說起吃高級日本料理,可能很多人會想起omakase吃壽司刺身或鐵板燒,這些類型會比較普遍,像「博多·爐端燒」這類形精品美食,爐端燒的形式較少見,物以罕為貴,所以在我心中有加分。爐端燒不像一般燒烤的熱氣,它只是輕輕燒,絕不過火,令食物可在最佳狀態奉上給客人。而師傅是日本人,巧手製作出日本家鄉美食,讓我們味蕾遊走日本,有著幸福感覺。超喜歡這幾個小碟前菜:高野豆腐 高湯 - 軟身的高野豆腐,索水至強,不小心一咬下去可能滴出湯汁,邊吃豆腐邊喝湯的感覺。芝士豆腐- 芝味濃郁,口感濃稠。博多海帶麵條 海藻果凍 - 像蒟蒻,配上一點醬汁和木魚碎,添風味。薯仔煮肉 - 傳統家庭料理用味醂和醬油煮,是日本人的comfort food 。和牛大根  - 和牛肉質細嫩,配上入味的大根及蒟蒻粒。竹前煮 - 多種不同材料,包括:芋頭、蓮藕、蘿蔔、冬菇、豬肉等,口味豐富。燒白粟米 - 刺身級的白粟米,輕輕燒過保留爽脆甜多汁的口感。手羽燒一夜干 - 吃魚類一夜干較多,雞翼第一次吃,味道鹹香肉質滑溜。燒生蠔 - 日本蠔細細隻,但充滿鮮味,說是燒蠔但比較接近生蠔吧。kabosu soda - 日本產物類似柑橘的味道,酸

超喜歡這幾個小碟前菜:

芝士豆腐- 芝味濃郁,口感濃稠。
和牛大根  - 和牛肉質細嫩,配上入味的大根及蒟蒻粒。

kabosu soda - 日本產物類似柑橘的味道,酸度蠻高 店員說lemon soda更激酸 相比下這杯已較溫和。
紀州梅soda - 也是偏酸的飲品,梅香清新,梅飲品是我去日本和吃日本菜的最愛。
燒疣鯛 - 可以刺身食的疣鯛,用來作燒魚,又有它的價值,魚油的香和細緻的肉感,滲出淡淡鮮味,令我吃不停口,而平常我是不太愛吃魚的。
燒明太子 鰯魚 - 鰯魚即是沙甸魚,在魚內釀入明太子,但又保留魚肉,特別的做法。魚肉較多細軟骨,一開始我們有點驚訝,但吃下去卻不忍放棄,因為每口魚肉味道都是那麼吸引,後來習慣了軟骨也盲吃了也沒問題。

燒薩摩魚餅
魚餅食得多,特別是泰式,一向我也沒特別喜好,總覺得太硬實和香料太多,這日式的薩摩魚餅令我一吃愛上,柔軟的質感,配上蘿蔔蓉和醬汁,滋味在口中融化。

黑毛豬肋眼 - 薄薄的豬肋眼,烤到剛熟,嫩滑多汁,擁有迷人的豬香,加入蔥、辣麵豉醬和醬油,更有日本風味。
燒飯團
最後來個飽肚之選,趁紫菜脆趕快將飯團包起來吃,燒過的飯團有點咬口,像煲仔飯的飯焦感覺吧,選了兩個口味,紫蘇和金菇,我吃的是金菇,味調得很好也很夾飯團。
天神布甸
店家自製的天神布甸,滑溜又有蛋香。
紅豆年糕
是日本人愛在新年吃的一道甜湯,紅豆湯比我們平常吃的偏甜,年糕煙韌,有種祝福的寓意。
這一晚像重回日本,滿滿的日本滋味與回憶,每樣食物都精心製作,細緻精美,適合我這種肚容量不大卻很喜歡吃不同款式食物的人,滿足感十分高。

