2019-08-04 22 浏览
在銅鑼灣行街行到6點,覺得肚餓,就去咗世貿隔離街嘅博多拉麵別天神度醫肚。這家間店嘅格局同日本地道嘅拉麵店好似,座位唔多,全部係吧枱位,可以睇到廚是師幫客人整拉麵嘅過程。入去之前,可以在未來嘅餐券機到買飛先,再入去就座。我哋叫咗個二人拉麵餐。二人餐分別有兩碗拉麵同兩個小食,小龍蝦蟹子沙律有5-6塊紫菜包圍着,係用嚟俾你包住小龍蝦沙律食的,兩樣一齊食味道好夾。啖啖都食到小龍蝦肉、蟹肉、蟹子,好味道呢!另一款小食煎餃子,味道都10分唔錯呢,皮薄餡靚!蝦味噌拉麵係我最愛,湯底夠濃夠鮮味,飲個不停口。拉麵上有兩塊叉燒,又有溫泉蛋,兩樣味道都唔錯。拉麵係幼身果種,口感唔軟,唔錯。店的豬骨湯是用100%豚骨用壓力鍋長時間熬制,無味精無乳制品成分,但依然creamy味濃。一樣有兩塊叉燒和溫泉蛋。比蝦味噌拉麵少左粟米同紫菜,但就多左木耳。