2021-04-28 112 浏览
在新蒲崗大和田店吃了午餐很多次了,滿以為在此區日本餐廳中算是食物新鮮及價錢合理,今日刻意帶了幾個朋友一同去享受日式料理,我們在此中午堂食了不同類型食品,包括炸蠔,鰻魚、海鮮飯等等,其中朋友反映炸蠔炸蠓一般,我哋和另一朋友叫了什錦魚生丹,不約而同發現海膽不夠新鮮,兼且炒飯又硬又凍,而魚生也一般,另一朋友也吃了Tuna 魚海胆丹,同樣地覺得海膽不夠新鮮,和之前吃的差遠了。份量也感覺少了,以性價比看,這個價錢並不平宜,理應要有合理食物質素才是,可惜很失望,我們也即時向服務員反映食物質素,希望留意及改善,服務員回覆會向公司反映的,希望.....
2021-04-21 120 浏览
晏晝約咗友人行山,落山後喺附近搵咗呢間日本餐廳醫肚先。炸雞件 - 外層炸粉幾薄,入面雞肉仲好嫩滑,點咗蛋黃醬更加好味。三文魚三味壽司 - 三款口味分別係薑、Wasabi同埋火炙。三文魚油脂分佈均勻,食落味道好鮮甜。壽司飯係用赤醋整特別好食。三色丼 - 呢間餐廳嘅三色丼係分開三隻碗仔三種唔同嘅口味好有特色。最左邊係吞拿魚茸,口感幼滑油香味重。中間係海膽,食落無腥味仲好鮮甜。最右邊係蟹肉同蟹膏,蟹肉一絲絲啖啖肉好正,蟹膏味道好濃撈飯一流!
晏晝約咗友人行山,落山後喺附近搵咗呢間日本餐廳醫肚先。

2021-04-19 92 浏览
去開九龍東,想食日本野,諗起之前食過嘅十和田。早去早食,唔使等位。叫咗壽司同丼飯,補充下碳水化合物!蟹膏壽司 - 有蟹肉同蟹膏,絕不欺場。蟹膏夠濃郁,唔會腥。鯛魚/墨魚/帆立貝壽司鯛魚壽司 - 最緊要唔腥,而且有咬口,唔錯!墨魚壽司 - 好厚身,同埋黏黏地,正宗墨魚。帆立貝壽司 - 啖啖肉,厚切刺身就係皇道!三文魚三味壽司火炙三文魚壽司 - 燒一燒啲魚油,冇咁膩,但又保留到滿滿魚油嘅感覺,正!三文魚壽司 - 正常發揮,好食!火炙左口魚邊丼飯 - 超級驚喜,有好多海膽!海膽一啲都唔腥,好鮮甜,配飯一流!海膽份量超多

蟹膏壽司 - 有蟹肉同蟹膏,絕不欺場。蟹膏夠濃郁,唔會腥。

鯛魚/墨魚/帆立貝壽司

鯛魚壽司 - 最緊要唔腥,而且有咬口,唔錯!

墨魚壽司 - 好厚身,同埋黏黏地,正宗墨魚。

帆立貝壽司 - 啖啖肉,厚切刺身就係皇道!

三文魚三味壽司

三文魚壽司 - 正常發揮,好食!

海膽份量超多

2021-04-18 96 浏览
🌗 Kaisen Don Trio🌗 Super Tuna Roll🌘 Dried Sakura Shrimp Roll with Salmon and Avocado🌘 Small Scallop Sushi This is my second visit to Towada Sushi, my last was to Tsim Sha Tsui one. I have to say that Towada Sushi in Mikiki Mall is a huge NO for me (and my family). Kaiden Don Trio has been one of the most loved items. However, somehow the sea urchin tastes odd and a bit like gas - an issue related to freshness or origin? I’m not sure. As for the minced tuna, it’s very plain in flavour, same for
🌗 Kaisen Don Trio
🌗 Super Tuna Roll
🌘 Small Scallop Sushi

Kaiden Don Trio has been one of the most loved items. However, somehow the sea urchin tastes odd and a bit like gas - an issue related to freshness or origin? I’m not sure. As for the minced tuna, it’s very plain in flavour, same for the Super Tuna Roll.

