今日就帶偏好食日本野ge男友去試下呢間位於新蒲崗的十和田分店。主要在網上看到超想試的三色丼而慕名幫襯! 點餐是用桌面放的電腦pad 自行落單。Suntory 生啤 $38 日式餐廳$38來講超抵!海膽蒸蛋 $38 共有4片原整海膽舖上茶碗蒸,海膽甘甜無怪味,蛋香滑溜。鰻魚飯 $98 份量、味道屬正常發揮。價錢合符水準內。三色丼 $178 我最期待的三色丼終於到。三個不同口味的迷你丼超吸睛,配料堆到像小山一樣。蟹膏蟹肉丼:蟹膏味非常濃郁,配埋鹹鮮蟹肉剛好綜合到蟹膏膩感。海膽丼呢間出品的海膽品質好好,味道新鮮甘甜。最有驚喜就是香蔥吞拿蓉丼:吞拿魚油油脂好香,非常順口。配蔥除突出魚鮮外,亦可減低膩感。炸雞件 $384-5件,炸得唔乾!明太子雞翼 $38有2隻,作為明太子控同雞翼控Ge 我表示讚!三文魚籽·蟹籽卷 $108加左三文魚籽的加洲卷,三文魚籽的加洲卷更惹味,不過少貴。

Suntory 生啤 $38
日式餐廳$38來講超抵!

海膽蒸蛋 $38
共有4片原整海膽舖上茶碗蒸,海膽甘甜無怪味,蛋香滑溜。

鰻魚飯 $98
份量、味道屬正常發揮。價錢合符水準內。

三色丼 $178
我最期待的三色丼終於到。

三個不同口味的迷你丼超吸睛,配料堆到像小山一樣。

海膽丼
呢間出品的海膽品質好好,味道新鮮甘甜。

炸雞件 $38
4-5件,炸得唔乾!

明太子雞翼 $38
有2隻,作為明太子控同雞翼控Ge 我表示讚!

三文魚籽·蟹籽卷 $108
加左三文魚籽的加洲卷,三文魚籽的加洲卷更惹味,不過少貴。
2019-08-25
庆祝纪念
生日
  • 燒明太子雞翼
  • 三色丼
2019-08-28 850 浏览
很久也沒有踏足新蒲崗,從前每月都總會走上一轉到現在親人離開以後相隔多時沒有在這裡留下半點腳步、今次特意前來就是為了眼前這個迷你三色丼。。。無他在互聯網內看上霎時為之動心,找上一個(平安日子)在(路面暢通之下)緩步由彩頣花園慢慢徒步到上址~店舖位置很容易找, 裝修色調以綠和原木作主、平日中午入座很快便滿, 這點對於我來說倒是有點意外、原因午市方面價錢不算太平由HK$88.-HK$298.不等套餐包括:  火炙牛肉湯烏冬/ 吉列生蠔湯烏冬/ 豚肉生薑燒飯/午市壽司套餐(廚師發辦)/甜蝦丼/ 刺身定食/ 吞拿魚腩海膽丼/ 味噌牛肉飯等~由於目標早早鎖定所以沒有再在午餐方面去考慮便叫了一個迷你三式丼飯~三碗迷你丼飯HK$178.叧加一 ,分別包括: (吞拿魚/ 海膽與及蟹膏蟹肉)入口带有一絲絲魚油香的吞拿魚夾雜在蔥花之內,味道更為突顯、低下放满全是赤醋飯,只要加上少少醬油將味道便更為提昇十分美味~沒有深究眼前這一個海膽是來自什麼地方,只是覺得入口帶有甜美回甘的味道、已令到內心暗笑碗旁今回厨師就刻意地方上些微芥末、我將其輕輕混和與赤醋米共存,吃在口中又是另一番滋味~其實吃了兩碗迷你丼,肚子也有輕
三色丼

入口带有一絲絲魚油香的吞拿魚夾雜在蔥花之內,味道更為突顯、

其實吃了兩碗迷你丼,肚子也有輕微的飽肚但看上那個滿得快要爆瀉蟹膏蟹肉丼、真的令人不可放下手上匙羹,一插以下整個迷你碗差不多有二份一都是《蟹肉》心中的喜悅度由開始第一碗直至到最尾一刻都沒有停過、蟹膏方面輕微有點帶苦但無阻我對蟹肉的熱熾,將其混和與青蔥同吃、那份《不用拆骨去殼》之快感,實非筆墨之形容~

