今晚收工遲左所以喺公司附近食,行到去大館附近見到呢間博多拉麵,見到入邊好有日本嘅感覺,我又好耐冇食拉麵,就決定入去解決今晚嘅晚餐啦。呢間拉麵店只有兩個湯底,分別就係豚肉湯底同埋蝦湯底。如果叫套餐,跟既前菜亦都係只有兩款,分別係沙律同埋餃子。我就揀咗別天神套餐($105),豚肉湯底同埋小龍蝦蟹籽沙律。首先嚟咗個小龍蝦蟹籽沙律,食落真係淡淡肉,仲有啲蟹籽添,用紫菜包起嚟食,口感非常豐富。跟住就坐喺度睇住廚師整拉麵,大概10分鐘就有得食啦。個拉麵超足料,兩塊叉燒差唔多有一個手掌咁大,仲有一隻流心蛋,當然仲有平時嘅拉麵配料。呢度有好多款調味料可以落,牆上仲貼住指示教你點樣調味。我貪得意就全部都試吓,發現幾鍾意個七味粉同埋芝麻,落咗之後真係味道昇華。個豚肉湯底好香濃,係唔落奶類製品下都做到咁嘅效果,真係厲害。呢度標榜係冇落味精,只係豚肉同埋水,所以食完都冇話好口渴,唔需要叫嘢飲都非常之滿足啦。

跟住就坐喺度睇住廚師整拉麵,大概10分鐘就有得食啦。

呢度有好多款調味料可以落,牆上仲貼住指示教你點樣調味。

2019-07-11
  • 豚肉拉麵
  • 小龍蝦蟹籽沙律
2019-07-11 573 浏览
去完日本旅行真係對日本美食念念不忘,記得果日食茶記經過呢間拉麵店,鋪面同日本拉麵店一樣咁滯,於是放工即刻過去食~呢度買野食都同日本一樣禁機買既~入面既裝修都同日本一樣~真係好似冇離開過日本咁~食物方面只有兩款拉麵同兩款小食選擇,套餐都係呢四款,所以我地一於叫哂兩個套餐試哂佢~別天神套餐拉麵係豚骨湯底既叉燒拉麵,配料附有一大塊紫菜、溏心蛋、木耳、蔥同埋粟米~等緊既時候已經見到店入面寫住湯底係100%豚骨+純水製成,不加味精純天然~望落個湯底真係乳白色好吸引,可能因為冇加味精,湯底味道較平時食既拉麵冇咁濃同咸,唔會勁口渴要飲水~而叉燒有兩件,夠大塊亦燒得幾香,麵質比日本食既冇咁彈牙但以係香港同類店舖黎講已經相當優秀~呢個餐配左餃子作為小食~餃子有6件,煎得夠香口,餃子最好有人share,如果唔係食完拉麵再食6個餃子會好飽~蝦味噌套餐呢個拉麵係用左蝦味噌豚骨湯底製成,配料同豚骨湯拉麵一樣,有好多栗米~不同之處係多左d櫻花蝦,食落湯底比豚骨湯拉麵更濃,但同樣唔會有過咸同口渴既情況出現!唔錯!特別要讚下隻溏心蛋~好濃蛋味,溏心造得好好,口感好正~而配呢個餐既小龍蝦蟹子沙律都好特別,配左幾塊紫菜,

蝦味噌套餐

而配呢個餐既小龍蝦蟹子沙律都好特別,配左幾塊紫菜,用黎夾住d沙律食,而沙律當中真係食到小龍蝦肉,不過份量少左d~

整體黎講係度食野真係快靚正~唔使諗咁多而且食物好快上檯,環境又舒服,唔錯!