As for the Sakura Shrimp Roll, it’s also an easy pass for me - the avocado in it is unripened at all, quite hard to chew considering it comes along with salmon, huge contrast. Is it really this hard making sure the avocado has well ripened?

As for their Small Scallops, it’s very very plain in flavour and a bit smelly as well, totally not worth its price tag ($25 each piece).

I feel the sushi soy sauce they are using is one of the Achilles heels - painfully salty and lack of depth.

One last thing - the pickled ginger is also very stringy.

All in all, Towada Sushi in Mikiki no more. Very disappointing.. or am I just too picky? 🌑
2021-04-08 166 浏览
今日約左個朋友係MIKIKI食LUNCH,我地想搵間坐得舒服又有返咁上下質素既日本餐廳,揀左一陣決定黎食呢間TST總店永遠都大排長龍既十和田~裝修以木色為主調,感覺舒服,樓底高空間感充足👍我叫左個鰻魚飯少飯,朋友叫左個雜錦魚生丼,跟餐有湯同蒸蛋👏蒸蛋好足料,鮮味但唔會太鹹,非常十分滑😋我既鰻魚飯好香,只有少許細骨,肉質肥美,鰻魚汁配埋熱辣辣兼用料靚既珍珠米一流👍朋友既魚生丼賣相精美,佢話啲魚生好新鮮,魚肉同樣都係好肥美,肉質彈牙🤤 飯底已經調左味,乜都唔駛加已經好好食👏百零蚊食到呢個質素既日本菜真係相當唔錯😝

裝修以木色為主調,感覺舒服,樓底高空間感充足👍
我叫左個鰻魚飯少飯,朋友叫左個雜錦魚生丼,跟餐有湯同蒸蛋👏

蒸蛋好足料,鮮味但唔會太鹹,非常十分滑😋

雜錦魚生丼午市定食

飯底已經調左味,乜都唔駛加已經好好食👏
百零蚊食到呢個質素既日本菜真係相當唔錯😝
2021-04-08
$113.5 (午餐)
  • 鰻魚丼
  • 茶碗蒸
  • 雜錦魚生丼
2021-04-06 158 浏览
好耐未去過mikiki,行過又好想食壽司就揀咗呢間餐廳。餐廳空間好大,可能因為我哋太早所以冇乜人。餐廳係用qr code落單,好方便。我地兩個人叫左三樣野食,上菜好快。佢所有既飯都係鼓油底但唔會太咸。第一樣係平成卷。總共有六件,壽司入邊同埋上面都有吞拿魚蓉,上面有啲三文魚籽同海膽。淡淡地但咬爆咗三文魚子之後就吊起左味!第二樣北海道帆立貝松葉蟹丼。呢個丼份量好大,蟹肉又好多。帆立貝有三粒,粒粒都好厚又鮮甜。第三樣係超特選壽司拼盤配湯蛋。總共有12件。每件上面既料都好足。蝦壽司好新鮮,蟹肉壽司比較淡味,呑拿魚卷同平成卷類似,咬落去d呑拿魚蓉爆哂出黎!重點推介海膽: 少少甜無苦味!中拖都幾肥美。呢個set仲有個蛋同湯,蛋都好滑。湯係傳統味噌湯。總體都抵食,份量大,而且舒適。推介。

第二樣北海道帆立貝松葉蟹丼。呢個丼份量好大,蟹肉又好多。

帆立貝有三粒,粒粒都好厚又鮮甜。

壽司好新鮮,
蟹肉壽司比較淡味,
呑拿魚卷同平成卷類似,咬落去d呑拿魚蓉爆哂出黎!

重點推介海膽: 少少甜無苦味!

