2019-08-09 26 浏览
在上環擺花街見到一間拉麵小店拉麵店係傳統日式裝潢一排座位圍住廚房面對住拉麵師傅鍾意呢種快靚正嘅設計冰水冰茶全自助我幾喜歡這style🥰🥰非常方便落單仲更加方便睇靠近風口嘅位置有一部點餐機有晒圖可以揀揀完之後仲可以八達通付款我揀咗呢款拉麵套餐仲有埋日本煎餃子前邊貼左張紙教你調幾種口味鍾意食日式餃子依度日式餃子好香口有自助嘅調味,可以自己落個辣芽菜真係超級辣我都係加左少少就停個人比較喜歡加蒜蓉同七味粉
在上環擺花街見到一間拉麵小店

套餐仲有埋日本煎餃子
前邊貼左張紙教你調幾種口味

鍾意食日式餃子
依度日式餃子好香口

有自助嘅調味,可以自己落

個辣芽菜真係超級辣
我都係加左少少就停

個人比較喜歡加蒜蓉同七味粉
2019-08-08
「博多拉麵別天神」香港有成7️⃣間分店咁多見到介紹佢嘅超濃白湯係由100%豚骨+純水用壓力鍋長時間熬制♨️ 無味精🙅🏻‍♀️早兩日特登去中環分店試下😋-由點餐模式到裝修風格都好地道日本feel🇯🇵拉麵〰️有豚骨湯麵同蝦味增豚肉湯麵選擇小食〰️有小龍蝦蟹子沙律同餃子選擇唔算多, 但貴精不貴多嘛❤️最好嘅係仲有套餐選擇~~-🍜別天神套餐 配 🦞小龍蝦蟹籽沙律▫️豚骨湯底係奶白色, 一睇就知夠濃! 口味適中唔會太咸, 無味精所以唔會愈飲愈口渴~~ 我鐘意加少少蒜蓉更好味😌 ▫️叉燒大大塊, 仲有成隻溏心蛋, 好入味好軟身🥚▫️小龍蝦蟹籽沙律好好味🥰 有小龍蝦肉, 咬落仲幾脆口因為有蟹籽粒粒, 好有口感, 就咁食同包紫菜食都好味❗️-🦐蝦味增套餐 配 🥟餃子▫️蝦味增湯底雖然較濃味, 但飲落都唔會覺得好咸👍🏻 仲有甜甜地嘅粟米粒粒🌽▫️餃子皮薄, 底部薄脆, 食落都幾juicy唔會乾爭爭😗-
「博多拉麵別天神」香港有成7️⃣間分店咁多
早兩日特登去中環分店試下😋
由點餐模式到裝修風格都好地道日本feel🇯🇵
拉麵〰️有豚骨湯麵同蝦味增豚肉湯麵選擇
小食〰️有小龍蝦蟹子沙律同餃子
選擇唔算多, 但貴精不貴多嘛❤️
最好嘅係仲有套餐選擇~~

