话说很久没吃日本菜🇯🇵,刚好经过新蒲岗,就到了位於Mikiki的日本餐厅。店内环境很日系,绿茶🍵的色调配上日本流行音乐,感觉很写意。我们到卡位位置坐下来,发现除了有插头让人叉电外,还有热水和绿茶🍵粉让你调绿茶。店内是自助下单的,扫扫QR code就可以点你想要的茶式,十分方便!不得不赞还可选走芥末、走姜之类,相当细心。🥰🍱杂锦鱼生丼(配汤&蒸蛋)$108🥚蒸蛋侍应先端上蒸蛋,蛋内有蟹柳、鸣门卷、冬菇等,材料十足!蛋蒸得热烫烫,而且亦很滑,绝对令人感到大满足!😋🥣汤面豉汤也有暖胃作用,汤虽然很有面豉味,但不会咸到口渴。😙🍱杂锦鱼生丼相当足料和丰富的鱼生饭,有三文鱼、吞拿鱼、玉子、鲍鱼、池鱼、三文鱼籽,充满着视觉效果,重点是刺身是很厚身的,绝对足料!而最难得是它用赤醋米饭,因为通常百多元的鱼生丼是不会吃到赤醋米饭,足见店舖的用心。而赤醋米饭相比起白饭更有味道,吃完满足!😍🍣午市寿司套餐(配汤&蒸蛋)$98同样包含配汤&蒸蛋,这个午市寿司套餐有八件寿司、三件卷物。同样地,每件寿司都是用赤醋米饭,所以很难得!寿司方面有三文鱼寿司、吞拿鱼寿司、帆立贝寿司、鳗鱼寿司、吞拿鱼蓉寿司等,每件都有食材的

店内环境很日系,绿茶🍵的色调配上日本流行音乐,感觉很写意。

🍱杂锦鱼生丼(配汤&蒸蛋)$108

🥚蒸蛋

🥣汤
面豉汤也有暖胃作用,汤虽然很有面豉味,但不会咸到口渴。😙

🍱杂锦鱼生丼

🍣午市寿司套餐(配汤&蒸蛋)$98

同样包含配汤&蒸蛋,这个午市寿司套餐有八件寿司、三件卷物。同样地,每件寿司都是用赤醋米饭,所以很难得!寿司方面有三文鱼寿司、吞拿鱼寿司、帆立贝寿司、鳗鱼寿司、吞拿鱼蓉寿司等,每件都有食材的鲜味,而加洲卷份量亦很足料,性价比超高。☺️

