2017-12-30 89 浏览
Definitely the best ramen in Hong Kong!豬骨湯味好濃,食完唔會口渴,食得出個湯係冇加過任何味精。肉亦都好好,唔會太肥,亦唔會太韌。Size適中,好夠食!

豬骨湯味好濃,食完唔會口渴,食得出個湯係冇加過任何味精。
肉亦都好好,唔會太肥,亦唔會太韌。
Size適中,好夠食!

2017-12-27 100 浏览
過了10點在銅鑼灣真係唔知食咩好,突然醒起好耐無去別天神食,就去啦!無咩地方好選擇,呢間水準不嬲都高!兩個人去,一個叫豚骨湯拉麵套餐,一個叫豚骨湯拉麵。套餐:$105 淨麵:$75共$180水準依然保持,濃湯:豬骨+純水麵質:不太軟溫泉蛋:蛋黃有蛋味豚肉:厚薄剛好,肉味不會太濃木耳、蔥:襯托不錯還有調味架:辣芽菜、拉麵汁、蒜蓉(超濃味的蓉)、拉麵胡椒、七味粉有冰茶或水選擇原來套餐先有蛋,我和男朋友每人分一半溫泉蛋,好好食!好享受每次食呢個拉麵。
過了10點在銅鑼灣真係唔知食咩好,
突然醒起好耐無去別天神食,就去啦!
無咩地方好選擇,呢間水準不嬲都高!

兩個人去,一個叫豚骨湯拉麵套餐,一個叫豚骨湯拉麵。
套餐:$105 淨麵:$75
共$180

水準依然保持,
濃湯:豬骨+純水
麵質:不太軟
溫泉蛋:蛋黃有蛋味
豚肉:厚薄剛好,肉味不會太濃
木耳、蔥:襯托不錯
有冰茶或水選擇

原來套餐先有蛋,我和男朋友每人分一半溫泉蛋,好好食!
好享受每次食呢個拉麵。

豚骨湯拉麵
2017-12-26
宵夜
豚骨湯拉麵
  • 龍蝦沙律
2017-12-22 48 浏览
去覓食,饑腸轆轆時經過這家拉面小店,看到不用排隊,想都沒想就進去了。一個女的點了拉面+餃子的套餐。湯底不過不失,面也挺好,至於那兩塊肉就有點硬,溏心蛋最好吃。餃子也就那樣。份量的話,剛好,男的估計要加面了。
位於銅鑼灣的別天神,是一間我很喜歡的日本拉麵店。曾因為別天神跟男朋友結緣,今天快要到他的生日,便帶他來嚐嚐他想吃的拉麵吧。蝦味噌豚骨湯面$89期間限定的蝦味噌豚骨拉麵,嚐過一次後,保證你愛上阿。豚骨湯底以100%的豚骨和純水製成,經過長時間的烹煮,奶白色的湯頭濃香白滑,沒加入仼何奶類食物,並有像奶一樣的滑溜。湯頭面微微結成黏膜,入口香濃,豚骨甘甜,加入蝦味噌,更加濃郁惹味阿。叉燒一共兩片,薄切大片,質感軟熟,跟湯頭同吃更好阿。拉麵是幼身白麵包,麵條爽滑,掛上湯汁,非常好吃阿。小龍蝦蟹子沙律$35一小球的沙律內,竟然有滿滿的龍蝦,實在令人興奮。龍蝦肉彈牙爽口,蟹子卜卜脆,放上紫菜上又是另一吃法。
位於銅鑼灣的別天神,是一間我很喜歡的日本拉麵店。