🍜別天神套餐 配 🦞小龍蝦蟹籽沙律
▫️叉燒大大塊, 仲有成隻溏心蛋, 好入味好軟身🥚

🦐蝦味增套餐 配 🥟餃子

▫️餃子皮薄, 底部薄脆, 食落都幾juicy唔會乾爭爭😗

2019-08-08 8 浏览
《別出心裁別天神》~~~博多拉麵別天神 (中環)中環擺花街12-16號合成商業大廈地下3號舖~~~大舊很喜歡幫我起各種各樣的花名 其中一個花名就是拉麵達Q🍜 因為我真的超級愛吃拉麵 每次去日本的時候 都要把所有出名的拉麵 一家一家吃過去 出名的例如有神座 花園軒 一蘭 金龍 全部都在逃不過小Q的大胃 而回到香港也不例外 每個月都要吃3-5次拉麵才覺得滿足 而這家別天神就是小Q常常來吃的其中一間高質拉麵 感覺跟上面幾家日本拉麵可以比拼~大舊:拉麵達Q 小Q:咩哇? 咩叫拉麵撻Q大舊:係達Q(係拉麵達人ge意思)唔係撻Q啊小Q:哦...大舊:不過 撻Q呢個名又幾襯你wo 不如你以後唔好叫小Q 叫撻Q🤣小Q:......~就係咁 從此以後 大舊唔再叫我拉麵達Q 而係叫我拉麵撻Q😂 坐下之後 我們好像平時一樣叫了一個別天神套餐配餃子和一個蝦味噌套餐配小龍蝦蟹子沙律 這樣可以一個共食四款東西 🥟餃子煎得卜卜脆 小龍蝦蟹子沙律 爽口而且很有咬口 別天神拉麵的湯底雪白濃郁 蝦味噌則蝦香味鮮 拉麵長而彈牙 全部食物各有特色 令人想一食再食😊加上裝修感覺很日本 讓人感覺置身於日本小店 不錯哦~~~推薦度
《別出心裁別天神》
~~~
博多拉麵別天神 (中環)
中環擺花街12-16號合成商業大廈地下3號舖

大舊:拉麵達Q
小Q:咩哇? 咩叫拉麵撻Q
大舊:係達Q(係拉麵達人ge意思)唔係撻Q啊
小Q:哦...
小Q:......

~~~
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥(5🔥為最高)
2019-08-05 33 浏览
近排常常落大雨今日難得好天氣出街走走食lunch下了半山扶梯再走幾分就到這間拉麵店菜單相當的簡單,只有兩款拉麵可以選擇,分別是豚骨味和蝦味增味,本次各點了一碗點餐方式同日本是機器自助下單,拉麵店不大位置大約10個左右龍蝦沙律龍蝦肉質甜,在拉麵界算不錯的前菜豚骨拉麵味道偏淡的拉麵,肉給超大一塊,麵的份量也相當足夠,溏心蛋是給一整顆呢食完相當飽蝦味噌拉麵比起豚骨有更濃厚的蝦味,份量一樣麵量滿滿,差點吃不完總體而言店員服務態度好,食物份量飽足
近排常常落大雨
今日難得好天氣出街走走食lunch
下了半山扶梯再走幾分就到這間拉麵店

點餐方式同日本是機器自助下單,拉麵店不大位置大約10個左右

龍蝦沙律
龍蝦肉質甜,在拉麵界算不錯的前菜

豚骨拉麵
食完相當飽

蝦味噌拉麵
比起豚骨有更濃厚的蝦味,份量一樣麵量滿滿,差點吃不完

總體而言
店員服務態度好,食物份量飽足
第二次光顧別天神拉麵🍜,因為佢有久違日本嘅味道。今次帶埋朋友一齊食,每人點左一個餐,我要原味拉麵加餃子,朋友要蝦味噌拉麵加龍蝦沙律。我哋用完點餐機order後就坐低等店員準備。呢度有自助免費冰茶冰水,最特別嘅係有調味料及配料俾客人mix and match. 首先小食先上,龍蝦沙律用紫菜包住食好食,味道唔會太鹹。而餃子🥟外皮脆卜卜,沾上醬油食非常惹味,我試咗配上紅薑食都好好食。然後主菜上桌!朋友嘅蝦味噌有櫻花蝦,而每碗麵都有紫菜、木耳、滷水流心蛋、蔥粒及兩大塊焰燒豚肉,朋友更加有粟米!湯底清甜,蝦味噌口味亦唔過濃,因為佢哋標榜冇味精及用上純水。麵煮得啱啱好,麫條較幼,湯汁都被麵鎖住。無加配料食,熱辣辣軟滑口感非常突出。但係都冇忘記要加胡椒粉同埋辣粉,令麵更添風味。將麵配上木耳一齊食,口感豐富。滷水流心蛋十分出色,蛋白軟滑,蛋黃流心,外層帶有微甜鹹香滷水味。值得一提嘅係分量十足,響lkf 玩樂前,可以嚟呢度食個拉麵打底,冬天更加應該要嚟👍🏻
第二次光顧別天神拉麵🍜,因為佢有久違日本嘅味道。

