2022-08-14 192 浏览
*✲゚*。🌌高質鰻魚飯定食🐟呢間新開嘅西日fusion餐廳空間感十足 坐得好舒服👍🏻有部三角琴喺度 裝修好靚✨🍱 鰻魚飯定食配白飯定食配左前菜、沙律、茶碗蒸同味噌湯🙆🏻‍♀️鰻魚燒得幾香 幾好味🤤用咗個爐上 可以keep住個溫度幾貼心😆🐮 米蘭燉牛膝意大利飯食到好多粒粒牛膝肉 配左甜甜地嘅日式醬汁不過佢個risotto口感偏淋 唔係傳統比較硬果種🙈呢個餐湯係蘋果甘筍湯 幾好飲😋整體食物質素同服務都唔錯而且播住音樂幾好feel 係慶生好去處🙆🏻‍♀️-✨ 米蘭燉牛膝意大利飯 ($208)✨ 鰻魚飯定食配白飯 ($218)
+10% service charge-📍十八夢 Meta stages @meta_stages銅鑼灣登龍街18號V Point 6樓
*✲゚*。🌌

高質鰻魚飯定食🐟

呢間新開嘅西日fusion餐廳空間感十足 坐得好舒服👍🏻
有部三角琴喺度 裝修好靚✨

🍱 鰻魚飯定食配白飯
定食配左前菜、沙律、茶碗蒸同味噌湯🙆🏻‍♀️
鰻魚燒得幾香 幾好味🤤
用咗個爐上 可以keep住個溫度幾貼心😆

🐮 米蘭燉牛膝意大利飯
食到好多粒粒牛膝肉 配左甜甜地嘅日式醬汁
不過佢個risotto口感偏淋 唔係傳統比較硬果種🙈
呢個餐湯係蘋果甘筍湯 幾好飲😋

整體食物質素同服務都唔錯
而且播住音樂幾好feel 係慶生好去處🙆🏻‍♀️
✨ 米蘭燉牛膝意大利飯 ($208)
✨ 鰻魚飯定食配白飯 ($218)
+10% service charge
📍十八夢 Meta stages @meta_stages
銅鑼灣登龍街18號V Point 6樓
扎實魚肉-金目調定食 藝術與味道交融的享受~~~”置於銅鑼灣 V POINT的這家餐廳,最近看到許多人前來打卡用餐,上網search發現他們是法日料理餐廳,場內有大型屏幕比客人可以邊食野邊欣賞藝術作品。~~~午市嘅餐單有多過10款嘅選擇,大部份都是日式為主,亦有少部份西餐,酒類亦是眾多。~~~“🐟金目雕定食橙紅橙紅的金目調,喜慶感十足,肉口魚質扎實,外皮紙薄香脆,皮下嘅每一層魚肉都均勻受熱,嫩口濕潤,而且大大條,令人有種值回票價嘅感覺。配搭粒粒飽滿白米飯及一杯冰凍清涼,檸香陣陣嘅凍檸茶,一個人的午餐,也可以非常飽足。~~~十八夢 (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街18號V Point 6樓
扎實魚肉-金目調定食 藝術與味道交融的享受

“🐟金目雕定食
~~~
十八夢 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街18號V Point 6樓