店裡座位不多,一定要訂位啊,店員比例可以關顧每一位客人,得到貼心服務。
  • 燒薩摩魚餅
  • 燒白粟米
  • 燒疣鯛
  • 黑毛豬肋眼
Hakata Robatayaki 🇯🇵♨️🍢🍢🍢🍶💫..知道嗎。。食爐端燒♨️都可以食得好高質享受💕。係尖沙咀韓國街,發現了一間來自博多既爐端燒食店🥢,單看門面都感覺雅致。入內看到裝修感覺精緻,食店內排滿酒櫃🍾,亦設有獨立區雅座 私穩度高,吧枱設計區更可跟師傅吃飯交流,服務亦貼心呢。.雖然設計走時尚風,但居酒屋🏮 卻以傳統日式料理×新派菜式,讓食客感受到日本風情,新穎菜式亦共冶一爐。而吃爐端燒♨️ or 串燒🍢 都好岩配Sake🍶 酒精類飲品呢,確係閒時下工作過後既好去處。.ll $294✨神樂坂捲心菜✨南瓜紅豆煮✨博多海茸果凍✨鳴門鴨胸昆布✨黃豆鹿尾草✨明太子吞拿魚薯仔先來一Set 萬菜,其實係日本傳統小碟。一系列菜式都係由來自日本🇯🇵 褔岡師傅👨🏻‍🍳 每日親自主理,因應不同食材而烹調,每小碟都很精緻而不同口感,可見師傅既心思,來為味蕾打開前奏。.ll $96ll $70先來吃點海鮮吧,勻由日本🇯🇵 直送,新鮮海鮮直接一燒,蠑螺 & 生蠔🐚 加點檸檬汁已吃出鮮味。.ll $68 2pcs手羽不用多說,就是雞翼🐥。而餐廳既雞翼來頭不少,用24小時醃制後風乾再燒,燒出來雞皮特別乾脆,每日限
Hakata Robatayaki 🇯🇵♨️🍢🍢🍢🍶💫

✨明太子吞拿魚薯仔

l[福岡 志賀島 砂拔蠑螺]l $96

l[褔岡 唐泊 惠比須燒牡蠣]l $70

l[轉多地雞 手羽先一夜干]l $68 2pcs
手羽不用多說,就是雞翼🐥。而餐廳既雞翼來頭不少,用24小時醃制後風乾再燒,燒出來雞皮特別乾脆,每日限量 30隻咋,想試趁早啊。

l[野菜 白粟米 White Corn]l $48
l[燒甘薯 Sweet Potato 甜]l $48
l[燒青椒 Green Pepper]l $38
日本菜不用多說,特別甜,白粟米🌽 & 甘薯🍠 都很香甜。

l[燒鰈魚魚干 Grilled Flounder]l $78

l[干燒鰻魚 Grilled Sea Eel]l $398
而2種魚🐟,特別愛吃鰻魚💕。雖然定價略高,但燒出來既鰻魚確實高確,趁熱吃肥美鮮嫩,所以都係推薦要吃的喔。

l[燒飯團 Grilled Rice Ball]l $38 each
飯團共有3款口味,揀選了 ✨辛味噌 Spicy Miso (帶辛辣口感🌶) & 燒芝士 Cheese (滿滿半溶芝士🧀),各具特式亦很有飽肚感。

l[Wasabi 雪糕 (新產品)]l $76
l[焦糖布丁 (海鹽檸檬)]l
最後晚餐既是日甜品,同樣有驚喜💚。Wasabi 雪糕你吃過嗎❓有Wasabi 味但吃下不嗆鼻,淡淡芥末香,很過癮呢。而焦糖布丁🍮 濃甜,加了海鹽檸檬,那種fresh💛 味蕾新享受。

總括而言,餐廳走中高檔路線,而食材直送新鮮,師傅亦係日本人主理👨🏻‍🍳,服務亦貼心不時主動換餐碟。除左鰻魚價格略高,其他定價亦合理呢。想舒舒服服吃個爐端燒♨️,你又會想試嗎❓
×××[博多·爐端燒 -Hakata Yokaroumonn]×××
©尖沙咀金巴利道82A-84A號金閣大廈地舖
2020-12-05 74 浏览
新開嘅日本餐廳,服務態度好好,員工都好有禮貌而且細心。今次坐我最愛嘅吧枱,可以一路食一路欣賞師傅整爐端燒,燒完即刻遞俾我哋,熱辣辣好好食,而且食材亦非常新鮮!由前菜,主菜以至甜品都由日藉師傅精心製作,每日有當天精選新鮮食材推介, servers 都好用心推薦俾客人。坐附近嘅一對日本客人都嗌 oishii!
吞拿魚皮沙律
燒 Toro
Wasabi 雪糕
  • 燒Toro
2020-12-03 30 浏览
成年冇得去日本啦,間唔中都要食返啲真係高質既日本野平衡返個心理🤣咁見到呢間新開既爐端燒好似好高質,又係日本師傅做既,就即刻約埋朋友試吓😆咁黎食爐端燒就梗係要座吧枱啦,呢度果然係勁有日feel 個個店都識日文,服務非常好,每樣食物都好熟悉可以介紹👍🏻全部用日本食材非常高質😆前菜試左萬菜,每樣都係日本師傅既家鄉菜,勁有日本高級溫泉旅館既溫暖味道🥰幾味熱食前菜都好吸引,雞豬薯仔等等既味都好出,差啲想叫多幾個🤣燒蠔好正燒到微熱保留左生蠔既爽滑👍🏻志賀螺好靚👍🏻燒到勁熱同埋清酒味超重,口感好好,鐘意飲酒既朋友必定鐘意😆燒博多雞翼勁大隻,火喉岩岩好好正好juicy 😆燒魚入面塞咁好多明太子,魚肉同濃味既明太子相當夾,味道調配得好好😋幾味野菜燒都非常唔錯,食到咁上下清一清😆豬仔骨燒到勁香,少少燒到似高質叉燒咁,香中帶甜😜燒飯團第一次試,飯同汁融和再燒到有飯焦質地,啲飯香到一試難忘😆最後介紹佢個wasabi 雪糕,又係勁新奇,奶味香濃,甜完再慢慢散啲wasabi 味出黎,非常有趣🤣