2019-08-03
2019-08-02 27 浏览
之前都係食開一蘭 今日想試下新花款 呢間係全自助式嘅日本拉麵店 因為我一個人 揀咗蝦 味噌拉麵 拉麵麵質偏硬 啱曬我鍾意食硬麵質嘅人 湯好濃好滑 勁香豬骨味 完全感覺唔到有味精 叉燒好香厚切大塊 一共畀咗四塊 啲蝦毛仔 溝埋啲湯非常之鮮味 放咗木耳同粟米增加口感 成個面都配合得好好 抵讚
2019-07-31 15 浏览
今日最後一個工作任務就是幫老闆拿東西回中環總部。 工作完後,和同事一個同在擺花街走著走著,發現有一家拉麵店十足十日本名古屋裝修風格小小的一間拉麵小店,沒有什麼玻璃門,只有一掛布簾隔開,在日本的回憶又回來了。 我和同事立即走進去來一個快吃晚餐。 一進去和日本一樣,先在門口自助下單。 價錢和平時的拉麵店的價格差不多,而且還有套餐之分。 點好了餐,就走去bar 檯找位置坐囉! 由於是一店,所以位置很窄,提供的座位並不多。幸好早來,不然就沒有位置了。 桌子上還有隱藏口味教學,在等緊拉麵來之前,可以好好學下野🤣蝦子超多,在豚肉白湯熱騰騰時把蝦子泡進去,湯底頓時加 🎈鮮🎈不少。 如果對喜歡吃蝦的人來説是福音哦!忘了告訴大家,我那個是🎈蝦味噌套餐配小龍蝦蟹子沙律🎈麵的比較硬,如果喜歡食淋的,再記得師廚師說一聲哦! 因為你等吃的地方和廚師距離很近,所以很容易告訴對方你的需求🤣雖然是蝦的拉麵🍜, 但都會有好入味的豚肉日式叉燒在內, 肉質嫩而且大塊。和湯底好配合。 這個小龍蝦沙律是我的意外小驚喜的菜式。 它的吃法和吃海膽沒有兩樣用筷子夾起一堆小龍蝦沙律,然後放進紫菜裏包起來,一口放進口裹。結論是好好食哦!

一進去和日本一樣,先在門口自助下單。

價錢和平時的拉麵店的價格差不多,而且還有套餐之分。
點好了餐,就走去bar 檯找位置坐囉!

由於是一店,所以位置很窄,提供的座位並不多。
幸好早來,不然就沒有位置了。

桌子上還有隱藏口味教學,在等緊拉麵來之前,可以好好學下野🤣

如果對喜歡吃蝦的人來説是福音哦!
忘了告訴大家,我那個是🎈蝦味噌套餐配小龍蝦蟹子沙律🎈
麵的比較硬,如果喜歡食淋的,再記得師廚師說一聲哦!

這個小龍蝦沙律是我的意外小驚喜的菜式。
它的吃法和吃海膽沒有兩樣

會吃到小龍蝦的鮮味,而且是一整塊小龍蝦肉可以看得見,並且是什麼蝦的調味料弄出來。 真的真才實料🤩
我同事叫了是
別天神套拉麵配日式餃子🥟
湯底是雪白的,是因爲用大量豚肉炮製而成,膠質超重。
為什麼我知道,因為他們的牆身上貼了好多小資訊哦!
這種間接的互動文化我喜歡。 🎈