十八夢 銅鑼灣登龍街18號V Point 6樓-----呢間位於V point嘅餐廳,裝修以藍黑色同金色為主調,高級感滿滿。佢地設有巨型LED螢幕牆同舞台,會定期舉辦各類唔同嘅表演主題及競賽,比香港嘅藝術表演者作為一個文化藝術交流平台,而客人則可一邊觀賞一邊享用美食。是日黎到係午市時段,無表演但op訂位有lunch set買二送一優惠,幾抵玩。.Omakase Sushi (10pcs)($368)特選季節手握壽司盛十件🍣根據時令挑選嘅壽司質素頗有驚喜。擺盤誘人,夠IGable,而且件件鮮味十足。絲絲現拆松葉蟹肉配搭脆米餅及紫蘇葉,口感層次豐富,尾韻帶點冰涼感,幾得意。海鰻柔軟無骨,入口即化。左口魚亦係嫩滑肥美,輕燒過後帶微微煙熏香氣。擺放有黑魚籽於頂部嘅北海道帶子壽司貝柱肥厚,入口鮮度拔群。而粉色嘅拖羅,則是油脂味澎湃,整體高質。------👶🏻B仔整體評價:7.8/10個👍🏻👶🏻B仔抵食程度:7/10個👍🏻👶🏻B仔服務評分:8/10個👍🏻👶🏻B仔環境評分:8/10個👍🏻👶🏻B仔味道評分:8/10個👍🏻👶🏻B仔回頭機會:7.5/10個👍🏻-----#swallowhongkong跟住
十八夢
-----

Omakase Sushi (10pcs)($368)
特選季節手握壽司盛十件

-----
#swallowhongkong
跟住我一齊吞食香港啦!🤤
#swallowcwb
📌 Meta Stages 📍 銅鑼灣 Causeway Bay 🔍 環境環境超豪華!!! 有成大個舞台俾performer表演🤩 雖然依家無得live performance, 但係但係環境已經好chill~ 仲有music可以聽🥰 見到裡面都有包廂🤓-(👑爲推薦) ▫️海膽帶子他他 $188▪️Meta Stages 冬陰功意粉 $298▫️天婦羅定食▪️鰻魚豆腐薄多 ▫️鹿兒島和牛串 $88▪️雞軟骨$88-❥ ❥ 海膽帶子他他呢個每一粒都有帶子🫶🏻🥰不過因為太多Wasabi🙈所以超辣, 不過好彩有紫菜脆餅一齊食減少左辣味~🤣❥ ❥ Meta Stages 冬陰功意粉呢個超好食🫶🏻💕冬蔭功味道啱啱好唔會太係鹹 濃度啱啱好👍🏻意粉都掛汁上面有兩舊大虎🦐🤩❥ ❥ 天婦羅定食無唸過天婦羅蝦🍤可以咁大條!!鮮蝦味十足😍同埋外皮酥脆, 可以沾海鹽一齊食😋❥ ❥ 鰻魚豆腐薄多 呢個第一次食😜一定要趁熱食, 因為好快酥脆嘅外皮會浸淋🙈不過個人覺得鰻魚味道唔夠突出❥ ❥ 鹿兒島和牛串呢個和牛串一流💖👍🏻食落肉質鮮嫩燒得啱啱好😋❥ ❥ 雞軟骨呢個味道正常不過價錢略嫌少少貴🙈-▫️味道:8.8/10 ▪️賣相:8/

📌 Meta Stages

▪️雞軟骨$88
❥ ❥ 海膽帶子他他
呢個每一粒都有帶子🫶🏻🥰
不過因為太多Wasabi🙈
所以超辣, 不過好彩有紫菜脆餅
一齊食減少左辣味~🤣

❥ ❥ Meta Stages 冬陰功意粉
呢個超好食🫶🏻💕
冬蔭功味道啱啱好
唔會太係鹹 濃度啱啱好👍🏻
意粉都掛汁
上面有兩舊大虎🦐🤩

❥ ❥ 天婦羅定食
無唸過天婦羅蝦🍤可以咁大條!!