平均每人一百头就可以埋单,可以吃到如此丰富的鱼生套餐,然後静静地享受着宁静的环境,绝对是很值得呢!😋

• 杂锦鱼生丼
2021-06-13 0 浏览
星期日都要开工,真系令人有点沮丧,放 lunch 梗系要食番餐好嘅,奖励下自己。拣咗公司附近呢间正宗日本寿司店,据知店内的食材大部份都是由日本直接空运到港,十分新鲜。餐厅门面以浅木色为主调,环境十分雅致,以竹支为设计主轴,加上高楼底和落地玻璃,开扬又阔落,配上一室简约装潢,予人悠然自得之感。而家巿面已经有唔少餐厅采用手机自助形式点餐,呢度亦唔例外,只需扫描 QR code,拣选食物後落单,就可以坐定定等食,够晒方便快捷。先睇下午市套餐,原来选择都唔少,足足有成十几款,真系令人花多眼乱。点咗杂锦鱼生丼 ($108) 同 鳗鱼饭 ($98) 各一,两款套餐都附有面豉汤同蒸蛋。面豉汤味道浓郁鲜美,调味得宜,入口暖笠笠又不死咸。茶碗蒸质感很滑溜,内有鸣门卷、冬菇和银杏,为蒸蛋生色不少。杂锦鱼生丼 ($108) 卖相非常讨好,色泽艳丽,而且用料亦十分丰富。饭面铺满了蟹籽、三文鱼、吞拿鱼腩、油甘、玉子、鲍粒和青瓜,每一口都食到鱼生的鲜甜及特色。三文鱼肉质肥美,油脂丰盈;而鲍鱼粒口感亦唔错,脆中带点韧劲,微微鲜甜,配垫底的酱油饭吃,味道一流。另外个鳗鱼饭 ($98) 水准亦不俗,鳗鱼表皮烤至金黄,入
另外个鳗鱼饭 ($98) 水准亦不俗,鳗鱼表皮烤至金黄,入口微微酥脆,鱼肉富弹性,嫩滑肥美,有入口即溶的油脂感。
面头的蒲烧酱汁,甜度刚好,杰稠得来又够入味,最啱就系用嚟拌饭吃。底层的米饭分量甚多,入口虽然有点偏湿,但软而不糊,食晒都几饱肚。
食完饭仲可以慢慢叹埋杯抹茶先至走,店员亦无催促我哋离开,真系超写意。
2021-06-12 0 浏览
❤新蒲岗 十和田 🙋‍♀️相信认识好嘅人都会知道我系一个日本控,我唔单止中意去日本旅行,仲中意日本文化,同埋超级中意食日本菜😍 寿司可以话我既最爱,我可以日日食都唔厌倦🍣 前晚就同朋友黎依间十和田总本店食dinner ,果然冇令我失望,颇高质啊~ 特别之处就系师傅一早已经将酱油混合於寿司米之中,所以唔洗再点豉油咖啦好方便😂🙋‍♀️Uni × Salmon Roe × Minced Tuna Roll🐟 is definitely my FAVVVVVV😚 The portion is so hugeeeee!!Awwww I miss Uni & Salmon Roe , they are so sweet and fresh💋 I would love to revisit and try more sushi next time😉 👅平成卷 $148 ▪︎一上枱就觉得好震撼,六件寿司卷大大件😝 有齐海胆・三文鱼子・同吞拿鱼腩蓉🐟 海胆鲜甜绝对冇腥味,三文鱼子粒粒饱满又甜美,吞拿鱼腩蓉份量十足👍 太新鲜太幸福啦🐷🥰 👅火炙三味寿司 $78 ▪︎三件寿司分别系火炙左口鱼边・火炙三文鱼同火炙吞拿
❤新蒲岗 十和田

👅平成卷 $148

👅火炙三味寿司 $78

▪︎三件寿司分别系火炙左口鱼边・火炙三文鱼同火炙吞拿鱼腩寿司,额外仲加多左件火炙左口鱼边寿司 ($32) 火炙过嘅寿司特别香,左口鱼边入口即融,三文鱼同吞拿鱼腩油香也不错哟😊

👅三文鱼三味寿司 $38
▪︎三文鱼迷必点啊❣ 有齐姜蓉三文鱼・芥末三文鱼同火炙三文鱼🐟三种配搭,三种滋味,一试爱上吖😋

👅刺身3点 $198

▪︎三文鱼刺身超级厚切,口感十足😍 油甘鱼同鲷鱼油香四溢,非常新鲜☺ 有不爱吃的理由吗?🤤🤤🤤

👅火炙芝士虾寿司 $15×  安康鱼肝寿司 $32

2021-06-11 0 浏览
呢日weekend 训到好迟先起身,起身之後就同屋企人去左附近既日本餐厅食lunch。餐厅环境好大,几舒服。呢度系用QR code落单,好方便。我地一人点左一个lunch set。日本野黎讲都好抵食!跟餐有茶碗蒸同面鼓汤,唔错!首先,点左个午市寿司套餐,佢有成11件寿司咁多,好多款唔同既寿司,岩哂我呢啲咩都想试既人。个杂锦鱼生丼上面有好多刺身,好足料,佢有三文鱼、吞拿鱼同埋油甘鱼,好新鲜!咁抵食,下次再encore!
呢度系用QR code落单,好方便。
我地一人点左一个lunch set。日本野黎讲都好抵食!
跟餐有茶碗蒸同面鼓汤,唔错!
咁抵食,下次再encore!
  • 午市寿司套餐
2021-06-06 0 浏览
餐厅方便,用QR code 落单。快捷省时!Menu有埋图,睇到大概个餐大概咩样,够清晰。呢度有寿司、鱼生、熟食唔同定食午餐,我哋都比较锺意食寿司🍣所以拣咗寿司套餐~寿司套餐$98, 估唔到都相当丰富。首先会有茶碗蒸及面豉汤。茶碗蒸热辣辣,几好食。蛋几滑有蟹柳、日式鱼蛋。面豉汤亦都系够热,有海带油扬。寿司拼盘有11件。三件系蟹子三文鱼青瓜卷。三文鱼几肥美,入边青瓜爽口,卷物都几大件。另外有吞拿鱼、油甘鱼、三文鱼、带子、熟虾、鳗鱼、三文鱼子军舰及吞拿鱼肉军舰。军舰嘅紫菜新鲜包,所以够脆,三文鱼子够鲜。整体其他寿司质素都几好。