他們的日式餃子和日本的一樣,皮簿簿,一口下去並沒有罪惡感🤣。這家的煎功不錯。

為什麼我叫這家是一個人浪漫首選餐廳,就是因為我坐好後,眼看的都是一個人來食,氣氛相當好。
🤣

• 小龍蝦蟹子沙律
2019-07-31 214 浏览
平日放假帶了一個唔係長居香港既朋友,行逛中環,盡一盡地主之誼😆難得朋友主動提出想食日本拉麵;就一於黎呢間位於中環擺花街半山既「博多拉麵別天神」試下,離遠門口已經覺得同日本既拉麵店九成似🤩要先係門口既自助售賣機揀左想食既拉麵,再用八達通或者信用卡方式付款,相當方便😍好細心😍每隔一個位都會有盒紙巾🧻自助冰水服務💦🌟蝦味噌豚骨湯麵 $85🌟 (數量限定)朋友見到係數量限定,就話要食呢個;原本豬骨湯底已經好濃味;加埋蝦味噌味道更加鮮甜出色;所有蝦既精華都集於一身咁😋🌟別天神套餐 $105🌟我見自助售賣機度寫住必食,就揀左呢個,果然無令我失望;食拉麵要先飲一啖湯底;飲得出係用左長時間熬製既豬骨濃湯底,且不加味精;仲可以另加枱面附上既蒜蓉、辣芽菜、芝麻、拉麵胡椒、紅薑等等配菜調味料;味道更佳👍🏻別天神套餐附上既餃子🥟餃子煎到外脆內多汁,十分滋味,份量又剛剛好,可以與朋友分享,一人兩隻😋😋好味到連湯底都飲埋😆😅朋友大讚出色,表示下次再黎香港既話,要再黎食先得🤩

好細心😍每隔一個位都會有盒紙巾🧻

自助冰水服務💦

🌟蝦味噌豚骨湯麵 $85🌟 (數量限定)

🌟別天神套餐 $105🌟

別天神套餐附上既餃子🥟

好味到連湯底都飲埋😆😅

朋友大讚出色,表示下次再黎香港既話,要再黎食先得🤩
2019-07-29
2019-07-30 19 浏览
發現自己好耐冇食過日本菜, 今日就走左去食拉麵, 因為太肚餓既關係,我哋叫咗兩款拉麵同小菜我發現前菜小龍蝦蟹籽沙律外表雖然平平無奇,不過係勁好食!食到唔停口想再叫多一份, 而蝦味噌豚骨湯麵 比我想像足料, 粟米, 蝦撈埋一齊食, 好有層次感建議你哋加蒜蓉落去連湯食, 加咗之後完全係另一度風味, 簡稱重口味,  一個拉麵, 兩種口味, 正!佢個豚肉同流心蛋亦都做得非常出色, 硬度啱啱好。另一個豚骨湯麵 就非常適合鍾意豬骨湯底既人因為佢冇其他配菜既關係, 出色與否就好睇豚骨湯嘅味道, 同埋拉麵嘅彈性當然, 以佢都做得非常之好 食完唔覺肥膩餃子就啱啱煎好上, 個皮好脆, 個餡好多汁, 小心爆汁!

佢個豚肉同流心蛋亦都做得非常出色, 硬度啱啱好。

另一個豚骨湯麵 就非常適合鍾意豬骨湯底既人
當然, 以佢都做得非常之好 食完唔覺肥膩

餃子就啱啱煎好上, 個皮好脆, 個餡好多汁, 小心爆汁!

2019-07-16
  • 小龍蝦蟹籽沙律
2019-07-24 17 浏览
首先到自動點餐機點餐再找個位置坐下,座位是圍繞著廚房的,店子小小有點日本拉麵店的感覺。還細心的附上Tempo盒裝紙巾,照顧客人需要。牆身上展示了隱藏口味的調味方法,讓味道更個人化更多變。別天神套餐配小龍蝦蟹子沙律 $105小龍蝦蟹子沙律內有大量蝦肉,醬汁份量適中,整體味道挺好。拉麵湯底是很濃郁的長時間熬煮豬骨湯,充滿骨膠原,放著一會已見湯上形成一層薄膜。溏心蛋黃看著已覺得很吸引,麵條偏幼身及爽口。蝦味噌豚骨湯麵配餃子 $115喜歡蝦的友人覺得這湯底蝦味十足,而且比豚骨湯拉麵多了粟米這配菜。其次麵底基本上是一樣的。餃子餡料是豚肉及椰菜,蘸微酸的餃子醬油醋吃很不錯。