鮮蝦味十足😍
同埋外皮酥脆, 可以沾海鹽一齊食😋

❥ ❥ 鰻魚豆腐薄多
呢個第一次食😜
一定要趁熱食, 因為好快酥脆嘅外皮會浸淋🙈
不過個人覺得鰻魚味道唔夠突出

▪️價錢:7/10
▫️服務:10/10
▪️Overall:8.8/10

🔍 #CY_銅鑼灣 #CY_表演 #CY_西餐廳
🔗 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #causewaybay #cwbfood #cwb #銅鑼灣 #十八夢 #metastages #西餐廳
2022-08-13 158 浏览
星期六黎到V POINT食野 就算唔係平日 都一樣有lunch menu Lunch set包湯沙律同餐飲分別叫左香煎伊比利亞豬鞍架伴蘋果蓉 同米蘭燉牛膝煮大利飯比較喜歡個豬鞍 外面煎得好香口 入面就好嫩保留到肉汁 唔會好乾 另外加埋個蘋果蓉🍎 酸酸甜甜解油膩感 另外個沙律亦都唔好hea🥗 有沙律菜同唔少肉 加埋個餐湯都有啲飽足感 餐廳空間感同環境不錯 有個stage可以比人表演可惜當日個stage就有人係到搞event 相信如果有埋表演🎤🤹‍♀️就更加分啦
星期六黎到V POINT食野

有個stage可以比人表演
可惜當日個stage就有人係到搞event
相信如果有埋表演🎤🤹‍♀️就更加分啦
2022-08-12 163 浏览
一間以NFT 為表演主題嘅餐廳,入面有一個大舞台同埋9米LED大螢幕,啱晒公司搞function/宴會,裝橫風格modern,主打法日fusion菜。佢哋既lunch menu有一頁主打西式菜,一頁主打日本菜,我同朋友各叫左一款share,個人比較推介日本菜。日本菜menu揀咗串燒定食(8串)配湯烏冬,一上枱個賣相已經好吸睛,用一個長方形木盒裝住,串燒放係網上面,下面會熱住串燒,確保每一啖都食到熱辣辣串燒。串燒選料上乘,最中意係(1)海鰻串:表面微脆,肉質軟嫩;(2)紫蘇雞肉串:雞肉用紫蘇葉包住燒,雞肉更嫩滑,紫蘇獨特嘅味道提升雞肉香味;(3)和牛粒蕃茄串:和牛粒呈正方體,好厚肉,咬落去易咬開,唔會燒得過熟,食完和牛粒食返蕃茄粒清一清,中和油膩度。西式餐單叫左西班牙黑毛豬鞍伴蘋果蓉及紅酒汁,豬鞍厚身大約4成熟,唔鍾意太生嘅朋友記得要求整熟啲,比較欣賞佢哋配既汁,調校得好好,唔會蓋過豬肉本身嘅味道,跟西餐嘅餐湯大蒜薯仔湯非常好飲,表面有少許炒香左既大蒜絲🧄,薯仔打成幼滑細粒狀,湯質感濃稠creamy,有驚喜👍🏻

串燒定食(8串)配湯烏冬
串燒定食(8串)配湯烏冬
  • 大蒜薯仔湯
  • 前菜
2022-08-10 171 浏览
1. 麵豉湯食日本菜點可以冇麵豉湯呢 呢度嘅麵豉湯好足料🙌🏻 有成隻蜆㗎 蜆肉都好鮮甜😌2. 西班牙黑毛豬鞍.蘋果蓉及紅酒汁店員特別問黑毛豬鞍要幾成熟 因為呢碟菜式嘅烹調方法係慢煮 所以豬肉唔一定要全熟先至可以安全食用🐷 果然呢種煮法令到豬肉好嫩滑 配埋甜甜地嘅紅酒汁 味道好夾 3. 精選串燒定食8串每串串燒都有成隻食指咁長㗎 串燒有晒豬牛雞同蔬菜🥬 每串串燒都加咗少少黑椒去調味 肉類唔會燒得太過乾 食落口仲有少少肉汁🥰 我最中意係牛舌 真係每次食串燒必嗌 呢度都整到好出色😋