落單以後眼看身旁鄰枱要上一個厨師發辦的(壽司套餐)賣相亦都十分亮麗,下次如果再有機會吃我想會選擇叫一個(壽司套餐)因為價錢比較化算,講真午市連加一差不多要二佰元、吃起來其實有點兒肉赤,不過今次覺得價錢和出品成正比、所以埋單也覺得合理。
2019-08-27 102 浏览
今日與男朋友放工後相約在新蒲崗一田逛街,順便購買一些零食回家購物前當然要醫飽肚子先有力行動啦依間日式料理位於新蒲崗Mikiki地下,裝修簡約日本風氣重位置比較闊落,十分適合聚會或者約會餐廳用到IPAD自助點餐,方便顧客又方便店員當然有埋水比你自行飲用超級吞拿魚腩卷滿口甘香味,入口即溶火灸壽司拼盤我自己比較喜愛火灸三文魚火灸後亦不見太多魚油, 反而增加了一點焦香, 入口微暖火灸左口魚邊,啖啖魚油味入口即溶海貝壽司拼盤貝類爽口鮮甜,除著不定時季節性轉換而我自己喜愛凡立貝壽司,肉厚肥美赤貝壽司十分肥厚、鮮美,肉質爽脆吉列炸蠔外層酥化、內裏多汁鮮甜,口感更豐富的蠔肉物超所值,壽司新鮮,店員的服務態度等等都很好下次有機會,會再黎食飯
購物前當然要醫飽肚子先有力行動啦

依間日式料理位於新蒲崗Mikiki地下,裝修簡約日本風氣重
位置比較闊落,十分適合聚會或者約會
餐廳用到IPAD自助點餐,方便顧客又方便店員
當然有埋水比你自行飲用
超級吞拿魚腩卷
滿口甘香味,入口即溶
火灸壽司拼盤
我自己比較喜愛火灸三文魚
火灸後亦不見太多魚油, 反而增加了一點焦香, 入口微暖
火灸左口魚邊,啖啖魚油味入口即溶
海貝壽司拼盤
貝類爽口鮮甜,除著不定時季節性轉換
而我自己喜愛凡立貝壽司,肉厚肥美
赤貝壽司十分肥厚、鮮美,肉質爽脆
吉列炸蠔
外層酥化、內裏多汁鮮甜,口感更豐富的蠔肉

物超所值,壽司新鮮,店員的服務態度等等都很好
下次有機會,會再黎食飯
2019-08-22
  • 吉列炸蠔
  • 海貝壽司拼盤
  • 火灸壽司拼盤
  • 超級吞拿魚腩卷
2019-08-26 114 浏览
終於有了,似樣的和食。比起觀塘荔枝角等,新蒲崗高質食肆偏少。發現了Mikiki有十和田分店,決定一試。前菜枝豆爽甜,表皮洒上鹽粒,上佳下酒菜。明太子雞翼表皮香脆少油,已去骨中間釀入微辣明太子,十分惹味,價值相宜,必點。吞拿魚三味,鮮味十足,赤身味濃,拖羅入口即化,回味無窮。軍艦三味,紫菜保持香脆,三文魚子飽滿,入口爆開。海膽鹹鮮味滿分,蟹肉蟹膏清甜,有驚喜。海鮮丼絕對是大堆頭,唯沒有犧牲質素。特別是 把吞拿魚蓉、海膽和三文魚子同吃,加倍的鮮味實在滿足。最後來碗熱辣辣味噌湯和豆腐雪糕,完美作結。

前菜枝豆爽甜,表皮洒上鹽粒,上佳下酒菜。

吞拿魚三味,鮮味十足,赤身味濃,拖羅入口即化,回味無窮。

最後來碗熱辣辣味噌湯和豆腐雪糕,完美作結。

2019-08-11
2019-08-25 120 浏览
今日又嚟到MikikI搵食,見這店人唔多,所以決定試下,裹面地方幾大,枱跟枱之間都寛鬆,但假日中午時段,都坐唔滿。呢度用電子屏點餐,見到個$98午市壽司套(廚司發辨),只聽個名同這個價錢,就決定點這個餐。個餐嚟到,都幾豐富,壽司有11件,蒸蛋,麵豉湯。壽司飯係用赤醋調味,唔會太咸,醋味唔太重,11件包括:火炙右口魚邊,燒過關係,魚油香味好出蟹膏軍艦,蟹膏、蟹肉好香墨魚油甘魚吞拿魚三文魚三文魚子甜蝦海鰻卷 3件蒸蛋好味同好滑