牆身上展示了隱藏口味的調味方法,讓味道更個人化更多變。

別天神套餐配小龍蝦蟹子沙律 $105
小龍蝦蟹子沙律內有大量蝦肉,醬汁份量適中,整體味道挺好。

蝦味噌豚骨湯麵配餃子 $115
餃子餡料是豚肉及椰菜,蘸微酸的餃子醬油醋吃很不錯。
2019-07-21 15 浏览
呢日去咗中環睇展覽,行又攰又餓,所以就急急腳係付近搵間餐廳食dinner啦~見到呢間拉麵幾好feel,就入咗去食~佢menu 主要食兩款拉麵,所以就要咗兩個set試曬兩款。等緊既時候聞到好香燒豚肉味,原來用火熗燒緊。蝦味噌豚骨湯麵麵上有大量櫻花蝦,湯頭比較濃郁豐富,豚肉燒得好香,加上半熟蛋,正!豚骨湯麵雖然佢湯頭無咁濃,但豬骨味較出,鐘意豬骨味既朋友應該啱呢個多啲。個餐可以簡餃子/小龍蝦沙律,又係叫曬兩樣試下佢。餃子煎得啱啱好,個底脆脆地但唔會煎到好dry。小龍蝦沙律食到一舊舊小龍蝦既肉,再加蟹子同沙律醬,幾開胃呢。

見到呢間拉麵幾好feel,就入咗去食~

蝦味噌豚骨湯麵

豚骨湯麵

個餐可以簡餃子/小龍蝦沙律,又係叫曬兩樣試下佢。

餃子
煎得啱啱好,個底脆脆地但唔會煎到好dry。

小龍蝦沙律
食到一舊舊小龍蝦既肉,再加蟹子同沙律醬,幾開胃呢。

2019-07-20 14 浏览
中上環既拉麵鋪數量一向都唔少,仲有好多新店進駐,但今次因爲趕時間就食間有得自助點餐既拉麵鋪!.鋪頭細細間,門面似日本見到既拉麵鋪,坐位唔多,但都唔會太迫。菜色主要係較清湯底既別天神套餐及濃啲既蝦味噌套餐 分別可以配餃子或者沙律,咁就同朋友全部試哂啦!.🇯🇵🍜 別天神套餐配小龍蝦蟹子沙律 $105 (4/5)先上既係沙律,伴碟有幾塊紫菜可以包住沙律食,沙律係真係有一粒粒既龍蝦肉,好味!到拉麵,湯底由豚骨煮成,算清香唔會好鹹。叉燒唔會得1,2塊咁少,仲有流心蛋,差啲食唔哂。.🇯🇵🦐🍜 蝦味噌套餐配餃子(4隻) $115 (4/5)之前係另一間上環既拉麵食過蝦味噌湯底既拉麵,都幾鍾意。而今次別天神既蝦味噌拉麵相對上湯底無咁濃,略略唔夠香,但整體都係唔錯。套餐包既餃子亦煎得好好。.兩款拉麵都各有特色,個人試過兩碗就比較喜好豚骨嗰款。其實餐廳仲有好多配料,例如辣竹芽菜同蒜蓉,覺得湯底唔夠味可以自己加料。👍🏼👍🏼

🇯🇵🍜 別天神套餐配小龍蝦蟹子沙律 $105 (4/5)

🇯🇵🦐🍜 蝦味噌套餐配餃子(4隻) $115 (4/5)