燒蠔好正燒到微熱保留左生蠔既爽滑👍🏻

燒博多雞翼勁大隻,火喉岩岩好好正好juicy 😆

幾味野菜燒都非常唔錯,食到咁上下清一清😆
豬仔骨燒到勁香,少少燒到似高質叉燒咁,香中帶甜😜

2020-12-01 21 浏览
估唔到喺香港都可以食到正宗嘅日本爐端燒!朋友介紹尖沙咀呢間餐廳俾我,咁就一齊去食下啦!一入去已經感受到日本餐廳裝修嘅味道!連塊板都係一半日文字一半中文字!我哋坐bar枱,可以睇到師傅點燒,原來師傅係日本人嚟店員推薦我哋試下呢個六小碟前菜,佢話啲食材可能會每日唔同,呢啲日式時令料理出面好少地方可以食到!見佢誠意推介就一份啦! 個人最鐘意碟南瓜,煮得好軟綿,加埋紅豆呢個配搭真係未試過,原來都幾夾!芝士豆腐就係一嚿充面芝士味道嘅豆腐,食落好特別!呢個係燒粟米,加咗少少鹽嚟燒,更加突出粟米的甜味鰈魚刺身就食得多,將佢整成魚乾係第一次食,好有咬口,好似食零食咁,幾過癮~~生蠔少少暖,超鮮甜呢個招牌博多雞翼真係必試呀!😋佢係風乾咗15小時,所以塊雞皮又脆又薄,師傅仲燒到啲肉質勁juicy,真係少啲功夫都燒唔到主菜叫咗呢個蒲燒鰻魚,師傅一路燒我已經一路流緊口水,陣陣香味傳過嚟真係好吸引!一食落口果然冇令我失望,佢嘅皮係有啲脆口嘅,唔係入口即化嗰種,但鰻魚肉就好肥美,簡直係人間美味!呢餐飯overall啲嘢食都好唔錯,我哋最後再叫多兩個布甸先捨得走!

我哋坐bar枱,可以睇到師傅點燒,原來師傅係日本人嚟

呢個係燒粟米,加咗少少鹽嚟燒,更加突出粟米的甜味

生蠔少少暖,超鮮甜

2020-12-01 712 浏览
食日本菜最鍾意就係坐吧枱,可以欣賞廚師功架,,而呢度吧枱都幾闊落,坐得舒服,店員話日本大廚經驗豐富,老闆將菜式交晒畀佢話事,所以先能夠將博多風味毫無保留帶來香港,咁真係要坐定定等開餐。等待廚師即場燒製嘅時候,食d前菜先,高野豆腐、薯仔豚肉、大根牛肉、博多築前煮都係博多家常菜,全部都煮得又腍又入味。海藻麵條口感似蒟蒻麵,既滑且彈。福岡風芝士豆腐口感似芝士,芝士香味唔會蓋過豆味,配搭同味道相當出色。三種蔬菜都好鮮甜,而且甜味各有不同,白粟米清甜多汁,甘薯先甘後甜,京都萬願寺甜青椒香甜而不辣。日本燒蠔多數都係廣島蠔或岩手蠔,福岡唐泊惠比須蠔都係第一次試,咪睇佢細細隻,放入口先知層次極之豐富,首先食到海水鹹味,礦物味隨之而來,最後甘甜慢慢滲出,無得彈。手羽先一夜干選用以雞味濃見稱嘅博多地雞,以一夜干做法風乾15小時,令本身濃郁雞味更加濃縮,燒到皮脆肉嫩,燒隻雞翼都落咁多功夫,真係一絲不苟。薩摩炸魚餅比平時食開嘅泰式炸魚餅口感較實淨,無咁似魚丸,甜味亦較自然。厚疣鯛表面焦脆,肉質細膩帶油香,唔腥,亦唔算多骨。鰯明太子係將明太子釀入沙甸魚再燒香,魚肉雖無厚疣鯛咁鮮甜,但充滿鹹香,幾惹味。黑毛豬肋眼