中拖都幾肥美。

呢個set仲有個蛋同湯,蛋都好滑。湯係傳統味噌湯。

總體都抵食,份量大,而且舒適。推介。
2021-04-02 143 浏览
為左迎接復活節假 今晚收工就同友人去左想試好耐既十和田尖沙咀店多人 於是專登過左黎新蒲崗分店呢間分店唔洗話等好耐位 門口有餐牌睇見佢外賣好似都唔錯 不過食呢d壽司緊係要新鮮坐到入去坐位 就可以先自行沖調綠茶先水溫都夠 呢度綠茶其實都唔錯 睇睇餐牌先無錯 呢度係用qr code 自己落單餐牌都幫你分好哂類 個人認為拼盤都幾抵食 又可以share 必選超上壽司拼盤提一提個吞拿魚蓉卷有驚喜呢個拼盤其實介有湯同茶碗蒸 不過我好快ko左唔記得左影食材都真係幾新鮮得黎又無雪味 高級少少既海膽同三文魚子無苦同腥味 好食當然仲有拖羅 入口即溶 魚油味夠 略嫌唔夠大塊赤身拖羅 唔會起根 平成卷 材料有三文魚子 吞拿魚蓉 海膽味道真係有少少衝突 因為食材都各有特色而且新鮮 見呢道卷物又唔貴 CP值高想平平地試下新鮮食材 可以一試最後叫多碗北海道帆立貝松葉蟹肉丼起初以為呢碗野實唔夠飽 點知原來非常足料女生叫一碗食就好了 帶子真係又大又鮮蟹肉略嫌有少少殼 不過咁先代表係新鮮原隻蟹拆出黎 係手工食品黎
為左迎接復活節假 今晚收工就同友人去左想試好耐既十和田

不過咁先代表係新鮮原隻蟹拆出黎
係手工食品黎

三文魚子軍艦
2021-04-02 95 浏览
離職一個禮拜後,有同事真係對我好好,想補返個farewell午餐。我鍾意食日本菜,新蒲崗mikiki附近大部分日本菜我都食過, 今次就試下十和田。間餐廳基於疫情關係,入座率限制於四乘內, 我好欣賞佢呢個安排,感覺上會安全嗰👍度落餐用QR code,好方便。同事揀咗午市壽司套餐 $98我就揀咗雜錦魚生丼 $108 每個餐都會有味噌湯同埋蒸蛋。第一次飲味噌湯啲料咁豐富同咁好味味噌湯啲豆腐卜似乎炸過嚟所以更香口,啲料又好足蒸蛋都比出面食過啲蒸蛋多d料,我仲食到粒白果,雖然唔知道點解會加呢啲嘢,但係我覺得幾特別🤣去到主菜, 份量都足夠有餘,我哋兩個女仔食呢兩個主菜,最後係食唔曬ga😅我ge雜錦三文魚生裏面嘅魚生比想像中大粒, 鋪滿成個碗飯,睇落都好開胃。魚生好鮮甜, 碗飯有甜甜地酸酸地嘅醬汁, 喺熱天嘅時候食最開胃,正呀👍至於同事嘅主餐, 我食咗幾舊,味道都好正 ,以經濟實惠來講,雜錦魚生丼嘅主餐加多十蚊就有咁多嘅魚生食,份量亦都多,啖啖肉正d,我會再選擇雜錦魚生丼

度落餐用QR code,好方便。

同事揀咗午市壽司套餐 $98

我就揀咗雜錦魚生丼 $108
每個餐都會有味噌湯同埋蒸蛋。
第一次飲味噌湯啲料咁豐富同咁好味

味噌湯啲豆腐卜似乎炸過嚟所以更香口,啲料又好足

午餐
2021-03-31 81 浏览
第一次嚟到mikiki呢度行街突然壽司癮起想食日本嘢就試吓呢間都幾出名嘅十和田!餐廳採取自助落單形式即係用電話scan佢哋個QH code就可以落單叫嘢食㗎啦先上茶碗蒸同埋麵豉湯茶碗蒸一向都係我嘅最愛淡淡的鰹魚湯汁配上滑蛋真係日本味十足啊貪得意叫咗一下安康魚乾壽司味道都真係幾特別個質感有啲似內臟嘅感覺~配埋壽司飯同紫菜又唔錯喎之後就係我個壽司拼盤!有我最愛嘅海膽同埋玉子~留返我最愛嘅玉子放到最後先食壽司嘅紫菜仲係好脆 魚生都夠晒新鮮我諗壽司飯嘅醋味更濃好啦題外話餐廳有+1服務費!

第一次嚟到mikiki呢度行街
突然壽司癮起想食日本嘢
就試吓呢間都幾出名嘅十和田!