2019-07-06 51 浏览
想不到別天神開分店的速度那麼快,現在連中環都有了,不過最怕的就是分店開得多了,水準就得參差。每次來都是要一個原味和櫻花蝦湯底,再配沙律和餃子。這裏的蝦沙律仍是那麼好味,大大塊的蝦肉配上紫菜,又是一個美味的開始。餃子雖然不是自家製,而且在超級市場可以買到,但係還是忍不住要點。當拉麵上的時間,他的賣相和平日一樣,沒有亂糟糟的感覺,湯底仍是那麼的出色,豬骨的香味滲進了每一個味蕾,麵質依然是那彈牙的口感。加了櫻花蝦的那一個就是原味拉麵上面加一些櫻花蝦,但就是這麼簡單的配搭,但是出來的效果就是那麼配合得天衣無縫。真是慶幸這裏的水準還是做得那麼穩定。

這裏的蝦沙律仍是那麼好味
,大大塊的蝦肉配上紫菜,又是一個美味的開始。

,豬骨的香味滲進了每一個味蕾
,麵質依然是那彈牙的口感。

真是慶幸這裏的水準還是做得那麼穩定。

2019-07-04 212 浏览
近排特別喜歡食拉麵,於是就查看一下平時活動範圍有沒有特別的拉麵店可以一試。上班的位置在中環區,碰巧今晚約了另一半,那就擇日不如撞日,今晚就吃碗拉麵吧。於中環擺花街那邊,找到一間叫做「博多拉麵別天神」。曾聽說日本的博多天神拉麵是非常出色,那就看看這間「別天神」會否更特別呢。拉麵店為傳統日式裝潢,即是以一行Bar 檯形式,面對拉麵師傅以及廚房。點餐則在門口的食券機處理,冰水冰茶全自助,我較喜歡這個style,非常方便。既然來得拉麵店,除了要品嚐日式拉麵之外,小食當然亦不可以放過。我們想好之後就往食券機下單,很有日式風格。為免在點餐機前擾攘太耐,其實拉麵店亦有一個餐牌,可以先拍個照,在座位上先選擇。可見別天神主推兩款拉麵和兩款料理,那我和另一半就剛好一人一款,配個套餐,那就非常配合。● 1. 別天神套餐 (配日式餃子), $105作為拉麵店首推,並且以店名為名的別天神拉麵,自然對它的期望非常之高。別天神拉麵又為豚骨拉麵,只是套餐配上多一份日式煎餃,所以如果想單吃的話,其實就可以單點一個豚骨拉麵,不過就須另加溏心蛋。賣相一流,而湯底就比較偏白,異於平常。嗜一口拉麵湯底,湯底簡直就如老火豬骨湯一
● 1. 別天神套餐 (配日式餃子), $105
作為拉麵店首推,並且以店名為名的別天神拉麵,自然對它的期望非常之高。別天神拉麵又為豚骨拉麵,只是套餐配上多一份日式煎餃,所以如果想單吃的話,其實就可以單點一個豚骨拉麵,不過就須另加溏心蛋。賣相一流,而湯底就比較偏白,異於平常。嗜一口拉麵湯底,湯底簡直就如老火豬骨湯一樣非常濃郁,其清澈而奶白的湯色,入口膠質豐富,未食拉麵已經飲了差不多一半豬骨濃湯。加上,日式叉燒亦煎得非常均勻,不過肥不過瘦,混上豚骨湯味道變得更為濃郁。靚的湯底就是拉麵的靈魂之處。
別天神套餐
其次,日式餃子亦煎得香口,作為小食就最好不過。
● 2. 蝦味噌套餐 (配小龍蝦蟹子沙律), $115
另一半就點了蝦味噌套餐,其實即是蝦味噌豚骨拉麵。這個就比別天神貴$10,應該就差了櫻花蝦的分別。所以蝦味噌拉麵湯底的顏色就比先前的較深,味道除有豚骨的基礎之外,還多出了一份櫻花蝦的鮮味。櫻花蝦為拉麵提供了香香酥酥的感覺,脆脆的口感為拉麵帶出了多一份特別之處。
蝦味噌套餐
這個套餐,伴隨的小食料理就是小龍蝦蟹子沙律。另一半建議將紫菜包裹著小龍蝦蟹子沙律,香脆的紫菜包上清甜的沙律,感覺絕對比分開單吃的更為吸引。
小龍蝦蟹子沙律
點兩份拉麵的好處就是可以作比較,雖則蝦味噌拉麵多了櫻花蝦,但我卻認為原味的豚骨拉麵較為特別,味道純樸一點。拉麵店還提供各式各樣的調味品,供食客自由選擇。我就建議大家先品嚐一下原汁原味的湯底,再考慮要不要另作調味。
整體來說,別天神拉麵確實非常特別,其湯底更是「別」中之「別」,絕對無改錯名字。
2019-07-04
2019-07-04 27 浏览
#博多拉麵別天神 (中環)中環擺花街12-16號合成商業大廈地下3號舖-----由於工作限制 平時B仔同同team同事無得係同一個時間食lunch~ 所以今日收工之後就約埋一齊食個Dinner 傾下少女心事😂 呢間拉麵店有好多分店 中環分店店鋪面積唔算好大 但環境舒服 無豚王一蘭個D咁多人咁逼 風格好日式 作為傾計地方幾唔錯 除左環境之外 點餐方式亦非常日本 先係食卷機點完你想食咩之後 再將票據攞入去比入面櫃檯嘅員工~然後就可以坐係到等食-◆別天神套餐配餃子($105) 餃子一共有4隻 餃子皮帶微脆 雖然唔算好香口 但感覺健康 裏面嘅豬肉餡調味適中 肉汁滿滿 而所謂嘅別天神套餐其實就係豚骨白湯拉麵加溏心蛋 白湯湯底係成碗拉麵嘅靈魂所在 湯色奶白 每滴湯汁都係豬骨嘅精華所在 滿滿骨膠原 味道香醇得黎無咩油脂 而叉燒就幾厚切 肥瘦比例大概係3比7 多瘦少肥 要減肥嘅女仔or追求健康嘅人會中意 配搭埋爽脆嘅木耳絲 香甜流心嘅溏心蛋 硬度適中嘅拉麵 整體無論口感味道都算高質-◆蝦味噌套餐配小龍蝦蟹子沙律($115)湯底帶少少蝦油 細細品嘗 會先食到鹹味 再食到微微蝦ge鮮甜味 拉麵上有好多櫻花
#博多拉麵別天神 (中環)
中環擺花街12-16號合成商業大廈地下3號舖
-----