黑毛豬肋眼燒至大約七成熟,望落好似牛扒咁,食落肉質粉嫩彈牙,豬味濃郁,一d都唔臊,有好嘅食材真係贏在起跑線。

兩款燒飯團分別係醬油同梅紫蘇,飯團外層焦脆,入面軟糯,醬油金菇香甜,梅紫蘇清新,紫菜亦夠脆。

叫左兩款甜品,星野村布甸用奧八女星野村出品嘅抹茶製成,幽香茶味同甜蜜紅豆相當合拍,比燉蛋更滑。西中洲紅豆年糕湯熱辣辣好香甜,年糕仲要燒完先放入去,煙韌帶微微焦香。

甜綠茶同樣來自奧八女星野村,比普通抹茶多左份清甜,而青檸梳打青檸味濃,飲到新鮮青檸汁,唔係糖漿果種死甜。

📍博多•爐端燒
尖沙咀金巴利道82A-84A號金閣大廈地舖
2020-11-30 33 浏览
今晚二人世界,食完之後覺得真心好食,揀幾樣特別美味的食物講下😃無誇張,佢絕對係我食過的蕃薯入面最好食的,塗抹牛油的鹿兒島蕃薯經燒烤後香甜軟糯,連蕃薯皮也變得香脆,很適合現在冬天吃!比較少見的白粟米超超超甜😋一食難忘手羽先-兩隻雞翼加起來比iPhone仲大! 皮脆肉嫩😋左邊是菇右邊是紫蘇葉,燒過的飯團🍙香氣撲鼻,同醃蘿蔔好夾第一次食wasabi icecream, 芥末愛好者可以一試侍應話日本師傅每日會挑選時令食材,即叫即燒,絕對值回票價😋

比較少見的白粟米超超超甜😋一食難忘

手羽先-兩隻雞翼加起來比iPhone仲大! 皮脆肉嫩😋

左邊是菇右邊是紫蘇葉,燒過的飯團🍙香氣撲鼻,同醃蘿蔔好夾

侍應話日本師傅每日會挑選時令食材,即叫即燒,絕對值回票價😋
2020-11-27 131 浏览
今次嚟到依間由日本師傅主理嘅爐端燒,一嘗博多風味嘅日本料理😋豐盛嘅一餐由前菜開始-前菜都係師傅嘅家鄉小菜,又叫萬菜,食爐端燒時都會點幾碟邊食邊等師傅燒,所以多數都係冷盤嚟。印象深刻嘅有口感味道都好似cream cheese嘅芝士豆腐,又滑又開胃嘅蒟蒻,仲有第一次食嘅鬼爪螺!蒲燒鰻魚係令我地最驚艷嘅燒物-鰻魚皮脆肉嫩,外層脆卜卜但同時亦能夠鎖住鰻魚本身嘅油香同鮮味,點啲鰻魚汁味道更濃厚。燒蠔非常鮮甜,燒嘅時間掌握得好好,蠔肉唔乾身,食落依然鮮嫩多汁。手羽先一夜干用到福崗嘅雞翼,特別大隻,風乾醃一晚所以好入味,雞皮燒至好靚嘅金黃色,唧少少檸檬汁味道更提升。日本白粟米好清甜,燒過後特別香,好想食晒成條呢!燒飯團有唔同口味揀,辛味噌夠惹味,芝士好香但較膩;飯團外面燒得焦香,好似有層香脆嘅外殼咁,入面嘅飯就軟綿黏口,配埋紫菜食口感豐富。最後當然唔少得日式甜品-天神布甸係焦糖布甸嚟,淋上焦糖醬食到滿滿嘅幸福感,可以試試點海鹽變成海鹽焦糖依個微妙嘅組合;星野村布甸就係焙茶布甸,同紅豆蓉好夾,怕甜嘅都啱食。

