2019-10-09 77 浏览
好有日本feel嘅拉麵檔❤️里排好多人推薦別天神,發現有幾間分店~有信心保證😆一黎到見到半開放嘅門面,勁似係日本街頭食!門口有部自助點餐機,買完坐低交飛就食得😛店員好貼心咁話枱下面有鈎,可以鈎袋,即刻坐得舒服左😌我同朋友分別叫左別天神套餐同蝦味噌套餐,一個跟餃子,一個跟小龍蝦蟹籽沙律😍睇食評見好多人大讚小龍蝦蟹籽沙律,食落除左啖啖都有小龍蝦肉仲有蟹籽爆破嘅爽感🦞跟住好快就黎左日式餃子,套餐跟4隻,散叫就6隻~熱辣辣,皮幾脆~之後就黎左蝦味噌豚骨湯麵同豚骨湯面,有別於坊間嘅拉麵都會落香油,里度拉麵算清爽,湯濃而不膩,蝦味噌嘅蝦味淡淡溢岀除左兩碗都有嘅叉燒、糖心蛋、青葱、紫菜,蝦味噌再加入櫻花蝦乾同粟米粒,而豚骨拉麵就加入木耳絲🍜料落得好慷慨,面質硬度適中,保留彈牙口感🤩係我最鍾意嘅口感呀❤️食食下我仲磨左啲芝麻同加左蒜蓉落麵度添🤤里排重口味左,覺得蒜加拉麵都好好食啊🥰
好有日本feel嘅拉麵檔❤️
日式餃子

2019-10-09
日式餃子
  • 小龍蝦蟹子沙律
2019-10-09 32 浏览
今日晏晝約左同事食lunch,同事們提議食拉麵再去買杯台灣珍奶慢慢嘆!所以黎到呢間拉麵店,第一次黎食,叫左「豚骨拉麵」,試番個原味道!豚骨湯好飲,好濃!而拉麵係幼麵,軟硬程度適中!呢到另有「蝦味噌豚骨拉麵」望真D個menu,發現呢到只賣呢兩款拉麵,好似日本人咁專心製作不過呢到加多幾十蚊就可以升級做Set,「別天神套餐」,包括有流心蛋、小龍蝦蟹子沙律同餃子!所以叫左一個set,與同事開心share!
豚骨湯好飲,好濃!
而拉麵係幼麵,軟硬程度適中!

呢到另有「蝦味噌豚骨拉麵」
所以叫左一個set,與同事開心share!

2019-10-08 15 浏览
今日好慘遲收工😭番屋企再煮又要捱肚餓😖又太晏食唔健康🥺索性出去食埋先番屋企休息😜一直想黎試呢間拉麵🤓今晚終於有借口比機會自己啦🤪哈哈呢到主要售賣「豚骨拉麵」$75🍜「蝦味噌豚骨拉麵」$85🍜揀咗最愛嘅「蝦味噌豚骨拉麵」🦐因肚子太餓了🤭好彩呢到有套餐加配🥳轉左「別天神套餐」🤩有蝦味噌豚骨拉麵🍜流心蛋🥚餃子🥟小龍蝦蟹子沙律🦞多左咁多食物都係加多$30🤗其實都幾抵食😚
今日好慘遲收工😭
轉左「別天神套餐」🤩
有蝦味噌豚骨拉麵🍜流心蛋🥚餃子🥟小龍蝦蟹子沙律🦞
多左咁多食物都係加多$30🤗其實都幾抵食😚
2K
#別天神 #拉麵🍜 湯底是超濃白湯🐷是由豚骨及水用試壓力煲長時間熬製而成👅絕對不含味精或奶類製品😍味道超濃郁😜 餐廳上亦有調味架如蒜蓉、芝麻、辣芽菜、七味粉、拉麵汁等,亦有教授如何配搭最為美味,有需要可參考一下。 ====—====—====—====— 🍜🍴蝦味噌套餐🍤($115) 👉🏻包一碗蝦味噌豚骨湯麵🍜、餃子🌯(四隻)或小龍蝦沙律🥗 🐷🍼別天神套餐🍜($105) 👉🏻包一碗豚骨湯麵🍜、餃子🌯(四隻)或小龍蝦沙律🥗 餃子(四隻) 餃子皮薄,內饀新鮮,食落比教香口,配埋餃子汁一流! 小龍蝦沙律 小龍蝦沙律味道夠鮮,入面真係有粒粒龍蝦,伴上幾塊紫菜,入口味道更好! 蝦味噌豚骨湯麵套餐入面包左溏心蛋一隻,溏心蛋入口嫩滑,富豐富蛋香味。 麵條預先同店員講左要硬麵,方便影相。 麵條幼細,充滿麵粉香,麵條掛湯力高,湯底味道濃厚,顏色超濃白 加入櫻花蝦令味的更香,還有豚肉、粟米、惹花等,味道加倍提升。 ====—====—====—====—