◆蝦味噌套餐配小龍蝦蟹子沙律($115)湯底帶少少蝦油 細細品嘗 會先食到鹹味 再食到微微蝦ge鮮甜味 拉麵上有好多櫻花蝦🌸同粟米 食落感覺同別天神套餐幾唔同 各有特色(不過B仔個人更愛豚骨湯ge濃郁豚脂味🐷)另外小龍蝦蟹籽沙津入面嘅蟹籽份量好多 口感豐富 食落帶少少wasabi味 冰涼中帶一點辣 幾有趣

♥︎自家辣芽菜加落拉麵入面爽辣得黎唔搶拉麵濃湯味 中意食辣可以試下~
👶🏻B仔整體評價:8/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:7.5/10個👍🏻
👶🏻B仔環境評分:7.5/10個👍🏻
(坐幾耐都唔趕客)
👶🏻B仔味道評分:8/10個👍🏻
(個人更愛豚骨湯)
👶🏻B仔回頭機會:8/10個👍🏻
(約朋友傾計唔錯)
#swallowhongkong
跟住我一齊吞食香港啦!🤤
#swallowcentral
2019-07-02 33 浏览
加完班經過見到呢間好有日式風味餐廳,店子細細客人排排坐食拉麵 , 成個感覺就好像置身在日本一樣~客人先在自動售票機選擇拉麵及付款, 至到7月尾還可以儲印花換幪面超人禮品。 我點了別天神套餐蝦味噌豚肉湯拉麵加餃子,客人也可自行調配湯底的~ 坐著看到師父把拉麵制作得十分認真,當拉麵 奉上在我的面前時,看到材料十分新鮮,食指大動。日式餃子煎得很香脆兩片叉燒肥瘦分明,豚肉油香。半熟蛋入口即溶日本拉麵煮得很彈牙是正宗的日本拉麵呢, 而蝦湯底十分濃郁惹味,如加上店舖自制的辣芽菜又有另有一番風味。