蝦味噌豚骨湯面$89

湯頭面微微結成黏膜,入口香濃,豚骨甘甜
,加入蝦味噌,更加濃郁惹味阿。

叉燒一共兩片,薄切大片,質感軟熟,跟湯頭同吃更好阿。

拉麵是幼身白麵包,麵條爽滑,掛上湯汁
,非常好吃阿。

小龍蝦蟹子沙律$35

一小球的沙律內,竟然有滿滿的龍蝦
2017-12-05
我係拉麵愛好者,凡係日本美食,我都愛,至於日本女人⋯呢度唔講呢衰野。聽聞呢間拉麵幾出名,但我食野好少聽人講,通常自己試先知。一睇餐牌,正路,選擇唔多。揀最平個套餐試一試水溫先。別天神套餐套餐配餃子。餃子不過不失,稱不上驚喜,又未至於差,足料但食落不會狂拍掌,感動到喊個種。至於拉麵,湯底幾濃稠,不錯。麵條都是麵條味,不會老吹到頂級麵。溏心蛋幾香,差燒,打錯,是叉燒。幾軟腍,無渣,不俗。呢間拉麵整體平穩,不見驚喜。拉麵個湯底好,一般都不會難食,咁多好評只可以推論d人前世未食過好食拉麵?

聽聞呢間拉麵幾出名,但我食野好少聽人講,通常自己試先知。

一睇餐牌,正路,選擇唔多。

揀最平個套餐試一試水溫先。

2017-11-08 62 浏览
This is a a no frills kind of ramen place. He restaurant is very small and the seats are rather uncomfortable with no service. You also have to prepay before you eat. The broth is nice and thick and I like th fact that it’s made naturally woh no msg. I’d probably be back again.
2017-11-05 85 浏览
間中想食拉麵都會諗起博多拉麵別天神,舖頭細細,但好有博多拉麵風味,九洲拉麵嘅特色係麵質好幼細,好吸湯嘅精華,所以湯底真係好重要。我就點左豚骨湯麵$75,同桌點左套餐$105,價錢銅鑼灣區算是合理而呢到標明唔加味精同奶製品,食完的確唔口渴,果然係百分百嘅豬骨湯底,夠晒濃郁又唔會過分油膩麵質爽口唔會過淋或過硬,又唔會痴埋一舊溏心蛋有溏心嘅質感,完全吸收晒香濃嘅醬油,味道同口感都做得出色套餐包一份小食,我地就點左餃子,煎得好香,餡料好充足,味道唔會太咸,沾小小醬油黎食,真係好正!

麵質爽口唔會過淋或過硬,又唔會痴埋一舊

2017-10-23 122 浏览
講真,我都算鐘意食拉麵食之前都對佢冇期待但次次行過都想試所以上次打風前一晚既星期六去試一次果然,連我太太食到個蝦膏味之外乜味都冇係個沙律 ok 不過呢 d 都唔係重點大家睇下第三幅圖頂個盒係大豆芽中間果兩盒係粟米同櫻花蝦全部冇用蓋封好佢呢間係開放式店舖,開放式廚房出面係告士打道都唔好好做好衛生問題真係多 x 謝哂
講真,我都算鐘意食拉麵
食之前都對佢冇期待
但次次行過都想試
所以上次打風前一晚既星期六去試一次
果然,連我太太食到個蝦膏味之外乜味都冇
係個沙律 ok
不過呢 d 都唔係重點
大家睇下第三幅圖
頂個盒係大豆芽
中間果兩盒係粟米同櫻花蝦
全部冇用蓋封好
佢呢間係開放式店舖,開放式廚房
出面係告士打道
都唔好好做好衛生問題
真係多 x 謝哂
2017-10-14
2017-10-09 119 浏览
上星期二,有點掛念日本的味道,於是相約朋友一同到博多別天神尋找九州拉麵的美味。 甫一進店,便發現店鋪不大,bar枱能坐五到七人、bar枱以外的枱大概只有三四張,很有博多街頭隨地選一間拉麵店的裝潢。而食物方面,店子專注於兩款拉麵,我和友人一人選了一款拉麵套餐。小食而是有兩款可供選擇。我點的是蝦味噌豚骨拉麵,要力推👍🏽有全隻的溏心蛋,厚厚的豚肉(不是hea食客的),大量粟米,還有紫菜,加上大量細細的蝦乾,夫復何求啊!另外,友人點了原味的,大量的木耳絲,與上一款拉麵同樣有水準。值得一提的是,這店的白湯是完全由豚骨與水熬成的,不加任何味精。在這什麼都講好味的時代,做到美味與無添加並重真的很難得最後是這兩款小食,要推的是這小龍蝦蟹子沙律,真的有料到!有咬口,是小龍蝦的口感,可以加上紫菜包著吃,一啖沙律一啖紫菜亦得如加餃子也很划算,因為有四隻,而且好足料,內裏是菜與肉,食過拉麵再吃這個真的會飽哂