1. 麵豉湯

2. 西班牙黑毛豬鞍.蘋果蓉及紅酒汁

3. 精選串燒定食8串
2022-08-09 171 浏览
🔆松葉蟹肉海鮮丼 $328丼飯上面除咗搶眼嘅松葉蟹鉗之外 成個飯面都鋪滿左松葉蟹肉🦀 仲有其他海鮮 好似油甘魚同三文魚籽 壽司飯用上日本米同醋 醋飯酸味適中 蟹肉鮮甜 有淡淡嘅海水味 啱晒鍾意食蟹嘅我呀🥰 啖啖肉真係好正 鍾意食蟹嘅朋友一定要試下 保證有驚喜💛🔆西京燒銀鱈魚定食 $228銀鱈魚份量有兩大塊🐟 銀鱈魚煎到微微金黃色 入口魚油味喺口腔爆發出嚟 魚肉結實 而且充滿魚油😋 即使外面煎到好脆 入面嘅魚肉都保持到濕潤😗 絕對唔會先到又乾又老 所以口感都幾嫩滑😉 西京燒呢個調味甜甜地好適合銀鱈魚😝 好豐富
🔆松葉蟹肉海鮮丼 $328

🔆西京燒銀鱈魚定食 $228
2022-08-09 151 浏览
朋友介紹銅鑼灣開了一間西餐和日本菜結合的餐廳,令我很感興趣,所以前來一試。😉餐廳提供的午市套餐,包括沙律、茶碗蒸、汁物。沙律酸酸甜甜,感覺很清新。茶碗蒸的蛋蒸得剛好,入口順滑,不會過熟。☺️北海道帆立貝意大利飯龍蝦汁$268用上來自北海道的帆立貝,配上西式的意大利飯,可見選擇食材之嚴謹。🙌🏻 帆立貝外面微微煎香,配上香濃的龍蝦汁,味道非常新鮮。😝整餐非常圓滿,店員服務友善,環境寬敞舒適,有現代感,的確值得一試,很感激朋友的推介。😎

北海道帆立貝意大利飯龍蝦汁$268
2022-08-08 167 浏览
今日嚟咗呢間餐廳 環境真係幾舒適 店員特別安排咗呢個圓形卡位俾我同朋友 真係坐得幾舒服😎西班牙黑毛豬鞍 $268呢隻豬鞍嘅份量都唔細啊 最初都好擔心會越食越膩😗 但係好彩有半碟嘅蘋果蓉同紅酒汁 蘋果蓉同紅酒汁令到豬鞍甜甜酸酸感 啱啱解咗食太多肉嘅油膩感 令人好想一直食🤓松葉蟹肉海鮮丼 $328淨係睇見咁精美嘅擺盤已經覺得好吸引🤩 一絲絲嘅蟹肉鋪滿左成個飯 仲有好吸睛嘅蟹鉗 鍾意食蟹嘅朋友 真係唔可以錯過 除咗蟹仲有油甘魚同三文魚子 食材一樣好新鮮 好有鮮味啊🥳

西班牙黑毛豬鞍 $268

松葉蟹肉海鮮丼 $328

2022-08-08 93 浏览
松葉蟹肉海鮮丼 $328呢個海鮮丼嘅價錢都唔平㗎 但係真係真材實料🦀 用嘅海鮮食材全部都感覺好新鮮 完全唔會擔心有腥嘅味道 蟹肉味道出色就一定㗎啦 但係個人仲好欣賞佢嘅油甘魚 油甘魚刺身好有魚油香🥰西京燒銀鱈魚定食$228呢碟銀鱈魚魚肉好厚身 西京燒嘅烹調手法用咗少少白味噌去醃製😝 所以有淡淡嘅味噌 甜甜鹹鹹咁 配埋蛋黃醬食 口感更加豐富😉呢間餐廳嘅食物質素好之外👍🏻環境同服務都有返咁上下🫶下次大家如果過嚟銅鑼灣 都可以考慮吓嚟呢間Metaspaces食個lunch set呀😙
松葉蟹肉海鮮丼 $328

西京燒銀鱈魚定食$228

2022-08-07 172 浏览