餐廳採取自助落單形式
即係用電話scan佢哋個QH code就可以落單叫嘢食㗎啦

先上茶碗蒸同埋麵豉湯
茶碗蒸一向都係我嘅最愛
淡淡的鰹魚湯汁配上滑蛋
真係日本味十足啊

貪得意叫咗一下安康魚乾壽司
味道都真係幾特別
個質感有啲似內臟嘅感覺~
配埋壽司飯同紫菜又唔錯喎

之後就係我個壽司拼盤!
有我最愛嘅海膽同埋玉子~

留返我最愛嘅玉子放到最後先食

壽司嘅紫菜仲係好脆 魚生都夠晒新鮮
我諗壽司飯嘅醋味更濃好啦
題外話餐廳有+1服務費!

2021-03-28 115 浏览
今日去開mikki 買野,順便食個lunch, 呢度set lunch 都幾多選擇,用QR code 自助落單,仲有抹茶粉同成壺水比晒你,坐正卡位幾舒服。✨叫左個lunch set , 跟茶碗蒸同埋麵豉湯,好快手就送到。 茶碗蒸䁔䁔地,食落幾嫩滑juicy, 食到底仲有蟹柳,同白果。✨穴子丼($108): 星鰻既份量都幾多,未食已經聞到好香既炙燒味。個魚肉質嫩滑,加上醬汁同面頭既芝麻更加香。✨飯本身都有豉油輕輕調味,面頭仲有紫菜同埋粉紅色甜甜地粉,食落幾得意。✨黑松露調魚丼($108): 個魚望色澤好新鮮,食落鮮甜,質地有咬口,配埋黑松露都幾夾。

好耐冇去 Mikiki 囉 !原來開了間十和田 ... 入去食個晏至慢慢逛採用日系簡約木建築風格,環境舒適闊落周末午市時間也有多款午市套餐供應價錢由 HK$78 起,除了刺身丼、壽司套餐,還有熱食的日式丼飯和烏冬儍媽點了份 ... 海鮮丼 (配湯和蒸蛋) HK$198丼飯鋪滿多款時令的海鮮,啱哂有選擇困難症和咩都想食的我有海膽、帆立貝、赤蝦、油甘魚、香蔥吞拿魚腩、三文魚籽和玉子甘甜無腥味的海膽、油潤甘香的油甘魚腩、清甜爽口的赤蝦 ...配上用酒粕發酵而成的赤醋煮的壽司飯,真是超滿足 !!!儍爸的 ... 帆立貝松葉蟹丼 (配湯和蒸蛋) HK$148丼飯面是滿滿的一梳梳的松葉蟹肉、仲有一節節的松葉蟹腳清甜鮮味的蟹肉,配埋爽口彈牙的帆立貝和脹卜卜的三文魚籽啱哂蟹痴的儍爸 !!!** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定

好耐冇去 Mikiki 囉 !
原來開了間十和田 ... 入去食個晏至慢慢逛
採用日系簡約木建築風格,環境舒適闊落
周末午市時間也有多款午市套餐供應
儍媽點了份 ... 海鮮丼 (配湯和蒸蛋) HK$198
丼飯鋪滿多款時令的海鮮,啱哂有選擇困難症和咩都想食的我
有海膽、帆立貝、赤蝦、油甘魚、香蔥吞拿魚腩、三文魚籽和玉子
配上用酒粕發酵而成的赤醋煮的壽司飯,真是超滿足 !!!
丼飯面是滿滿的一梳梳的松葉蟹肉、仲有一節節的松葉蟹腳
清甜鮮味的蟹肉,配埋爽口彈牙的帆立貝和脹卜卜的三文魚籽
啱哂蟹痴的儍爸 !!!
2021-03-21
午餐
  • 帆立貝松葉蟹丼
2021-03-23 185 浏览
十和田係尖沙咀同新蒲崗都有分店 今日就去左新蒲崗呢間 貪佢近我哋又無咁多人😆 店舖都幾大 好多位👍🏻 lunch set有好多選擇 價錢由$78起🥰今次我哋就試左午市壽司套餐同火炙左口魚邊丼🤤 2款都跟左湯同蒸蛋 茶碗蒸既蛋好滑好好味 入面有多款配料👍🏻 午市壽司套餐共有11件 都係$98好抵食😍 壽司每日都可能有d唔同 會揀是令魚生 所以魚生都幾新鮮😋 火炙左口魚邊丼有超多左口魚😱 舖滿飯面 火炙過魚油更出感覺更肥美😆 仲有海膽都好甜美 整體性價比都幾高🌟