茶碗蒸热辣辣,几好食。蛋几滑有蟹柳、日式鱼蛋。
面豉汤亦都系够热,有海带油扬。

整体其他寿司质素都几好。
晚市见到店内只有几枱客,没有定食供应,睇过评论好像不错,嚟到就都试下吧。。。服务。。自己手机落单,职员只负责上菜,服务系零,😕可惜 以价钱 200元一碗鱼生饭,鱼生份量明显不够偏少,鱼生普通新鲜,火炙左口鱼边和海胆,就好味道。。。以咁嘅价钱,唔抵。。晚上得几个客,系有原因,都证明了 见到拍乌蝇,就唔好帮衬。。系啱嘅。
2021-06-03
2021-06-01 232 浏览
今日约左个住系黄大仙既朋友系MIKIKI食LUNCH,佢指明要食呢间日本菜😅以我所知十和田出名高质,原来SET LUNCH咁抵食👏我平时如果见到有鳗鱼饭九成九都会拣,但最近真系食得太多有啲厌,所以今日决定试下佢既近亲👉👉穴子丼🤣朋友就叫左午市寿司定食🍣跟餐有面豉汤同茶碗蒸,茶碗蒸超足料!有冬菇,鸣门卷,蟹柳,仲有好少见到既白果😯 鸡蛋超滑😋我系第一次食穴子,烧到轻微燶,加埋面头应该炒过嚟嘅芝麻好香👍穴子舖到满满的,我仲以为冇咗鳗鱼嗰个肥美嘅口感会冇咁好食,但原来穴子系更加可以食得番鱼本身既鲜味,所以唔驶好似鳗鱼咁加咁浓郁既鳗鱼汁去调味都好好食😋底下既饭都有调过味,令人特别开胃😁朋友既寿司好丰富,劲多花款😍刺身类新鲜肥美,虾好大只👍 佢特别推介吞拿鱼,油脂丰富入口即溶🤤埋单仲唔驶加一就食到咁高水准既日本菜,无得弹!!🎉🎉

以我所知十和田出名高质,原来SET LUNCH咁抵食👏

朋友就叫左午市寿司定食🍣

穴子丼

底下既饭都有调过味,令人特别开胃😁

午市寿司定食

朋友既寿司好丰富,劲多花款😍

埋单仲唔驶加一就食到咁高水准既日本菜,无得弹!!🎉🎉
2021-06-01
  • 午市寿司套餐
2021-06-01 118 浏览
之前食过尖沙咀十和田已经一食爱上,今日来到新蒲岗知道有十和田,当然唔可以错过啦。店舖环境简洁亮丽,给人一种舒适的感觉,真系可以慢慢享受他们的美食。他们只需嘟嘟QR code,便可方便选餐。下午来到,当然系食午市套餐,贪佢够抵食!他们先来面鼓汤、蒸蛋...可以慢慢叹,等待我嘅精美套餐。午市寿司套餐午市寿司套餐一来就有9款寿司,1款卷物。9款寿司🍣都是新鲜时令制作,味道鲜甜,鱼味十足;还有他们的葱吞拿鱼蓉卷,更是口感软绵,一食爱上。杂锦鱼生丼另外一款叫了杂锦鱼生丼,当中已有超多鱼生配料:吞拿鱼、三文鱼、蟹子、玉子、青瓜...等等刺身,而且每款都是厚切的,新鲜肥美、鱼味浓郁,鱼生都布满在整碗丼饭上,轻轻拨开鱼生,更见到他们是以赤醋饭作饭底,米饭粒粒分明,非常入味,跟鱼生食起来,更觉滋味。星期六、日都有午市套餐供应,真系抵食之选。

