2022-09-25 48 浏览
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑🤑「十八夢」係好有詩意嘅名,本來以為係一間中式餐廳,原來係一間緊貼潮流嘅新派菜✨餐廳裝修豪華舒適,店內設有9米巨型LED螢幕配合現場表演🎸菜式以傳統法國菜為基礎再添加唔同元素例如日式,好適合節日或者同朋友嚟慶祝🎉✅松葉蟹肉水菜米紙卷擺盤好靚,6件米紙卷其實都有些微分別,例如前兩舊有七彩脆脆🌈後兩件有長身啲嘅水菜,細心得嚟又令米紙卷口感有層次感😋後面嘅辛口醬有少少似mustard,不過更綿滑,配埋一齊食唔洗點鼓油都已經夠惹味✅法國青口熱辣辣上菜🔥青口唔會好大隻,方便食同肉質夠鮮,而且每隻都好細嫩同無腥味,前事準備一定下咗好多功夫🧑🏼‍🍳配埋creamy嘅香草忌廉汁令青口更加鮮甜✅油封法國鴨髀成道都好有心思嘅菜式,油封好需要花時間,要將鴨髀浸係油脂至少兩三日先足夠⏰再煎香後鴨皮酥脆,鴨肉柔嫩鮮美🦆配上日式梅子醬同紅酒燒汁,清甜同濃郁兩種味道交替刺激味蕾👅配料亦非常用心,首先有用魚湯做嘅蔬菜果涼,味道清新🌿再有薯仔千層派,鬆脆得嚟又軟熟🥔仲有芝士果種細綿,好好食!

_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑🤑

✅松葉蟹肉水菜米紙卷

✅法國青口

✅油封法國鴨髀
♨️Meta Stages 十八夢銅鑼灣登龍街18號 V Point 6樓💜有一大個舞台既西日fusion餐廳,擺盤精緻,食物普通,氣氛唔錯環境幾靚,員工有禮,如果食物可以更上一層樓會更好🤣🔷西京燒銀鱈魚定食日式定食前菜個蒸蛋好難食好核突,銀鱈魚夠滑夠香細份咗D,啲飯硬咗少少同唔夠熱🔷西班牙黑毛豬鞍架伴蘋果蓉及紅酒西餐前菜個湯完全冇味,蟹肉沙律好得,個包就咁整脆佢就算牛油都冇一滴,豬鞍唔Juicy好鞋但較大份,杯咖啡好難飲食物:7.5/10抵食:7.5/10環境:8/10
♨️Meta Stages 十八夢
銅鑼灣登龍街18號 V Point 6樓

🔷西京燒銀鱈魚定食
🔷西班牙黑毛豬鞍架伴蘋果蓉及紅酒

食物:7.5/10
抵食:7.5/10
環境:8/10
嚟到全港首間結合NFT主題及蓺術表演的新派法日餐廳,一入去就被9米巨型LED螢幕,白色鋼琴,及華麗裝潢吸引住😍店員仲介紹佢哋嘅高級私人包廂,可以一邊品嘗美食,一邊體驗5D嘅奇幻世界🤩🤩🤩 餐廳有法日式菜式選擇,有午市及下午茶套餐松葉蟹肉海鮮丼跟三款前菜,包括香滑又蛋味香濃嘅茶碗蒸;酸酸甜甜好開胃嘅醬汁八爪魚🐙片;及新鮮爽脆沙律🥗丼飯上面有刺身及蟹腳,睇真啲,原來下面佈滿一絲絲嘅蟹肉,覆蓋成個飯,蟹肉好鮮甜,油甘魚刺身厚切多,肉質細嫩魚油味香西班牙黑毛豬鞍架伴蘋果蓉西式就跟沙律🥗及餐湯 黑毛豬鞍架好大件又厚身,切開會見到好靚嘅油花,豬肉帶點橡果香,肉味香濃而且食落軟嫩。 伴酸甜嘅蘋果蓉仲可以減膩

