早幾日我比餐廳名吸引左黎試,呢間新派法日餐廳空間非常大,太有情調,加上🖤黑白🤍裝潢相當華麗,視覺上提供了讓人嘖嘖稱奇的享受! 📣(PS. 卡位座位寬闊舒適!!) 📣講返野食先,佢地每道菜都考♥️思㗎!🔹是日餐湯質感非常好,香濃幼滑,絕無Hea整👏🏻👏🏻🔸米蘭燉牛膝意大利飯 傳統的燴牛膝加上與別不同的意大利飯,味道後散發一份現代氣息。味道濃郁牛肉軟嫩,發揮得很好!👍👍🔹香煎伊比利亞豬肩胛肉伴青醬及芹菜蓉整體肉質非常嫩滑,肉質好彈牙仲好有咬口,味道好合我口味。另加上青醬及芹菜蓉配搭,令人更加開胃🤭㊙️見到佢閒日都多人黎食,有興趣既朋友都記得預先預約定啊!
🔹是日餐湯
質感非常好,香濃幼滑,絕無Hea整👏🏻👏🏻
🔸米蘭燉牛膝意大利飯
🔹香煎伊比利亞豬肩胛肉伴青醬及芹菜蓉
㊙️見到佢閒日都多人黎食,有興趣既朋友都記得預先預約定啊!
2022-09-05 51 浏览
店內環境靚 員工服務好👍👍帶我地參觀5D立體場景房 (可以轉換背景dinner 好特別 好靚)不過我地人太小 坐廳 聽住liveshow食野 感覺都 好正 好舒服咁啱星期三女士有free drink 任飲飲到我都醉醉地淨係記得 黑松露枝豆 好香好香 燒鵪鶉髀 皮脆肉嫩 好味海膽 新鮮 好味生食日本栗米 超甜 好好味呀
店內環境靚
咁啱星期三女士有free drink 任飲
飲到我都醉醉地
淨係記得 黑松露枝豆 好香好香
燒鵪鶉髀 皮脆肉嫩 好味
海膽 新鮮 好味
生食日本栗米 超甜 好好味呀
2022-08-31
呢間位於銅鑼灣V point嘅餐廳,聽講係摩登的新派法日餐廳~去到見到裝修以藍黑色同金色為主調🤩環境好有豪華感!!! 職員都向我地介紹平時佢地會有接一D公司搞function/Event 好似宴會等等~ 好Friend D 公司搞聯誼會!😏首先出場既有烤美國頂級牛🐮腹肉扒伴紅酒燒汁,豐腴肉嫩,酒味不濃,少量血水滲出。果然品質好,煮法越簡單越好~係啖啖肉😋🐠刺身定食味道都幾濃, 魚味好新鮮..份量都係正常唔會好少柚子醬角切魚生丼性價比高,刺身款式又多,好鮮味,被切粒後更有咬感!😘呢度嘅食物食物真係令我好滿意,絕對想推介俾大家☺️同埋佢哋啲service都好好,之後如果有機會都希望book到佢哋個場,搞下啲活動🤩
🐠刺身定食味道都幾濃, 魚味好新鮮..份量都係正常唔會好少
2022-09-05 218 浏览
🌠新開兩個多月嘅全港首間結合NFT主題、藝術表演嘅新派法日餐廳裝修設計暗黑有情調,用唔同燈光作舞台表演效果,星期三至日仲不定期會有唱歌表演每個位置都有時尚感,仲有一間八人gathering room,入面有LED螢幕,可以調校出唔同嘅背景,🎆有bling bling、🌊有海洋、🌸有櫻花等效果,猶如置身不同場景去品嘗整個晚餐,感覺別緻🦪生蠔💰$218新鮮大隻不在話下,擺盤別有心思,加上三文魚子、魚子、秘製啫喱,整體感覺提升不少,都可沾上微酸醬汁一同享用🐮厚燒牛舌心💰$156/2串🐷日本黑豚肉蘆筍卷💰$176串燒香口,牛舌心幾厚,個人較鐘意蘆筍卷,因為有蘆筍感覺無咁肥膩🐥月見免治雞肉棒💰$176/2雞肉棒有口感,沾上新鮮蛋黃醬油、蔥花,賣相吸引🐖12小時慢煮蝦西班牙乳豬配法式熱情果醬💰$468西班牙乳豬慢煮關係肉質非常腍滑,外皮脆口,配上少見嘅熱情果醬,口感清新可中和油膩感最特別係有焦糖菠蘿,菠蘿多汁香甜,可中和油膩感及清口腔之用🍝冬陰功意粉💰$298有燒大蝦,肉質厚實,另外冬陰功唔會辣只係有冬陰功香味,幾好食🍫Dessert Plate💰$188由幾種甜品組合而成的打卡dessert p