他们只需嘟嘟QR code,便可方便选餐。

下午来到,当然系食午市套餐,贪佢够抵食!
他们先来面鼓汤、蒸蛋...可以慢慢叹,等待我嘅精美套餐。

午市寿司套餐
午市寿司套餐一来就有9款寿司,1款卷物。

杂锦鱼生丼

星期六、日都有午市套餐供应,真系抵食之选。
2021-05-30
2021-05-30 63 浏览
喺新蒲岗发现咗一间环境,服务,食物质素都唔错嘅日式料理。餐厅铺面宽敞,日式简约装修,暖色灯光,成个环境都好舒服。侍应好细心,食完啲嘢都好快执,服务都算唔错。食物方面,我试咗几样我几锺意and几特别嘅嘢👅火炙寿司拼盘 ($108) 👍🏻👍🏻火炙寿司不嬲都咁好味,而今次嘅拼盘更加系咩海鲜都有,唔使拣就有齐晒所有款,真系简单方便快捷。成个拼盘最锺意就系佢嘅火炙左口鱼,肉质鲜嫩,入口即溶。👅纳豆手卷 ($32)好耐冇食纳豆,本身唔算系fans,但见到Menu有佢,突然好想猎奇下。比起我喺日本食嘅正宗纳豆,呢个纳豆黏性比较冇咁强,可能啱d未食过纳豆嘅人,唔会吓亲佢地(笑👅吉列生蚝 ($38) ❣️呢个可能系成间餐厅最抵食嘅嘢。$38就有四只吉列生蚝。只只都肥美鲜甜,外壳炸得松脆,内里入口即溶。佢亦都系我成间餐厅最锺意嘅食物吉列炸虾卷 ($78) 👍🏻👍🏻正常水准,最啱同friends share食

喺新蒲岗发现咗一间环境,服务,食物质素都唔错嘅日式料理。

👅火炙寿司拼盘 ($108) 👍🏻👍🏻

👅纳豆手卷 ($32)

👅吉列生蚝 ($38) ❣️

吉列炸虾卷 ($78) 👍🏻👍🏻
正常水准,最啱同friends share食

2021-05-29 53 浏览
我的味觉天生比较敏锐,所以会一直坚持选择适合自己的餐厅,这是我一间我经常去的日式餐厅,也是经常令我放心的餐厅,我只能形容它是相对完美并奇蹟出现在香港的日式餐厅,每次想食鱼生饭,茶碗蒸和其他日式热食,也会想到这一间餐厅,餐厅环境和食物一直坚持卫生,食物也从来未出现过不新鲜的问题,味道一直都保持水准,食材上也可以见到餐厅对品质的坚持,例如餐厅的芥辣也是坚持用新鲜山葵磨出来的,餐厅设计风格日式,位置也不是在最繁忙的地段,每次周未晚上不想去旺区迫排队和不想担心泊车的问题,只想安心食顿优质料理的话,我也没法想到其他更好的地方,以亲民价钱就可以食到高级餐厅的味道,而不用担心卫生问题,还有什麽不值一试?
2021-05-29
  • 杂锦鱼生丼
2021-05-27 114 浏览
呢间新蒲岗嘅日本餐厅,晚市都唔系好多人,而且地方阔落又有卡位坐❣❣,啱哂打卡倾计慢慢Chill。抹茶粉任落🍵冲出嚟只色好靓。 环境清静,服务唔错。三文鱼刺身$48 三片刺身都好厚,夹起都几大片。肉质唔韧,非常新鲜🍣。 三文鱼亲子丼$118 🥣呢个非常出色。唔单止好足料,有好多好多旧三文鱼,食极都仲有,而且旧旧都系厚切,口感丰盈,鱼脂香气扑鼻。🤩🤩个饭都有惊喜,系酱油饭,但食多几啖都唔觉得好浓味,啱啱好。 秘制豚肉乌冬 $78 🍜见到浓郁嘅酱油汤底,加上煮淋嘅娃娃菜就知道有诚意啦🥬🥬。乌冬粗身弹牙索哂汁。豚肉肥瘦适中,有好多块,好抵食。 抹茶雪糕 $18 🍧抹茶同奶味一半一半。唔止得一球雪糕,仲有椰果,正🥰🥰

三文鱼刺身$48
三片刺身都好厚,夹起都几大片。肉质唔韧,非常新鲜🍣。

三文鱼亲子丼$118 🥣

秘制豚肉乌冬 $78 🍜

抹茶雪糕 $18 🍧
抹茶同奶味一半一半。唔止得一球雪糕,仲有椰果,正🥰🥰
2021-05-27 70 浏览
平日晚上去不太多人,店员非常细心,安排了我们坐下後, 马上介绍如何落单和热水樽。我朋友都不太肚饿,所以每人叫了一个主食和两件寿司🍣三文鱼寿司油脂分布好平均,首先饭不是平常的醋饭,是由颜色的,味道很好😻🍣穴子寿司其实就是长版的鳗鱼寿司,酱汁非常好味,不会太甜,鳗鱼的口感也很好,不是那种放了很久很软烂的口感👍🏻👍🏻🍚三文鱼亲子丼生物乳粒黄生物鱼子的份量都很多,空口吃了很多粒,也还是足够配饭,没有腥味👍🏻饭嘅份量都几多🍲秘制豚肉汤乌冬豚肉不油腻几清爽,口感系普通叉烧汤头都清爽,不会饮完好口渴乌冬是弹牙的,浸咗好耐食都仲系好弹牙👍🏻座位坐得好舒服,而且人不太多,点都唔会赶你走,可以倾偈倾好耐👍🏻👍🏻❤️