我點的是蝦味噌豚骨拉麵,要力推👍🏽
蝦味噌豚骨拉麵(蝦味噌拉麵套餐)

豚骨湯麵(別天神套餐)

小龍蝦蟹籽沙律

餃子
蝦味噌豚骨拉麵(蝦味噌拉麵套餐)
豚骨湯麵(別天神套餐)
小龍蝦蟹籽沙律
2017-10-06 75 浏览
今日老公話想食拉面,登龍街的又試得7788, 晌openrice 見到呢間都幾高分。一於黎試下啦。舖頭唔算難搵,成日覺得呢款裝橫的小店好有日本拉面的特色,吧枱形式可以望住師傅造面。怕多人一放工6:30pm已經黎到,好在只有三四人用膳中,咁我地都坐低睇食乜喇。教埋你點配搭搵出合適你的口味餐牌主要得兩款面,豚骨湯面同蝦味噌豚骨湯面。咁兩個人就叫晒兩款黎試下啦。因為想有溫泉蛋,所以兩款都叫左套餐,即係加$30多溫泉蛋同4隻餃子我個面黎左,佢個湯真係好奶白色,但一d 都唔油膩蝦味噌呢款相對濃味餃子不錯,菜肉餃子。老公話呢支拉面胡椒加左落拉面能夠提升佢的味道,大家不防一試。

教埋你點配搭搵出合適你的口味

餐牌主要得兩款面,豚骨湯面同蝦味噌豚骨湯面。
咁兩個人就叫晒兩款黎試下啦。

豚骨湯面

我個面黎左,佢個湯真係好奶白色,但一d 都唔油膩

蝦味噌豚骨湯面

蝦味噌呢款相對濃味
餃子

餃子不錯,菜肉餃子。

豚骨湯面
蝦味噌豚骨湯面
2017-10-05 42 浏览
因為今晚在銅鑼灣開完會,開完已經7點多。突然又想吃拉麵,所以來到了這間拉麵店試試。拉麵店不算很大,但整晚也坐滿了人。這間拉麵店有兩個套餐一個是別天神套餐一個是蝦味噌套餐。最後我點了一份別天神套餐。其中有豚骨拉麵,豚骨湯底十分濃郁,而且沒有味精。拉麵的麵質十分彈牙,叉燒也很香。小食方面我點了餃子,餃子總共有四隻,煎得十分香。這個套餐總共$105,吃完這份晚餐,十分滿足,下次一定會再來試試蝦味噌拉麵。