個餐嚟到,都幾豐富,壽司有11件,蒸蛋,麵豉湯。

壽司飯係用赤醋調味,唔會太咸,醋味唔太重,11件包括:
火炙右口魚邊,燒過關係,魚油香味好出
蟹膏軍艦,蟹膏、蟹肉好香
墨魚
海鰻卷 3件

蒸蛋好味同好滑
2019-08-25
2019-08-24 90 浏览
今日在新蒲崗附近開完會,便在附近的Mikiki 商場行下街,約朋友一齊食晚飯。見到原來尖沙咀的十和田壽司店在Mikiki 開了新分店,便決定食下。超特選壽司拼盤,$298, 包有味噌湯和蒸蛋等。壽司包括有長鰻魚壽司,蟹棒刺身壽司,中拖羅,油甘魚,牡丹蝦,八爪魚,玉子,魚籽,海膽壽司,吞拿魚手卷等,份量豐富而鮮甜。壽司用赤漬飯整成,煙韌香甜。海膽壽司的海膽份量多,新鮮甜美,入口即溶,蟹棒刺身口感爽滑,有淡淡的海水味,清甜嫩滑。味噌湯,熱騰騰,味道清甜而入味,昆布味道清新。蒸蛋,有香濃的蛋香味,滑溜可口,有蟹棒和冬菇等材料,入味爽滑。

超特選壽司拼盤,$298, 包有味噌湯和蒸蛋等。

味噌湯,熱騰騰,味道清甜而入味,昆布味道清新。

2019-08-22 97 浏览
以前曾經於尖沙咀本店新開將時食過,想不到新浦崗也開了分店。因此我們來找回當日的味道我們叫了螃蟹壽司三食、三文魚三食、油甘魚壽司、赤貝壽司、帆立貝壽司、火灸帆立貝壽司、鰻魚壽司和吞拿魚三食。水準跟尖沙咀一樣好。我喜歡這裡的壽司飯加了赤醋,飯的大小適中但魚生十分厚切。一口一件剛剛好。我最愛的是赤貝壽司,赤貝新鮮大隻又爽口。我們還點了明太子雞翼,燒得香脆。想不到這裡不只壽司出色,燒物亦不馬虎。非常滿足的一餐,好食但不用等位,實在難得!
和吞拿魚三食。
非常滿足的一餐,好食但不用等位,實在難得!
2019-08-22 81 浏览
週末和兩位朋友來到新蒲崗Mikiki商場逛街和吃飯,選了這間十和田日式料理餐廳。我們三人分別點了一些主食和小菜。先上菜的三文魚三味壽司,魚生非常厚切而新鮮,同是三文魚卻又有著三種風味。燒明太子雞翼,雞翼烤非常香,𥚃面釀滿了明太子,非常飽滿,味道微辣,作為飯前小食簡直一流。三色丼,由蟹膏蟹肉丼、海膽丼、吞拿魚蓉丼所組成,每碗的份量也不少。海膽非常鮮甜,口感creamy;蟹膏味道濃郁,搭配清甜的蟹肉,非常match;吞拿魚蓉鮮美,三者均配有醬油醋飯,非常美味。火炙魚生飯,材料非常豐富,有三文魚、吞拿魚、凡立貝、左口魚邊、魷魚、鰻魚、赤蝦等。炙燒的烹調方式把魚生的味道提升至另一層次,每一口都充滿魚油香味,入口即融。唐揚炸雞湯烏冬,烏冬面非常爽口彈牙,湯頭非常清甜,日式炸雞塊外層香脆,內裏肉質鮮嫩,而且分量十足,性價比極高。最後甜品選了兩款不同的雪糕,分別是海鹽和豆腐雪糕。海鹽雪糕帶有微微的奶油鹹香,豆腐雪糕就相對較清新微甜,配上清爽的蒟蒻,為這頓晚餐作了一個完滿的句點。