我朋友都不太肚饿,所以每人叫了一个主食和两件寿司

🍣三文鱼寿司

🍣穴子寿司

🍚三文鱼亲子丼

🍲秘制豚肉汤乌冬
豚肉不油腻几清爽,口感系普通叉烧
汤头都清爽,不会饮完好口渴
乌冬是弹牙的,浸咗好耐食都仲系好弹牙👍🏻

2021-05-26 28 浏览
系 Mikiki 想食比较好嘅寿司🍣,一定系来十和田,佢都应该算系新浦岗区内相对优质嘅寿司🍣店!佢哋嘅寿司🍣饭系用赤醋🤩制作而成,食起上嚟🤤特别有层次感,左口鱼裙边寿司🍣油脂丰富🥰而且几厚肉😋,三文鱼籽😍粒粒分明好鲜味,海胆都几鲜甜同埋新鲜👍!除咗寿司🍣之外,我哋仲叫咗个㊙️秘制豚肉汤乌冬🍜做主食,佢啲豚肉🐖几肥美又嫩又𣺉,而且都👌ok厚身,有啲咬口,汤🥣底几清唔会太咸。

2021-05-20 170 浏览
上个月已经嚟过一次食呢一间日本餐厅😍佢哋嘅午餐真系好吸引,价钱亦都好合理,今次带妈咪嚟食呢个日本餐厅连佢都话好食呀♥️💕今次同上一次一样都系叫左刺身拼鳗鱼饭,刺身厚薄适中,食落非常新鲜,无论吞拿鱼或者赤虾都觉得好鲜甜,以$118嘅价钱包埋鳗鱼饭、面豉汤、茶碗蒸!真系好抵食呀,午市仲冇+1服务费♥️♥️‼️‼️而我今次终於可以嗌到呢个香葱吞拿鱼腩丼🥰🥰因为记得上一次嚟嘅时候餐牌显示冇得落order,所以今次有得嗌真系要试吓究竟好唔好食,因为本人真系好锺意食香葱吞拿鱼腩,香葱吞拿鱼腩打成蓉,口感软腍 ,配上香葱令成个口感更加有层次,而且带动鲜味提升咗好多😋😋而且饭亦都悉心用酱汁调配,唔系纯粹白饭咁简单,同样都系包埋面豉汤同埋茶碗蒸,一样都系$118!而且份量又大碗,真系好好食同埋非常之抵食🥳相信都会继续encore呢一间嘅午餐🤤🤤🤤

• 香葱吞拿鱼腩丼
2021-05-19 150 浏览
新蒲岗日式料理都有几间,但如果讲环境、服务同食物质素都唔差的话,咁呢间一定系排第一。枝豆 $38正常水准。穴子胡瓜手卷 $58必食😍穴子即系海鳗,鳗鱼大多都系淡水养成。穴子入口即溶,加上胡瓜爽口增添口感,Jeng🤤吉列生蚝 $38锺意食蚝记得点,食落好肥美,而且有4只,真系超抵食👍🏻吉列炸虾卷 $78正常水准,可以叫黎同朋友share食。火炙寿司拼盘 $108样样火炙寿司都有款,选择困难症之选。特别推荐火炙左口鱼边真系超超超好食,入口即溶🥰豆腐蛋糕 $18雪糕有椰果跟配,豆腐味好淡,但雪糕唔系雪沙雪到有一粒粒冰晶个种,咁嘅价钱又配埋椰果,都可以接受。餐厅都细心,预先俾两种餐具方便食雪糕同椰果。

枝豆 $38
正常水准。

穴子胡瓜手卷 $58

吉列生蚝 $38
锺意食蚝记得点,食落好肥美,而且有4只,真系超抵食👍🏻

吉列炸虾卷 $78
正常水准,可以叫黎同朋友share食。