====—====—====—====—

🍜🍴蝦味噌套餐🍤($115)

👉🏻包一碗蝦味噌豚骨湯麵🍜、餃子🌯(四隻)或小龍蝦沙律🥗

🐷🍼別天神套餐🍜($105)

👉🏻包一碗豚骨湯麵🍜、餃子🌯(四隻)或小龍蝦沙律🥗

餃子(四隻)

餃子皮薄,內饀新鮮,食落比教香口,配埋餃子汁一流!

小龍蝦沙律

麵條預先同店員講左要硬麵,方便影相。

====—====—====—====—
2019-10-03
2019-10-03 34 浏览
不知不覺蕃薯妹已經試第三間博多拉麵別天神~ 呢度已經係蕃薯妹嘅飯堂誓要食曬港九新界嘅別天神中環店嘅店面比尖沙咀嗰兩間細,店內只有吧檯,並無卡座,好有日本當地拉麵店嘅傳統風味裝修一如其他分店,非常有日本情懷。入座前先到自助點餐機選擇食物。呢度配料好齊全,有辣芽菜,蒜蓉,七味粉,拉麵胡椒,芝麻……仲有張紙寫住教埋你點食可以變特濃或者特辣蝦味噌豚骨湯麵$85(套餐$115)選擇蝦味噌套餐嘅話,有拉麵加一個自選小食。雖然呢度唔似其他有得揀麵身偏軟/偏硬,但係食落拉麵質軟硬適中。飲埋啖湯,豚骨湯底加上櫻花蝦,好香蝦味,好特別。兩粒玉子煮得剛剛好,個蛋黃仲係流心嘅𠻹😋😋呢度嘅叉燒唔會整到乾哂硬柴柴咁,食落好淋,好香。試完佢原本湯底嘅味道,記得跟佢個特辣配搭試下,落啲七味粉,辣芽菜,好多蒜蓉😍😍食落果然別有風味👍🏻👍🏻少少辣味,好香好濃嘅蒜香,最後食咗好多辣芽菜又飲哂成碗湯🤣🤣豚骨湯麵 $75 (套餐$105)選擇別天神套餐嘅話,一樣係拉麵加一個自選小食。豚骨湯底嘅配料少咗粟米多咗木耳。個湯底飲落好香好夠濃,質感好奶滑,以為佢落咗牛奶啦🤭今次先八卦問下店員,先知道原來係「冇 落 奶」㗎😵😵而佢點樣整
誓要食曬港九新界嘅別天神