2019-08-21 76 浏览
去到新蒲崗,一家三口最鍾意都係食日本壽司加拉麵, 坐低各有各叫,我哋就叫咗下咁多嘢。 三色丼,吉列生蠔湯烏冬,海膽蒸蛋,整個枝豆,再加個香蔥吞拿魚腩丼,一碗火灸牛肉湯烏, 炸雞, 三杯雪糕一人一杯,豆腐雪糕,海鹽雪糕加個紅豆雪糕,呢餐飯我哋一家三口,落樓7舊水非常滿意!海膽蒸蛋呢個海膽擺喺蒸蛋上面,唔係熟㗎,所以係蒸完先至放上去,所以有冰火嘅感覺,因為有口感!炸雞件 炸雞睇落都冇乜特別,就入面呢清嫩可口,肉汁依然鎖喺入面,所以非常滿意!枝豆枝豆係太太特別指定動作,因為可以慢慢剝呀!三色丼 細細碗,一個係吞拿魚魚腩,一個海膽,一個海蟹肉 ,三個各有特色,手工唔錯 ,我唔一一介紹啦!你哋自己嚟試一試啦!必指定食。吉列生蠔湯烏冬 吉列生蠔另上,烏冬清湯,兩個加埋各有待色,送鬆厚軟脆,再加少少沙律醬,滋味好容易想像到,就係正一個字呀! 香蔥吞拿魚腩丼 呢個同三色丼嘅其中一個,係相似嘅不過係大碗啲,所以呢個係我哋叫多咗,但係唔好食就假嘅,都比我地食清光。火灸牛肉湯烏冬呢個烏冬牛肉就薄, 味道非常正,清湯烏冬一碗唔覺有咩味精嘅感覺,果然係日本精神, 食得飽人。 三杯雪豆腐雪糕必食 因為香港好少有,

海膽蒸蛋

炸雞件

枝豆
枝豆係太太特別指定動作,因為可以慢慢剝呀!

吉列生蠔湯烏冬

香蔥吞拿魚腩丼

火灸牛肉湯烏冬

三杯雪

豆腐雪糕
必食 因為香港好少有,除咗日本餐廳,不過呢次太太點咗,我冇得食。

海鹽雪糕
今次我就揀咗雪鹽味,竟然係出乎意料,原來雪糕可以鹹鹹地,已經畀呢個海鹽取代咗豆腐雪糕啦,我只愛呀!

紅豆雪糕
阿仔揀咗紅豆雪糕,不過呢個我冇試過,所以唔知好唔好食,見佢個樣都好有滿足感,一定都唔錯嘅!

外卖送餐
2019-08-19 57 浏览
放工響新蒲崗走未行過mikki就去望下順便叫埋朋友黎食晚飯估唔到 十和田又開左響度即刻回味下先6點幾 未有太多人唔駛等位前菜 點左個活八爪魚酢 試下估唔到 呢個前菜 係咁開胃 酸酸既八爪魚超有咬口 又爽爽咁 前面魚肝 都好唔錯個餐牌其實都好多選擇先黎1客 海膽蒸蛋海膽無腥味 顏色新鮮 微甜 好食蛋味濃 又滑 好快俾我清左朋有點左個海鮮丼有海膽 三文魚子 帶子 海老 油甘魚吞拿魚蓉 好抵食 咁多款 份量多我試左個吞拿魚蓉 入口就溶haha自己點左個松葉蟹壽司set有蟹腳,蟹肉蟹膏同蟹棒壽司本人最愛蟹膏 因為味濃 面蟹腳就多一份清甜味 唔錯仲好鍾意飯既咬口最期待吞拿魚set 中拖羅無筋 色澤又靚一啖食落去 好滿足大拖羅更加多一份魚油同放落口即溶既應該好好食呀!!2個人食左500幾蚊滿足既1餐
放工響新蒲崗走

有海膽 三文魚子 帶子 海老 油甘魚
吞拿魚蓉 好抵食 咁多款 份量多
我試左個吞拿魚蓉 入口就溶haha

自己點左個松葉蟹壽司set
有蟹腳,蟹肉蟹膏同蟹棒壽司
本人最愛蟹膏 因為味濃

好好食呀!!