本日之前菜
蒲燒鰻魚
唐泊惠比須燒牡蠣
志賀島蠑螺
手羽先一夜干
日本白粟米好清甜,燒過後特別香,好想食晒成條呢!
白粟米
椎茸
甜青椒
燒飯團(辛味噌、芝士)
星野村布甸
蒲燒鰻魚
唐泊惠比須燒牡蠣
手羽先一夜干
白粟米
天神布甸
Hakata Yokaroumonn😍😋🤤新開既日式爐端燒,好地道來自博多既前菜,充滿風味,前菜好有特色,之前都未食過🙊呢到既食物款式超多,侍應好有禮貌,又好詳細解釋,令我了解多左博多既傳統前菜等......飲品,我自己鍾意凍既甜綠茶,夠健康又清新🍵朋友反而鍾意紀州梅梳打,入面有粒梅子,要搞匀先好飲,酸甜味加梳打解膩又夠爽👍🏻🍸之後當然要食牡蠣🦪好肥美多汁鮮甜而蠑螺🐚就帶甘苦,原來日本人係好鍾意呢種味道架,口感煙韌彈牙,口感十足爐端燒最岩我呢啲鍾意試,但又份量食唔到咁多既為食妹🤫款式多,又可以自行選擇一份定份,每款都好香好好食而和牛牛扒係最為喜愛,入口帶有嚼感,脂肪比較多,油脂豐富,牛味十足,切成細細粒,十分好吃當然必點燒飯糰,燒得恰到好處,外脆但當中既飯粒好鬆軟,梅子紫蘇葉燒飯團好特別,我係第一次食呢款味道,好清新香葉香氣,加上梅子酸酸的,非常好吃,辛味噌燒飯團,辣而充滿味噌味道,惹味十足甜品亦係自家製,口感好彈口呢個名仲好好聽🍧🍨🍮天神布甸,係雞蛋味布甸,唔會好甜,唔會散,質感彈而實在,入口有雞蛋同少許黑糖香氣,另外點跟碟上既粗鹽粒更好吃星野村布甸,係用上星野村綠茶🍵製成,同樣入口
Hakata Yokaroumonn😍😋🤤

飲品,我自己鍾意凍既甜綠茶,夠健康又清新🍵

之後當然要食牡蠣🦪
好肥美多汁鮮甜

甜品亦係自家製,口感好彈口呢
個名仲好好聽
🍧🍨🍮

星野村布甸,係用上星野村綠茶🍵製成,同樣入口唔太甜,但唔會好甘苦,清新幼滑,真不錯!

下次要帶日本朋友黎比較下同日本食到既有咩分別先🤗

• 天神布甸
2020-11-26 35 浏览
身邊好多朋友都中意食,佢哋話尖沙咀有間餐廳食日本博多菜式,其實我未去過博多,但佢哋講到甘吸引又令我同老公心思思又想去。老公首先整返杯日本官城峽威士忌,加檸檬角,很清新,加上威士忌竟然很清。前菜有六款,最深刻的是鬼爪螺第一次食,很鮮味,海水味濃。南瓜紅豆煮,南瓜很甜,紅豆很軟諗,清甜唔錯。爐端燒燒的蔬菜,海鮮在於鮮味,燒蠑螺很大隻又鮮美,肉質厚實,螺肉容易取出。燒蠔更鮮甜,海水味濃,而且大隻又鮮嫩。餐廳名物之一博多地雞手羽先一夜干,風乾一夜的雞翼,皮脆肉嫩,肉汁流出很滋味。燒白粟米很甜,仍然保留水份,灑上鹽巴很惹味。仲有燒鰻魚都好香,起曬骨頭,每一口魚肉充滿油香,鰻魚汁燒一燒令外層脆皮,肉質軟滑,配上醋和蘿蔔蓉,即時提鮮。燒冬菇燒青椒很夠水份,又新鮮,香軟無比,我本身不喜愛椒類,但竟然係香甜不辣,正。燒芝士飯團及辛味噌燒飯團好正,飯團熱辣辣,而且夠咸香,芝士味濃,飯團外面微微焦香,估唔到燒飯團是甘香米味。甜品有天神布甸,很香滑蛋味,焦糖漿甜甜地,配上海鹽及檸檬的食法很創新又提升層次。星村野布丁是焙茶味,仲有甜甜的栗子及紅豆很養生。欣賞廚師的專業,所有食物由佢一手主理及設計令我們食到博多獨