裝修一如其他分店,非常有日本情懷。

入座前先到自助點餐機選擇食物。

蝦味噌豚骨湯麵

蝦味噌豚骨湯麵$85(套餐$115)
選擇蝦味噌套餐嘅話,有拉麵加一個自選小食。

飲埋啖湯,豚骨湯底加上櫻花蝦,好香蝦味,好特別。

兩粒玉子煮得剛剛好,個蛋黃仲係流心嘅𠻹😋😋

豚骨湯麵

呢度嘅叉燒唔會整到乾哂硬柴柴咁,食落好淋,好香。

豚骨湯麵

豚骨湯麵 $75 (套餐$105)
選擇別天神套餐嘅話,一樣係拉麵加一個自選小食。

豚骨湯底嘅配料少咗粟米多咗木耳。

而佢點樣整到咁滑就唔好意思再問啦🙊

餃子
煎到外面好香,少少脆,個係入面又唔會乾哂,咬落仲有肉汁👍🏻👍🏻而且餃子皮唔會好厚,餡又夠豐富,好味道~~

小龍蝦沙律

呢個沙律不得了👍🏻👍🏻一定要試😋

唔好見佢細細兜,用筷子一篤落去,原來有好大粒龍蝦肉,仲唔止一粒,有好幾粒㗎😵

好好食,用旁邊嘅紫菜包嚟食,係更加好味㗎🤣🤣🤣大家記得用紫菜包住嚟食呀~~~

每次食拉麵都會提供嘅祈願紙條

我會繼續支持你地
2019-09-30
2019-09-30 40 浏览
近排成日OT,晚晚做到八九點先收工,呢度已經成為左我今個月嘅飯堂,除咗快靚正之外,小店仲有一份親切感,同埋牆上面有一啲特別有意義嘅便利貼,同路人一定要多多支持。點餐佢用咗日本嘅形式,自助落單有時攰得滯連開口同人講嘢都唔想,呢部機真係超級方便。肚餓嗰日我會叫套餐,一碗拉麵仲有沙律同埋餃子,沙律係小龍蝦製作,每一啖都食到龍蝦肉,雖然份量唔多不過感覺滿足,餃子皮薄饀靚,外皮煎到少少脆脆地,入邊肉質豐富。拉麵我鍾意豬骨湯底,豬骨足料感覺到飲每一啖湯都充滿骨膠原,叉燒肥瘦剛好,麵質軟硬度適中,仲有我最鍾意的流心蛋,每一次食水準都係一樣,一個套餐咁多嘢食就算一個大男人食完都覺得非常飽。唔太肚餓我會淨係食呢度嘅蝦湯底,蝦湯底雖然味道冇豬骨湯咁濃郁,不過蝦嘅清甜食落又係另一個感覺,加上有大量櫻花蝦同埋粟米配埋䓤一齊食,多重口感味道一流。

2019-09-29 16 浏览
An old favorite of mine back when they only have a shop in tsim sha tsui and causeway bay. My friend told me about this shop in central and weather ia getting cool so I came here after work alone to try it. You place an order at the automated machine which accepts card and octopus like some shops you see in Japan. Then you get seated and pass the receipt to the staff and wait to be served . I ordered the ramen dumpling set . Found the quality of the noodle to be different from how I rememebered it when I had it in their shops in causeway years ago. I must say I was a bit disappointed as nowadays there are plenty of otjer choice in central for ramen.
2019-09-27 21 浏览
今晚喺中環放工行過見到間好有日本feel嘅拉麵店一於去食拉麵懷緬一下日本拉麵嘅選擇其實唔多,只有兩款,第一款係豚骨湯面而令一款係蝦味㬝豚骨湯麵 呢度最特別係可自行調製隱藏口味,可以拉麵汁加蒜蓉加辣芽菜製成特濃效果或者七味粉加辣芽菜加蒜蓉製成特辣效果拉麵終於到啦湯底係超白嘅濃白湯,係由100嘅percent豚骨加純水製成,用壓力過長時間煮成絕無防腐劑或添加劑㗎沙律由小龍蝦肉和蟹子混合而成,呈半球體狀,而每啖沙律都食到小龍蝦肉,果然夠晒真材實料
豚骨湯面
2019-09-24
豚骨湯面
2019-09-26 17 浏览
今日去左中環開會,午餐時間就去食個拉麵。別天神環境簡約充滿日式風味,拉麵只賣兩種湯底,濃香豬骨湯和濃味蝦湯。我叫左豬骨濃湯。奶白湯底夠哂清甜,唔會太濃味,陣陣香甜豬骨湯底,伴上彈牙拉麵。拉麵掛湯力高,入口彈牙充滿麵粉香,師傅用熱水煲熱拉麵,時間控制剛好!相比蝦湯,我更愛濃厚豬骨湯底。溏心蛋最愛,入口蛋味濃香,半熟蛋黃有蛋漿緩緩流出,蛋味濃厚十足。叉燒厚切夠香嫩,味道清甜唔乾身。我叫左龍蝦沙律,好開胃。
估唔到 中環都可以食到經濟相宜而又有質量嘅日本拉麵。。。一直都唔知道別天神中為有分店既然嚟到就決定今晚食佢啦我哋都係同平常一樣每款各叫一碗 咁樣可以交換食 櫻花蝦味噌濃濃豬骨湯底當然唔少得調番個濃面汁調味仲要加多啲我最鍾意嘅辣芽菜 增加口感見到店員會用火槍燒一燒叉燒嘅表面雖然舊叉燒咁樣會熱番啲但係我哋都一致覺得 呢個做法令舊叉燒過火咗 口感太過韌了配菜佢要咗蝦沙律用紫菜捲著食 脆卜卜中間軟綿綿 佢覺得好好味我哋仲開心仔咁扮手捲黎食煎餃子漏咗單不過店員都好 nice 嘅 問一問之後即煎 好快就送嚟熱辣辣 我地鐘意食熱又脆嘅餃子啊
估唔到 中環都可以食到經濟相宜而又有質量嘅日本拉麵。。。