2個人食左500幾蚊
滿足既1餐
2019-08-19 41 浏览
今日朋友來探我家小狗,玩過不亦樂乎還未夠,說要帶牠去公園散步,行到黃昏時候我說不如去商場吃埋晚飯,新蒲崗這個商場很好的,可以帶狗狗入內,之後我們選了日本菜,這間格局柔和喜歡這裡坐得很舒服。凡立貝刺身 (3切)超厚實大大片,鮮味香甜。蟹肉蟹膏手卷滿滿蟹肉同蟹膏,蟹膏幼滑味濃而蟹肉鮮甜口感豐富。蒸蛋蛋蒸得幼滑香甜有蛋味,配合冬菇魚蛋等鮮味提升。穴子燒得甘香表面香脆而不失鮮味。火炙壽司拼盤每件火炙過油脂特別出令壽司更鮮味,而壽司飯好特別用上醬料拌勻好味道。燒明太子雞翼炸得剛好,皮脆夠彈牙內裡滿滿明太子。炸雞件肉質鮮嫰多汁外脆內嫰。秘製豚肉湯烏冬豚肉夠入味烏冬幼滑又煙韌。海鹽雪糕這款海鹽雪糕第一次吃,味道好獨特。豆腐雪糕豆味濃郁雪糕香甜幼滑配上椰果好清新。

凡立貝刺身 (3切)
超厚實大大片,鮮味香甜。

蟹肉蟹膏手卷
滿滿蟹肉同蟹膏,蟹膏幼滑味濃而蟹肉鮮甜口感豐富。
蒸蛋
蛋蒸得幼滑香甜有蛋味,配合冬菇魚蛋等鮮味提升。

穴子
燒得甘香表面香脆而不失鮮味。
火炙壽司拼盤

燒明太子雞翼
炸得剛好,皮脆夠彈牙內裡滿滿明太子。
炸雞
肉質鮮嫰多汁外脆內嫰。

秘製豚肉湯烏冬
豚肉夠入味烏冬幼滑又煙韌。

海鹽雪糕
這款海鹽雪糕第一次吃,味道好獨特。
豆腐雪糕
豆味濃郁雪糕香甜幼滑配上椰果好清新。

• 火炙壽司拼盤
2019-08-19 37 浏览
之前在新蒲崗商場買了東西沒貨,要今日放工再過去取,為有取完貨順便行下超級市場同在商場吃埋晚飯啦!經過見到這間日本餐廳,突然想吃壽司就攞飛等位吃。平日晚上都好多人,等了一會可入座。點了幾樣有燒明太子雞翼,火炙壽司拼盤,蒸蛋,豆腐雪糕。燒明太子雞翼,新鮮炸起熱辣辣,皮炸得卜卜脆雞翼入面裝滿明太子,喜歡吃辣一流。落單是用電子屏幕自行下單,喜歡吃什麼自己按夠方便。豆腐雪糕,圓圓碌碌好得意。火炙壽司拼盤,有三文魚、吞拿魚、蝦等,味道鮮甜經過炙燒後令魚生油份提升,很喜歡這裡的壽司是醬油飯不用加豉油已很好吃。蒸蛋是必食的。

點了幾樣有燒明太子雞翼,火炙壽司拼盤,蒸蛋,豆腐雪糕。

落單是用電子屏幕自行下單,喜歡吃什麼自己按夠方便。

豆腐雪糕,圓圓碌碌好得意。

蒸蛋是必食的。
2019-08-18 36 浏览
這一間十和田之前已經吃過一次在尖沙咀有分店今晚和男朋友在Mikiki再次發現它原來在這邊也有分店 立上決定要再吃玉子壽司玉子比飯多好多赤蝦壽司赤蝦鮮甜 大大隻 好出色赤貝壽司新鮮赤貝清甜爽口火炙芝士蝦一片芝士在面 配上鮮蝦 不錯不錯火炙左口魚邊壽司燒出油甘香 好味道鰻魚壽司鰻魚厚厚一件 肥美鰻魚配上燒汁 正凡立貝壽司大大一片 清甜好吃蟹膏軍艦滿滿蟹膏 濃濃蟹味 蟹肉滿瀉 推薦推薦海膽軍艦新鮮海膽溢滿整個口 和紫菜很配 正海膽手卷滿滿一層海膽 海膽鮮甜 很新鮮連內裡都卷著海膽 滿滿海膽好滿足蒸蛋加入了冬菇、蟹捧和嗚門卷茶碗蒸嫩滑 清甜好味道唐揚炸雞湯烏冬炸雞外層薄而脆 醃得好香點上蛋黃醬 味道更上一層樓昆布醬油湯底配上彈牙烏冬
這一間十和田之前已經吃過一次