🦪生蠔💰$218

🐮厚燒牛舌心💰$156/2串
🐷日本黑豚肉蘆筍卷💰$176

🐥月見免治雞肉棒💰$176/2
雞肉棒有口感,沾上新鮮蛋黃醬油、蔥花,賣相吸引

🐖12小時慢煮蝦西班牙乳豬配法式熱情果醬💰$468
最特別係有焦糖菠蘿,菠蘿多汁香甜,可中和油膩感及清口腔之用

🍝冬陰功意粉💰$298

🍫Dessert Plate💰$188
由幾種甜品組合而成的打卡dessert plate,有朱古力、tiramisu、蕨餅、吉士饀車輪餅配雪芭、大福
好多嘢食好滿足😌

💰$1848/2ppl
🚩十八夢 (銅鑼灣) @meta_stages
📍銅鑼灣登龍街18號V Point 6樓
2022-09-03
2022-09-02 95 浏览
I'm so happy to celebrate half a year's dinner at Mega Stages . The grandly looking forward picture is in front of you. It's really a love that you can't get it?The taste of Japan Omakasa was can be more blazing!Anyway all of food is good, special for western food!
2022-09-02
庆祝纪念
纪念日
Omakasa    ,  鮑魚磯車飯,
鮑魚磯車飯,Omakasa
今日LUNCH 約左個好耐都未見既舊同事食飯,為方便大家就去附近新開的「十八夢」。👀網上見到佢午市嘅餐單都有10幾款選擇,大部份都是日式、西餐為主。佢個是日餐湯真係好似我平時最鐘意飲個款西湯,足料又充滿忌廉同薯仔,Happy Starter! 🥳是日沙律好有驚喜呢! 對我黎講份量都幾大,沙律菜好新鮮爽口,Very Good! 😋香煎伊比利亞豬肩胛肉伴青醬及芹菜蓉一定推薦! 豬肩肉油润甘香,有口感,伴碟薯蓉亦很出色。🤘🏻紙包比目魚西西里汁都一樣出色,魚肉嫩滑而且份量都幾多又多汁,口感豐富!🤌🏻總括黎講,作為新派法日餐廳,味道無令人失望! 餐廳空間感同環境不錯,中午LUNCH過黎傾下計,輕鬆下都係好好既選擇。

2022-09-01 49 浏览
今日中午同啊姐出去見完客,打算食埋野先返公司,D客就介紹👀銅鑼灣附近新開咗一間主打新派法日fusion菜式嘅餐廳。我地3人行各自叫左一款定食,1. 壽喜燒定食 ($248)我見好多人Order,應該係本店嘅熱賣💮定食。壽喜燒嘅牛肉汁偏濃✅,味道唔會太甜,牛肉就半肥瘦,令我可以懷念一下日本🇯🇵嘅感覺呀!2. 蝦天婦羅定食 ($218),我地見到裡面的大蝦真是大到不得了!!✅食下去,啖啖肉,夠脆身而不油膩,外皮炸漿又薄,好味道呀!3. 柚子醬角切魚生丼 ($328)柚子醬清清甜甜又開胃,加上時令食材魚生,色澤紅潤味道鮮甜,部分帶點油脂挺香口!✅餐廳環境充滿藝術感,有啲摩登又有啲新派感,燈光和擺設亦配合得很好,👯‍♀️好岩女士們打卡👯‍♀️。

我地3人行各自叫左一款定食,
2022-08-31 49 浏览
今日係銅鑼灣收工,打算自己去食餐好😤同事話V POINT開左間西日fusion餐廳,主打西式同日式食物,就提早book定位🤗介紹下我食完至愛先!係松葉蟹肉海鮮丼 💓超豐富。松葉蟹鉗好鮮甜、食落啖啖肉之餘,啲飯加壽司醋,食落口感非常FRESH🤭刺身定食都好高質🤩CP值超級高,賣相又精緻,零雪藏味道,試過反唔到轉頭🙌🏻金目鯛一夜干定食,睇落好平凡,但鮮魚油脂豐腴,肉質細膩、食得出無添加😎整體黎講,餐廳環境舒適,呢度環境有BAR枱仲有卡位 ,BAR枱位置格調一流!😎 成個感覺係將西式BAR同居酒屋完美結合,放工Happy Hour飲返幾杯相當舒適,下次都可以嚟飲下!