香,估唔到燒飯團是甘香米味。

欣賞廚師的專業,所有食物由佢一手主理及設計令我們食到博多獨有的風味
2020-11-25 199 浏览
未有得去日本,唯有去吃正宗日本菜頂住先。今次選擇了這間新開張的博多爐端燒,由褔岡來的日本師傅主理,食材也是由日本進口,非常用心。先上的是有6款前菜,餐廳的前菜用上時令食材,會定期按食材轉換。今日我們就試了茄子、三色椒、蘿蔔牛腩、關東煮、鴨胸露荀和鬼爪螺。蔬菜類食得出新鮮,燉菜類食材煮得入味。而其中的鬼爪螺,更是香港少有能試到。螺肉爽脆鮮甜多汁,海水味濃。接著是餐廳主打的燒物,我們點了數款海鮮、肉類、野菜和飯糰。吧枱位置可以看見師傅用心燒製食物。燒蠔肉質滑溜,仍然能保持鮮嫩多汁,一點都不腥。愛吃蠔的朋友一定要試。燒蠑螺肉質厚身爽口彈牙,師傅係螺殼加入清酒燒,令螺肉充滿酒香。銀帶鯡魚干燒得咸香干脆,滿滿的咸鮮味,係一流既下酒小食。燒博多雞翼大大隻,雞翼外皮燒得金黃香脆,內裡雞肉仍保持嫩滑。燒白粟米、蘆筍、青椒,吃得出用料新鮮,野菜爽脆清甜。燒博多風五花肉肥瘦適中,完全不會燒得太乾身,入口爽口,完全不油膩。燒和牛牛扒吃得出用料高質,師傅掌握生熟程度剛剛好,肉心帶粉紅,肉質稔身,入口充滿和牛油香,非常滿足。店舖亦非常有心思,提供醬油、蘿蔔蓉、wasabi、香草等多款醬料配搭,為菜式添加層次感。

銀帶鯡魚干燒得咸香干脆,滿滿的咸鮮味,係一流既下酒小食。

點了兩款燒飯糰,分別是辛味噌燒飯糰和梅紫燒飯糰。飯糰外面燒得焦香帶飯焦,辛味噌咸辣和梅子紫蘇葉的甜酸都恰到好處,兩款口味都各具特色。

最後當然唔少得甜品,我們點了兩款布甸。天神布甸質地幼滑而且蛋味香濃。最特別的是加入少量檸檬汁和海鹽後,帶出布甸的另一返風味。另一款星野村布甸,用的是星野村奧八的茶,配搭紅豆和甘栗,吃得出茶的幽香。

飲品方面試了店家推薦的星野村八女茶,茶亦有數款選擇,我們試了其中兩款。茶香撲鼻,愛茶的朋友一定要試。
博多·爐端燒
尖沙咀金巴利道82A-84A號金閣大廈地舖

今日為左特別周年紀念,所以專登揀咗呢間係尖沙咀嘅高級日本餐廳食🥰呢間餐廳嘅主廚係由福崗黎既大師傅,而食材絕大部份都係日本空運嚟香港嘅,所以非常新鮮❤️前菜嘅部份有六小碟,有幾味係蔬菜,味道非常日式,而比較特別嘅就係中間我未見過嘅鬼爪螺!形狀好趣怪,但食落去就別有一番風味!非常值得一試!另外燒蔬菜部份有秋葵、甜白粟米、燒白蘆筍🤤 的確材料新鮮已經勝人一籌!福岡惠比須燒蠔本身唔係特別鍾意食生蠔,因為怕會腥🙈但呢一個竟然令到我食到有海水嘅味道😍 真係太好食了!蠑螺又係另一款未食過既螺!燒完加上調味,令成個層次增加,味道好豐富呀😚銀帶鯡魚干魚仔燒到脆卜卜,入面依然係有咬口既!好正啊🥰五花腩肉類梗係唔少得最邪惡又有脂肪又肥既五花腩喇!睇到張相已經知道佢有幾好食!博多雞翼日本每個地方嘅雞翼都會有唔同做法,呢一個就係用法多嘅手法嚟烹調!外脆內軟,肉汁鎖住喺雞翼入邊🤤燒牛肉日本牛肉肉味濃郁,脂肪均勻,咬落去亦都有油脂出黎🥰嚟到呢度一定要嗌呀!梅子燒飯團 辛味噌燒飯團呢兩個燒飯糰🍙係最令人驚訝!賣相好靚,仲估唔到可以整好咁好食!星野村布甸好滑好香,而且一啲都唔會過甜,上面既紅豆襯埋落去,真係食得好幸福!😍

蠑螺

銀帶鯡魚干
魚仔燒到脆卜卜,入面依然係有咬口既!好正啊🥰

燒牛肉

梅子燒飯團 辛味噌燒飯團

星野村布甸

天神布甸
係我掛住好耐既日本特式布甸🍮 形狀超perfect,食落去係完全冇得彈🤤 可以再食過個!