浪漫🌹環境,宏大的舞台,旁邊純白色的三角鋼琴,精彩音樂編排,再結合精緻美味的佳餚及菜式,用餐🍽的當天,譜寫出絕美和動人的一個晚上🌃。香港🇭🇰少有的一個結合多元素的餐廳,每一次光臨都有不同的新鮮感,5D沉浸式房間浪漫🌹非常,結合不同的場景效果,仿如置身在現場,走過粉紅色的櫻花🌸樹下,神秘的海底世界,可在不同國度中探索。如果可以和最愛的人置身其中體驗,我相信會是畢生難忘,大廳則不用多說,優雅的裝潢,結合每次不同的表演元素,每一次都是震撼❤️靈。

大葉腐皮蝦&鮑魚天婦羅
大葉腐皮蝦&鮑魚天婦羅
輕北海道帶子香檳忌廉汁
帕瑪火腿鱈魚卷配枝豆蓉
2022-08-05 248 浏览
✨立鱗金鯛魚.米形意粉.支豆蓉 $248金鯛魚嘅脂肪多,肉質又軟腍,再加埋企喺度、脆卜卜嘅魚鱗,真係好立體😍,好有層次,味覺😋同視覺😎都好享受😌 以半煎半炸嘅方式製作,真係好特別。✨季節手握壽司盛 10件配 迷你稻庭烏冬 $388十件壽司🍣分別係松露火炙吞拿魚、金目鯛、炙燒左口魚裙邊、油甘魚、深海池魚、帆立貝伴黑魚子、海鰻、松葉蟹肉、紅葉辣醬帆立貝、牡丹蝦。每件都各有特色😉,但係最鍾意嘅都係金目鯛,呢件嘅魚油香味特別濃郁❤️,令我最有印象😍。
✨立鱗金鯛魚.米形意粉.支豆蓉 $248
✨季節手握壽司盛 10件配 迷你稻庭烏冬 $388
2022-08-05 216 浏览
平時好鍾意發掘新餐廳嘅我🥳 今日嚟咗呢間叫做十八夢嘅餐廳 食佢嘅午市套餐套餐都有幾款前菜 我就特別鍾意佢嘅蜆肉麵豉湯 麵豉湯入面真係有一隻蜆㗎🤓沖繩吉列黑豚定食吉列黑豚炸得好鬆化🐷 豚肉肥瘦分明 食到唔同嘅層次 仲可以點側邊嘅千島醬 或者食旁邊嘅椰菜沙律 平衡返炸物嘅油膩感🥬西班牙黑毛豬鞍 蘋果蓉及紅酒汁  $268黑毛豬鞍切開 肉仲係粉紅色嘅 但係店員話係因為慢煮 所以唔係全熟都唔使咁擔心😝 反而咁樣嘅30程度令到豬肉更加有肉汁 口感更加嫩滑 旁邊嘅蘋果蓉又令人好開胃 再加埋伴碟嘅薯角 真係夠晒重份量啦🥔

沖繩吉列黑豚定食

西班牙黑毛豬鞍 蘋果蓉及紅酒汁  $268
2022-08-05 236 浏览
朋友最鍾意試新餐廳,今日帶左我去銅鑼灣登龍街V point 6樓的「十八夢 Meta Stages」食lunch。呢間新派法日餐廳,空間非常大,好有格調,裝潢相當華麗,仲有鋼琴,大舞台,9米巨型LED螢幕配合現場表演。餐廳有幾間獨立房裝潢都好靚,如果有特別節日要慶祝的話,呢度係個唔錯嘅選擇!Lunch Set包括沙律、餐湯同飲品。沙律係三文魚沙律,非常新鮮,餐湯香濃幼滑,飲品叫左兩杯熱咖啡。 主菜🌟紙包比目魚西西里汁 $208用紙包住比目魚慢煮,熱辣辣上枱。比目魚份量相對大件,肉質非常嫩滑,食得出非常鮮甜。配菜有紫色西蘭花同埋薯仔,好抵食!🌟香煎伊比利亞豬肩肉伴青醬及芹菜頭蓉 $248伊比利亞豬肩肉切成薄片,肉味濃郁,點埋青醬好夾。仲有炸薯角同埋紅蘿蔔仔,配搭一流!🌟芝士蛋糕 (+$18)芝士味香濃,蛋糕入口幼滑,有食用玫瑰花伴碟,賣相不錯!

主菜
🌟紙包比目魚西西里汁 $208

🌟香煎伊比利亞豬肩肉伴青醬及芹菜頭蓉 $248

🌟芝士蛋糕 (+$18)
芝士味香濃,蛋糕入口幼滑,有食用玫瑰花伴碟,賣相不錯!