今日係同男朋友相識💯日,佢好有心意❣️,Book 左間新開摩登的新派法日餐廳----十八夢。初次到訪此餐廳印象好好,餐廳環繞NFT主題產品及現場表演,感覺好新鮮同特別。雖然今晚遇不到LIVE表演,但背景音樂的音量令人用餐舒適,而且燈光和擺設亦配合得很好。介紹下野食先,餐廳在料理中加入左創意🤩我叫左份香煎海鮮鯷魚醬扁意粉🍝 $228,海鮮料足,令人好滿足,氣味濃郁!蘆筍色澤好美✨喔!份量好岩女士喔~男朋友叫沖繩吉列🐽黑豚肉🐽定食 $218,香口香脆,落即時有熱燙的肉汁溢出,油脂均勻🤤,肉味亦甚為濃郁。我自己都偷左一舊食~哈哈!!😏😏果然係法日餐廳,完全可以滿足到唔同嘅口味需求。希望下次再黎可以睇埋Live Show 感受下更精彩既氣氛啦~

介紹下野食先,餐廳在料理中加入左創意🤩

2022-08-30 52 浏览
入到去店,完全係去左藝術館🕌一樣,華麗的裝潢,仲有白色鋼琴🎹同一排紅酒櫃🍾,完全吸引眼球,超靚!然後見openrice評語好高,就來試主菜啦!上碟啦!🍽️是日沙律好新鮮🥗🥗沙律菜好像係田園即時送來一樣,食落口完全係新新味道,仲有車厘茄🍅同瓜瓜🥒配搭!烤美國頂級牛腹肉扒伴紅酒燒汁 $288🥩對牛肉愛好者的我,牛扒煎得香口之餘,仲好有口感,每一啖的肉汁都係濃郁,肉質又嫩滑,而且個汁係無得輸,食完都仲想食~🤤🤤🤤米蘭燉牛膝意大利飯 $208osso bucco risotto alla milanese米蘭燉飯和牛膝就出現在眼前。牛膝頗肉質好嫩,連埋飯一齊食,飯粒都每粒分明,食落口好美味🍖香煎海鮮鯷魚醬扁意粉 $228海鮮份量十分足料,包括有蝦、蜆等等材料,還有扁意粉配蘆筍大蝦帶子,美味彈牙~😆整體來說,這間店每樣美食都係藝術品咁,而且相當有份量同美味,環境十分好,會再黎食同推薦朋友😎

上碟啦!🍽️是日沙律好新鮮🥗🥗

烤美國頂級牛腹肉扒伴紅酒燒汁 $288🥩

米蘭燉牛膝意大利飯 $208

香煎海鮮鯷魚醬扁意粉 $228
來到西餐廳,入到去感覺相當華麗而且好有百樂門演奏的感覺大量的紅酒擺設,讓人期待之後送上來的主菜。😆😆主菜:香煎伊比利亞豬肩胛肉伴青醬及芹菜蓉 $248➡️豬肩肉味十分濃郁,沾上芹菜蓉配搭,食埋炸薯角同埋紅蘿蔔仔,簡直美味!🍖➡️米蘭燉牛膝意大利飯 $208osso bucco risotto alla milanese米蘭燉飯和牛膝就出現在眼前。橙黃色的醬汁是精華所在,能讓人一口接一口舀起來吃。牛膝頗軟嫩,切起來並不需要花太多力氣。單吃牛膝會感微膩,此時紅酒、啤酒都是很適合來解決嘴中的尷尬情況。🍲➡️壽喜燒定食 $248sukiyaki beef set材用料好好,終於食到像樣的壽喜燒定食,牛肉每一塊都有肉汁 而且肉汁鮮甜!而且有一隻日本雞蛋沾起來食,勁好味!🍲食完整餐都好滿足,係一餐有水準的西餐,會再來光顧及十分推薦❤️

主菜:

香煎伊比利亞豬肩胛肉伴青醬及芹菜蓉 $248

➡️米蘭燉牛膝意大利飯 $208

➡️壽喜燒定食 $248
sukiyaki beef set

⭕米蘭燉牛膝意大利飯 $208osso bucco risotto alla milanese🍖Osso就是骨頭,buco就是洞,也就是牛膝的骨髓那個地方~通常米蘭燉牛膝會搭配米蘭燉飯(也就是番紅花燉飯),口感好豐富,食得好開心⭕是日餐湯好似海鮮湯🫕熬成,湯的濃郁,送上枱已經好香,飲落去好柔滑,真係好心思的餐湯,讚!⭕是日沙律滿滿的沙律菜🥗一碟,沙律菜新鮮就肯的,仲有其他瓜瓜🥒配搭,食起上來真的好清新,沙律愛好者必試之選~Happy Birthday 蛋糕🎂好驚喜,整得好靚而且蛋糕好鬆化,立即與朋友們selfish~店舖的細心令我地都好開心,好有賓至如歸的感覺~整體來說,裝潢華麗🌌,佈置好靚,服務良好友善,朋友與我都食得滿足,值得再光顧!
⭕米蘭燉牛膝意大利飯 $208