餐廳有法日式菜式選擇,有午市及下午茶套餐

西班牙黑毛豬鞍架伴蘋果蓉
西式就跟沙律🥗及餐湯

2022-09-23 53 浏览
男朋友替我慶祝生日,特別訂了位於銅鑼灣的十八夢和我慶祝🥰 店裡環境超浪漫有氣氛,有白色的三角琴、超級大的酒櫃和LED燈牌,看到都心心眼😍蝦天婦羅定食🍤,炸得鬆脆香口,蕃薯很甜,炸蝦肉質彈牙,香噴噴好好味😋😋金目鯛一夜干定食🐠,魚肉風乾味道香醇,肉質實實的,很有咀嚼感,不錯不錯,有驚喜!香煎海鮮鯷魚醬扁意粉🍝,煎過的海鮮如鮮蝦、蜆肉、帶子都很香甜可口,鯷魚醬提升了意粉的鮮味,男朋友都大愛😍😍超級欣賞男朋友的安排,環境超級有氣氛,店員又細心,送他一百分🥰🥰

2022-09-23 44 浏览
網上推介超好味餐廳,為食既我當然要黎食啦😝今次同朋友book位特別黎食西餐。我哋嗌左以下菜式😋:真材實料沙律🥗沙律唔同岀面餐廳只得一小撮同充滿空氣,有好多車厘茄、雞肉同青瓜香噴噴既香煎海鮮鯷魚醬扁意粉🍝海鮮全部都煎香哂,非常之香口惹味。不得不提個鯷魚醬,係成個意粉既精髓,令到成個意粉鮮味濃郁,正!超正既烤美國頂級牛腹肉扒伴紅酒燒汁🥩牛腹肉好頂級,烤到鎖實肉汁,一切就流哂肉汁岀黎,仲好香牛肉味,又軟腍易入口,配埋紅酒燒汁酸酸地,好惹味真係正如網上推介好好味!餐廳原來仲有日式菜食,下次要再黎試!🤗
我哋嗌左以下菜式😋:

真材實料沙律🥗

香噴噴既香煎海鮮鯷魚醬扁意粉🍝

超正既烤美國頂級牛腹肉扒伴紅酒燒汁🥩

2022-09-22 57 浏览
平日放工見到好多人排隊,所以一早訂定位同屋企人食,一入餐廳見到環境好寬敞舒適🥳。前菜沙律🥗-雞肉肉質幼嫩,青瓜、沙律菜同蕃茄好新鮮,爸媽都讚好。香煎伊比利亞豬肩胛肉伴青醬及芹菜蓉🐷-豬肉煎得好甘香可口,配埋清新青醬同芹菜蓉,好醒神惹味。紙包比目魚西西里汁🐟-比目魚魚肉肉質好幼滑,爸爸大讚好鮮甜美味!松葉蟹肉海鮮丼🦀-蟹肉好香又新鮮,仲有魚子同蟹子,好有咬口,強力推薦。全家人既喜好非常不同,餐廳有唔同既菜式選擇,非常適合我地一家😍埋單每人唔洗300蚊,性價比好高!

2022-09-22 54 浏览
朋友介紹係燈籠街既「十八夢」好好食,環境仲好大好正,叫左男朋友訂位星期五食😆《是日沙律》材料豐富😚,大大塊雞肉,好多蕃茄仔、青瓜同蘋果,好抵食!《烤美國頂級牛腹肉扒伴紅酒燒汁》牛肉肉質烤得岩岩好,好香口,肉質幼嫩多汁,男朋友食剩2舊俾我🙈《米蘭燉牛膝意大利飯》燉牛肉軟淋淋易入口😍,飯軟硬度岩岩好,係比較貼近香港人口味,好好味😚餐廳食物有唔同國家既菜式選擇,環境又浪漫💕,好適合拍拖食飯!