2020-11-23
庆祝纪念
纪念日
今日同屋企人去尖沙咀行街,行完好肚餓,心思思好想食日式串燒,行經金巴利道,發現到呢間日式餐廳—博多•爐端燒,主要係食爐端燒同萬菜,另外餐廳內部環境好靚,幾有品味,所以入咗去食晚餐😄和牛牛扒 ($298)- 呢個和牛係相對稀有嘅部位,唔會好肥膩,肥瘦均勻,好正- 肉質好鮮嫩,美味多汁,連wasabi食最好味博多風 五花肉 ($88)- 肉味好濃郁,厚度都好適中- 肥瘦比例都好平均,連埋椰菜食,中和番好夾福岡 唐泊 惠比須燒牡蠣 ($70)- 牡蠣好大隻,味道鮮甜,一啖食落口好滿足- 鮮味都非常突出,非常滋味福岡 志賀島 砂拔蠑螺 ($96)- 蠑螺係日本直送,超級新鮮- 蠑螺好大隻,好有咬口,口感十足博多雞翼 ($68/2 pc)- 雞翼超級有驚喜,外皮燒到非常香脆,食落卜卜脆,好似薯片咁- 肉質好鮮嫩,肉汁鎖住喺入面,一啲都唔會乾,食到舔舔脷銀帶鯡魚干 ($78)- 鯡魚干好香口,連埋甜甜嘅醬一齊食,好夾好惹味辛味噌燒飯團 ($38)- 辛味噌辣辣哋,好惹味- 飲團兩面燒都好香脆,咬落卜卜脆,內面就軟軟哋,口感層次好豐富梅紫燒飯團 ($38)- 味道酸酸甜甜,好特別奧八女 煎茶 ($2

和牛牛扒 ($298)
- 呢個和牛係相對稀有嘅部位,唔會好肥膩,肥瘦均勻,好正
- 肉質好鮮嫩,美味多汁,連wasabi食最好味

博多風 五花肉 ($88)
- 肉味好濃郁,厚度都好適中
- 肥瘦比例都好平均,連埋椰菜食,中和番好夾

福岡 唐泊 惠比須燒牡蠣 ($70)
- 牡蠣好大隻,味道鮮甜,一啖食落口好滿足
- 鮮味都非常突出,非常滋味

福岡 志賀島 砂拔蠑螺 ($96)
- 蠑螺係日本直送,超級新鮮
- 蠑螺好大隻,好有咬口,口感十足

博多雞翼 ($68/2 pc)
- 肉質好鮮嫩,肉汁鎖住喺入面,一啲都唔會乾,食到舔舔脷

銀帶鯡魚干 ($78)
- 鯡魚干好香口,連埋甜甜嘅醬一齊食,好夾好惹味

辛味噌燒飯團 ($38)
- 辛味噌辣辣哋,好惹味

梅紫燒飯團 ($38)
- 味道酸酸甜甜,好特別

奧八女 煎茶 ($28)
- 茶味非常香濃,好高質

奧八女 紅茶 ($28)
- 味道清香,好好飲

整體食物質素超高,前菜好多樣化,種類好多,非常好味,尤其係鬼瓜螺,好少地方可以食到,而且值得一讚係員工超級貼心,會成日幫你清理同換碟,超級有禮貌同friendly,環境好雅緻,坐得好舒服,食得好開心,超級正😄
和牛牛扒
前菜
  • 和牛牛扒
  • 博多風五花肉
2020-11-21 43 浏览
今日細女帶我去尖沙咀食好嘢⋯⋯爐端燒😍。餐廳裝修雅致,入門係L型吧枱,可近距離觀賞廚師手藝。入座後侍應即時奉上2杯冰綠茶😄,這是日本餐廳招待貴賓的方式呢👍👍。今晚由前菜到甜品,品嘗咗好多不同款式的,用我有限記憶,揀左幾款分享😄前菜有6款~有熱食有冷盤,其中之一嘅鬼爪螺,我特別喜歡,細細隻好鮮甜😋,好少餐廳有呢👍燒椎茸~大大隻椎茸上洒上勁多木魚,入口好濕潤,菇味清香😄博多雞翼~珍寶size的,超巨大,帶焦香,食雞翼都可以啖啖肉😍這2款最適合佐酒🍶銀帶鯡魚乾~細細條,燒得香口但唔會乾爭爭,慢慢細嚼滋味無窮😋😋日本叉牙魚乾~預先利用一夜干的方式處理,再將美味魚種燒至甘香👍甜品~焦糖布甸🍮十分滑溜,動感十足,甜度適中😋以上只係其中一少部分,美味十分😄😋
今日細女帶我去尖沙咀食好嘢⋯⋯爐端燒😍。