2022-08-29 45 浏览
紙包比目魚西西里汁😎第一次食到用紙包住比目魚🐟,令比目魚的鮮味更加鮮美,而且魚質更嫩滑,比目魚份量仍十分足料,再加埋配搭,絕對係抵食又驚喜的法餐💓蝦🍤天婦羅定食 prawn • veggie tempura set,蝦天婦羅食得多,但呢間特別炸得香脆而且蝦肉很結實同大隻,仲有茄子同南瓜天婦羅一齊食,沾完醬汁十分美味😌🍣🍣刺身係好多人的至愛,好多蝦同帶子刺身,十分新鮮好好味,食落去的帶子同蝦係彈牙,十分推薦!🍣而且我坐的沙發附近有2個酒櫃,放滿唔同的酒,真的好chrill~🥃🍸🍹呢間店📣好華麗又有格調,坐的沙發又舒服,今日食得好滿足,下次再相約其他友人來試其他菜式~✅

2022-08-27 72 浏览
# #銅鑼灣 @meta_stages #十八夢💃仍然是生日月! 去銅鑼灣出席朋友公司 App launch event, 當然同BFF 食個晚飯先返屋企啦! 🥳發現原來我第一次去 V Point 食飯, 齊齊尋夢去! 🛗一出電梯, 已感受到設計相當型格, 牆上一個個 LED 裝飾, Dinner on stage, Music in Life! 🎶甫入內已感受到其格調, 大大個LED屏幕, 播放著滿有情調的英文歌, 古雅設計及裝潢, 氣氛及情調一流! 期待開放現場表演! 🐙好香煎日式八爪魚配薯蓉 $268 ~ 好腍好嫩滑好新鮮的八爪魚, 醬汁帶點微酸, 很開胃的前菜! 🍤日式腐皮蝦天婦羅, 野菜 $208 ~ 以腐皮包裹著大蝦, 爽脆但不油膩, 有別於一般天婦羅炸漿, 好新潁好讚! 🐟鰻魚豆腐博多 $128 ~ 是要趁熱食的! 鰻魚沒有腥味沒有骨, 豆腐嫩滑, 外皮炸漿完全吸收醬汁精華, 讚! 🐖M5-12小慢煮烤西班牙乳豬配法式熱情果醬 $468 ~ 有驚喜! 肉質嫩滑無羶味, 皮燒得鬆脆, 肉很厚唔乾, 熱情果醬酸酸甜甜, 很解膩! 另有焦糖菠蘿, 好甜好甜, 吃很很開懷! 必點
# #銅鑼灣 @meta_stages #十八夢

🐖M5-12小慢煮烤西班牙乳豬配法式熱情果醬 $468 ~ 有驚喜! 肉質嫩滑無羶味, 皮燒得鬆脆, 肉很厚唔乾, 熱情果醬酸酸甜甜, 很解膩! 另有焦糖菠蘿, 好甜好甜, 吃很很開懷! 必點!

🐥燒雞皮 $58/串、厚燒豆腐 $48/串 ~ 雞皮燒得香脆, 無油膩感! 豆腐嫩滑, 外皮炸得非常乾脆, 讚!

🐟燒白鱔 $216/2串 ~ 我食過最好食的白鱔! 我好怕鱔及鰻魚, 除非好好味! 這個超值得推薦, 肉身厚而爽甜、新鮮彈牙, 外皮燒得香脆完全無腥味, 推介!

🍢日本黑豚肉露筍卷 $176/2串 ~ 豚肉經燒烤後油脂盡去, 甘香無羶味, 亦是必點!

🍍Tropical Sour $88 ~ Passion Fruit, Pineapple Juice, Yakult & Soda, 酸酸甜甜好清新!

🍓Alice in Hong Kong Island $88 ~ Strawberry, Lemon Ji=uice & Egg White, 唔係我飲, 我只知道好靚!

2022-08-26 91 浏览
今年生日去咗銅鑼灣VPoint 新開的西日料理店Meta Stages, Open Rice 訂枱午市套餐買二送一。餐廳裝修很西化,以雲石為主,顯得相當高級!餐廳中央台有個超大屏幕,VIP Room 也有四面5D屏幕,這些是餐廳的賣點!服務方面都很好,細心,會自動幫我們加水,唯一係結賬時間等了很久!食物方面有日式和西式的Lunch Set,我們都選擇了日式, 銀鱈魚西京燒,雜錦天婦羅和手握壽司,料理不是非常出色,但這個價錢加環境和服務都算合理!

服務方面都很好,細心
,會自動幫我們加水,唯一係結賬時間等了很久!
2022-08-26
午餐