2019-07-19 6 浏览
平時成日都經過呢一間位置唔太起眼嘅日式拉麵鋪,但係一次都未試過。今晚終於有機會試喇!呢度主打兩種口味嘅拉麵:豚骨同埋蝦味噌,另外有餃子同埋沙律等小食,價錢亦十分相宜。別天神套餐有一碗豚骨湯麵同埋四隻餃子,豬骨湯呈奶白色,味道十分濃郁。兩大塊厚切豚肉口感十足,而且輕微燒過,帶有豬油的焦香。流心蛋好有水準,蛋黃非常流心,亦充滿香濃嘅日式醬油味。餃子即叫即煎,皮薄多汁,而且個底煎到脆脆地夠哂香口。蝦味噌套餐有一碗蝦味噌豚骨湯麵同埋一客小龍蝦蟹子沙律。炒香左嘅日本蝦米仔舖滿整碗拉麵,每一啖都充滿香濃嘅蝦鮮味。每一啖都係新鮮小龍蝦,味道清新可口,作為前菜十分開胃。餐廳貼心地提供冰水/玄米茶、tempo紙巾比客人用。而且每個座位下都有掛勾方便掛手袋;亦有衣架提供客人掛外套。自製特濃特辣湯底教學客人可自行加入芽菜、蒜蓉、拉麵汁、七味粉等調味料。

兩大塊厚切豚肉口感十足,而且輕微燒過,帶有豬油的焦香。

流心蛋好有水準,蛋黃非常流心,亦充滿香濃嘅日式醬油味。

餃子即叫即煎,皮薄多汁,而且個底煎到脆脆地夠哂香口。

每一啖都係新鮮小龍蝦,味道清新可口,作為前菜十分開胃。

自製特濃特辣湯底教學
客人可自行加入芽菜、蒜蓉、拉麵汁、七味粉等調味料。

2019-07-19
2019-07-18 13 浏览
中環區西餐多,其實都有唔小拉麵小店,黎到哩間有特色嘅拉麵小店,都係喺店門口自助式咁樣落單。哩度選擇唔多,不過睇落就好似好專業咁樣。先黎個小龍蝦沙律,配埋脆一脆嘅紫菜,夾住黎食,個味道恰到好處。餃子一客一4隻,皮薄餡靚,嗌拉麵加埋黎食,一啲都唔貴,食得過!拉麵到,記住要跟足佢推介食法,先會夠晒入味!限定嘅櫻花蝦味噌湯拉麵,未食已經有一個好吸引嘅賣相,味噌湯底夠晒味,配埋蝦乾,好有口感另外嘅豚骨拉麵,味道適中,好有香味,哩度嘅溏心蛋亦都好軟熟,麵底夠晒幼,幾彈牙,不錯。

哩度選擇唔多,不過睇落就好似好專業咁樣。

拉麵到,記住要跟足佢推介食法,先會夠晒入味!

2019-07-18 1011 浏览
在日本有天神拉麵而在香港就有別天神拉麵這次經過中環來到在擺花街的別天神拉麵之前在網上看到別天神的老闆是位香港人在日本食完天神拉麵之後就感覺很好吃而去日本跟了天神拉麵的老闆學師最後回來香港開一間別天神拉麵只看門面就很有日本風味有自助點餐機可以用八達通付款食物的種類不多可以看出這老闆其實只想專心做拉麵的拉麵只有2款豚骨拉麵和櫻花蝦拉麵有選擇困難症的人真的不用痛苦去選擇還有一些小菜和配料可以加有小龍蝦蟹子沙津和煎餃子這次我就點了個別天神套餐有豚骨拉麵跟煎餃子和小龍蝦沙津基本上菜單最主要的三樣食物也有頭盤先來小龍蝦蟹子沙津小龍蝦沙津的味道濃郁包上紫菜來食別有一番風味之後上的是餃子我看到廚房內有專用來煎餃子的機器餃子皮薄肉多加點餃子醋更好吃最後上的是豚骨拉麵拉面上有兩塊很厚的叉燒我從來沒有見過在拉麵上有這麼厚的叉燒在上面2塊疊起有1寸厚十分驚人味道也十分不錯而且溏心蛋有1隻溏心蛋煮得剛剛好蛋黃不會太熟湯底濃郁帶甜令人一口接一口地吃麵質正常軟硬度這個套餐份量十分驚人如果兩個人食量小的話去吃個套餐真的也也可以食飽

在日本有天神拉麵而在香港就有別天神拉麵
這次經過中環來到在擺花街的別天神拉麵