日式餃子煎得很香脆

兩片叉燒肥瘦分明,豚肉油香。半熟蛋入口即溶

日本拉麵煮得很彈牙是正宗的日本拉麵呢,
2019-06-25
2019-07-02 315 浏览
今日收工又要OT,想快食得來又有質素。同事話同我去食拉麵,填補OT的淒慘。全店其實就只有兩款拉麵,一款是普通豚骨,另一款則是蝦味噌豚骨,最後我同朋友一人叫一款試。套餐包一碗拉麵,半熟蛋一只,沙律 / 煎餃子及一罐汽水,凍麥茶和凍水是免費提供的。✔️豬骨湯拉麵豬骨湯強調是自家製,豬骨味特濃,可以看得出乳白色既豬骨濃湯。最驚喜係溫泉蛋,蛋黃味濃厚而且香滑,整到好彈,好好味。✔️小龍蝦蟹籽沙律係我最愛,好食到想encore! 好足料,幾片紫菜配上一球沙律,賣相不俗! 其實可以用紫菜包著沙律同吃,好似壽司一樣。內裡放滿小龍蝦肉,蟹籽等,吃起來清新開胃,配合香脆的!✔️餃子同平時一樣,無乜特別!✔️蝦味噌豚骨拉麵 蝦味湯底好正呀,食完一d都唔口渴,真系0味精!!配料非常出色,糖心蛋真係太有誠意,叉燒入味也軟熟,不過切得較薄,如果厚少少會更完美。不過單計拉麵及湯底,已經令人百吃不厭!我最欣賞係店內隨處可見教食客如何食出隱藏味道的秘笈:就是要利用店內提供既調味料,拉面醬汁,蒜泥,辣芽菜和七味粉,總共有兩種隱藏味道。我就加人大量辣芽菜和七味粉,加入隱藏味道的豬骨拉麵的確別有一番風味,我瘋狂地喜歡上這隱藏味道。

✔️豬骨湯拉麵
豬骨湯強調是自家製,豬骨味特濃,
可以看得出乳白色既豬骨濃湯。
最驚喜係溫泉蛋,蛋黃味濃厚而且香滑,整到好彈,好好味。

✔️小龍蝦蟹籽沙律
係我最愛,好食到想encore!

✔️餃子同平時一樣,無乜特別!

✔️蝦味噌豚骨拉麵

我瘋狂地喜歡上這隱藏味道。每次都可以轉轉口味。

2019-06-19
2019-06-30 41 浏览
今日同男朋友喺中環行街本身諗住去大館行吓但係有好多人 所以最後就打消呢個念頭喺附近行下算啦之後行吓行吓就見到有一間別天神呢間拉麵店我哋一直都想試見到都有幾多分店所以我哋就入咗去食我哋叫咗個別天神套餐首先就有個蝦沙律配紫菜呢啲小食真係好少係拉麵店會出現不過個下口癮都OK嘅而且紫菜嘅數量都幾多之後我就叫咗個櫻花蝦拉麵個面上面有櫻花蝦 增加左口感而且個湯底都有蝦味男朋友就叫咗另一款拉麵好似係豬骨湯底 佢話有啲似忌廉湯好搞笑之後仲食咗個餃子 不過不失
今日同男朋友喺中環行街

之後我就叫咗個櫻花蝦拉麵
個面上面有櫻花蝦 增加左口感
而且個湯底都有蝦味

男朋友就叫咗另一款拉麵
好似係豬骨湯底 佢話有啲似忌廉湯好搞笑

之後仲食咗個餃子 不過不失
2019-06-30 20 浏览
隔了一段時間沒去日本,就會對日本食物泛起陣陣思念。當然拉麵一定會是其中一項至愛⋯格局跟日本一樣,一直排坐位,牆上可掛外套大褸👍自助免費冰水,頂上掛有紙巾盒,同在日本一樣細心👏拉麵🍜嘅靈魂 - 湯底:奶白色豬骨湯,濃厚掛麵,厚切义燒,麵質軟硬適中,配上爽口木耳一起食,絕配。溏心蛋入味軟綿,拉麵不可少😋餃子🥟皮薄餡靚,菜、肉比例恰到好處,肉汁豐富😋自助調味吧:自家調製辣芽菜任食唔嬲,辣味🌶剛好,等待拉麵嘅前菜,傾下食吓⋯