這間拉麵店有兩個套餐一個是別天神套餐一個是蝦味噌套餐。
最後我點了一份別天神套餐。

小食方面我點了餃子,餃子總共有四隻,煎得十分香。

2017-10-01 511 浏览
週四晚o既大型舞會前,小肥先與兩位舞友喺其酒店附近間「博多拉麵別天神」食拉麵,補充定體力。喺門外等咗一陣,三口子好快就有位坐,為求速戰速決,故亦懶理要分開入座。感覺上「博多」銅鑼灣間分店比灣仔間大,不過食客都係圍繞著中央個開放式廚房坐,餐具、醬油、茶水均為自助式。頭頂同樣擺放著紙巾任用。一頁餐牌只有中文同日文,幸好兩位外籍友人都懂得看圖點菜,溝通上總算冇乜大問題。別天神套餐($105)之餃子:跟餐o既餃子每客有四隻,皮薄餡嫩,簡單味佳。小龍蝦蟹子沙律:同樣點咗個套餐o既好友就揀咗食小龍蝦蟹子沙律作小食。佢大讚用紫菜包住個小龍蝦蟹子沙律黎食,效果香脆又清涼,感覺好新穎咁話。別天神套餐($105)之豚骨湯麵:湯麵濃郁o既湯底甜美可口,而且一啲都唔油膩。幼幼o既麵條軟硬適中,兩片大大塊豚肉則軟腍柔潤,極易入口。湯料中o既香蔥及雲耳亦爽脆非常。吃畢腸胃實感大滿足!
頭頂同樣擺放著紙巾任用。
套餐之餃子
,感覺好新穎咁話。
套餐之小龍蝦蟹子沙律
別天神套餐($105)之豚骨湯麵湯麵濃郁o既湯底甜美可口,而且一啲都唔油膩
豚骨湯麵
幼幼o既麵條軟硬適中,兩片大大塊豚肉則軟腍柔潤,極易入口。
湯料中o既香蔥雲耳亦爽脆非常
豚骨湯麵
吃畢腸胃實感大滿足!
2017-09-28
套餐之餃子
2017-09-25 54 浏览
我對別天神拉麵其實唔係好熟只係落銅鑼灣時唔知食咩好亂咁行而發掘出黎,但唔search 唔知原來佢都好出名😲鋪頭既感覺仿如置身日本拉麵鋪,坐位裝修等等都同日本差唔多。其實佢menu 唔係好多,麵就得2款-豬骨湯麵同蝦味噌䐁骨湯麵,仲有餐揀就係其中一款麵再加餃子或小龍蝦蟹子沙律,無啦。咁對於我黎講餐加4隻餃子梗係唔夠啦🤔,所以我就單叫左豬骨麵同埋6隻餃子嘞。首先講佢既拉麵,湯底好濃,叉燒夠滑同入味,讚 👍🏻同係日本食果啲並不多。 而餃子都算不錯但話好出色又唔係,算不過不失啦。總括黎講,拉麵係Ichiban,大家經過不妨去試下。😋
午餐
2017-09-04 1838 浏览
其實我在試食銅鑼灣告士打道「博多拉麵別天神」之前,其實本來是想光顧上環另一間麵店「無X家」的,奈何我去到上環「孖沙街」時,才發現「無X家」沒有開門營業,我百思不得其解,直到今日我上網才發現,原來「無X家」逢星期日休息,我忿極而嘆,嘆甚於憤。我無奈期間,突然想起銅鑼灣還有一間日本拉麵店,關注了很久卻忘記了幫襯。是因緣際會也好,是記不起的事突然想起也好,我惟有坐上港鐵,趕到銅鑼灣,找這間本來被我遺忘,忘記很久的博多拉麵店。這間銅鑼灣日本拉麵店「博多拉麵別天神」,我曾經多次跟它擦身而過,多次路過卻對它視而不見。第一次因為雪糕蜜瓜包,第二次因為「別天神」旁邊的茶餐廳「讚X廚房」,結果第三次我才真正吃到「別天神」的拉麵。「博多拉麵別天神」的店舖面積不算很大,座位只有廚房對出吧台幾個位而已,我坐上店舖門口旁邊的座位,還要用餐之前先付款購票,大概是店舖太小沒門口,店員怕有任何「意外」,為安全計只能讓日本拉麵店沿用快餐店模式,先錢後貨。「博多拉麵別天神」不單止賣的拉麵款式不多,就連拉麵以外的小食,亦僅限於煎餃子和「小龍蝦蟹籽沙律」兩種而已。就算你乾脆直接選擇「別天神套餐」或「蝦味噌套餐」,結果你還是要

「博多拉麵別天神」不單止賣的拉麵款式不多,就連拉麵以外的小食,亦僅限於煎餃子和「小龍蝦蟹籽沙律」兩種而已。就算你乾脆直接選擇「別天神套餐」或「蝦味噌套餐」,結果你還是要從兩種小食之中作出抉擇。

我望着「博多拉麵別天神」的餐牌,餐牌又要迫我「二選一」。我主觀感覺小龍蝦蟹籽沙律材料單薄,會有吃不飽的問題。結果我還是選擇,比較傳統的小食煎餃,「別天神套餐」價錢跟散點比較,其實價錢沒有太大分別,只是平兩三塊錢而已。
別天神套餐