一直都唔知道別天神中為有分店

煎餃子漏咗單
不過店員都好 nice 嘅
問一問之後即煎 好快就送嚟
熱辣辣 我地鐘意食熱又脆嘅餃子啊
香港的日式拉面店层出不穷,但一开能开七家分店,并只专注于两款拉面的却不多见,而且取名也很特别,「博多拉面别天神」,所以这家店成功引起了我的注意。博多拉面和札幌拉面、喜多方拉面并称为日本三大拉面,主要以猪骨汤及细面为原料,最显著的特征就是其乳白色的豚骨白汤啦,这种浓厚的汤底甚得我心呀。饭点在中环附近闲逛,正好路过别天神的中环分店,自然就要期待地搓搓小手啦!说实话,第一眼吸引我的其实是这家店的招牌及装修风格,店面很小,却是非常地道的日式格调。因为好奇,店员告诉我「别天神」的取名是因为他们的创办人专程到日本拜师学面后将地道的天神拉面带来香港。菜单也非常简单,一共两款拉面,非常适合我这种选择困难症。我们两个人点了一份豚骨汤面、一份虾味噌豚骨拉面、一份饺子、一份小龙虾蟹子沙律,既然来了当然要尝个遍呀!虽然我们点的是不同的拉面,但上来的时候不难发现两份其实都是豚骨汤底,奶白奶白的,一看就非常浓厚。吃面先喝汤,咸淡适中,汤汁非常鲜甜,且喝完不觉得口渴。据说这里的豚骨汤采用的是欧洲直送的优质豚骨,每天在中央工厂新鲜熬制汤底,再送到各分店的,而材料只有猪骨和水两种,不添加任何味精、防腐剂和乳制品成分等。
「博多拉面别天神」

豚骨拉面

吃面先喝汤,咸淡适中,汤汁非常鲜甜,且喝完不觉得口渴。
虾味噌豚骨拉面

所以难怪这香浓醇厚的豚骨汤可以作为这家店的招牌啦,的确是这家拉面的灵魂所在。
博多拉面也非常有嚼劲,店家也都还不吝啬食材,给的豚肉都很大块,食材非常新鲜。
小龙虾蟹子沙律

值得一提的是一品料理中的小龙虾蟹子沙律,一只只大大的小龙虾肉和蟹子完美融合,吃一口,凉凉的特别清爽且不腥腻。
饺子

至于饺子,无功无过啦,但底部看似焦实则松脆。

豚骨拉面
小龙虾蟹子沙律
  • 別天神套餐
2019-09-19 20 浏览
是日好掛住博多拉麵,又去返別天神食,去到機買飛,之後等一陣就食得, 博多拉麵別天神的博多拉麵主打只是用 100%豚骨湯+水,無任何味精, 呢度只有兩款拉麵,套餐或者單點 豚骨湯麵 ,蝦味噌豚骨湯麵 豚骨湯麵 ,  木耳、溏心蛋水準都唔錯,湯底濃豬骨味,唔會口喝。叉燒夠腍;麵條比較幼身,日本食嘅拉麵的口感。 蝦味噌豚骨湯麵蝦味噌豚骨湯麵 - 蝦味好正,蝦湯底好鮮。好多櫻花蝦乾在面上,其他配搭配料同豚骨湯麵係一樣,湯底 同樣好味,另外在食的同時,面前有嘅罐罐有紅薑、蒜蓉、芝麻、七味粉,茶係自助嘅,茶的味道都唔錯,真的一食再食。
是日好掛住博多拉麵,又去返別天神食,