格局跟日本一樣,一直排坐位,牆上可掛外套大褸👍

自助免費冰水,頂上掛有紙巾盒,同在日本一樣細心👏

別天神套餐

餃子🥟皮薄餡靚,菜、肉比例恰到好處,肉汁豐富😋

2019-06-20
2019-06-30 39 浏览
趁放工近近地到了擺花街的別天神拉麵吃個晚餐再回合其他朋友。店內只有幾個吧檯座位、可以看著師傅烹煮食物、甚有日本屋台風味。店外有自助販賣機可以點餐、十分方便。別天神套餐有一客豚骨拉麵和餃子。我加點了一客小龍蝦蟹子沙律、冰冰凍凍又幾好吃!奶白色豚骨拉麵湯底幾濃郁、好多青蔥好香、豚骨亦非常軟熟、拉麵份量亦十分多。友人點的蝦味噌拉麵、有好多小小櫻花蝦乾、味道更鮩美添香氣、仲好多粟米粒、湯底出色、溏心蛋半熟狀態、做得非常好。

2019-06-29 27 浏览
星期五嘅中環比較熱鬧,有很多人準備待發來狂歡。如果想找一個比較寧靜嘅地方,好好地享受一下晚餐,這裏是個好選擇。位於擺花街,別天神拉麵有種隱世的感覺。門口的裝修有濃濃的日本風,裝修簡單。..這裏只有兩款拉麵,分別是「豚骨拉麵」及「蝦味增拉麵」,單買是$75及$85。而加$30就有套餐,套餐包「小龍蝦蟹子沙律」或餃子四隻。在中環地區而言不算貴。..豬骨湯是濃白湯,香濃入味。蝦拉麵的湯底也有豐富的海鮮味。..沙律有幾片紫菜,可以包住小龍蝦及蟹子食,有很多小龍蝦肉及蟹子肉,很足料呢。而且枱上有不同的配料,例如辣芽菜,任食唔嬲。

位於擺花街,別天神拉麵有種隱世的感覺。
門口的裝修有濃濃的日本風,裝修簡單。

餃子
在中環地區而言不算貴。

豬骨湯是濃白湯,香濃入味。蝦拉麵的湯底也有豐富的海鮮味。
豚骨湯麵
蝦味增湯面

而且枱上有不同的配料,例如辣芽菜,任食唔嬲。

豚骨湯麵
蝦味增湯面
2019-06-27 24 浏览
臨近Q2尾,好多朋友(包括本人)都未有福分外遊,命中註定要趕quarter end 所有deadline 😧原本同朋友約好今晚食個拉麵之後再飲返杯,但係朋友太忙而臨時退縮。而我就認為飯一定要食,we live to eat but not live to work! 頂多之後返枱再努力。響擺花街有一間好日式小店feel嘅拉麵店「別天神」,佢係由一個喜歡食博多天神拉麵嘅香港人開,仲專登去日本學藝,將九州博多風味拉麵帶俾香港人。我相信個「別」字係有向博多當地嘅天神拉麵致敬意思吧,呢度就係「別苑」咁。Menu專一,只做豬骨湯拉麵,並冇醬油或味噌湯底(除左蝦味噌on top )。我order左原味加龍蝦沙律。拉麵一上,見到配料好豐富,有黑木耳,溏心蛋,紫菜,香蔥,叉燒。但係食拉麵一定係試湯底先。奶白色湯底濃而不膩,飲得出冇加味精及過多鹽。麵身係九州式偏幼,麵條之間掛倒湯。而麵條唔會油身,討好🤗。軟硬度適中。自助式添加嘅有辣芽菜,蒜蓉,紅薑。調味料則有芝麻,胡椒粉,七味粉及拉麵醬。客人可自己玩mix and match. 我加左辣芽菜同七味粉,令清甜嘅湯多左一份爽辣。配菜亦山色新鮮。最後要一讚個