《是日沙律》

材料豐富😚,大大塊雞肉,好多蕃茄仔、青瓜同蘋果,好抵食!

《烤美國頂級牛腹肉扒伴紅酒燒汁》

《米蘭燉牛膝意大利飯》

2022-09-22 1967 浏览
餐廳樓底好高環境好舒服💓仲有個10米長x3米高嘅LED大螢幕,播放著粉紅花花靚景🌸🌺 旁邊有部白色三角琴🎶打卡影相一流!裡面仲有個獨立房間全景投影!仲可以切換至唔同場景!欣賞著唔同景色食飯,喺人生一大樂事!夜晚個Stage仲有真人live表演!下次要嚟夜晚場先得~我哋分別叫咗一個西式同一個日式Lunch~西式Lunch:沙律 餐湯 主菜 飲品🥗沙律喺牛舌心沙律,淋咗開胃嘅黑醋,加上軟腍牛舌心,幾特別嘅沙律~🍅餐湯喺番茄湯,裡面仲有粒粒番茄蓉,配有小多士🍖輕煎伊比利亞豬鞍架﹒蘋果蓉 $268豬鞍架超大隻啊!伊比利亞豬鞍以慢煮形式,中間肉色呈粉嫩狀,肉質咬落去軟腍又彈牙~以薯角、椰菜花、三色椒作伴碟~日式Lunch:前菜 沙律 茶碗蒸 味噌湯 主菜 飲品🥗沙律喺胡麻帶子八爪魚沙律,八爪魚腿超彈牙!🍳茶碗蒸喺蟹肉絲,海鮮味十足嘅茶碗蒸,蛋好嫩滑~🥣味噌湯配蟹丼,味道唔太咸,裡面有昆布、豆腐同卷卷庄内麩~🦀松葉蟹肉海鮮丼 $328松葉蟹肉鋪滿哂成個丼🍚仲有2大隻蟹鉗、蟹籽、三文魚籽、蛋絲、油甘魚刺身及紫菜,底部用上日本珍珠米,仲有紫菜絲喺底,層次感幾豐富嘅蟹丼~☕ 飲品喺Coffee or T
餐廳樓底好高環境好舒服💓

我哋分別叫咗一個西式同一個日式Lunch~

西式Lunch:沙律 餐湯 主菜 飲品
🍅餐湯喺番茄湯,裡面仲有粒粒番茄蓉,配有小多士
🍖輕煎伊比利亞豬鞍架﹒蘋果蓉 $268
日式Lunch:前菜 沙律 茶碗蒸 味噌湯 主菜 飲品
🥗沙律喺胡麻帶子八爪魚沙律,八爪魚腿超彈牙!
🍳茶碗蒸喺蟹肉絲,海鮮味十足嘅茶碗蒸,蛋好嫩滑~
🥣味噌湯配蟹丼,味道唔太咸,裡面有昆布、豆腐同卷卷庄内麩~
🦀松葉蟹肉海鮮丼 $328
☕ 飲品喺Coffee or Tea
午餐
  • 輕煎伊比利亞豬鞍架﹒蘋果蓉
2022-09-21 78 浏览
網上推介銅鑼灣食日式同法式餐,人氣超高,去到見到好多人,約15分鐘入座😎,座位好闊落舒適。🐟金目鯛一夜干定食:一夜風乾即魚肉好好味,肉質緊實,味道好香口惹味,擠埋檸檬汁🍋帶岀魚既鮮味添!🐄 烤美國頂級牛腹肉扒伴紅酒燒汁牛肉肉汁濃郁,肉質嫩滑,燒汁令牛肉更惹味😋🦐香煎海鮮鯷魚醬扁意粉:海鮮鮮味十足,肉質飽滿爽口,意粉彈牙好味!🤩🐮 米蘭燉牛膝意大利飯牛肉好軟腍入味,意大利飯軟熟可口,食到停不了手🥰總括黎講,食物超好味,人氣超高!想食既朋友建議book定位!☺️
🐟金目鯛一夜干定食:
🐄 烤美國頂級牛腹肉扒伴紅酒燒汁
牛肉肉汁濃郁,肉質嫩滑,燒汁令牛肉更惹味😋
🦐香煎海鮮鯷魚醬扁意粉:
海鮮鮮味十足,肉質飽滿爽口,意粉彈牙好味!🤩
🐮 米蘭燉牛膝意大利飯
牛肉好軟腍入味,意大利飯軟熟可口,食到停不了手🥰