今次我哋就試左午市壽司套餐同火炙左口魚邊丼🤤
火炙左口魚邊丼
火炙左口魚邊丼
2021-03-21 116 浏览
新蒲崗/啟德呢到真係變左好多雖然本身屋企過黎好方便,但加埋地鐵食完飯想去邊都咁易今次行過商場見到尖沙咀都有分店既日本就試下個set lunch電話scan QR code 自助落單好方便好多款set 揀左好耐🤣 最後同朋友試左2款:🍽黑松露鯛魚丼刺身非常大片厚切 黑松露既份量剛好唔會蓋過魚鮮飯底加左d豉油 比平時既飯少醋味🍽午市壽司套餐1set 有9款壽司 我自己最鍾意反而係葱吞拿魚蓉卷 🤤卷飯好香芝麻味第二都係蝦刺身 大隻又鮮甜🤤每款lunch 都配湯&蒸蛋 (料唔算多但蛋夠滑同香) 即刻覺得好滿足
新蒲崗/啟德呢到真係變左好多
雖然本身屋企過黎好方便,但加埋地鐵食完飯想去邊都咁易
電話scan QR code 自助落單好方便

我自己最鍾意反而係葱吞拿魚蓉卷 🤤
卷飯好香芝麻味
第二都係蝦刺身 大隻又鮮甜🤤
2021-03-21 59 浏览
穴子丼(配湯&蒸蛋)$108先上麵豉湯同蒸水蛋。麵豉湯味道啱啱好,配料有紫菜同豆卜。蒸蛋都好滑,裡面有冬菇、蟹柳同白果等配料。穴子魚片切到幾薄身下,其實穴子魚同鰻魚係同科,但穴子魚係屬於海魚,肉質其實同鰻魚差唔多,另外飯底下有一片煎香嘅紫菜幾好味,飯係珍珠米,但有啲凍同硬,口感一般。酸薑反而係最好食嘅。雜錦魚生丼(配湯&蒸蛋)$108份量都幾足下,滿滿嘅魚生鋪滿飯面。有切成粒粒嘅三文魚同吞拿魚,仲有魷魚同鮑魚,青瓜粒同酸薑等。吞拿魚口感厚實有嚼口,三文魚就油潤入口即溶,鮑魚都幾鮮甜。飯嘅口感都係一般。
穴子丼(配湯&蒸蛋)$108

雜錦魚生丼(配湯&蒸蛋)$108
今日又黎到呢間encore😳😳😳呢間唔係d大型日式餐廳 但食物質素真係唔錯😳感覺到店家既用心吉列生蠔湯烏冬🤩烏冬係昆布湯底,依然咁濃味,感覺好似比上次口味淡佐😚都唔錯!上面有大量昆布。令我覺得驚喜既係炸生蠔!粒粒生蠔肥美新鮮,包裹炸皮啱啱炸出夠脆夠香口,咬落去仲會噴汁!真係好正😳😳😳海鰻卷🐟上面片片鰻魚食得出魚香甜味😚醋飯粒粒分明,包裹青瓜同埋玉子有更多脆同軟既口感😳一啖一個海鰻卷,多層享受!而每盆壽司都有新鮮芥末同薑片,d薑片都幾好味開胃😚😚吉列炸蝦卷🍤🍤因為呢個太好味又order佐😂依然都係當初既感動!中間有大隻啱啱炸出炸蝦,炸皮係脆而唔係軟既😳😳加埋沙律醬與粒粒魚子😋每隻壽司都幾高身,真材實料又好味,我肯自己ko兩碟噶😂😂三文魚三味壽司🍣其中一隻係火炙三文魚壽司,唔會overcook,另外兩舊三文魚嘅選料唔錯,幾新鮮識發光😳又肥美但肥而不膩😍😍呢間既日本料理選擇多,環境坐落又舒適😚下次會再黎幫襯~

炸生蠔烏冬

海鰻卷

炸蝦捲

呢間既日本料理選擇多,環境坐落又舒適😚下次會再黎幫襯~
炸生蠔烏冬
海鰻卷