我加左辣芽菜同七味粉,令清甜嘅湯多左一份爽辣。配菜亦山色新鮮。最後要一讚個厚切叉燒,如果可以醃耐啲濃味啲就非常好。

小龍蝦蟹籽沙律有豐富口感及唔過鹹,配上紫菜食有助減低拉麵嘅重量。
2019-06-27
  • 豬骨湯底拉麵
放工朋友介紹來呢一間新開分店博多拉麵別天神🍜大約六點零鐘其實唔係好多人,可以舒舒服服咁樣享受日式道地拉麵🍜同一般日本拉麵店一樣,都要係售賣機買嘢食先比飛店員🤗呢間別天神拉麵雖然只有兩款拉麵,店主話係因為佢哋只賣兩款佢哋最出名嘅拉麵🍜,款式不太多已經好足夠。店主他們說堅持每日新鮮炮製湯底,用新鮮食材炮製,營養豐富高。我和朋友分別點了別天神套餐(豬骨濃湯底麵配小龍蝦🦞蟹子沙律🥗),蝦🦐味噌豚骨湯麵配餃子🥟)朋友說她的豬骨濃湯底麵湯底十分濃郁,拉麵十分有口感,在配埋勁多蟹子嘅小龍蝦沙律🥗,百零蚊十分抵食我的蝦🦐味噌豚骨湯麵🍜有勁多櫻花蝦乾,濃郁的蝦味超正,我鍾意跟佢嗰個食法,加佢地自家製嘅辣芽菜加蒜蓉配餃子🥟😋😋😋😋店舖十分體貼地把一盒盒的紙巾放在頭頂方便客人使用,十分讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
放工朋友介紹來呢一間新開分店博多拉麵別天神🍜

同一般日本拉麵店一樣,都要係售賣機買嘢食先比飛店員🤗

小龍蝦🦞蟹子沙律
豬骨濃湯底麵
蝦🦐味噌豚骨湯麵
餃子🥟
小龍蝦🦞蟹子沙律
豬骨濃湯底麵
蝦🦐味噌豚骨湯麵
2019-06-25 23 浏览
星期四要OT,OT 到成9點幾, 搵野食醫肚時見到呢間拉麵店,二話不說就衝左入去了!-別天神套餐($105) 豚骨拉麵+餃子 另加$35 小龍蝦蟹子沙律別天神套餐既拉麵湯底好濃郁!! 仲有D叉燒多到食唔哂! 😝Haha 好足料呀!小龍蝦蟹子沙律十分有驚喜😳表面平平無奇, 但用紫菜包住黎食, 涼陣陣既感覺同拉麵非常之襯😋食幾啖拉麵之後再食沙律都好過癮 餃子亦燒得好香脆! 以為9pm咁夜去食會放耐左,但都係脆卜卜架!😆-蝦味噌豚骨拉麵($115)相比之下,蝦拉麵既湯底就有好重既海鮮味!配料亦都十足, 食落口感非常豐富☺️☺️拉麵本身都好幼身, 幾好味聽朋友講CWB分店仲好食,下次要一戰!!

蝦味噌豚骨拉麵($115)

聽朋友講CWB分店仲好食,下次要一戰!!
2019-06-23 14 浏览
平日經常經過這家拉麵,每家分店都有長長人龍,中環蘇豪店當然也不例外!但今天晚上我和朋友都十分幸運,放工立刻衝過來食,就不用排隊!和一般拉麵店一樣,也有涼水壺自助,有清水和自家製麥茶供客人選擇。還有告示貼著教你自行調製隠藏口味呢!十分可愛!點餐是用門外的點餐機,還沒晚餐的我們決定試試!我叫了一碗招牌別天神拉麵配餃子套餐,價錢$105,朋友就叫了一碗蝦味噌套餐配小龍蝦沙律,價錢$115一上枱看到拉麵,份量挺多,完全足夠我和朋友食,抵!這家正宗日本拉麵店,沒有落味精的拉麵湯底濃郁不油膩,選用較少見的幼拉麵,十分好咬口,有點像上海幼麵的口感,比普通拉麵更入味!別天神拉麵拉麵湯很濃,很夠味,拉麵份量也多,不用追加都夠食。重點是完整一粒的溏心蛋,很溏心,咬開蛋黃有少少流出來,喜歡這個熟度的蛋,而叉燒肉是厚身的,但不會硬,肉挺大份,啖啖肉!肥瘦度剛好。而煎餃子的皮煎得脆脆香香的,剩食餃子脆皮也值回票價!而蝦味噌拉麵卻是完全不同的感覺,濃濃的櫻花蝦配奶白的豚骨湯底,印象非常深刻,湯底櫻花蝦為主,十分出色有驚喜!鮮味一流,讓我一邊喝湯一邊食拉麵,絕對令人覺得勁滿足。

點餐是用門外的點餐機,還沒晚餐的我們決定試試!

一上枱看到拉麵,份量挺多,完全足夠我和朋友食,抵!

而煎餃子的皮煎得脆脆香香的,剩食餃子脆皮也值回票價!