「博多拉麵別天神」的廚房朋友,先為我完成了豚骨湯麵,豚骨湯麵的材料,跟大部分拉麵店的豬骨湯拉麵都差不多,豬肉叉燒、溏心蛋、木耳和蔥花都一應俱全。「博多拉麵別天神」拉麵最與眾不同就是湯底呈極濃厚的奶白色。

根據我在「博多拉麵別天神」店內所見所聞,他們的湯底好像用上以「壓力煲」的方式去熬煮,所以湯底呈現了奶白色的顏色,和極濃厚豬骨味道的湯底,是其他拉麵店的豚骨湯拉麵無法比擬的地方。

雖然我不屬於熱衷食豬肉的人,對豬骨湯底拉麵的興趣亦不及雞白湯那麼濃厚,但是不得不承認,「博多拉麵別天神」的豬骨湯底味道真的很濃很有鹹鮮味,即使吃到最後,把剩下的湯底喝光,速度亦比平時吃豬骨湯底拉麵快。

相對於「博多拉麵別天神」的壓縮濃郁豬骨湯底,豚骨湯麵其他的配料,相對之下的代表性就沒有湯底那麼重要,但亦不乏值得介紹的地方。

例如豚骨湯麵面頭的木耳絲,不知道為什麼,我總是覺得,「博多拉麵別天神」廚房朋友放木耳絲時很重手,木耳絲幾乎浸滿拉麵湯底的每一處。而且木耳絲口感很爽脆,甚至比拉麵更爽口。

等到我的豚骨湯拉麵吃到接近一半左右的時候,廚房朋友亦終於完成煎餃子,一共四隻的煎餃子平排放在餐碟上,餐碟經過設計,餐牌角落位置留有放醬油的位置,這樣吃餃子比平時來得方便。

另一方面,「博多拉麵別天神」的煎餃子造型很飽滿,因為餃子內塞滿了很多餡料,蔬菜佔了菜肉餡的很大比例位置,令煎餃子吃起來感覺比較健康。

再把煎餃沾上醬油,醬油裡面的鹹鮮味,令餃子變得更有醬油鹹味,每一口煎餃感覺都很香口。

吃完煎餃子後,我繼續食剩下的豚骨湯麵,「博多拉麵別天神」的麵條口感屬於中等,雖然不算很有口感,很麵條配上濃郁的壓縮豬骨湯底,麵條充滿了豬骨湯底的濃郁味道,如果我不是每次要咀嚼廿次的話,一次過吸吮麵條入肚內應該是最佳食法。

「博多拉麵別天神」位豬肉叉燒雖然不是「霸X拉麵」的厚身灸熱叉燒,但是豚骨湯麵叉燒,出奇地口感很軟熟。可能是壓縮煲烹煮出來的效果,所以瘦肉叉燒的口感出奇地不會太硬,而且很軟熟兼入湯味。

最後吃完「博多拉麵別天神」後,我想店員給我收據,好讓我留下存記,方便將來寫食評時使用。「博多拉麵別天神」的收據出奇地竟然是,很濃厚日本懷舊風格的手寫收據,這個可能是我在「博多拉麵別天神」的最大收獲。

或許「博多拉麵別天神」的拉麵,未必是我吃過最好味的日本拉麵,但是他們的壓縮濃郁豚骨湯底,可能是我喝過最濃郁的拉麵湯底。雖然「博多拉麵別天神」豬肉叉燒雖然還未能與「霸X」的厚叉燒看齊,但亦不是一般的薄裝豬肉叉燒。

還有「博多拉麵別天神」那張手寫,很有日本餐廳風格的懷舊收據,這個是我吃過的拉麵史之中,最值得留為記念,千金難買的拉麵紀念品。
2017-08-20
2017-09-03 84 浏览
別天神係我其中一間最愛的日本拉麵,別天神的套餐非常抵食,包括一個拉麵,一個沙律或餃子,蟹子沙律非常推薦!套餐只係105元-115元, 食完通常非常滿足,而且他們有水提供或茶提供