好閨密同我慶祝生日,仲神神祕祕咁話要帶我去一間好特別嘅餐廳,唔知有咩驚喜呢😍😍閨密果然知我心意,餐廳嘅環境同feel都好啱我心水💓富有時代感嘅裝飾,黑色雲石好型格,奢華得嚟又時尚,我好鍾意呀💗💖食物選擇好多元化,我哋叫咗一份《烤美國頂級牛腹肉扒伴紅酒燒汁》,烤得好靚嘅牛扒,淨係用鹽同胡椒調味已經充分帶出牛扒本身嘅味道,夠哂原汁原味🥩另外仲叫咗《金目鯛一夜干定食》,金目鯛嘅油分豐富,味道亦鮮甜幼嫩🐟驚喜係閨密送俾我嘅甜品拼盤,店員知道我生日仲係個拼盤上寫咗Happy Birthday,真係好感動,多謝閨密同餐廳嘅用心💖
終於有消費券啦,shopping 完之後梗係要食餐好,慰勞吓自己吖嘛😌我同朋友係登龍街睇咗陣,發現都新開咗好多餐廳,最後去咗喺V point嘅十八夢,因為佢個名好特別,所以想上去探個究竟😆我哋叫嘅午市套餐已包是日沙律、餐湯同飲品,仲可以加錢叫甜品添😎▶️香煎海鮮鯷魚醬扁意粉◀️好鐘意食意粉,特別係依個海鮮意粉,有帶子、鮮蝦、蜆肉,每樣都好新鮮,份量都唔少,而且鯷魚醬濃郁滋味,同海鮮係好朋友🍝▶️米蘭燉牛膝意大利飯◀️俾個credit餐廳👏🏼將咁難煮嘅牛膝炆得咁入味同軟綿綿,軟骨組織好有咬口,意大利飯吸收哂牛嘅精華,非常creamy🥘兩份午餐嘅價錢都好合理,加上用餐嘅環境舒服,待應服務貼心,mark定日期下次再食先😙

▶️香煎海鮮鯷魚醬扁意粉◀️
▶️米蘭燉牛膝意大利飯◀️

一間餐廳竟然可以同時食日本嘢同埋西餐,啱哂咩都想食想試嘅我~講緊嘅就係⭐️十八夢 meta stages⭐️,佢哋主打西日fusion菜,十分破格有新意🤟🏼餐廳仲大玩唔同嘅視覺效果,設有唔同嘅特色房間俾人一邊食飯,一邊感受5D嘅用餐體驗,都幾特別,有興趣嘅朋友可以上佢哋嘅網站睇吓😎講返食物先,今日嘅日式🇯🇵代表有🌟柚子醬角切魚生丼🌟同🌟蝦天婦羅定食🌟魚生飯都大大粒色澤亮麗嘅呑拿魚、鯛魚等海鮮,非常新鮮!而天婦羅就脆卜卜,蝦肉仲好爽彈,質素同專做天婦羅嘅日式餐廳一樣咁好💖西式嘅代表就有🌟香煎海鮮鯷魚醬扁意粉🌟扁意粉有咬口,鯷魚醬嘅鮮味令煎過嘅海鮮味道更具層次🤤估唔到同時有西式同日式嘅餐點都能夠做得咁專業,下次一於叫多啲朋友嚟享受吓5D嘅餐飲體驗先👭🏻👬🏼👫🏻