湯底 同樣好味,

另外在食的同時,
2019-09-18
2019-09-18 22 浏览
今日去完中環區做嘢 經過擺花街諗住落返中環見到有間細細哋嘅拉麵店別天神拉麵 入面裝飾好有日本嘅感覺 有拉麵吧枱 售票機等等 思鄉病發作嘅我就梗係要入去食下啦除此之外仲有放喺枱上面嘅冰水同冰茶以自助形式提供 十分有日本風味叫左個蝦味噌豚骨拉麵 湯底好濃郁嘅豚骨味 上面加上海量嘅櫻花蝦做點綴 鮮味而不油膩 叉燒肥瘦適中 而且夠入味又夠軟淋 拉麵底用左幼面 十分有咬口 而且份量大餃子 另外追加咗份餃子 一份有六隻 食咗先記得影相 哈哈 餃子外皮煎得香脆入面係菜肉餡 點上餃子汁酸酸地有清新嘅感覺
今日去完中環區做嘢 經過擺花街諗住落返中環

2019-09-18 38 浏览
今日去完山頂行山 朋友提議去蘇豪飲嘢 我見未食飯就去咗位於擺花街嘅呢間別天神拉麵店度食個晚餐先小店細細大約只有十多個座位 師傅係後生女仔 估唔到廚藝都有一手 門口有新式嘅拉麵售票機 要先付款點餐 後交飛取餐師傅會直接將煮好嘅拉麵遞去你前面嘅吧枱 好有日式嘅感覺 豚骨湯麵 上枱時見到兩大塊厚厚嘅日式叉燒啲口水已經不斷咁流出嚟 咬落好軟熟而且唔太肥膩好食 湯底用上濃濃嘅豚骨湯呈奶白色 味道適中唔油膩 面底值得一讚 煮得有咬口而且冇鹼水味道 溏心蛋係另一個主角 鮮橙色嘅蛋黃係視覺嘅享受另外叫多個小龍蝦蟹子沙律 味道酸酸甜甜幾開胃 有龍蝦仔肉配上紫菜食味道唔錯

師傅會直接將煮好嘅拉麵遞去你前面嘅吧枱 好有日式嘅感覺

湯底用上濃濃嘅豚骨湯呈奶白色 味道適中唔油膩

面底值得一讚 煮得有咬口而且冇鹼水味道

溏心蛋係另一個主角 鮮橙色嘅蛋黃係視覺嘅享受

2019-09-12 17 浏览
之前係北角已經食過一次覺得好好味,今日放工好想食拉麵,發現中環都有分店😍呢到都係自助機,我點左豚肉拉麵同埋沙律做小食☺️呢間雖然鋪面唔大,但同日本既拉麵店好相似!點完唔洗等好耐已經上菜!沙律入面有好多龍蝦肉,仲有好多塊紫菜😆好夾好好味!拉麵既分量都好大,完全唔會唔夠飽🤭果幾塊豚肉每塊都好厚好好味,仲有我最愛既木耳!豬骨湯味好濃,加埋7味粉好正haha麵如果係更粗身就好,不過呢款幼既拉麵都唔錯~Overall 同北角水準一樣,呢間真係我會keep住encore既拉麵店🤭🤭🤭☺️

呢到都係自助機,我點左豚肉拉麵同埋沙律做小食☺️
呢間雖然鋪面唔大,但同日本既拉麵店好相似!
點完唔洗等好耐已經上菜!

沙律入面有好多龍蝦肉,仲有好多塊紫菜😆好夾好好味!

2019-09-11