餐廳裝修雅致,入門係L型吧枱,可近距離觀賞廚師手藝。

燒椎茸~大大隻椎茸上洒上勁多木魚,入口好濕潤,菇味清香😄

這2款最適合佐酒🍶

甜品~焦糖布甸🍮
十分滑溜,動感十足,甜度適中😋

以上只係其中一少部分,美味十分😄😋
1K
與好姊妹慶生一定要最好的,今次選擇了去一間高質的「博多·爐端燒」, 居酒屋位於尖沙咀金巴利道82A-84A金閣大廈地鋪。究竟爐端燒是什麼,其實是江戶時代日本漁民在海灘上漁獲後就地煮調,食物在火爐上燒烤,一邊燒一邊與客人飲酒聊天,這是爐端燒的起源。居酒店有一位來自福崗的大師傅,所有食材大部分都由日本空運到港,爐端燒由福崗大師傅負責,烹調手法保留著福崗風味。菜單上有一頁是「本日之萬菜」,有十款或以上萬菜選擇,每星期就會更新菜式,每次幫襯都帶給客人新驚喜。好姊妹生日一定食得盡興,點了前菜、海鮮、肉類、蔬菜、飯糰及甜品。首先前菜共六款,我個人喜歡「牛蒡蓮藕」「沙律醬西蘭花」,最特別「鬼爪螺」,在日本或韓國會常見,但在香港就比較罕見, 鬼爪螺內裡很有海水,肉腍味清甜,海水味也很濃。「志賀島砂拔螺」螺肉厚實,煙韌有嚼勁。「福岡惠比須燒蠔」微微輕燒後,蠔味更鮮甜,海水味濃郁。「塩燒銀帶鯡魚干」略偏帶鹹,惹味香口,佐酒一流。「燒白蘆筍」脆爽清甜,果然是優質靚荀。「甜白粟米」燒後灑上少許海鹽 ,甜中帶微鹹,二種味道層次。「燒冬菇」菇味香濃,鮮味多汁。「博多風地雞雞頸肉」本人第一次食,絕對是很有驚喜,肉質

鬼爪螺

志賀島砂拔螺

「志賀島砂拔螺」螺肉厚實,煙韌有嚼勁。

福岡惠比須燒蠔

「福岡惠比須燒蠔」微微輕燒後,蠔味更鮮甜,海水味濃郁。

塩燒銀帶鯡魚干
「塩燒銀帶鯡魚干」略偏帶鹹,惹味香口,佐酒一流。

燒白蘆筍
「燒白蘆筍」脆爽清甜,果然是優質靚荀。

甜白粟米
「甜白粟米」燒後灑上少許海鹽 ,甜中帶微鹹,二種味道層次。

燒冬菇
「燒冬菇菇味香濃,鮮味多汁。

博多風地雞雞頸肉

「博多風地雞雞頸肉」本人第一次食,絕對是很有驚喜,肉質爽口,有雞肉香,沾上生雞蛋的醬汁後更增滋味, 千祈不要錯過。

招牌博多雞翼
「招牌博多雞翼」肥美超大隻,雞皮香脆,雞肉嫩滑,招牌菜冇得輸。

五花腩
「燒五花腩」肉質爽脆,五花腩一層肥一層瘦,層次分明,雖然入口已油脂滿滿,但一點都不覺油膩。

辛味噌燒飯糰
「辛味噌燒飯糰」飯有微微焦香,這飯糰有二種口味,先是吃到香濃的味噌醬,之後帶刺激的辛辣感。

茶漬燒飯糰
「茶漬燒飯糰」飯糰燒香後放在碗上,加上熱湯味更香甜, 茶漬控必吃選。

天神布甸
「天神布甸」布甸滑溜,焦糖甜香,蘸點少許鹽後, 鹹甜交集,很不錯。

星野村屋綠茶布甸
「星野村屋綠茶布甸」綠茶味清新,一點都不甜,紅豆蓉很夾綠茶布甸,值得一試。
鬼爪螺
志賀島砂拔螺