依間新開嘅fusion餐廳menu極多元化,有意粉、肉類、魚生、定食咩都有,實有嘢食啱自已食😺而我哋今日就主打海鮮,所以叫咗3份由唔同海鮮製成嘅菜式,唔知質素係點呢?😽🐠紙包比目魚西西里汁 $208🐠西西里汁用牛油、蒜蓉、紅蔥頭等材料炒香,配搭淡味嘅比目魚唔會過濃,加上紙包方法特別可以保存到魚肉嘅水份💦🦀松葉蟹肉海鮮丼 $328🦀一絲絲嘅松葉蟹肉甘甜到不得了,用咗日本米製成醋飯,每粒米都圓潤飽滿,昇華咗成碗海鮮丼嘅味道😻🍤蝦天婦羅定食 $218🍤炸漿好輕盈,唔會好厚好油,一咬就卜卜脆,加上隻蝦唔會霉,用料新鮮上乘,就算係整天婦羅都唔會俾啲唔靚嘅料你,so good!幾碟海鮮菜式都好有驚喜,用料新鮮又足料,所以我哋對餐廳嘅出品都好有信心😽

🐠紙包比目魚西西里汁 $208🐠

🦀松葉蟹肉海鮮丼 $328🦀

🍤蝦天婦羅定食 $218🍤

2022-09-19 44 浏览
媽媽生日,作為孝順女嘅我一早預約定餐廳,一家人一齊慶祝媽媽生日💞一去到餐廳,媽媽已經捉住爸爸瘋狂打卡,由門口到入座都不停影相,好興奮📸特別係餐廳用咗好多雲石設計,所以好華麗💎而且餐廳個舞台放咗部白色嘅三角琴,有人彈琴氣氛好正🎼🎹我哋嗌咗4個主食,每份主食都配一碗餐湯🥣主食分別有:烤美國頂級牛腹肉扒伴紅酒燒汁、紙包比目魚西西里汁、米蘭燉牛膝意大利飯、香煎海鮮鯷魚醬扁意粉~牛扒油脂分布平均,啖啖肉肉質軟腍,有肉汁唔會乾身,非常高質!比目魚魚皮有金黃色,魚肉彈牙~意大利飯索滿牛膝嘅精華,飯粒飽滿有咬口~意粉嘅鯷魚醬味道好濃烈,咸咸香香好惹味~我哋最後叫咗個甜品拼盤俾媽媽做驚喜,氹得佢不知幾開心😍

我哋最後叫咗個甜品拼盤俾媽媽做驚喜,氹得佢不知幾開心😍
喺銅鑼灣血拼完之後好肚餓,嗱嗱臨搵吓周圍有啲咩好嘢食👀途經登龍街見到V point有好多新開嘅餐廳,但有一間餐廳特別吸引我哋目光,即刻上去睇睇👀我哋平日中午時間去,都幾多人wor!原來餐廳做緊新開張優惠,上網book位午市定食買二送一,計落真係好划算🤑📍香煎伊比利亞豬肩胛肉伴青醬及芹菜蓉 好欣賞依份豬肉唔會煎得過老,而且份量都幾多,加埋甘甜嘅芹菜蓉好細緻😉📍烤美國頂級牛腹肉扒伴紅酒燒汁 果然係頂級牛腹肉嘅質素,牛味濃郁,新鮮嘅牛扒三成熟剛剛好,伴碟仲有烤新鮮時蔬,十分吸引😍😍😍📍紙包比目魚西西里汁 用紙包所以更能鎖緊水份,記得唔好嘥咗啲魚湯,係比目魚嘅精華🐟📍金目鯛一夜干定食金目鯛表面呈金黃色,魚肉用日本酒、醬油、糖醃製後風乾,肉質細膩鮮美,十分優秀🥰

📍香煎伊比利亞豬肩胛肉伴青醬及芹菜蓉
📍烤美國頂級牛腹肉扒伴紅酒燒汁