🥟:充滿濃濃的松露香, 如果你像我一樣喜歡黑松露,一定不能錯過!👉🏻黑毛豬豚肉:惹味嫩滑😍👉🏻手打墨魚丸:超彈牙,超yummy 😋一定要encore🤩最後,始終抵擋不住邪惡的誘惑,點了客香脆美味的金甲脆魚皮,一過口癮🤤🤤火鍋後必吃的甜品👉🏻繽紛的鮮果涼粉煱:擺盤精緻,賣相超吸睛,滿滿的新鮮水果和涼粉盛放在小巧的火鍋中,味道清甜可口,非常消暑。這頓火鍋真是大滿足😋😋😋 友人說下回要再來邪惡地滾-滾🤪

今夜,我選擇了「健康」-點的方式去滾😂
👉🏻芫荽皮蛋豆腐湯底:芫荽香氣撲鼻,清湯怡人!
👉🏻還有我最喜歡的鮮淮山和蓮藕片:新鮮爽口🥰
👉🏻黑毛豬豚肉:惹味嫩滑😍

火鍋後必吃的甜品

這頓火鍋真是大滿足😋😋😋 友人說下回要再來邪惡地滾-滾🤪

⌂ 銅鑼灣去滾 Heoi³ Gwan²  - A Smoking Affair@asmokingaffair.hk 銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心2期Midtown27樓星期一至日 17:30 - 02:00· 原個椰子雞湯(半隻)| $268· 安格斯肥牛 (120g )| $168· 冰豆腐 | $72· 黑松露餃  ( 4隻 ) | $68· 娃娃菜 | $55· 繽紛鮮果涼粉鍋 | $108𖧷 設有加一︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸#ewm銅鑼灣#ewm港式#ewm火鍋︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸*・゜港式懷舊風 | 三五知己一同去滾  ゜・*標誌性的霓虹燈展示香港獨特而鮮明的視覺文化形象,餐廳亦播著懷舊8、90 年代唱 K 必聽必唱的金曲,置身於懷舊金曲之夜 •*¨*•.¸¸☆菜單亦十分鬼靈精怪,配上不少香港人才明白的標語,創意力十足.ᐟ‪‪.ᐟ最適合與三五知己圍在爐邊,享受滿桌美食 ~亦有卡拉 OK 房及 10 人訂座以上的大房 侍應哥哥:Mirror 都成日嚟幫襯㗎!(不過我唔認得佢哋邊個打邊個)十分搞笑且親切的侍應哥哥,火鍋期間
⌂ 銅鑼灣

#ewm銅鑼灣
#ewm港式
#ewm火鍋

*・゜港式懷舊風 | 三五知己一同去滾  ゜・*
最適合與三五知己圍在爐邊,享受滿桌美食 ~
亦有卡拉 OK 房及 10 人訂座以上的大房
十分搞笑且親切的侍應哥哥,火鍋期間亦與我們聊天 ~

𖧷 有露天打卡位,對著海景景觀,十分打卡 able𓈒 𓂂𓏸𓋪‪
𖧷 醬料為隱藏收費,每人盛惠 $28

๑ 原個椰子雞湯(半隻)| $268
湯底真材實料,絕不偷工減料.ᐟ‪‪.ᐟ
湯裡全是有竹笙,雞件,新鮮椰子水,椰子肉等,十分足料
侍應哥哥亦在我們面前加入一整個椰子落湯底,而且雞件亦十分嫩滑( ᴖ ·̫ ᴖ )
湯底很鮮甜 ~
椰子的清香突出無比, 我們每個人都飲了幾碗,才捨得開始打邊爐 ~

๑ 安格斯肥牛 (120g )| $168
油花均勻地分佈其中,肉質豐潤豐腴,一嚐入口即化ദി ᷇ᵕ ᷆ )

๑ 冰豆腐 | $72
賣相不算太精美,但絕對好吃!
豆腐吸滿椰子雞湯的精華,是火鍋必點的- ̗̀ ( ˶'ᵕ'˶) ̖́-

๑ 黑松露餃 ( 4隻 ) | $68
皮薄肉厚!內裡的蝦爽口彈牙,每一口亦能品嚐到黑松露濃郁的香氣,4 隻實在不夠喉嚨,很推薦(˶ᐢωᐢ˶)

๑ 娃娃菜 | $55
娃娃菜亦是打邊爐必點的,但價錢真的很進取

๑ 繽紛鮮果涼粉鍋 | $108
打完邊爐過後就是要吃甜品去降溫 ~
涼粉鍋中融合了芒果、西瓜、火龍果和椰汁等食材
一上碟便煙霧籠罩,是打卡的好時機 ( ˊᗜˋ)

︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸
#銅鑼灣美食 #hk #hkdaily #hkfoodie #美食 #hkfoodie #food #hkfood #hkig #foodiehk #foodinstagram #foodphotography #手機食先#foodpics#foodblogger #香港美食 #hkigshop #餐廳推薦 #打卡餐廳 #餐廳推介 #銅鑼灣好去處 #香港美食指南 #港式 #打邊爐 #港式火鍋

2023-08-29
  • 原個椰子雞湯
  • 黑松露餃
2023-08-29 48 浏览
This hotpot restaurant is decorated with Hong Kong characteristics, giving you a nostalgic feeling. 🌃In addition to hotpot, A Smoking Affair also offers drinks! Why not invite some friends to sit down, cook together, have a drink, and enjoy this cozy environment? 👫🍻The key to a good hotpot is the broth. How about the rich and flavorful broth served here? Cook it with the noodles, and the sinful and rich taste will surely leave you wanting more! 🍲If you love beef, you won't be disappointed at A S

If you love beef, you won't be disappointed at A Smoking Affair. They have a variety of beef options, including premium daily fresh beef neck, 21-day aged beef sirloin, top-grade fatty beef, and Angus beef, each melting in your mouth and providing the ultimate taste experience. 🥩🤤
Apart from beef, A Smoking Affair offers other surprising dishes, such as crispy fish skin, crispy pork belly slices, handmade shrimp balls, and cheese-baked fish rolls, all colorful and worth a try! 🍴🎉
Lastly, if you have a sweet tooth, you must try their colorful fresh fruit jelly pot! They use dry ice smoke to make the hotpot even more special, and you can capture the moment and share it on social media! 🍧📸
With such a fantastic place, how can it not be popular? Why not invite some friends to A Smoking Affair and enjoy a sizzling hotpot experience together?
2023-07-25