海膽手卷
滿滿一層海膽 海膽鮮甜 很新鮮
連內裡都卷著海膽 滿滿海膽好滿足

蒸蛋
加入了冬菇、蟹捧和嗚門卷
茶碗蒸嫩滑 清甜好味道

唐揚炸雞湯烏冬
炸雞外層薄而脆 醃得好香
點上蛋黃醬 味道更上一層樓
昆布醬油湯底配上彈牙烏冬
2019-08-18 42 浏览
這一天放工約了朋友去新蒲崗食晚飯,我們想食日本料理,於是就選擇了位於Mikiki商場的十和田啦😬餐廳在地下一層,入面很寬闊,點餐是自助的,侍應很快就送上食物,送餐速度很讚👍🏻由於十分肚餓的關係,我們點了好多食物,首先,我們點了兩個主食😬唐揚炸雞湯烏冬唐揚炸雞分開上,這樣就保持住炸雞外皮的脆,炸雞雞肉很嫩滑,很香海鮮丼有十分多樣的海鮮,有海膽,帶子,甜蝦等,飯是醬油飯,不錯鰻魚壽司好豐富的鰻魚口感茶碗蒸火炙三文魚火炙過的三文魚口感沒有太膩,不錯我們都食得很飽,很滿足的一餐😋😋
唐揚炸雞湯烏冬

海鮮丼

有十分多樣的海鮮,有海膽,帶子,甜蝦等,飯是醬油飯,不錯
鰻魚壽司

好豐富的鰻魚口感
茶碗蒸

火炙三文魚

火炙過的三文魚口感沒有太膩,不錯

我們都食得很飽,很滿足的一餐😋😋
2019-08-15 468 浏览
好朋友搬到新蒲崗這間可帶寵物狗狗的商場樓上, 由於我好耐冇見他的Lucky仔, 一於上去踩場玩個夠, 然後他帶我到樓下新開的壽司店繼續邊食邊傾, 竟然有意外收穫!餐廳闊落樓底高, 傾計談心非常舒適寫意大熱天時, 先啤啤然後再傾過夠吞拿魚刺身是我的最愛, 所以我發版要了個中吞拿魚刺身, 入口迅速融化, 鮮甜的味道, 勾起了曾經在日本吃吞拿魚的味道來, 下次要加多40蚊使個大吞拿魚刺身先! 我們叫個牛肉湯烏冬及豬肉湯烏冬, 然後再 一起共享用, 分甘同味, 由於有得比較發現豬肉 是比較鮮甜, 大大件咬下去外面帶煙靭內面滑溜有肉汁很有質, 亦使我想起為何日本人個湯底都是用豬肉及豬骨做的海膽手捲吃手捲最重要是侍應生一拿來我們變了馬上吃, 原因是紫菜必須在最鬆脆的一刻吃下去, 令到鮮甜無比的海膽更新鮮, 這個也是可以媲美在日本新鮮魚生市場吃的海膽👍👍👍燒明太子雞翼這個值得推介, 因為我是一個超級明太子愛好者, 但從來冇沒有想過他們是如此的夾味, 雞翼的皮煎得很香脆, 而裏面的肉是滑溜帶些小軟林也增添一份脆香的感覺,加上粒粒明太子,更為爽甜,一流至於支豆, 我每次去食日本壽司都會叫的, 新鮮香

餐廳闊落樓底高, 傾計談心非常舒適寫意

大熱天時, 先啤啤然後再傾過夠

海膽手捲

燒明太子雞翼

至於支豆, 我每次去食日本壽司都會叫的, 新鮮香甜已經很足夠

豆腐雪糕
不會太甜, 香滑的豆腐雪糕, 雖然減肥是我們的終生事業, 那必須吃個夠才去繼續我們的努力💪💪💪

非常滿足, 我們又多了一個新蒲點
  • 燒明太子雞翼